Τρέχων Άρθρο
Στοκχόλμη – Φεστιβάλ έντεχνης ελληνικής μουσικής
Κολάζ φωτογραφιών με τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής στη Στοκχόλμη.

Στοκχόλμη – Φεστιβάλ έντεχνης ελληνικής μουσικής

Υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Σουηδία πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 2018, στο μουσικό θέατρο Musikaliska της Στοκχόλμης, το Φεστιβάλ Ελληνικής Έντεχνης Μουσικής 2018, με θέμα «Πρωτοπόρες γυναίκες του ελληνικού πολιτισμού» και αναφορά στη Σαπφώ, τη Μαρία Κάλλας, τη Μελίνα Μερκούρη και την Κική Δημουλά.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση και την υλοποίηση του φεστιβάλ είχε ο μη κερδοσκοπικός σύλλογος Έντεχνη Ελληνική Μουσική στη Σουηδία που στοχεύει στην καθιέρωση του φεστιβάλ ως καλλιτεχνικού δρώμενου, με στόχο την προώθηση των ελληνο-σουηδικών καλλιτεχνικών ανταλλαγών.

Στην πρώτη ενότητα του φεστιβάλ, με τίτλο Διαχρονική ποίηση, το κοινό απόλαυσε μελοποιημένους – από τον Μάνο Χατζιδάκι και τον Νίκο Ξανθούλη – στίχους της λυρικής ποιήτριας της αρχαιότητας Σαπφούς και στίχους της μεγάλης Ελληνίδας ποιήτριας Κικής Δημουλά, επίσης μελοποιημένους από τον Νίκο Ξανθούλη. Τα ποιήματα της Σαπφούς και της Κικής Δημουλά απήγγειλε, με τη συνοδεία πιάνου και λύρας, η γνωστή ηθοποιός του Βασιλικού Θεάτρου της Στοκχόλμης Στίνα Έκμπλαντ. Επίσης, ακούστηκε το τραγούδι «Αστέρι μου φεγγάρι μου» του Μίκη Θεοδωράκη προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη.

Στη δεύτερη ενότητα, με τίτλο Ανεξερεύνητοι λαβύρινθοι, μουσικοί, αξιοποιώντας παραδοσιακά όργανα με διαφορετικό τρόπο και μετατρέποντας καθημερινά αντικείμενα σε μουσικά όργανα, απέδωσαν συνθέσεις του Ιάννη Ξενάκη, της Μαριάνθης Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή, της Γεωργίας Σπυροπούλου, του Παναγιώτη Κόκορα και του Θεοχάρη Παπατρέχα.

Η τρίτη ενότητα, με τίτλο Operagala / Callas in Memoriam, ήταν ένα μουσικό ταξίδι στη ζωή, την καριέρα και το πεπρωμένο της Ελληνίδας σοπράνο Μαρίας Κάλλας. Σε αυτή την ενότητα η μέτζο σοπράνο Κατερίνα Ρούσσου και η σοπράνο Cecilia Lindwall ερμήνευσαν αποσπάσματα από όπερες και έργα των Ροσίνι, Μπελίνι, Πουτσίνι, Θεοδωράκη, Karrer και Μανωλίδου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρέσβυς της Ελλάδας στη Σουηδία κ. Δημήτριος Τουλούπας και ο Πρόξενος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Γεώργιος Λοΐζου. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Αθανάσιος Θεοδωρόπουλος. Στην εκδήλωση παρέστησαν μέλη του διπλωματικού σώματος, εκπρόσωποι του σουηδικού κοινοβουλίου, εκπρόσωποι των σουηδικών ΜΜΕ και παράγοντες της ελληνικής παροικίας και της σουηδικής κοινωνίας.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Στοκχόλμης, σε συνεργασία με τους διοργανωτές, υποστήριξε το φεστιβάλ με την επικοινωνιακή του προβολή στα σουηδικά ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr