Eνημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (7/12/2020)
Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Σε ότι αφορά τον κορονοϊό
Συμπληρώνεται σήμερα ένας μήνας από την εφαρμογή του δεύτερου καθολικού lockdown. Και στην χώρα μας, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, βοήθησε στην τιθάσευση αρχικά και στην πτώση των κρουσμάτων στη συνέχεια. Όμως η βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η μείωση του ιικού φορτίου είναι αργή. Πιο αργή από όσο αναμενόταν, εξαιτίας και της κόπωσης όλων μας, μετά από 10 μήνες μάχης με τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Είναι ενδεικτικό ότι, συγκρίνοντας το δεύτερο με το πρώτο lockdown, η κινητικότητα είναι αυξημένη κατά περίπου 20%, ενώ τα περιοριστικά μέτρα μετά και το κλείσιμο των σχολείων είναι ουσιαστικά τα ίδια.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα, υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση, ή και ήπια μείωση του κυλιόμενου μέσου όρου των κρουσμάτων. Επίσης, οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μειούμενες, ενώ αυξάνεται και ο αριθμός των κενών απλών κλινών Covid-19. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται, σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση, σε 1.609 κρούσματα, έναντι 2.352 κρουσμάτων στο διάστημα 5 έως 11 Νοεμβρίου (πρώτης εβδομάδας του δεύτερου lockdown) και 2.674 κρουσμάτων στο διάστημα 12 έως 18 Νοεμβρίου, οπότε και σημειώθηκε ο υψηλότερος ημερήσιος αριθμός νέων κρουσμάτων. Ο αριθμός των νοσηλευομένων παραμένει υψηλός, στους 4.008 ανθρώπους, έναντι 4.079 στις 20 Νοεμβρίου, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών του δείκτη εισαγωγών ανά ημέρα έχει μειωθεί στις 343, έναντι 447 την ίδια ημερομηνία, με τις εισαγωγές να είναι ισοσκελισμένες με τα εξιτήρια.
Ωστόσο, με τόσο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων συνανθρώπων μας και κατειλημμένων κλινών Μ.Ε.Θ., εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και να σώζουν ζωές. Με αυτά τα δεδομένα, επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής δεν μπαίνουν σε καμία ζυγαριά, η όποια επάνοδος στην κανονικότητα θα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ασφάλεια. Ο δρόμος μας θα είναι πιο αργός, αλλά πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Με αυτόν τον γνώμονα, κατόπιν σχετικών εισηγήσεων της Επιτροπής των ειδικών, η Κυβέρνηση ανακοινώνει σήμερα ποιοί τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας δεν θα ανοίξουν μέχρι το τέλος των γιορτών. Συγκεκριμένα, μέχρι την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021 και ώρα 6 το πρωί, παραμένουν κλειστά:
– Τα σχολεία,
– η εστίαση,
– η ψυχαγωγία,
– τα δικαστήρια,
– οι αθλητικές δραστηριότητες, εκτός από εκείνες που έχουν εγκριθεί από την υγειονομική επιτροπή (όπως για παράδειγμα τα επαγγελματικά πρωταθλήματα της Superleague στο ποδόσφαιρο και της Basket League στο μπάσκετ),
– τα χιονοδρομικά κέντρα.
Επίσης, παρατείνεται, μέχρι την ίδια ημέρα και ώρα, η απαγόρευση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων στη χώρα, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση συναθροίσεων και κυκλοφορίας τη νύχτα. Όπως εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις για την τηλε-εργασία και την ατομική άθληση, έως τρία άτομα, σε ατομικά σπορ.
Για όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό, πέραν της γνωστής διαδικασίας υποβολής PLF, θα πρέπει να φέρουν αρνητικό μοριακό τεστ (PCR) 72 ωρών, θα υπόκεινται σε rapid τεστ κατά την είσοδο και θα μπαίνουν σε 10ημερη προληπτική καραντίνα εφόσον εισέρχονται κατά το διάστημα από την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου 2020 έως την Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021.
Σε ό,τι αφορά την, άπαξ, επιστροφή στον τόπο μόνιμης κατοικίας θα εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που ήδη ισχύουν με την επίδειξη Ε1 και Ε9.
Αξιολογώντας την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων τις επόμενες ημέρες, ειδικά για τις εκκλησίες, τα κομμωτήρια και το λιανεμπόριο θα γίνουν νεότερες ανακοινώσεις στο τέλος της εβδομάδας. Ειδικά για τις εκκλησίες μας στην περίοδο των γιορτών, θα υπάρξει επικοινωνία τις επόμενες ημέρες του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ιερώνυμο.
Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τις 8 Ιανουαρίου λειτουργούν τα καταστήματα εποχικών ειδών. Θα είναι ανοιχτά από τις 07:00 μέχρι 20:30 καθημερινά και για την μετάβαση σε αυτά απαιτείται η αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή «2», ή συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωση κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση. Εντός των καταστημάτων θα τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τον περιορισμό μετάδοσης του κορονοϊού.
Έχουμε τονίσει πολλές φορές, ότι αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε. Ας ξεπεράσουμε την κόπωση και ας παραμερίσουμε τον εφησυχασμό έτσι ώστε όλοι μαζί, ενωμένοι, να νικήσουμε οριστικά τον κορονοϊό τους επόμενους μήνες. Μαζί με τα φετινά, διαφορετικά Χριστούγεννα, έρχεται και η ελπίδα που φέρνει η επιστήμη, σε ολόκληρο τον κόσμο, με ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια. Ας φροντίσουμε με την συμπεριφορά μας να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο σε όλη τη χώρα, κερδίζοντας χρόνο που θα μας φέρει πιο κοντά στην οριστική έξοδο από αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
Β. Για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου θα τεθεί -όπως ομόφωνα είχε αποφασιστεί- η αξιολόγηση της συνολικής συμπεριφοράς της Τουρκίας. Το συμπέρασμα είναι πλέον ξεκάθαρο: Η Τουρκία είχε τον χρόνο να επιλέξει τον δρόμο της. Και τον σπατάλησε σε προκλήσεις. Είχε την ευκαιρία που της πρόσφεραν τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη και δεν την αξιοποίησε. Εξέλαβε την στάση της Ε.Ε. σαν αδυναμία και συνέχισε τις προκλήσεις και την απόπειρα τετελεσμένων.
Το μήνυμα της Ελλάδας ήταν και είναι σαφές. Δεν μπορεί μια χώρα που δηλώνει ότι θέλει να είναι στρατηγικός εταίρος της Ε.Ε., να αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών της Ε.Ε.. Ούτε να παραβιάζει τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Ούτε να υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Κι αυτό δεν μπορεί ούτε να αγνοείται ούτε να υποτιμάται από κανένα. Όπως δεν μπορεί να αγνοείται το γεγονός ότι κρίνεται η πλέον η αξιοπιστία της Ευρώπης. Την αλήθεια αυτή επισημαίνει εδώ και εβδομάδες σε όλες τις επαφές που έχει με ομολόγους του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπογραμμίζοντας σε κάθε επικοινωνία του την ανάγκη εφαρμογής των κοινών ομόφωνων αποφάσεων και εκκίνησης της διαδικασίας κυρώσεων έναντι της Τουρκίας.
Και βέβαια παραμένει στο τραπέζι το αίτημα που κατέθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 15ης και 16ης Οκτωβρίου, για την πολιτική και ηθική υποχρέωση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το εμπάργκο όπλων. Δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες, να στραφούν εναντίον της. Η Ελλάδα επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την γειτονική χώρα και έχει δηλώσει επανειλημμένα την ετοιμότητά της για συνέχιση των διερευνητικών επαφών από το σημείο που διακόπηκαν με τουρκική ευθύνη. Δεν μπορεί, όμως να δεχτεί σαν κίνηση καλής θέλησης και αποκλιμάκωσης την προσχηματική απόσυρση του Oruc Reis δέκα μέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν η Τουρκία θέλει διάλογο και αποκλιμάκωση οφείλει να το αποδείξει στην πράξη. Και για να το αποδείξει χρειάζεται να επιδείξει συνέπεια και συνέχεια.
Γ. Για την οικονομία
Η Ελλάδα δεν είναι πια ουραγός στην Ευρωζώνη. Η Κυβέρνηση δρομολόγησε και συνεχίζει εν μέσω πανδημίας ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό έργο που βελτιώνει το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί στην αναμόρφωση της οικονομίας και της χώρας γενικότερα. Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην οικονομία μας, γεγονός που αποδεικνύεται έμπρακτα από τις αποδόσεις για τους τίτλους κάθε διάρκειας που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και την ίδια ώρα, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για ξένες επενδύσεις που θα δώσουν στη χώρα νέα δυναμική και νέες, καλύτερα αμειβόμενες, θέσεις εργασίας. Χαρακτηριστικά γεγονότα αποτελούν οι επενδύσεις της Microsoft, το έργο της Volkswagen στην Αστυπάλαια και η επέκταση των επενδύσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη.
Την ίδια στιγμή, η χώρα αποκτά οικονομική δύναμη πυρός για τα επόμενα χρόνια, καθώς μπορεί να αντλήσει 32 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και επιπλέον 40 δισεκατομμύρια στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Και οι πόροι αυτοί θα συμβάλουν άμεσα και αποτελεσματικά όχι μόνο στην ταχεία και δυναμική ανάκαμψη αλλά και την ουσιαστική αναμόρφωση της ελληνικής οικονομίας. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το Ταμείο μάς δίνει τη δυνατότητα να εντάξουμε έργα και επενδύσεις που έχουν γίνει από τον Φεβρουάριο του 2020.
Στο μεταξύ, τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ για το 3ο τρίμηνο αναδεικνύουν τόσο τη δυναμική που είχε αναπτύξει η ελληνική οικονομία πριν την υγειονομική κρίση, όσο και τις αντοχές της κατά τη διάρκεια της κρίσης. Συγκεκριμένα, το 2019, η ελληνική οικονομία παρουσίασε υψηλότερη μεγέθυνση (+1,9%) από το 2018, σημειώνοντας, μάλιστα, για πρώτη φορά από το 2007, μεγαλύτερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Κάτι που συνεχίστηκε και το 2020, με ανάπτυξη το πρώτο τρίμηνο (+0,4%), και όχι ύφεση (-0,5%), όπως ήταν οι εκτιμήσεις. Η ελληνική οικονομία, όμως, δείχνει και αντοχές, όπως αποτυπώνεται στα στοιχεία για το 2ο και το 3ο τρίμηνο όταν -κόντρα στις προβλέψεις των καταστροφολόγων- συγκράτησε την ύφεση κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2020 σε μονοψήφιο ποσοστό.
Σε κάθε περίπτωση, η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται για όσο διάστημα απαιτηθεί, και μέσα στο 2021. Έχει ήδη προβλέψει για τον σκοπό αυτό 7 δισ. ευρώ και στέκεται δίπλα σε όσους έχουν ανάγκη.
Δ. Πρόγραμμα Πρωθυπουργού
Όπως γνωρίζετε, συνεδρίασε σήμερα, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Κυβέρνηση, παρά την κρίση, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, με μία σειρά σημαντικών νομοσχεδίων. Μεταξύ άλλων, στο Υπουργικό Συμβούλιο παρουσιάστηκε το νέο πλαίσιο για τις «Πρότυπες Προτάσεις» έργων («Προτάσεις Καινοτομίας»), του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το τελικό σχέδιο (master plan) δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και η Εθνική Στρατηγική Κυβερνοασφάλειας, του Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Θα ακολουθήσει, μετά το πέρας της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών και την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, η σχετική αναλυτική ανακοίνωση.
Αύριο, Τρίτη και ώρα 11:00 π.μ., ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Την Τετάρτη, στις 14:00 μ.μ., θα συμμετέχει στην συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης.
Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για την διήμερη Σύνοδο Κορυφής (10-11 Δεκεμβρίου 2020) των Ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντικείμενο τον περαιτέρω συντονισμό για τη νόσο COVID-19, την κλιματική αλλαγή, την ασφάλεια και τις εξωτερικές σχέσεις.
Κλείνοντας, εκφράζω θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους τού Ελληνικής καταγωγής γερουσιαστή Πολ Σαρμπάνη, που έφυγε από τη ζωή. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός σε σχετική του ανάρτηση, «ο γερουσιαστής Πολ Σαρμπάνης υπήρξε κορυφαία φυσιογνωμία στην αμερικανική πολιτική και ισχυρός υποστηρικτής των ελληνικών θεμάτων, κάτι για το οποίο η Ελλάδα θα είναι πάντα ευγνώμων».
Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας, με τη συνήθη ηλεκτρονική διαδικασία υποβολής. Τις ερωτήσεις θα συντονίζει ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού κ. Γιώργος Ευθυμίου, τηρώντας αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Κ. ΠΑΠΑΧΛΙΜΙΝΤΖΟΣ: Δεν αναφερθήκατε στα θέατρα, τα μουσεία, τους κινηματογράφους και τους λοιπούς χώρους Πολιτισμού. Υπάρχουν κάποιες αποφάσεις ή σχεδιασμός σχετικά με το άνοιγμά τους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπάρχει συζήτηση για τα θέματα αυτά. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι η ψυχαγωγία και ο πολιτισμός είναι θέματα, τα οποία μας απασχολούν. Όσον αφορά την ψυχαγωγία, όπως είπα και στην εισαγωγική μου τοποθέτηση, δεν πρόκειται ν’ ανοίξει μέχρι τις 7 Ιανουαρίου του 2021. Θα μπορούσε να κατηγοριοποιήσει κανείς διάφορα θέματα από τη νυχτερινή διασκέδαση, μέχρι τα θέματα των σινεμά για παράδειγμα. Υπάρχει μια συζήτηση και θα απασχολήσει και την Επιτροπή των ειδικών και την Κυβέρνηση το θέμα των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων. Επομένως, μαζί με τις ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο, τις εκκλησίες μας και τα κομμωτήρια, θα έχουμε νεότερα για κάποιους τομείς του πολιτισμού, προς το τέλος της εβδομάδας, εάν υπάρχει περιθώριο από το επιδημιολογικό φορτίο, ν’ ανοίξουν.
ΑΙΜ. ΚΑΝΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εάν με το άνοιγμα της αγοράς παρατηρηθεί εκ νέου επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, υπάρχει περίπτωση ν’ αποφασίσετε να κλείσετε τα καταστήματα; Και αν συμβεί αυτό δεν θα επηρεάσει περαιτέρω αρνητικά την Οικονομία;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το σχέδιό μας είναι δυναμικό, όπως ξέρετε εδώ και 10 μήνες. Πάντα λαμβάνουμε υπόψη το επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια και σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές και προσαρμόζουμε, ανάλογα τη στρατηγική μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και να μπορέσει το Σύστημα Υγείας ν’ αντέξει την πίεση από αυτόν τον αόρατο και ύπουλο εχθρό, τον κορονοϊό. Άρα, είναι δυναμική η προσαρμογή του σχεδίου μας. Ελπίζουμε, με την τήρηση των μέτρων, κι εφόσον όλοι είμαστε συνεπείς και δεν εφησυχάζουμε, να ρίξουμε το επιδημιολογικό φορτίο και να μη χρειάζεται τέτοιου είδους εξέλιξη στο μέλλον.
Γ. ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ: Εφόσον υπάρξει κάποια προοδευτική απελευθέρωση του λιανεμπορίου, θα συνεχίσουν να ισχύσουν τα sms στις ώρες λειτουργίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα sms θα συνεχίσουν να ισχύουν, γιατί είναι πάρα πολλοί οι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, οι οποίοι θα παραμείνουν κλειστοί.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ποια εργαλεία υπάρχουν για να ελεγχθεί η εφαρμογή της σύστασης, που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει απευθύνει ενόψει των Χριστουγέννων, ότι για τον εορτασμό τους θα επιτραπεί συν μία οικογένεια;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι ένα θέμα του σχεδιασμού μας και φυσικά επαφίεται πάρα πολύ -όπως και όλα τα μέτρα- στην ατομική ευθύνη των πολιτών. Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι συναθροίσεις είναι πηγή διασποράς. Δεν θέλουμε διασπορά. Θέλουμε μείωση της διασποράς. Θέλουμε μείωση του επιδημιολογικού φορτίου, για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, στα χέρια μας. Έχουμε όλοι την ανάγκη να δούμε αγαπημένα μας πρόσωπα, αλλά όλοι, στην ελληνική κοινωνία, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό πρέπει να γίνει με ασφάλεια. Η αποφυγή μεγάλων συναθροίσεων είναι κλειδί, για ν’ αποφύγουμε ένα πισωγύρισμα. Επομένως, αυτό που έχουμε ως ισχυρή σύσταση, αυτή τη στιγμή, είναι η αποφυγή των συναθροίσεων μέσα στις γιορτές, ώστε να μπορέσουμε να τις περάσουμε με την οικογένειά μας, ή το πολύ με ακόμη με μία οικογένεια, ή μέχρι εννέα άτομα. Και σε αυτό οι Έλληνες θ’ ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ανήμερα Χριστούγεννα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, ανήμερα Πρωτοχρονιάς οι πολίτες θα πρέπει να επιστρέφουν στις 9 το βράδυ σπίτι τους.
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτό είναι κάτι, το οποίο θα το δούμε τις επόμενες ημέρες. Μιλάμε στην ουσία για τέσσερις ημέρες: Παραμονή και ανήμερα των Χριστουγέννων, καθώς και παραμονή και ανήμερα Πρωτοχρονιάς. Θα το δούμε τις επόμενες ημέρες, εάν μπορεί να υπάρξει κάτι ευρύτερο από το συνηθισμένο ωράριο, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί, όπως αντιλαμβανόμαστε όλοι, και από το θέμα του λιανεμπορίου.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Τι θα κάνετε με τον Μητροπολίτη Ξάνθης, που λέει ότι θα ανοίξει τις Εκκλησίες;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αντιλαμβανόμαστε πως τα Χριστούγεννα είναι μια πολύ σημαντική γιορτή για τη Χριστιανοσύνη. Γι’ αυτό θα υπάρξει και επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, προκειμένου να έχουμε έναν απόλυτο συντονισμό με την Εκκλησία της Ελλάδας και το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό που προέχει, φυσικά, μέχρι τα Χριστούγεννα, -γιατί έχουμε αρκετές εβδομάδες μπροστά μας- είναι να τηρούμε όλοι τα μέτρα, να ρίξουμε γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο, ώστε να περιοριστεί η διασπορά στην κοινότητα. Αυτό είναι το μέλημά μας. Αυτή είναι η μάχη που πρέπει να δώσουμε.
ΕΛ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ: Όπως είπατε, μένει με αστερίσκο η λειτουργία εκκλησιών, κομμωτηρίων, λιανεμπορίου. Προσδοκάτε ότι τα στοιχεία έως το τέλος της εβδομάδας θα αλλάξουν τόσο, ώστε να επιτρέψετε τη λειτουργία τους; Θα βρείτε σύμφωνους τους λοιμωξιολόγους;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είμαστε έναν μήνα μετά την εφαρμογή των μέτρων. Το επιδημιολογικό φορτίο μειώνεται, αλλά αργά. Ο κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων μειώνεται, επίσης, αργά. Η πίεση στα νοσοκομεία μας εξακολουθεί να είναι υψηλή. Όλα αυτά θα τα λάβουν υπόψη τους οι ειδικοί πριν εισηγηθούν στην Κυβέρνηση. Περιμένουμε, όμως, αυτή την εβδομάδα μια αποκλιμάκωση, όπως την είδαμε και χθες. Δεν μας ξεγελά το νούμερο, επειδή ήταν Κυριακή, ούτε θα μας ξεγελάσει το σημερινό νούμερο, που και αυτό αναμένεται να είναι χαμηλά. Κοιτάζουμε τον εβδομαδιαίο κυλιόμενο μέσο όρο. Αυτή είναι η κατεύθυνση. Προσδοκούμε ότι θα έχουμε μια αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να εισηγηθούν σχετικά στην Κυβέρνηση.
ΑΙΜ. ΠΕΡΔΙΑΚΑΡΗΣ: Θα υπάρξει νέο πακέτο μέτρων για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, που ανακοινώθηκε νωρίτερα ότι θα παραμείνουν κλειστές έως τις 7 Ιανουαρίου; Επίσης, υπάρχει ενδεχόμενο παράτασης του lock down μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν επεκτείνουμε τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, έχουμε δείξει ότι στεκόμαστε δίπλα στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και στηρίζουμε την απώλεια εισοδήματος, την οποία υφίστανται, για να προστατέψουν τη δημόσια υγεία. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και τώρα.
ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε και ο Πρωθυπουργός και εσείς προσωπικά έχετε πει πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει εργαζομένους και επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία. Πόσο πιθανό είναι να υπάρξει μια νέα ρύθμιση των 120 δόσεων και πότε αναμένονται οι σχετικές αποφάσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή, αυτό το ενδεχόμενο δεν εξετάζεται από την Κυβέρνηση. Ήταν σαφής η τοποθέτηση του κ. Σκυλακάκη την προηγούμενη εβδομάδα και σας παραπέμπω σε αυτή. Είναι βέβαιο, όμως, με όλες τις ενέργειες που έχουμε κάνει, ότι έχουμε αποτρέψει τα χρέη του παρελθόντος να γίνουν χιονοστιβάδα που θα πνίξουν τους πολίτες.
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο απολογισμός επί της στοχοθεσίας που θα γίνει στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συνεδρίου πριν από τα Χριστούγεννα, συνδέεται με τη μετάβαση, όπως αναφέρονται σε δημοσιεύματα, στη δεύτερη φάση του επιτελικού Κράτους ή ο βαθμός της συνέπειας συνεπάγεται και αλλαγές Υπουργών;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι τέτοιο. Οποιαδήποτε πρωτοβουλία που έχει να κάνει με αυτό το πεδίο, όπως αναφέρετε, για αλλαγές Υπουργών, είναι φυσικά προνόμιο του Πρωθυπουργού και το ασκεί όποτε ο ίδιος κρίνει σκόπιμο.
ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ: Είναι διατεθειμένη η Κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει το όπλο του βέτο στην Ε.Ε. για να πετύχει κυρώσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είναι κάτι που αυτή τη στιγμή εξετάζεται. Αυτό που εξετάζουμε είναι την υλοποίηση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Περιμένουμε μέσα στην ημέρα και τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, καθώς διαμορφώνεται πλέον η άποψη της Ε.Ε. ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Στην προηγούμενη ενημέρωση είχατε κάνει λόγο για κάποιες προπαρασκευαστικές συζητήσεις, σχετικά με το πλαίσιο ενδεχόμενων κυρώσεων και με το εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Υπάρχει κάποια «κόκκινη» γραμμή με την οποία η Αθήνα προσέρχεται στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, αναφορά με το θέμα της Τουρκίας; Επίσης, η «βιομηχανία» έκδοσης τουρκικών Navtex συνεχίζεται. Οι διερευνητικές επαφές θα μπορούσαν να εκκινήσουν;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όσον αφορά το τελευταίο, έχουμε πει ότι σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις. Γι΄ αυτό χρειάζεται, όμως, συνέπεια και συνέχεια. Δεν μπορεί να σταματούν σήμερα οι προκλήσεις και αύριο να ξεκινάμε συζητήσεις. Πρέπει να υπάρχει ένας εύλογος χρόνος, που να αποδεικνύει η άλλη πλευρά ότι τα λόγια μπορούν να γίνουν πράξη.
Όσον αφορά τα θέματα «κόκκινων» γραμμών και πώς προσέρχεται η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, είναι ξεκάθαρο από την εισαγωγική μου τοποθέτηση ότι διεκδικούμε την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και φυσικά επιμένουμε στο θέμα που έχει θέσει ο Πρωθυπουργός, για το εμπάργκο όπλων, με τη γνωστή πλέον φράση ότι δεν μπορεί ευρωπαϊκές σφαίρες να στρέφονται εναντίον της Ευρώπης.
ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Θα ισχύσει, καθ΄ όλη τη διάρκεια του επόμενου μήνα, ο κανόνας του 13033 για τις μετακινήσεις, ακόμα και αν απελευθερωθούν τις επόμενες ημέρες ορισμένοι τομείς του λιανεμπορίου;
Σ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ανοίξουν πρώτα τα σχολεία και κυρίως τα Δημοτικά; Τι άλλαξε και τελικά αποφασίστηκε να μην λειτουργήσουν; Υπήρξε δίλημμα αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή το λιανεμπόριο;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Το SMS θα συνεχίσει να υπάρχει στη ζωή μας, γιατί πολλοί τομείς της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας παραμένουν κλειστοί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Επιλέχθηκε η ημερομηνία της 7ης Ιανουαρίου, ακριβώς για να υπάρχει μια εναρμόνιση με το άνοιγμα των σχολείων. Αποφασίστηκε να μην ανοίξουν τα σχολεία αυτή την εβδομάδα ή λίγο πριν τις γιορτές, γιατί θα ήταν μεγαλύτερη η αναστάτωση και ένα ρίσκο, το οποίο δεν άξιζε να πάρει κανείς για λίγες ημέρες, ενώ υπήρχε μπροστά μας η περίοδος των εορτών, των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Επομένως, αυτά όλα ελήφθησαν υπόψη και από τους ειδικούς και από την Κυβέρνηση και αποφασίσαμε να πάμε στο άνοιγμα των σχολείων και των υπολοίπων τομέων στις 7 Ιανουαρίου, εφόσον φυσικά το επιδημιολογικό φορτίο το επιτρέψει. Και πιστεύουμε ότι με τα μέτρα που έχουμε πάρει και με την υπευθυνότητα που θα επιδείξουμε όλοι μας, θα καταφέρουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο.
Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Γιατί επιμένετε σε κλειστά σχολεία, ενώ αφήνετε ανοιχτό το ενδεχόμενο για σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου; Ανησυχείτε για εικόνες συνωστισμού τύπου Harrods στην Ερμού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Νομίζω ότι απάντησα στο πρώτο ερώτημα. Όσον αφορά στο δεύτερο, αυτές οι εικόνες είναι μια μεγάλη καμπάνα για όλους μας. Είναι στο χέρι μας να αποφύγουμε τέτοιου είδους καταστάσεις, οι οποίες, το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να γίνουν εστία υπερμετάδοσης. Ας είμαστε προσεκτικοί. Υπάρχουν τα εργαλεία που μας δίνουν τη δυνατότητα και σήμερα να έχουμε τις απαραίτητες προμήθειες σε αυτά τα οποία χρειάζονται. Υπάρχει σταδιακό άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων από σήμερα. Επομένως, υπάρχουν βαλβίδες που μειώνουν την πίεση και αν είμαστε όλοι προσεκτικοί, θα αποφύγουμε τέτοιου είδους εικόνες.
ΣΩΤ. ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε πως θα υπάρξει επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο για το ζήτημα της λειτουργία των εκκλησιών. Η πρόταση της Κυβέρνησης και των ειδικών ποια είναι; Να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών, όπως συνέβη το περασμένο Πάσχα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν θα είμαστε έτοιμοι για να ανακοινώσεις, θα σας πούμε ακριβώς πώς θα λειτουργήσει και αυτό το πλαίσιο.
ΣΤ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, εξετάζετε το ενδεχόμενο άρσης κάποιων περιορισμών ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αυτή τη στιγμή δεν είναι κάτι, το οποίο εξετάζουμε, ούτε υπάρχει ανάλογη εισήγηση από την Επιτροπή των ειδικών. Θα δούμε τις επόμενες ημέρες. Έχουμε παρατηρήσει ότι υπάρχει μια επιμονή στο επιδημιολογικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της Βορείου Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι αυτές μπήκαν πιο νωρίς σε καθεστώς περιοριστικών μέτρων. Ελπίζουμε, όμως, ότι θα ακολουθήσει η γενική πτώση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την Επικράτεια. Είναι κρίσιμο αυτό, προκειμένου να μιλάμε για σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Θεωρεί η Κυβέρνηση σημαντικό ζήτημα το πού θα είναι η κατοικία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Καθόλου. Πολιτικό ζήτημα, το κάνουν εκείνοι οι οποίοι υποκρίνονται. Δεν θα είχε καμία σημασία να συζητάμε, τώρα εδώ, πού μένει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, αν δεν φρόντιζε ο ίδιος να μπει στο επίκεντρο. Γιατί εδώ το βασικό ζήτημα δεν είναι πού μένει. Το θέμα είναι αν υπάρχει διαφάνεια. Αν κάποιος λέει ότι είναι δηλωμένο στο Πόθεν Έσχες και δεν είναι. Αν ζητάει κανείς -είτε δημοσιεύματα, είτε η Νέα Δημοκρατία- να δοθούν, για παράδειγμα, στοιχεία όπως το μισθωτήριο και αυτά δεν προσκομίζονται. Και όταν γενικά υπάρχει μια πολιτική υποκρισία. Και πολιτική υποκρισία είναι ότι προτιμά ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να τον ξέρει ο κόσμος σαν το λαϊκό παιδί που μένει στην Κυψέλη και όχι ως τον μεγαλοαστό που μένει στο Σούνιο.
Γ. ΧΡΙΣΤΑΚΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με δεδομένες τις απαγορεύσεις που ανακοινώσατε, υπάρχει κάποια πρόβλεψη για να μπορέσουν άνθρωποι που είναι μόνοι τους, όπως, για παράδειγμα, ένας παππούς ή μια γιαγιά στο χωριό, να περάσουν τις γιορτές με τους στενούς συγγενείς τους; Εξετάζετε κάτι τέτοιο; Υπάρχει δυνατότητα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Όταν υπάρχει άνισο επιδημιολογικό φορτίο στην Επικράτεια, όταν κάποιες περιοχές είναι επιβαρυμένες και άλλες είναι λιγότερο επιβαρυμένες, αν ανοίγαμε τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το βέβαιο ήταν ότι θα είχαμε εξάπλωση και στις λεγόμενες «καθαρές» περιοχές. Επομένως, οι μετακινήσεις που επιτρέπονται από Νομό σε Νομό και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια είναι μόνο με το Ε1 και το Ε9.
Σ. ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ: Γνωρίζουμε την ημερομηνία έλευσης του εμβολίου, αλλά και το πότε θα αρχίσει ο εμβολιασμός;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Υπήρξε αναλυτική ενημέρωση μέσα στο Σαββατοκύριακο γι’ αυτό. Και ο Υπουργός Υγείας έχει κάνει δημόσιες τοποθετήσεις για το ζήτημα. Αυτό στο οποίο εστιάζουμε αυτές τις μέρες, δεν είναι τόσο οι ημερομηνίες, είναι κυρίως η προετοιμασία. Πρόκειται για ένα τεράστιο έργο. Δεν υπάρχει προηγούμενο αυτού του έργου το οποίο καλούμαστε να φέρουμε σε πέρας, όχι μόνο η Ελλάδα και άλλες χώρες ανά τον πλανήτη, καθώς αφορά έναν τόσο μαζικό εμβολιασμό σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, με τόσο απαιτητικές προϋποθέσεις, από τη μεταφορά, μέχρι την αποθήκευση και τη διανομή μέχρι το τελευταίο Εμβολιαστικό Κέντρο, ώστε να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας. Είναι ένα τιτάνιο έργο και δίνουμε έμφαση αυτές τις εβδομάδες στο πώς θα έρθει σε πέρας με ασφάλεια και ταχύτητα, όπως προβλέπεται. Όταν εγκριθεί από τους αρμόδιους ευρωπαϊκούς Οργανισμούς η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, θα προχωρήσουμε –όπως έχουμε πει– και μέσα σε 24 ώρες από την παραλαβή των εμβολίων θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό.
ΝΕΚΤ. ΣΤΑΜΟΥΛΗ: Με τι θα είναι ικανοποιημένη η Ελλάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο; Με την υιοθέτηση ενός μηχανισμού κυρώσεων, που θα ενεργοποιηθεί μελλοντικά; Με την υιοθέτηση άμεσα κυρώσεων; Και ποιος είναι ο εύλογος χρόνος που θεωρεί απαραίτητο η Αθήνα, προκειμένου να ξεκινήσουν οι συζητήσεις;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Η έναρξη συζητήσεων δεν είναι θέμα λίγων ημερών. Θα χρειαστούν κάποιες εβδομάδες οπωσδήποτε, ώστε να αποδεικνύεται συνέπεια και συνέχεια από τουρκικής πλευράς. Όσον αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έχω τοποθετηθεί στην εισαγωγική τοποθέτηση. Αλλά ας περιμένουμε και τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες, που έγινε σήμερα.
ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Η τηλεκπαίδευση στα σχολεία πότε θα σταματήσει για τις γιορτές; Για τους γονείς μαθητών θα συνεχιστεί η δυνατότητα της άδειας ειδικού σκοπού;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Αξίζει τον κόπο να δούμε ποιο ήταν το κλίμα για την τηλεκπαίδευση, από την Άνοιξη και λίγες ημέρες αφότου ξεκίνησε το lockdown. Ήταν ένα κλίμα ότι κάτι δεν πάει καλά, ότι κάτι δεν προχωράει, ενώ ήταν ξεκάθαρο ότι τα όποια προβλήματα νεότητας οφείλονταν στις πλατφόρμες από το εξωτερικό και δεν ήταν αμιγώς ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε δει να δουλεύει πραγματικά πολύ αποτελεσματικά η τηλεκπαίδευση. Αξίζουν συγχαρητήρια στους εκπαιδευτικούς μας και στα παιδιά που έχουν προσαρμοστεί. Θα συνεχίσουμε σ’ αυτό το πλαίσιο και τις επόμενες ημέρες, ώστε όταν ανοίξουν με φυσική παρουσία τα σχολεία μας αυτό να γίνει με απόλυτη ασφάλεια. Όχι τόσο για τη μεταφορά του ιού μέσα στα σχολεία που -όπως είδαμε και στο προηγούμενο διάστημα- ήταν χαμηλή, αλλά κυρίως για τη μεταφορά από την κοινότητα μέσα στο σχολικό περιβάλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ.