Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (11/11/2021)

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου (11/11/2021)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ  και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Για τις Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία

Πριν από λίγο δημοσιεύθηκαν οι Φθινοπωρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το 201-2022-2023 για τις χώρες της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για τη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ρυθμούς ανάπτυξης για το 2021, 7,1% που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη από το μέσο όρο που είναι 5% και σημαντικά αυξημένος από τις καλοκαιρινές της προβλέψεις. Για το 2022 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 5,1% σημαντικά υψηλότερος από το μέσο όρο που είναι στο 4,3%. Για το 2023 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 3,6% επίσης αυξημένος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που θα είναι στο 2,4% για την Ευρωζώνη.

Ταυτόχρονα οι προβλέψεις δείχνουν ότι η χώρα μας θα έχει το χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, ενώ θα συνεχιστεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας. Οι προβλέψεις αυτές επιβεβαιώνουν την δυναμική ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Δικαιώνουν την μεταρρυθμιστική μας πολιτική, επιβεβαιώνουν -για μια ακόμη φορά- ότι η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει επίπεδο με μια πολιτική που δίνει αποτελέσματα και που διαμορφώνει σταθερές βάσεις προκοπής και ευημερίας για όλους τους Έλληνες.

Για την πανδημία

Η έξαρση της πανδημίας αφορά όλο το βόρειο ημισφαίριο και όχι μόνο την Ελλάδα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον της δυναμικής κλιμάκωσης των κρουσμάτων, η χώρα μας εξακολουθεί  την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, με την οικονομία, την εκπαίδευση και την κοινωνία να είναι πλήρως λειτουργικές, χωρίς να έχουμε εξαντλήσει ακόμα όλα τα περιθώρια αντίδρασης και άμυνας στον κορονοϊό.

Η βασική, η ασφαλέστερη, η αποδοτικότερη οδός περιορισμού των κρουσμάτων, αλλά  και των συνεπειών της ασθένειας είναι όπως έχουν καταλήξει όλοι οι αρμόδιοι επιστήμονες ο εμβολιασμός.

Η Κυβέρνηση μας, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και το δημόσιο συμφέρον, έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές:

Πρωτ’ απ’ όλα έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι δεν θα υπάρξει άλλο lockdown στη χώρα και ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

Εφαρμόζονται -σε συνεννόηση με τους ειδικούς- μια σειρά από μέτρα και βρίσκεται σε εξέλιξη ένα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχου της τήρησής τους.

Ταυτόχρονα  ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την επιτάχυνση των ρυθμών για την τρίτη -τη λεγόμενη αναμνηστική- δόση. Θα επαναλάβω για μια ακόμη φορά: Από έρευνες που έχουν γίνει και δημοσιεύονται στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από τα καθημερινά στοιχεία των νοσοκομείων μας προκύπτει ότι 9 στους 10 νοσηλευόμενους σε Μ.Ε.Θ. είναι συμπολίτες μας που είναι ανεμβολίαστοι.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις περιφέρειες που παρατηρείται πού μεγάλη και αυξημένη πίεση. Το πλαίσιο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζει τη χώρα -όπως είχε συμβεί και σε άλλες φάσεις όξυνσης της πανδημίας στο παρελθόν- ως μια Υγειονομική Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν τεθεί στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. μέχρι σήμερα -και η κατάσταση αυτή είναι δυναμική ενισχύεται και συνεχίζεται- 200 κλίνες στη Θεσσαλονίκη από τον ιδιωτικό τομέα και 206 στη Θεσσαλία για covid περιστατικά και 150 κλίνες στη Θεσσαλονίκη και άλλες 150 στη Λάρισα για άλλα περιστατικά. Στη διάθεση του Ε.Σ.Υ. βρίσκονται και οι Μ.Ε.Θ. του ιδιωτικού τομέα. Στη Αττική υπάρχει αντίστοιχη συνεννόηση για ενεργοποίηση της διάθεση κλινών του ιδιωτικού τομέα στο Ε.Σ.Υ. αν παραστεί ανάγκη.

Μέχρι τέλος της εβδομάδας θα συνεχιστεί η επικοινωνία με τους ιατρικούς συλλόγους προκειμένου να ενισχυθεί το Ε.Σ.Υ. με ιδιώτες γιατρούς. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν  δεν καλυφθούν οι ανάγκες στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ενεργοποιηθεί η επίταξη των υπηρεσιών των ιδιωτών γιατρών για το Ε.Σ.Υ..

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια σύνθετη και πολυεπίπεδη κρίση, που δεν έχει μόνο υγειονομικές διαστάσεις. Η Κυβέρνηση μας, με ένα ισορροπημένο στρατηγικό σχέδιο, προσπαθεί να περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες και να διασφαλίσει τη ζωή σε κάθε έκφανσή της.

Νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο

Η Κυβέρνηση μας ήταν από τις πρώτες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που έλαβαν μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής  κρίσης και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή. Μετά την πρώτη επέκταση των μέτρων, προχωρήσαμε χθες και σε μια ακόμη, που αφορά όλους τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στη χαμηλή τάση, αφορά επιχειρήσεις, καθώς και τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου. Τα νέα μέτρα  θα ισχύσουν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο και περιλαμβάνουν τα εξής:

-Αυξάνεται από τα 18 στα 39 ευρώ τον μήνα το ύψος της κρατικής επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τη χαμηλή τάση για τις πρώτες 300 kWh.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ύψος της επιδότησης διαμορφώνεται σε 45 ευρώ τον μήνα από 24 ευρώ.

-Για τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, προβλέπεται η αναστολή της  χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Με το μέτρο αυτό, θα δουν μια μείωση στο λογαριασμό τους που θα κυμαίνεται από τα  20 έως τα 40 ευρώ τον μήνα.

-Αναστέλλεται για χρονική περίοδο πέντε μηνών (από τον Νοέμβριο 2021 έως και τον Μάρτιο 2022) η πληρωμή Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για επιχειρήσεις με βιομηχανικές χρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης, καθώς και λοιπές χρήσεις Μέσης Τάσης. Οι χρεώσεις ΥΚΩ για τις εν λόγω επιχειρήσεις ανέρχονται σε 63 εκατ. ευρώ.

Συνολικά οι συνολικοί πόροι που θα διατεθούν για αυτή την ενίσχυση σε νοικοκυριά, σε επιχειρήσεις και καταναλωτές ξεπερνά τα 620 εκατ. ευρώ από τον Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021.

Το  διεθνές περιβάλλον είναι ρευστό,  οι κλυδωνισμοί που αρχικά προκάλεσε η πανδημία-δυστυχώς- προχωρούν και σε άλλες μορφές βίου, όμως η κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με ανατιμήσεις. Ανησυχεί για τις ανατιμήσεις αυτές τις βιώνει και δεν μπορούμε να τις προσπερνάμε. Οφείλουμε  ως  Κυβέρνηση  με μετρημένες πολιτικές, σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα να στηρίξουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις  επιχειρήσεις και αυτό κάνουμε.

Ενίσχυση  ανέργων  και οικονομικά αδύναμων συμπολιτών μας.

Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι βασική φιλοσοφία  της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι να έχει αντίκρισμα σε όλους τους Έλληνες και να μην αφήνει κανέναν πολίτη απροστάτευτο.   Έτσι με  τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ψηφίζεται σήμερα  γίνονται πράξη οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Δ.Ε.Θ. για τους νέους, τους  ανέργους και την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, καθώς και ρυθμίσεις για οφειλές που προέκυψαν στη διάρκεια της πανδημίας.

Πρώτον: Ξεκινά την 1η Ιανουαρίου 2022 το  πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», για την ένταξη -για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας- νέων ηλικίας 18-29 ετών. Στο πλαίσιο του προγράμματος επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό για έξι μήνες κάθε πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέου χωρίς εργασιακή εμπειρία με το ποσό των 1.200 ευρώ που επιμερίζεται για έξι μήνες μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα για πρόγραμμα μερικής απασχόλησης, που θα απευθύνεται σε φοιτητές που θέλουν να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία, με την επιδότηση να μειώνεται στο μισό.

Δεύτερον: Επεκτείνεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 κατά 50.000 θέσεις το πρόγραμμα των αρχικά  100.000 επιδοτούμενων θέσεων εργασίας που θεσπίστηκε  ως μέτρο για την ανάσχεση των παρενεργειών της πανδημίας.

Τρίτον: Διπλασιάζεται  για το Δεκέμβριο η μηνιαία εισοδηματική ενίσχυση για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Η καταβολή θα γίνει στις 15 Δεκεμβρίου.

Τέταρτον: Δίνεται η δυνατότητα για  οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της πανδημίας να ενταχθούν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων σε αυτή των 72 δόσεων.

Για το πρόγραμμα  «Ύδωρ 2.0»

Μείζονος σημασίας για την ελληνική περιφέρεια και ειδικότερα για τον πρωτογενή τομέα για τους Έλληνες παραγωγούς. Είναι ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει σημαντικά αρδευτικά έργα και φράγματα μεγάλης κλίμακας που θα υλοποιηθούν με κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, με πόρους του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και από το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και από ιδιωτικούς πόρους που θα κινητοποιηθούν μέσω της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόκειται για 21 έργα συνολικού κόστους 1,6 δισ. ευρώ που θα αρδεύσουν πάνω από  1.350.000 στρέμματα σε όλη την ελληνική επικράτεια. Είναι το μεγαλύτερο ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων για αρδευτικά δίκτυα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα. Με τα έργα αυτά δεν επιτυγχάνεται μόνο η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του υδατικού μας δυναμικού, αλλά μειώνεται δραστικά και ουσιαστικά το κόστος παραγωγής και δημιουργούνται ουσιαστικές προϋποθέσεις ώθησης της ανάπτυξης σε ολόκληρες περιοχές της χώρας και συνολικά στην οικονομία.

Συμμετοχή του Πρωθυπουργού στη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι όπου θα συμμετάσχει αύριο στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Λιβύη που αποτελεί γαλλική πρωτοβουλία, με την συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Λιβύης, της Γενικής Γραμματείας του Ο.Η.Ε.. Είναι η πρώτη που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει -και μάλιστα σε τόσο υψηλό επίπεδο σε μια τέτοιου είδους διάσκεψη- γεγονός που αποδεικνύει την σημασία που δίνουν στη χώρα μας στην αναγνώριση του ρόλου της, ως παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, οι εταίροι μας, οι σύμμαχοί μας, η διεθνής κοινότητα στο σύνολό της.

H θέση της Ελλάδας, η οποία έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό σε όλες τις διεθνείς επαφές του, είναι ότι πρέπει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών στη Λιβύη, να εφαρμοστεί πλήρως η Συμφωνία Εκεχειρίας της 23ης Οκτωβρίου 2020 και να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα, οι ξένες δυνάμεις και οι μισθοφόροι από τη Λιβύη το συντομότερο δυνατόν. 

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΤ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, την επόμενη εβδομάδα που οδεύουμε προς τη λήξη της Κ.Υ.Α., που έχει ενεργοποιήσει περιορισμούς ανεμβολίαστων, θα δούμε νέα μέτρα από την Κυβέρνηση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εστιάζουμε στην εφαρμογή της στρατηγικής που σας περιέγραψα και προηγουμένως, για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε αυτή την ιδιαίτερα επιθετική φάση που βιώνουμε τώρα. Συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τους ανεμβολίαστους συμπολίτες μας και την υποχρέωση για τεστ και περιορισμούς κίνησης συγκεκριμένους χώρους. Έμφαση και ευαισθητοποίηση στο πρόγραμμα εμβολιασμού, με κάθε μέτρο, με κάθε  τρόπο, με την πειθώ, με τη δυνατότητα πρόσβασης του εμβολίου εύκολα, όπως είχε γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα,  στους συμπολίτες μας, με ενθάρρυνση για την 3η δόση. Και φυσικά μια διαρκή προσπάθεια ενίσχυσης  του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με όλους τους τρόπους και σε όλα τα επίπεδα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, ενστερνίζεστε τις ανησυχίες των γονιών παιδιών δημοτικών και νηπιαγωγείων; Και αναφέρομαι σε αυτές τις δύο κατηγορίες που δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Πάρα πολλοί γονείς ανησυχούν για το πρωτόκολλο 50+1 και έχουν και αρκετά κρούσματα. Υπάρχει κάποια σκέψη, κάποιος σχεδιασμός, για νηπιαγωγεία και δημοτικά;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Προφανώς και κατανοούμε τις ανησυχίες. Βρισκόμαστε σε μία φάση που η πανδημία επιμένει και επιμένει ιδιαίτερα. Είναι απολύτως αυτονόητο και ανθρώπινο να ανησυχούμε όλοι, πολύ περισσότερο όταν αυτό αφορά τα παιδιά μας. Από την άλλη πλευρά, έχουμε ένα συγκεκριμένο σχέδιο λειτουργίας της διά ζώσης εκπαίδευσης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια, το οποίο, μέχρι στιγμής, αποδίδει αποτελέσματα που θα έλεγα ότι είναι ικανοποιητικά, με την έννοια ότι εξακολουθούμε να έχουμε τη διά ζώσης εκπαίδευση. Έχουμε το πιο συχνό, το πιο τακτικό testing που υπάρχει σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα, τολμώ να πω, και σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο Πρωθυπουργός χθες έκανε λόγο για αναχαιτίσεις βαρκών με πρόσφυγες και μετανάστες, χρησιμοποίησε στα αγγλικά τον όρο intercepting. Θέλω να μας εξηγήσετε πώς αυτό διαφέρει από το push back και τι απαντάει η χώρα στις σχετικές κατηγορίες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Οι πρόσφατες απαντήσεις του Πρωθυπουργού ήταν απολύτως κατανοητές. Είναι γνωστό ότι η χώρα μας εφαρμόζει μια αυστηρή, αλλά πολύ δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Έχει διασώσει δεκάδες ανθρώπινες ζωές, οι οποίες τίθενται σε κίνδυνο από την τακτική των δουλεμπόρων που υποθάλπτεται από εκεί που υποθάλπτεται. Ταυτόχρονα στο Μεταναστευτικό, γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, κυρίως γνωρίζει η ελληνική κοινωνία, τη μεγάλη αλλαγή που υπάρχει    και σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων και σε ό,τι αφορά  τις συνθήκες με τις οποίες φιλοξενούνται στη χώρα μας πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και τη συνολική εικόνα που  επικρατεί σε όλη την ελληνική Επικράτεια.

ΣΠ. ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ: Να μείνω σ’ αυτό. Υπάρχει μια ερώτηση του Τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, του κ. Νίκου Φίλη, ο οποίος με συγκεκριμένα στοιχεία, όχι για αναχαίτιση, που είναι άλλο πράγμα, τώρα δεν ξέρω πώς λέγεται, αλλά αναφέρει συγκεκριμένο περιστατικό με πρόσφυγες που αποβιβάστηκαν σε ελληνικό νησί και τους πήραμε και τους πήγαμε πίσω. Σ’ αυτό δεν έχει απαντήσει η Κυβέρνηση. Τα στοιχεία γιατί τα αμφισβητεί;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα απαντηθεί η ερώτηση από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως ορίζεται μέσα από την κοινοβουλευτική διαδικασία.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, να σας επιστρέψω στην πανδημία, αν μου επιτρέπετε, και να ρωτήσω ότι παρά τα όσα έχετε εφαρμόσει μέχρι τώρα, υπάρχουν τα Χριστούγεννα σε ενάμιση μήνα. Και το ρωτώ αυτό γιατί θέλω να μου πείτε κατά πόσον η Κυβέρνηση κάνει μια εκτίμηση για το πότε θα υπάρξει η κορύφωση του τέταρτου κύματος της πανδημίας κι αν αυτό θα αφορά και τις χριστουγεννιάτικες διακοπές και την κίνηση των καταστημάτων ως εκ τούτου. Και αν ενόψει αυτής της αναγκαιότητας, να μείνουν ανοιχτά, δηλαδή, τα μαγαζιά, η Κυβέρνηση σκέφτεται να προχωρήσει και σε μια δεύτερη δέσμη μέτρων, αν όχι περιοριστικών για τους εμβολιασμένους, πιο αυστηρών για τους ανεμβολίαστους.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εστιάζουμε την προσοχή μας στη στρατηγική, την οποία έχουμε παρουσιάσει και εφαρμόζουμε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Γίνεται μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Η κοινωνία, η οικονομία, η εκπαίδευση, η ζωή να λειτουργεί στο μέγιστο βαθμό της κανονικότητας. Ενισχύουμε το Σύστημα Υγείας, για να αντιμετωπίσουμε, να ανασχέσουμε και αυτή την φάση της πανδημίας, που είναι ιδιαίτερα επιθετική και αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους. Όλες μας οι δυνάμεις είναι προσανατολισμένες σ’ αυτό. Όλη μας η προσοχή και η προσπάθεια συνολικά είναι εδώ και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα αξιολογούμε τη δυναμική και τα μεγέθη της πανδημίας καθημερινά.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Ανακοινώσατε κάποια μέτρα για τις αυξήσεις στο ρεύμα. Αυτό βέβαια δείχνει να αφορά συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού την ώρα που και με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανακοινώθηκαν χθες, έχουμε μια τρομακτική ακρίβεια σε όλα τα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Σκέφτεστε και κάτι επόμενο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η προσπάθεια ενίσχυσης των εισοδημάτων των Ελλήνων πολιτών για να ανταποκριθούν, για να έχει αυτή η φάση των ανατιμήσεων το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα, είναι μια προσπάθεια διαρκής. Όπως σας είπα και προηγουμένως, είμαστε ίσως από τις πρώτες κυβερνήσεις στην Ευρώπη, που πήραν μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων που βλέπει ο καθένας άμεσα στον οικογενειακό του προϋπολογισμό για το ρεύμα, το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο, τα καύσιμα.  Μην ξεχνάμε ότι οι προβλέψεις επιβεβαιώνουν την ορθότητά της πολιτικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει και εφαρμόζουμε όλο το προηγούμενο διάστημα. Έχει δημιουργήσει μια ουσιαστική μείωση της ανεργίας με δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας να έχουν βρει δουλειά και άρα να έχουν εισόδημα. Και αυτός είναι, ίσως, ο πιο ουσιαστικός, ο πιο σταθερός, ο πιο χρήσιμος τρόπος αντιμετώπισης δυσχερών εξελίξεων στο κομμάτι της οικονομίας: Να δίνεις, δηλαδή,  σε κάποιον τη δυνατότητα, που δεν είχε κανένα εισόδημα, να έχει μισθό και να αντιμετωπίζει τις  βασικές του ανάγκες. Η πολιτική μας, συνολικά, είναι στραμμένη προς την κατεύθυνση αυτή: Να έχει δηλαδή, η ανάπτυξη που πετυχαίνει η χώρα μέρισμα, αποτύπωμα και αντίκρισμα στην καθημερινότητα, στη ζωή, στην προκοπή και στην ευημερία του καθενός.

Στοχευμένες παρεμβάσεις έγιναν. Όσο η κατάσταση είναι δυναμική την παρακολουθούμε. Στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που δημιουργεί η οικονομική μας πολιτική, θα στηρίζουμε τους ανθρώπους. Ήδη σας περιέγραψα πριν: Εκτός από τις νέες πρόσθετες πολιτικές στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια που ανακοινώθηκαν χθες και που θα εφαρμοστούν το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, στις 15 Δεκεμβρίου θα διπλασιαστεί η ενίσχυση στους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σε μια κατηγορία συμπολιτών μας, που κατεξοχήν χρήζει υποστήριξης, βοήθειας και χρειάζεται τη μέριμνα και τη βοήθεια της Πολιτείας, ιδιαίτερα σ’ αυτή την στιγμή, σ’ αυτή την ώρα, που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, εκτός όλων των άλλων, και ανατιμήσεις που μας έρχονται απ’ έξω. Αυτό που απασχολεί τον κόσμο, βέβαια, δεν είναι από πού έρχονται, αλλά πώς θα μπορέσει να τις αντιμετωπίσει. Και εδώ η Πολιτεία στέκεται και θα σταθεί στο πλευρό του.

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας προέβη σε νέες υβριστικές δηλώσεις. Κάλεσε τη χώρα μας να διδαχθεί και να θυμηθεί από την Ιστορία, αναφερόμενος στα γεγονότα του 1922 και επετέθη εκ νέου στην Ελλάδα, με αφορμή την εξοπλιστική ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων. Τι απαντάτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η χώρα μας, με αυτοπεποίθηση, με αποφασιστικότητα και με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συνθηκών, υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Υπερασπίζεται ταυτόχρονα την ειρήνη και είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης, όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ταυτόχρονα, ακολουθεί μια πολιτική σε όλα τα επίπεδα, στο διπλωματικό, στην ενίσχυση της στρατιωτικής της δυνατότητας, που αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι έχουν ενισχύσει πολύ το γεωστρατηγικό της αποτύπωμα. Με ψυχραιμία, με σταθερότητα, με αποφασιστικότητα συνεχίζουμε σε αυτή την γραμμή. Έχουμε πετύχει πολλά πράγματα και θα πετύχουμε και ακόμα περισσότερα.

ΑΜ. ΚΑΤΖΟΥ: Επειδή αναφερθήκατε στα μέτρα στήριξης και επειδή είδαμε και τις εκτιμήσεις της Κομισιόν που ανεβάσουν τον πήχη ανάπτυξης στο 7,1% και τη φημολογία και τα δημοσιεύματα τις προηγούμενες ημέρες και σήμερα, μιλούν και για κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα σε συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά και κάποιες νέες φοροελαφρύνσεις. Πότε θα πρέπει να αναμένουμε τις ανακοινώσεις; Με την κατάθεση του Προϋπολογισμού στις 19 Νοεμβρίου από τον Πρωθυπουργό στη Βουλή; Γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση θα δώσει κάποια χρήματα σε συγκεκριμένες ομάδες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το σημαντικό είναι η πολιτική μας να αποδίδει και να δημιουργεί στέρεες βάσεις ανάπτυξης,  έτσι ώστε οι πολιτικές με αντίκρισμα, με αποτύπωμα, που ουσιαστικά μπορεί να ενισχύσουν την ελληνική κοινωνία, να μπορούν να έχουν διάρκεια και να μην ακυρώνουν τη συνολική κατεύθυνση και τη συνολική πορεία. Όσο τα πράγματα πηγαίνουν καλά, γεγονός που οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο κράμα και μείγμα πολιτικών, μεταρρυθμίσεων, επιλογών, παρεμβάσεων που έχουμε κάνει όλο το προηγούμενο διάστημα -θυμίζω σε ένα πολύ δυσχερές περιβάλλον, γιατί πολλές φορές αυτό το ξεχνάμε- πετυχαίνουμε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης. Πετυχαίνουμε τη μείωση της ανεργίας. Πετυχαίνουμε επενδύσεις. Πετυχαίνουμε να ανοίγουν καινούργιες δουλειές. Σε τι περιβάλλον; Όχι σε ένα περιβάλλον που όλα είναι καλά. Σε περιβάλλον πανδημίας. Σε περιβάλλον μιας πρωτόγνωρης κρίσης και για την Ελλάδα και για τον υπόλοιπο πλανήτη, γεγονός που μεγιστοποιεί αυτή την επιτυχία της Κυβέρνησης και συνολικά, της ελληνικής κοινωνίας. Όταν, λοιπόν, έχουμε αυτές τις δυνατότητες, μην έχετε αμφιβολία πως ό,τι περιθώρια υπάρχουν, που δεν θα οδηγούν όμως σε ακύρωση της κατεύθυνσης αυτής, θα αξιοποιούνται για να στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και κυρίως εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη.

ΠΑΝ. ΣΩΚΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, κ. Ερντογάν μήνυσε την εφημερίδα «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και τέσσερα στελέχη της για εξύβριση, λόγω παλαιότερου δημοσιεύματος. Ωστόσο, στο κείμενο της δικογραφίας που παρέλαβε η Εισαγγελία, χαρακτηρίζει το Αιγαίο ως Θάλασσα των νησιών και μιλά για κεκτημένα της Τουρκίας στη Θάλασσα των νησιών, για τα οποία η εφημερίδα, με το δημοσίευμά της αυτό, στέκεται και ανάχωμα και εμπόδιο σε αυτά τα συμφέροντα της Τουρκίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας γι’ αυτό το γεγονός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γνωρίζετε ότι έχω τοποθετηθεί και προσωπικά. Η εφημερίδα φιλοξενεί, σήμερα, το σχόλιό μου. Είναι σαφές ότι στη χώρα μας η ελευθεροτυπία δεν είναι απλώς παράδοση και στοιχείο της κουλτούρας μας. Προστατεύεται συνταγματικά. Αυταρχικές αντιλήψεις που επικρατούν σε άλλους κόσμους, σε άλλα συστήματα που αντιλαμβάνονται τη λειτουργία του Τύπου αλλιώς, στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνονται ανεκτά. Αυτό αφορά συνολικά τη λειτουργία του Τύπου, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για απειλές, για δόγματα αναθεωρητικά και επιθετικά, που η Κυβέρνηση, η Ελλάδα έχει πολλές φορές αποκρούσει και καταγγείλει σε όλα τα fora, με κάθε ευκαιρία και σε πολύ υψηλή ένταση.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Θα εξετάσει η Κυβέρνηση το ενδεχόμενο να μην μπορούν οι ανεμβολίαστοι να μπουν σε κανέναν εσωτερικό χώρο στην εστίαση, στο εμπόριο και τα λοιπά, στα πρότυπα κάποιων άλλων χωρών; Και επίσης, τελικά, εξετάζετε την επέκταση της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού στο Δημόσιο, σε ορισμένες κατηγορίες εργαζόμενων, που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας. Εστιάζουμε στο πλαίσιο αυτό. Συνεχίζουμε την πολύ-πολύ μεγάλη προσπάθεια να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες και να μείνει η κοινωνία, η οικονομία, η ζωή ανοιχτή στη μεγαλύτερη δυνατή κανονικότητα. Εκεί είμαστε. Εκεί είναι στραμμένη όλη η προσοχή μας. Επέκταση των εμβολιασμών, εφαρμογή του πλαισίου, εκτεταμένοι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, συνεχής και μεγάλη προσπάθεια ενίσχυσης του Ε.Σ.Υ., γιατί εκεί δίνεται, αυτή την ώρα, η μεγάλη μάχη.

Θ. ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ: Στη συνάντηση με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό έγινε κάποια συζήτηση σχετικά με την αγορά πλοίων από την Ολλανδία για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό; Και σε ποια φάση βρίσκεται, επίσης, η συζήτηση με Ιταλούς, Γάλλους ή άλλους για τις νέες κορβέτες;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σε ό,τι αφορά το τι συζητήθηκε με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό, υπήρξαν οι δηλώσεις και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις των δύο ηγετών. Σε ό,τι αφορά, τώρα, το δεύτερο σκέλος του ερωτήματός σας, δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο που μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή.

Σας ευχαριστώ.

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr