Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (23/6/2022)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου
Καλό μεσημέρι.
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ιταλία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε χθες, στη Ρώμη, συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Mario Draghi. Συζήτησαν τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τους Ευρωπαίους πολίτες και επισήμαναν την ανάγκη συντεταγμένης αντιμετώπισής τους, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις τιμές της ενέργειας. Συμφώνησαν μάλιστα να θέσουν εκ νέου από κοινού στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το ζήτημα της ανάγκης να τεθεί πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.
Συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν στην επισιτιστική κρίση, τη διμερή οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή την επιθετική ρητορική της Τουρκίας. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Ιταλό ομόλογό του για τις νεότερες εξελίξεις σε σχέση με την τουρκική επιθετικότητα.
Συζητήθηκε, επίσης, η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία, αλλά και η ευρύτερη προοπτική διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, αλλά και την ανάγκη αναζωογόνησης της διαδικασίας για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων. Κάτι που ο Πρωθυπουργός είχε διατυπώσει στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες όπου ξεκινάει η διήμερη Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκεί θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην Ε.Ε. χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, καθώς και η στρατηγική της Ευρώπης απέναντι σε χώρες-εταίρους της Ε.Ε..
Ο Πρωθυπουργός θα αναπτύξει τις ξεκάθαρες θέσεις μας για τα ζητήματα αυτά και θα ενημερώσει τους εταίρους μας για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας. Η Ελλάδα φροντίζει με προσεγμένη, ενεργητική και στοχευμένη διπλωματία να χτίζει συμμαχίες, τόσο για τη διασφάλιση των εθνικών μας δικαίων όσο και για την υπεράσπιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών. Γιατί πιστεύουμε ότι στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται τεκμηριωμένες θέσεις, χρειάζονται προτάσεις και χρειάζονται διεθνείς συνεργασίες.
Για τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις
Η Κυβέρνηση, όπως έχει κάνει από την αρχή της ενεργειακής κρίσης, στέκεται δίπλα στους πολίτες, με στοχευμένα μέτρα ενίσχυσης, πάντοτε στο όριο των δημοσιονομικών μας αντοχών. Το σημαντικό είναι συνεχώς να δημιουργούμε νέες δυνατότητες στην οικονομία, που θα μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε και να εντείνουμε τις πολιτικές και τις προσπάθειες μετριασμού των επιπτώσεων της κρίσης. Η Κυβέρνηση έχει αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών που στόχο έχουν να ανακουφίσουν τους ασθενέστερους συμπολίτες μας, τη μεσαία τάξη, τον παραγωγικό ιστό, τον αγροτικό μας κόσμο, τον κόσμο του εμπορίου.
Προφανώς είναι αδύνατον να εξαλειφθούν παντελώς οι συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων. Εξαντλούμε, όμως -και θα συνεχίζουμε να το κάνουμε- κάθε δημοσιονομικό περιθώριο προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις στα οικονομικά νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών.
Με τη νέα δέσμη μέτρων:
Πρώτον: Συνεχίζεται η επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης (Diesel) κατά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή, συνυπολογίζοντας τον Φ.Π.Α., να ανέρχεται σε 15 λεπτά το λίτρο.
Δεύτερον: Επεκτείνεται η κάρτα καυσίμων (Fuel Pass 2) παρέχοντας μεγαλύτερη επιδότηση σε περισσότερους δικαιούχους.
Συγκεκριμένα:
-Δικαιούχοι είναι φυσικά πρόσωπα, φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 έως 30.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος μέχρι του ορίου των 45.000 ευρώ.
-Η επιδότηση για αυτοκίνητο σε ηπειρωτική περιοχή ανέρχεται στα 80 ευρώ για το τρίμηνο, ενώ για όσους έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή, η επιδότηση ανέρχεται στα 100 ευρώ.
-Για ιδιοκτήτες μοτοσικλετών η επιδότηση, με τη χρήση κάρτας, ανέρχεται στα 60 ευρώ για το τρίμηνο στην ηπειρωτική χώρα και στα 70 ευρώ στη νησιωτική χώρα.
Τρίτον: Επιστρέφεται, εντός Αυγούστου αντί για το Νοέμβριο, ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Οι αγρότες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση σε σχετική πλατφόρμα που θα αναπτυχθεί γι’ αυτόν τον σκοπό τον Ιούλιο, δηλώνοντας την αξία του πετρελαίου κίνησης που αγόρασαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Tο καταβλητέο ποσό θα υπολογίζεται με βάση την αξία των συγκεκριμένων αγορών, και με ανώτατο όριο συντελεστή ανά στρέμμα για κάθε καλλιέργεια ή εκτροφή, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί στη δήλωση ΟΣΔΕ του 2021.
Η νέα δέσμη μέτρων -με αυξημένη επιδότηση και μεγαλύτερη περίμετρο- κατέστη εφικτή επειδή, με σχέδιο, με επαγγελματισμό, με μεθοδικότητα δημιουργούμε συνεχώς νέα περιθώρια και οικονομικές δυνατότητες.
Σημειώνεται ότι για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών του συνόλου της κοινωνίας απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, η χώρα μας έχει λάβει -όπως επιβεβαιώνεται από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και την έκθεση του Ινστιτούτου Bruegel- τα πιο γενναία οικονομικά μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα του πολιτικού ανθρωπισμού. Είναι το κόμμα που έχει ως προτεραιότητά του να βρίσκεται δίπλα στο λαό και στην Πατρίδα. Είμαστε δίπλα στην κοινωνία και τις επιχειρήσεις και θα το συνεχίσουμε αυτό με ακόμα πιο δυνατό και ουσιαστικό τρόπο. Με σχέδιο, με επαγγελματισμό ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες και τις αγωνίες των ανθρώπων, τις οποίες γνωρίζουμε και κατανοούμε καλύτερα από τον οποιοδήποτε.
Για την τοξικότητα που καλλιεργεί ο Αλέξης Τσίπρας
Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω την αποδοκιμασία της Κυβέρνησης στην κλιμακούμενη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να πλήξει τη Δημοκρατία, τους Θεσμούς και τον πολιτικό βίο με ένα σχέδιο «τραμπισμού αλά γκρέκα». Επίμονα, στις πρόσφατες τελευταίες του τοποθετήσεις -προχθές στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματός του, αλλά και χθες στη συνέλευση του ΣΕΤΕ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ- ο κ. Τσίπρας ζήτησε, ανάμεσα στ’ άλλα, από τον Πρωθυπουργό «να ορίσει από τώρα υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές». Πρόκειται για ανήκουστο και εκτός κάθε τάξης -πολιτικής και συνταγματικής- αίτημα, το οποίο προσβάλει βαθύτατα τη λαϊκή βούληση.
Αποκαλυπτικό των προθέσεων του κ. Τσίπρα είναι το γεγονός ότι συνδέει το αίτημα για τοποθέτηση υπηρεσιακού Υπουργού Εσωτερικών με τον ισχυρισμό ότι το κάνει «προκειμένου να πάει ομαλά η χώρα στη πορεία προς τις εκλογές». Όπως επίσης και το γεγονός ότι εφημερίδες, δημοσιογραφικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζουν την πρότασή του αυτή με τίτλο «προαπαιτούμενα για τίμιες εκλογές». Φαίνεται ότι ο στόχος του κ. Τσίπρα είναι η αμφισβήτηση της ομαλότητας, η αμφισβήτηση των δημοκρατικών θεσμών και η δημιουργία συνθηκών τοξικότητας.
Προσπαθεί να εισάγει στην Ελλάδα τις διχαστικές πρακτικές του τραμπισμού, προκειμένου να καλλιεργήσει νοσηρό κλίμα, να δικαιολογήσει τόσο την πολιτική του υστέρηση στις δημοσκοπήσεις και να οικοδομήσει γραμμή άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο. Καταφεύγει όμως με τον τρόπο αυτό σε μια ανεύθυνη και εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική, με επιπτώσεις και στην πορεία της οικονομίας και ενδεχομένως στα εθνικά μας ζητήματα. Επιδεικνύει ελαφρότητα και ανευθυνότητα, σε έναν κόσμο που, εξαιτίας των κρίσεων, απαιτεί σοβαρότητα, στιβαρότητα, υπευθυνότητα και ενότητα.
Ο κ. Τσίπρας οφείλει, επιτέλους, να αντιληφθεί ότι η δημοκρατική ομαλότητα συνιστά κεκτημένο της Μεταπολίτευσης και καμία διχαστική πολιτική προσέγγιση δεν θα τη θέσει σε κίνδυνο. Όμως με τις χθεσινές του αναρτήσεις και τα κομμάτια από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ -που φρόντισε με τον τρόπο αυτό να αναδείξει και να υπογραμμίσει- δείχνει και κάτι ακόμη: Ότι αποφάσισε να προχωρήσει από την τοξικότητα στον εκχυδαϊσμό.
Η Κυβέρνηση δεν θα τον ακολουθήσει σε αυτή την πολιτική ευτέλειας και εξαχρείωσης. Δεν θα αφήσουμε τον «τραμπισμό αλά γκρέκα» ούτε να πλήξει τη Δημοκρατία μας, ούτε να διχάσει τους Έλληνες, ούτε να βλάψει την κοινωνία και την Πατρίδα.
Η Κυβέρνηση με ενσυναίσθηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των διεθνών κρίσεων και ενεργειακών ανατιμήσεων, με παρεμβάσεις ανακούφισης των πολιτών, με συνέπεια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις και στη μεταρρυθμιστική της πολιτική, με σχέδιο και καθημερινή προσπάθεια συνεχίζει αταλάντευτα το έργο της. Το δικό μας στοίχημα είναι να κερδίσουμε τις επάλληλες κρίσεις που δημιουργούν προβλήματα στη ζωή των πολιτών. Του κ. Τσίπρα είναι να ξανασυγκροτήσει το προοδευτικό δήθεν μέτωπο με τον κ Βαρουφάκη. Και αυτό από μόνο του τα λέει όλα.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ πολύ για τις ερωτήσεις σας.
Α. ΚΑΤΖΟΥ: Θέλω να ρωτήσω τι προσδοκάμε σήμερα από τη Σύνοδο αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα; Δηλαδή, περιμένουμε ένα ράπισμα των Ευρωπαίων στην Τουρκία για την επιθετική ρητορική που ακολουθεί; Τι ακριβώς; Με τι στόχο έχει πάει ο Πρωθυπουργός και τι θα δηλώσει στη Σύνοδο Κορυφής;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κείμενο των Συμπερασμάτων, έτσι όπως φαίνεται να διαμορφώνεται, καλύπτει τις ελληνικές θέσεις. Από εκεί και πέρα, στη διάρκεια της συζήτησης ο Πρωθυπουργός, αν χρειαστεί, θα αναδείξει όλα τα ζητήματα που συνδέονται με την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή μας.
Ι. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας κάνουν προβλέψεις για ημερομηνίες πρόωρων εκλογών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από τον Πρωθυπουργό να ορίσει εκλογές τώρα για το Σεπτέμβριο. Στο ΠΑΣΟΚ σας κατηγορούν πως οι Υπουργοί έχουν αφήσει τα μολύβια και κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Τι γίνεται; Έχουμε μπει σε προεκλογική περίοδο;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ό,τι ήταν να ειπωθεί για τις εκλογές, ειπώθηκε με απόλυτη σαφήνεια και απόλυτη ειλικρίνεια από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Οτιδήποτε άλλο δεν έχει να προσθέσει κάτι ούτε στο δημόσιο διάλογο, ούτε στους πολίτες και στις ανάγκες που έχει αυτή την ώρα η κοινωνία και η Πατρίδα. Εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για να βρούμε απαντήσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Συνεχίζουμε το μεταρρυθμιστικό μας έργο. Το κοινοβουλευτικό έργο συνεχίζεται κανονικά. Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει. Καινούρια νομοσχέδια προωθούνται προς τη Βουλή. Πολιτικές στήριξης υλοποιούνται προκειμένου οι άνθρωποι να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες που βάζει η κρίση και προχωρούμε.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Σήμερα το πρωί, η κυρία Μπακογιάννη τάχθηκε κατά του σεναρίου των τρίτων εκλογών. Υπάρχει αυτό το σενάριο στο τραπέζι ή να περιμένουμε μόνο δύο κάλπες;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Υπάρχουν οι εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Όπως φαίνεται, δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι πάρα πολύ δύσκολη, με την απλή αναλογική, έως αδύνατη. Υπάρχει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συγκροτήσει μια Κυβέρνηση, όπως αυτή που έφτιαξε το 2019. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που θα διαμορφωθούν και η άποψη των πολιτών, θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Υπουργός Εσωτερικών, σήμερα και ενόψει εκλογών, είναι ο κ. Βορίδης, ο οποίος προεκλογικά είχε δηλώσει πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κάνει παρεμβάσεις στο Κράτος και τους Θεσμούς για να μην ξαναέρθει η Αριστερά στην εξουσία, γιατί οι ιδέες της είναι ελαττωματικές. Πιστεύετε ότι με έναν τέτοιο Υπουργό Εσωτερικών μπορεί η χώρα να πάει ομαλά σε εκλογές και χωρίς τοξικότητα;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι απάντησα πάρα πολύ καθαρά.
ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Καταλογίσατε στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης «τραμπισμό αλά γκρέκα», τραμπισμό στην ελληνική του εκδοχή. Δεν είναι λίγο βαριά κατηγορία; Έχει σχέση το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την ακροδεξιά;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βαριά είναι τα υπονοούμενα και τελείως ανεύθυνα και επικίνδυνα είναι τα επιχειρήματα, η τακτική, που προσπαθεί να προβάλει ο κ. Τσίπρας, προκειμένου να οικοδομήσει τη δική του γραμμή άμυνας για την επόμενη πολιτική περίοδο. Είναι επικίνδυνα μονοπάτια αυτά. Είναι επιχειρήματα, αιτήσεις και προτάσεις που είναι εκτός κάθε πολιτικής και συνταγματικής τάξης, που αμφισβητούν τη λαϊκή βούληση, που δεν λαμβάνουν υπόψη τους τρέχοντες πολιτικούς συσχετισμούς, κυρίως όμως που αμφισβητούν το μεγαλύτερο κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, που είναι η δημοκρατική ομαλότητα. Όλα αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Προφανώς, στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας, έχει στο μυαλό του συγκεκριμένα πράγματα για να μεταχειρίζεται αυτήν την τακτική. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν βοηθάει ούτε τη χώρα, ούτε την κοινωνία και προσβάλει, πρώτα απ’ όλα, τη δημοκρατική μας παράδοση, το κεκτημένο αυτό του συνόλου του πολιτικού κόσμου.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κ. Stoltenberg, δήλωσε, χθες, ότι το ΝΑΤΟ έβαλε σε λειτουργία το μηχανισμό αποτροπής ελληνοτουρκικής σύγκρουσης το 2020 και είναι έτοιμο να το ξανακάνει και για άλλη μια φορά, ενώ τάχθηκε υπέρ διαλόγου, τηρώντας φαινομενικά ίσες αποστάσεις, αλλά στην πραγματικότητα υιοθετώντας έτσι το μέρος της Τουρκίας. Ποιο είναι το σχόλιο της Κυβέρνησης;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι θέσεις μας σε ό,τι αφορά στην τουρκική προκλητικότητα είναι γνωστές σε όλους. Είναι γνωστές και στους εταίρους και στους συμμάχους μας, όπως γνωστή είναι και η καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από χώρες-μέλη και της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ.
ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Χθες, η ειδική Εισηγήτρια του Ο.Η.Ε. για την κατάσταση των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρουσίασε τα ευρήματά της, εδώ στην Αθήνα, μετά τη δεκαήμερη επίσκεψή της. Είναι σοκαρισμένη. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Έθεσε θέμα για τις διώξεις ακτιβιστών και την ποινικοποίηση της διευκόλυνσης παράτυπης μετανάστευσης. Έθεσε, ακόμα, θέμα και για το μητρώο των Μ.Κ.Ο., σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Χαρακτήρισε τις κλειστές προσφυγικές δομές φυλακές και έβαλε στο τραπέζι και τον νόμο περί περιορισμού των διαδηλώσεων. Είναι αξιόπιστα τα ευρήματα της ειδικής Εισηγήτριας του Ο.Η.Ε. για την Κυβέρνηση;
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος Δικαίου που σέβεται απόλυτα το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, στην αντίθετη άποψη. Η Ελλάδα είναι ένα Κράτος που σώζει ζωές μεταναστών, τις οποίες θέτουν σε κίνδυνο οι δουλέμποροι και όσοι συνεργάζονται μαζί τους ή τους υποκινούν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που διερευνά κάθε καταγγελία, κάθε αμφισβήτηση, κάθε αντίθετη προσέγγιση που υπάρχει, σε ό,τι αφορά για το αν εφαρμόζονται πλήρως οι κανόνες Δικαίου, που πρέπει να εφαρμόζονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Κράτος.
Σας ευχαριστώ πολύ.