Λ. Κρέτσος: Πρόβλημα και Δημοκρατίας και δημόσιας Υγείας οι τηλεπωλητές που κάνουν πολιτική και κήρυγμα μίσους (audio)
07/09/2018
Για το περιεχόμενο των εκπομπών των υφιστάμενων τοπικών σταθμών αρμόδιο είναι αποκλειστικά το ΕΣΡ, έχει πάρα πολλή δουλειά, έχει ξεφύγει το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, οι εκπομπές τηλεπωλήσεων που είναι και λίγο πολιτική εκπομπή ή θρησκευτική, ή κήρυγμα μίσους, αυτά θα λυθούν οριστικά με την αδειοδότηση, τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά. Για την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας, σημείωσε ότι μόνο η πρώτη από τις δέκα δόσεις που θα καταβάλουν τα κανάλια, αντιστοιχεί σε όσα έδωσαν για την Digea. Έρχεται νέος διαγωνισμός για το ψηφιακό ραδιόφωνο, όπως προανήγγειλε.
«Τα πέντε κανάλια που προκρίθηκαν από την προκήρυξη και την διαδικασία αδειοδότησης του ΕΣΡ οφείλουν εντός 15 ημερών να καταβάλουν το πρώτο τίμημα, που ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ περίπου», είπε ο κ. Κρέτσος, καθώς κάθε άδεια κοστίζει 35 εκατ. ευρώ και θα πληρωθεί σε 10 ισόποσες δόσεις. Όπως σχολίασε χαρακτηριστικά, η πρώτη αυτή δόση είναι «όσα περίπου κατέβαλαν όλοι οι καναλάρχες το διάστημα πριν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποκτήσουν την Digea, την ψηφιακή μετάδοση … για περίπου 18 εκατ. ευρώ παραχωρήθηκε στην Digea το δικαίωμα της ψηφιακής μετάδοσης της ελληνικής τηλεόρασης για 15 χρόνια».
«Το μεγαλύτερο, πιο κομβικό ζήτημα, της αδειοδότησης των καναλιών εθνικής εμβέλειας ελεύθερης λήψης, των ιδιωτικών μεγαθηρίων που μπαίνουν σε κάθε σπίτι, ολοκληρώθηκε χτες από πλευράς ΕΣΡ, είναι όντως μία ιστορική ημέρα … Κλείνει ένας μεγάλος κύκλος ανομίας και προχωρούμε σε ένα ρυθμισμένο τοπίο, που θα έχει σίγουρα 2.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, ασφάλεια στους εργαζόμενους και συνθήκες σταθερότητας στην τηλεοπτική αγορά», όπως υπογράμμισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης.
Το ΕΣΡ καλείται να απαντήσει άμεσα αν θα προχωρήσει σε αδειοδότηση θεματικών ή περιφερειακών και τοπικών καναλιών
Το επόμενο ερώτημα, το τι θα γίνει με τα υφιστάμενα μικρότερα κανάλια που ήδη εκπέμπουν «είναι ένα δίλημμα που καλείται να απαντήσει άμεσα το ΕΣΡ, αν θα προχωρήσει άμεσα στην αδειοδότηση θεματικών καναλιών, ή περιφερειακών και τοπικών. Στην περίπτωση αυτή έχει να κάνει κατά πολύ με τον χάρτη των συχνοτήτων, που ορίζει και τις περιοχές απονομής του φάσματος, το σε ποιες περιοχές θα εκπέμπει κάθε κανάλι», είπε ο κ. Κρέτσος.
Σχολιάζοντας εξάλλου την εικόνα που παρουσιάζουν πολλά από αυτά, αφού προέτρεψε «να μην “τσουβαλιάζουμε” όλα μαζί τα περιφερειακά κανάλια και τα τοπικής εμβέλειας», σημείωσε ότι «η παθογένεια προκαλείται από το γεγονός ότι επί 30 χρόνια δεν είχε ολοκληρωθεί μία διαδικασία αδειοδότησης, που απλώς βάζει κανόνες, συνθήκες διαφάνειας, ισονομίας». Κάποιος που έχει περιφερειακό ή τοπικό κανάλι, «πώς απέκτησε την συχνότητα; Πώς απέκτησε πρόσβαση στο να φτιάξει ένα κανάλι; Πώς το συντηρεί;», αναρωτήθηκε.
Πρόβλημα Δημοκρατίας και δημόσιας Υγείας
Αντίστοιχα, το φαινόμενο να παρελαύνουν από κάθε είδους κανάλια πρόσωπα που πουλούν αλοιφές, κατσαρόλες, βιβλία, κτλ., αλλά ταυτόχρονα προωθούν θέσεις σε θέματα όπως το Μακεδονικό, ή κάνουν κόμματα, «είναι πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα και για την Δημοκρατία και για την δημόσια Υγεία, είναι και θέμα φορολογικής ισονομίας, ίσης μεταχείρισης των πολιτών από την Πολιτεία», συνέχισε ο κ. Κρέτσος.
«Εμείς ως υπουργείο και δημόσια υπηρεσία δεν μπορούμε να παρέμβουμε και δεν πρέπει, όσον αφορά το περιεχόμενο, αρμόδιο είναι απόκλειστικά το ΕΣΡ. Έχει πάρα πολλή δουλειά να κάνει, βλέπουμε πόσο έχει ξεφύγει το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, τις εκπομπές τηλεπωλήσεων που είναι και λίγο πολιτική εκπομπή ή θρησκευτική, ή κήρυγμα μίσους», όπως είπε, υπογραμμίζοντας ότι «αυτά θα λυθούν οριστικά και αμετάκλητα όταν υπάρχει διαδικασία αδειοδότησης και ο καθένας θα αναλαμβάνει τις ευθύνες του. Μετά την περάτωση του διαγωνισμού για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας έχει ανοίξει ο δρόμος, υπάρχει η τεχνογνωσία … νομίζω τώρα θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την αδειοδότηση και των περιφερειακών ή θεματικών καναλιών».
Άφησαν στον αυτόματο το Mega, που συνεχίζει να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον
«Η υπόθεση του Mega είναι αυτή την στιγμή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει», διευκρίνισε ο κ. Κρέτσος για το θέμα του «μεγάλου καναλιού», που «είναι μία πραγματικά λυπηρή ιστορία, είναι ένα κανάλι που συνιστά σημαντικό μέρος της οπτικοακουστικής μας κληρονομιάς και έχει κομβική θέση στην Ιστορία της ιδιωτικής τηλεόρασης. Αφέθηκε χωρίς επενδυτές, πραγματικά άφησαν το κανάλι σε κατάσταση αδράνειας».
Για τα σενάρια που κυκλοφορούν, όπως τα περί απόκτησης άδειας τοπικής εμβέλειας, είπε ότι «ή κάποιος πρέπει να τα κινητοποιήσει ή να δείξει εμπράκτως ότι ενδιαφέρεται για το κανάλι, για το μέλλον του και τους εργαζόμενους, ότι έχει ένα επενδυτικό σχέδιο, να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά και προς το ΕΣΡ την γνωστοποίηση αν θέλει να γίνει τοπικό, θεματικό κτλ. κανάλι. Η αλήθεια έγινε ότι δεν έγινε τίποτε από όλα αυτά».
«Το Mega είναι μία διεθνής πρωτοτυπία, ένα κανάλι που δουλεύει “στον αυτόματο πιλότο” και συνεχίζει για πάρα πολύ καιρό να συγκεντρώνει και το ενδιαφέρον των τηλεθεατών και της διαφημιστικής αγοράς. Τα υψηλότερα hashtags είναι αυτά που αφορούν παλαιότερες τηλεοπτικές σειρές του Mega, αυτό δείχνει την δύναμή του. Είναι κρίμα που ένα τέτοιο κανάλι αφέθηκε στην απαξίωση από τους ιδιοκτήτες του», όπως ξεκαθάρισε.
Έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για το ψηφιακό ραδιόφωνο
Για το χώρο του ραδιοφώνου, ο κ. Κρέτσος είπε ότι επίσης «έχει ξεκινήσει η διαδικασία, έχει διαμορφωθεί ένα πλαίσιο που προκρίνει το ψηφιακό ραδιόφωνο για πολλούς λόγους, από την ασφάλεια και τα οικολογικά θέματα, μέχρι το να δωθεί περισσότερος χώρος και πολυφωνία. Με το ψηφιακό ραδιόφωνο, το ραδιοφωνικό σήμα μπορεί να περνάει παντού, να ξεπερνά δυσκολίες από την γεωμορφολογία, αλλά και να χωρούν πολύ περισσότεροι σταθμοί».
«Ξεκίνησε η διαδικασία για τον πάροχο δικτύου στο ραδιόφωνο η ΕΕΤΤ, αλλά ο διαγωνισμός δεν προσέλκυσε την προσοχή και το ενδιαφέρον της αγοράς του ραδιοφώνου. Θα συνεχίσει η ΕΕΤΤ με νέο διαγωνισμό τους επόμενους μήνες, το ραδιόφωνο θα ακολουθήσει και αυτό τη διαδικασία ρύθμισης και ανάπτυξής του», κατέληξε.