Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Ημέρα ελληνικού βιβλίου
Ο Γιάννης Ξανθούλης συνομιλεί με το κοινό των εκδηλώσεων της Ημέρας Ελληνικού Βιβλίου στο Βερολίνο.

Βερολίνο – Ημέρα ελληνικού βιβλίου

«Ημέρα ελληνικού βιβλίου» ήταν για το Βερολίνο η Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018, κατά τη διάρκεια της οποίας πραγματοποιήθηκε μεγάλη έκθεση βιβλίου στη γερμανική πρωτεύουσα – με πάνω από χίλιους τίτλους βιβλίων ελλήνων και ξένων συγγραφέων – και εκδήλωση με τον έλληνα συγγραφέα Γιάννη Ξανθούλη.

Οι εκδηλώσεις έλαβαν χώρα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στη Γερμανία και με την οικονομική συμβολή, μεταξύ άλλων τοπικών φορέων και συλλόγων, του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου.

Στο φιλόξενο χώρο της ελληνικής ταβέρνας «Νότος», παρουσιάστηκε το νέο μυθιστόρημα του Γιάννη Ξανθούλη, «Εγώ ο Σίμος Σιμεών», και στη συνέχεια το κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με το συγγραφέα τόσο για την πορεία του στο χώρο των γραμμάτων όσο και για τα σύγχρονα πολιτιστικά δρώμενα.

Ύστερα από 36 χρόνια απουσίας, ο Γιάννης Ξανθούλης επισκέφθηκε πρώτη φορά το Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2017, όταν κυκλοφόρησε στα γερμανικά το μυθιστόρημά του «Το Ταγκό των Χριστουγέννων». Η «Ημέρα Ελληνικού Βιβλίου 2018» ήταν η αφορμή για τη δεύτερη επίσκεψή του. Στη συζήτηση με το κοινό τόνισε τη σημασία που έχει γι’ αυτόν να μιλά κυρίως για τις αφορμές και τις εμπνεύσεις που τον οδηγούν να συγγράψει, καθώς και για τις καταβολές που καθόρισαν τον τρόπο σκέψης του εν γένει. Αναφερόμενος στη σύγχρονη εποχή, επισήμανε τη σημασία της αλλαγής, αλλά και της ανάγκης διατήρησης του ανθρωπισμού μας, της αυτοτέλειας του ψυχισμού και της φαντασίας μας.

Εκπρόσωποι των συλλόγων και κοινοτήτων, στις σύντομες παρεμβάσεις τους, τόνισαν τη σημασία της πρωτοβουλίας της διοργάνωσης για το ελληνικό βιβλίο και τη συμβολή της στη διατήρηση και αναβάθμιση της ποιότητας της ελληνικής παρουσίας στο Βερολίνο, καθώς και στη διατήρηση και διάδοση της ελληνικής γλώσσας και νεοελληνικής λογοτεχνίας το ελληνικό και γερμανικό κοινό.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου υποστήριξε την εκδήλωση και με την επικοινωνιακή της προβολή στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr