Στ. Πέτσας στον ρ/σ “REAL”: “Η κοινωνία ζητά αποτελέσματα στο μεταναστευτικό-προσφυγικό”
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, κ. Στέλιου Πέτσα, στον ρ/σ REAL και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα.
ΑΝΤ. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ήταν σε καλούς τόνους, μέχρι την ώρα που ήρθε η κουβέντα για μια δήλωσή σας. Ξέρετε, εμείς οι δημοσιογράφοι λέμε όταν γίνεται μεγάλη κουβέντα για μια δήλωση ενός πολιτικού και πολλές ερμηνείες, κάτι δεν πάει καλά με τη δήλωση. Θα σας το πω, όπως το έχω καταλάβει εγώ.
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ή κάτι δεν πάει καλά με αυτούς που ερμηνεύουν. Θα δούμε.
ΑΝΤ. ΔΕΛΑΤΟΛΛΑΣ: Ωραία, να το ξεκαθαρίσουμε, γιατί είχαμε και μια κουβέντα πριν βγούμε στον αέρα. Υπάρχει ένα ζήτημα που αφορά τι ακριβώς είπατε. Εκεί, έτσι τα είπατε, αυτό είδαμε, ακούσαμε μετά στο βίντεο και πώς ερμηνεύει ο πρώην Πρωθυπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος, τι εννοούσατε με αυτό. Ως προς το πρώτο, γιατί ακούω και διάφορους συναδέλφους σας σήμερα, που λίγο, δεν θα πω τη λέξη σας αδειάζουν, αλλά λένε ότι ήταν μια άστοχη δήλωση, κάποιος άλλος λέει ότι δεν έπρεπε να λεχθεί έτσι, κλπ. Νομίζω ότι λίγο εξετέθη ο Πρωθυπουργός ως προς τη διατύπωση εννοώ και όχι ως προς την ερμηνεία.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ποιο ήταν το περιεχόμενο της τοποθέτησης της δικής μου. Έχω ερωτηθεί στον ΣΚΑΪ, την Κυριακή που μας πέρασε, μετά τις δηλώσεις του Σαββάτου του κ. Τσαβούσογλου, του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος κατηγορεί την Ελλάδα ότι πυροβολεί, ότι βυθίζει βάρκες και γυρίζει στην Τουρκία τραυματίες πρόσφυγες και μετανάστες. Και απαντώ κατηγορηματικά, ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση από τις Ελληνικές Αρχές. Άρα, εγώ τοποθετούμαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απέναντι στη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών και συμπληρώνω την τοποθέτησή μου, λέγοντας ότι φυλάσσουμε τα σύνορά μας, αυξάνουμε τις περιπολίες στη θάλασσα και ότι στατιστικά αυξάνει η πιθανότητα να έχουμε ατυχήματα. Δεν μίλησα φυσικά για νεκρούς, ούτε μίλησα για διασώσεις. Γιατί, όπως, δυστυχώς, έδειξε και το φαινόμενο που είχαμε στην Κω, μπορεί να είχαμε το θέμα του ατυχούς θανάτου του μικρού παιδιού, αλλά είχαμε ταυτόχρονα 32 διασώσεις από τη βάρκα αυτή που δεν είδε το Λιμενικό μέσα στη νύχτα. Επομένως, δεν είπα κάτι άλλο, παρά τη στατιστική πιθανότητα να έχεις ένα παραπάνω ατύχημα, όταν προσπαθείς να φυλάξεις τα σύνορά σου, όταν δέχεσαι τόσο μαζικές ροές από μια άλλη χώρα, που τη χρησιμοποιεί και για γεωπολιτικούς σκοπούς και όταν έχεις ακούσει την προηγούμενη ημέρα να κατηγορούν τη χώρα σου ότι πυροβολείς και βυθίζεις βάρκες. Και πραγματικά μου δημιουργεί μία εντύπωση άσχημη το γεγονός ότι υπάρχουν πολιτικοί στην Ελλάδα, που να ταυτίζονται με τις θέσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας και να μην στηρίζουν τη θέση της χώρας μας, η οποία έχει δείξει ότι μέσα από χιλιάδες διασώσεις που έχει κάνει το προηγούμενο διάστημα, μέσα από τις κοινωνικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει και στα νησιά μας και στην ενδοχώρα, να υποδεχθούν τόσες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, ότι έχει δείξει …(δεν ακούγεται)
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Αυτό, κ. Υπουργέ, είναι βαρύ. Δεν μπορεί να λέτε ότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση –αυτήν εννοείτε;- ότι ταυτίζεται με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών. Είναι βαρύ αυτό που λέτε, πολύ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν μπορώ να αντιληφθώ κάτι άλλο στην ουσία πίσω από αυτή την τοποθέτηση, γιατί νομίζω ότι τα υπόλοιπα είναι αυτονόητα. Και ξέρετε ότι εμείς έχουμε από την αρχή θέσει ως ένα βασικό ζήτημα στο μεταναστευτικό, να αντιμετωπίσουμε τη μαζική εισροή. Γιατί να την αντιμετωπίσουμε; Γιατί τα προηγούμενα χρόνια ήλθαν εδώ πάρα πολλές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Η μορφή του προβλήματος άλλαξε με το πέρασμα των ετών. Τώρα είναι περισσότερο μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό πρόβλημα και η ελληνική κοινωνία έχει φθάσει στα όριά της. Και αυτό που ζητάει η ελληνική κοινωνία, αν μπορούμε να ερμηνεύσουμε με κάποιον τρόπο ως Κυβέρνηση, είναι πραγματικά και να φυλάξουμε τα σύνορα και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου και να κάνουμε αυξημένες επιστροφές και να κάνουμε και …(δεν ακούγεται)
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Πάντως, στο θέμα αυτό και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξη που μου έδωσε στον ΑΝΤ1 πριν από λίγο καιρό, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν εκεί καθυστερήσεις και όταν τον ρώτησα σε ποιο θέμα θα μου λέγατε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει επιτύχει αυτά που θα θέλατε, μου είπε το μεταναστευτικό και το προσφυγικό.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι αυτό είναι κοινός τόπος και στην κοινωνία και σε όλες τις μετρήσεις που βλέπουμε, ότι θέλει πιο δραστικά πράγματα, ενώ ακούμε από την Αντιπολίτευση, με αφορμή το χθεσινό, να θέλει λιγότερα πράγματα να κάνουμε γι’ αυτό το ζήτημα. Δεν νομίζω ότι είναι εκεί η κοινωνία. Και πραγματικά νομίζω ότι είναι μία συζήτηση, η οποία θα έπρεπε να μας βρίσκει ενωμένους. Ιδίως όταν έχουμε απέναντι να μας κατηγορούν ή το ελληνικό πολιτικό σύστημα …(δεν ακούγεται)
Ν. ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τι ενωμένους, κ. Υπουργέ; Εδώ βλέπουμε τον Πρωθυπουργό και τον πρώην Πρωθυπουργό να αλληλοαποκαλούνται ψεύτες. Δηλαδή, μιλάμε για μια εικόνα πολιτική, η οποία δεν είναι εικόνα ευρωπαϊκής χώρας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Ιδίως γι’ αυτό το ζήτημα, εγώ θα παραπέμψω στη δήλωση του κ. Τσίπρα, νομίζω στις 12 του Οκτώβρη, στον ALPHA, που έλεγε ότι το ζήτημα αυτό δεν ενδείκνυται για μικροκομματική κριτική και για πολιτική αντιπαράθεση. Δεν ξέρω τι άλλαξε τις τελευταίες 20 ημέρες. Όταν υπάρχει ένδεια, ενδεχομένως, στα άλλα πραγματικά πεδία πολιτικής, ψάχνουμε να βρούμε στις λεπτομέρειες δηλώσεων, για να τις διαστρεβλώσουμε για να δημιουργήσουμε ένα θέμα. Δεν θα ήθελα, όμως, να μείνω σε αυτό. Η ουσία του ζητήματος είναι ότι η ελληνική κοινωνία αυτό που ζητάει αυτή τη στιγμή, είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Επαναλαμβάνω, είναι κοινωνικό θέμα, όχι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.
ΑΝ. ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Αν κανείς ακούσει τώρα τις δηλώσεις και την ερμηνεία που κάνετε, όσων είπατε, δεν μπορεί να διαφωνήσει κανείς. Και ο ομιλών και ο Νίκος Χατζηνικολάου, συμφωνούμε. Εδώ, όμως, υπάρχει ένα άλλο θέμα, που δεν πρέπει να το αφήσουμε έτσι. Δηλαδή, δεν είναι ευχάριστο για εσάς, αλλά θέλω να το ξαναπώ. Κάποιος πληροφόρησε τον Πρωθυπουργό ότι δεν υπάρχει αυτή η δήλωση. Και αυτό εξέθεσε τον κ. Μητσοτάκη, ας μην το κρύψουμε. Αυτό τον εξέθεσε τον Πρωθυπουργό. Άρα, το πώς ερμηνεύει ο πρώην Πρωθυπουργός, ο κ. Τσίπρας, το κομμάτι αυτό της δήλωσής σας, είναι άλλης τάξεως θέμα. Και μπορεί κανείς να πει ότι έχει δίκιο ο Πέτσας, διότι δεν εννοεί πως τους βουλιάζουμε. Προφανώς όχι. Και ούτε ο Τσίπρας, ελπίζω και νομίζω ότι είμαι σίγουρος πως δεν το εννοεί. Είστε πολύ καλός, εγώ σας παρακολουθώ πάρα πολύ καιρό στα οικονομικά. Στα πολιτικά ζητήματα, θέλουν μία περισσότερη προσοχή οι διατυπώσεις, γιατί και εμείς δεν είμαστε οι καλύτεροι άνθρωποι, οι δημοσιογράφοι, βρίσκουμε αφορμή.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα, γιατί στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο κ. Τσίπρας έχει κάνει και μία άλλη αναφορά σε δική μου δήλωση, η οποία, προφανώς, δεν ήταν αυτή που περιέγραψε με τα λόγια του στην τοποθέτησή του. Αν δει κανείς τα πρακτικά της Βουλής, δεν είχε καμία σχέση η τοποθέτηση η δική μου με αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας. Απλώς, επαναλαμβάνω, είναι ένα θέμα δηλώσεων -πάντα στη Βουλή υπάρχει ένταση, ιδίως όταν μιλάμε σε επίπεδο αρχηγών- και είναι ένα άλλο θέμα να μην παρερμηνεύουμε δηλώσεις για τόσο σοβαρά θέματα, επαναλαμβάνω, που είναι στην καρδιά των προβλημάτων της ελληνικής κοινωνίας και που –σύμφωνα και με τη δήλωση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- θα έπρεπε να μένουν έξω από τη μικροκομματική κριτική.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Τώρα, το θέμα της ουσίας, με ποιον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό και ιδίως το μεταναστευτικό πρόβλημα η Κυβέρνηση και αν έχει βάση αυτό που καταγγέλλει η Αντιπολίτευση και που είναι σήμερα και τίτλος στην «Αυγή» , ότι ουσιαστικά δίνετε άσυλο στην ακροδεξιά. Δηλαδή ότι επιλέγετε μεθόδους τύπου Σαλβίνι, Ορμπαν κλπ.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Τις ταμπέλες τις έχει απορρίψει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 7 Ιουλίου. Αυτό το κλίμα, και τις ίδιες δηλώσεις, προσπαθούσε να καλλιεργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και όταν ήταν στην Κυβέρνηση, για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κεντροδεξιό κόμμα και δεν έχει καμία σχέση με την ακραία, όπως την είπατε, κεντροδεξιά, ακροδεξιά, όπως τοποθετήθηκε η «Αυγή» σήμερα. Το θέμα είναι ότι εμείς για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα θα επιταχύνουμε τις διαδικασίες ασύλου, θα περιορίσουμε το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα παραμένει σε εκκρεμότητα η έγκριση ή η απόρριψη του ασύλου και προχωρούμε σε όλη την απλοποίηση της γραφειοκρατικής διαδικασίας για να πετύχουμε στο τέλος αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο να επιστρέφουν γρήγορα προς τα ανατολικά. Αυτός είναι ο βασικός σκοπός. Σήμερα βρήκαμε εγκλωβισμένους εδώ περίπου 70.000 ανθρώπους να περιμένουν να εξεταστεί το αίτημα ασύλου που είχαν υποβάλλει εδώ και χρόνια. Αυτό δεν είναι μια αποδεκτή κατάσταση. Για αυτό έχουν μαζευτεί τόσες χιλιάδες ψυχές εδώ χωρίς να μπορούν να πάνε ούτε δυτικά ούτε ανατολικά. Και αυτό δεν πρέπει να τελειώνει; Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με τη διαδικασία ασύλου. Δεν έχει καμία σχέση με μια ακροδεξιά ενδεχομένως, ταμπέλα, που θέλει να βάλει κανείς σε αυτήν την πολιτική.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ μια άλλη δήλωσή σας, που και ο αρχηγός της Αντιπολίτευσης ζήτησε μια διευκρίνιση, δεν ξέρω αν την πήρε, αυτή που είπατε να μην περάσουμε σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, την λεπτή γραμμή, ή μια κόκκινη γραμμή- δεν θυμάμαι πως το είχατε πει. Και αυτό το συνδυάζουν κάποιοι με το γεγονός ότι υπάρχει μία αίσθηση ότι ακολουθούμε μια πολιτική κατευνασμού. Προσωπικά εγώ δεν θεωρώ ότι είναι και το καλύτερο πράγμα, όταν έχουμε έναν Ερντογάν σε αυτή την εξαλλοσύνη κάθε μέρα. Θέλουμε λίγο να μας διευκρινίσετε, τι είναι η λεπτή γραμμή, ποιο είναι το όριο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι η ισορροπία ανάμεσα στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο και ιδίως στην κυπριακή Δημοκρατία και τις ενέργειές της στη Συρία- ήταν συντεταγμένη πάντα στο πνεύμα όλων των δηλώσεων και των τοποθετήσεων των επισήμων της ΕΕ. Και από την άλλη μεριά θέλουμε μαζί με την Τουρκία να υλοποιήσουμε την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. Δηλαδή, εμείς να αυξήσουμε τις επιστροφές και οι ίδιοι να ελέγξουν και τα δίκτυα των διακινητών στην ενδοχώρα αλλά και τα παράλιά τους και τα χωρικά τους ύδατα, όσον αφορά τη μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τη δική τους περιοχή προς την Ελλάδα. Αυτό και μόνο δήλωσα. Και όποιος δει τη δήλωσή μου αυτό ακριβώς θα καταλάβει. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι. Ότι, δήθεν, εγώ είπα αυτό. Καμία σχέση με αυτό. Επαναλαμβάνω, είναι μία ισορροπία, η οποία –ευτυχώς- εκ του αποτελέσματος φαίνεται, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, ότι η Κυβέρνηση την έχει επιτύχει. Και παραπέμπω στα αποτελέσματα και στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου 17 και 18 Οκτωβρίου, όπου και τα δύο υπάρχουν στις επίσημες ανακοινώσεις. Επίσης αν ακολουθούσαμε πολιτική κατευνασμού γιατί να κάνει αυτές τις δηλώσεις το Σάββατο ο κ. Τσαβούσογλου; Θέλω να πω ότι δεν αντέχει αυτό σε κριτική. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα τρομερό κοινωνικό πρόβλημα. Δεν θα κουραστούμε να το λέμε αυτό. Δεν έχει απέναντι κάποιο πολιτικό κόμμα. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων που ακολούθησε η προηγούμενη Κυβέρνηση καταδικάστηκε από την ελληνική κοινωνία και στις εκλογές αλλά είναι και κοινός τόπος σε όποια μέτρηση και αν πάρετε σήμερα να δείτε. Επομένως, εμείς πρέπει να κάνουμε το πλέγμα των τεσσάρων παρεμβάσεων που έχουμε πει και αυτό θα κάνουμε.
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Κύριε Υπουργέ, στο θέμα της μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα από τα τρία-τέσσερα νησιά, που καλώς γίνεται γιατί προφανώς δεν μπορεί να παίρνουν το βάρος τα νησιά αυτά- έχει ακουστεί από πολλούς Δημάρχους, κατοίκους διάφορων περιοχών, παράγοντες, φορείς ότι δεν υπάρχει καλή ενημέρωση είτε της τοπικής κοινωνίας σε δεύτερη φάση αλλά κυρίως σε πρώτη φάση σε ορισμένους Δημάρχους. Εχετε δουλέψει λίγο πάνω σε αυτό; Γιατί αυτή είναι μια κριτική, το βάρος της οποίας πέφτει και πάνω στους βουλευτές σας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή είναι μια κριτική σοβαρή, την οποία την ακούμε όχι μόνο από τις τοπικές κοινωνίες αλλά- όπως πολύ σωστά λέτε- και από το «αυτί μας» ας πούμε στην κοινωνία, που είναι οι βουλευτές μας και όλοι οι θεσμικοί φορείς των περιοχών. Εχουμε, όπως ξέρετε, έναν συντονισμό, τον οποίον πλέον έχει ο κ. Στεφανής όσον αφορά το επιχειρησιακό κομμάτι, ώστε να μπορέσουμε να συντονίσουμε και τις άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται έτσι ώστε να έχουμε το οριστικό πλάνο κατανομής σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας των μετακινήσεων που θα γίνουν. Εχουν ήδη γίνει γύρω στις 4.500 μετακινήσεις από τα νησιά προς την ενδοχώρα και θα ακολουθήσουν περίπου άλλες 5.500 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Εχουμε ξεκινήσει αυτήν την εβδομάδα ενημέρωση των τοπικών φορέων για να δούμε λίγο που υπάρχει η καλύτερη δυνατή, δυνατότητα για να μετακινηθούν άνθρωποι με προσφυγικό προφίλ, κατά βάση οικογένειες. Αυτό ζητάμε από τις τοπικές κοινωνίες σε αυτή τη φάση.
Εχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός του ΔΟΜ για τα ξενοδοχεία και κοιτάζουμε σε ποιες περιοχές υπάρχει προσφορά ώστε να μην πάμε σε περιοχές, που υπάρχει ήδη μεγάλη επιβάρυνση αλλά να πάμε σε περιοχές , που έχουν μικρότερη επιβάρυνση. Αυτός ο σχεδιασμός θα ολοκληρωθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας, αρχές της επόμενης και πιστεύουμε ότι την άλλη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο και προς δημοσιοποίηση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε επικοινωνία με τους τοπικούς φορείς σε όλη την Ελλάδα όμως.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Και κάτι τελευταίο κύριε Υπουργέ. Οι ευρωπαίοι έκαναν στο Μόναχο μια συνάντηση των έξι χωρών, των έξι μεγάλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης , στην οποία συμμετείχε μέχρι και η Βρετανία, η οποία είναι υπό αποχώρηση και αποφάσισαν για τους πρόσφυγες, χωρίς την Ελλάδα, η οποία είναι αυτή που έχει να δεχτεί το μεγαλύτερο βάρος του προβλήματος. Δεν θα έπρεπε να μας έχουν καλέσει εκεί;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η Ελλάδα δεν είναι απούσα όπως το περιγράφετε…
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Το διαβάζω στα «Νέα» σήμερα. Είναι στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Σε όλη αυτή τη διαδικασία η Ελλάδα είναι πολύ ενεργή. Θυμίζω ότι η σύσκεψη αυτή που αναφέρετε, κλήθηκε από τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών…
ΔΕΛΛΑΤΟΛΑΣ: Ο οποίος έχει κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, οι οποίες μάλλον είναι θετικές.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Θετικές είναι.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Και νομίζω, όπως βλέπετε, στην ουσία οι προτάσεις αυτές είναι ο απόηχος των συναντήσεων που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με την κ. Μέρκελ και με τον κ. Μακρόν και με τον κ. Ρούτε στα πρώτα ταξίδια που είχε στο εξωτερικό. Θυμίζω ότι ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας μαζί με τον Γάλλο Υπουργό Εσωτερικών είχε συμφωνηθεί να επισκεφτούν την Τουρκία. Ο Γάλλος Υπουργός δεν μπόρεσε να πάει λόγω ενός τρομοκρατικού χτυπήματος στη Γαλλία, πήγε όμως ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Πρωθυπουργό εδώ. Αρα όλα αυτά, τα οποία βλέπετε σήμερα να εκτυλίσσονται είναι ζητήματα που έχουν συζητηθεί στο παρελθόν. Θυμίζω ακόμη ότι η Ελλάδα έβαλε στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού, συντονισμένα με την τριμερή πρωτοβουλία Βουλγαρίας, Κύπρου και Ελλάδας, με την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιου και μετά στη συνέντευξη τύπου που έδωσε για ένα Δουβλίνο 4.
ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ: Ευχαριστούμε…