Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης τον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»

Σημεία συνέντευξης τον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN» και την δημοσιογράφο Φαίη Μαυραγάνη

 

Για τις δηλώσεις Ερντογάν

Παράνομους χάρτες  μόνο μια χώρα έχει βάλει στο τραπέζι και αυτή είναι η Τουρκία. Το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία αναγνώριση από πουθενά, έχει απορριφθεί από όλη τη διεθνή κοινότητα σε όλα τα διεθνή φόρα. Ολοι οι υπόλοιποι χάρτες που μέχρι τώρα έχουν σχεδιαστεί και αφορούν τις τελευταίες εξελίξεις -τις συμφωνίες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία και Ελλάδα και Αίγυπτο για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών- έχουν ακολουθήσει όλους τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, έχουν κυρωθεί από τα τα εθνικά Κοινοβούλια και έχουν πάρει το δρόμο προς τον   Ο.Η.Ε..

Έχει κουράσει ο κ. Ερντογάν ακόμα και το εσωτερικό του εδώ και δύο μήνες με όλες αυτές τις απειλές, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση όταν θέλουμε να οικοδομήσουμε μια σχέση καλής γειτονίας, την οποία  ο ίδιος προσπαθεί να τορπιλίσει, άγνωστο για ποιο λόγο μέχρι τώρα.

Είναι προφανές ότι και η ρητορεία, αλλά και οι προκλητικές ενέργειες σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο -και όχι μόνο όσον αφορά την Ελλάδα- ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχουμε συνηθίσει εδώ και δεκαετίες. Για αυτό, απαιτείται ψυχραιμία, εγρήγορση και ετοιμότητα από τη δική μας πλευράς και  ενεργοποίηση όλων των διπλωματικών και των άλλων εργαλείων που έχει η Ελλάδα -συμπεριλαμβανομένης της αποτρεπτικής της δύναμης- ώστε όλες αυτές οι απειλές να σταματήσουν να εκτοξεύονται και να βρεθεί διέξοδος σε μία ειρηνική διευθέτηση  της μίας και μοναδικής διαφοράς που έχουμε με την Τουρκία. Της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν μας τρομάζει καμία απειλή.

Για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων 

Μιλάμε με αρκετές χώρες, όχι μόνο με τη Γαλλία. Η αλήθεια είναι ότι με τη Γαλλία έχουμε πιο προωθημένη συζήτηση. Ενδεχομένως, το φόρουμ της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης να χρησιμοποιηθεί για μία στενότερη συνεργασία, μπορεί και όχι. Είναι θέμα οριστικοποίησης στα επόμενα 24ωρα. Αλλά δεν είναι μόνο το θέμα των εξοπλισμών είτε από τη Γαλλία είτε από άλλες χώρες. Είναι ένα τρίπτυχο, το οποίο θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό στις 12 και 13 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.  Το ένα σκέλος είναι τα εξοπλιστικά μας προγράμματα, το δεύτερο είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων και το τρίτο είναι η ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο έχει πολλαπλές διαστάσεις. Την αναπτυξιακή- γιατί μιλάμε για μία σοβαρή επένδυση σε έρευνα και  τεχνολογική ανάπτυξη- και την απασχόληση. Αυτό το τρίπτυχο με ένα σεβαστό ποσό, αλλά πάντα με σύνεση και σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό.

Δυστυχώς, η αμυντική βιομηχανία τα πολλά τελευταία χρόνια δεν είχε τη σημασία που έπρεπε να της δίνουμε. Διαχρονικά είναι ένας πυλώνας πολύ σοβαρός και για την οικονομία και για την άμυνα και θα ενεργοποιηθεί.

Θα ενισχυθεί σημαντικά το κονδύλι που έχει να κάνει με την άμυνά μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Θα έχει μία διάρκεια κάποια έτη και θα υπάρξει συνέπεια στην στήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά  με σύνεση.

Ποτέ από επίσημα κυβερνητικά χείλη δεν ειπώθηκε ότι τα αναδρομικά, τα οποία επιδίκασε το ΣτΕ στους συνταξιούχους, ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας για την ενίσχυση της εθνικής μας άμυνας. Αντίθετα, αυτό που λέμε πάντα είναι ότι δεδομένων των πρωτοφανών απειλών που ακούμε το τελευταίο διάστημα από την Τουρκία, έχει προκριθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός που αποβλέπει στη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη ενίσχυση της αποτρεπτικής δυνατότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Άρα,  ο σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε να προχωρήσουμε σε εκείνους τους εξοπλισμούς που φέρνουν πιο γρήγορα την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας. Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός πρυτανεύει όσον αφορά την επιλογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Υπάρχει πλήρη συνεργασία και με τις Ένοπλες Δυνάμεις και με την ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας όπως και με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών.

Για την αποκλιμάκωση

Οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ είναι σε τεχνικό επίπεδο και μελετούνται. Δεν έχει οριστικοποιηθεί καμία συνάντηση, ούτε σε διευρυμένο επίπεδο του ΝΑΤΟ, ούτε σε διμερές.

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση, ούτε έναρξης διερευνητικών επαφών ούτε οποιασδήποτε συζήτησης, όσο παραμένουν εκεί, είτε το ερευνητικό σκάφος είτε άλλα σκάφη της Τουρκίας.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι η έμπρακτη αποκλιμάκωση δεν μπορεί να είναι στιγμιαία, αλλά πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια, προκειμένου να αποδείξει ότι η Τουρκία αυτά που λέει τα εννοεί. Δεν μπορεί να αποσύρει σήμερα, για παράδειγμα, το ερευνητικό σκάφος και μετά από μια εβδομάδα να ξαναβγάλει παράνομη NAVTEX και να περιμένουμε ότι όλα θα είναι μια χαρά. Άρα, αυτό που έχει σημασία είναι η Τουρκία, όχι μόνο να λέει προς τη Γερμανία ή προς άλλες χώρες με τις οποίες συνομιλεί ότι είναι υπέρ του διαλόγου και υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, αλλά να το αποδεικνύει στην πράξη.

Για τις πληροφορίες μετακίνησης τουρκικών αρμάτων στον Έβρο

Κατ’ αρχάς, δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο και μάλλον εντάσσεται στο πλαίσιο της τουρκικής προπαγάνδας, για εσωτερικούς λόγους. Από εκεί και πέρα, ο αριθμός που αναφέρεται δεν είναι τέτοιος που μπορεί να έχει μια σημαντική αλλαγή, όσον αφορά την διάταξη των δυνάμεων στον Έβρο.

Για τις αναμενόμενες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Όσοι έχουν πληγεί πιο πολύ από την πανδημία, είτε είναι στον τουρισμό, είτε στην εστίαση, είτε σε άλλους κλάδους, που είδαν τον τζίρο τους να μειώνεται πολύ, θα δουν μέτρα, είτε βραχυπρόθεσμα είτε μεσοπρόθεσμα, που θα στηρίξουν το εισόδημά τους ή θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό ή τον επιχειρηματικό τους προϋπολογισμό από βάρη φορολογικά και ασφαλιστικές εισφορές. Θα είναι ένα ισχυρό πακέτο ενίσχυσης, το οποίο δεν θα έχει μόνο βραχυπρόθεσμα χαρακτηριστικά, αλλά  και μονιμότερα. Αυτά θα τα ακούσουμε το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου από τον Πρωθυπουργό.

Οι επιχειρήσεις θα δουν πολλά μέτρα που θα στηρίζουν και τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητα, αλλά και θα ελαφρύνουν μονιμότερα τον ισολογισμό τους. Έχουμε αποδείξει ότι μέτρα τα οποία δουλεύουν, τα επεκτείνουμε. Η επιστρεπτέα προκαταβολή δούλεψε και γι’ αυτό είχαμε τρεις διαδοχικές φάσεις στις οποίες  συμμετείχαν περίπου 90.000 επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε, μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, για όσον χρόνο χρειαστεί.

Επιχειρήσεις που είδαν πολύ μεγάλη μείωση του τζίρου τους μέσα στους μήνες του Καλοκαιριού, Ιούλιο- Αύγουστο κυρίως του τουριστικού κλάδου και της εστίασης θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν πλέον στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Για τον κορονοϊό

Όπως έχει πει ο Υπουργός Υγείας, αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είμαστε σε ένα καλό στάδιο για να έχουμε την πρώτη προμήθεια εμβολίων, η οποία θα είναι μάλλον τον Δεκέμβρη. Θα πάμε με την κατανομή που υπάρχει για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται συνολικά, ώστε να αποφευχθεί ένας διαγκωνισμός που θα ύψωνε πάρα πολύ τις τιμές. Επομένως, πάμε στην πρώτη προμήθεια τον Δεκέμβριο και μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021 θα έχει εμβολιαστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμό, ιδίως ευάλωτων ομάδων και ανθρώπων που είναι στην πρώτη γραμμή, όπως είναι το υγειονομικό προσωπικό. Αυτό που έχει σημασία μέχρι τότε, είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα. Και, ευτυχώς, τις τελευταίες εβδομάδες, αντί να δούμε μία έκρηξη κρουσμάτων, όπως ανέμεναν οι ειδικοί με τα μοντέλα τους, είδαμε μια σταθεροποίηση, αλλά σε ένα αρκετά μεγάλο ύψος. Και βλέπουμε και τις τελευταίες τρεις εβδομάδες μία μείωση του ρυθμού μετάδοσης, του Rt, που πέφτει από τη μονάδα προς τα κάτω και διαμορφώθηκε στο 0,72 την περασμένη εβδομάδα –κάτι θετικό.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr