Τρέχων Άρθρο
Νέα Υόρκη – Τζαζ και δημοκρατία
Σαξοφωνίστες ερμηνεύουν τζαζ μουσική στην εκδήλωση της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ "Jazz Democracy"

Νέα Υόρκη – Τζαζ και δημοκρατία

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η εκδήλωση «Jazz Democracy» που διοργάνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, στις 30 Απριλίου 2018, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού, του ΕΟΤ και του ΕΚΠΑ, καταδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο τη διασύνδεση της τζαζ μουσικής και των δημοκρατικών αξιών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην κατάμεστη αίθουσα Trusteeship Chamber, χωρητικότητας 700 περίπου ατόμων, παρουσία πλήθους αξιωματούχων του ΟΗΕ, διπλωματών, καλλιτεχνών, δημοσιογράφων και εκπροσώπων της ομογένειας.

Η Μόνιμη Αντιπρόσωπος Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, Πρέσβης Μαρία Θεοφίλη, υπογράμμισε στο χαιρετισμό της ότι τόσο η Δημοκρατία, η οποία γεννήθηκε στην Ελλάδα, όσο και η μουσική έχουν ως κοινή αφετηρία την ελευθερία έκφρασης του ατόμου.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα κ. Σταύρος Λαμπρινίδης αναφέρθηκε στη σχέση τέχνης, βασικών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και στο ρόλο της τέχνης ως μέσου προσδιορισμού της ατομικής και συλλογικής ταυτότητας, ανάδειξης, προώθησης και εμπέδωσης των βασικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και ως μορφής διαμαρτυρίας και καταγγελίας των παραβιάσεών τους.

Ο διεθνούς φήμης Έλληνας σαξοφωνίστας και συνθέτης της τζαζ Δημήτρης Βασιλάκης, ο οποίος, ως εμπνευστής του θέματος, είχε κεντρικό ρόλο στη διοργάνωση της εκδήλωσης, αναφέρθηκε στις αξίες της δημοκρατίας, της ισονομίας, της συνεργασίας, της εποικοδομητικής ανταλλαγής ιδεών και της διαφορετικότητας στο πλαίσιο της τζαζ μουσικής.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν οι γνωστοί μουσικοί της τζαζ Dave Liebman, Spike Wilner και Jeff «Tain» Watts, οι κριτικοί και συγγραφείς Aidan Levy και Bill Milkowski, ο καθηγητής Μουσικής του Georgia Tech, Gil Weinberg, και η Διευθύντρια του Διεθνούς Ινστιτούτου Isadora Duncan της Νέας Υόρκης, Jeanne Bresciani, ενώ εμφανίστηκε σε βίντεο ο θρύλος της τζαζ Alan Bates.

Ακολούθησε ζωντανή τζαζ μουσική με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βασιλάκη και των David Liebman, Jeff «Tain» Watts, Benito Gonzales, Essiet Essiet, Spike Wilner, Craig Bailey και Sylvia Cuenca, η οποία έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από το κοινό.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με το χορευτικό δρώμενο του Ινστιτούτου Isadora Duncan υπό τους ήχους του σαξοφώνου του Δημήτρη Βασιλάκη.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Νέας Υόρκης υποστήριξε την εκδήλωση με την επικοινωνιακή προβολή της στα ΜΜΕ, τους διαπιστευμένους στον ΟΗΕ ανταποκριτές ξένου τύπου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr