Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Προχωρά η διαδικασία καταγραφής των ζημιών από την κακοκαιρία DANIEL, οι αυτοψίες, η αποκομιδή των νεκρών ζώων, οι διαδικασίες επανηλεκτροδότησης, ο έλεγχος για την ποιότητα του νερού, η διαχείριση των αποβλήτων, η αρωγή και ο ανεφοδιασμός των πολιτών που βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές.

Ο Πρωθυπουργός την Τρίτη συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανταποκρίθηκε θετικά στην παρέμβασή του για Ευρωπαϊκή στήριξη για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων στη Θεσσαλία.

Η χώρα μας εξασφάλισε ότι 2,25 δισ. ευρώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των καταστροφών και για τη δημιουργία νέων υποδομών από τρία χρηματοδοτικά εργαλεία:

  • τα κονδύλια του ΕΣΠΑ 2014-2020 που δεν θα μπορούσαν να απορροφηθούν για άλλους σκοπούς, άρα θα χάνονταν για την Ελλάδα και θα διατεθούν έως τις 31/12/2023 (περίπου 250 εκατ. ευρώ),
  • την εκ νέου αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης με συμπερίληψη έργων ύψους 500 εκατ. ευρώ προς αποκατάσταση υποδομών και
  • το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 με έργα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που θα διατεθούν τα αμέσως επόμενα έτη.

Επιπλέον, μόλις καταγραφεί το ύψος της ζημιάς, η Ελλάδα θα αιτηθεί επιπλέον χρήματα από το αγροτικό αποθεματικό και το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο μπορεί να μας διαθέσει έως 400 εκατ. Ευρώ.

Λίγες ημέρες μετά από το πιο ακραίο φυσικό φαινόμενο που έπληξε την χώρα μας, οι άμεσες κινήσεις του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης εξασφάλισαν ένα σημαντικό ποσό που θα καλύψει τις ανάγκες αποκατάστασης αντιπλημμυρικών έργων και έργων υποδομής.

Η Ελλάδα είναι ισχυρότερη από ποτέ οικονομικά, διπλωματικά, γεωπολιτικά και αυτό αποδεικνύεται από την άμεση και θετική ανταπόκριση της Ευρώπης. Η χώρα μας είναι ισότιμο και ισχυρό μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας τα οποία είναι ιδιαίτερα κρίσιμα και στα οποία δίνουμε από την πρώτη στιγμή ξεχωριστή προσοχή.

Ήδη περίπου 1.400 συμπολίτες μας προσήλθαν στις 26 δομές υγείας του ΕΣΥ στην Θεσσαλία με διάφορες ενοχλήσεις. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 48 άτομα που έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα και 65 με λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό εφόσον κάποιος έχει συμπτώματα να προσέρχεται σε κάποια δομή υγείας ώστε να διαπιστωθεί η πιθανότητα να ασθενεί και να διακριβωθεί η αιτιολογία αυτής της ασθένειας.

Οι πολίτες των περιοχών  που επλήγησαν από την κακοκαιρία παρακαλούνται αν δεν έχουν λάβει σχετική διαβεβαίωση από τις αρμόδιες κατά τόπον αρχές να μην χρησιμοποιούν το νερό, μέχρι να καταστεί απόλυτα ασφαλές.

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη στην χθεσινή ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο της Θεσσαλίας αναφέρθηκε αναλυτικά στους Δήμους στους οποίους το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση.

Συνεχίζεται η εντομολογική επιτήρηση στις περιοχές και την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχουν περισσότερα αποτελέσματα.

Τέλος, το ζήτημα που δημιουργήθηκε με την διάθεση φαρμάκων υψηλού κόστους στην περιοχή του Βόλου, επιλύθηκε και ο ΕΟΠΥΥ ολοκλήρωσε εντός 24ωρών την διαδικασία ώστε από χθες οι ασφαλισμένοι να μπορούν να προμηθεύονται τα φάρμακα από τον διατεθειμένο χώρο του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλίας στην Βιομηχανική Περιοχή του Βόλου.

Αναφορικά με τη συλλογή, την υγειονομική ταφή ή καύση νεκρών ζώων, μέχρι σήμερα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ έχουν δηλωθεί 49.050 αιγοπρόβατα, 19,295 χοίροι, 4,186 βοοειδή και 40.330 πτηνά.

Η προσέγγιση σε κάποιες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις παραμένει δύσκολη, ωστόσο μέχρι και χθες όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης είχαν συλλεγεί και οδηγηθεί για υγειονομική ταφή ή καύση 24.856 αιγοπρόβατα, 7.500 χοίροι, 35 βοοειδή και 23.900 πτηνά.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, με εντολή του Πρωθυπουργού, ζήτησε από τον Αρχηγό  ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο  Φλώρο να αναλάβουν οι Ένοπλες Δυνάμεις  ενεργό ρόλο, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες Αρχές, στην περισυλλογή νεκρών ζώων, με την τήρηση παράλληλα όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας για το προσωπικό.

Η διαχείριση των νεκρών ζώων γίνεται σε πιστοποιημένους χώρους σε Βέροια, Κοζάνη, Τρίπολη και Καβάλα ενώ κατόπιν συντονισμένων ενεργειών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ κατέστη δυνατή η προσέγγιση οδικώς τόσο των φορτηγών όσο και του προσωπικού της μεγάλης μονάδας διαχείρισης νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ που παρέμενε κλειστή λόγω αδυναμίας πρόσβασης.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 300 δηλώσεις αποζημιώσεων για φυτικό και 1.300 δηλώσεις για ζωικό κεφάλαιο. Χρονικό περιθώριο στις δηλώσεις δεν έχει τεθεί, ενώ οι παραγωγοί μπορούν να υποβάλουν τις δηλώσεις τους στους τοπικούς ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Τονίζεται ότι δεν απαιτείται η καταβολή εκτιμητικών τελών στον ΕΛΓΑ από τους πληγέντες, ενώ και ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ έχει αναστείλει την είσπραξη τελών.

Την Δευτέρα άνοιξε η πλατφόρμα arogi.gov.gr και μέχρι και αύριο θα έχει ενταχθεί το σύνολο των περιοχών που επλήγησαν. Μέχρι σήμερα το πρωί είχαν γίνει 5000 οριστικές αιτήσεις και 3000 προσωρινές. Αφορά όλους τους νομούς Λάρισας, Φθιώτιδας, Μαγνησίας, Καρδίτσας και Τρικάλων.

Υπενθυμίζεται ότι για τα 45 χωριά που επλήγησαν ολικώς από τα πρωτοφανή πλημμυρικά φαινόμενα προχωρά αυτοματοποιημένη διαδικασία. Δεν απαιτείται οι δικαιούχοι να πάρουν κάποιο έγγραφο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία καθώς η σχετική διαδικασία έχει εσωτερικοποιηθεί.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών θα λάβουν αυτόματα την αποζημίωση για την οικοσκευή και τις πρώτες ανάγκες, χωρίς να κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα, χωρίς να γίνει αυτοψία και τα ποσά θα καταβληθούν τις επόμενες ημέρες.

Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές συνεχίζονται καταγραφές και αυτοψίες. Μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 5000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια.

Επιπλέον προχωρά η διαδικασία καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, με 707 αυτοψίες να έχουν ήδη γίνει και 3330 αιτήσεις να έχουν καταχωρηθεί για την κρατική αρωγή.

Κατόπιν οδηγίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, κλιμάκια ελεγκτών της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) βρίσκονται ήδη στη Θεσσαλία για να ελέγξουν την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με την ανώτατη τιμή πώλησης στο εμφιαλωμένο νερό και το πλαφόν στο περιθώριο μεικτού κέρδους, ενώ έλεγχοι διενεργούνται και στις τιμές πώλησης των προϊόντων στις λαϊκές αγορές.

Επιπλέον, η ΔΙΜΕΑ απέστειλε επιστολή στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Θεσσαλίας ώστε να διενεργούν σε καθημερινή βάση ελέγχους στις λαϊκές αγορές καθώς και σε όλα τα σημεία πώλησης εμφιαλωμένου νερού.

Τέλος, το Υπουργείο Ανάπτυξης απεύθυνε αίτημα στα σούπερ μάρκετ και τις αλυσίδες ηλεκτρικών ειδών και επίπλων να προχωρήσουν σε εκπτώσεις προς τους καταναλωτές στη Θεσσαλία. Οι εκπτώσεις ανέρχονται σε τουλάχιστον 20% τόσο σε τρόφιμα και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό αγαθά, όσο και έπιπλα και ηλεκτρικά είδη.

Η Κυβέρνηση θα παραμείνει αμετακίνητη στο ζήτημα της διασφάλισης των τιμών προκειμένου κανείς, επαναλαμβάνω κανείς, να μην σκεφτεί καν ότι μπορεί να κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολιτών που δοκιμάστηκαν από τις πρωτοφανείς αυτές καταστροφικές πλημμύρες.

Στους νομούς Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, σχετικά με τη φιλοξενία των κατοίκων, όσοι επιθυμούσαν να παραμείνουν στα σπίτια τους -εφόσον δεν υπήρχε κίνδυνος- παρέμειναν εκεί, ενώ όσοι ζήτησαν να μεταφερθούν, απομακρύνθηκαν και έχει υπάρξει ειδική μέριμνα για την διάθεση χώρων φιλοξενίας των Δήμων ή της Περιφέρειας και ξενοδοχείων σε Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα και Καλαμπάκα.

Στον Βόλο έχουν διατεθεί από το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, χώροι φιλοξενίας σε οικογένειες στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Θεσσαλίας.

Αναφορικά με την κατάσταση του οδικού δικτύου, όλες οι βασικές οδικές αρτηρίες μεταξύ Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων είναι ανοιχτές. Στην κυκλοφορία δόθηκε και ο άξονας Τρικάλων- Καρδίτσας.

Κλειστή παραμένει η Εθνική οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης λόγω του πλημμυρικού φαινομένου των προηγούμενων ημερών. Γίνονται εργασίες ούτως ώστε να επιστρέψει άμεσα στην κυκλοφορία.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία, τα Σώματα Ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει 4.592 διασώσεις, 807 από τις οποίες με εναέρια μέσα.

Με το συντονισμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας και τη συνδρομή της Πολιτικής Προστασίας και των Ενόπλων Δυνάμεων παραδίδονται με ελικόπτερα Σινούκ ζωοτροφές σε αποκλεισμένα χωριά με στόχο να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κτηνοτρόφων και να μπορέσουν να ταΐσουν τα ζώα τους.

Νομοθετική διάταξη, με την οποία εισάγεται νέος έκτακτος μηχανισμός ταχείας αντίδρασης της Πολιτείας για την αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφικής κακοκαιρίας «Daniel», υποστήριξε χθες στην Βουλή ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Με τη σχετική τροπολογία προβλέπεται ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει τον σχεδιασμό, την ανάθεση και την εκτέλεση επειγόντων έργων αποκατάστασης στις περιοχές, όπου έχει συντελεστεί η φυσική αυτή καταστροφή και οι οποίες έχουν – συνεπακόλουθα – κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας.

Με τον τρόπο αυτό η Κεντρική Διοίκηση γίνεται άμεσος αρωγός επίλυσης ζωτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, πρωτίστως, οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών.

Αφετέρου, στην επιτάχυνση των διαδικασιών που αφορούν στην εκκίνηση και υλοποίηση των έργων αποκατάστασης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την τροπολογία, με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών θα εξειδικεύονται τα προς εκτέλεση έργα που είναι κατεπείγοντα, τελούν σε άμεση συνάφεια και είναι αναγκαία, αποκλειστικά για την αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές.

Σημειώνεται ότι για την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Τεχνικού Συμβουλίου Δημόσιων Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Με κοινή ανακοίνωση των Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης έγινε γνωστό πριν λίγο πως στις  9 Νοεμβρίου ανοίγει η πλατφόρμα για το Υouth Pass και τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά θα καταβληθεί η ενίσχυση 150 ευρώ σε 200.000 νέους 18 και 19 ετών.

Ψηφίστηκε χθες από τη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας. Με τον νέο νόμο επιταχύνεται η διαδικασία για μια εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία είχε δρομολογηθεί και τώρα βρίσκεται στο στάδιο της οριστικής υλοποίησής της.

Η σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας θα βοηθήσει σημαντικά στην επιτάχυνση της απονομής της Δικαιοσύνης με εξειδικευμένα στελέχη που θα πλαισιώσουν τα δικαστήρια σε όλη την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι για τη στελέχωση της Δικαστικής Αστυνομίας προβλέπονται συνολικά 800 νέες προσλήψεις, εκ των οποίων οι 630 θα είναι ένστολο προσωπικό και οι 170 διοικητικό προσωπικό.

Κατατέθηκε στη Βουλή το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας με το οποίο ενσωματώνεται η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1152 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 «για διαφανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και ταυτόχρονα θεσπίζονται, αφενός κανόνες για την απλοποίηση των διοικητικών διαδικασιών, με στόχο την αύξηση της απασχόλησης και των βιώσιμων και δίκαια αμειβόμενων θέσεων εργασίας, και αφετέρου νέοι προστατευτικοί κανόνες για τους εργαζόμενους, που αφορούν τόσο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας όσο και την προάσπιση του δικαιώματος στην εργασία.

Το νομοσχέδιο στοχεύει άμεσα στο να ενδυναμώσει τη θέση του εργαζόμενου, αντιμετωπίζοντας χρόνιες στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα γραφειοκρατικά και διοικητικά βάρη.

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε χθες, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο στοχεύει στη βελτίωση της διοίκησης και της λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, με όρους διαφάνειας και δημόσιας λογοδοσίας.

Συγκεκριμένα:

– Θεσπίζει μια σημαντική, δομική αλλαγή στο σύστημα οργάνωσης και λειτουργίας των δήμων: την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, ενσωματώνοντάς τα στον πυρήνα λειτουργίας των δήμων. Επίσης αναβαθμίζει τη διαχείριση των σχολικών μονάδων από τους δήμους. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται οικονομίες κλίμακας και καλύτερη διαχείριση των πόρων και του προσωπικού.

– Εισάγει μια σημαντική καινοτομία, τη συνεδρίαση ελέγχου πεπραγμένων δημοτικής και περιφερειακής αρχής, η οποία προσομοιάζει στο μοντέλο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύοντας τον δημόσιο έλεγχο των πεπραγμένων των αυτοδιοικητικών αρχών.

– Συνενώνει την οικονομική επιτροπή και την επιτροπή ποιότητας ζωής των δήμων, βελτιώνοντας την υλοποίηση του δημοτικού έργου.

– Καθιερώνει δείκτες ποιότητας και παρακολούθησης των επιδόσεων των ΟΤΑ, με ανοιχτά διαθέσιμα δεδομένα σε όλους τους πολίτες και επιβράβευση των αποδοτικότερων.

Το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου στις 20:00 ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στο πλαίσιο της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στις 13:00 θα παραχωρήσει την καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου.

Το απόγευμα της Τρίτης, 19 Σεπτεμβρίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στην εβδομάδα Υψηλού Επιπέδου της 78ης Συνόδου της  Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Την Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, θα απευθύνει την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Την Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου, θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα συναντήσεις με επενδυτές και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ.

To αναλυτικό πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, το οποίο όπως είχαμε τονίσει συντμήθηκε λόγω των συνεπειών των ακραίων πλημμυρικών φαινομένων στην Θεσσαλία, θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, είχατε πει ότι είναι fake news ότι ανοίχτηκε το φράγμα στον Καράμπαλη. Ο κ. Νούσιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας, δήλωσε ότι ανοίχτηκε το φράγμα με πρωτοβουλία του Δημάρχου Παλαμά. Τελικά τι ισχύει; Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα ζητά να αποπεμφθεί ο Περιφερειάρχης, ο κ. Αγοραστός. Ευχαριστώ.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που είχα πει και επαναλαμβάνω είναι ότι ο ισχυρισμός ότι ανοίχτηκε το οποιοδήποτε φράγμα, εν προκειμένω αυτό στο οποίο αναφέρεστε, για να σωθεί η Καρδίτσα και να πλημμυρίσουν τα χωριά, εν προκειμένω ο Παλαμάς, είναι αστήρικτος και, μάλιστα, δημιουργεί και πάρα πολύ μεγάλα προβλήματα στον κόσμο. Αυτή η διακίνηση αυτών των ψεμάτων είναι πάρα πολύ επικίνδυνη για αυτή την πρωτοφανή κατάσταση. Από εκεί και πέρα, οι επιμέρους εργασίες που γίνονται, γιατί γίνονται από την Περιφέρεια, την Αντιπεριφέρεια, προφανώς είναι αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και ας απαντήσει. Αλλά το ξαναλέω: Προσπαθούσε να χτιστεί ένα ψέμα, να δημιουργηθεί ένα ψέμα, μεταξύ άλλων, τις πρώτες ημέρες αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης, αυτού του πρωτοφανούς φαινομένου, το οποίο στην πραγματικότητα τι έλεγε; Ότι ήρθε κάποιος και έκανε μία παρέμβαση για να σώσει μια πόλη και να πλημμυρίσουν τα χωριά. Αυτό δεν έχει καμία βάση, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα και το ξαναλέω: Ήταν ιδιαιτέρως επικίνδυνο.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συνεχίζει η Ν.Δ. να στηρίζει τον κ. Αγοραστό για την Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά και την εισαγγελική έρευνα, αλλά και τις καταγγελίες αυτές που υπάρχουν;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς τη στήριξη στο πρόσωπο του κ. Αγοραστού. Από εκεί και πέρα, η Δικαιοσύνη, ως οφείλει, με τον ανεξάρτητο ρόλο της, διεξάγει μία έρευνα και είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει αυτή η έρευνα, όπως σε κάθε αντίστοιχη περίπτωση, για να δούμε ποιες είναι οι απαντήσεις στα ερωτήματα που θέτει η Δικαιοσύνη κάθε φορά. Είναι δεδομένο, έχουμε αναφέρει πάρα πολλές φορές ως Κυβέρνηση ότι πολλά εξ αυτών των έργων τα έχει κάνει η Περιφέρεια. Θα τα εκθέσει αναλυτικά η Περιφέρεια, γιατί έχουν γίνει πολύ σημαντικά έργα στη Θεσσαλία τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ αυτών, σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα, πάνω από 60 έργα, τα οποία έχουν ολοκληρωθεί, βρίσκονται σε τελικό στάδιο ολοκλήρωσης της τάξεως των 140 εκατομμυρίων ευρώ: καθαρισμός 400 χιλιομέτρων και πάρα πολλές επιμέρους εργασίες. Το ξαναλέω, λοιπόν, ότι είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και κινήθηκε τάχιστα, όπως έπρεπε να κινηθεί. Από εκεί και πέρα, όμως, δεν έχει αλλάξει κάτι στο στάτους της στήριξης.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλησπέρα. Νέες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις αμφισβητούν ευθέως όσα υποστήριξε και η Κυβέρνηση και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων για το Στεφανοβίκειο. Βλέπουμε τη βάση των ελικοπτέρων να βρίσκεται κάτω από το νερό. Βρίσκονται μέσα στις εγκαταστάσεις στρατιωτικά ελικόπτερα, ανταλλακτικά τους, μεγάλο μέρος του φορητού οπλισμού και ποιος είναι υπεύθυνος που δεν έγινε έγκαιρα η εκκένωση του στρατοπέδου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία ούτε ενημέρωση, ούτε εντύπωση, ούτε ένδειξη ότι δεν έγινε κάποια μη έγκαιρη εκκένωση. Μένουμε στις ανακοινώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν υπάρχει καμία διακινδύνευση ή κανένας κίνδυνος της ασφάλειας ή της καταλληλόλητας των μέσων αυτών και εκφράζουμε και για μια ακόμη φορά την πλήρη εμπιστοσύνη μας στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες σε πρωτοφανείς συνθήκες και στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των φαινομένων των πυρκαγιών, της αντιπυρικής περιόδου, και σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που βίωσαν οι πολίτες της Θεσσαλίας, ήταν στην πρώτη γραμμή, παραμένουν στην πρώτη γραμμή και έχουν πολύ ενεργό, πολύ σημαντικό ρόλο στις διασώσεις, αλλά και πολλές άλλες αναγκαίες εργασίες, που χρειάστηκε να συνδράμουν.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω: Οπότε δεν υπάρχει θέμα ούτε ελικοπτέρων, ούτε οπλισμού μέσα στη βάση αυτή την στιγμή;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχουμε και έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε την ενημέρωση του Υπουργείου, η οποία είναι επίσημη και έχει γίνει με πολλές ανακοινώσεις, ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος καταλληλόλητας.

Π. ΜΙΧΟΣ: Παρά τις όποιες αστοχίες, η κακοκαιρία Daniel, η πρωτοφανής κακοκαιρία έδειξε ότι η κλιματική αλλαγή ήρθε για να μείνει και σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατάσταση θα είναι χειρότερη. Η Ελληνική Δημοκρατία διαθέτει ή θα καταρτίσει ένα σχέδιο climate adaption με ενδεχομένως επαναστατικές αλλαγές; Και δεύτερον, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι μεγάλες κυρίως ζημίες είναι στην αποκατάσταση του οδικού δικτύου, στις υποδομές, δηλαδή, και στα αντιπλημμυρικά έργα. Υπάρχει μια πρώτη εικόνα, μια πρώτη αποτίμηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό που είπα και στην αρχική μου εισήγηση, ως προς το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, είναι ότι αυτός ήταν και ο λόγος που κινήθηκε τόσο γρήγορα. Ήταν πρωτοφανές αυτό το οποίο συνέβη – νομίζω συμφωνούν όλοι εντός και εκτός συνόρων – σε έκταση και σε ένταση. Δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο φυσικό φαινόμενο, γι’ αυτό και κινήθηκε με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση. Ανταποκρίθηκε η Ευρώπη και τα χρήματα αυτά τα οποία εξασφαλίστηκαν, ανταποκρίνονται στην κάλυψη όλων αυτών των αναγκών. Δηλαδή, τις άμεσες εργασίες, που πρέπει να γίνουν, πολύ σημαντικές εργασίες για τα οδικά δίκτυα, για τις γέφυρες, όλα όσα καταστράφηκαν και πρέπει να χτιστούν ξανά με τον καλύτερο δυνατό και τον ταχύτερο δυνατό τρόπο, και βέβαια  αντιπλημμυρικά έργα.

Τώρα, ως προς τη συνολική αντιμετώπιση αυτής της νέας πραγματικότητας, ήδη, έχει πει αρκετά στην ομιλία του για τα ζητήματα των πυρκαγιών ο Πρωθυπουργός, αλλά σε λίγες ημέρες έχουμε και μια σημαντική, θεωρώ, ομιλία στη ΔΕΘ, που πιστεύω ότι και εκεί θα ακούσουμε, αρκετά σημαντικά και για τα ζητήματα Πολιτικής Προστασίας. Οπότε ας περιμένουμε να τα ακούσουμε.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, διερωτώμαι αν ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού του πρωτοφανούς πλημμυρικού φαινομένου, που έπληξε τη Θεσσαλία ακουμπάει και το οικονομικό «καλάθι» του Πρωθυπουργού. Και θέλω να ρωτήσω αν ισχύει η δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα σταθεί δίπλα στους πλέον ευάλωτους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω, για ακόμα μια φορά, ότι όσα είπε προεκλογικά ο Πρωθυπουργός, όσα αναφέρονταν στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν πράξη. Και αυτό δεν αμφισβητείται και δεν διακινδυνεύεται. Και μάλιστα, ήδη, έχει νομοθετηθεί το 50% του οικονομικού προγράμματος. Είναι δεδομένο ότι αυτό το οποίο συνέβη δεν έχει προηγούμενο, γι’ αυτό και κινήθηκε άμεσα η ελληνική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός για να αναζητηθούν και να βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψη αυτών των νέων αναγκών.

Ως προς το ζήτημα της ομιλίας στη ΔΕΘ και με τον όρο «καλάθι», που χρησιμοποιείται πολύ διαδεδομένα, δεν αντιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός  την ομιλία του στη ΔΕΘ ή καμία ομιλία, ως μια αφορμή να παρουσιάσει ένα «καλάθι» ή μια ακόμα ευκαιρία για παροχολογία. Είναι ακόμα μια πολύ σημαντική ευκαιρία να αναλύσει τις προτεραιότητές του, να περιγράψει με συγκεκριμένες παρεμβάσεις πως αυτές θα γίνουν πραγματικότητα. Θα μετατραπούν, δηλαδή, σε νόμους, σε πράξεις, σε κινήσεις, σε πρωτοβουλίες. Μια από τις βασικές προτεραιότητες διαχρονικά της Κυβέρνησης προφανώς είναι η συνεχής και μόνιμη αύξηση του εισοδήματος των πολιτών. Εκεί αποσκοπούσε και το οικονομικό νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε πριν λίγες εβδομάδες, εκεί θα επικεντρωθεί και το σύνολο της οικονομικής μας πολιτικής. 

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Η έλευση του εργασιακού νομοσχεδίου δείχνει ότι παρά τα έκτακτα γεγονότα η Κυβέρνηση προχωρά κανονικά στο νομοθετικό της προγραμματισμό. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω πότε θα έρθει ο νόμος για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχω, αυτή τη στιγμή, κάποια νεότερη ενημέρωση. Ισχύουν όσα έχω πει σε προηγούμενες ενημερώσεις και όσα έχει πει ο Πρωθυπουργός. Από εκεί και πέρα, όταν έχουμε κάτι νεότερο θα ενημερωθείτε.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Χθες, στη Βουλή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εμφανίστηκε να επιμένει στην κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζών και ανέφερε ότι θα φέρει το θέμα αυτό στο Υπουργικό και δήλωσε ότι η Κυβέρνηση δεν επικαλέστηκε ποτέ προσωπικές του απόψεις για το ζήτημα, αντιθέτως, όπως είπε, πρόκειται για απόψεις πάγιες και διαχρονικές. Θα ήθελα κάποιο σχόλιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, η απάντηση που είχα δώσει την προηγούμενη φορά ισχύει προφανώς, ότι υπάρχουν προσωπικές απόψεις. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι πάγιες και διαχρονικές οι απόψεις ενός ανθρώπου που έχει μια διαδρομή στην πολιτική. Και ίσχυε αυτό που είχα πει τότε, ότι όλα αυτά δεν είχαν συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο. Και ο χρονισμός των παρεμβάσεων είναι, προφανώς, αντικείμενο συζήτησης. Είναι δεδομένη και η εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού στον Υπουργό του και όταν έχουμε κάτι περισσότερο, κάτι νεότερο, αυτό θα συζητηθεί και όταν υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, θα ανακοινωθεί σε οποιοδήποτε επίπεδο. Και εικάζω ότι ο Πρωθυπουργός, στην προσεχή του ομιλία στη Δ.Ε.Θ., θα αφιερώσει σημαντικό μέρος και στις αλλαγές συνολικά σε ζητήματα Δικαιοσύνης.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Θα ήθελα κάποιο σχόλιο για την αποπομπή του κ. Ζαούτη από τον ΕΟΔΥ, τη στιγμή που έγινε εν μέσω αυτής της υγειονομικής κρίσης, της ταυτόχρονα υγειονομικής κρίσης στη Θεσσαλία και τους χειρισμούς από την αρμόδια Υπουργό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απόφαση αυτή έχει ληφθεί από το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας εδώ και πάρα πολύ καιρό, πολύ πριν τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Είναι μια απόφαση, η οποία υλοποιήθηκε και προχωρά ο ΕΟΔΥ με τη νέα Διοίκηση.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πάνω στην παραίτηση του κ. Ζαούτη, ωστόσο το να συμβαίνει μια τέτοια αλλαγή φρουράς σε μια τέτοια χρονική περίοδο δεν είναι απειλή για την εμπιστοσύνη των πολιτών στον Οργανισμό;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία απειλή για τη λειτουργία του Οργανισμού. Ο Οργανισμός λειτουργεί υποδειγματικά. Μάλιστα, η ανταπόκριση του Υπουργείου Υγείας, με την παρουσία της αναπληρώτριας Υπουργού και κλιμακίου στο σημείο και σε όλα τα σημεία ήταν άμεση και αποτελεσματική, με ενημερώσεις, με μετρήσιμες παρεμβάσεις, με λογοδοσία, όπως πρέπει να κάνει το κράτος, σε όλες τις επιμέρους περιπτώσεις. Δεν διακινδυνεύθηκε, λοιπόν, ούτε η λειτουργία του Οργανισμού, ούτε κανένα από τα υγειονομικά πρωτόκολλα, σε μία πρωτοφανώς δύσκολη κατάσταση. Δεν έχει καμία σχέση, λοιπόν, μια εδώ και καιρό ειλημμένη απόφαση, δηλαδή η διαδικασία αλλαγής στη Διοίκηση ενός Οργανισμού, με την καθημερινή και αποτελεσματική λειτουργία του.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Προβληματίζει την Κυβέρνηση το ενδεχόμενο για ένα νέο κύμα ακρίβειας μετά τις καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο, όπου υπάρχει ένα σημαντικό μέρος της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής; Και αν ναι, ποια μέτρα θα πάρετε για να το αποτρέψετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, ως προς το πρόβλημα που πρέπει να αποτρέψουμε ώστε να μην δημιουργηθεί τοπικά, έχουν γίνει ήδη άμεσα παρεμβάσεις. Η ΔΙ.Μ.Ε.Α. είναι εκεί, παρούσα, και τα τοπικά κλιμάκια είναι εκεί. Ελέγχουν λαϊκές αγορές, καταστήματα πώλησης τροφίμων, επίπλων. Πέραν των παρεμβάσεων για αναγκαίες εκπτώσεις στους κατοίκους, οι οποίες παρεμβάσεις μετατράπηκαν σε κινήσεις και πρωτοβουλίες και των καταστημάτων, προφανώς οι έλεγχοι είναι και θα είναι όλο και πιο εντατικοί. Είναι δεδομένο -γιατί το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά και να μην υπάρξει κανένα τέτοιο φαινόμενο και στην υπόλοιπη Ελλάδα-, ότι κάθε φορά που υπάρχει μια κρίση είτε εντός, είτε εκτός συνόρων, υπάρχουν και κάποιοι οι οποίοι καιροφυλακτούν και προσπαθούν να κερδίσουν αδικαιολογήτως πάνω σε αυτή την κρίση. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, θα είναι αμείλικτη -το ξαναλέω- σε οποιαδήποτε τέτοια περίπτωση, με εντατικούς ελέγχους, με εντατικές παρεμβάσεις. Δεν είναι δυνατόν, τη στιγμή που η χώρα μας, και κυρίως οι κάτοικοι της Θεσσαλίας, βιώνει το πιο έντονο φυσικό φαινόμενο, κάποιοι να περιμένουν να βγάλουν πρόσκαιρα κέρδη στις πλάτες των πολιτών.

Π. ΜΙΧΟΣ: Χαρακτηρίσατε εμβληματική τη μεταρρύθμιση της δικαστικής Αστυνομίας και μάλιστα είπατε ότι θα βοηθήσει στην απονομή Δικαιοσύνης. Πρώτον, γιατί εμβληματική; Δεύτερον, πώς ακριβώς θα εισφέρει πρακτικά στην ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς, η προσπάθεια και οι μεταρρυθμίσεις για την ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης ξεκινούν με το νομοσχέδιο αυτό. Θα ακούσουμε, όπως είπα, θεωρώ πολλά και σημαντικά από τον Πρωθυπουργό στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ήταν μια αναγκαιότητα που είχε διαπιστωθεί η παρουσία του εξειδικευμένου Σώματος Αστυνομίας από το σύνολο του κόσμου της Δικαιοσύνης, των ανθρώπων της Δικαιοσύνης και των δικαστών και των δικηγόρων και όλων των ανθρώπων, που η καθημερινότητα τους είναι γύρω από τον τομέα της Δικαιοσύνης, των πολιτών που επισκέπτονται τα δικαστήρια. Σίγουρα όλο αυτό αποσκοπεί στη σύντμηση των διαδικασιών, στην εξοικονόμηση χρόνου σε πάρα πολλά, τα οποία πολλές φορές καλούνται να κάνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες να κάνουν, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο. Έχει πάρα πολύ σημαντικά καθήκοντα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στο νομοσχέδιο. Και βέβαια, ο στόχος είναι άμεσα να ξεκινήσει όλη η διαδικασία των προσλήψεων, ούτως ώστε αυτό να μετατραπεί σε μια νέα πραγματικότητα που έχει ανάγκη η χώρα και τα δικαστήρια.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη Παρασκευή ορίστηκε με Φ.Ε.Κ. το επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο του Κτηματολογίου μαζί με τον νέο Πρόεδρο, κ. Ανδρέα Τσώκο και την Δευτέρα παραιτήθηκε. Τι συνέβη εκεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ενημέρωση που έχω είναι ότι διαπιστώθηκαν κάποια ασυμβίβαστα σε σχέση με την επαγγελματική του ιδιότητα και τα καθήκοντα του Προέδρου και παραιτήθηκε, ούτως ώστε να οριστεί νέος Πρόεδρος. 

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θα ήθελα να σας γυρίσω πίσω στις δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη Καρδίτσας. Είπε ότι τα 140 έργα στη Θεσσαλία, που επικαλείται η Κυβέρνηση, τα οποία υλοποιήθηκαν μετά τον ΙΑΝΟ στη Θεσσαλία, είναι οδικά έργα με εξαίρεση ένα έργο στον ποταμό Πάμισο. Τα αντιπλημμυρικά είναι άλλη εργολαβία 100 εκατομμυρίων και αυτά δεν έχουν καν ξεκινήσει, γιατί είναι ακόμη στις μελέτες. Είναι έτσι; Και ποιος ευθύνεται για το ότι δεν έχουν καν ξεκινήσει τα αντιπλημμυρικά μετά τον ΙΑΝΟ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, υπάρχουν και αντιπλημμυρικά έργα, υπάρχουν και οδικά έργα, υπάρχουν και πάρα πολύ σημαντικές παρεμβάσεις για καθαρισμούς φραγμάτων και εργασίες οι οποίες έγιναν και σε συνέχεια του ΙΑΝΟΥ. Είναι περισσότερα από 60 αντιπλημμυρικά έργα εντός της γεωγραφικής περιοχής της Θεσσαλίας. Έργα, ύψους 140 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν και έργα οδοποιΐας. Είναι μια συνολική παρουσίαση. Έχουμε αναφερθεί εκτενώς και μάλιστα υπάρχει και απολογισμός για κάθε Περιφέρεια. Μάλιστα, πολλά από τα έργα αυτά, να μην αναφερθώ τώρα αναλυτικά, αφορούν και πληγείσες περιοχές. Και εγώ θέλω να πω το εξής: Επειδή υπάρχει αυτή η συζήτηση και είναι λογικό να υπάρχει, στην ερώτηση αν έγιναν έργα, η απάντηση προκύπτει από την ύπαρξη των έργων, προκύπτει από τις επίσημες ενημερώσεις και από την ίδια την πραγματικότητα. Στη δεύτερη ερώτηση, αν τα έργα αυτά ήταν σημαντικά, η απάντηση είναι επίσης καταφατική. Γιατί σίγουρα ήταν ένα πρωτοφανές φαινόμενο, που κανένας ούτε μπορούσε να προβλέψει και θεωρώ δεν ήταν δυνατόν στο σύνολό του, στην έκτασή του, στην έντασή του να αντιμετωπιστεί. Όμως, η ύπαρξη αυτών των πολύ σημαντικών έργων προστάτεψε περιοχές, μείωσε όσο ήταν δυνατόν να μειώσει τις συνέπειες αυτού του φαινομένου. Άρα, στο τρίτο ερώτημα αν έφταναν αυτά τα έργα, η απάντηση είναι ότι κανένα έργο δεν μπορούσε να είναι αρκετό για κάτι το οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει, δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά. Μιλάμε για ένα τόσο έντονο φαινόμενο που στην πιο αισιόδοξη προσέγγισή συμβαίνει κάθε 300 χρόνια. Το έχουμε πει πολλές φορές– έπεσε στη Θεσσαλία το νερό που πέφτει έναν χρόνο συνολικά στη Γερμανία. Και εδώ έρχεται η επόμενη ερώτηση, που αφορά το παρόν και το μέλλον περισσότερο, αν οφείλουμε να προσαρμοστούμε σε αυτή τη νέα πραγματικότητα και να κάνουμε ακόμα περισσότερα έργα. Ναι οφείλουμε να το κάνουμε, όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς. Κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό το οποίο συνέβη. Κανένας επιστήμονας δεν μπορούσε να προβλέψει κάτι τέτοιο στην έντασή του και ναι κανένα έργο δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει συνολικά και ολοσχερώς αυτό το οποίο συνέβη στη Θεσσαλία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Για τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον κ. Κικίλια, χθες. Αν θέλετε να μας δώσετε ένα περιεχόμενο του τι συζήτησαν και αν τέθηκε, από πλευράς Πρωθυπουργού, η δική σας αναφορά της Δευτέρας αναφορικά με το πρόσωπό του ότι όλοι αξιολογούνται και ότι στη Νέα Δημοκρατία γνωρίζετε από πολιτική ευθύνη και παραίτηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, δεν έγινε καμία αναφορά από εμένα για τον κ. Κικίλια. Είπα μία  φράση η οποία νομίζω ότι είναι προαπαιτούμενο η διαρκής αξιολόγηση για τη εύρυθμη λειτουργίας της Κυβέρνησης και οποιουδήποτε συνόλου. Και μάλιστα οποιουδήποτε κατέχει την οποιαδήποτε δημόσια θέση. Δεν ήταν προσωπική αναφορά, ούτε θα μπορούσε να είναι προσωπική αναφορά στον κ. Κικίλια και σε κανέναν Υπουργό. Ήταν μία από τις καθημερινές και πολλές συναντήσεις που κάνει ο Πρωθυπουργός με τους Υπουργούς. Δεν ήταν η μοναδική χθες και δεν ήταν και η μοναδική γι’ αυτή τη βδομάδα. Και προφανώς, ειδικά σε μια τόσο σημαντική περίοδο, προφανώς και συζητήθηκαν τα ζητήματα πολιτικής προστασίας και του Υπουργείου. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να είναι διαφορετικό και το οποίο να μπορώ εγώ να σας το πω ξεχωριστά ως μια ξεχωριστή ανακοίνωση. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Διευκρινιστικά, επειδή τη Δευτέρα τέθηκε ερώτημα σχετικά με τον κ. Κικίλια και δόθηκε η αφορμή για την απάντησή σας. Οπότε, κλείνει κάθε σενάριο περί…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν ανοίξαμε κανένα τέτοιο σενάριο, ούτε είναι εδώ η δουλειά μας να αναπαράγουμε σενάρια. Ξέρετε, αν κάθε φορά που ακούγονταν σενάρια για ανασχηματισμό ή για πρόωρες εκλογές, αυτό γινόταν πραγματικότητα, θα είχαμε ανασχηματισμό κάθε μήνα και εκλογές κάθε έξι μήνες. Είναι δεδομένο, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Αλλά το γεγονός ότι άπαντες αξιολογούμαστε διαρκώς, αλίμονο αν δεν ήταν πραγματικότητα, αλίμονο αν δεν συνέβαινε. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι υπάρχει κανένα θέμα. Δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Μ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Θα σας ρωτήσω σχετικά με την τροπολογία του Υπουργείου Εργασίας για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, που παρουσιάζει σήμερα και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ». Είναι το μειωμένο «πέναλτι», όπως ακριβώς έχει ανακοινωθεί.  Αναφέρεται, όμως, και μία αύξηση κατά 50% στις εισφορές για εκείνους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Το επιβεβαιώνετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αύξησης των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, πολλώ δε μάλλον κατά 50%. Φαντάζομαι ότι αυτό στο οποίο αναφέρεται το δημοσίευμα, είναι στον τρόπο που θα υπάρχει ο φόρος, που θα είναι πάρα-πάρα πολύ μικρότερος από την επιβάρυνση που είχαν οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι. Εκεί, δηλαδή, που ήταν κάποτε 60%, πριν την προηγούμενη τετραετία πήγε 30% την προηγούμενη και πλέον αυτό καταργείται, δεν θα υπάρχει, δηλαδή, το λεγόμενο «πέναλτι» και θα υπάρχει μία φορολόγηση μικρής κλίμακας στον μισθό. Δεν θα υπάρχει, δηλαδή, κανένα «πέναλτι» στη σύνταξη, γιατί συνέβαινε το εξής φοβερό: Κάποιος ο οποίος μπορεί να εργαζόταν έστω και μία ημέρα, εργαζόμενος συνταξιούχος, να είχε επιβάρυνση, «πέναλτι» δηλαδή, 30% και τα προηγούμενα χρόνια 60% στο σύνολο της σύνταξής του. Αυτό γίνεται μηδέν. Και η φορολόγηση, πολύ μικρής κλίμακας, νομίζω μέχρι 10%, θα είναι μόνο στον επιπλέον μισθό, όποιος κι αν είναι αυτός, από την περαιτέρω εργασία που θα καταβάλει ο εργαζόμενος συνταξιούχος.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr