Συνέντευξη στην εκπομπή της ΕΡΤ «ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ»
Σημεία Συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ» της ΕΡΤ με το δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά
Για τις παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
Μετά από 60 χρόνια ανακαινίζεται ένα από τα πιο κομβικά νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, το Τζάνειο. Αυτό από μόνο του περιγράφει ένα πρόβλημα, μία παθογένεια πολλών δεκαετιών. Αλλά αυτή η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Τζάνειο, πέρα από το προφανές το οποίο αναδεικνύεται, που είναι ένα Δημόσιο νοσοκομείο με πάρα πολύ μεγάλες ανάγκες, δείχνει επιτέλους ότι αλλάζουμε σελίδα. Πρόκειται για ένα έργο περίπου 5 εκατομμυρίων ευρώ, συν ΦΠΑ, που στοχεύει κυρίως στην ανακαίνιση λουτρών, χώρων υγιεινής, αλλά και την ανακαίνιση και την δημιουργία νέων Μονάδων. Αυτό είναι πάρα πολύ ζωτικής σημασίας για το Νοσοκομείο. Δεν είναι κάτι για το οποίο απλά έχει εγκριθεί μία μελέτη, μία μακέτα που πήγε να δει σήμερα ο Πρωθυπουργός. Είναι ένα έργο εν εξελίξει. Και είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που οι πολίτες το νιώθουν στην καθημερινότητα τους. Και ξέρετε είναι μια πολύ καλή αφορμή, γιατί έχουμε και Ευρωεκλογές σε κάποιους μήνες, να μιλήσουμε λίγο για το τι λέγαμε, τι κάνουμε και τι θέλουμε να κάνουμε σε σχέση με την Ευρώπη. Γιατί το λέω αυτό;
Μιλάμε για την επενδυτική βαθμίδα, για το Ταμείο Ανάκαμψης, έννοιες, που όπως αναμενόταν, οι πολίτες έχουν πρώτη αντίδραση λογική. «Εμένα αυτό τι με νοιάζει, τι σχέση έχει με την καθημερινότητα μου;» Ακούνε αριθμούς, ακούνε πολλά εκατομμύρια, δισεκατομμύρια ευρώ. Παράδειγμα για την Υγεία λέγαμε και ισχύει, περίπου 2 δις ευρώ, πάνω από 1,7 δις θα κατευθυνθούν στην Υγεία. Σε ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Στην πραγματικότητα ο Κ. Μητσοτάκης πρωταγωνίστησε στην δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στα χρόνια πανδημίας. Τι έλεγε τότε η Αντιπολίτευση, όταν εξασφάλισε ο Πρωθυπουργός μία σειρά από χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης; Θα πάρει λεφτά ο Μητσοτάκης, υπάρχουν δηλώσεις του τότε αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρώην Πρωθυπουργού για να τα δώσει σε ημετέρους. Τέτοια έργα, πέραν του προφανούς, που είναι έργα σημαντικά, έναν κομβικό τομέα, νευραλγικής σημασίας, όπως είναι ο τομέας της Υγείας, είναι και έργα τα οποία αρχίζουν και αποκαθιστούν όλο και περισσότερο την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος και αρχίζουν και δείχνουν στους πολίτες, ότι όλα αυτά που απαξιωτικά, διαχρονικά ο χώρος της Αριστεράς, τα άκρα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, μιλούν, έχουν αξία.
Καταρχάς συμφωνούμε ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα και μία από τις βασικές εκκρεμότητες και της πρώτης τετραετίας, για αυτό και ο Πρωθυπουργός έθεσε την ατζέντα της Υγείας στην κορυφή των προτεραιοτήτων του προεκλογικού προγράμματος του 2023. Αν δεν υπήρχε μεγάλο πρόβλημα δεν θα ήταν και μια από τις προτεραιότητες προς επίλυση.
Δεν είναι μόνο η περίπτωση για το Τζάνειο, που αναφερόμαστε σήμερα ύστερα από την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, σας είπα 1,7 δις ευρώ κατευθύνονται σε νοσοκομεία και είναι εν εξελίξει. Στο Θριάσειο είναι εν εξελίξει ένα πολύ μεγάλο έργο και σε πολλά άλλα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη Ελλάδα. Άρα δεν είναι μόνο το Τζάνειο και δεν είναι μόνο οι ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Η Υγεία πέρασε την πιο δύσκολη δοκιμασία την προηγούμενη τετραετία. Και παθογένειες δεκαετιών σωρεύτηκαν πάνω στην προσπάθεια να σταθεί όρθιο το ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και πρωταγωνιστές δεν ήταν τόσο οι κρατικοί λειτουργοί, η Κυβέρνηση, οι υπουργοί, η πολιτική ηγεσία, όλοι μας είμασταν παρόντες σε αυτήν την μάχη. Πρωταγωνιστές ήταν οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι ασθενείς, οι οποίοι πέρασαν πάρα πολύ δύσκολα.
Το στοίχημα λοιπόν της πρώτης τετραετίας για την Υγεία είναι να κρατηθεί όρθιο το ΕΣΥ. Και θεωρώ ότι κρατήθηκε όρθιο το ΕΣΥ. Σε μία Υγειονομική κρίση που δεν είχαμε δει οι περισσότεροι εξ ημών ποτέ. Είναι πράγματα που τα ακούγαμε από διηγήσεις πολλών δεκαετιών πίσω και από ταινίες. Διπλασιάστηκαν οι ΜΕΘ, αυξήθηκε το προσωπικό στα νοσοκομεία, παρά την υγειονομική κρίση, και πάμε να εφαρμόσουμε τώρα ένα πρόγραμμα, το οποίο είναι προφανώς πολύ πιο φιλόδοξο, πολύ πιο εμπροσθοβαρές, και λύνει περισσότερα προβλήματα. Ξεκινήσαμε με μια άμεση παρέμβαση στον ΕΚΑΒ, όπου εκεί υπήρχε ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, πέτυχε μία προσωρινή λύση για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, τα οποία κάλυψαν παράλληλα ανάγκες, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, ξεκινάμε την στελέχωση του ΕΣΥ με κατά προτεραιότητα διορισμούς, όπως ακριβώς περιγράφονται στο πρόγραμμα μας. Ενισχύουμε το μισθολόγιο και των γιατρών και συνολικά του υγειονομικού τομέα. Να θυμίσω ότι είχαμε την αύξηση 10% στους μισθούς των γιατρών του ΕΣΥ και τώρα με νέα παρέμβαση που ανακοινώθηκε πριν λίγο διάστημα, θα έχουμε περαιτέρω αυξήσεις στο Μισθολόγιο.
Δεν είναι η μοναδική αύξηση του 10%, ακολούθησε και άλλη αύξηση και θα σας πω την αλήθεια, χρειάζονται και περισσότερες αυξήσεις. Συνολικά το ζήτημα του διαθέσιμου εισοδήματος, έτσι και αλλιώς είναι η πρώτη μας προτεραιότητα και ήδη έχει ξεκινήσει. Για παράδειγμα οι αυξήσεις στους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων δεν αφορούν μόνο τους Υγειονομικούς. Και με μία στόχευση μάλιστα σε οικογένειες με παιδιά και σε ανθρώπους που έχουν θέσεις ευθύνης. Η επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού, το ξεπάγωμα των τριετιών, μιλάω τώρα για τον ιδιωτικό τομέα. Άρα το «καλύτερα εισοδήματα» είναι το κεντρικό μας αφήγημα και ο κεντρικός μας στόχος που ήδη υπηρετούμε την δεύτερη τετραετία.
Δεν είναι όμως θέμα μόνο μισθολογικό. Το ΕΣΥ πρέπει να γίνει πιο θελκτικό για έναν νέο γιατρό, γι αυτό και επίκεινται και μία σημαντική σειρά ανακοινώσεων από το Υπουργείο Υγείας για τα απογευματινά χειρουργεία, που θα ενισχύσουν τα Δημόσια νοσοκομεία, θα θωρακίσουν τους ασθενείς.
Οι ανακαινίσεις των μονάδων υγείας αφορούν πάνω από 150 Κέντρα Υγείας και πάνω από 80 νοσοκομεία. Όλο αυτό το πρόγραμμα όμως που αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν είναι το μοναδικό πρόγραμμα για την Υγεία. Είναι το πρόγραμμα για το ΕΚΑΒ, είναι το πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε συνολικά για την Υγεία, ως προς την καθημερινότητα των νοσοκομείων, είναι η μεταρρύθμιση για την ενιαία λίστα χειρουργείων η οποία είναι πραγματικότητα, έχουν βγει οι υπουργικές αποφάσεις και τρέχει. Τι σημαίνει ενιαία λίστα χειρουργείων; Ποιο είναι ένα άλλο πρόβλημα των νοσοκομείων; Ότι δεν υπήρχε η σωστή τήρηση όλου του πρωτοκόλλου και κάποιοι, που δεν είχαν την δυνατότητα να κάνουν το οτιδήποτε έχαναν την σειρά τους και έμεναν πίσω στα χειρουργεία. Σε αυτό μπαίνει ένα τέλος. Δρομολογούμε διορισμούς στην υγεία και βέβαια κοιτάμε και τη βελτίωση στις υλικοτεχνικές υποδομές. Το ξαναλέω. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι σε βάθος 4ετίας, αλλά αυτή τη στιγμή που μιλάμε υλοποιείται.
Για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο και τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ και τη στάση της αντιπολίτευσης
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, κατά 70%, αναφέρεται στην ενδυνάμωση του δημόσιου πανεπιστημίου και σε παρά πάνω χρηματοδότηση, περίπου 1 δισεκατομμύριο για τα δημόσια πανεπιστήμια.
Να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεδομένο πρώτο. Επίκειται μια ιστορική μεταρρύθμιση. Μη κρατικά πανεπιστήμια, παραρτήματα ξένων ΑΕΙ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες. Δεδομένου του γεγονότος και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες, ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της αριστεράς και της κεντροαριστεράς, που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, μια θλιβερή εξέλιξη.
Η αντιπολίτευση έχει βγει να πει το αυτονόητο, ότι ο νόμος ισχύει για όλους χωρίς εξαιρέσεις; Έχει βγει να πει το τόσο προφανές, ότι η παράνομη πράξη, είναι παράνομη πράξη. Δεν υπάρχει νόμιμη κατάληψη. Για μένα ποια είναι η σωστή αντιπολίτευση; «Κάντε και άλλες εκκενώσεις καταλήψεων, εφαρμόστε το νόμο». Ας σταματήσει πια αυτή η υποκρισία, με πολίτες δύο ταχυτήτων. Όλοι κρίνονται βέβαια. Δικαίωμα τους να κάνουν όποια αντιπολίτευση θέλουν.
Η κυβέρνηση το 2019, κατήργησε το άσυλο ανομίας και το επανέφερε στην αληθινή του έννοια. Λόγω αυτής της νομοθέτησης, έχουν γίνει μια σειρά από επεμβάσεις σε όλη την Ελλάδα για εκκένωση χώρων κατάληψης. Και δεν αναφέρομαι μόνο στις εκκενώσεις των τελευταίων ημερών. Στη Νομική Κομοτηνής, στο ΕΜΠ, στο ΑΠΘ. Θυμάστε πολύ πρόσφατα σχετικά τα γεγονότα με τη βιβλιοθήκη που το αυτονόητο θέλαμε να γίνει και η αντιπολίτευση υποστήριζε τις βαριοπούλες. Πολλές επιχειρήσεις στην ΑΣΟΕΕ με παρασκευαστήρια μολότοφ, την επιχείρηση που έγινε στις εστίες στου Ζωγράφου, που μόνο φοιτητές δεν βρέθηκαν.
Έχουμε διανύσει μια πολύ σημαντική απόσταση. Σε μια χώρα που υπήρχε όλη η υπόλοιπη ελληνική επικράτεια και το άβατο των πανεπιστημίων.
Σε μια χώρα όπου μέχρι το 2019 με ευθύνη και του δικού μας πολλές φορές πολιτικού χώρου, που φοβήθηκε, γιατί υπήρχε αυτή η κατ΄ επίφαση προοδευτικότητα και ιδεολογική «ηγεμονία» της αριστεράς. Φοβηθήκαμε πολλές φορές. Απαντώ χωρίς υπεκφυγές και χωρίς να θέλω να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, θα πρέπει να κάνουμε και τα υπόλοιπα. Και θα σας πω το εξής, για να μην ξεχνάμε σε ποια χώρα ζούμε. Ζούμε σε μια χώρα που διαχρονικά η αριστερά επενδύει στην προβοκάτσια. Μην κοροϊδευόμαστε. Επενδύει στο ατύχημα…
Για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διενέργεια εξετάσεων με ηλεκτρονικά μέσα
Ο υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Πιερρακάκης, έστειλε μια εγκύκλιο με ένα πλήρες θεσμικό οπλοστάσιο, για να διασφαλιστεί η εξεταστική. Εξ’ ου και η απόφαση της συνόδου των πρυτάνεων. Προτεραιότητα δεύτερη, η ψήφιση του νομοσχεδίου. Είναι ένα νομοσχέδιο που λύνει μια εκκρεμότητα η οποία είχε μείνει άλυτη γιατί πολύ απλά επικρατούσαν λογικές της ιδεολογικής ηγεμονίας της αριστεράς. Προτεραιότητα τρίτη και εξίσου σημαντική λέει ανοικτά πανεπιστήμια.
Για το άσυλο στα πανεπιστήμια και τις καταλήψεις
Εφαρμόζεται ο νόμος. Όποτε καλούνται οι αρχές, όπως έγινε χθες στη Νομική της Θράκης, αυτές επεμβαίνουν. Όπως έγινε πριν από 5 μέρες στο Αριστοτέλειο και πριν από 10 μέρες στο ΕΜΠ. Αυτή είναι μια κατάκτηση που άργησε να έρθει. Αυτό γίνεται γιατί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατήργησε το άσυλο ανομίας. Και κάτι ακόμα. Για να μπορέσει η δικαιοσύνη με τον ανεξάρτητο ρόλο της να κάνει αυτή την έρευνα που κάνει, έπρεπε να υπάρχει και ο νόμος πάνω στον οποίο θα πατήσει. Μέχρι το ΄19, ό,τι και να ήθελε να κάνει η δικαιοσύνη, υπήρχε το άβατο του ασύλου ανομίας
Ο νόμος Διαμαντοπούλου έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε δέκα βήματα πίσω με την επαναφορά του ασύλου ανομίας. Η πλήρης κατάργηση του ασύλου ανομίας και η επαναφορά του στην αληθινή του έννοια, που είναι ελεύθερη διακίνηση ιδεών, όχι εγκληματιών, έγινε το 2019 από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και εφαρμόζεται. Βέβαια, θα πρέπει να διανυθεί και η υπόλοιπη απόσταση. Γιατί; Ποιος είναι ο στόχος; Να μην είναι καν θέμα καν αντικείμενο συζήτησης το ότι έγινε το αυτονόητο.
Έχουμε, σήμερα, το 1/3 των σχολών στο peak του κύματος αυτού, σε κατάληψη. Με μια μεταρρύθμιση που είναι προς το συμφέρον κι αυτών που κάνουν κατάληψη. Λοιπόν, τι έρχεται και κάνει το Υπουργείο Παιδείας; Βλέπει το πρόβλημα, χωρίς να θέλει να ρίξει νερό στο μύλο της προβοκάτσιας της Αριστεράς, ενώ οι Αρχές επεμβαίνουν όποτε καλούνται και δίνει ένα πλήρες θεσμικό «οπλοστάσιο» στα πανεπιστήμια για να διασφαλιστούν οι εξεταστικές. Λαμβάνουν απόφαση παμψηφεί οι Πρυτάνεις στη Σύνοδό τους για να σωθεί η εξεταστική. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δεν τα εφαρμόζουν. Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές, οι οποίοι τι θέλουν; Θέλουν να μη χάσουν άλλο σημαντικά χρόνια από τη ζωή τους. Θα σας πω κάτι, το οποίο λέω πάρα πολλά χρόνια και, τώρα, επιτέλους, το βλέπω να γίνεται πράξη από τη δική μας Κυβέρνηση. Τι ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια; Ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν κοινωνικά ευαίσθητοι. Τι έκαναν αυτοί οι κοινωνικά ευαίσθητοι; Καταλήψεις, πορείες χωρίς αιτήματα. Για εμένα, κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί άμα θέλει να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του. Κοινωνική πολιτική είναι να του εξασφαλίζεις ότι το πανεπιστήμιό του δεν θα είναι κλειστό. Γιατί πίσω από αυτά τα παιδιά δεν κρύβονται πάμπλουτοι γονείς, οι οποίοι άμα θέλουν στέλνουν τα παιδιά τους στο εξωτερικό. Κρύβονται άνθρωποι οι οποίοι στέλνουν το παιδί τους από την Πάτρα στην Αθήνα, από την Αθήνα στην Κομοτηνή, από τα Γιάννενα στη Θεσσαλονίκη, πληρώνουν και δεν να ανέχονται να δίνουν τα λεφτά τους στις σπουδές των παιδιών τους -που είναι ό,τι πιο ιερό για αυτούς και επειδή κάποιοι μπάχαλοι δεν είχαν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους, έκλειναν τα πανεπιστήμια.
Για τη στάση της αντιπολίτευσης στα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια και τα κριτήρια για τη σύσταση Παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στην Ελλάδα
Είναι υποκριτικό ο κ. Κασσελάκης να είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ένας άνθρωπος, ο οποίος η ίδια του η ζωή, και πολύ σωστά, έδειξε ότι δεν είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Και, δυστυχώς, δεν είναι ο πρώτος από τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κασσελάκης που θέλει όποιος μπορεί να πηγαίνει να σπουδάζει στο εξωτερικό, σε μη κρατικό -αν θέλει- πανεπιστήμιο, επειδή έχει παραπάνω λεφτά να πάει στο εξωτερικό, αλλά, ο Έλληνας μαθητής να μην μπορεί να το κάνει αυτό.
Το έχει πει με πάρα πολλούς τρόπους ο Υπουργός Παιδείας, το έχει αναφέρει αναλυτικά ο Πρωθυπουργός και θα το δούμε στην πράξη ότι τα κριτήρια ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Και ως προς τις κτιριακές προδιαγραφές και ως προς τη χρηματοδότηση που θα δίνουν, δηλαδή, εγγυητικές, για να ανοίξουν.
Για να ανοίξει παράρτημα κάποιου πανεπιστημίου στην Ελλάδα, θα υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές οι οποίες τίθενται και οι οποίες θα εγκρίνονται στη συνέχεια από την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για να μπορέσει να το κάνει ένα Πανεπιστήμιο αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο και δεν είναι τα πανεπιστήμια που περιγράφει η Αντιπολίτευση. Μιλάμε για μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αλλά θα σας πω και κάτι κι εδώ φαίνεται και η προδιάθεση κάποιου, η οποία μαρτυρά και την πραγματική του διάθεση. Έρχεται η Κυβέρνηση και ανακοινώνει μια σημαντική νομοθέτηση. Αν θες πραγματικά, με σωστά κριτήρια να γίνει ένα μεγάλο βήμα, δεν είσαι από πριν αρνητικός. Προφανώς, λες «να το δούμε πρώτα, αλλά επί της αρχής εγώ θα το στηρίξω».
Το Νομοσχέδιο θα έρθει πολύ σύντομα. Θα μπει σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος είναι να ψηφιστεί μέχρι τέλος Φεβρουαρίου. Δηλαδή, μιλάμε ότι σε λίγες εβδομάδες, στο μήνα που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, στον Φεβρουάριο του 2024, θα μπορεί μετά την
Το Υπουργείο Παιδείας θα εκθέσει τις λεπτομέρειες ενός νομοσχεδίου, που το 70% αυτού αναφέρεται στα δημόσια πανεπιστήμια και το 30% περίπου στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Το ξαναλέω: Εμείς δεν ζητάμε συναίνεση εν λευκώ. Ούτε a priori. Αλλά το να πηγαίνει κάποιος να κλείνει σχολές πριν καλά – καλά δει το νομοσχέδιο, πριν δει το κείμενο αυτό, δεν θέλει να το δει; Θα μπορεί ένα μεγάλο πανεπιστήμιο του εξωτερικού να έρχεται να συμπράττει με ένα ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Ας το δούμε, λοιπόν, το νομοσχέδιο. Αλλά το να λέμε ότι επί της αρχής θεωρούμε ότι είναι σημαντικό βήμα η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ή η ενδυνάμωση των δημόσιων πανεπιστημίων, νομίζω και αναφέρομαι στην Αντιπολίτευση, δεν είναι δα και κάτι που είναι υπερβολικό ως απαίτηση.
Για τη συνταγματική αναθεώρηση και το Άρθρο 16 του Συντάγματος
Τα προτεινόμενα άρθρα για αναθεώρηση θα γίνουν όταν έρθει η ώρα της συζήτησης αυτής από τη συγκεκριμένη Βουλή. Προφανώς στα προς αναθεώρηση άρθρα από τη δική μας παράταξη θα είναι και το άρθρο 16. Δηλαδή, το γεγονός ότι νομοθετούμε τα μη κρατικά παραρτήματα ξένων ΑΕΙ, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δε σημαίνει ότι δεν θα επιδιώξουμε να γίνει και η αναθεώρηση του άρθρου 16. Γιατί τώρα μιλάμε – εφόσον ψηφιστεί το νομοσχέδιο – για ίδρυση παραρτημάτων ξένων ΑΕΙ στη χώρα μας, ενώ με την αναθεώρηση του άρθρου 16, θα μπορεί να ιδρυθεί εξ υπαρχής με πολύ αυστηρά, προφανώς, κριτήρια ένα μη κρατικό Πανεπιστήμιο στη χώρα μας.
Για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα
Τα προβλήματα των αγροτών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Υπάρχουν αυτά τα οποία αναφέρονται στο αυξημένο κόστος παραγωγής. Τα δημοσιονομικού κόστους αιτήματα, με βασικότερα το ρεύμα, το πετρέλαιο, όπου εκεί, νομίζω ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει πολύ πειστικές απαντήσεις. Και δεν είναι οι πρώτες που έδωσε, γιατί εφαρμόζει μια πολιτική που ξεκινάει από το 2019. Εμείς, ξέρετε, δεν ανεβήκαμε σε τρακτέρ, αλλά προσπαθήσαμε αυτούς οι οποίοι είναι σε τρακτέρ στα χωράφια σε όλη την Ελλάδα, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους να τους σεβαστούμε γιατί κάνουν μια πολύ σκληρή και σημαντική δουλειά. Και κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις. Μειώσεις φόρων για τα λιπάσματα, για τις ζωοτροφές, επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Και τώρα, νομίζω ότι οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή έχουν μεγάλη σημασία. Λύνουν το πρόβλημα; Μα, ο ίδιος είπε όχι. Αλλά, είναι ανακοινώσεις οι οποίες είναι κοστολογημένες, θα εφαρμοστούν και θεωρώ ότι είναι σημαντικές για τους αγρότες.
Η Νέα Δημοκρατία στις τελευταίες εκλογές πέτυχε κάτι το οποίο δεν είχε ξαναγίνει μεταπολιτευτικά. Να πάρει μεγαλύτερη διαφορά και μεγαλύτερο ποσοστό από την πρώτη τετραετία. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι πολίτες πανηγύριζαν μέσα στα σπίτια τους την ημέρα των εκλογών και ήρθαν και μας ψήφισαν γιατί τους λύθηκαν όλα τα προβλήματα.
Και οι αγρότες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι αναγνώρισαν κατά πλειοψηφία – γιατί δε μας ψήφισαν όλοι – ότι έγινε στη χώρα μας μια πολύ σοβαρή προσπάθεια στα πιο δύσκολα χρόνια εισαγόμενων κρίσεων. Δηλαδή είδαν αποτέλεσμα και ζητήσανε από εμάς, επειδή σου λέει «αυτός κατάφερε και έλυσε αρκετά -αυτή η Κυβέρνηση- μπορεί να λύσει και άλλα περισσότερα»
Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα. Οι αγρότες δεν ήρθαν τον Μάιο και τον Ιούνιο του ΄23 και είπαν «μπράβο, μας τα λύσετε όλα». Είπαν «επειδή είδαμε μια προσπάθεια με μετρήσιμο αποτέλεσμα, θέλουμε να συνεχίσουμε σ’ αυτό το δρόμο να μας λύσετε και τα πολλά ακόμα, που έχουμε ως προβλήματα». Σας ξαναλέω, λοιπόν, στο ζήτημα των αιτημάτων αυξημένου κόστους παραγωγής, εδώ υπάρχει μια διάσταση, που ειδικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η δική μας η Κυβέρνηση δεν την αγνοεί. Εμείς δεν είμαστε αυτοί οι οποίοι θα υποθηκεύσουμε τις επόμενες γενιές για να γίνουμε αρεστοί…
Υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά δεδομένα τα οποία δεν μπορούμε να τα παραβούμε. Αυτό, λοιπόν, που μπορούσαμε να κάνουμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο γιατί η οικονομία μας πηγαίνει καλά, γιατί ενώ μειώνουμε το χρέος το κάνουμε…
Ένα τρίτο πεδίο αιτημάτων και θα καταλάβετε γιατί τα βάζω σ’ αυτή τη σειρά, είναι ο “Daniel”. Σημαντικότερο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, των αγροτών της Θεσσαλίας είναι αυτό το οποίο έζησαν, που δεν έχει προηγούμενο. Εκεί, λοιπόν, τι θα κάνουμε; Εκεί θα τρέξουμε ακόμα πιο γρήγορα, στο μέτρο του δυνατού. Και να πω εδώ κάτι. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, η οποία έγινε δυστυχώς στις άσχημες συνθήκες του «Ιανού», το ότι έχει πλέον, έναν μηχανισμό με αρχή, μέση και τέλος της αρωγής. Καταγραφή, αποκατάσταση και πληρωμή, σε ταχύτητες οι οποίες είναι υπερπολλαπλάσιες των προηγούμενων ετών.
Για τη στάση της αντιπολίτευσης στα ζητήματα της ΚΑΠ
Είναι σημαντικό να κάνουμε και μια συζήτηση, η οποία δεν αρέσει στην αντιπολίτευση -όχι μόνο στην Ελλάδα και σ’ όλη την Ευρώπη- γι’ αυτό το οποίο λέμε ΚΑΠ και πράσινη μετάβαση. Πριν από κάποιους μήνες – ήταν αρχή που είχα αναλάβει και εγώ ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος – μας κατήγγειλε τότε η ευρωπαϊκή αριστερά και οι σοσιαλιστές. Μάλιστα, υπάρχει και ανακοίνωση τον Ιούλιο του 2023 από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί μαζί με το ΕΛΚ, το κόμμα στο οποίο ανήκει η Νέα Δημοκρατία στην Ευρώπη, είχαμε θέσει αυτά τα ζητήματα των αγροτών. Και τι λέγαμε; Μετά το δεδομένο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή η λεγόμενη πράσινη μετάβαση – που εμείς δεν είμαστε απέναντι – πρέπει να γίνει με έναν πιο ήπιο τρόπο, ούτως ώστε να μην έχει κόστος στο εισόδημα και στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών. Τότε, λοιπόν, μας κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και η ευρωπαϊκή αριστερά ότι συμπράττουμε με την άκρα δεξιά κατά του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης. Είναι πολύ μεγαλύτερο το ζήτημα. Αν ήταν μόνο ελληνικό ζήτημα θα βγαίναν μόνο οι Έλληνες αγρότες στους δρόμους. Είναι ένα πανευρωπαϊκό ζήτημα.
Οι αγρότες διαμαρτύρονται και για τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και για τις εκτάσεις της αγρανάπαυσης, γιατί αυτές οι εκτάσεις είναι σημαντικές εκτάσεις προς καλλιέργεια και κατ’ επέκταση εκτάσεις για τις οποίες θα πάρουν αποζημίωση. Αυτός, λοιπόν, που πήγε στα τρακτέρ και είναι αρχηγός του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, να απαντήσει στους ανθρώπους που πήγε – με τρόπο που είναι γεμάτος λαϊκισμό – να απαντήσει γιατί το κόμμα του και το μητρικό κόμμα του στην Ευρώπη είχε αυτή τη στάση. Τώρα, με ρωτήσατε δύο πράγματα.
Για τον διάλογο της Κυβέρνησης με τους αγρότες
Η πόρτα του γραφείου του Πρωθυπουργού, όχι μόνο για τους αγρότες, συνολικά για επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες είναι αποδεδειγμένα ανοιχτή. Ο Πρωθυπουργός πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο επίσκεψής του για το νέο δρόμο που εγκαινιάστηκε στη Βόνιτσα και στις γύρω περιοχές, την Αμβρακία Οδό, συνάντησε τους αγρότες. Και δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση ο Πρωθυπουργός της χώρας ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αρνηθεί θεσμική συνάντηση με εκπροσώπους επαγγελματιών και μάλιστα ενός κλάδου ο οποίος είναι μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας μας. Απλά, περιμένουμε να υποβληθεί, προφανώς, ένα συγκεκριμένο αίτημα, μια συγκεκριμένη συνάντηση με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο. Και το ξαναλέω, τα προβλήματα δεν λύνονται μόνο σ’ αυτό το επίπεδο. Και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και τα πολλά συναρμόδια Υπουργεία, γιατί δεν μιλάμε για ένα ζήτημα που είναι πρόβλημα ενός Υπουργείου. Είναι ένα ζήτημα το οποίο επιλύεται σταδιακά και από το Πολιτικής Προστασίας και από το Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο Πρωθυπουργός δεν έχει ποτέ, ούτε είχε ποτέ αντίρρηση να συνομιλεί με τους πολίτες, να συνομιλεί με τους εκπροσώπους τους. Αυτή τη στιγμή, προφανώς, περιμένουμε να υποβληθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα με συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία θα το συνοδεύουν και εδώ είμαστε να βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Σας το ξαναλέω, το ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα είναι αυτά τα οποία είναι και τα οποία δεν αλλάζουν – όσο και αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα χρήματα φυτρώνουν, δε φυτρώνουν και το πληρώσαμε πολύ ακριβά αυτά τα τελευταία χρόνια – υπάρχουν πολλά βήματα που μπορούμε να κάνουμε.
Για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο και τη στάση των Βουλευτών
Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπερψηφιστεί το νομοσχέδιο με περισσότερες ψήφος και από τη πλειοψηφία και με ψήφους της Αντιπολίτευσης. Δεν θέλω, όμως, να μπω στη λογική των αριθμών. Θα σας πω, όμως, κάτι. Δεδομένου του γεγονότος ότι κατά παράδοση των ψηφοφοριών που αφορούν νομοσχέδια για ατομικά δικαιώματα δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία, είναι λογικό να έχουμε και μέλη Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα απέχουν. Υπάρχουν οι «ευαίσθητοι» που εφαρμόζουν στα λόγια τις μεγάλες αλλαγές και υπάρχουν και αυτοί όπως είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προσπαθούν μέρα-μέρα να κάνουν πράξη αυτά τα οποία έχουν πει. Και μιλάμε για έναν χώρο όπως η Νέα Δημοκρατία που πρωταγωνιστεί πλέον και σε αυτό τον τομέα της προστασίας των παιδιών και των δικαιωμάτων, με σεβαστές τις όποιες διαφορές. Δεν υπάρχει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές. Εμείς έχουμε πει για τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου ότι ψηφίζουν ως βουλευτές, όμως, έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση γιατί συμμετέχουν σε ένα συλλογικό Όργανο. Η ψήφος κάθε βουλευτή είναι ιερή και είναι προσωπική, ειδικά όταν δεν υπάρχει κομματική πειθαρχία. Όταν συμμετέχεις σε ένα σύνολο οφείλεις, θεωρώ εγώ, να υποστηρίζεις τις πρωτοβουλίες, τις αποφάσεις αυτού του συνόλου.
Εγώ προσωπικά έχω μάθει όταν ανήκω σε ένα σύνολο να τοποθετούμαι και να λέω την άποψή μου και την εναντίωσή μου κάποιες φορές εντός των Οργάνων, αλλά στη συνέχεια να εφαρμόζω τις συλλογικές αποφάσεις. Αλλά για να μην κρύβω τα λόγια μου, εγώ πιστεύω και σε αυτή τη μεταρρύθμιση. Και μάλιστα η αλήθεια είναι ότι η άποψή μου αυτή διαμορφώθηκε περισσότερο τα τελευταία χρόνια, γιατί είδα ότι στην πραγματικότητα δεν κρύβει πλέον ένα πρόβλημα κάτω από το χαλί. Γιατί, ξέρετε, μιλάμε για αριθμούς, για ψήφους, για συσχετισμούς που έχουν την αξία τους, αλλά πολλές φορές αν και είναι το θέμα που έχουμε συζητήσει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο λόγω των ερωτήσεων που μας γίνονται, δεν μιλάμε για την ουσία. Ποια είναι η ουσία; Μιλάμε για πολιτικό γάμο και τίποτα άλλο, ισότητα στον πολιτικό γάμο και για δικαιώματα παιδιών που αυτή τη στιγμή που μιλάμε υπάρχουν και μεγαλώνουν, είτε με δύο άνδρες είτε με δύο γυναίκες – γιατί υπάρχει η υιοθεσία από έναν άνδρα ή από μία γυναίκα από το 1946 – και είναι «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Αυτό που λένε κάποιοι δεν θέλω ένα παιδί να μεγαλώνει με δύο άνδρες ή με δύο γυναίκες, που δεν καταλαβαίνω γιατί δύο άνδρες ή δύο γυναίκες είναι a priori ακατάλληλοι, ενώ ένα ετερόφυλο ζευγάρι είναι a priori κατάλληλο. Όλοι μας κρινόμαστε ως γονείς στην πράξη.
Ο τίτλος του πατέρα και της μητέρας θεωρώ ότι είναι οι δύο πιο ιεροί τίτλοι που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος. Και θα σας πω ότι το αντιλαμβάνεσαι από τα πρώτα δευτερόλεπτα που τον αποκτάς. Πέραν της τεράστιας χαράς που έχεις, που δεν συγκρίνεται με καμία άλλη, η ευθύνη επίσης δεν συγκρίνεται με καμία άλλη στιγμή της ζωής σου. Το αν κάποιος, λοιπόν, είναι κατάλληλος ή όχι το κρίνει η ζωή κάθε μέρα. Είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση, η μεγαλύτερη ευθύνη να φέρεις έναν άνθρωπο και να τον μεγαλώσεις. Άρα, θεωρώ, ότι κανένας δεν είναι a priori κατάλληλος ή ακατάλληλος με βάση τον σεξουαλικό του προσανατολισμό. Δεύτερο δεδομένο, γιατί είναι σημαντικό να εξηγούμε στον κόσμο τι συμβαίνει. Από το 1946 ένας άνδρας ή μία γυναίκα μπορούν να υιοθετήσουν κατά μόνας ένα παιδί. Και έχουν τη δυνατότητα να κάνουν, για παράδειγμα, Σύμφωνο Συμβίωσης με έναν άλλο άνδρα ή με μία άλλη γυναίκα. Άρα, τα παιδιά αυτά για τα οποία συζητάμε μεγαλώνουν με δύο άνδρες ή με δύο γυναίκες. Αλλά τι δεν έχουν; Γι’ αυτό και λέτε και προφανώς δεν πρέπει να υπάρχουν «παιδιά δύο ταχυτήτων» ή «παιδιά ενός κατώτερου Θεού». Δεν μπορούν και οι δύο να τα δουν στο νοσοκομείο. Μετά το νομοσχέδιο θα αξιολογούνται και οι δύο αν είναι κατάλληλοι για υιοθεσία, ενώ θα αξιολογούνται και οι δύο, ώστε αν ένας εκ των δύο φύγει από τη ζωή και είναι αυτός που τα έχει υιοθετήσει, τότε το παιδί αυτό να μην πάει στο ίδρυμα. Αυτό πάμε να ρυθμίσουμε. Ούτε γονέας1, γονέας2, ούτε τίποτα άλλο.
Για τη Νέα Δημοκρατία
Όταν το 2015 συζητούσα με τους υπόλοιπους συναδέλφους του γραφείου μου και πολλούς άλλους δικηγόρους, στο πλαίσιο όλων αυτών που ζήσαμε, εάν θα μπορέσουμε τον Σεπτέμβριο να μείνουμε στο γραφείο μας ή αν θα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε χώρα στο εξωτερικό να φύγουμε, όταν το έχουμε ζήσει αυτό ως γενιά και πολλά άλλα που έχουμε ζήσει εμείς ειδικά οι νεότεροι, τότε μεγαλύτερη σημασία, χωρίς να υποτιμώ την ιδεολογία μου την οποία σέβομαι και υπηρετώ από μικρό παιδί, ότι μεγαλύτερη σημασία από τις ταμπέλες έχει το τι λες και πώς το κάνεις πράξη. Θα σας πω κάτι για τη Νέα Δημοκρατία. Η Νέα Δημοκρατία – κλείνουμε 50 χρόνια από την Μεταπολίτευση – είναι το μόνο κόμμα που κατάφερε να μείνει μεγάλη παράταξη καθ’ όλη τη διάρκεια αυτών των 50 ετών. Εδώ είμαστε να μιλήσουμε, να είμαστε καλά και για τα επόμενα.
Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα κόμμα το οποίο έχει γίνει πολύ-πολύ ισχυρό. Γιατί; Γιατί επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έμεινε πιστή στις αρχές και στις αξίες της και στην πολύ σημαντική συνεισφορά όλων των προηγούμενων προέδρων και Πρωθυπουργών, αλλά κυρίως των απλών μελών του κόμματος και αυτό φαίνεται στο ότι η Ελλάδα του 2024 είναι πιο ισχυρή από ποτέ γεωπολιτικά, αμυντικά, διπλωματικά, οικονομικά, θωράκισε τα σύνορά της. Όμως, κατάφερε και προσπάθησε και αρχίζει και απαντάει στα ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες αυτής της εποχής. Και θα σας πω κάτι. Πολλές φορές έχουμε πει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο αληθινά λαϊκό κόμμα. Αυτό που σας λέω εφαρμόζεται και σε αυτά που συζητούσαμε για την υγεία, για την παιδεία, για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, για τις καταλήψεις. Γι’ αυτή τη συζήτηση θεωρώ ότι αν κάτσει κανείς και δει τι τελικά είναι προοδευτικό και τι τελικά κάνει η Νέα Δημοκρατία, τι κάνει τώρα η Κυβέρνηση αυτή σε αυτό το θέμα. Δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να παντρευτούν και είναι άτομα του ιδίου φύλου να το κάνουν σε έναν πολιτικό γάμο και προστατεύει τα δικαιώματα των παιδιών. Τελεία και παύλα.
Σχετικά με τη Νέα Δημοκρατία, αναφερθήκατε και σε μια σειρά από στελέχη, που δεν προέρχονται από τη ΝΔ, πολλά εκ των οποίων εκτέθηκαν με σταυρό στις βουλευτικές εκλογές και από τους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Μάλιστα έναν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, γιατί πήραμε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό, πολύ τιμητικό ποσοστό, εξελέγησαν και πολλοί εκ των οποίων στις πρώτες θέσεις. Αναφερθήκατε και σε μια σειρά από άξια κυβερνητικά στελέχη, εγώ αυτό το ζω τους τελευταίους μήνες, αυτή τη συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές αφετηρίες. Δεδομένο πρώτο, επομένως, ότι πολύς κόσμος που στο παρελθόν ήταν σε άλλον πολιτικό χώρο, μας τίμησε με το να αναγνωρίσει ότι η Νέα Δημοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχουν ένα πρόγραμμα, ένα όραμα, το οποίο τους αντιπροσωπεύει και θέλουν να συστρατευτούν εκείνοι με εμάς. Και το δεύτερο, ας κρίνουμε τους ανθρώπους από τον δημόσιο λόγο τους, από το αποτέλεσμά τους, από την πορεία τους. Και βέβαια δείχνει ένα θάρρος πολιτικό να θες να συστρατευτείς με έναν χώρο που μπορεί να ήσουν απέναντι όλα αυτά τα χρόνια.
Για τη σχέση του με τον Πρωθυπουργό και τις προσωπικές του πολιτικές προτεραιότητες
Η αλήθεια είναι ότι αν δεν ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι αληθινά γενναιόδωρος με τους νέους ανθρώπους και με εμένα, να μου δώσει ευκαιρίες ζωής, αυτή τη στιγμή δεν θα μιλούσα ως Υφυπουργός ή ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
Άρα, χρωστάω πολλά και ουσιαστικά στον Πρωθυπουργό και πέραν των θέσεων και των αξιωμάτων, που έχουν την αξία τους. Αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι δεν είναι για πάντα. Είναι για όσο θέλουν οι πολίτες να είναι και εν προκειμένω ο Πρωθυπουργός, που έχει την εμπιστοσύνη των πολιτών και μας επιλέγει. Είμαι ευγνώμων κυρίως για τις δυνατότητες που έχω καθημερινά να συμμετέχω σε μία πολύ σημαντική προσπάθεια. Δεύτερο δεδομένο, από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, από τότε που αποφοίτησα, δουλεύω. Και είμαι πολύ περήφανος γι’ αυτό και δεν είναι και κάτι που είναι για να πανηγυρίζουμε, το κάνουν πολλοί άλλοι στην ηλικία μου.
Όταν, λοιπόν, εξελέγην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, λίγα χρόνια πριν με προτείνει για Γραμματέα του κόμματος – μία από τις ευκαιρίες ζωής που μου έδωσε – ενώ περίμενε κανείς να πει άλλα πράγματα ο τότε και νυν Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος στον τότε πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, το τελευταίο πράγμα που μου είπε, ως επίλογο και όλη η ουσία, είναι μην αφήσεις ποτέ τη δουλειά σου. Θεωρώ ότι έχει περάσει πολλά αυτός ο τόπος από πολιτικούς, οι οποίοι δεν ξέρουν τι σημαίνει δουλειά. Δεν ξέρουν τι σημαίνει ξυπνάω το πρωί και αναλαμβάνω κάποιες ευθύνες και κάποιες υποχρεώσεις κυρίως απέναντι στον εαυτό μου και στην οικογένειά μου, αλλά και στους ανθρώπους με τους οποίους δουλεύω μαζί. Πιστεύω, λοιπόν, πάρα πολύ στους ανθρώπους -και για μένα δεν είναι τόσο ηλικιακό, γιατί μπορεί ένας νέος να είναι πιο γερασμένος σε ιδέες από έναν μεγαλύτερο και το ανάποδο. Για μένα η δουλειά μου είναι κάτι το οποίο με χαρακτηρίζει, είναι κάτι το οποίο με έχει φτάσει εδώ που με έχει φτάσει. Μπορώ να λέω και να κάνω κάποια πράγματα, γιατί έχω καταφέρει, με συνεργάτες μου στο δικηγορικό γραφείο και με πολλούς άλλους ανθρώπους, να είμαι εδώ. Και είναι πολύ σημαντικό, επειδή έχουμε και ευρωεκλογές και πολλές εκλογικές διαδικασίες και το κάνει πράξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν το έχει αφήσει στα λόγια, να βλέπουμε τα βιογραφικά των υποψηφίων, τα ένσημα που έχουν κολλήσει.
Για τις επικείμενες Ευρωεκλογές και για τις υποψηφιότητες
Στα ψηφοδέλτια του 2023, που είχα την τιμή να είμαι κι εγώ ένας από την ομάδα που πρότειναν στον Πρωθυπουργό. Θα έχουμε 42 υποψήφιους και υποψήφιες, που καθεμία και καθένας ξεχωριστά θα δείχνουν με τη δουλειά τους, με τη συμπεριφορά τους, με την πορεία τους, μία πτυχή της πολιτικής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μπορεί ένας άνθρωπος, μέσα από την πορεία του στον επαγγελματικό στίβο, να έχει καταφέρει να έχει γίνει και παραπάνω γνωστός. Δεν το ποινικοποιούμε αυτό. Σε καμία περίπτωση. Αλλά, ο τελευταίος που θα δείτε να το κάνει αυτό, να δείτε υποψηφίους με όρους star system, είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης,.
Οι ευρωεκλογές θα λάβουν χώρα έναν χρόνο μετά από μία πολύ σημαντική επαναβεβαίωση εμπιστοσύνης. Έναν χρόνο που έγιναν πολλά, θεωρώ, πολύ σημαντικά βήματα και περάσαμε δύσκολες ημέρες, ειδικά λόγω των έντονων φυσικών φαινομένων. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε τι έχουμε κάνει και εντός της χώρας, αλλά και εκτός συνόρων. Και αναφέρθηκα πριν και στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες. Πιστεύουμε ότι η σχέση εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης, της Νέας Δημοκρατίας με τους πολίτες, είναι μία σχέση η οποία έχει γερά θεμέλια. Δεν νομίζω ότι έχει αξία να μπούμε σε αριθμούς. Θέλουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και να εκλέξουμε και τους πιο άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο.
Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