Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (1/4/2021)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από την Κυβερνητική Εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη
Καλό μεσημέρι.
Σε ό,τι αφορά στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»
Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Άκη Σκέρτσο, και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ταμείου Ανάκαμψης, το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0». Αφορά στην αξιοποίηση κοινοτικών πόρων -επιχορηγήσεων και δανείων- 32 δισ. ευρώ που θα κινητοποιήσουν επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια 25 δισ. ευρώ. Θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, πόρους που φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το Α.Ε.Π. κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.
Το Σχέδιο χαράσσει ένα οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Είναι αναπτυξιακό και ταυτόχρονα κοινωνικό. Αλλάζει ουσιαστικά το υπόδειγμα της ελληνικής οικονομίας, μετατρέποντάς την σε ανταγωνιστική και εξωστρεφή, με ψηφιακό και αποτελεσματικό Κράτος. Παραπέμπει με μια φράση στην επανάσταση που έρχεται από το αύριο και συνιστά -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός- τη γέφυρα, που θα οδηγήσει τη χώρα μας όχι μόνο στη μετά covid εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.
Το Σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες:
1ος: Την ψηφιακή μετάβαση για το Κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
2ος: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.
3ος: Την πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου. Και
4ος: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Σε ό,τι αφορά τις προσαρμογές στα μέτρα για την ανάσχεσή της πανδημίας
Είναι γεγονός ότι η πανδημία στη χώρα μας βρίσκεται σε έξαρση και το Σύστημα Υγείας -ειδικά στην Αττική- δέχεται μεγάλη πίεση. Εξίσου βέβαιο είναι ότι ύστερα από ένα χρόνο σκληρής μάχης, η κοινωνία είναι κουρασμένη και παρατηρούνται συγκεντρώσεις σε σπίτια, αλλά και συγχρωτισμός σε διάφορους χώρους, με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η υπερμετάδοση.
Με αυτά τα δεδομένα η Κυβέρνηση, ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών, προχωρά σε περιορισμένες προσαρμογές στο μείγμα των μέτρων προστασίας έναντι του κορονοιού. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε συγκεκριμένα να επιτραπεί από τη Δευτέρα 5 Απριλίου η λειτουργία καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων. Για την μετακίνησή τους -που μπορεί να γίνεται και διαδημοτικά- οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ειδικό κωδικό και θα έχουν στη διάθεσή τους 3 ώρες. Θα επιτρέπεται η πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού.
Επιπλέον, από το Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα, επιτρέπεται η διαδημοτική μετακίνηση με όχημα, με τη χρήση του κωδικού 6, για προσωπική άσκηση.
Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει αξιολόγηση για τα σχολεία, με προοπτική την έναρξη λειτουργίας ορισμένων τάξεων στις 12 Απριλίου με χρήση του αυτοδιαγνωστικού οικιακού τεστ. Επίσης, θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων.
Οι προσαρμογές αυτές αποφασίστηκαν προκειμένου να δοθούν βαλβίδες εκτόνωσης στην κοινωνία, να υπάρξει καλύτερη εφαρμογή των μέτρων προστασίας και να πάρει ανάσα η οικονομία. Σύμμαχος μας στην προσπάθεια αυτή είναι τα πρόσθετα όπλα που δεν είχαμε τους προηγούμενους μήνες. Όπως:
-Η αύξηση των εμβολιασμών που ήδη έχουν καλύψει περισσότερο από το 10% των πολιτών.
-Τα self test που θα έχουν σύντομα δωρεάν οι πολίτες. Και
-Η βελτίωση του καιρού που μας επιτρέπει να περνάμε περισσότερες ώρες σε εξωτερικούς χώρους.
Σε ό,τι αφορά το Ε.Σ.Υ.
Συνεχίζεται η εφαρμογή του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του Ε.Σ.Υ. ειδικά στην Αττική. Στο πλαίσιο αυτό το Γενικό Νοσοκομείο του Θριασίου μετατρέπεται σε νοσοκομείο covid. Στόχος είναι να διαθέτει από την Τετάρτη 7 Απριλίου 130 απλές κλίνες covid και 33 Μ.Ε.Θ. covid. Και σταδιακά να αναπτύξει έως και 180 κλίνες covid.
Επιπλέον, δημιουργούνται 51 καινούργιες Μ.Ε.Θ. στα νοσοκομεία «Γεννηματάς», «Ευαγγελισμός», «Λαϊκό», «Ιπποκράτειο», «Ελπίς» και «Κωνσταντοπούλειο».
Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς
Μέχρι χθες είχαν εμβολιαστεί περίπου 1.700.000 συμπολίτες μας από τους οποίους πάνω από 607 χιλιάδες και με τις δύο δόσεις. Από σήμερα, 1η Απριλίου, μπαίνουν σε λειτουργία άλλα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα ένα στο Στάδιο Ξιφασκίας του Ελληνικού και ένα στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι και ο εμβολιαστικός μηχανισμός ενισχύεται με 272 εμβολιαστικά κέντρα. Έτσι, ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων ανέρχεται πλέον σε 1.073, δηλαδή 55 περισσότερα από τον αρχικό αριθμό των 1.018 που είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.
Αύριο Παρασκευή, 2 Απριλίου, ανοίγει η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού οι συμπολίτες μας ηλικίας 65-69. Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν 1,5 εκατομμύριο εμβολιασμοί και ότι μέχρι τις αρχές Μαΐου θα έχουν εμβολιαστεί -τουλάχιστον με μια δόση- όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, καθώς και οι ευπαθείς ομάδες.
Σε ό,τι αφορά τα τεστ
Πριν από 12 μήνες ξεκινήσαμε τα τεστ με 800 PCR τεστ την ημέρα. Στη συνέχεια εντάξαμε στη στρατηγική μας -και μάλιστα πριν τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες- τα rapid test. Κάναμε μία τεράστια προσπάθεια και φτάσαμε κατά μέσο έως και τα 50.000 τεστ την ημέρα με ρεκόρ ημέρας που υπερβαίνει και τα 65.000 τεστ. Μετά από εισηγήσεις των ειδικών αποφασίσαμε να αξιοποιήσουμε τη δυνατότητα που δίνει η τεχνολογία για τα self test, ως συμπληρωματικό όπλο στη στρατηγική μας.
Σε αντίθεση μάλιστα με άλλες χώρες που ήδη τα διαθέτουν στην αγορά, η Κυβέρνηση αποφάσισε να δίνονται δωρεάν τέσσερα self test τον μήνα σε κάθε πολίτη. Διενεργήθηκε με απόλυτη διαφάνεια ο διαγωνισμός για την προμήθειά τους, υπέβαλαν προσφορές 31 εταιρείες και ο φάκελος κατατέθηκε στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προσυμβατικό έλεγχο.
Η διάθεσή τους από τα φαρμακεία αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα. Η τροφοδοσία των φαρμακείων θα γίνει σταδιακά με βάση τη ροή των προμηθειών. Κατά προτεραιότητα θα μπορούν να τα παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα τεστ οι μαθητές κάτω των 18 ετών και οι εκπαιδευτικοί. Τα self test είναι βασικό εργαλείο για να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τα σχολεία. Το συνολικό σχέδιο που αφορά το πλαίσιο για τα self test θα ανακοινωθεί αύριο.
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
–Στις 4 το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σύσκεψη με τους Υπουργούς Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη, Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Γιάννη Τσακίρη, τους Υφυπουργούς στον Πρωθυπουργό Θεόδωρο Λιβάνιο και Άκη Σκέρτσο, τον Γ.Γ. του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, καθώς και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργο Καββαθά και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας. Θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις για την εστίαση.
—Αύριο το πρωί, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μιλήσει στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης προ Ημερησίας Διατάξεως, που θα γίνει με πρωτοβουλία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής κυρίας Φώφης Γεννηματά, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία.
–Την Τρίτη 6 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών, θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Λιβύη, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Μεταβατικού Προεδρικού Συμβουλίου Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι και τον Πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπεϊμπά. Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού θα σηματοδοτήσει επίσης την άμεση λειτουργία της Πρεσβείας μας στην Τρίπολη.
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία. Τις ερωτήσεις θα μεταφέρει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας τη σειρά προτεραιότητας.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Θα υπάρχουν εγκαίρως επαρκή τεστ, προκειμένου να αποφασιστεί η επαναλειτουργία των Λυκείων στις 12 Απριλίου, όπως ειπώθηκε χθες;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Τοποθετήθηκα στην εισαγωγή μου και όπως ανέφερα, λεπτομέρειες για το συνολικό σχέδιο θ’ ανακοινωθούν αύριο.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πότε θα ζητηθεί από την Επιτροπή η εισήγησή της, για το θέμα των υπερτοπικών μετακινήσεων; Θα ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό για το φετινό Πάσχα;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Μόλις είχαμε νέες προσαρμογές στα μέτρα. Όπως γνωρίζετε, η Επιτροπή συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και εκεί αξιολογούνται τα στοιχεία. Είναι πολύ νωρίς ακόμη να μιλήσουμε γι’ αυτό.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι απαντά η Κυβέρνηση στην κατηγορία ότι τα self test μεταβιβάζουν ουσιαστικά την ευθύνη για τον έλεγχο της πανδημίας στους πολίτες και πως δεν υπάρχει παράδειγμα αντίστοιχης διαχείρισης στην Ευρώπη;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως ανέφερα, το συνολικό σχέδιο θ’ ανακοινωθεί αύριο. Εκεί θα δείτε όλες τις λεπτομέρειες. Μιλώντας για την ευθύνη, θα ήθελα να τονίσω ότι, προφανώς είναι υπόθεση όλων μας, είναι ευθύνη του καθενός από εμάς να τηρεί τα μέτρα, να προστατεύει τον εαυτό του και όταν του δίδεται η δυνατότητα να επιτηρεί την υγεία του. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και η πορεία, η εξέλιξη, εξαρτάται απ’ όλους μας.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, αν το ήπιο άνοιγμα της αγοράς και της κοινωνίας δεν καταφέρει να μειώσει την πίεση στο Σύστημα Υγείας και να βελτιώσει τους επιδημιολογικούς δείκτες τις επόμενες εβδομάδες, υπάρχει πιθανότητα για εκ νέου αυστηροποίηση των μέτρων;
ΑΡΙΣΤ. ΠΕΛΩΝΗ: Κατ’ αρχάς, δεν μιλάμε για χαλάρωση. Μιλάμε για βαλβίδες αποσυμπίεσης που θα βοηθήσουν και στην καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά δραστηριότητες ελεγχόμενες και σε ανοιχτούς χώρους. Όπως ανέφερα, δεν παίρνουμε ρίσκα, παρακολουθούμε, αξιολογούμε, το ίδιο και η Επιτροπή. Εξαρτάται απ’ όλους εμάς, πώς θα διαχειριστούμε αυτές τις ανάσες ελευθερίας. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Εξαρτάται και από όλους εμάς, ποιον δρόμο με τη στάση μας θέλουμε ν’ ακολουθήσουμε. Υπευθυνότητα και τήρηση των μέτρων για να πάμε όλοι ένα βήμα μπροστά και να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε σταδιακή επανεκκίνηση δραστηριοτήτων και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας ή αυστηρότερα μέτρα;
Π. ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, πότε προβλέπεται να φτάσουν τα πρώτα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης; Υπάρχουν οι δυνατότητες στην ελληνική οικονομία να στηριχθούν περαιτέρω επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, ειδικά κατά το διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι να επανέλθει μια κανονικότητα στην αγορά;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Ως προς το δεύτερο σκέλος όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη της πανδημίας. Η Κυβέρνηση έχει στηρίξει -και συνεχίζει να στηρίζει- όσους πλήττονται και όσους έχουν ανάγκη. Το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Κατόπιν, θα κατατεθεί στην Κομισιόν. Μετά από αυτό θα επιστρέψει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή. Ευελπιστούμε, τα πρώτα κονδύλια, εφόσον όλα πάνε καλά, να βρίσκονται στη χώρα μας πριν το τέλος του Καλοκαιριού.
Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Από την πλευρά της Τουρκίας συνεχίζονται οι προκλητικές δηλώσεις τόσο από τον Πρόεδρο Ερντογάν, όσο και από στελέχη της Κυβέρνησής του. Πώς αποτιμά η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή τη στάση, ειδικά λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Καντέλη, προφανώς, χρειάζεται αποχή από προκλητικές ενέργειες, από προκλητικές ή επιθετικές δηλώσεις. Προφανώς, αυτές δε συνάδουν και δε βοηθούν στην εμπέδωση ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας -στη στάση και στη συμπεριφορά της- το πώς θα προχωρήσει και σε σχέση με εμάς και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν θα είναι αυτή, που θα πέσει στην παγίδα να υπονομεύσει το διάλογο.
ΕΙΡ. ΜΠΕΛΛΑ: Όσον αφορά το self testing των εκπαιδευτικών, που είναι υποχρεωτικό, πώς θα διασφαλίζεται ότι πραγματικά θα γίνεται; Πώς θα ελέγχεται, αφού θα γίνεται με αυτοεξέταση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Επαναλαμβάνω ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αύριο.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι έκτακτες ανάγκες λόγω κορονοϊού έχει η Εκκλησία και λαμβάνει έκτακτη κρατική ενίσχυση, την ώρα που ανοίγουν επαγγελματικοί κλάδοι και λόγω του μεγάλου κόστους του lockdown; Μήπως η κρατική ενίσχυση στην Εκκλησία έχει να κάνει με την επιβολή περιορισμών το Πάσχα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κυρία Σαμαρά, καταρχάς η έκτακτη επιχορήγηση αφορά όλες τις θρησκευτικές κοινότητες. Είναι ντροπή, θεωρώ, να συζητάμε αν πρέπει να στηριχθούν οι θρησκευτικές κοινότητες εν μέσω κορονοϊού. Η Κυβέρνηση σέβεται τους πολίτες, που θρησκεύονται και τη θρησκευτική ελευθερία όλων.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Κυρία Εκπρόσωπε, είδαμε στην Ιταλία την Κυβέρνηση Ντράγκι να οδεύει προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. Στην Ελλάδα ακούγονται σχετικές προτάσεις από καθηγητές. Τι σκέψεις έχετε; Υπάρχει σχετική συζήτηση;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση, αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον.
ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, στην υπόθεση Φουρθιώτη, η ΕΛ.ΑΣ. αρχικά αρνήθηκε ότι του είχε χορηγηθεί αστυνομική προστασία, αστυνομικοί από πέντε Τμήματα και ειδικό αυτοκίνητο. Εν συνεχεία ενημερωθήκαμε ότι του αφαιρέθηκε η αστυνομική προστασία, που δεν είχε σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.. Για την Κυβέρνηση υπάρχει θέμα παραιτήσεων της πολιτικής ή φυσικής ηγεσίας; Σκέφτεται η Κυβέρνηση να αναθεωρήσει το πλαίσιο της αστυνομικής προστασίας, ώστε να μην πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι τη φύλαξη προσώπων όπως ο κ. Φουρθιώτης;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Δεν θα δεχθούμε καμία κατάχρηση σ’ αυτό το θέμα, σε περιπτώσεις που δεν δικαιολογούν αστυνομική προστασία. Για περαιτέρω διευκρινήσεις σας παραπέμπω στο αρμόδιο Υπουργείο.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Εκπρόσωπε, από τη στιγμή που η Κυβέρνηση ακολουθεί πιστά τις εισηγήσεις των Ειδικών, ποιοι οι λόγοι συμμετοχής και παρέμβασης του κ. Γεραπετρίτη στη χθεσινή συνεδρίαση των Ειδικών;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Κύριε Σαββόπουλε, η Κυβέρνηση δια του κ. Γεραπετρίτη παρουσίασε ένα πλαίσιο, μια εισήγηση, για αυτές τις βαλβίδες αποσυμπίεσης, που συζητάμε. Είναι ένα πλαίσιο, που είχε συζητηθεί και την προηγούμενη εβδομάδα και στο οποίο ήταν θετική η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη και το νέο εργαλείο που έχουμε στα χέρια μας, το self test. Παρουσίασε το πλαίσιο ο κ. Γεραπετρίτης και κατόπιν συνεδρίασαν οι Ειδικοί, χωρίς την παρουσία του.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Εξετάζει η Κυβέρνηση τη χορήγηση ενίσχυσης ύψους 10.000 ευρώ ανά επιχείρηση εστίασης, μέσω ΕΣΠΑ, ώστε εστιατόρια κλπ να ανοίξουν στα μέσα Απριλίου;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως σας είπα στην εισαγωγή μου, υπάρχει σήμερα μια σύσκεψη με ανθρώπους της εστίασης. Θα περιμένετε τις ανακοινώσεις που θα ακολουθήσουν μετά τη σύσκεψη.
Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Στη Λιβύη θα τεθεί θέμα ακύρωσης του τουρκο-λιβυκού μνημονίου; Και μια δεύτερη ερώτηση: Πόσο κοντά είναι η Κυβέρνηση στην υπογραφή της νέας στρατιωτικής συνεργασίας με τις Η.Π.Α.;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η ελληνική Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εξωτερικών και οι αρμόδιοι φορείς, βρίσκονται σε συζητήσεις. Όσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησης, η επίσκεψη του Πρωθυπουργού είναι μια επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μια σημαντική γειτονική χώρα. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Τα self test θα γίνονται μέσα στο φαρμακείο; Οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο θα κάνουν υποχρεωτικά τεστ, πριν επιστρέψουν στην εργασία τους από Δευτέρα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει απαντηθεί το ερώτημα ως προς τα φαρμακεία. Τα self test θα δίνονται από τα φαρμακεία στους πολίτες, με οδηγίες χρήσης για να τα διενεργήσουν στο σπίτι.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΤΖΟΣ: Χθες, ο Πρωθυπουργός, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έθεσε ένα ορόσημο να εμβολιαστεί το 50% των πολιτών, ώστε να χαλαρώσουν τα διάφορα μέτρα προστασίας. Με βάση τον μέχρι στιγμής σχεδιασμό, πότε θα πιάσουμε ως χώρα τον στόχο αυτό;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτό εξαρτάται, όπως γνωρίζετε, από τις ροές των εμβολίων που θα έρθουν στη χώρα μας και την υποχρέωση να τηρήσουν οι εταιρείες τα συμφωνηθέντα με την Ε.Ε.. Και η Ε.Ε. πρέπει να είναι πιο σκληρή στον έλεγχο των εξαγωγών. Επιταχύνουμε όσο μπορούμε και τον Απρίλιο θα έχουμε 1,5 εκατομμύριο επιπλέον εμβολιασμούς.
ΣΠ. ΣΙΔΕΡΗΣ: Στην Κοινή Δήλωση των Ευρωπαίων ηγετών -και του Έλληνα Πρωθυπουργού συμπεριλαμβανομένου- με το πέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καλούν τον Ύπατο Εκπρόσωπο Ζοζέφ Μπορέλ να προωθήσει τις εργασίες, σχετικά με την πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. Τελικά, συμφωνεί η Ελλάδα για την πραγματοποίηση, αλλά και τη συμμετοχή της στην πολυμερή Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Αυτή είναι μια ιδέα θεωρητική σε αυτό το στάδιο. Έχουμε ξαναπεί ότι η Ελλάδα συμφωνεί, εφόσον συμμετάσχει και η Κυπριακή Δημοκρατία.
Κ. ΠΑΣΙΣΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει μπει στη λογική της φάσης, ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Όπως είπα, μια κάποια σταδιακή και ελεγχόμενη επανεκκίνηση, λαμβάνοντας υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα, είναι ο στόχος. Εξαρτάται και από όλους εμάς η εξέλιξη αυτή. Περισσότερη ελευθερία, σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Είναι στο χέρι όλων μας να τηρήσουμε τα μέτρα και να είμαστε συνεπείς, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε.
Φ. ΓΙΩΤΑΚΗ: Η χθεσινή εισήγηση της Επιτροπής αποτελεί και ομόφωνη απόφασή της;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Εξ όσων γνωρίζω ναι.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Πώς θα πιστοποιείται ότι οι εργαζόμενοι στο λιανεμπόριο κάνουν rapid test, γεγονός που αποτελεί προϋπόθεση για το άνοιγμα από τους ειδικούς;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχω ήδη απαντήσει.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ενόψει των αυριανών ανακοινώσεων για τα self test, μπορείτε να μας πείτε τι θα ισχύει για όσους γονείς μαθητών εγείρουν ζητήματα προσωπικών δεδομένων ή αρνούνται γενικά να ακολουθήσουν τη νέα πρακτική;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Σας παραπέμπω στις αυριανές ανακοινώσεις.
Δ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Πώς αποτιμά η Κυβέρνηση την επίσκεψη της Ίλβας Γιόχανσον; Πείστηκε η Επίτροπος για τις αδυναμίες του νέου πλαισίου της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Έχει τοποθετηθεί και η ίδια. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτής της διαπραγμάτευσης, όπως απέδειξε και η πρόσφατη συνάντηση στην Αθήνα των πέντε χωρών του Νότου: Περισσότερη αλληλεγγύη και ανάγκη, βεβαίως, να τηρηθούν από την τουρκική πλευρά οι προβλέψεις της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας.
ΧΡ. ΚΟΣΕΛΟΓΛΟΥ: Είναι λογικό να υποθέσουμε πως τα Δημοτικά θα ανοίξουν, πλέον, μετά το Πάσχα;
ΑΡ. ΠΕΛΩΝΗ: Για κάποιες τάξεις θα επαναξιολογηθεί το άνοιγμά τους, με βάση τα self test την επόμενη εβδομάδα. Έχουμε πει, εξ αρχής, ότι προέχουν τα Λύκεια.
Σας ευχαριστώ πολύ.