Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (20/7/2020)
Η εισαγωγική τοποθέτηση από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου
Καλό μεσημέρι σε όλες και όλους,
Α. Για την 20η Ιουλίου
Σαν σήμερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, ο Αττίλας εισέβαλε στην Κύπρο, για να καταπατήσει το 40% σχεδόν των εδαφών της, να αφήσει χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, τραυματίες και πρόσφυγες στην ίδια την Πατρίδα τους. Τιμούμε τους νεκρούς της άνισης μάχης και κρατάμε ως δίδαγμα από την αποφράδα εκείνη ημέρα, την ανάγκη ενότητας του Ελληνισμού απέναντι στις εξωτερικές προκλήσεις.
Β. Για την τουρκική προκλητικότητα
Όπως τόνισε στο σημερινό μήνυμά του ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «σαράντα έξι χρόνια από την τουρκική εισβολή, η πληγή της Κύπρου εξακολουθεί να αιμορραγεί. Αλλά και τον ουρανό ολόκληρης της περιοχής συνεχίζουν, δυστυχώς, να σκεπάζουν όλο και περισσότερα σύννεφα προκλήσεων από τον ίδιο ένοχο.
Στην παράνομη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους προστίθενται τώρα και αλλεπάλληλες επιθετικές ενέργειες, που αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κινήσεις εκτός Διεθνούς Δικαίου, νάρκες στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Μεσόγειο. Αλλά κι ανιστόρητες αποφάσεις, προσβολές στον παγκόσμιο πολιτισμό, όπως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε απλό τέμενος». Και συνεχίζει στο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, «σαράντα έξι χρόνια μετά, δεν επιτρέπουμε στη λήθη να γίνεται εμπόδιο στη λύση».
Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε τα ζητήματα των τουρκικών προκλήσεων κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κορυφής και υπογράμμισε τις υποχρεώσεις της Ευρώπης προς τα κράτη μέλη της. Είπαμε, ταυτόχρονα, τόσο προς την Άγκυρα, όσο και προς τους εταίρους και τους συμμάχους μας, ότι είμαστε έτοιμοι και αποφασισμένοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, σε ξηρά και θάλασσα.
Γ. Σύνοδος Κορυφής
Συνεχίζει και σήμερα, για τέταρτη μέρα, τις εργασίες του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μια κρίσιμη συνεδρίαση που θα δείξει αν το βήμα της Ευρώπης προς περαιτέρω ολοκλήρωση και εμβάθυνση θα ολοκληρωθεί ή, αντίθετα, θα μείνει μετέωρο. Ελπίζουμε για το πρώτο και εργαζόμαστε για αυτό.
Ο Πρωθυπουργός όλο αυτό το τετραήμερο συμμετείχε ενεργά, όχι μόνο στην Ολομέλεια, αλλά και σε πολλές συσκέψεις στο περιθώριο της Συνόδου, από τις χώρες του Νότου, μέχρι το γκρούπ των λεγόμενων «φειδωλών χωρών». Αναδείχθηκε έτσι, άλλη μια φορά, πόσο πολύτιμη είναι για τη χώρα η ανάκτηση της αξιοπιστίας της. Γεγονός που αξιοποιείται από τον Πρωθυπουργό για να φέρει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε μια δύσκολη και ιστορικής σημασίας διαπραγμάτευση.
Σκοπός των παρεμβάσεών του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι να συμβάλλει εποικοδομητικά για μια επιτυχή κατάληξη της Συνόδου, ώστε να εγκριθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, προκειμένου οι ευρωπαϊκοί πόροι να επαρκούν για την αντιμετώπιση των αναγκών και των απαιτήσεων των Ευρωπαίων πολιτών.
Σήμερα στις 5 το απόγευμα θα συνεχιστεί η συζήτηση και μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής θα υπάρξει ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό.
Δ. Κορονοϊός
Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, κατέστησε σαφές ότι θα παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό και θα αναπροσαρμόζει τις αποφάσεις της ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Καταστήσαμε σαφές ότι ανοίγουμε τις πύλες της χώρας μας, έχοντας ως γνώμονα την ασφάλεια των εργαζόμενων στο χώρο του τουρισμού, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς και βεβαίως των επισκεπτών μας.
Εξαιτίας της επιβάρυνσης στα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά των βαλκανικών χωρών, πήραμε πρόσθετα μέτρα στο συνοριακό φυλάκιο του Προμαχώνα, ενώ ξεκινήσαμε εκτεταμένα στοχευμένα τεστ στα σύνορά μας με την Αλβανία. Την επιβαρυμένη εικόνα επιβεβαίωσαν και τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών στα σύνορά μας, με 8 θετικά κρούσματα σε σύνολο 866 στην Κακαβιά και με συνολικά 170 θετικά κρούσματα σε σύνολο 19.676 ελέγχων στον Προμαχώνα από την 1η έως και τις 18 Ιουλίου. Την τελευταία εβδομάδα (12/7-18/7), παρατηρήθηκε συνεχώς αυξανόμενη ροή διελεύσεων (είσοδος-έξοδος) από τις 12 χερσαίες πύλες της χώρας πλην του Προμαχώνα. Συγκεκριμένα, 20.331 διελεύσεις από Αλβανία, 8.049 από Βουλγαρία πλην του Προμαχώνα, 16.358 από Βόρεια Μακεδονία και 4.325 από Τουρκία.
Με αυτά τα δεδομένα, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, και με την σύμφωνη γνώμη του επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Δημόσιας Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρη Τσιόδρα εισηγήθηκε προς τον Πρωθυπουργό την λήψη πρόσθετων μέτρων σε ό,τι αφορά τις εισόδους και εξόδους από τα χερσαία σύνορα της χώρας. Ο Πρωθυπουργός αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση και αποφασίσθηκαν τα εξής αναφορικά με τα χερσαία σύνορά μας:
1ον. Πέραν των όσων έχουν ήδη αποφασιστεί και ισχύουν για την είσοδο από τον Προμαχώνα, από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη 22 Ιουλίου έως και την Τρίτη 4 Αυγούστου 2020, η είσοδος στην Ελληνική Επικράτεια για ουσιώδεις μετακινήσεις επιτρέπεται μόνο από τα συνοριακά σημεία ελέγχου Κακκαβιάς, Κρυσταλλοπηγής, Ευζώνων, Προμαχώνα, Νυμφαίας και Κήπων.
2ον. Οι Έλληνες πολίτες, όσοι έχουν άδεια παραμονής, οι κάτοχοι Ειδικού Δελτίου Ταυτότητας Ομογενούς υποχρεούνται και αυτοί να συμπληρώνουν το Passenger Locator Form (PLF) στην ηλεκτρονική διεύθυνση https:// travel.gov.gr καθώς και την ηλεκτρονική προαναγγελία σύντομης μετακίνησης, στην ίδια διεύθυνση. Επισημαίνουμε με έμφαση ότι ο κορονοϊός είναι εδώ. Και παρακαλούμε όλους τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις σε επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, όπως είναι σήμερα αυτές της Βαλκανικής.
3ον. Οι εργάτες γης, σε περίπτωση που βρίσκονται στη χώρα και εξέλθουν της Ελληνικής Επικράτειας πριν από τις 4 Αυγούστου 2020, δεν θα έχουν ξανά το δικαίωμα εισόδου μέχρι νεωτέρας.
Η Ελλάδα είναι -και θα παραμείνει- μια υγειονομικά ασφαλής χώρα. Πήραμε -και θα παίρνουμε όποτε χρειαστεί- με αίσθημα ευθύνης κάθε απαραίτητο μέτρο, ακούγοντας πάντα τη γνώμη των ειδικών.
Υπενθυμίζεται ότι σε σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα ο Πρωθυπουργός έδωσε οδηγίες για εντατικοποίηση των ελέγχων ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας και αποτροπής του συγχρωτισμού. Και αυτό ακριβώς γίνεται. Το διάστημα από τις 17 Ιουλίου μέχρι και σήμερα, διενεργήθηκαν από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την Ελληνική Αστυνομία και την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή 2.884 έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα, διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε 144 περιπτώσεις, επιβλήθηκαν 161 πρόστιμα ύψους 38.250 ευρώ και διοικητικές κυρώσεις αναστολής λειτουργίας 30 ημερών συνολικά.
Υπενθυμίζεται ότι από αύριο Τρίτη 21 Ιουλίου και κάθε Τρίτη στη μία το μεσημέρι, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Νίκος Χαρδαλιάς, θα ενημερώνει τους αρμόδιους συντάκτες για όλες τις εξελίξεις στο νέο Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας στο Κτήριο Φάρος, στη Λεωφόρο Κηφισίας 37-39, στο Μαρούσι.
Ε. Για τα αναδρομικά των συνταξιούχων
Σε ό,τι αφορά την απόφαση του ΣτΕ για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων. Αυτό θα κάνει και τώρα. Η Κυβέρνηση μελετά όλες τις πτυχές της απόφασης του ΣτΕ και μέσα στην εβδομάδα ο Πρωθυπουργός θα ανακοινώσει τον τρόπο και το χρόνο με τον οποίο θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή της απόφασης. Δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής και οι συνταξιούχοι δεν έχουν κανένα λόγο προσφυγής στη Δικαιοσύνη.
Σημειώνεται ότι από αυτό το μήνα θα γίνεται -για πρώτη φορά- ταυτόχρονα η καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων. Παράλληλα συνεχίζεται η διαφοροποίηση σε ό,τι αφορά τις ημέρες της προπληρωμής τους ώστε να αποφεύγεται κάθε ενδεχόμενο συνωστισμού στις τράπεζες. Έτσι:
– Στις 22 και 24 Ιουλίου θα καταβληθούν οι κύριες και επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων που προέρχονται από το τ. Ι.Κ.Α.-ΕΤΑΜ, τις τράπεζες και τον Ο.Τ.Ε. ανάλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΚΑ τους.
– Στις 28 Ιουλίου, θα καταβληθούν στους συνταξιούχους που προέρχονται από τον ΟΑΕΕ, τον Ο.Γ.Α. και το ΕΤΑΑ.
– Στις 30 Ιουλίου, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, του τ. Ν.Α.Τ., του τ. ΕΤΑΤ, του τ. ΕΤΑΠ-Μ.Μ.Ε. και της Δ.Ε.Η..
ΣΤ. Μάτι
Καθώς συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εθνική τραγωδία στο Μάτι νέα και ανατριχιαστικά στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Ήταν γνωστό από τις ίδιες εκείνες μέρες ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από το έγκλημα που διαπράχθηκε. Τα μεσάνυχτα της ίδιας εκείνης μέρας ο τότε Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας συγκαλούσε στο Αρχηγείο της Πυροσβεστικής επικοινωνιακού χαρακτήρα σύσκεψη – παρωδία στην οποία τόσο ο ίδιος όσο και οι συναρμόδιοι Υπουργοί προσποιούνταν ότι δεν ήξεραν για νεκρούς. Κι αυτό ενώ ήδη το ΕΚΑΒ είχε παραλάβει τις σορούς απανθρακωμένων ανθρώπων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) ζητούσε σάκους για δεκάδες σορούς.
Λίγες μέρες αργότερα ο τότε Υπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Τόσκας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου δήλωνε ότι ψάχνει για λάθη και δεν βρίσκει. Λίγους μήνες αργότερα και ενώ είχε αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η κυρία Γεροβασίλη, ο τότε Αρχηγός της Πυροσβεστικής -σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που αποκάλυψε η εφημερίδα «Καθημερινή»- ασκούσε στον εμπειρογνώμονα του Σώματος που είχε ορίσει η Δικαιοσύνη απειλές -και μάλιστα με χυδαίες εκφράσεις- προκειμένου να συγκαλύψει τους πραγματικούς ενόχους και να μην επιρρίψει ευθύνες σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι ηχογραφημένοι διάλογοι μεταξύ του εμπειρογνώμονα και του τότε Αρχηγού της Πυροσβεστικής είναι ανατριχιαστικοί. Εάν λοιπόν η κυρία Γεροβασίλη αμφισβητεί οτιδήποτε, οφείλει να στραφεί εναντίον εκείνου που χρησιμοποίησε το όνομά της, εν αγνοία της όπως η ίδια ισχυρίζεται.
Όλα τα στοιχεία παραπέμπουν, πέρα από το έγκλημα της 23ης Ιουλίου και σε έγκλημα συγκάλυψης. Και για τα δύο αυτά εγκλήματα υπάρχουν τεράστιες ηθικές, πολιτικές και ποινικές ευθύνες. Και είναι απαραίτητο -όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- να διαλευκανθεί η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Το οφείλουμε στη μνήμη των θυμάτων.
Ζ. Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού
Σήμερα στις 20:00 ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει να μιλήσει σε εκδήλωση του ΟΑΕΔ στην οποία θα παρουσιαστούν βελτιωμένα, αλλά και νέα Προγράμματα Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης. Λόγω της συνέχισης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό δεν είναι δυνατόν και η Κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Πρόκειται για μια εκδήλωση που αφορά τον κόσμο της εργασίας, η προστασία του οποίου αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ρόλος του ΟΑΕΔ καλείται να προσαρμοστεί στα όσα προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία. Να δημιουργήσει, δηλαδή, ένα ανάχωμα στην επέλαση της ανεργίας με τρεις τρόπους:
– Προσφέροντας δεξιότητες της νέας εποχής στους ανέργους.
– Δίνοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, και
– «Γεφυρώνοντας» την προσφορά που υπάρχει στον χώρο της απασχόλησης με τις ανάγκες που προκύπτουν στον χώρο της Αγοράς.
Ήδη, 6 προγράμματά του ΟΑΕΔ, που επιδοτούν 40.200 δουλειές, με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, επανασχεδιάστηκαν. Σε αυτά προστίθενται 13 νέα προγράμματα, ύψους 633 εκατομμυρίων ευρώ, που δημιουργούν ακόμη 88.600 νέες θέσεις εργασίας. Για να είναι πιο ελκυστικά τα προγράμματα αυτά, αυξήθηκε το ποσό επιδότησης. Διευρύνθηκε ο κύκλος των εργοδοτών και των υποψηφίων. Απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες ένταξης και πρόσληψης. Και δόθηκε προτεραιότητα σε ευάλωτες ομάδες και σε κοινωνικές κατηγορίες οι οποίες πλήττονται εντονότερα από την ανεργία. Συνολικά, έως το τέλος του 2020, θα προσφερθούν 129.000 θέσεις εργασίας με προϋπολογισμό άνω του 1,13 δις ευρώ. Όπως έμπρακτα αποδεικνύει, η Κυβέρνηση νοιάζεται και το Κράτος κάνει ό,τι χρειάζεται για να στηρίξει την εργασία και την επιχειρηματικότητα.
Σας ευχαριστώ πολύ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.
Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Την Παρασκευή έχουμε στην Τουρκία, στην Αγιά Σοφιά, την πρώτη τελετή από τον Πρόεδρο Ερντογάν. Μιλήσατε κι εσείς για κάποιες συζητήσεις που έγιναν στη Σύνοδο Κορυφής, αν μπορούμε να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, για το τι ακριβώς έχει αναπτυχθεί στο περιθώριο κυρίως της Συνόδου, για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Είδαμε και ένα κοινό ανακοινωθέν από κάποιες χώρες, στο οποίο ουσιαστικά φωτογραφίζεται η Τουρκία. Και κατά πόσον είμαστε κοντά ή όχι στο να γίνει μία Σύνοδος, όταν θα καταλήξουμε με τα δημοσιονομικά, με θέμα την τουρκική προκλητικότητα και τη σχέση Ευρώπης – Τουρκίας, οπότε και Ελλάδας – Τουρκίας;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι πολύ εύλογα όλα τα ερωτήματά σας, αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα αποτελέσματα της Συνόδου, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Επιφυλάσσομαι να τοποθετηθώ μετά το τέλος της Συνόδου αυτής.
ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Θα ήθελα να μας διευκρινίσετε λίγο αυτά τα νέα μέτρα στα χερσαία σύνορα. Πλέον, ανοίγουν και τα υπόλοιπα περάσματα; Επιτρέπεται σε όλους η είσοδος; Πάλι με τεστ 72 ώρες πριν; Μόνο για Έλληνες; Τι ακριβώς;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Στην ουσία περιορίζουμε, βάζουμε φρένο στις διελεύσεις. Μέχρι τώρα είχαμε για τουριστικούς σκοπούς είσοδο μόνο από τον Προμαχώνα, με την υποχρέωση επίδειξης αρνητικού μοριακού τεστ, μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στη χώρα. Υπήρχε η δυνατότητα για ουσιώδεις μετακινήσεις, για Έλληνες πολίτες και για όσους έχουν άδεια παραμονής και από τις άλλες χερσαίες πύλες εισόδου. Τώρα οι πύλες αυτές περιορίζονται στις 6, προκειμένου να έχουμε καλύτερο έλεγχο των διελεύσεων. Επίσης, δεν επιτρέπεται να γίνεται η συνεχής μετακίνηση, από ή προς την Ελλάδα, για σύντομες επισκέψεις, σε περιπτώσεις που έχουμε εργάτες γης. Και αυτό διότι είναι σε έξαρση οι επιδημιολογικές καμπύλες σε χώρες της Βαλκανικής και είναι μεγαλύτερη η πιθανότητα να μεταφέρουν θετικά κρούσματα στο εσωτερικό της χώρας. Παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις, αυτά τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων, προκειμένου να ελέγξουμε καλύτερα τις ροές. Και είμαστε εδώ να επαναξιολογούμε συνεχώς την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων. Γνώμονάς μας και πρώτη μας προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας Υγείας.
Κ. ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη δημιουργήθηκαν εικόνες συνωστισμού από χιλιάδες οπαδούς του Ολυμπιακού. Επειδή είχε τοποθετηθεί και γιγαντο-οθόνη έξω από το γήπεδο που μετέδιδε τη φιέστα της ομάδας, βλέπουμε μόνο έλλειψη ατομικής ευθύνης ή ευθύνονται ίσως η Πολιτεία και η Π.Α.Ε. Ολυμπιακός γι’ αυτή την εικόνα;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Είναι μια εικόνα, η οποία δεν είναι αυτό που θέλουμε να βλέπουμε. Σε όλες τις περιπτώσεις στο παρελθόν όπου έχουμε δει συγχρωτισμό, έχουμε καταδικάσει τέτοιου είδους φαινόμενα. Και γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε πάρει και μέτρα περιορισμού τέτοιου είδους εκδηλώσεων, με τελευταία την απόφασή μας για την απαγόρευση των πανηγυριών. Δεν είναι η εικόνα που θέλουμε να δίνουμε. Και αυτό είναι ένα ζήτημα, που πρέπει να μας προβληματίσει για το μέλλον. Ελπίζουμε να είναι η τελευταία φορά που έγινε αυτό.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, η συμβιβαστική πρόταση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ουσιαστικά αποδέχεται την εισήγηση της Ολλανδίας για βέτο των κρατών-μελών στην εκταμίευση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης. Την πρόταση αυτή θα τη δεχτεί και η Ελλάδα; θα δεχτούμε γενικότερα όρους που παραπέμπουν σε μνημονιακές διαδικασίες, δηλαδή, σύνδεση των εκταμιεύσεων με προϋποθέσεις, με εκπλήρωση μεταρρυθμίσεων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα το βάφτιζα αυτό ως μια προσπάθεια εισόδου μνημονιακών υποχρεώσεων, αλλά ως μια πολύ περίπλοκη διαδικασία διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία θα φέρει πολύ μεγάλες δυσκολίες στην υλοποίηση των δράσεων που θα προβλέπονται από τα κράτη-μέλη, για να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Πιστεύουμε ότι μέσα στη διάρκεια της ημέρας θα υπάρξουν τροποποιήσεις στο θέμα της διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης και θα τοποθετηθούμε συνολικά στο τέλος. Αυτή τη στιγμή, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι πολύ δυσλειτουργικό το σχήμα που προτείνεται.
Ν. ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ: Αναφερθήκατε και στο Μάτι, όπου φέρονται, από χθεσινό ρεπορτάζ κυρίως, επιχειρησιακές ευθύνες. Όμως, υπάρχει μια αλληλουχία αποκαλύψεων τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες εσείς και η Κυβέρνηση γενικότερα, έχει επιρρίψει πολιτικές ευθύνες στον πρώην Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα. Υπάρχει και ποια είναι εάν υπάρχει, μια λεπτή κόκκινη γραμμή, θα έλεγα, που οι πολιτικές ευθύνες μπορούν να γίνουν ποινικές;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το κρίνει. Αυτό που ζητάμε από τον κ. Τσίπρα είναι να τοποθετηθεί σε όλα τα προηγούμενα που έχουμε ακούσει. Και επειδή άκουγα, λίγο πριν έρθω, τον κ. Ζαχαριάδη στο ραδιόφωνο να λέει ότι περιμένει από τον Πρωθυπουργό να τοποθετηθεί, ας ακούσουμε τον πρώην Πρωθυπουργό, ο οποίος συγκαλούσε αυτές τις συσκέψεις, που είχε την εποπτεία των εξελίξεων,, να πει τι ακριβώς συνέβη εκείνες τις ημέρες. Σε κάθε περίπτωση, εμείς έχουμε ευθύνη να λάμψει η αλήθεια. Έχουμε δει τις δύο τελευταίες ημέρες ανατριχιαστικά δημοσιεύματα και ανατριχιαστικά ηχητικά ντοκουμέντα, τα οποία, στη μνήμη των θυμάτων, δεν επιτρέπουν ολιγωρία.
Β. ΣΑΜΑΡΑ: Έχετε κάποιο σχόλιο για τις μηνύσεις και τις απειλές του βουλευτή Κωνσταντίνου Μπογδάνου κατά δημοσιογράφων;
ΣΤ. ΠΕΤΣΑΣ: Δεν θα ήθελα να κάνω κάποιο σχόλιο, αυτή τη στιγμή, για τον τρόπο που έχει αναπτυχθεί αυτός ο δημόσιος διάλογος του κ. Μπογδάνου στα κοινωνικά δίκτυα. Αυτό που θα ήθελα να πω, σε συνέχεια όσων έχουμε δει τις προηγούμενες ημέρες, είναι ότι αν νομίζει κάποιος ότι θίγεται, μπορεί φυσικά να προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Αυτό επικαλέστηκε και η κυρία Γεροβασίλη, χθες. Και γι’ αυτό την καλέσαμε, αν νομίζει ότι θίγεται, να προσφύγει εναντίον του ανθρώπου που έλεγε αυτά που έλεγε -όπως η ίδια λέει- εν αγνοία της.
Σας ευχαριστώ.