Τρέχων Άρθρο
Ρώμη – Οι Ιταλοί τιμούν την ελληνική γαστρονομία

Ρώμη – Οι Ιταλοί τιμούν την ελληνική γαστρονομία

Την Κυριακή 13 Μαΐου 2018 διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία η «Ελληνική Κυριακή» («Domenica Greca»), μια ημέρα ειδικά αφιερωμένη στην προώθηση της ελληνικής γαστρονομίας στην Ιταλία. Η πρωτοβουλία διοργανώθηκε από την Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη, με τη συμβολή του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Ρώμης, και ενέπλεξε φορείς και επιχειρήσεις σε όλη την Ιταλία.

Η κεντρική ιδέα της εκστρατείας ήταν μια ημέρα αφιερωμένη στην ελληνική κουζίνα και στο ελληνικό φαγητό. Μέσω κυρίως των δημοφιλών λογαριασμών social media της Πρεσβείας, τους οποίους διαχειρίζεται το ΓΤΕ, απευθύνθηκε πρόσκληση στο ιταλικό κοινό να καταναλώσει ελληνικό φαγητό, είτε τρώγοντας σε κάποιο από τα ελληνικά εστιατόρια που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία, είτε μαγειρεύοντας στο σπίτι κάποια ελληνική συνταγή, είτε απλώς δίνοντας μια ελληνική πινελιά στο τραπέζι ή στο πιάτο του.

Στην πρωτοβουλία έλαβαν μέρος 29 ελληνικά εστιατόρια σε διάφορες ιταλικές πόλεις, αλλά και τέσσερα καταστήματα ελληνικών τροφίμων, με ειδικές προσφορές προς το κοινό για τη συγκεκριμένη ημέρα. Η «Ελληνική Κυριακή» έφερε για πρώτη φορά μαζί σε μια κοινή εκδήλωση ελληνικές επιχειρήσεις στην Ιταλία, δημιουργώντας παράλληλα αυξημένη κίνηση και κρατήσεις. Επιπλέον, στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν και πολλοί ιδιώτες, διοργανώνοντας συναντήσεις με επίκεντρο την ελληνική γαστρονομία: από cooking show σε πλατεία του Κάλιαρι της Σαρδηνίας μέχρι μαθήματα κουζίνας σε σχολεία ελληνικής γλώσσας, αλλά και πολλά ομαδικά γεύματα που διοργανώθηκαν κυρίως μέσω φιλελληνικών ιστοσελίδων και ομάδων στα social media.

Η εκδήλωση είχε ευρεία διάδοση και στο Διαδίκτυο: στην ειδική σελίδα που δημιουργήθηκε για το σκοπό αυτόν στο Facebook, δήλωσαν συμμετοχή εκατοντάδες άνθρωποι ενώ πολλοί ανήρτησαν σχόλια και φωτογραφίες από τη δική τους «Ελληνική Κυριακή». Παράλληλα, πολλά από τα εστιατόρια που συμμετείχαν δημιούργησαν δικές τους σελίδες εκδήλωσης στο Facebook, με αντίστοιχες αναρτήσεις για τις συμμετοχές τους. Επιπλέον, πολυάριθμες ήταν και οι αναρτήσεις χρηστών σε προσωπικούς λογαριασμούς ή σε ομάδες ελληνικού ενδιαφέροντος με τη χρήση του hashtag #domenicagreca. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρωτοβουλία βρήκε μεγάλη απήχηση σε ιστοσελίδες και blogs γαστρονομικού ενδιαφέροντος, με αναρτήσεις συνταγών ελληνικής κουζίνας όλη την εβδομάδα.

Η πρωτοβουλία προωθήθηκε κυρίως μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζεται το ΓΤΕ, το οποίο δημιούργησε και αντίστοιχο προωθητικό υλικό (αφίσες κ.λπ.) που απεστάλη στις επιχειρήσεις οι οποίες συμμετείχαν, αλλά και σε άλλους ενδιαφερόμενους φορείς. Επιπλέον, η εκδήλωση προωθήθηκε και μέσω των ΜΜΕ, με ιδιαίτερη έμφαση σε μέσα γαστρονομικού και ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος, ενώ σε αυτήν αναφέρθηκαν τα σημαντικότερα ιταλικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, η ραδιοφωνία της Rai και το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr