Τρέχων Άρθρο
Λευκωσία – Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου
Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Λευκωσία – Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου

Ολοκληρώθηκε στη Λευκωσία το Φεστιβάλ «Εικόνες και όψεις του εναλλακτικού κινηματογράφου», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019, στη Λέσχη Βιβλίου «Υφαντουργείο». Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό Brave New Culture, την οποία φέτος, για πρώτη φορά, υποστήριξε το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, στο πλαίσιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά η Προϊσταμένη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας Κατερίνα Λάμπρου, στο χαιρετισμό που εκφώνησε στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, εκ μέρους του Υφυπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Λευτέρη Κρέτσου, «κοινός στόχος του Υπουργείου με τους αρμόδιους κυπριακούς φορείς είναι η ανάδειξη και η γνωριμία του κοινού με εναλλακτικές φόρμες και δημιουργούς της διεθνούς οπτικοακουστικής βιομηχανίας, όπου υπάρχει και σημαντική εκπροσώπηση των ανθρώπων που αγαπούν και αγωνίζονται για την πειραματική, εναλλακτική, μη main stream κινηματογραφική παραγωγή στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Στο φετινό Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου, που πραγματοποιείται για δέκατη έβδομη συνεχή χρονιά, συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η ντοκιμαντερίστρια και σκηνοθέτης του πειραματικού σινεμά Εύα Στεφανή, οι ταινίες της οποίας έχουν βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Η κυρία Στεφανή, η οποία πρόκειται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και στην Biennale της Βενετίας, παρέστη στο Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου και μαζί με τον εκδότη του ελληνικού περιοδικού Σινεφίλια, Δημήτρη Μπάμπα, επικοινώνησαν με το κοινό του Φεστιβάλ και συνομίλησαν με κύπριους παραγωγούς, σκηνοθέτες και θεωρητικούς του κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια διάλεξης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου 2019.

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε αφιερώματα στους Guy Maddin, Jean Rouch, Laura Mulvey, Masaki Iwana, Εύα Στεφανή, Stan Brakhage, Norman McLaren και Péter Lichter, ενώ η κύπρια εικαστικός / performer Χριστίνα Παπακυριακού «άνοιξε» και «έκλεισε» το πρόγραμμα.

Για μία ακόμη χρονιά επετεύχθη ο στόχος της δημιουργίας ενός φόρουμ γόνιμων επαφών και διαλόγου, καθώς γνωρίστηκαν και αντάλλαξαν απόψεις επαγγελματίες σκηνοθέτες, παραγωγοί, ηθοποιοί, performers, κριτικοί και θεωρητικοί του κινηματογράφου, εικαστικοί, άνθρωποι των γραμμάτων, φιλότεχνοι και πιστοί φίλοι της εναλλακτικής και πειραματικής οπτικοακουστικής δημιουργίας.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Λευκωσίας συνέβαλε και στην επικοινωνιακή στήριξη του Φεστιβάλ Εναλλακτικού Κινηματογράφου με την προβολή του στα κυπριακά ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σχετικά ρεπορτάζ και αφιερώματα δημοσίευσαν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο ενημερωτικός ιστότοπος AlphanewsLive, το πολιτιστικό ένθετο «Παράθυρο» της εφημερίδας Πολίτης, η Nicosia Press, η City Free Press, η Avand-Garde και η εφημερίδα Καθημερινή της Κύπρου.

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr