Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της «ΕΡΤ»  (4/12/2020)

Σημεία συνέντευξης στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της «ΕΡΤ»  (4/12/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο «Πρώτο Πρόγραμμα» του ραδιοφώνου της «ΕΡΤ» και την δημοσιογράφο Ευαγγελία Μπαλτατζή 

Για την παράταση των περιοριστικών μέτρων 

Είναι λογικό,  μετά από 10 μήνες μάχη με τον αόρατο εχθρό, τον κορονοϊό, να υπάρχει αυτή η κόπωση στην κοινωνία, η οποία ωστόσο, ζητά ταυτόχρονα από την Κυβέρνηση, τους υγειονομικούς θεσμούς και τους ειδικούς να προχωρήσουμε σε μία άρση των περιοριστικών μέτρων με ασφάλεια. Γνώμονάς μας πάντα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Ήδη, η Επιτροπή των Ειδικών επεξεργάζεται σχέδια, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο. Έγινε χθες μία συνεδρίαση για τα θέματα των σχολείων. Θα υπάρξουν ανάλογες συνεδριάσεις και για τα άλλα ζητήματα τις επόμενες ημέρες. Πολύ σύντομα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, θα έχουμε μία συνολική εικόνα πώς θα κινηθεί η οικονομία και η κοινωνία μετά τις  14 του μήνα.

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία υπάρχει προβληματισμός στους ειδικούς, όχι για το επιδημιολογικό φορτίο μέσα στις σχολικές τάξεις, που είναι χαμηλό -γιατί τα παιδιά δεν φαίνεται να ακολουθούν το ποσοστό θετικότητας της κοινότητας- αλλά επειδή είναι αυξημένο το φορτίο  στην κοινότητα και μπορεί από το σπίτι ή τον κοινωνικό τους περίγυρο. να το φέρουν στο σχολείο. Γιατί, όπως βλέπουμε, παρά τα περιοριστικά μέτρα, τα κρούσματα παραμένουν πολύ υψηλά, σε επίπεδα κοντά στις 2.000 την ημέρα. Άρα, γι’ αυτό τον λόγο, αυτή τη στιγμή, είναι πολύ επιφυλακτικοί οι ειδικοί μας. Θα περιμένουμε τις οριστικές τους εισηγήσεις και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε συνολικές ανακοινώσεις για το σχέδιό μας μετά τις 14 του μηνός.

Για την διατήρηση των κρουσμάτων σε υψηλά επίπεδα στη Βόρεια Ελλάδα

Περιμένουμε, με βάση και τις αναλύσεις των ειδικών ότι η πρώτη αποκλιμάκωση -που είχε αρχίσει να φαίνεται στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας και λίγο σταθεροποιήθηκε αυτή την εβδομάδα-  να συνεχιστεί πιο γρήγορα τις επόμενες ημέρες, αν όλα πάνε καλά. Αν δεν πάνε όλα καλά, τότε σημαίνει ότι θα πρέπει να ξαναδούμε γιατί, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, δεν πέφτουν τα κρούσματα όπως αναμένουν οι ειδικοί μας. Είχαμε υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά περιμένουμε την αποκλιμάκωση.

Στις 19 Οκτωβρίου, όταν έκανε σύσκεψη στο γραφείο του ο Πρωθυπουργός, με τηλεδιάσκεψη με όλους τους τοπικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, κανείς δεν ζήτησε τη λήψη μέτρων, όπως ένα lock down. Ο πρώτος που το έκανε ήταν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που  είδε ότι χρειάζεται να παρέμβει πιο γρήγορα και να κάνει κάτι πιο δραστικό. Κι αυτό έκανε. Εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχε κανενός είδους εισήγηση από κανέναν για τέτοιου είδους μέτρα. Εκ των υστέρων μπορούμε να πούμε ότι θα μπορούσαν να παρθούν νωρίτερα και μια εβδομάδα και δέκα ημέρες. Αλλά το θέμα είναι ότι, ακόμα και μετά τη λήψη των μέτρων, εμφανίζεται, μία επιμονή των κρουσμάτων σε ένα υψηλό επίπεδο, που δεν δικαιολογείται με τόσες εβδομάδες καραντίνας και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας.

