Συνέντευξη στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Οι Αταίριαστοι» του ΣΚΑΪ με τους δημοσιογράφους Χρήστο Κούτρα και Γιάννη Ντσούνο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να ξεκινήσουμε με τα βασικά θέματα που απασχολούν τον κόσμο. Αντιλαμβάνομαι ότι έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και το τι γίνεται στο ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά. Θα μας τα σχολιάσετε, θα μας τα πείτε μετά. Ωστόσο, τον κόσμο αφορά η ακρίβεια. Και υπάρχει ένα θέμα με τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αυτή τη στιγμή. Φοβόμαστε όλοι τι θα ‘ρθει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως προαναγγείλαμε χτες στην Ενημέρωση Πολιτικών Συντακτών, είπαμε εντός ολίγων ημερών, ο Υπουργός το έκανε ακριβώς την επόμενη ημέρα: Βγήκε μια Ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αυξάνονται πολύ οι επιδοτήσεις στο ρεύμα για τον μήνα Νοέμβριο, γιατί θα υπάρχουν και οι αντίστοιχες αυξήσεις και καλύπτεται το μεγαλύτερο μέρος. 32,2 εκατομμύρια συνολικά δίνονται για τις επιδοτήσεις. Πάει στα 25 ευρώ/Μεγαβατώρα για το 90% των νοικοκυριών, που έχουν κατανάλωση μέχρι 500 Κιλοβατώρες, άρα αυτή ουσιαστικά είναι μια αύξηση 60%, από τα 15 στα 25 ευρώ τη Μεγαβατώρα. Στα Κοινωνικά Τιμολόγια έχουμε 100% κάλυψη του οποιουδήποτε αυξημένου κόστους. Στους αγρότες 25 ευρώ/Μεγαβατώρα είναι η αντίστοιχη κάλυψη. Και για όσους έχουν περισσότερο από 500 Κιλοβατώρες κατανάλωση, υπάρχει αντίστοιχη κάλυψη με τα Οικιακά Τιμολόγια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μία μείωση στην κατανάλωση 15% σε σχέση με πέρυσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επομένως, κ. Εκπρόσωπε, οι λογαριασμοί οι οποίοι θα έρθουν τον Νοέμβριο θα είναι ίδιοι σχεδόν με τους προηγούμενους ή μειωμένοι; Δεν θα δούμε, δηλαδή, κάποια αύξηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλύπτεται κατά 100% η οποιαδήποτε αύξηση στα Κοινωνικά Τιμολόγια και σχεδόν όλες οι αυξήσεις, δηλαδή περίπου 90%, από ό,τι καταλαβαίνω, αφού πάει από 15 στο 25 τη Μεγαβατώρα η κάλυψη, ούτως ώστε να μην πληρώσουν -κάτι το οποίο είναι μια πρακτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση με τον ίδιο μηχανισμό, εδώ και πάρα πολλούς μήνες- τα νοικοκυριά και, ιδιαίτερα, τα Κοινωνικά Τιμολόγια τις επικείμενες αυξήσεις του επόμενου μήνα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές: Θεσσαλία, Εύβοια, Τρίκαλα, Πήλιο, Λάρισα, θα πληρώνουν ρεύμα ή θα δούμε διακοπές ρεύματος σε κάποιους που δεν έχουν πληρώσει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν θα δούμε διακοπές ρεύματος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί υπήρχε και ένα θέμα για να μην πληρωθεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε, γιατί άκουγα ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που είχατε πριν από τον Παλαμά, για μια περίπτωση, μάλιστα, που ζήτησα κι εγώ να δούμε -γιατί κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή- αν υπάρχει κάποιο γραφειοκρατικό θέμα. Έχουν δοθεί σε πάνω από 17.000 ανθρώπους οι αποζημιώσεις, όπως ανακοινώσαμε χτες, κι αυτό το ποσό ανέρχεται πλέον σε 72,6 εκατομμύρια ευρώ. Είναι σε λιγότερο από ενάμισι μήνα. Είναι υπερπολλαπλάσιοι οι χρόνοι σε σχέση με τον «Ιανό», γιατί, προφανώς, είναι και υπερπολλαπλάσιες οι ανάγκες και πολύ πιο έντονο το φαινόμενο. Δεν έχει προηγούμενο το φαινόμενο αυτό. Είναι προφανές ότι το πλέγμα αυτό δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις, είναι και οι φοροαπαλλαγές. Είναι και το τι ορίζει κανείς ως Κοινωνικό Τιμολόγιο και πώς μπορεί κάποιος, προφανώς, να πληρώσει ή όχι το ρεύμα του. Εδώ είναι μια ειδική κατηγορία η Θεσσαλία, που, προφανώς, έτσι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. Δεν υπάρχει ζήτημα, δηλαδή, κανένα και εξειδικεύει το κάθε Υπουργείο τις κινήσεις που κάνει για τους ανθρώπους αυτούς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, κ. Μαρινάκη, με βάση την απόφαση για το ηλεκτρικό ρεύμα, η Κυβέρνηση λέει ότι αν χρειαστεί πάλι θα δοθούν επιδοτήσεις; Γιατί θυμόμαστε ότι οι επιδοτήσεις τελειώνουν με το τέλος του χρόνου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είχε προαναγγείλει ο Υπουργός και το είχε πει και ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ ότι δεν υπάρχει περίπτωση υπέρμετρες αυξήσεις να τις καλύψουν, να τις πληρώσουν οι πολίτες. Και νομίζω πλέον ότι αυτό δεν είναι λόγια, είναι πράξεις. Είναι πολλοί μήνες. Και επειδή τα δύο κυριότερα είναι το ρεύμα και τα τρόφιμα, στο ρεύμα είχαμε την Ανακοίνωση αυτή, που, προφανώς, θα συνεχιστεί όταν υπάρχει αυξημένη ανάγκη. Δεν υπάρχει περίπτωση η κοινωνία να πληρώσει αυξήσεις που δεν τις αναλογούν. Δεν έχει κανέναν λόγο, αυτή τη στιγμή, η Κυβέρνηση να κλείσει τα μάτια, δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια και δεν πρόκειται να κλείσει τα μάτια και με πράξεις το δείχνει. Ευτυχώς, η οικονομία μας πηγαίνει πολύ καλύτερα κι έχει τη δυνατότητα να καλύψει αυτές τις αυξήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μιας και το είπατε, για τα τρόφιμα…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα τρόφιμα, η ενημέρωση που έχουμε από τον κ. Σκρέκα είναι ότι όλο και περισσότεροι κωδικοί μπαίνουν κάθε μέρα στο πρόγραμμα για χαμηλότερη τιμή. Δηλαδή, 5% σταθερά μειωμένη τιμή για ένα εξάμηνο. Οι κωδικοί που θέλουμε να φτάσουμε είναι 500. Ήδη, έχουν ξεπεραστεί οι 200, είναι 213. Οι έλεγχοι εντείνονται από τη ΔΙ.Μ.Ε.Α.. Ακόμα περισσότεροι έλεγχοι, ακόμα περισσότερα πρόστιμα σε περιπτώσεις παραβάσεων, σε συνέχεια των προστίμων ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ που έχουν επιβληθεί. Ποιες είναι οι κατηγορίες που κοιτάμε; Δεν είναι ένοχοι όλοι εκ των προτέρων, προς Θεού, ούτε θέλουμε να «τσουβαλιάσουμε». Είναι δύο οι κατηγορίες για τα αδικαιολόγητα κέρδη, αυτό που λέμε αισχροκέρδεια. Υπάρχει νόμος, πλέον, για το πλαφόν. Όποιος το ξεπερνάει, του επιβάλλονται πρόστιμα πολλαπλάσια -όπως συνέβη σε μια επώνυμη εταιρεία πριν από περίπου δύο εβδομάδες- των εσόδων που έχουν. Αυτές τις εβδομάδες έχουν πολύ περισσότερους, ακόμη περισσότερους ελέγχους. Και το δεύτερο είναι η ανάρτηση των τιμών των οπωροκηπευτικών, γιατί είναι μια ειδική κατηγορία. Ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στο 9,4% – 9,5%, 1% κάτω από την Ισπανία, που είναι μία χώρα που γίνεται μία σύγκριση. Ο γενικός πληθωρισμός υποχωρεί, είναι δύο μονάδες κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Το κυριότερο που θέλω να πω είναι οι αυξήσεις. Αναρτήθηκε η εγκύκλιος των αυξήσεων στο δημόσιο. Είναι 15% μεσοσταθμικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τις παρουσιάσαμε χθες αναλυτικά.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι σημαντικό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Market pass θα συνεχιστεί; Υπάρχει περίπτωση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς πιστεύουμε πολύ περισσότερο στις μόνιμες παρεμβάσεις, παράδειγμα στο δημόσιο, όπως είπαμε. Παράδειγμα, να φτάσουμε στον κατώτατο μισθό, -όπως έχουμε πει, τον Απρίλιο θα έχουμε την επόμενη αύξηση- εκεί που έχουμε πει προεκλογικά, στα 950 ευρώ και στα 1.500 ευρώ μέσο μισθό. Και, βέβαια, να εφαρμοστούν όλα όσα έχουμε πει προεκλογικά, για να συνεχιστεί η λογική της αύξησης εισοδήματος των πολιτών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, market pass δεν υπάρχει, όπως δεν υπάρχει ούτε επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Γιατί είπατε πριν ότι δεν θα πληρώσουν οι πολίτες. Ε, στο πετρέλαιο θα πληρώσουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η στήριξη στο πετρέλαιο θέρμανσης ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ. Έχει μία έμφαση στις οικογένειες με παιδιά και στους πιο ευάλωτους. Υπάρχει στήριξη. Εκεί έχει αυτή τη λογική. Και όλα αυτά τα εργαλεία, τα οποία έχετε αναφέρει – και πολλά εκ των οποίων συνεχίζονται, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού», όπως η μείωση τιμής στα προϊόντα, όπως και το market pass που συνεχίζεται στις πληγείσες περιοχές- απέδωσαν και αποδίδουν. Όμως, οι μόνιμες παρεμβάσεις, τις οποίες κάνει η Κυβέρνηση και έχει ήδη νομοθετήσει, και την προηγούμενη τετραετία και αυτούς τους μήνες μετά τις εκλογές, έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία, γιατί μειώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις συνέπειες της εισαγόμενης ακρίβειας και μένουν όταν οι κρίσεις φεύγουν. Αυτές οι αυξήσεις μισθών, η αύξηση του αφορολόγητου, το γεγονός ότι οι νέες μητέρες ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότισσες, θα παίρνουν το επίδομα, στο ύψος του κατώτατου μισθού, για εννέα μήνες, σε σχέση με τους λιγότερους μήνες που ήταν μέχρι τώρα. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις, οι οποίες δεν θα φύγουν όταν θα μειωθούν οι συνέπειες των κρίσεων ή όταν θα φύγουν εντελώς οι κρίσεις, θα μείνουν. Και ξέρετε, είναι και η απάντηση στην πολύ λογική ερώτηση που κάνουν οι πολίτες: «Ωραία, πήραμε άλλη μία αναβάθμιση, άλλη μία θετική είδηση, ήρθε μία ευρωπαϊκή τράπεζα η UniCredit μετά από 17 χρόνια να επενδύσει και τι μας νοιάζει εμάς αυτό;». Λογική ερώτηση. Όλα αυτά που συζητάμε, τα συζητάμε και μπορούμε και τα υλοποιούμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο εισαγόμενων κρίσεων, γιατί η ελληνική οικονομία από εκεί που ήταν στα σκουπίδια –έτσι τη χαρακτήριζαν πριν από κάποια χρόνια– τώρα έχει ανακτήσει τη χαμένη της αξιοπιστία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, μίλησε για τις πολυεθνικές ο κ. Πρωθυπουργός. Και η αλήθεια είναι ότι και πολλοί τηλεθεατές μας, που ζουν στο εξωτερικό και μας παρακολουθούν μέσα από το internet και μας στέλνουν μηνύματα, παρατηρούν το ίδιο προϊόν, που και εκεί έχει μεταφορικά κόστη, να έχει διαφορετική τιμή στο εξωτερικό φθηνότερη από την Ελλάδα. Αυτά, φαντάζομαι, θα τα κοιτάξετε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας ανέφερα πριν ένα παράδειγμα. Μια πολύ γνωστή εταιρεία, την οποία τη δημοσίευσε το Υπουργείο Ανάπτυξης παρέβη τον νόμο αυτό. Ποιο είναι; Το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Το πρόστιμο ήταν πολλαπλάσιο των εσόδων που αποκόμισε. Αυτή είναι η αντιμετώπιση. Δεν σημαίνει ότι όλοι είναι a priori ένοχοι ή ότι όλοι παραβιάζουν τη νομοθεσία. Οι πλασματικές εκπτώσεις, ένα εξωφρενικό φαινόμενο, το οποίο για πολλά χρόνια το ακούγαμε και πολλές, ας πούμε, γενιές η μία μετά την άλλη το άκουγε και έλεγε, μα είναι δυνατόν. Πλέον έχουμε σκληρά τα πρόστιμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, είστε εκεί και το ελέγχετε αυτό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι για μένα και νομίζω για όλους, η απόλυτη προτεραιότητα και του Πρωθυπουργού. Ζητήματα ακρίβειας, υγείας, καθημερινότητας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών και πλέον έχουμε πράξεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, δεν πρόκειται καμία από τις επιμέρους ενέργειες από μόνη της να λύσει το πρόβλημα. Όμως, όλες μαζί συνθέτουν μία συνολική πολιτική η οποία μειώνει πολύ τις συνέπειες και αποδίδει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, υπάρχει μια κριτική, κυρίως από το Κομμουνιστικό Κόμμα, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Ισραήλ και τα όσα είπε εκεί, πρώτον. Και δεύτερο θέλουμε και ένα σχόλιο για όσα είπε ο κ. Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός, σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία, ότι ο κατευνασμός ουσιαστικά είναι λίγο πριν από τη σύγκρουση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι χθες, μου έγινε μία ερώτηση στο Briefing πώς σχολιάζω τις επαφές του κ. Παπανδρέου με τον κ. Τσίπρα. Και γιατί το λέω. Κι εγώ είπα ότι εμείς θέλουμε να μιλάμε θετικά για το τι κάνουμε. Αν βάλει κανείς δίπλα τις εξής εικόνες: Το Καστελόριζο, όχι το Καστελόριζο ως μέρος που είναι εξαιρετικό και εθνικής σημασίας, το Καστελόριζο – καταλαβαίνετε τι εννοώ – του 2010, τις ουρές στα ΑΤΜ το 2015 και τις ειδήσεις που ακούμε τώρα σε δύσκολα χρόνια, την αναβάθμιση της χώρας, το πόσο ισχυρή είναι η χώρα αμυντικά, διπλωματικά, το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας από τους λίγους ηγέτες που θα βρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής τις επόμενες ημέρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και θα έχει καταφέρει να έχει κάνει μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πήγε στο Ισραήλ, γιατί ναι, στηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, πάντοτε με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στην προστασία των αμάχων, πήγε, όμως, και στην Αίγυπτο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε μια πολύ σημαντική παρέμβαση. Η Ελλάδα έχει μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Είναι ένας ισότιμος συνομιλητής. Την ακούνε τη χώρα μας και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Και είναι και μία χώρα η οποία είναι πλέον οχυρωμένη με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και με σεβασμό στις διαχρονικές θέσεις της χώρας. Και ως προς τα ελληνοτουρκικά, στα οποία αναφερθήκατε –που πάντοτε με σεβασμό ακούμε τις παρεμβάσεις του πρώην προέδρου του κόμματός μας– αυτή τη στιγμή τα δεδομένα είναι τα εξής: Είμαστε σε μια φάση διαλόγου, η οποία φάση είναι πολύ πιο σημαντική και για τις δύο χώρες, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα κυριαρχικά δικαιώματα και σε μια Ελλάδα η οποία εισέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις για την πραγματική μοναδική διαφορά. Και όλα τα υπόλοιπα, όμως, που έχουν συζητηθεί για τα συνολικά μέτρα τα οποία συζητούνται με μία μόνο, όμως, διαφορά –το τονίζω, για να μην παρεξηγηθώ– τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, με την Ελλάδα πολύ πιο ισχυρή διπλωματικά, αμυντικά και σε όλα τα επίπεδα. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας και για τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα σχόλιο για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ; Μάλιστα, σε ανάρτησή του, ο κ. Κούλογλου είπε ότι ο Μητσοτάκης είναι αυτός που «παίζει μόνος του μπάλα» σε ειδήσεις, δελτία, Αντιπολίτευση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αντίπαλος της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι πολίτες. Και γι’ αυτό θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εντάξει αυτό. Για τον ΣΥΡΙΖΑ;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι δική μας δουλειά να σχολιάζουμε τα εσωκομματικά ενός άλλου κόμματος. Εμείς απαντάμε, όταν οι ανακοινώσεις τους δεν πατάνε στην πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω βαρετά την ευχή, να αποκτήσει επιτέλους ο τόπος μια αξιόπιστη Αξιωματική Αντιπολίτευση. Προς το παρόν, μένουμε μόνο στις ευχές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.