Συνέντευξη στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» του τηλεοπτικού σταθμού ACTION24
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «ΠΡΩΙΝΗ ΖΩΝΗ» του τηλεοπτικού σταθμού ACTION24 με τους Δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής, επειδή μιλάμε για ανθρώπους που έχουν λιώσει τις μπότες τους στις φωτιές. Αυτό το επίδομα το οποίο ακούμε πως θα τους δώσετε προς το τέλος της χρονιάς, ισχύει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όλες τις οικονομικές εξαγγελίες και συνολικά την οικονομική πολιτική, νομίζω πως πρέπει να την ακούσουμε από τον Πρωθυπουργό. Είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι αυτοί κάθε καλοκαίρι και ειδικά το δυσκολότερο καλοκαίρι το οποίο έχουμε περάσει με βάση τα επίσημα δεδομένα κλιματολογικών συνθηκών και ταυτόχρονων προκλήσεων πυρκαγιών, έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο συμμετοχής σε αυτή την υπεράνθρωπη προσπάθεια. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει σε πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις ότι δεν θα τους αφήσει έτσι, αλλά τώρα δεν μπορώ να σας πω τι ακριβώς θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γίνει στο μοντέλο των υγειονομικών στην περίοδο του covid ας πούμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω κάποια συγκεκριμένη πληροφόρηση και ούτε μπορώ να σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο. Θα σας πω όμως, ότι, όπως συνέβη χρόνο με το χρόνο από το 2019 μέχρι και σήμερα και θα συνεχίζει να συμβαίνει επί των ημερών αυτής της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, και οι Πυροσβέστες -όπως έγινε με τους υγειονομικούς στην πανδημία που έδωσαν τη μάχη στην πρώτη γραμμή- θα στηρίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και όχι μόνο με έκτακτες στηρίξεις αλλά με μόνιμες αυξήσεις, όπως συμβαίνει και με το τελευταίο οικονομικό νομοσχέδιο για τους δημοσίους υπαλλήλους με το ενιαίο μισθολόγιο και με τις έμμεσες αυξήσεις του εισοδήματος για όλους τους Έλληνες πολίτες. Το δεύτερο σημαντικότερο στοιχείο είναι ότι θα είναι όλο και περισσότεροι, γιατί, όσο περισσότεροι είναι οι άνθρωποι οι οποίοι υπηρετούν σ’ αυτή τη διαδικασία (εποχικοί πυροσβέστες, σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις, οι διπλάσιοι εθελοντές πυροσβέστες) τόσο με κάποιο τρόπο επιμερίζεται αυτή η τεράστια ευθύνη. Υπήρξαν μέρες που τα εν εξελίξει μέτωπα ήταν 220. Υπήρχαν εβδομάδες που τα μέτωπα ήταν πάνω από 500.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν πήγε καλά φέτος. Να δούμε τώρα τι γίνεται.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ δέχομαι την οποιαδήποτε κριτική και είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο εκτάσεων ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Βέβαια δεν έχει γίνει ακόμα η πλήρης αποτύπωση των καμένων εκτάσεων, αλλά σίγουρα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Να σας πω κάτι, το είπε χθες και ο Πρωθυπουργός. Επειδή εμείς έχουμε μία πολιτική που στον πυρήνα της βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής, στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των καμένων εκτάσεων, ας αναρωτηθεί κάποιος και ειδικά η αντιπολίτευση που μιλάει για τη χειρότερη χρονιά στην ιστορία της πολιτικής προστασίας και των αντιπυρικών περιόδων, πώς θα χαρακτήριζε κάποιος το 2018; Όπου εκεί είχαμε λίγο πάνω από 100.000 καμένα στρέμματα, άρα σε επίπεδο εκτάσεων ήταν σίγουρα μια καλύτερη χρονιά, αλλά νομίζω θυμόμαστε όλοι τι έγινε σε επίπεδο απώλειας ανθρώπινων ζωών. Εγώ δεν κάνω συμψηφισμούς και συγκρίσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το κάνετε ευθέως, αλλά το κάνετε συνειρμικά, κύριε Υπουργέ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, δεν το κάνω συνειρμικά, αλλά θέλω να σας πω ότι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Στη συνέχεια των περιουσιών και στη συνέχεια των εκτάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι προφανές ότι σε επίπεδο εκτάσεων -το είπα πριν πω τα υπόλοιπα- είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά. Είναι η δυσκολότερη χρονιά από τότε που μετράει ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο επικινδυνότητας, σε αυτήν, λοιπόν, την πρωτοφανώς δύσκολη χρονιά -άνευ προηγουμένου δυσκολίας- ειδικά φέτος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής ήταν είναι και παραμένει στον πυρήνα της αντιμετώπισης όλου αυτού του μηχανισμού, κυρίως των ανθρώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι απολύτως σωστό αυτό που λέτε, κύριε Υπουργέ, από την άλλη μην ξεχνάμε, όμως, ότι οι άνθρωποι έχασαν τα σπίτια τους, άνθρωποι έχασαν τα ζώα τους, καταστράφηκαν, λοιπόν, ολόκληρες περιουσίες και πάμε λιγάκι έτσι να μας βοηθήσετε, να δούμε μαζί σας τα μέτρα της Κυβέρνησης τώρα, γι’ αυτούς τους ανθρώπους, γι’ αυτές τις κατηγορίες, γι’ αυτές τις πυρόπληκτες περιοχές, γιατί ακούμε για αυστηροποίηση ποινών σε ανθρώπους οι οποίοι έβαλαν φωτιές, ακόμα και σε ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν καθαρίσει, δεν καθάρισαν ή δεν θα καθαρίσουν στο μέλλον τα οικόπεδά τους, τις αυλές τους. Βοηθήστε μας, λιγάκι, λοιπόν, να καταλάβουμε τις κινήσεις της Κυβέρνησης σε αυτό το κομμάτι.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι κινήσεις της Κυβέρνησης ουσιαστικά χωρίζονται στα εξής επίπεδα: πρώτον, σε επίπεδο πρόληψης με την αγορά 114 drones, με την υιοθέτηση ενός ευρωπαϊκού συστήματος προληπτικής ειδοποίησης σε περίπτωση αυξημένου θερμικού φορτίου, σε επίπεδο καθαρισμού, όπου ήδη έχουν υλοποιηθεί δύο πολύ μεγάλα προγράμματα, θα υλοποιηθεί ένα ακόμα με πολύ περισσότερα χρήματα, αλλά και με επιπτώσεις, με κυρώσεις, με βάση την Κτηματολογική Υπηρεσία, εκτάσεων οι οποίες δεν θα έχουν καθαριστεί, αυτό είναι το ένα επίπεδο και όχι μόνο σε επίπεδο καθαρισμού, drones και όλων των προληπτικών μέτρων, αλλά και σε επίπεδο μέτρων στην ποινική δικαιοσύνη, όπου ουσιαστικά μπορούν να δράσουν εντός ή εκτός εισαγωγικών προληπτικά.
Το να ξέρει κάποιος ότι και σε περίπτωση εμπρησμού από αμέλεια, δηλαδή σε μία ενδεχομένως πλημμεληματική πράξη, θα μπει στη φυλακή, γιατί τις ποινές τις αυξήσαμε, αυτό το οποίο τώρα ερχόμαστε να κάνουμε, μετά από τις συντονισμένες κινήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, είναι: κάποιος ο οποίος διαπράττει, έστω και εξ αμελείας -αν και είναι πολύ μεγάλη συζήτηση τι είναι αμέλεια σε μια πυρκαγιά- θα εξέτιε την ποινή την οποία θα υποστεί, μετά τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, θα μπει στη φυλακή. Αυτό είναι επίσης μια παράμετρος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι ποινές για τους εμπρηστές δεν θα έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Σωστά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτή είναι η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία ήρθε και αυστηροποίησε τις ποινές και όλες οι μορφές εμπρησμού από δόλο σε δάση είναι πλέον κακούργημα. Όλες, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που τώρα χρειαζόμαστε, λοιπόν, δεν είναι περαιτέρω αυστηρότερες ποινές, γιατί τις αυστηροποιήσαμε τις ποινές, μετά τις τελευταίες τροποποιήσεις, είναι ότι ακόμα και σε περιπτώσεις εξ αμελείας, μετά την απόφαση της Δικαιοσύνης δεν θα υπάρχει δυνατότητα, δηλαδή, αναστολής ή μετατροπής της ποινής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πηγαίνεις μέσα. Ωραία. Drones. Είπατε 114.