Για τα μέτρα στήριξης

Είχαμε πει ότι η επαναφορά στην κανονικότητα θα ήταν σταδιακή. Πάντα μιλούσαμε  για φάσεις, χωρίς να βάζουμε ημερομηνίες. Ήδη οι φάσεις του σταδιακού ανοίγματος πηγαίνουν προς τα πίσω. Γι’ αυτό η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει όσους πλήττονται. Δεν μπορεί να παρατείνονται οι περιορισμοί και να μην παρατείνονται τα μέτρα στήριξης όπως η αποζημίωση του ειδικού σκοπού ή το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» ή οι αναβολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων. Όλα αυτά είναι μέσα στον σχεδιασμό μας και γι’ αυτό τον λόγο έχουμε κρατήσει και στον Προϋπολογισμό του 2021 περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς, προκειμένου να στηρίξουμε, εάν χρειαστεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Όπως έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, από τον Μάρτιο, στηρίζουμε πάντα όσους πλήττονται από την πανδημία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Γι’ αυτό από την πρώτη στιγμή είχαμε πει ότι πηγαίνουμε σταδιακά, δεν πάμε βιαστικά. Είχαμε δει από τότε ότι θα είναι μία μάχη με τον χρόνο, η οποία ήθελε σύνεση και γι’ αυτό διαχειριστήκαμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορούμε, όχι μόνο τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και θα το κάνουμε όσο χρειαστεί.

Για τον ΕΟΔΥ

Και τα δημοσιεύματα και η Αντιπολίτευση σκοντάφτουν στην πραγματικότητα. Και πραγματικά ένα αφήγημα που λέει περί δήθεν διπλών βιβλίων -γιατί μπορεί να «πουλάει» ένα πρωτοσέλιδο ή κάτι άλλο -πολύ γρήγορα φεύγουν από τη δημοσιότητα, καθώς αποδεικνύεται ότι δεν είχαν καμία βάση.  Έχει δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις ο ΕΟΔΥ, η Κυβέρνηση, όλοι οι εμπλεκόμενοι, αλλά ιδίως οι ειδικοί μας. Ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας στη Βουλή ότι υπάρχουν επιστήμονες, λέει, που θεωρούν ότι δεν έβλεπαν πάντα τα στοιχεία αυτά τα οποία θα ήθελαν. Οι ίδιοι οι ειδικοί, ο κ. Σύψας, ο κ.Βατόπουλος, η κ. Παπαευαγγέλου και πάρα πολλοί άλλοι, έχουν βγει και έχουν πει ότι ποτέ δεν είχαν τέτοιου είδους πρόβλημα και φυσικά θέμα διπλών βιβλίων, δεν υφίσταται. Υπάρχει ένα ενιαίο Εθνικό Μητρώο καταγραφής για τον covid 19 και υπάρχουν διάφορες πηγές που το τροφοδοτούν. Μία από αυτές είναι τα νοσοκομεία, τα δημόσια και τα ιδιωτικά, άλλη είναι τα ιδιωτικά εργαστήρια που κάνουν τεστ, άλλη είναι οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ, άλλη είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Όλα, όμως, αυτά καταλήγουν στο ενιαίο μητρώο. Αυτό έχει σημασία.

Για τα πρακτικά της Επιτροπής

Δημοσιεύουμε καθημερινά δελτίο με τα στοιχεία, με βάση το Εθνικό Μητρώο. Δημοσιεύουμε την ανάλυση των στοιχείων αυτών σε περιοδικές Εκθέσεις του Παρατηρητηρίου Covid. Έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί εικοσιπέντε Εκθέσεις προσβάσιμες σε όλους. Όποιος θέλει μπορεί να μπει και να  δει την εξέλιξη. Από την αρχή είχαμε καθιερώσει Συνεντεύξεις Τύπου καθημερινές. Όταν βγήκαμε από την πρώτη φάση σταματήσαμε για ένα διάστημα τις ενημερώσεις. Μετά τις επαναφέραμε, ώστε οι ειδικοί και η πολιτική ηγεσία να δίνουν συνεχώς απαντήσεις. Δεν υπάρχει κανένα θέμα, λοιπόν, με τα στοιχεία που βγαίνουν προς τα έξω. Ως προς το ερώτημα αν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις στην Επιτροπή, όταν γίνεται συζήτηση, θέλουμε μέσα στην Επιτροπή να γίνεται γόνιμος διάλογος. Δεν θέλουμε σιωπητήριο. Αν κανείς φοβόταν ότι αυτό που θα πει θα γίνει φέιγ βολάν και θα χρησιμοποιείται με αντιπολιτευτική ή άλλη διάσταση, τότε θα έμενε σιωπηλός και επομένως δεν θα είχαμε αυτό που θέλαμε. Δηλαδή, τι; Ο κάθε επιστήμονας να συμμετέχει στην Επιτροπή, να λέει την άποψή του και τελικά η Επιτροπή να καταλήγει, είτε ομόφωνα είτε κατά πλειοψηφία, στην εισήγησή της στην Κυβέρνηση. Αν κάποιος ψάχνει ευθύνες για οτιδήποτε, ξέρει τη διεύθυνση: Μαξίμου. Η Κυβέρνηση παίρνει τις αποφάσεις, όχι οι ειδικοί. Οι ειδικοί εισηγούνται. Άρα, δεν πρέπει να τους βάλουμε φίμωτρο.

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τον εμβολιασμό

Όλοι οι Έλληνες έχουν στα χείλη τους την απάντηση στο ερώτημα τι θα γινόταν αν είχαμε Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με Υπουργό Υγείας τον κ. Πολάκη. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Πάμε να δούμε τι κάνουμε εμείς. Πήραμε 557 κλίνες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τις έχουμε φτάσει σχεδόν στις 1.300 πλέον. Το υγειονομικό προσωπικό είναι σήμερα πάνω από 100.000, ενώ ήταν περίπου 88.000. Έχουν αυξηθεί πάνω από 1 δισ. οι δαπάνες υγείας: Από 3,8 δισ. στα 4,8 δισ. ευρώ Αυτά είναι δεδομένα που δεν αμφισβητούνται.

Όσον αφορά το σχέδιο για τον εμβολιασμό, πραγματικά είναι εκτεταμένο. Περιλαμβάνει 1.018 Κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Ένα από αυτά -το Κέντρο Υγείας του Ευόσμου- επισκέφθηκε και ο Πρωθυπουργός και ενημερώθηκε από το προσωπικό που θα κάνει τον εμβολιασμό. Συνολικά θα έχουμε 25 εκατομμύρια εμβόλια, από τα συμβόλαια προαγοράς μέχρι τέλος Ιουνίου, με τις παραγγελίες όμως  να έρχονται σταδιακά. Φυσικά η πρώτη παραγγελία θα είναι μικρότερη. Αλλά συνολικά, κατά μέσο όρο, θα έχουμε περίπου δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα επτά χιλιάδες συμπολίτες μας να εμβολιάζονται κάθε μήνα. Άρα, θα έχουμε τη δυνατότητα μέσα στο πρώτο τρίμηνο, μέχρι τέλος Μαρτίου, να εμβολιαστεί ένα ικανό ποσοστό πληθυσμού. Το βασικό στοίχημα, που πρέπει να κερδίσουμε, είναι να πείσουμε τους λεγόμενους αρνητές. Θα το επιδιώξουμε διά του παραδείγματος του Πρωθυπουργού και των άλλων πολιτικών αρχηγών, άλλων προσωπικοτήτων, που θα κάνουν σχετικά γρήγορα το εμβόλιο μαζί με τους υγειονομικούς μας και τις ευπαθείς ομάδες. Και επίσης με μία εθνική εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό αυτών που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο. Γιατί σημασία έχει, στο τέλος της ημέρας, να αποκτηθεί η πολυπόθητη ανοσία. Και χωρίς το εμβόλιο δεν μπορεί να αποκτηθεί.

Θα είναι εθελοντικός ο εμβολιασμός. Διά της πειθούς θα προσπαθήσουμε να φέρουμε τον κόσμο στα εμβολιαστικά Κέντρα, για να κάνει έγκαιρα το εμβόλιο που θα είναι δωρεάν και ασφαλές. Και αυτό που έχει σημασία είναι, πραγματικά, όσοι αυτή τη στιγμή έχουν επιφυλάξεις να δουν και αυτοί την απόφαση του ΣτΕ που δείχνει ότι είναι για το κοινό καλό όλων, όταν έχουμε ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να το κάνουμε.

Για τους ισχυρισμούς ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά και δεν ισχύει κανένα διαφορετικό μέτρο για κανέναν Έλληνα πολίτη, είτε είναι Πρωθυπουργός, είτε είναι οποιοσδήποτε άλλος. Η απαγόρευση ισχύει για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Δεν υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων στην Αττική, ούτε είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την ώρα που κάποιος αθλείται, ιδίως όταν κάνει ποδήλατο.

Στο δεύτερο lock down, -το έχει ανακοινώσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του με τον επικεφαλής των λοιμωξιολόγων, τον κ. Τσιόδρα στις 7 Νοεμβρίου- ήταν σαφές  ότι θα είμαστε πιο ευέλικτοι, όσον αφορά το ζήτημα των μετακινήσεων για άθληση αυτού του τύπου, στο βουνό ή σε κάποιο εθνικό πάρκο. Γι’ αυτό και κρατήσαμε ανοιχτά τα πάρκα, ενώ στο πρώτο lock down ήταν κλειστά. Σε ό,τι αφορά τη φωτογραφία, ο Πρωθυπουργός, όπως έχει πει πολλές φορές, ποτέ δεν θα σταματήσει ούτε να φωτογραφίζεται όταν το ζητάνε, ούτε να συνομιλεί όταν σταματάνε στο δρόμο.

Για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Υπάρχουν δύο βασικά θέματα. Το ένα είναι οι κυρώσεις, οι οποίες είναι στη φαρέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 1-2 Οκτωβρίου. Και το δεύτερο είναι αυτό που έθεσε ο Πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου για εμπάργκο όπλων. Υπάρχουν, λοιπόν, δύο διαστάσεις στη φαρέτρα μας ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Γίνονται οι επαφές που πρέπει για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ομολόγους του Πρωθυπουργού και με τα Κοινοτικά Όργανα και θα αναμένουμε μέχρι την επόμενη εβδομάδα για να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση. Φαίνεται αυτή τη στιγμή ότι οποιαδήποτε προσπάθεια έκανε η Τουρκία στο μεσοδιάστημα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα ενέτεινε την πεποίθηση στην Ευρώπη ότι είναι προσχηματική η όποια προσπάθεια αναλαμβάνει τώρα.

Είναι ξεκάθαρο από τις τοποθετήσεις, όχι μόνο της Γαλλίας, της Ελλάδας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και των περισσοτέρων άλλων χωρών, όπως της Αυστρίας και της Ολλανδίας. Απομένει να δούμε κάποιους που ενδεχομένως να έχουν επιφυλάξεις, όπως η γερμανική πλευρά. Αλλά αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι η αίσθηση που έχουν όλοι στην Ευρώπη, είναι ότι οι προσχηματικές ενέργειες αποκλιμάκωσης λίγο πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια, για να αποφύγει η Τουρκία τις κυρώσεις, έχουν κοντά ποδάρια και δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Από την αρχή, από τον Αύγουστο, είχαμε πει ότι είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές, αρκεί η Τουρκία να δείξει ότι εγκαταλείπει τις παραβατικές προκλητικές συμπεριφορές με συνέπεια και συνέχεια. Δεν αρκεί να έχουμε σήμερα το Oruc Reis στο λιμάνι και αύριο να ξαναβγεί και να κάνει μια παράνομη βόλτα με μια παράνομη Navtex. Χρειάζεται κοινή λογική για να παρακολουθούμε τις δηλώσεις της τουρκικής πλευράς. Και η κοινή λογική λέει ότι δεν μπορείς σήμερα να λες άλφα και την άλλη μέρα να κάνεις ωμέγα. Άρα, βλέπουμε τις ενέργειές τους και όχι μόνο τα λόγια τους. Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Σταματούν οι προκλήσεις ξεκινούν οι συζητήσεις. Χρειάζεται όμως μια συνέπεια και μια συνέχεια. Δεν μπορεί να είναι για μία μέρα, ούτε να γίνεται προσχηματικά πριν από ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που ξέρουν οι γείτονές μας ότι υπάρχει το ενδεχόμενο κυρώσεων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr