Τρέχων Άρθρο
Γενεύη – Τριήμερο «ελληνικών» εκδηλώσεων
Αφίσα για τη μουσικοποιητική παράσταση "Σαν αποδημητικά πουλιά" που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του τριημέρου εκδηλώσεων στη Γενεύη.

Γενεύη – Τριήμερο «ελληνικών» εκδηλώσεων

Με την υποστήριξη του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης πραγματοποιήθηκε, στις 3, 4 και 5 Δεκεμβρίου 2018, τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο στην Ελλάδα.

 

Διάλεξη για το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου

Αφίσα για τη διάλεξη του καθηγητή Δημήτρη Παπανικολάου με θέμα το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου.

Στις 3 Δεκεμβρίου, σε αίθουσα του ιστορικού κτιρίου Philosophes, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, ο αναπληρωτής καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δημήτρης Παπανικολάου, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Η βιοπολιτική στη μεγάλη οθόνη: το νέο κύμα του ελληνικού κινηματογράφου».

Ο κ. Παπανικολάου ανέλυσε στο ακροατήριο τη θεωρία της βιοπολιτικής του Michel Foucault και το πώς αυτή βρίσκει την εφαρμογή της στη σύγχρονη κοινωνία, σε συνδυασμό με την παρουσία της, άλλοτε ως ρεαλιστική απεικόνιση και άλλοτε ως αλληγορία, σε κινηματογραφικές παραγωγές σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και εν μέσω της κρίσης – μεταξύ άλλων, προβλήθηκαν επίσημα τρέιλερ και φωτογραφίες από τις ταινίες «Κυνόδοντας», «Attenberg» και «Miss Violence».

Την εκδήλωση διοργάνωσε το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης υποστήριξε την εκδήλωση και ανέλαβε την επικοινωνιακή της προβολή, στο πλαίσιο των συντονισμένων δράσεων για την προώθηση της νέας οπτικοακουστικής πολιτικής της Ελλάδας.

 

Θεατρική παράσταση για τη μετανάστευση και την προσφυγιά

[metaslider id=”7866″]

Στις 4 Δεκεμβρίου, το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης παρουσίασε τη μουσικο-ποιητική παράσταση «Σαν αποδημητικά πουλιά», ενώπιον ενός κοινού, ελληνικού και ελληνομαθούς ελβετικού, που κατέκλυσε το αμφιθέατρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Γενεύης.

Η παράσταση, η οποία τελούσε υπό την αιγίδα του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης, είναι δημιουργία της συγγραφέως και σκηνοθέτιδος Κάκιας Τζαννετή για το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης, το οποίο συμπληρώνει 25 χρόνια παρουσίας στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης, υπό την καθοδήγηση του ιδρυτή του, Γιώργου Σταγκάκη, και του διευθυντή του, Δημήτρη Δημητριάδη.

Η συγκλονιστική αυτή παράσταση, αφιερωμένη στη μετανάστευση και την προσφυγιά, διατρέχει το φαινόμενο της αποδημίας, Ελλήνων και ξένων, από τα αρχαία χρόνια, τις ροές προς Αμερική και Αυστραλία στις αρχές του 20ου αιώνα, τη Μικρασιατική καταστροφή, τους διωγμούς αντιφρονούντων και Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς, τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, την έξοδο των Αιγυπτιωτών και Κωνσταντινουπολιτών Ελλήνων, τη μετανάστευση των δεκαετιών του ’50, ’60 και ’70, τους πολιτικούς εξόριστους εξαιτίας της Χούντας, την εισβολή στην Κύπρο, τους οικονομικούς μετανάστες προς την Ελλάδα του ’80 και του ’90, μέχρι τη σύγχρονη ελληνική μετανάστευση εξαιτίας της κρίσης αλλά και το προσφυγικό κύμα – συνέπεια του συριακού εμφυλίου πολέμου – από το 2015 και εξής.

Η παράσταση εντυπωσιάζει για την άνεση με την οποία κατορθώνει να συνδυάσει φωτογραφίες με παρόμοια στιγμιότυπα από τη Μικρασιατική καταστροφή και από τους σύγχρονους πρόσφυγες αλλά και να συγκεράσει ποίηση και τραγούδια της ξενιτιάς και του ξεριζωμού με αληθινές μαρτυρίες αποδήμων, μεταναστών και προσφύγων μέσα από επιστολές τους, κείμενα ακόμη και προσωπικές ιστορίες Ελλήνων, μελών της ίδιας της θεατρικής ομάδας, που έχουν βρεθεί την τελευταία δεκαετία της κρίσης στην Ελβετία.

 

Κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στην ταινία «Ρεμπέτικο»

Φωτογραφία από την ταινία "Ρεμπέτικο" του Κώστα Φέρρη.

Στις 5 Δεκεμβρίου, σε αμφιθέατρο του κτιρίου Dufour, του Πανεπιστημίου της Γενεύης, παρουσία ενός ευάριθμου κοινού, ελληνικού και ελβετικού, πραγματοποιήθηκε κινηματογραφική βραδιά αφιερωμένη στην ταινία-σταθμό του ελληνικού κινηματογράφου «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Τμήμα Νέων Ελληνικών του Πανεπιστημίου της Γενεύης, η Association gréco-suisse Jean-Gabriel Eynard και το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Γενεύης, το οποίο μερίμνησε και για την επικοινωνιακή προβολή της.

Η ταινία προβλήθηκε στα ελληνικά με γαλλικούς υπότιτλους ενώ ακολούθησε σύντομη συζήτηση για το ιστορικό και κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της χρονικής περιόδου στην οποία διαδραματίζεται.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr