Συνέντευξη στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής»
Συνέντευξη του Υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στην εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και τον δημοσιογράφο Νίκο Οικονόμου
- Κύριε Σκέρτσο, να ξεκινήσουμε με την απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα του κ. Κασιδιάρη. Πως την σχολιάζετε;
Η θέση της ΝΔ ήταν ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή. Εγκληματικές οργανώσεις υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, δεν έχουν θέση στο κοινοβούλιο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου έρχεται να δικαιώσει την κυβέρνηση που πήρε όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να μείνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας οι εχθροί της Δημοκρατίας. Ήταν μία ιστορική απόφαση αυτο-προστασίας της δημοκρατίας και χαιρόμαστε που συμβάλλαμε σε αυτό με τις ρυθμίσεις που ψηφίσαμε στη Βουλή -εμείς και το ΠΑΣΟΚ αλλά και το σχετικό υπόμνημα 300 σελίδων που καταθέσαμε στο ανώτατο δικαστήριο.
- Έχετε την αίσθηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε κάποιες φορές το μάτι προς το «Εθνικό Κόμμα-Έλληνες»;
Η δημοκρατία ξέρετε, δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε αυτονόητη. Είναι μία κατάκτηση που απαιτεί διαρκή επαγρύπνηση. Χρέος των πολιτών αλλά και των κομμάτων που αυτοπροσδιορίζονται ως δημοκρατικά, είναι να συμμετέχουν στην υπεράσπιση της δημοκρατίας κάθε μέρα και με κάθε τρόπο. Χωρίς αστερίσκους, χωρίς «ναι μεν αλλά».
Έχουμε όμως το παράδοξο κόμματα που επαίρονται για τη πίστη τους και τους αγώνες τους για τη δημοκρατία, να είναι απόντα όταν έρχεται η ώρα να την υπερασπιστούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε κατά την ψήφιση των κρίσιμων διατάξεων στη Βουλή και δεν κατέθεσε υπόμνημα στον Άρειο Πάγο.
Δεν έμεινε όμως μόνο εκεί. Ακούσαμε μέσα στην εβδομάδα τον κ. Τσίπρα να κατηγορεί ευθέως τους δικαστές του Αρείου Πάγου, για δόλιο αποκλεισμό κομμάτων, αγανακτισμένος για το δίκιο του Κασιδιάρη. Μακάρι λοιπόν να μιλήσουμε απλώς για «κλείσιμο του ματιού». Για άλλη μία φορά ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας. Είναι δημοκράτες στα λόγια, αλλά απόντες από την δημοκρατία στην πράξη. Δυστυχώς, έχουμε να κάνουμε με απροκάλυπτο τραμπισμό και ευθεία υπονόμευση των θεσμικών διαδικασιών και της δικαιοσύνης.
- Έχουμε μπει πια στην τελική ευθεία των εκλογών. Η ΝΔ δείχνει να έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα που δύσκολα ανατρέπεται. Ποιο θα είναι το καλό αποτέλεσμα;
Το ζητούμενο τον εκλογών δεν είναι ένα καλό αποτέλεσμα για τη ΝΔ, αλλά ένα καλό αποτέλεσμα για την χώρα. Έχουμε μπροστά μας σοβαρά ζητήματα που επιτάσσουν η χώρα να αποκτήσει το συντομότερο ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση για τις διαχειριστεί.
Απέχουμε μισό σκαλί κάτω από την επενδυτική βαθμίδα που θα «ξεκλειδώσει» σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια και θα φέρει χαμηλότερο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Έχουμε τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία όπου αναμφίβολα θα φέρει νέες προκλήσεις το επόμενο διάστημα, τόσο για τη στρατηγική άμυνας και ασφάλειας και τη διεθνή θέση της χώρας, όσο και εντός, με μια ενδεχόμενη επανάκαμψη της κρίσης τιμών στην ενέργεια και στα προϊόντα.
Έχουμε την διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης, που προσφέρει μια μοναδική αναπτυξιακή προοπτική στη χώρα και τρέχει αυτή τη στιγμή με προαπαιτούμενα και προθεσμίες. Και όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, έχουμε την υλοποίηση όλων των μεγάλων αλλαγών που είτε δρομολογήθηκαν είτε αναδείχθηκαν με τραγικό τρόπο μετά τα Τέμπη.
Το καλό αποτέλεσμα λοιπόν για τη χώρα, είναι μία αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που θα είναι έτοιμη να πέσει «στα βαθιά», από την πρώτη μέρα. Να συνεχίσει πιο τολμηρά και αποφασιστικά το έργο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, την αύξηση των εισοδημάτων, τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και παιδείας, την ψηφιοποίηση του κράτους , την ασφάλεια των συνόρων και των πόλεων μας.
- Στο ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ από την πρώτη κάλπη τι απαντάτε;
Με τα σημερινά δεδομένα και τις σκληρές γραμμές που έχει θέσει το ίδιο το ΠΑΣΟΚ ,με τις θέσεις που έχει λάβει, η συζήτηση και η συνεργασία αυτή θα οδηγήσει σε επιβράδυνση αντί για επιτάχυνση. Η χώρα πρέπει να κάνει άλματα. Ο κύριος Ανδρουλάκης αυτή τη στιγμή παίρνει μια πολύ σκληρή θέση , λέγοντας ότι δεν θέλει ως πρωθυπουργό ούτε τον αρχηγό του πρώτου κόμματος ούτε του δεύτερου κόμματος. Μας λέει ουσιαστικά ότι βλέπει μόνο τον εαυτό του ως πρωθυπουργό ή κάποιον άγνωστο Χ. Είναι μια απαράδεκτη θέση για τη Δημοκρατία, δεν δείχνει σεβασμό προς την ψήφο των πολιτών, κλείνει την πόρτα οποιασδήποτε παραγωγικής συζήτησης με τον κύριο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Αλλά και προγραμματικά, ενώ η χώρα πρέπει να κάνει άλματα προς τα εμπρός, χρειάζεται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, το ΠΑΣΟΚ καταψήφισε τη μεταρρύθμιση για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, καταψήφισε τη μεταρρύθμιση για την επιτάχυνση στην απονομή συντάξεων –ο νέος ΕΦΚΑ δίνει πλέον συντάξεις σε δύο μήνες αντί για δύο χρόνια. Σ’ ένα σενάριο συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, θα μαλώνουμε μεταξύ μας για τα αυτονόητα.
Στη ΝΔ έχουμε μία παγιωμένη κουλτούρα συνεργασίας που δεν περιορίζεται μονάχα στα πρόσωπα αλλά επεκτείνεται και στις πολιτικές. Το είδαμε να γίνεται πράξη με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση προσώπων που έλκουν τις ιδεολογικές τους αναφορές σε άλλους κομματικούς χώρους, αλλά και με την υιοθέτηση των βέλτιστων λύσεων, ανεξάρτητα από το ιδεολογικό πρόσημο που μπορεί να έφεραν. Μας ενδιαφέρει μονάχα τι είναι καλό για την χώρα και όχι αν είναι αριστερό, κεντρώο ή φιλελεύθερο.
Επιπρόσθετα η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι οι αυτοδύναμες κυβερνήσεις, είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος διακυβέρνησης της χώρας για να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις όταν ο χρόνος πιέζει και να προωθούνται δύσκολες μεταρρυθμίσεις, απαλλαγμένες από τις επιμέρους προτεραιότητες που μπορεί να έχουν τα μέρη μιας συγκυβέρνησης. Επιδίωξη λοιπόν της ΝΔ παραμένει ο σχηματισμός μιας ισχυρής αυτοδύναμης κυβέρνησης και με αυτή την ξεκάθαρη πρόταση ζητάμε την ψήφο των πολιτών.
- Ποιο θα είναι το διακύβευμα για την επόμενη αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ; Υψηλότεροι μισθοί, ποιοτικότερη δημόσια υγεία, καλύτερο κράτος ή πρόνοια για τους νέους; Τι θα βάζατε πρώτο;
Η στέρεη ανάπτυξη είναι αυτό τελικά που θα μας δώσει τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας και να βελτιώσουμε συνολικά την ποιότητα ζωής των πολιτών, με ό,τι ο καθένας θεωρεί ως προτεραιότητα. Για κάποιους είναι οι μισθοί, για άλλους η δημόσια υγεία, για άλλους η παιδεία. Για μας είναι όλα μαζί, με τους καλύτερους μισθούς κατά 25% έως το 2027 να είναι ήδη ένας διακηρυγμένος στόχος από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Είμαστε βέβαιοι ότι, εφόσον η χώρα δεν μπει σε περιπέτειες και πειραματισμούς, αυτή η αναπτυξιακή τροχιά θα συνεχιστεί.
- Τι θα λέγατε στον Αλέξη Τσίπρα δύο μόνο εβδομάδες προς τις εκλογές της 21ης Μαΐου;
Ότι στην πολιτική εισερχόμαστε, προτάσσοντας αρχές και αξίες. Ότι κάποια πράγματα όπως το εθνικό συμφέρον, ο σεβασμός στους θεσμούς και τη διάκριση των εξουσιών ή οι εθνικές στρατηγικές άμυνας και ασφάλειας, είναι πέρα από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και δεν πρέπει να γίνονται μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αν του είναι τόσο δύσκολο να προτάξει το συλλογικό όφελος έναντι του κομματικού, ίσως θα έπρεπε να ξανασκεφτεί τον ρόλο του στην πολιτική. Η πολιτική χρειάζεται περισσότερη ειλικρίνεια και συνέπεια και λιγότερη τοξικότητα για να έρθει πιο κοντά στις ανάγκες των πολιτών. Θα του έλεγα να αγαπήσει περισσότερο την ευθύνη και λιγότερο το φρόνημα . Να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο της αριστερής ηθικής υπεροχής στους πολίτες.
- Μια ερώτηση για τη Θεσσαλονίκη, όπου γεννηθήκατε και περάσατε ένα μεγάλο μέρος της ζωής σας: τι φέρνει η επόμενη τετραετία για την πόλη;
Η Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει μια από «τρεις» (δυτική, κεντρική, Ανατολική) που είναι σήμερα. Το βάρος του σχεδίου μας για την ανάπτυξη της πόλης πέφτει από εδώ και πέρα στη δυτική Θεσσαλονίκη, -της οποίας είμαι γέννημα θρέμμα- με νέα πρόσθετα έργα. Η δυτική Θεσσαλονίκη πρέπει να γίνει πιο συνεκτική, πιο ασφαλής, πιο προσβάσιμη, πιο πράσινη. Να της αποδώσουμε επιτέλους το σεβασμό, την προσοχή και την αξιοπρέπεια που της αρμόζει. Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού όσοι ζουν στα δυτικά της πόλης. Και δυστυχώς η πολιτεία διαχρονικά δεν έχει δώσει το μέρισμα που αναλογεί στους κατοίκους των 6 δυτικών δήμων σε κρίσιμες υποδομές και διασυνδέσεις. Ο κόσμος της δυτικής Θεσσαλονίκης είναι αυτός που δουλεύει στα εργοστάσια και στο λιμάνι, αυτός που έχει περισσότερη ανάγκη από οποιονδήποτε καλύτερα ΜΜΜ, περισσότερη ασφάλεια, καλύτερα σχολεία, χώρους πολιτισμού και αθλητισμού, πρόσβαση σε σύγχρονες δομές υγείας, περισσότερο πράσινο. Υπάρχει ένα αόρατο τείχος που χωρίζει αυτή την πλευρά της πόλης από την κεντρική και Ανατολική Θεσσαλονίκη που πρέπει να το γκρεμίσουμε. Και να βγάλουμε επιτέλους από αυτή την ιδιότυπη απομόνωση το 50% του πληθυσμού του ευρύτερου μητροπολιτικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Δημιουργούμε ένα σύγχρονο «πάρκο υγείας» στη δυτική είσοδο της πόλης, εκατέρωθεν της περιφερειακής οδού δίπλα στα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424, όπου μεταφέρουμε το Θεαγένειο από το κέντρο της πόλης και ταυτόχρονα ανακαινίζουμε 7 κέντρα υγείας.
Χτίζουμε 10 νέες σχολικές μονάδες σε δήμους της δυτικής Θεσσαλονίκης και συνδέουμε το διεθνές πανεπιστήμιο με τον προαστιακό σιδηρόδρομο.
Μετά τους 13 σταθμούς της Θεσσαλονίκης που παραδίδονται στο τέλος 2023 αρχές 2024 και τους 5 της Καλαμαριάς που παραδίδονται στα μέσα του 2024, σειρά έχει η επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η κυβέρνηση έχει θέσει ως άμεση προτεραιότητά της τη βορειοδυτική επέκταση του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης, ώστε να καλύψει τις ανάγκες των μετακινήσεων των κατοίκων της. Δημιουργούμε επίσης 4 νέα μουσεία στη δυτική Θεσσαλονίκη, τα 3 στο νέο πάρκου Παύλου Μελά (μουσείου προσφυγικού Ελληνισμού, μουσείο εθνικής αντίστασης και μουσείο αρχαιολογικών ευρημάτων του μετρό Θεσσαλονίκης). Το 4ο διεθνούς εμβέλειας μουσείο είναι το μουσείο ολοκαυτώματος για το οποίο βγήκε πριν ένα μήνα η οικοδομική άδεια και προχωράμε πλέον εντός του 2023 στην ανάθεση του έργου σε ανάδοχο εταιρεία. Έως το 2027 η δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί έναν αυτόνομο πόλο πολιτισμού για την ευρύτερη περιφέρεια κεντρικής Μακεδονίας.
Για το τέλος κάτι προσωπικό: κλείνετε σχεδόν τέσσερα χρόνια στο Μέγαρο Μαξίμου και σε θέση κλειδί του κυβερνητικού σχήματος δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πως ήταν το ταξίδι; Και τι έρχεται αύριο για τον Άκη Σκέρτσο;
Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την ευκαιρία να υπηρετήσω τη χώρα μου και να συμβάλλω στη διαμόρφωση και υλοποίηση προοδευτικών πολιτικών. Η επόμενη μέρα θα με βρει σε οποίο ρόλο μου αναθέσει ο πρωθυπουργός.