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε θα τα πάρουμε; Του χρόνου θα τα έχουμε στη διάθεσή μας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτά τα οποία ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι κατόπιν διαβουλεύσεων και μελετών, κυρίως εισηγήσεων των ειδικών και δεν είναι οι πρώτες κινήσεις, οι οποίες γίνονται. Δηλαδή, δεν είναι ότι ήρθαμε από το πουθενά μετά από τέσσερα χρόνια να ανακοινώσουμε κάποια μέτρα. Και το προσωπικό το αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και τα μέσα, τα εναέρια και τα επίγεια τα αυξάνουμε χρόνο με τον χρόνο και χρήματα δίνονται και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον καθαρισμό, αυτά είναι επιπλέον μέτρα, τα οποία βασίζονται κυρίως στις εμπειρίες της φετινής χρονιάς που ήταν η δυσκολότερη χρονιά και βέβαια με βάση και τα πρώτα στοιχεία των εκτάσεων, αυτό καθίσταται ακόμα πιο αναγκαίο. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι όλες αυτές οι επιμέρους κινήσεις θα αφορούν προσλήψεις, θα αφορούν drones, όπως με ρωτήσατε, είναι κινήσεις, οι οποίες θα υλοποιηθούν πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, με ένα χρονοδιάγραμμα πολύ αυστηρό και σε επίπεδο προετοιμασίας αλλά και σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως, το τελευταίο διάστημα, κ. Υπουργέ, το κομμάτι του Έβρου, πέρα από τις δασικές, λοιπόν, πυρκαγιές, που βλέπουμε ότι μαίνεται η πύρινη λαίλαπα ακόμη και σήμερα και είμαστε 14η μέρα κι ευχόμαστε να σβήσει πάρα πολύ γρήγορα, υπάρχει ένα άλλο θέμα που μας ενδιαφέρει και μιλάμε για τους λεγόμενους και «σερίφηδες», να το πω έτσι, οι οποίοι αιχμαλωτίζουν μετανάστες. Πολλές φορές τους αποκαλούν και επενδυτές. Και βλέπουμε όλες αυτές τις εικόνες που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Ακούμε πολλά, δηλαδή ακούμε ότι θα υπάρχει μια αυστηροποίηση ποινών και για αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι φέρονται με αυτό τον τρόπο. Άρα, λοιπόν, τι να περιμένουμε και σ’ αυτή την υπόθεση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να περιμένουμε αυτό που έγινε και στην πρώτη υπόθεση: Με άμεσα αντανακλαστικά των Αρχών εφαρμογή του νόμου. Είτε έχουμε μια περίπτωση τέτοια, είτε έχουμε μια οποιαδήποτε άλλη παράνομη πράξη, με βάση αυτά τα οποία προβλέπονται, οι Αρχές οφείλουν να επέμβουν και επεμβαίνουν. Είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση της Πολιτείας να κάνει τα στραβά μάτια. Το έχει αποδείξει στην πράξη. Δεν χρειαζόμαστε, ούτε θα επιτρέψουμε με βάση τα όσα ορίζει ο νόμος αυτόκλητους «σερίφηδες». Υπάρχουν οι Αρχές, οι οποίες κάνουν πάρα πολύ καλά τη δουλειά τους, σε ένα περιβάλλον αυξημένων προκλήσεων και αναγκών. Κάθε μέρα υπάρχουν υποθέσεις δεκάδων αποπειρών παράνομης εισόδου στη χώρα μας. Υπάρχουν και μέρες που οι συλλήψεις αυτές ξεπερνούν τις εκατό. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο σχέδιο, και χερσαίο και δια θαλάσσης, καταπολέμησης -όσο το δυνατόν περισσότερο γίνεται- των δικτύων των παράνομων διακινητών. Στη συνέχεια η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της. Αυτό σημαίνει το να είσαι μια συντεταγμένη Πολιτεία και δεν θα κάνουμε, προφανώς, καμία έκπτωση σε όλο αυτό. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας να μην κάνει την οποιαδήποτε έκπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι τύποι που έχουμε συναντήσει σε αυτές τις δύο περιπτώσεις έλεγαν ότι οι μετανάστες είναι αυτοί οι οποίοι έβαζαν τις φωτιές. Η Δικαιοσύνη είχε άλλη άποψη. Δεν τους άσκησε ποινικές διώξεις. Δεν αποδείχθηκε ποτέ. Ο Πρωθυπουργός είπε πάλι χτες ότι ανθρώπινο χέρι ήταν αυτό το οποίο έχει προκαλέσει το πρόβλημα, το τεράστιο πρόβλημα, στον Έβρο. Οι έρευνες προς ποια κατεύθυνση στρέφονται; Για να καταλάβω κι εγώ τι είναι. Είναι λάθος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το δεύτερο μέτωπο στον Έβρο το οποίο προκάλεσε το πολύ μεγάλο πρόβλημα και στη συνέχεια, μέσα σε πάρα πολύ λίγη ώρα, έκαψε όσες εκτάσεις δεν είχαν καεί μέσα σε ολόκληρες μέρες τις προηγούμενες χρονιές, που δείχνει και την ένταση και τον ορισμό αυτού που λέμε «megafire», που κι εμείς τα τελευταία χρόνια, κι όχι μόνο εμείς, αλλά και όλος ο υπόλοιπος κόσμος αρχίζουμε και μαθαίνουμε αυτές τις έννοιες, φαίνεται ότι με βάση τα στοιχεία, την περιοχή που ξεκίνησε, υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις ότι προέρχεται από ανθρώπινο χέρι. Αυτά είναι τα δεδομένα. Κι ο Πρωθυπουργός κιόλας οφείλει να παρουσιάζει στους πολίτες, αλλά, προφανώς, και στο Κοινοβούλιο και στους υπόλοιπους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων τα πραγματικά δεδομένα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανθρώπινο χέρι. Μισό λεπτό για να καταλάβουμε. Ανθρώπινο χέρι, έχει πολλές και διαφορετικές ερμηνείες. Ανθρώπινο χέρι κατά λάθος; Ανθρώπινο χέρι, ας πούμε, το οποίο μπορεί να προέρχεται από τα καραβάνια αυτών, οι οποίοι μπαίνουν μέσα στη χώρα; Ανθρώπινο χέρι καταπατητών; Ποιος είχε σκοπό να πάει να χτίσει στη Δαδιά; Είχε κανείς; Αυτό είναι παράδοξο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτές είναι ερωτήσεις τις οποίες, προφανώς, δεν είναι δουλειά μου να απαντήσω είτε με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είτε με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που είναι νομικός. Είμαι δικηγόρος και έχοντας δει πάρα πολλές περιπτώσεις ανθρώπων να παριστάνουν τους δικαστές ή τους εισαγγελείς, μόνο κακό κάνουν και στη διερεύνηση των υποθέσεων και στη Δικαιοσύνη. Εμείς δεν τα έχουμε με κανέναν. Η Δικαιοσύνη είναι αυτή η οποία ερευνά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα δεν αποκλείετε τίποτα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας είπα ότι με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν, τις ενδείξεις οι οποίες υπάρχουν, είναι πολύ πιθανή η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα. Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι οι περιπτώσεις που είπατε οι πιθανές: δηλαδή μπορεί να είναι εξ αμελείας, μπορεί να είναι εκ δόλου. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το εξετάσει η Δικαιοσύνη και το εξετάζει αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Είναι εν εξελίξει μια πάρα πολύ σημαντική έρευνα, όχι μόνο για την περίπτωση του Έβρου, που προφανώς είναι η πιο σημαντική λόγω της έκτασης της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις. Λένε κάποιοι «Μα, δεν υπάρχει Δικαιοσύνη, δεν υπάρχουν ενεργές υποθέσεις, δεν εξετάζονται οι υποθέσεις αυτές». Κι όμως, αυτή τη στιγμή οι υποθέσεις αυτές είναι πολύ περισσότερες από 160, οι υποθέσεις μόνο αυτής, της φετινής αντιπυρικής περιόδου, πολλές εκ των οποίων, αν δεν κάνω λάθος πάνω από 27, είναι περιπτώσεις εκ δόλου, δηλαδή κακουργηματικές διώξεις. Πώς, λοιπόν, δεν εξετάζει υποθέσεις η Δικαιοσύνη; Είμαστε, το ξαναλέω, σε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, όπου ένα μέρος αυτής εντοπίζεται και στο θέμα του ανθρώπινου παράγοντα. Έχουν αυστηροποιηθεί οι ποινές. Δεν υπάρχει περίπτωση εμπρησμού εκ δόλου σε δάσος που να μην είναι κακούργημα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να αλλάξουμε θέμα. Να πάμε σε αυτά που πάντα μας απασχολούν, θέματα καθημερινότητας. Τι θα γίνει με το marketpass; Ας ξεκινήσουμε με αυτό, κ. Υπουργέ. Έχει δοθεί, λοιπόν, μια παράταση μέχρι τον Οκτώβριο. Είχαμε τον κ. Παπαθανάση εμείς εδώ τη Δευτέρα, που μας είπε ότι μάλλον δεν θα συνεχιστεί την επόμενη χρονιά. Μας είπε ότι θα είναι το τελευταίο, ωστόσο πολλά ακούγονται ότι ακόμη είστε υπό σκέψη για το θέμα αυτό. Τι θα γίνει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βιώνουμε μία περίοδο ενός εισαγόμενου πληθωρισμού παρατεταμένου. Με βάση τα χθεσινά στοιχεία για τον τελευταίο μήνα, η χώρα μας έχει μεν τον τέταρτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη και αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, από το 5% που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος. Εμείς είμαστε στο 3,4%, με μια πάρα πολύ μεγάλη δυσκολία, βέβαια, τον πληθωρισμό τροφίμων όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά συνολικά για την Ευρώπη. Η πολιτική η οποία ακολουθεί η Κυβέρνηση είναι πρώτον μόνιμες παρεμβάσεις που είναι το πιο σημαντικό, όπως το οικονομικό πρόγραμμα που ψηφίστηκε και εφαρμόζεται. Και είναι αυτό το οικονομικό νομοσχέδιο το 50% του οικονομικού προγράμματος της Ν.Δ.. Αύξηση εισοδημάτων, δηλαδή, για όλους. Γιατί είναι το πιο σημαντικό; Γιατί αυτά είναι μόνιμα μέτρα, τα οποία μένουν ακόμη κι όταν οι κρίσεις φεύγουν και αντιμετωπίζουν, θεωρούμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πολύ σημαντικές αυξήσεις. Ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι, που και για εμένα, αυτό είναι κάτι το οποίο, ειδικά στην περίπτωση του πληθωρισμού τροφίμων και σε περιπτώσεις αδικαιολόγητων κερδών, είναι η καλύτερη απάντηση στην αυξημένη ακρίβεια, με βάση τα όσα προβλέπουν οι Αρχές. Έχουν ήδη ξεκινήσει, γίνονται σε όλα τα επίπεδα και θα ενταθούν. Και ναι, είναι και οι στοχευμένες παρεμβάσεις, το τρίτο επίπεδο. Η Κυβέρνηση, αν και λοιδορήθηκε για όλες αυτές τις παρεμβάσεις, είτε για το ρεύμα, είτε για τα τρόφιμα, μια Κυβέρνηση που δεν ακολούθησε μια συνολικά επιδοματική πολιτική, αλλά ναι στις κρίσεις αυτά τα επιδόματα βοήθησαν, σίγουρα έχουν μια πεπερασμένη ισχύ. Εγώ αυτό μπορώ να πω. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε μια δεύτερη, παρατεταμένη φάση του marketpass. Είναι δεδομένο, όμως, ότι δεν μπορεί αυτό να είναι πανάκεια, δεν είναι κάτι, δηλαδή, το οποίο μπορεί να έχει πάρα πολύ μεγάλο χρονικό ορίζοντα. Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι εμείς όσο προχωράει ο χρόνος, το δείξαμε και με το πρώτο νομοσχέδιο, το οικονομικό νομοσχέδιο, θα πέσουμε πάνω σε συνεχείς, μόνιμες παρεμβάσεις, αυξήσεις εισοδήματος, που τι σημαίνει αυτό; Αυξήσεις μισθών, στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως ήταν η αύξηση του αφορολόγητου που ήδη εφαρμόστηκε, και λοιπές άλλες τέτοιες οικονομικές κινήσεις μέσα στην τετραετία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μας λέτε, λοιπόν, ότι εργαλεία όπως το market pass δεν είναι πλέον η προτεραιότητά σας. Η προτεραιότητά σας είναι μονιμότερες παρεμβάσεις. Αυτό μας λέτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η προτεραιότητα της Κυβέρνησης ήταν, είναι και παραμένουν οι μόνιμες παρεμβάσεις. Απόδειξη ότι το πρώτο νομοσχέδιο που ψήφισε έχει μέσα το 50% του οικονομικού προγράμματος, όπως σας είπα. Όλες αυτές είναι μόνιμες παρεμβάσεις. Είχε μέσα και κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις. Επίσης, για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, και ειδικά της ακρίβειας των τροφίμων, δεν είναι μόνο το market pass. Είναι ένα σημαντικό εργαλείο, το οποίο έδωσε μία ανακούφιση μικρή, μείωσε κάπως τις συνέπειες – κανείς δεν είπε ότι ήταν το μέτρο που έλυσε το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας των τροφίμων, σε καμία περίπτωση. Υπάρχει το «καλάθι του νοικοκυριού», στο οποίο μέσα μπαίνουν συνεχώς προϊόντα, με βάση και τη χρονική περίοδο, π.χ. τα σχολικά είδη. Και σας ξαναλέω ότι για μένα ένα πάρα πολύ μεγάλο μέρος της αντιμετώπισης αυτού του εισαγόμενου πολύ δύσκολου φαινομένου, είναι και το θέμα των ελέγχων. Και στο θέμα των ελέγχων η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει δώσει τα διαπιστευτήριά της. Γιατί δεν είναι μόνο σε επίπεδο τροφίμων είναι σε επίπεδο φοροδιαφυγής, είναι σε επίπεδο ελέγχου των παραλιών. Οι προτεραιότητες είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις, οι έλεγχοι στην αγορά και, βέβαια, όσο επιτρέπει η οικονομία, και κάποια στοχευμένα μέτρα, όπως, τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι εν ισχύ το market pass.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλο θα δούμε; Είναι η ερώτηση. Να το ρωτήσω ευθέως, μήπως πάρουμε μία απάντηση, ναι ή όχι. Μας λέτε, προτεραιότητα οι αυξήσεις των μισθών και οι έλεγχοι στην αγορά. Αυτές ή οι κατά περίπτωση παρεμβάσεις, θα συνεχιστούν; Pass θα ξαναδούμε; Ναι ή όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι σας απάντησα για το pass. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο που αυτή τη στιγμή το market pass είναι εν ισχύ. Δεν είναι πανάκεια η συγκεκριμένη κίνηση, ούτε μπορεί να είναι συνεχής, διαρκής, να συνεχίζεται, δηλαδή, επ’ αόριστον.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, υπάρχει και περίπτωση να δούμε και μειώσεις στις τιμές των προϊόντων; Δηλαδή, αν εμείς πούμε ότι δεν θα συνεχιστεί το market pass, μπορεί, λοιπόν, να δούμε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων; Γιατί αν πάρουμε το σούπερ μάρκετ, καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν και νοικοκυριά αυτή τη στιγμή που τα φέρνουν πάρα πολύ δύσκολα πέρα. Είναι τα ευάλωτα νοικοκυριά, είναι οι αδύναμοι άνθρωποι και συμπολίτες μας. Οπότε θα χρειαστούν από εσάς μία βοήθεια και μία ενίσχυση. Εάν, λοιπόν, σταματήσει αυτό, πώς θα κινηθείτε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, από 1/1/ 2024 εφαρμόζονται όσα ψηφίστηκαν στο οικονομικό νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των μισθών των δημοσίων υπάλληλων, την αύξηση του αφορολόγητου για όλες τις οικογένειες με παιδί. Όλες αυτές, λοιπόν, οι παρεμβάσεις – που είναι κι άλλες – αύξηση των επιδομάτων για τις νέες μητέρες ελεύθερους επαγγελματίες στους εννέα μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις άμεσα ή έμμεσα αυξάνουν το εισόδημα των πολιτών. Αυτό είναι μία πρώτη σημαντική παρέμβαση γι’ αυτή την τετραετία, σε συνέχεια πολλών παρεμβάσεων, μειώσεων φόρων και αυξήσεων μισθών στην προηγούμενη τετραετία. Οι δημόσιοι υπάλληλοι, όμως, είχαν να δουν πάρα πολλά χρόνια και έπρεπε να είναι σε αυτό το πρώτο νομοσχέδιο. Από εκεί και πέρα, έχει θεσπιστεί το πλαφόν στο μέγιστο περιθώριο κέρδους. Και βέβαια πιο είναι το αντικείμενο των ελέγχων; Να εντοπίζονται φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών ή φαινόμενα παραπλάνησης των καταναλωτών. Όπως είναι, για παράδειγμα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι, λοιπόν, γίνονται προφανώς κυρίως για τις τιμές. Οι τιμές πολλές φορές ανεβαίνουν με φοβερές ταχύτητες λόγω των αιτιών που υπάρχουν και προκαλούν αυτές τις αυξήσεις, όμως υπάρχουν περιπτώσεις που δεν βλέπουμε να αποκλιμακώνονται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε σε άλλο θέμα, το οποίο έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις το τελευταίο διάστημα. Είναι με τις νέες ταυτότητες. Η Κυβέρνηση ετοιμάζει διαφημιστική καμπάνια ενημέρωσης πάνω σε αυτό το θέμα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πλησιάζουν οι μέρες, 25 Σεπτεμβρίου όπου ξεκινά η διαδικασία για τις νέες ταυτότητες. Εγώ αυτό που έχω να πω, το είπε χθες και ο αρμόδιος Υπουργός, ότι αυτές οι ταυτότητες είναι απολύτως ασφαλείς, απολύτως αναγκαίες, απολύτως εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Δεν παραχαράσσονται και είναι πιο ασφαλείς για τον ίδιο τον χρήστη, για τους πολίτες. Για πάρα πολλούς λόγους, μη παραχάραξης, είναι πιο ασφαλείς σε περιπτώσεις που κάποιος μπορεί να τις χρησιμοποιήσει για οποιαδήποτε παράνομη πράξη, όπου και συνέβαινε με τις προηγούμενες ταυτότητες. Είναι εναρμονισμένες με το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Είναι πολύ πιο χρήσιμες για τον χρήστη που θέλει να ταξιδέψει εκτός Ελλάδας. Και κάποια άλλα θέματα, τα οποία θα τα έχουμε σε ένα πλήρες ενημερωτικό δελτίο, με την έκδοση των νέων ταυτοτήτων. Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Και δυστυχώς ερχόμαστε να το πούμε, όπως δυστυχώς έπρεπε να το κάνουμε, αλλά είναι υποχρέωσή μας, και στην περίπτωση των εμβολίων. Όλα αυτά τα οποία ακούγονται για τις νέες ταυτότητες, περί δήθεν συστήματος εντοπισμού και όλα τα υπόλοιπα, είναι θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες, μάλιστα, δεν έχουν και την οποιαδήποτε βάση για να χτιστούν και να διογκωθούν. Είναι από την αρχή μέχρι το τέλος αβάσιμες και αστείες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά δεν ενημερώσατε κι εσείς τον κόσμο. Δεν βγήκατε να πείτε πέντε κουβέντες. Δεν το λέω εγώ, το λένε επίσκοποι, το λένε μητροπολίτες: Ότι αντί να τρέχουμε εμείς να μαζεύουμε τους παραθρησκευτικούς, θα έπρεπε να έχει κάνει η Κυβέρνηση μία καμπάνια, η οποία να λέει τα ναι και τα όχι. Δεν το λέω εγώ, ο Μητροπολίτης Λάρισας μας το είπε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, γιατί την εμπιστεύονται οι πολίτες για να λύσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα. Αλλά, αυτή τη στιγμή μιλάμε για θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες ξεπερνούν και τα όρια επιστημονικής φαντασίας. Η Κυβέρνηση σε κάθε της δημόσια τοποθέτηση από τα μέλη της, από τον αρμόδιο Υπουργό, από όλα τα μέλη της Κυβέρνησης, μιλάει για την ασφάλεια των ταυτοτήτων, μιλάει για τις προδιαγραφές των νέων ταυτοτήτων. Όπως κάναμε και με το εμβόλιο, όπως απαντάμε ότι δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό, όπως απαντάμε ότι δεν γίνεται να μπουν ανεμογεννήτριες και κηρύσσονται άμεσα τα δάση τα οποία καίγονται, αναδασωτέα. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε. Και το κυριότερο είναι ότι όλες αυτές ουρές στα αστυνομικά τμήματα είναι άσκοπες, γιατί μετά το πολύ τρία χρόνια, δεν θα έχουν ισχύ αυτές οι ταυτότητες οι οποίες εκδίδονται τώρα. Άρα, δεν υπάρχει κανένας λόγος οι συμπολίτες μας να στέκονται στις ουρές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό το είπε χθες και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Οικονόμου. Ωστόσο, ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν γνωστό σε μας, όπως και στον περισσότερο κόσμο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ρωτάμε μήπως αυτή η διαφημιστική καμπάνια, να ενημερωθεί ο κόσμος, θα έπρεπε να γίνει πολύ πιο πριν αρχίσουν οι αντιδράσεις; Δηλαδή, να γνωρίζει ο κόσμος περί τίνος πρόκειται, να ξέρει ο κόσμος ότι αυτή η ταυτότητα θα έχει ισχύ δύο χρόνια, οπότε από το 2026 και μετά όλοι θα έχουμε την καινούργια ταυτότητα και να μπορούσαμε έτσι να αποφύγουμε όλη αυτή την κατάσταση.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η διαφημιστική καμπάνια και η ενημέρωση και η συνεχής ενημέρωση γίνεται πριν εκδοθούν οι νέες ταυτότητες. Έχουμε ξεκινήσει να μιλάμε για τις νέες ταυτότητες πριν καλά-καλά εκδοθεί η πρώτη ταυτότητα. Δεν είναι, δηλαδή, ότι ξεκινήσαμε μία διαδικασία, είδαμε αντιδράσεις και αρχίσαμε να απαντάμε τις πολύ σοβαρές ή και τις όχι τόσο σοβαρές ερωτήσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πότε να περιμένουμε αυτή τη διαφημιστική καμπάνια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η καμπάνια είναι διαρκής. Δηλαδή, το Υπουργείο, το Κράτος, απαντά σε όλες τις ερωτήσεις, δίνει πλήρη ενημερωτικά στοιχεία. Και προφανώς όταν εκδοθούν οι νέες ταυτότητες ή όταν είμαστε στην περίοδο έκδοσης, έχουν ξεκινήσει, προφανώς θα υπάρχουν και αντίστοιχα ενημερωτικά δελτία τα οποία θα είναι μια συνολική προσπάθεια του Υπουργείου, μια συνολική καμπάνια ενημέρωσης. Είναι δεδομένο αυτό. Συμβαίνει σε κάθε νέο εγχείρημα. Το ξαναλέω αυτό. Το συμπέρασμα ποιο είναι; Ότι είναι μια αναγκαιότητα οι νέες ταυτότητες, είναι πολύ πιο ασφαλείς, πολύ πιο λειτουργικές, πολύ πιο χρήσιμες για τον πολίτη. Αυτή είναι η ουσία. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος – το λέω ξανά και ξανά – δεν υπάρχει κανένας λόγος οποιασδήποτε ανησυχίας. Μην ακούτε αυτούς οι οποίοι προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν οποιαδήποτε ανησυχία, οποιονδήποτε φόβο, να παραποιήσουν τα στοιχεία. Όλοι αυτοί είναι απλώς επικίνδυνοι και πρέπει να τους κάνουμε την άκρη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απ’ ό,τι κατάλαβα χθες, ο Ηλίας Κασιδιάρης μπήκε στη Βουλή. Απλά δεν μπήκε ως πρόεδρος κόμματος. Τι σημαίνουν για την Κυβέρνηση όλα αυτά που διαδραματίζονται στο θέμα των Σπαρτιατών;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Ηλίας Κασιδιάρης δεν μπήκε στη Βουλή γιατί εφαρμόστηκε η νομοθετική παρέμβαση και μια σειρά από τροπολογίες, τις οποίες έφερε στη Βουλή η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό είναι ένα δεδομένο το οποίο δεν αμφισβητείται. Το δεύτερο, το οποίο έχουμε, είναι μια σειρά από πολύ σοβαρές, τουλάχιστον με βάση τη διατύπωσή τους, καταγγελίες από τον πρόεδρο των Σπαρτιατών. Και όπως τοποθετήθηκε και ο Πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, είναι δεδομένο ότι αυτές πρέπει άμεσα να εξεταστούν και να έχουμε τις αντίστοιχες πρωτοβουλίες, οι οποίες, προφανώς, θα ανακοινωθούν όταν έχουμε πλήρη εικόνα όλων όσων καταγγέλθηκαν. Η νομοθετική παρέμβαση την οποία έκανε η Κυβέρνηση ήταν ξεκάθαρη. Να μην μπορεί να ανακηρυχθεί ένα κόμμα που προκύπτει ότι έχει πραγματικό η κρυπτόμενο αρχηγό, τυπικά δηλαδή ή επί της ουσίας αρχηγό ο οποίος έχει καταδικαστεί για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις. Να μην μπορούν, δηλαδή, μαχαιροβγάλτες να μπουν στη Βουλή. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν μια σειρά από πρωτοβουλίες που μπορούν να ληφθούν σε δεύτερο χρόνο για μια σειρά από άλλα ζητήματα. Αλλά τώρα πού είμαστε; Είμαστε στην αρχή αυτής της εξέλιξης η οποία έγινε χθες. Είχαμε μια καταγγελία από έναν αρχηγό κόμματος, στη συνέχεια η Κοινοβουλευτική Ομάδα η υπόλοιπη, όλοι οι υπόλοιποι βουλευτές είπαν κάποια άλλα δεδομένα. Νομίζω ότι θα πρέπει να δούμε τη συνέχεια των πραγμάτων, όπως προβλέπεται. Ο Άρειος Πάγος εξετάζει με βάση την κείμενη νομοθεσία όταν κατατίθενται κόμματα ως προτάσεις για να ανακηρυχθούν και να είναι υποψήφια κόμματα και στη συνέχεια υποψήφιοι βουλευτές στη Βουλή με βάση τη νομοθεσία. Εξέτασε με βάση τη νομοθεσία και απέκλεισε το κόμμα του κ. Κασιδιάρη με βάση τις τροπολογίες που έφερε η Κυβέρνηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εδώ, όμως, προκύπτουν νέα δεδομένα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Προκύπτουν νέα δεδομένα, τα οποία ο Άρειος Πάγος τα αξιολογεί σε κάθε επόμενη εκλογική διαδικασία. Αυτό λέμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σε κάθε επόμενη διαδικασία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν υπάρχει κάποια διαδικασία η οποία να προβλέπεται εκ των υστέρων, εκτός αν υπάρχει κάποια προσφυγή κάποιου που έχει έννομο συμφέρον σε προθεσμία 15 ημερών μετά τις εκλογές. Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Κυβέρνηση θα εκκινήσει τέτοια διαδικασία; Η Νέα Δημοκρατία είχε προσφύγει με υπόμνημα στον Άρειο Πάγο στην πρώτη φάση. Η Κυβέρνηση εξετάζει να προχωρήσει σε νέες ρυθμίσεις, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα σε αυτή την ερώτηση νομίζω στην πρώτη ή στη δεύτερη ενημέρωση πολιτικών συντακτών. Εμείς κάναμε ό,τι ήταν νομικώς δυνατό και κοινοβουλευτικώς δυνατό, για να έχουμε ένα πολύ αυστηρό θεσμικό πλαίσιο το οποίο εφαρμόστηκε, που θεωρούμε ότι είναι το αυστηρότερο δυνατό. Εφαρμόστηκε το νομικό αυτό πλαίσιο. Οι πολίτες ψήφισαν. Απεκλείσθησαν οι μαχαιροβγάλτες. Όσοι εκ των υστέρων προσχωρούν σε αυτή τη λογική και συντάσσονται ή συμπορεύονται και έχουν εν τοις πράγμασι ηγεσία, αυτό είναι το ερευνητέο ως προς το θέμα το νομικό. Δηλαδή, ποιο είναι το ερευνητέο; Ο αρχηγός ή ο πραγματικός αρχηγός ενός κόμματος να έχει καταδικαστεί για μια σειρά από τέτοια αδικήματα. Αυτό λοιπόν ερευνάται, ενόψει κάθε εκλογικής διαδικασίας. Στο ενδιάμεσο, γιατί μιλάμε και για ιδέες πέραν από ποινικές πράξεις που είναι το ερευνητέο νομικά, μιλάμε και για ιδέες οι οποίες είναι ό,τι απεχθέστερο υπάρχει. Οι ιδέες αυτών των ανθρώπων αντιμετωπίζονται πολιτικά και πρέπει να αντιμετωπίζονται σκληρά πολιτικά στη Βουλή, στην κοινωνία, παντού και να τις κερδίσουμε γιατί είναι ιδέες οι οποίες πέραν από μίσος κομίζουν και ιστορικά γεγονότα τα οποία έχουν αφαιρέσει ανθρώπινες ζωές. Είναι υποστηρικτές, υμνητές ανθρώπων που έχουν σκοτώσει πολλούς συμπατριώτες μας στο παρελθόν και πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.