Συνέντευξη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο»
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» με τους δημοσιογράφους Ντίνο Σιωμόπουλο και Στέλλα Γκαντώνα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν από λίγο είχαμε μια κουβέντα για τα θέματα της ακρίβειας, πλησιάζει και το Πάσχα, περιμένει ο κόσμος να πάει στο χωρίο του, με τι τιμές, τι θα πρέπει να πληρώσει. Και εδώ υπάρχει ένα βασικό ερώτημα. Εσείς έχετε μια πολιτική και αυτή τη στιγμή έχετε βγάλει απ’ έξω τη βοήθεια σε κάποια νοικοκυριά για τη βενζίνη, ένα έκτακτο βοήθημα, δεν θα έπρεπε ειδικά μετά τις νέες εξελίξεις που έχουμε με τις ανατιμήσεις και σε προϊόντα και στη βενζίνη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς να πούμε ότι όποιος δεν παραδέχεται ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που απασχολεί κάθε νοικοκυριό, κάθε πολίτη και ειδικά αυτούς που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι εκτός πραγματικότητας. Και οι πρώτοι που το βλέπουμε είμαστε εμείς, που έχουμε και την υποχρέωση να το επιλύσουμε ή τέλος πάντων να μειώσουμε τις συνέπειες. Δεν είμαστε θαυματοποιοί. Δεν είμαστε αυτοί που θα πούμε ότι με ένα κουμπί θα εξαφανιστεί η ακρίβεια, γιατί όσοι το έχουν πει αυτό δεν το έχουν βρει το κουμπί, γιατί θα το είχαν εφαρμόσει και οι υπόλοιπες χώρες.
Κινούμαστε σε τρεις κατευθύνσεις. Η πρώτη, η κυριότερη, είναι οι μόνιμες αυξήσεις στα εισοδήματα. Κατώτατος μισθός, που πήγε από τα 650 στο 830 ευρώ. Ο μέσος μισθός που έχει αυξηθεί κατά 20%. Αυτές οι αυξήσεις στο δημόσιο τομέα, στους συνταξιούχους -για να μην καταχραστώ τον χρόνο σας- έχουμε καταφέρει να είναι πάνω από τον μέσο όρο σωρευτικά και του πληθωρισμού συνολικά, που για την Ελλάδα είναι 15% τα τελευταία χρόνια, είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Και ο πληθωρισμός τροφίμων είναι στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που είναι ο πιο επίμονος, ο πιο δύσκολος δείκτης.
Η δεύτερη στόχευσή μας, ο δεύτερος πυλώνας είναι οι έλεγχοι. Μόνο χθες 1,5 εκ. ευρώ πρόστιμα για εικονικές εκπτώσεις. Οι έλεγχοι οι οποίοι συνεχίζονται, εντείνονται και θα συνεχιστούν όχι μόνο όσο θα υπάρχει εισαγόμενος πληθωρισμός, εισαγόμενη ακρίβεια, γιατί οι παραπλανητικές εκπτώσεις και όλα αυτά δεν γεννήθηκαν μόνο με την ακρίβεια.
Και η τρίτη κατηγορία είναι οι στοχευμένες παρεμβάσεις. Θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω. Πάντοτε, προφανώς, ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Άλλα έχουμε κάνει πολλές και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και δεν είναι μόνο το «καλάθι του νοικοκυριού». Δεν είναι μόνο οι τελευταίες τέσσερις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, που φαίνεται ότι αποδίδουν. Παράδειγμα ο εξορθολογισμός των τιμών στα σουπερμάρκετ, οι καθαρές τιμές πάνω στις οποίες γίνονται εκπτώσεις οδήγησαν σε μείωση 15-17% στα ίδια προϊόντα. Αντιστοίχως, η ίδια μείωση περίπου, είναι και στο βρεφικό γάλα. Αλλά, ξέρετε κάτι; Στοχευμένες παρεμβάσεις είναι και σε κατηγορίες πολιτών. Ανακοινώθηκε το άνοιγμα της πλατφόρμας για το επίδομα μητρότητας – κάναμε και μια συζήτηση πριν στο διάλειμμα – για αγρότισσες και ελεύθερες επαγγελματίες. Να πούμε με απλά λόγια τι συνέβη στην Ελλάδα για αυτές τις γυναίκες που ήταν σαν μητέρες δεύτερης κατηγορίας. Μέχρι πρότινος έπαιρναν ένα εφάπαξ επίδομα, μια φορά δηλαδή, λες και είναι λιγότερο σημαντική μια μητέρα δικηγόρος, μηχανικός, λογίστρια, αγρότισσα. Τώρα παίρνουν 830 ευρώ το μήνα και αναδρομικά για εννέα μήνες, συν το επίδομα γέννας που ισχύει για όλες τις μητέρες, το οποίο για ένα παιδί είναι 2.400 ευρώ. Δηλαδή, μια νέα μητέρα – όχι ότι αυτό λύνει όλα τα προβλήματα, αλλά πλέον από ένα επίδομα εφάπαξ 600-700 ευρώ- παίρνει συνολικά πάνω από 10.000 ευρώ για τα πρώτα της βήματα, για να στηριχτεί σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Το βιώνουν όλοι οι νέοι γονείς και ειδικά αυτοί που δεν έχουν κάποια εισοδήματα παραπάνω ή δεν έχουν μια σταθερή δουλειά. Στηρίζεται και ο πατέρας. Θέλω να πω, αυτά είναι πολλά παραδείγματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά 8 στους 10, που λένε ότι το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, κάνουν λάθος;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, μα αυτό σας λέω. Ξεκίνησα έτσι κ. Σιωμόπουλε. Είναι το απόλυτο πρόβλημα. Είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει και η χώρα μας και όλη η Ευρώπη. Άμα δείτε τον πίνακα της Eurostat, η Ελλάδα μπορεί να είναι στα τρόφιμα στον μέσο όρο, αλλά ο μέσος όρος είναι ένα αμείλικτο νούμερο. 30% αύξηση τιμών μέσα σε τέσσερα χρόνια. Δηλαδή, εκεί που έδινε κάποιος 100 ευρώ, για παράδειγμα για το σουπερμάρκετ, μεσοσταθμικά δίνει 130. Ο πληθωρισμός συνολικά είναι 15% σωρευτικά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουν αυξηθεί οι τιμές σε όλα, κατά μέσο όρο 15%. Έχουμε προσπαθήσει, λοιπόν, εμείς και με τα πρόστιμα και με τις στοχευμένες παρεμβάσεις με την αύξηση του εισοδήματος να ισοσκελίσουμε και σε κάποιες περιπτώσεις να ξεπεράσουμε αυτές τις αυξήσεις για να στηρίξουμε την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια ερώτηση γι’ αυτά που είδαμε μέσα στην εβδομάδα με αφορμή τα όσα είπε ο κ. Κασσελάκης και εκμυστηρεύτηκε για τα της βάπτισης του και τα σχετικά. Είπε χθες κατά την παρουσία του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο ίδιος δεν έχει κρίσεις μεσσιανισμού και ότι η Κυβέρνηση διαστρέβλωσε τα περί θαύματος, διότι ο ίδιος εκμυστηρεύτηκε, είπε μια προσωπική στιγμή, που του περιέγραψαν οι γονείς του. Εγώ θέλω να σας ρωτήσω, πειράζει που είναι θρήσκος ο κ. Κασσελάκης;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν πειράζει καθόλου και δεν πειράζει καθόλου που εκμυστηρεύτηκε μια προσωπική στιγμή από την βάπτιση του και δικαίωμα του. Και, μάλιστα, επειδή και εγώ πιστεύω και ο καθένας έχει το δικαίωμα αυτό να πιστεύει βαθιά, εδώ υπάρχουν μόνο δύο σημεία τα οποία πρέπει να επισημάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη βάπτιση τη δική σας στην Πάτρα δεν είχε κανένα περιστατικό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ξέρω τουλάχιστον κάτι. Δεν με έχουν ενημερώσει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κανένας πυρσός της Νέας Δημοκρατίας από τα Ψηλά Αλώνια να βγαίνει, γιατί ο κ. Ανδρουλάκης είχε πει για τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι και ήταν και πολύ έξυπνο αυτό που είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Αλλά, κοιτάξτε να δείτε, δύο πράγματα είναι εδώ που έχουν αξία. Το πρώτο είναι ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν τη θρησκεία και μετά στην ίδια τοποθέτηση να λέμε και για διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους ή να κατηγορούμε αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν την πατρίδα, τη θρησκεία, την οικογένεια, ιερές έννοιες που ναι, εγώ συμφωνώ -και πάντοτε το λέγαμε αυτό- δεν ανήκουν σε κανέναν πολιτικό χώρο. Αλίμονο, αν ανήκαν. Ο καθένας μπορεί να τις χρησιμοποιήσει και με τη στάση ζωής του, κυρίως, να τις σεβαστεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι πάει να κάνει ένα άνοιγμα σ’ ένα ακροατήριο το οποίο είναι πιο παραδοσιακό, είναι δικό σας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω κάτι και αυτό είναι το δεύτερο που θέλω να πω. Αλήθεια το λέω. Δε νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι δική μας δουλειά, δικό μας χρέος, δεν υπάρχει ο χρόνος να μπούμε σε μια τέτοια διαδικασία. Ο κ. Κασσελάκης ξεδιπλώνει τις δικές του απόψεις, εν πάση περιπτώσει, με ένα μέρος του ακροατηρίου ενδεχομένως να συμφωνεί, ένα μέρος να διαφωνεί. Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε εμείς είναι να δουλέψουμε σκληρά. Ο κόσμος κυριά Γκαντώνα, κύριε Σιωμόπουλε, κύριε Φουσκίδη είδε ότι με τους θαυματοποιούς δεν βρήκε άκρη. Αυτοί οι οποίοι θα «περπατούσαν στο νερό», θα «έκαναν το ψάρι κρέας», θα διέγραφαν χρέη…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιστεύετε ότι αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης είναι κάτι αντίστοιχο με τις «επιστολές του Ιησού» του κ. Βελόπουλου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω ότι έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά ως προς το που καταλήγουν. Που καταλήγουν; Στα «λεφτόδεντρα». Που καταλήγουν; Στις συντάξεις 3.000 χωρίς κοστολόγηση. Δηλαδή, η σύνταξη 3.000 ευρώ, που έγινε 4.000 την επόμενη μέρα του Βελόπουλου, με τον μηδενισμό ΦΠΑ σε κάποια αγαθά, που κοστίζει 2,3 δισ. το χρόνο του κ. Κασσελάκη, έχουν ένα κοινό παρονομαστή, που είναι τα «λεφτόδεντρα». Ευτυχώς για την αλήθεια, δυστυχώς για όσα περάσαμε, η λογική αυτή δοκιμάστηκε στην πράξη και είδαμε που οδήγησε. Εμείς, λοιπόν, ούτε θαύματα υποσχόμαστε, ούτε να αλλάξουμε τη ζωή των πολιτών μπορούμε από τη μια μέρα στην άλλη. Υποσχόμαστε και εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα, που με σκληρή δουλειά έχει αποτελέσματα – με τη δύσκολη καθημερινότητα- μετρήσιμα ή κάποια από αυτά που σας είπα πριν, σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι πολλά τα ζητήματα. Έχουμε διανύσει από τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου σχεδόν 10 μήνες περίπου και είναι πολλά τα γεγονότα που μας έχουν κάνει να πιστεύουμε ότι έχουν περάσει τρία χρόνια περίπου από τότε και εναλλαγές σε κρίσιμα χαρτοφυλάκια. Είναι το κομμάτι της ακρίβειας που αναλύατε νωρίτερα. Και εγώ θέλω να σας ρωτήσω, εάν πιστεύετε ότι τελικά τα μηνύματα της κάλπης είναι πολύ διαφορετικά από αυτά που αναμένετε και εσείς. Για παράδειγμα, ο κ. Κασσελάκης, παρά τα όσα συμβαίνουν και παρά τα όσα σχολιάζουμε και εμείς, συσπειρώνει το ακροατήριό του. Δηλαδή, βλέπουμε το ΣΥΡΙΖΑ να κινείται, εκεί που τον είχαμε στα μονοψήφια, να κινείται κοντά στα όρια του 17% που είναι ο στόχος που έχει θέσει ο ίδιος. Θα ήθελα να μου πείτε, αν πιστεύετε ότι το γεγονός αυτό δημιουργεί μια συνθήκη, αν επιβεβαιωθεί ότι και εσείς θα είστε αρκετά κάτω, από ό,τι φαίνεται, από το ποσοστό των εθνικών εκλογών, δημιουργεί μια συνθήκη να δούμε ένα εντελώς διαφορετικό σκηνικό την 11η Ιουνίου, αλλά διαφορετικές ισορροπίες…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξεκινάω ανάποδα για να πάω στα πιο σημαντικά που είναι αυτά που αφορούν τους πολίτες. Ξεκινάω από τα εκλογικά. Έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ότι ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εθνικές εκλογές, ενώ την ίδια στιγμή βάζει ως πήχη το ποσοστό του στις τελευταίες εθνικές εκλογές, το 17% και σε περίπου δύο μήνες, σε λιγότερο πλέον, έχουμε ευρωεκλογές που, επειδή συγκρίνουμε μήλα με μήλα και πορτοκάλια με πορτοκάλια, στις τελευταίες ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 23%. Αλλά ο καθένας βάζει τον πήχη που επιλέγει. Εμείς επιλέγουμε ως πήχη τα προβλήματα των πολιτών και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για να έχουμε την καλύτερη εκπροσώπηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό δεν είναι πήχης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ σας απαντώ ότι είναι φοβερό που λένε «στείλτε ένα μήνυμα στο 41%». Εμείς λέμε «στείλτε ένα μήνυμα σταθερότητας». Και θα εξηγήσω και γιατί. Την ίδια στιγμή που έχουμε ευρωεκλογές και οι ίδιοι αποδέχονται ως πήχη, όχι το τελευταίο τους ποσοστό στις ευρωεκλογές, το 23%, αλλά βάζουν ως πήχη το 17%, για να δημιουργήσουν μετά πολιτικές εξελίξεις. Εμείς έχουμε πει, οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς παίζετε μόνοι σας, όμως. Φαινόταν ότι ένα 7%, 8% πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι κάποιος με την πολιτική που εφάρμοσε -γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και κυβέρνηση ήταν και ήταν στη συνέχεια Αντιπολίτευση- «κατάφερε» να έχει τέτοια χαμηλή αποδοχή από τον κόσμο και να ρίξει στα τάρταρα τον δικό του πήχη, δεν σημαίνει ότι επειδή μπορεί λίγο να ανακάμψει δημοσκοπικά, αλλά με μια πολύ μεγάλη διαφορά από τη Ν.Δ., αυτό είναι θρίαμβος. Αλλά, επανέρχομαι στα σημαντικά. Μιλήσατε για 10 μήνες. Πράγματι και σας το λέω και λόγω της ιδιότητάς μου και εμένα μου φάνηκαν περισσότεροι. Και όντως υπήρχαν πολλές δυσκολίες και φυσικά φαινόμενα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και πολλές αστοχίες.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως και αστοχίες, τις οποίες παραδεχόμαστε και τις διορθώνουμε. Αλλά δοκίμασα αυτή την πρακτική σε μια πολύ ωραία συζήτηση που είχα στους Δελφούς με συνάδελφό σας και της απαρίθμησα 15 μεταρρυθμίσεις που έγιναν τις τελευταίες 15 μέρες. Για παράδειγμα, ο κατώτατος μισθός, το ρεύμα που μειώθηκε στα προ κρίσης επίπεδα, ο δικαστικός χάρτης που μειώνει κατά 450 μέρες τον χρόνο που ένας πολίτης θα βρει το δίκιο του σε μια αστική δίκη, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» που μαζί με το «Σπίτι μου» δίνει τη δυνατότητα σε νέα ζευγάρια, αλλά και σε υπόλοιπο κόσμο να βρει φθηνότερη στέγη. Όλες οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έγιναν για τα σχολεία, το πρόγραμμα για το bullying, τα μη κρατικά πανεπιστήμια που ήταν το προηγούμενο, γιατί τα λέω; Υπάρχουν πάρα πολλά που κάνει αυτή η Κυβέρνηση, που αφορούν είτε μια συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών -τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν, παράδειγμα που αυξήσαμε το επίδομα ενοικίου, τους μαθητές, τους φοιτητές, τις γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε πάρα πολύ μεγάλη πίεση λόγω της βίας που δέχονται, οι οποίες ενδεχομένως να μην «πουλάνε» τόσο όσο μια στείρα πολιτική τοξική αντιπαράθεση. Εμείς, λοιπόν, έχουμε επιλέξει σε αυτές τις ευρωεκλογές να μιλήσουμε με τον κόσμο, να μιλήσουμε με τους πολίτες .
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε ότι ο κ. Κασσελάκης ζητά εθνικές εκλογές. Το λέτε πρόωρο, το λέτε και άτοπο. Να συμφωνήσουμε, για την οικονομία της συζήτησης. Παρ΄ όλα αυτά, ο κ. Μητσοτάκης στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου έθεσε θέμα σταθερότητας. Και εγώ έρχομαι να σας ρωτήσω, για ποιο λόγο τίθεται εν αμφιβόλω η πολιτική σταθερότητα της χώρας, ένα χρόνο μετά τις εθνικές εκλογές, με ένα εμφατικό αποτέλεσμα για σας, τη στιγμή που δεν πάμε να ψηφίσουμε για Πρωθυπουργό στις 9 Ιουνίου. Θα πάμε να ψηφίσουμε τις επιλογές μας για την Ευρωβουλή. Έτσι δεν είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι -το είπατε- η λέξη «Ευρωβουλή», η φράση κλειδί, γιατί στην Ευρωβουλή ψηφίζονται περίπου το 90% των νόμων που επηρεάζουν τη χώρα μας. Από τη μία πλευρά, έχουμε μια Ν.Δ. που προσπαθεί, δια του Πρωθυπουργού, δια της Κυβέρνησης, να φέρει χρήματα στην Ελλάδα -απόδειξη τα πάνω από 40 δις για την πανδημία, τα 36 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα χρήματα που δίνονται σε φυσικές καταστροφές που έχουν ανάγκη οι πολίτες. Και από την άλλη πλευρά, έχουμε κόμματα, τα οποία έφτασαν στο σημείο να ψηφίσουν ένα ψήφισμα και να εισηγηθούν μάλιστα και το μπλοκάρισμα της χρηματοδότησης της χώρας και πριν από λίγες μέρες να μην υπερψηφίσουν στη Βουλή ακόμα και τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν έχω καταλάβει το άλλο, θα έχουμε πολιτική αστάθεια;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Πήγαν στο ελληνικό Κοινοβούλιο -έχει σημασία να ακουστεί αυτό- και δεν υπερψήφισαν επέκταση του Ταμείου Ανάκαμψης, γιατί; Γιατί θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη, αυτό τους νοιάζει, να δημιουργήσουν πρόβλημα στην Κυβέρνηση. Δεν τους νοιάζει να πάρει χρήματα η Ελλάδα, να επεκταθούν τα προγράμματα. Αυτοί, λοιπόν, οι δύο κόσμοι συγκρούονται και στις ευρωεκλογές. Και όταν μια Αντιπολίτευση, για να απαντήσω και στους δύο, βάζει θέμα εθνικών εκλογών, η ίδια βάζει ζήτημα σταθερότητας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς τις έχετε αποκλείσει τις εκλογές;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει ότι εθνικές εκλογές έχουμε το 2027. Αλλά αυτό είναι δεδομένο, δεν αμφισβητείται. Όταν η Αντιπολίτευση βάζει ζήτημα εθνικών εκλογών, χρειάζεται μια ηχηρή απάντηση από τους πολίτες για να συνεχίσουμε, να στείλουμε ένα μήνυμα σταθερότητας, να συνεχίσουμε για όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε, για τα σημαντικά που έχουμε πετύχει και να διορθώσουμε, βέβαια, και τα πολλά που ακόμα πρέπει να διορθωθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τα σημαντικά, κάνατε μια αναφορά. Πάλι θα επικαλεστώ τις δημοσκοπήσεις. Θεωρούν 8 στους 10 ότι υπάρχει συγκάλυψη στην περίπτωση των Τεμπών και περίπου 7 στους 10 νιώθουν ανασφάλεια και με το θέμα της εγκληματικότητας και με το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας και με το θέμα του bullying στα σχολεία. Να μας απαντήσετε σε αυτό και να μας πείτε, γιατί καθυστερείτε τόσο πολύ να φέρετε τα μέτρα για το bullying στα σχολεία. Δεν θα έπρεπε από τώρα να τα εφαρμόσετε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαντώ πολύ γρήγορα σε τρία επιμέρους ζητήματα που θέσατε, πάρα πολύ σοβαρά και τα τρία. Τέμπη. Χωρίς πολλά-πολλά, ένα από τα πιο τραγικά δυστυχήματα που βίωσε η χώρα. Για κάποιους ανθρώπους σταμάτησε η ζωή εκείνη την ημέρα, κάποιοι έχασαν τη ζωή τους και οι οικογένειές τους δεν θα ζήσουν ποτέ ξανά όπως έζησαν μέχρι εκείνη την ημέρα. Έχουμε, λοιπόν, χρέος να αποδοθεί Δικαιοσύνη. Η Δικαιοσύνη αποδίδεται στα δικαστήρια από τους ανακριτές και από τους εισαγγελείς, ούτε στα τηλεοπτικά παράθυρα, ούτε στα πολιτικά γραφεία, ούτε στα κομματικά γραφεία. Αυτό λέμε από την αρχή. Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη. Εμείς θέλουμε να γίνει σαφές το εξής: Κανείς δεν είναι αθώος, επειδή έχει την οποιαδήποτε ιδιότητα, αλλά και κανείς δεν είναι ένοχος, επειδή το λέει ο οποιοσδήποτε πέραν της Δικαιοσύνης. Απάντησε αναλυτικά ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, σημείο-σημείο, με σεβασμό στους ανθρώπους αυτούς. Από την άλλη πλευρά, έχουμε μια Αντιπολίτευση που έφτασαν στο σημείο μέχρι και να κάνουν καμπάνια στα ονόματα νεκρών. Αυτό δεν έχει προηγούμενο. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δεν το κάναμε και δεν θα το κάνουμε ποτέ. Περιμένουμε, λοιπόν, τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης σε όλα τα επιμέρους ζητήματα. Μέχρι σήμερα, καμία από τις αιτιάσεις δεν έχει αποδειχθεί από κανέναν από τη Δικαιοσύνη, επίσημο πραγματογνώμονα ή και οτιδήποτε άλλο. Αλλά, όλα θα τα λύσει η Δικαιοσύνη. Το δεύτερο θέμα, η εγκληματικότητα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η δίκη θα γίνει στα χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί ήδη και έχουμε ακούσει από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Εγώ ως νομικός σας απαντώ, πέραν της πολιτικής μου ιδιότητας, θεωρώ ότι τα δικαστήρια, όπως είπα πριν, γίνονται από τους δικαστές. Το πότε θα γίνει μια δίκη, το αποφασίζει, εν προκειμένω, ο καθ΄ ύλην αρμόδιος εισαγγελέας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακούσαμε τον αρμόδιο Υπουργό ότι θα πηγαίναμε στις αρχές του καλοκαιριού…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ήταν μια πρόβλεψη του Υπουργού. Εγώ θα αποφεύγω τις προβλέψεις και ως νομικός. Οι χρόνοι που τρέχει η έρευνα των Τεμπών -και έτσι θα έπρεπε να είναι- είναι πρωτοφανείς για τα ελληνικά ποινικά χρονικά. Έτσι έπρεπε να είναι. Το οφείλουμε. Είναι το λιγότερο που οφείλει η Πολιτεία απέναντι στους ανθρώπους αυτούς και σε όλους τους πολίτες. Και θα πω και κάτι. Αυτοί θα είναι οι χρόνοι, από εδώ και στο εξής, λόγω των νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή, τις λιγότερες αναβολές και τα λοιπά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνεται με την εγκληματικότητα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για την εγκληματικότητα να μιλάμε με στοιχεία και να μην μιλάμε στον αέρα. Και με αφορμή και την τραγική υπόθεση των Αγίων Αναργύρων, ξέρετε πόσες είναι οι συλλήψεις μόνο που έχουν γίνει από 1η έως 15 Απριλίου για τέτοια περιστατικά στη χώρα μας; Μιλάμε μόνο για ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας που φτάνουν μέχρι και πιο ακραία περιστατικά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τι να το κάνουμε, εάν μετά βγαίνουν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πάμε στο αν βγαίνουν. 831 συλλήψεις μόνο σε 15 μέρες, σε 2.165 κλήσεις στο τηλεφωνικό κέντρο και 161 γυναίκες πήραν το panic button. Αυτό σημαίνει ότι η Αστυνομία προσπαθεί, βελτιώνοντας τις αδυναμίες της, να ανταπεξέλθει σε μια μάστιγα. Γιατί κάποιες γυναίκες μπορεί να ξεκινούν με ένα ήπιο περιστατικό που δέχονται, αλλά φτάνουν στο σημείο μέχρι να απειλείται και η ζωή τους. Τι θέλω να πω; Εμείς τι κάναμε; Συνεχώς ενισχύουμε την Αστυνομία, βάζουμε νέα εργαλεία, όπως είναι το panic button, η γραμμή βοήθειας. Ενισχύουμε τα τμήματα, θέλουν και άλλη βοήθεια, ναι, 1.700 αστυνομικοί έχουν επιστρέψει μόνο τους τελευταίους μήνες από φύλαξη προσώπων σε μάχιμες υπηρεσίες. Και είπατε κάτι, «βγαίνουν μετά». Με τον νέο Ποινικό Κώδικα, σε συνέχεια των αλλαγών του προηγούμενου Υπουργού, κ. Τσιάρα, δεν βγαίνουν. Αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο, για τον βιασμό ανηλίκου για παράδειγμα, για να ξέρετε ποια είναι η πραγματικότητα, μείωσαν την ποινή από μέχρι 20 σε μέχρι 15 χρόνια και εμείς το πήγαμε μόνο ισόβια. Αυτοί που μας κουνούν το δάχτυλο για τις γυναικοκτονίες, όπως τις λένε, που είναι κοινωνικά γυναικοκτονία, το αποδεχόμαστε, αλλά νομικά είναι ανθρωποκτονία, γιατί έχει τη μέγιστη ποινή. Ήταν ισόβια. Το έκαναν ισόβια ή μέχρι 15 χρόνια και εμείς το πήγαμε πάλι ισόβια. Δηλαδή, αυτοί που προτείνουν νομική αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία», μείωσαν την ποινή. Τώρα, για το bullying. Είναι μια εθνική υπόθεση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί να μην έρθει τον Σεπτέμβριο και να μην έρθει τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, δεν έρχονται όλα τον Σεπτέμβριο. Παράδειγμα, η πλατφόρμα καταγγελιών, η οργάνωση όλου αυτού του συστήματος ολιστικής αντιμετώπισης μιας καταγγελίας, δηλαδή ένα παιδί να μην μπορεί να πάει μόνο στο σχολείο του -στο οποίο έχουν ήδη διπλασιαστεί οι ψυχολόγοι και εκπαιδεύονται οι κοινωνικοί λειτουργοί- να μπορεί και κεντρικά να κάνει μια καταγγελία. Γιατί μπορεί ένα σχολείο να μην αντιμετωπίζει την καταγγελία το ίδιο με ένα άλλο. Αυτό γίνεται ήδη. Και όπως είπε ο Υπουργός, ήταν πολλές οι καταγγελίες που υπήρχαν ακόμα και την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η πλατφόρμα αυτή. Ο σκοπός μας ποιος είναι; Σίγουρα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει κορυφωθεί όλο αυτό και θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά με ένα πολύ πιο ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομικό πλαίσιο είχατε ψηφίσει πριν από τις εθνικές εκλογές, με την κυρία Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας, αν δεν κάνω λάθος. Αυτό εφαρμόζεται; Έχει μετρήσιμο αποτέλεσμα; Μήπως χρειάζεται να πάμε σε άλλες παρεμβάσεις;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επειδή, όπως είδατε, δεν ανακοινώθηκαν τόσο νομοθετικές παρεμβάσεις από τον Υπουργό, διάφορες πρωτοβουλίες και κυρίως η ευαισθητοποίηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως το θέμα είναι βαθιά κοινωνικό.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Αυστηροποιήσαμε το νομοθετικό πλαίσιο και σε επίπεδο Ποινικού Κώδικα και σε επίπεδο πειθαρχικού ελέγχου.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είχε αποτέλεσμα, για να φτάσουμε στο σήμερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς χρειάζονταν πολλά περισσότερα. Γι΄ αυτό και ήταν αυτές οι παρεμβάσεις. Η διαφορά ποια είναι αυτής της παρέμβασης; Η διαφορά είναι πως είναι μια ολιστική παρέμβαση. Δηλαδή, υπάρχουν σχολεία που το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης τετραετίας το εφάρμοσαν και κατάφεραν πολλά. Υπήρχαν, όμως, και περιπτώσεις που παιδιών που δεν βρήκαν το δίκιο τους.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν κλείσουμε, επειδή έχουμε μια κακοκαιρία σε εξέλιξη, θέλω να μας πείτε εάν έχετε επικοινωνήσει με τον κ. Βασίλη Κικίλια και αν έχετε κάποια ενημέρωση για τις περιοχές, ειδικά στη Θεσσαλία, γιατί έχουμε ένα παραπάνω ενδιαφέρον. Έχουμε κάτι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Συνεδριάζει συνεχώς το Συντονιστικό. Ακόμα δεν υπάρχει κάτι, το οποίο μας έχει αναφερθεί, το οποίο να είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Όμως, αυτό πηγαίνει με το λεπτό, δεν πρέπει να λέμε μεγάλα λόγια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε θωρακισμένοι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Θα περάσουμε σίγουρα ένα δύσκολο καλοκαίρι, από την άποψη ότι θα έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις που θα κληθεί ο κρατικός μηχανισμός να επέμβει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις πλημμύρες, είμαστε τουλάχιστον θωρακισμένοι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουμε κάνει οτιδήποτε περισσότερο μπορούμε. Δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια. Πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Αλλά επειδή τον προηγούμενο χρόνο ζήσαμε τη μεγαλύτερη θεομηνία στην ιστορία της χώρας, όχι των πενήντα, αλλά πολλών ετών που μπορεί να θυμηθεί κανείς, ακόμα και πολύ μεγαλύτερη από τον Ιανό, ας μην προδικάζουμε. Πάντως, δεν χρειάζεται κάποια ανησυχία.
Η συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