Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο στη Θεσσαλονίκη

Καλημέρα σε όλες και όλους,

Χαίρομαι καταρχάς που βρίσκομαι στο κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου στην πόλη μου τη Θεσσαλονίκη. Και που μου δίνεται η δυνατότητα και με την ιδιότητα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου να είμαι ενώπιον σας εδώ, στην πόλη όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, στην πόλη όπου τελείωσα το δημόσιο σχολείο και αποφοίτησα από το Πανεπιστήμιο της. Αν μου επιτρέπεται ένα προσωπικό σχόλιο, νιώθω όντως , ότι «η πόλις με ακολουθεί», κατά τον καβαφικό στίχο.

Χαίρομαι όμως πολύ περισσότερο γιατί από τη Θεσσαλονίκη είχε ξεκινήσει η κυβέρνησή μας να παρουσιάζει τα πολυεπίπεδα σχέδια της για την ανάπτυξη όλων των Περιφερειών της χώρας έως το 2030 προκειμένου η Ελλάδα να γίνει μια επικράτεια με συνεκτική ανάπτυξη σε κάθε γωνιά της. Γιατί ακόμη και η πιο δυναμική ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας σαν αυτή που πετύχαμε τα τελευταία 4 χρόνια -διπλάσια από τον μέσο όρο της Ε.Ε.- δεν έχει νόημα αν δεν είναι συμπεριληπτική, αν δεν κερδίζουν από αυτήν όλοι οι πολίτες, σε όποια περιοχή της χώρας και αν κατοικούν. Αν δεν αμβλύνει τις ενδοπεριφερειακές και διαπεριφερειακές ανισότητες που είναι πολλές και υπαρκτές και έρχονται από το παρελθόν.

Όραμα μας είναι μια Ελλάδα που κατά το κοινώς λεγόμενο «Δεν είναι μόνο η Αθήνα».

Μια Ελλάδα που κάθε Περιφέρεια, κάθε γωνιά της Πατρίδας μας έχει το δικό της δίκαιο μερίδιο από τη δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας.

Μια Ελλάδα που δεν έχει πολίτες 2ης και 3ης κατηγορίας ανάλογα με τον τόπο που γεννήθηκαν και ζουν.

Μια Ελλάδα που η καταγωγή σου δεν γίνεται και μοίρα σου που σε καθηλώνει, αλλά βατήρας για να φτάσεις όσο πιο ψηλά ονειρεύεσαι και μπορείς.

Μια Ελλάδα όπου κάθε μια από τις 13 περιφέρειες της έχει τη δική της διακριτή αναπτυξιακή ταυτότητα και στρατηγική και οι κάτοικοι της μένουν, εργάζονται και επενδύουν στο μέλλον τους από επιλογή και όχι από ανάγκη στον τόπο που αγαπούν.

Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώσαμε στη Ρόδο, αυτό που ξεκινήσαμε από τη Θεσσαλονίκη,  την παρουσίαση των 12 Περιφερειακών Αναπτυξιακών Σχεδίων τα οποία σωρευτικά περιλαμβάνουν περισσότερα από 5.800 έργα σε όλη την Ελλάδα και μείζονες παρεμβάσεις συνολικού ύψους άνω των  60 δισ. ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το ΕΣΠΑ, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Χωρίς αυταρέσκεια -αλλά αυτή είναι η αλήθεια- επισημαίνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία είναι το μόνο κόμμα που μελέτησε, σχεδίασε και ξεκίνησε να υλοποιεί πολύ σημαντικά έργα υποδομής και κομβικής σημασίας μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν το πρόσωπο της Ελλάδας σήμερα τα επόμενα χρόνια, από το Διδυμότειχο μέχρι τη Γαύδο και από τη Φλώρινα μέχρι το Καστελόριζο.

Τα προηγούμενα 4 χρόνια ήταν πολύ παραγωγικά, παρά τις ιστορικά πρωτοφανείς διεθνείς κρίσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε και τις αντιμετωπίσαμε – Κράτος και κοινωνία μαζί- με μεγάλη επάρκεια. Αποδείξαμε -και αυτό είναι ένα μέτρο σύγκρισης με την προηγούμενη Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που επανέρχεται σαν ξαναζεσταμένη συνταγή με διάφορες παραλλαγές- ότι αποστολή του πολιτικού συστήματος είναι να αποκρούει και να διαχειρίζεται αποτελεσματικά και με ασφάλεια τις κρίσεις. Όχι να τις δημιουργεί το ίδιο όπως έκανε με το τρίτο μνημόνιο ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εμείς,  όχι μόνο σταθήκαμε στα πόδια μας όταν άλλες ισχυρότερες οικονομίες γονάτισαν, αλλά  σημειώσαμε και αξιοσημείωτες επιδόσεις που ορισμένες ξεχωρίζουν σε ευρωπαϊκό -και όχι μόνο- επίπεδο:

-Σε καιρό πανδημίας, εξωγενούς ενεργειακής και πληθωριστικής κρίσης η  Ελλάδα σημειώνει διπλάσιο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Και στοχεύουμε σε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη 3% ετησίως έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε χάρη στη δυναμική ανάπτυξη τη μεγαλύτερη και ταχύτερη πτώση του δημόσιου χρέους στην Ευρώπη,  στις  36 μονάδες από τα ψηλά της πανδημίας. Και στοχεύουμε σε περαιτέρω μείωση του χρέους στην περιοχή του 130% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Υπήρξε σταθερή ενίσχυση των εισοδημάτων με τριπλή αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% συνολικά από τα 650 στα 850 ευρώ, με αύξηση των συντάξεων πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια, με μείωση 50 φόρων και εισφορών  για τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις. Και στοχεύουμε σε αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ κατά 25% και στα 1500 ευρώ του μέσου μισθού έως το 2027. Με περαιτέρω μείωση ασφαλιστικών εισφορών, του ΕΝΦΙΑ  κατά 10% και κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μείωση της ανεργίας στην Ευρώπη με ταυτόχρονη προσθήκη 300.000 θέσεων εργασίας. Και στοχεύουμε στη μείωση της ανεργίας κάτω από 8% κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο έως το 2027. Με περισσότερες ,καλύτερα αμειβόμενες και λιγότερο επισφαλείς θέσεις εργασίας. Και με ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε να μειώσουμε τις παράνομες μεταναστευτικές ροές από το  75% στο 5%, να κλείσουμε σχεδόν 100 δομές μεταναστών σε όλη τη χώρα μεταξύ αυτών το αίσχος της Μόριας και της Ειδομένης και πλέον η χώρα μας να διαθέτει υπερσύγχρονα κέντρα υποδοχής στα νησιά με σημαντική ελάφρυνση του τοπικού πληθυσμού. Η Ελλάδα έχει θαλάσσια σύνορα και τα προστατεύει, έχει και επεκτείνει τον φράχτη στο σύνολο της συνοριογραμμής του Έβρου. Και θα συνεχίσουμε έτσι διότι αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Πετύχαμε μια -αν και καθυστερημένη- σίγουρα εντυπωσιακή και αλματώδη ψηφιοποίηση του κράτους. Και στοχεύουμε στην ψηφιοποίηση και απλοποίηση του 100% των δημοσίων υπηρεσιών και διαδικασιών έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Καταγράψαμε ιστορικό ρεκόρ δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων, εξαγωγών ως μερίδιο του Α.Ε.Π. και ιδιωτικών επενδύσεων στην καινοτομία  μαζί με ραγδαία βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος κατά 16 θέσεις. Και στοχεύουμε σε διπλάσιες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις έως το 2027 με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας φέτος. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Βγήκαμε μετ’ επαίνων από τη 12ετή μεταμνημονιακή εποπτεία και είμαστε μια από τις μόλις 4 χώρες της Ε.Ε. που έχουν πάρει έγκριση για την εκταμίευση και της 2ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ προχθές υποβάλλαμε αίτημα για την 3η πληρωμή από το Ταμείο. Ανήκουμε στις τρεις πρώτες χώρες σε απορρόφηση στην Ε.Ε. -11 δισ. ευρώ έχουν ήδη εισρεύσει στην οικονομία μας- περισσότερες από 160 δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στο Ελλάδα 2.0. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να είμαστε στους πρωταθλητές της Ευρώπης σε απορρόφηση πόρων.

-Κατακτήσαμε την 8η θέση παγκοσμίως στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε., σχεδόν 46% της ενέργειας μας προέρχεται από τον ήλιο, τον αέρα και τα νερά μας. Και στοχεύουμε να φτάσουμε στο 80% έως το 2027. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

-Είμαστε πλέον μεταξύ των 12 χωρών διεθνώς, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα ,που έχουν κατακτήσει σε νομικό επίπεδο πλήρη ισότητα των φύλων στην αγορά εργασίας. Και στοχεύουμε σε περαιτέρω διεύρυνση δικαιωμάτων σε όλους αδιακρίτως τους πολίτες της χώρας μας, σε μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος στην αγορά εργασίας ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν τις ίδιες αμοιβές με τους άντρες για αντίστοιχη εργασία, σε επέκταση του προσωπικού βοηθού σε άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και να έχουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία.

-Διασφαλίσαμε την εξωστρέφεια των Πανεπιστημίων μας με στρατηγικές συμφωνίες των ελληνικών Α.Ε.Ι. για πρώτη φορά με Πανεπιστήμια κολοσσούς των Η.Π.Α., αλλά και μια συνολική αναμόρφωση όλων των βαθμίδων της δημόσιας εκπαίδευσης. Και στοχεύουμε στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του δημόσιου σχολείου με πλήρη αξιολόγηση δομών, εκπαιδευτικών και προγραμμάτων σπουδών, διαδραστικούς πίνακες και βιωματική μάθηση σε όλα τα σχολεία, διεύρυνση του ολοήμερου έως τις 5.30 το απόγευμα,  λιγότερα έξοδα των οικογενειών σε ιδιαίτερα και φροντιστήρια, με πιο ασφαλή εξωστρεφή και ανοιχτά στην αγορά εργασίας πανεπιστήμια. Αποδείξαμε ότι μπορούμε να δώσουμε αξία στο δημόσιο δωρεάν σύστημα εκπαίδευσης .

-Καταγράψαμε καλές επιδόσεις στους δείκτες εμβολιασμού του πληθυσμού, αλλά και διαχείρισης συνολικά της πανδημίας ως προς τα κρούσματα και την υπερβάλλουσα θνησιμότητα ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο -και δεν χωράει αμφισβήτηση αυτό το έχει επιβεβαιώσει ο ΠΟΥ-  και παρά το υγειονομικό σαμποτάζ της αντιπολίτευσης, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυνατότητες του εθνικού συστήματος υγείας αλλά και τα δημογραφικά χαρακτηριστικά θα προϊδέαζαν για πολύ χειρότερες επιδόσεις. Και στοχεύουμε στον εκσυγχρονισμό 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας σε όλη τη χώρα, δωρεάν προσωπικό γιατρό για όλους τους Έλληνες και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους Έλληνες. Αποδείξαμε ότι μπορούμε.

Η αυτοδύναμη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχοντας στους κόλπους της και πρόσωπα από άλλους πολιτικούς χώρους – ανοιχτή σε ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές πέραν των δικών της «συνόρων» , κινήθηκε αποφασιστικά πετυχαίνοντας όχι μόνο να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις αλλά να κάνει και περισσότερα σε αρκετούς τομείς.

Προφανώς δεν ισχυριζόμαστε ότι ζούμε στον «παράδεισο». Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η Ελλάδα έχει ακόμη πολύ δρόμο για να συγκλίνει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.  Να γίνει μια οικονομία με αξιοπρεπείς μισθούς, μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες εργασίας και ίδια δικαιώματα για όλες και όλους ανεξαιρέτως, με αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας, με προσιτή στέγη ιδίως για τη νέα γενιά, με ταχύτερη ανταπόκριση και απονομή Δικαιοσύνης στα ζητήματα της κοινωνίας και της οικονομίας.

Αυτήν την Ελλάδα ονειρευόμαστε, γι’ αυτήν εργαζόμαστε, μια χώρα με περισσότερες ευκαιρίες κοινωνικής κινητικότητας και οικονομικής ανόδου για όλους τους Έλληνες για όλες τις Ελληνίδες και ειδικά τους νεότερους συμπολίτες μας. Γι’ αυτό απευθυνόμαστε στους πολίτες που σε τρεις μέρες από τώρα θα προσέλθουν στην κρίσιμη κάλπη της 21η Μαΐου και τους λέμε να σταθμίσουν προσεκτικά πού ήταν η Ελλάδα το 2015, πού ήταν το 2019 και πού είναι σήμερα το 2023.

Ρωτάμε τους πολίτες που θέλουν να πάμε μπροστά, αν θα ρισκάρουν να γυρίσουμε πίσω σε μέρες και χρόνια σε εποχές που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, αλλά η «νάρκη» της απλής αναλογικής που φύτεψε συνειδητά ο ΣΥΡΙΖΑ, τα επαναφέρει ως βεβαιότητα με μια Κυβέρνηση συνεργασίας υπό οποιαδήποτε μορφή σαν αυτές  που απεργάζεται ο κ. Τσίπρας και όσοι είναι πρόθυμοι να τον ακολουθήσουν, όσο και αν δημοσίως λένε άλλα. Οι μάσκες βέβαια έπεσαν, δυστυχώς για τον κ. Τσίπρα και από εκεί που μιλούσε για προοδευτική διακυβέρνηση μακράς πνοής διαψεύδοντας τα περί κυβέρνησης ηττημένων, τώρα δεν το αποκλείει μιλώντας ακόμα και για βραχύβια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού. Μας λέει, δηλαδή, σε μια εποχή μεγάλων διεθνών κρίσεων, εθνικών προκλήσεων και αδήριτης ανάγκης για σταθερότητα και ισχυρή ηγεσία προκειμένου η χώρα να κάνει άλματα όπως ζητούν οι πολίτες, ότι εκείνος είναι ανοιχτός σε οποιοδήποτε εκτρωματικό σχέδιο διακυβέρνησης εξυπηρετεί τις τυφλές του επιδιώξεις για να παραμείνει στην καρέκλα του.

Πιστοποιεί αμετάκλητα -όχι ότι είχαμε καμία αμφιβολία- ότι τον ενδιαφέρει αποκλειστικά και μόνο η  εξουσία και όχι η ευημερία του ελληνικού λαού, η πρόοδος της χώρας. Θέλει και θα συμβεί αν οι αριθμοί της κάλπης της Κυριακής το επιτρέψουν- να βάλει τη χώρα ξανά σε περιπέτειες , τινάζοντας στον αέρα όσα με κόπο και θυσίες πέτυχε η χώρα και οι πολίτες τα τελευταία χρόνια.

Διότι τι σημαίνει «Κυβέρνηση ειδικού σκοπού»;  Θα ασχολείται μόνο με ένα θέμα – «πώς να βάλει στη φυλακή τον Μητσοτάκη»- και παγώνει κάθε άλλο μείζον ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και την ελληνική κοινωνία όπως για παράδειγμα την ασφάλεια έναντι της τουρκικής απειλής και των υβριδικών επιθέσεων στα σύνορα, οι επενδύσεις -άρα δουλειές και καλύτεροι μισθοί- η  κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας -αρα τον φθηνότερο δανεισμό για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης που είναι τόσο αναγκαίες για τη χρηματοδότηση της οικονομίας -άρα θα  πάνε περίπατο απαραίτητα έργα υποδομών και μεταρρυθμίσεις- η αναβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Φανταστείτε ακόμη πώς θα λειτουργούσε  ένα τέτοιο σχήμα σε περίπτωση απειλών στο πεδίο  από τους ασταθείς γείτονες μας; Αυτό προτείνει ο κ. Τσίπρας στους Έλληνες πολίτες να «φρενάρουν» τις ζωές τους για να μην κλονιστεί από την καρέκλα του. Γι αυτό λέμε ότι η ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι η καλύτερη απάντηση στους άφρονες τυχοδιωκτισμούς του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ και των εν δυνάμει εταίρων του κυρίων Ανδρουλάκη, Βαρουφάκη και Βελόπουλου. Μόνο το ΚΚΕ έκλεισε ερμητικά την πόρτα στη «μούφα» όπως αποκαλεί, «προοδευτική διακυβέρνηση» που ορέγεται ο κ. Τσίπρας και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Είναι δε τέτοια η απελπισία του και απομόνωση από τα κόμματα της Αριστεράς που χθες μας αποκάλυψε ότι προσβλέπει και στις ψήφους Κασιδιάρη. Είναι εκεί που τα άκρα συναντιούνται. Θέλω να σας διαβάσω τη δήλωση του κ. Τσίπρα και να μου πείτε τι θα γινόταν αν αυτή τη δήλωση την έκανε ο κ. Μητσοτάκης. Είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: «Στόχος δικός μας είναι αυτούς τους ανθρώπους που θα ψήφιζαν τη Χρυσή, να τους πάρουμε να τους κερδίσουμε από τις γραμμές της ακροδεξιάς και από τις γραμμές της αντιδημοκρατικής ιδεολογίας και στάσης… δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα να τους κερδίσουμε δεν τους βάζουμε απέναντι» .Ο κ. Τσίπρας είναι δυστυχώς ένας καιροσκόπος και αδίστακτος πολιτικός. Αναρωτιέμαι αν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τη μάνα του Παύλου Φύσσα και να πει ξανά τα ίδια λόγια.

Το μονό που έχουν να προτείνουν  ο μεν κ. Τσίπρας είναι ένα φαραωνικό πρόγραμμα  83 δισ. ευρώ που αν εφαρμοστεί θα μας ρίξει αμέσως στα βράχια και θα φέρει νέα μνημόνια. Ακούμε από το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη κάποιες σοσιαλίζουσες αοριστίες που δεν μπορούν καν να κοστολογηθούν, ο κ. Βαρουφάκης κομίζει το σχέδιο «Δήμητρα» και ονειρεύεται να ανατινάξει το τραπεζικό σύστημα στον αέρα , ενώ ο κ. Βελοπουλος θα απολύσει δημοσίους υπαλλήλους και  συμφωνεί με τα τοπικά νομίσματα του κ. Τσακαλώτου και με τη νέα φοροεπιδρομή στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών με επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Χθες βράδυ αποκαλύφθηκε άλλη μια κρυφή πτυχή του προγράμματος ΣΥΡΙΖΑ -δεν είναι στο επίσημο πρόγραμμα- που οδηγεί σε σχεδόν διπλάσιες ασφαλιστικές κρατήσεις στα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών. Για να δώσουμε ένα παράδειγμα ένας ελεύθερος επαγγελματίας με εισόδημα 30.000 ευρώ σήμερα πληρώνει 230 ευρώ το μήνα, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου θα πληρώνει 684 ευρώ το μήνα, σχεδόν το τριπλάσιο.

Αυτοί θέλουν να κυβερνήσουν την Ελλάδα. Θα το επιτρέψουν οι πολίτες; Μια χαλαρή ψήφος, μια ψήφος δυσαρέσκειας προς τη Νέα Δημοκρατία στις 21 Μαΐου μπορεί  να βγάλει από την κάλπη μια κυβερνητική σύμπραξη της συμφοράς. Και δεν κινδυνολογώ, απλώς παρουσιάζω πως έχουν τα πράγματα.

Η τύχη της χώρας είναι στα χέρια των πολιτών. Εμείς ευχόμαστε και ελπίζουμε να μην ανακοπεί η πορεία της Ελλάδας προς το μέλλον διότι δεν το αντέχει η Πατρίδα μας, δεν το αξίζουν οι νέοι άνθρωποι -οι πραγματικά χαμένοι της προηγούμενης δεκαετίας- και δεν μπορεί σε μια εποχή τεράστιων απειλών και μεγάλων προκλήσεων, η ελληνική κοινωνία να επιστρέψει σε ένα τοξικό παρελθόν.

Εμείς κοιτάζουμε μπροστά σε όσα έχουμε δρομολογήσει και θα ήθελα να τα υπενθυμίσω, σε ο, τι αφορά ειδικά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ Κεντρική Μακεδονία

(ΚΑΡΤΕΣ 1-4)

Όπως σας είπα, από τη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε η παρουσίαση των περιφερειακών αναπτυξιακών σχεδίων τον Σεπτέμβριο του 2022. Τότε παρουσιάσαμε έναν φιλόδοξο σχεδιασμό με 30+ στρατηγικά έργα για τη Θεσσαλονίκη του 2030. Ο συνολικός σχεδιασμός μας για την κεντρική Μακεδονία του 2030 είναι ένα σχέδιο με περισσότερα από 1000 μικρά, μεσαία και μεγάλα έργα που καθιστούν την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας και την περιφέρεια με το μεγαλύτερο σε χρηματοδότηση αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας συνολικού ύψους 12 δισ. ευρώ. Αυτό που διαφοροποιεί το σχέδιο μας είναι ότι έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, έχει φορείς υλοποίησης για κάθε έργο, έχει  συγκεκριμένη δέσμευση παράδοσης. Άρα δεσμευόμαστε απέναντι στους πολίτες και ελεγχόμαστε για τη συνέπεια μας να παραδώσουμε στον χρόνο που πρέπει, το  κάθε έργο.

Το σχέδιο για την Κεντρική Μακεδονία του 2030 διαρθρώνεται σε 4 άξονες:

-Σύγχρονα δίκτυα και υποδομές με 193 έργα ύψους 7,15 δισ. ευρώ.

-Επενδύσεις σε υγεία, παιδεία, ασφάλεια και ποιότητα ζωής με 117 έργα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

-Στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με 68 έργα ύψους 603 εκατ. ευρώ.

-Επενδύσεις στην ενέργεια και την πράσινη μετάβαση με 671 έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,17 δισ. ευρώ.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έλαβε γενναία στήριξη στη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης με σχεδόν 3 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις και εργαζομένους ενώ η ανεργία -που παραμένει δυστυχώς υψηλή- σημείωσε πτώση 5 μονάδων σε σύγκριση με το 2019.

Τα στοιχεία από το Υπουργείο. Ανάπτυξης μας δίνουν μια πολύ θετική εικόνα για τις ιδιωτικές επενδύσεις, για 450 μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν υπαχθεί στον επενδυτικό νόμο συνολικού ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ τα δεδομένα που λάβαμε από το αεροδρόμιο «Μακεδονία» δείχνουν μια σημαντική ανάκαμψη και των ταξιδιωτικών ροών και εσόδων από το εξωτερικό για τους πρώτους 4 μήνες του 2023 της τάξης του 40% συγκριτικά με το 2022  και του 3% ως προς τις διεθνείς αφίξεις σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Εκτιμούμε λοιπόν ότι φέτος θα έχουμε με βάση τους πρόδρομους δείκτες μια ιστορική χρονιά σε έσοδα και αφίξεις για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Να έρθω τώρα σε όσα κάναμε, δρομολογήσαμε και σχεδιάζουμε για τη Θεσσαλονίκη, στην Α’ εκλογική Περιφέρεια της οποίας είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αυτό έχει τη σημασία και το συμβολισμό του.

Θα ξεκινήσω  με πέντε ειδήσεις.

Είδηση 1η: Ξεκινά από σήμερα  η υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις για επιπλέον 5.000 θέσεις του «Προγράμματος απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας για άνεργους νέους 18-29 ετών, στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας». Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 7 μήνες και η ΔΥΠΑ καταβάλλει μηνιαία αποζημίωση ίση με τον κατώτατο μισθό ,με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας. Η στήριξη της απασχόλησης και μάλιστα στην κεντρική Μακεδονία είναι στις προτεραιότητες μας.

Είδηση 2η: Ικανοποιείται ένα διαχρονικό αίτημα των πολιτών του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης για την κατασκευή κολυμβητηρίου και για να επιταχύνουμε το έργο, το εντάξαμε στο τεχνικό δελτίο αστικών παρεμβάσεων με βιοκλιματικά στοιχεία, με χρηματοδότηση της υλοποίησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Είδηση 3η: Παραχωρείται πλέον στην Εκκλησία η κυριότητα του οικοπέδου στο Ποσείδι Χαλκιδικής όπου η Μητρόπολη Νεάπολης είχε μέχρι σήμερα τη χρήση του και είχε δημιουργήσει εξαιρετικές εγκαταστάσεις κατασκήνωσης για τα παιδιά της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Είδηση 4η: Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η απόφαση για τη μετεγκατάσταση είκοσι οικογενειών Ρομά από τον Δενδροπόταμο  και εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση για την ανέγερση σπιτιών-ιδιοκτησίας του Δήμου- που θα τους παραχωρηθεί η χρήση. Δίνουμε έτσι λύση για ένα σημαντικό πρόβλημα της περιοχής και αξιοποιούμε το στρατόπεδο Ζιάκα για την ανέγερση κοινωνικής κατοικίας.

Και είδηση 5η: Στάλθηκε  στο Συμβούλιο της Επικρατείας  για έλεγχο το Προεδρικό Διάταγμα για την ανάπλαση  και αποκατάσταση ενός εμβληματικού ακινήτου της πόλης, έκτασης 81,5 στρ. του διατηρητέου κτιριακού συγκροτήματος Κεραμεία Αλλατίνη το οποίο θα διαμορφωθεί σε κοινόχρηστο χώρο με τεράστιο πάρκο με εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής, με σύγχρονες κατοικίες, εμπορικά καταστήματα και πάρκινγκ, για τον χαίρονται οι πολίτες και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης. Μια ιδιωτική επένδυση 120 εκατ. ευρώ.

Πιστεύουμε ότι ποτέ πριν η Θεσσαλονίκη δεν είχε τόση προσοχή από το κεντρικό κράτος όση δέχθηκε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Πολύ σημαντικά έργα υποδομής είτε ολοκληρώνονται, είτε δρομολογούνται και πραγματικά αλλάζουν την όψη της πόλης.

ΕΡΓΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ/ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

A.1. Flyover – Νέα Ανατολική περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

-Υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης παρουσία του Πρωθυπουργού τον Δεκ.2022, εγκαταστάθηκε η Ανάδοχος και έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες εργασίες και γεωτρήσεις.

A.2.Μετρό Θεσσαλονίκης

-Βασική Γραμμή -> παράδοση στο τέλος 2023.

-Επέκταση Καλαμαριάς -> παράδοση 6 μήνες μετά την βασική γραμμή.

-Επέκταση Δυτ. Θεσσαλονίκης -> υπεγράφη η σύμβαση ανάθεσης των πρόδρομων εργασιών.

-Επέκταση Αεροδρομίου -> σε εξέλιξη οι τοπογραφικές μελέτες.

-ΣΔΙΤ Λειτουργίας και Συντήρησης -> αποσφραγίστηκαν οι προσφορές των 2 σχημάτων.

A.3. 6ος Προβλήτας Λιμένα Θεσσαλονίκης & αναβάθμιση υφιστάμενων λιμενικών υποδομών

-Σε διαβούλευση η ΣΜΠΕ του Γ.Π.Σ του ΟΛΘ ενώ ταυτόχρονα τρέχουν οι μελέτες των επιμέρους έργων.

-Σε εξέλιξη οι εργασίες για τον εμπορευματικό λιμένα. Εκτιμώμενη ολοκλήρωση κατασκευής: αρχές 2026.

-Υπό κατασκευή η σύνδεση ΟΛΘ με Εγνατία και ΠΑΘΕ, με εκτιμώμενο χρόνο ολοκλήρωσης το τέλος 2023.

A.4. Σύνδεση 6ου Προβλήτα Θεσσαλονίκης – Προαστιακού Δυτικής Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανόμενης της σύνδεσης της Σιδηροδρομικής γραμμής με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

-Σε φάση ανταγωνιστικού διαλόγου, αναμένεται υπογραφή σύμβασης εντός του 2023.

A.5. Σιδηροδρομικά έργα

-Εγκρίθηκε ΣΔΙΤ για την συντήρηση και ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου της Βορείου Ελλάδας στα τμήματα μεταξύ Στρυμόνα – Αλεξανδρούπολης και Πλατέως – Φλώρινας».

A.7. Αντιπλημμυρικά Έργα

-Ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή αντιπλημμυρικού έργου υδάτων του Νοτίου τμήματος Δήμου Καλαμαριάς για την αποχέτευση ομβρίων υδάτων.

A.10. Υλοποίηση με ΣΔΙΤ 17 Σχολικών Μονάδων στη Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας/16 στην ΠΕ. Θεσσαλονίκης

-Αναδείχθηκε προσωρινή ανάδοχος και αναμένεται η υπογραφή σύμβασης στο Α’ εξάμηνο του 2023.

A.11. Φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίων Δυτικής Μακεδονίας & Θράκης

-Το έργο εγκρίθηκε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ

Γ.3. Ίδρυση Τεχνολογικού Πάρκου 4ης γενιάς THESSINTEC στη Δ.Κ. Περαίας -Ολοκληρώνεται εντός των ημερών η στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση, βάσει της οποίας θα γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις στο Π.Δ. χρήσεων.

ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ & ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Δ.1. Ανάπλαση Δ.Ε.Θ.

-Η ειδική χρηματοοικονομική μελέτη θα υποβληθεί στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού (ΓΔΑ) της Ε.Ε., για την έγκρισή της.

Δ.2. Μουσείο Ολοκαυτώματος

-Στις 22/02/2023, η Πολεοδομία εξέδωσε τη Προέγκριση για την Οικοδομική Άδεια του Έργου, ενώ εντός της επόμενης εβδομάδας θα γίνει η παρουσίαση της μουσειολογικής μελέτης ως έχει (75% της Ά Φάσης).

Δ.3. Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο παραλιακού μετώπου του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης

-Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση της ΣΜΠΕ και εκκρεμεί η έκδοση της εγκριτικής απόφασης.

Δ.5. Δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου- Στρατόπεδο Παύλου Μελά

-Σε εξέλιξη οι εργασίες δικτύων άρδευσης- ύδρευσης και πεζοδρόμησης στον χώρο του Πάρκου. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για την αποκατάσταση του χώρου μουσείου Ευρημάτων Μετρό και η προμελέτη του Μουσείου για τον Προσφυγικό Ελληνισμό Σε εξέλιξη οι εργασίες στο κτήριο Στρατωνισμού Α2, το οποίο θα φιλοξενήσει τις υπηρεσίες του δήμου και το Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης.

Δ.9. Νέες αστικές αναπλάσεις Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

-Το νέο Κολυμβητήριο εντάσσεται στο τεχνικό δελτίο του έργου των αστικών παρεμβάσεων με βιοκλιματικά στοιχεία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Δ.10. Νέα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια Δήμων ΠΕ Θεσσαλονίκης

-Εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων τα τεύχη δημοπράτησης των ΤΠΣ Δήμων Βόλβης, Θέρμης, Χαλκηδόνος, Ωραιοκάστρου, Δέλτα, Λαγκαδά, Κορδελιού-Ευόσμου, Πυλαίας-Χορτιάτη και Θερμαϊκού, συν. εκτιμώμενης αξίας 8,5 εκατ. ευρώ και ακολουθεί ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συμβουλίου.

Στρατόπεδο Ζιάκα – Κοινωνική Αντιπαροχή και πάρκο πρασίνου

-Εκδόθηκε το ΦΕΚ μετεγκατάστασης 20 οικογενειών Ρομά που κατοικούν σε παρακείμενη θέση. 

Περιαστικό δάσος Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) και Περιαστικό δάσος Ευκαρπίας

-Έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις στο Σέιχ Σου και ξεκίνησε η συντήρηση, ενώ αναμένεται η υποβολή των μελετών αναδάσωσης, και  ερμηνείας περιβάλλοντος – αναψυχής από τον δωρητή για το δάσος Ευκαρπίας.

Θέλουμε και εργαζόμαστε να γίνει η Μακεδονία η αναπτυξιακή ναυαρχίδα της χώρας μας με τη Θεσσαλονίκη να έχει τον ηγετικό ρόλο σ’ αυτή την προσπάθεια.

Απόψε όπως γνωρίζετε, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει στο Παλαί Ντε Σπορ λίγα μέτρα από εδώ που βρισκόμαστε και αύριο με ομιλία στο Θησείο ολοκληρώνει την προεκλογική εκστρατεία για τις κρίσιμες -επαναλαμβάνω- κάλπες της 21ης Μαΐου, μια εκστρατεία που τη δώσαμε πιστεύω με πνεύμα πολιτικού πολιτισμού, με σοβαρότητα και προτάσεις για το μέλλον.

Είμαι στη διάθεσή σας για τις ερωτήσεις σας. Ευχαριστώ πολύ.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι της προεκλογικής συζήτησης το σενάριο σχηματισμού Κυβέρνησης ειδικού σκοπού μικρής διάρκειας, αν και εχθές ο κ. Τσίπρας μίλησε για Κυβέρνηση μακράς πνοής με σημαία την κάθαρση, προφανώς για το θέμα των παρακολουθήσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με τις αποκαλύψεις Κατρούγκαλου μια τέτοια Κυβέρνηση φαίνεται πως θα έχει στις προτεραιότητές της και την επαναφορά του νόμου που φέρει το όνομα του πρώην Υπουργού Εργασίας και τη σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Ανησυχεί τη Νέα Δημοκρατία το σενάριο της Κυβέρνησης ειδικού σκοπού; Μπορεί να σηκώσει το «γάντι» ο Νίκος Ανδρουλάκης και αν, τελικώς, βγαίνουν οι αριθμοί να δούμε μια τέτοια Κυβέρνηση «ηττημένων», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο Πρωθυπουργός, Παρότι, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, το συγκεκριμένο σενάριο φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση να έχει ως προϋπόθεση τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ; Και, βέβαια, τι θα σημαίνει, κύριε Υπουργέ, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τη μεσαία τάξη μια ολική ή, έστω, μερική επαναφορά του νόμου Κατρούγκαλου; Επιβεβαιώνει τελικά η Νέα Δημοκρατία πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς νέες φοροεπιβαρύνσεις; Υπάρχει κρυφή ατζέντα φόρων, την οποία κατά λάθος αποκάλυψε ο κ. Κατρούγκαλος, παρότι σήμερα είδα μια προσπάθεια αναδίπλωσης και από την κυρία Τσαπανίδου και από τον κ. Κατρούγκαλο;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ξεκινώ από το τελευταίο, θέσατε πολλά ερωτήματα. Έχουμε ζητήσει ακριβώς για αυτό τον λόγο την κοστολόγηση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ από ανεξάρτητο οικονομικό φορέα. Είτε είναι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, είτε είναι το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, είτε είναι το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είτε είναι η Τράπεζα της Ελλάδας, είτε κάποιος ξένος οίκος αξιολόγησης, διότι πολύ απλά τα νούμερα δεν βγαίνουν. Μας υπόσχεται δαπάνες, οι οποίες αγγίζουν τα 83 δισ. ευρώ, χωρίς να λέει από πού θα έρθουν τα έσοδα για να καλύψει αυτές τις δαπάνες. Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα πρόγραμμα ακοστολόγητο και άκρως επικίνδυνο, προκύπτουν μέσα στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου οι αλήθειες. Ο κ. Κατρούγκαλος χθες μας αποκάλυψε -δεν είναι ένα τυχαίο στέλεχος, είναι ένα κορυφαίο στέλεχος που έχει ασχοληθεί με το ζήτημα του ασφαλιστικού και της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης- μας αποκάλυψε ότι η βούλησή του και η θέση του είναι πως πρέπει να επανέλθουμε στο παλαιό καθεστώς των ασφαλιστικών κρατήσεων και αύξησης των συντελεστών για τις κρατήσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Επαναλαμβάνω: Το πρόγραμμα αυτό δεν βγαίνει. Είναι επικίνδυνο. Ουσιαστικά τα σχήματα που έχουμε ακούσει πολλές εκδοχές τους, είτε είναι μια Κυβέρνηση ειδικού σκοπού, είτε είναι μια Κυβέρνηση ανοχής, είτε είναι Κυβέρνηση ηττημένων, είναι σχήματα παραλυσίας, είναι σχήματα επιστροφής στο δυσοίωνο 2015. Η χώρα, όμως, πρέπει να πάει μπροστά και έχουμε αποδείξει ότι από το 2019 έως το 2023 έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά. Έχουμε χάσει, δυστυχώς, πολύ χρόνο ως χώρα, ως κοινωνία τα προηγούμενα χρόνια σε τέτοιους αδιέξοδους πειραματισμούς και νομίζω ότι κανείς πολίτης δεν θέλει να τους ξαναδοκιμάσει.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Καλώς ήρθατε στην πόλη σας. Κάθε επιτυχία στην προσωπική σας πορεία, μετά από αυτό το πόστο που έχετε. Τα είπατε όλα σήμερα. Δεν αφήσατε και κάτι να ρωτήσουμε.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είμαστε στο τέλος, οπότε έπρεπε να κάνουμε μια σύνοψη.

Ρ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Είπατε να μας προλάβετε, να τα λύσουμε όλα. Εγώ, όμως, ήθελα να ρωτήσω το εξής: Κάτι που προέκυψε, από όσο ξέρουμε, χθες το βράδυ με τη σύλληψη του Έλληνα κατασκόπου, για αυτόν που συνέλαβαν στο Παρίσι, τον κ. Μπογονικολό. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτός ο άνθρωπος είχε συμβάσεις με το ελληνικό Κράτος, αν είχε σχέσεις συγκεκριμένες με το ελληνικό Κράτος και αν υπάρχει κίνδυνος να έχουν διαρρεύσει νατοϊκές μυστικές πληροφορίες γενικότερα προς τη Ρωσία..

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Από τον Τύπο πληροφορηθήκαμε κι εμείς τη σύλληψη του κυρίου στον οποίο αναφέρεστε. Είναι ένας Έλληνας πολίτης, ιδιώτης. Δεν γνωρίζω να έχει κάποια σχέση συμβατική με το ελληνικό Κράτος.

Ν. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το ερώτημά μου αφορά τη Δευτέρα. Με δεδομένο ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μία πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας, το ένα ερώτημα είναι εάν αποκλείετε το ενδεχόμενο να υπάρξει μια συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στην περίπτωση που, όπως επίσης δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, μπορεί να προκύψει μια κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρώτον. Και το δεύτερο, επειδή υπάρχουν και σενάρια για να έρθει λίγο πιο κοντά η δεύτερη κάλπη, εντός Ιουνίου, αν εξετάζεται κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω ότι η θέση μας, και αυτή δεν είναι μια θέση αυταρέσκειας ή έπαρσης, είναι ότι η χώρα για να μπορέσει να διαχειριστεί πολλές και δύσκολες εξωγενείς κρίσεις, χρειάζεται μια σταθερή, αυτοδύναμη Κυβέρνηση συνεκτική. Όχι σχήματα συνεργασίας τα οποία θα είναι θνησιγενή και θα έχουν μέσα τους στελέχη, που δεν θα ενδιαφέρονται για το κοινό εθνικό καλό, αλλά θα έχουν προσωπική ατζέντα. Τις γέφυρες με τη Νέα Δημοκρατία και προσωπικά με τον Πρωθυπουργό τις έχει κόψει ο κ. Ανδρουλάκης. Αν ο κ. Ανδρουλάκης μετά από δύο-τρεις μήνες μας λέει ότι η χώρα έχει καταστραφεί, ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι ένας επικίνδυνος Πρωθυπουργός, αλλάξει θέση μέσα σε 24 ώρες και έρθει τελικά και ζητήσει μια συνεργασία, θα είναι αναξιόπιστος. Και δεν νομίζω ότι θα είναι και ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος για μια Κυβέρνηση, που πιστεύουμε ότι πρέπει να είναι σταθερή και να κρατήσει άλλα τέσσερα χρόνια για να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο της.

Δ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Σε τρεις ημέρες, κύριε Υπουργέ, οι πολίτες θα προσέλθουν στις κάλπες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε την απόφαση να είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου στην Α’ Θεσσαλονίκης θέλοντας να δείξει το ενδιαφέρον του για την πόλη. Θέλω να ρωτήσω: Θα κρατήσει την έδρα; Ένα. Κι ένα δεύτερο, βέβαια τα είπατε όλα νωρίτερα, αλλά με αφορμή και την αποψινή του ομιλία εδώ στη Θεσσαλονίκη, στο Παλέ ντε Σπορ, επιφυλάσσει, ενδεχομένως, κάποια ιδιαίτερη εξαγγελία για την πόλη;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο κ. Μητσοτάκης, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει ότι είναι ένας ειλικρινής και συνεπής πολιτικός που κρατά πάντα τον λόγο του. Αυτό είναι στον πυρήνα, νομίζω, των χαρακτηριστικών που κάνουν διαφορετική τη Νέα Δημοκρατία από τον πολιτικό ανταγωνισμό, από την Αντιπολίτευση. Φυσικά, θα κρατήσει την έδρα. Εξυπακούεται αυτό. Και δουλεύει προσωπικά ο ίδιος, ασχολείται προσωπικά ο ίδιος, με τα ζητήματα της πόλης. Για αυτό και βλέπετε ότι η Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά έχει το δικό της αναπτυξιακό σχέδιο. Αυτό οφείλεται στη βούληση του Πρωθυπουργού, ο οποίος γνωρίζει ότι είναι μια παραμελημένη πόλη, παρότι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Για πολλά χρόνια, έχασε πολλές αναπτυξιακές ευκαιρίες και πρέπει να τρέξει ακόμη πιο γρήγορα. Αυτό συμβολίζει η επιλογή του να κατέβει στην Α’ Θεσσαλονίκης και να εκπροσωπεί αυτή την πόλη στο Κοινοβούλιο.

Β. ΔΗΜΑΡΕΣΗ: Επειδή αναφερθήκατε νωρίτερα στο τί είπε και μάλιστα αυτολεξεί ο κ. Τσίπρας χθες για τη Χρυσή Αυγή. Είπε, λοιπόν, ότι δίνουμε καθημερινό αγώνα και δεν βάζουμε απέναντι τους ψηφοφόρους, τους ανθρώπους που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, βάζουμε απέναντι τους δολοφόνους. Σε σημερινή της τοποθέτηση η κυρία Γεροβασίλη είπε ότι της φαίνεται φυσιολογικό κάποιος που ψήφιζε Χρυσή Αυγή να ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ. Και μάλιστα συμπλήρωσε -το λέω με δικά μου λόγια- ότι θα μιλούσε και μαζί με τον άνθρωπο αυτόν «να δω γιατί στις προηγούμενες εκλογές ψήφισε Χρυσή Αυγή». Θέλω να μου πείτε επί της ουσίας πού διαφωνείτε με αυτό, γιατί φαντάζομαι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βάζει απέναντι τους πολίτες που ψήφιζαν Χρυσή Αυγή. Δεν θέλουμε δηλαδή εμείς, εσείς, όλοι, να επιστρέψουν αυτοί οι άνθρωποι στο δημοκρατικό τόξο;

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Δεν βάζουμε κανέναν πολίτη απέναντι. Ωστόσο, εγώ αυτό που βλέπω είναι μια απελπισμένη προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί που απέτυχε η συνεργασία με τα κόμματα της Αριστεράς, να αλιεύσει ψήφους στα θολά νερά της αντισυστημικής ψήφου.

ΒΑΓ. ΠΛΑΚΑΣ: Να μείνω λίγο στα της Θεσσαλονίκης, μιας και αναφερθήκατε κι εσείς και ο Πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει και την επίσκεψη στο εργοτάξιο του μετρό. Στο μετρό Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο πράγματα. Το κατασκευαστικό που είπατε ότι θα είναι έτοιμο στο τέλος του 2023 και το λειτουργικό, το οποίο είπατε θα λειτουργήσει εμπορικά για τους πολίτες στις αρχές του 2024. Είναι ένα θέμα πότε θα ολοκληρωθούν τα απαιτούμενα δοκιμαστικά δρομολόγια για να λειτουργήσει ο αυτοματοποιημένος συρμός, γιατί από την Αντιπολίτευση λένε πως αυτό θα χρειαστεί 18 μήνες δοκιμαστικών δρομολογίων και μάλιστα βάζουν και θέμα ασφάλειας αν γίνει λιγότερος αυτός ο χρόνος για τα δοκιμαστικά δρομολόγια για τη λειτουργία του μετρό. Τι απαντάτε σε αυτό; Και αν κατάλαβα καλά, είπατε ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά τις εκλογές θα είναι βουλευτής Θεσσαλονίκης; Θα κρατήσει την έδρα, που είπατε;

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ως προς τη λειτουργία του μετρό, λειτουργούμε πάντα με κριτήριο την ασφάλεια των μεταφορών. Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει καμία απολύτως έκπτωση, σε σχέση με τη λειτουργία του μετρό. Δεν αντιλαμβάνομαι και δεν καταλαβαίνω ποιες είναι οι ενστάσεις της Αντιπολίτευσης. Η Αντιπολίτευση με τον σχεδιασμό της ουσιαστικά είχε αφήσει την πόλη χωρίς μετρό, δυστυχώς, για όσα χρόνια κυβερνούσε. Εμείς καταφέραμε να ξεκολλήσουμε ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο και η πόλη να έχει και μετρό και αρχαία. Το χρονοδιάγραμμα είναι αυτό που σας είπα. Παράδοση κατασκευαστική με όλες τις αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες εντός του 2023 και λειτουργική, εμπορική, στο πρώτο εξάμηνο του 2024. Από εκεί και πέρα, επανέλαβα ότι ο Πρωθυπουργός τηρεί τις δεσμεύσεις του και επιθυμεί την εκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στο Κοινοβούλιο.

ΛΑΖ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη. Διάβασα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις αρχές της εβδομάδας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, στην οποία γίνεται λόγος για φορολογικά έσοδα το  πρώτο τετράμηνο του 2023 της τάξεως των 17,8 δισ.. Ο ελληνικός Προϋπολογισμός του 2023 έλεγε για το πρώτο τετράμηνο του 2023, δηλαδή για την ίδια χρονική περίοδο, 16,2 δισ..

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Είναι η υπεραπόδοση εσόδων. Ισχύει.

ΛΑΖ. ΛΑΖΑΡΟΥ: Άρα, είμαστε 1,6 δισ. πάνω σε φορολογικά έσοδα. Και το ερώτημα είναι το εξής: Λέτε ότι έχετε μειώσει πενήντα φόρους. Από πού βγήκαν τόσα επιπλέον χρήματα;

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Από την ανάπτυξη. Η οικονομία πάει καλά, το Α.Ε.Π. μεγεθύνεται, έρχονται περισσότερα έσοδα. Έχουμε μειώσει -επαναλαμβάνω- φόρους που μπήκαν την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 7 δισ. ευρώ. Είναι φόρος εισοδήματος. Είναι ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Είναι η ολική, καθολική, οριστική κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. Είναι πενήντα φόροι και εισφορές μείον 7 δισ. ευρώ που μας είχαν μπει στο σβέρκο την περίοδο 2015-2019 και αφαιρέθηκαν την περίοδο 2019-2023. Τα πρόσθετα έσοδα έρχονται από την ανάπτυξη της οικονομίας.

Γ. ΤΣΑΤΣΑΝΗ: Κύριε Εκπρόσωπε να μείνω στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών και διαβάζω την ανακοίνωση της κυρίας Τσαπανίδου που μιλά για μηχανισμό διαστρέβλωσης της Νέας Δημοκρατίας. «Επιχειρούν για άλλη μια φορά να ξεγελάσουν τους πολίτες» και λέει ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι δημοσιευμένο και όποιος θέλει μπορεί να το διαβάσει.

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Μάλλον δεν το έχουν διαβάσει τα στελέχη της, όμως.

Γ. ΤΣΑΤΣΑΝΗ: Η άποψή σας, την καταγράφουμε. Και θέλω να σας ρωτήσω αν υπάρχει στις σκέψεις του Πρωθυπουργού να έχουμε δεύτερες εκλογές νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 25 Ιουνίου.

ΑΚ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο στόχος μας είναι η πρώτη κάλπη. Δεν αναφερόμαστε σε δεύτερη κάλπη. Ο λαός θα επιλέξει, οι πολίτες θα κρίνουν ποιο είναι το σχήμα που επιθυμούν να κυβερνήσει. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις για τη δεύτερη κάλπη. Ως προς τις δηλώσεις της κυρίας Τσαπανίδου και του ΣΥΡΙΖΑ, επικρατεί ένα χάος, μία Βαβέλ. Αυτό λέμε ότι τα ίδια τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνούν μεταξύ τους ως προς το πρόγραμμα που θέλουν να εφαρμόσουν, ως προς το σχήμα διακυβέρνησης που θα κληθεί να αναλάβει τις τύχες της χώρας, σύμφωνα με την πρόταση διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, αυτό ισοδυναμεί με χάος, με καθήλωση και με επιστροφή στο παρελθόν.

Α. ΚΟΥΤΣΙΟΥΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, συμπληρώνουμε μία εβδομάδα από τη σύλληψη του νεοεκλεγέντα πλέον Δημάρχου Χειμάρρας, του κ. Μπελέρη και ενός συνεργάτη του,   οι οποίοι παραμένουν κρατούμενοι. Η Κυβέρνηση αντέδρασε τόσο με δηλώσεις όσο και με ανακοινώσεις, αλλά και με την αποστολή χθες του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών στην Αλβανία. Την ίδια ώρα, όμως, είχαμε χθες το απόγευμα από την αλβανική Κυβέρνηση, από τις Αρχές της Αλβανίας, αποστολή μπουλντόζας έξω από ένα οίκημα για να το γκρεμίσουν, στην περιοχή της Χειμάρρας. Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια απάντηση από την πλευρά της Αλβανίας γι’ αυτές τις ενέργειες και αν υπάρχουν άλλα εργαλεία, άλλοι τρόποι αντιμετώπισης, απέναντι σε μία χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Α.  ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Επαναλαμβάνω τη θέση μας ότι η Κυβέρνηση της Αλβανίας θα πρέπει να σκεφτεί ξανά πολύ σοβαρά αυτές τις επιλογές και τις αποφάσεις. Ο Δήμαρχος πλέον, εκλεγμένος Δήμαρχος, θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Εμείς αυτό λέμε. Δεν μπορεί να διεκδικεί ένα μέλλον στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μετέρχεται τέτοιες μεθοδεύσεις.

ΣΤ. ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ: Πρόσφατα ο Αντώνης Σαμαράς, σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Ζάππειο για την Ημέρα της Ευρώπης, προχώρησε σε κάποιες ομοφοβικές δηλώσεις, προσβάλλοντας την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και προκαλώντας τις αντιδράσεις της. Τις δηλώσεις αυτές επανέλαβε και σε  εκδήλωση στην Καλαμάτα, με νέα επίθεση κατά των ανθρώπων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Ήθελα να ρωτήσω αν αυτές οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά εκφράζουν τη Νέα Δημοκρατία και αν εκπροσωπούν και είναι δείγμα φιλελεύθερης ευρωπαϊκής πολιτικής.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ο κ. Σαμαράς είναι πρώην Πρωθυπουργός, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζεται όπως επιθυμεί. Δεν μπορώ να κρίνω και  να σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά. Από εκεί και πέρα, αυτό που έχω να σας πω και να σας παραπέμψω, είναι στην πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού που μετράει την ελευθερία και τα δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Ελλάδα, σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ, έχει ανέβει κατά 10 θέσεις, στην 13η θέση πανευρωπαϊκά μεταξύ 49 χωρών, χάρη στη στρατηγική που εφαρμόζουμε για διεύρυνση και προστασία των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της χώρας.

ΛΑΖ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΙΔΗΣ: Σε συνέχεια του ερωτήματος του συναδέλφου Νίκου Οικονόμου από τη «Μακεδονία», θα ήθελα να διευκρινίσετε κάτι, αν το καταλαβαίνω σωστά. Τη Δευτέρα, ο κ. Μητσοτάκης θα την παραλάβει την εντολή εάν απαιτηθεί; Θα τη χρησιμοποιήσει;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Έχουμε πει επανειλημμένα ότι ο κ. Μητσοτάκης λειτουργεί θεσμικά και με βάση τις επιταγές του Συντάγματος. Θα κάνει ό,τι του πουν οι πολίτες.

Φ. ΧΑΡΙΣΗ: Κύριε Σκέρτσο, η Κυβέρνησή σας είχε εξαγγείλει το έργο  της ανάπλασης της Δ.Ε.Θ., μέσω ΣΔΙΤ. Ωστόσο, το έργο δεν εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Και κατά συνέπεια, θα ήθελα να σας ρωτήσω, εφόσον επανεκλεγείτε, από πού θα αντλήσετε τα 125 εκατ. ευρώ περίπου, που απαιτούνται από την πλευρά του Δημοσίου, προκειμένου να προσελκυθεί και ο ιδιώτης, εάν γίνει το έργο μέσω ΣΔΙΤ;  Όπως ξέρετε, είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο που θα αλλάξει όλη την εικόνα της Θεσσαλονίκης.

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Συμφωνούμε απόλυτα. Είναι ένα εμβληματικό έργο και πολύ αναγκαίο για τη Θεσσαλονίκη. Θα αλλάξει πράγματι την εικόνα της πόλης, αλλά θα δώσει και  περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο, θα ανασάνει το κέντρο της πόλης. Ασχολούμαι κι εγώ προσωπικά με το έργο αυτό. Δεν ήταν ποτέ στον σχεδιασμό να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, όμως έχουν προβλεφθεί πόροι από το Εθνικό Πρόγραμμα Επενδύσεων και από άλλους κρατικούς πόρους, ώστε να συγχρηματοδοτηθεί και με εθνικούς και  με ιδιωτικούς πόρους. Το έργο αυτό υπερβαίνει αρκετά τα χρήματα τα οποία είπατε, νομίζω ότι αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ τελικά αυτή η επένδυση. Και, όπως ανέφερα και στην εισήγησή μου, η χρηματοοικονομική μελέτη, η οποία έχει ανατεθεί σε σύμβουλο εξειδικευμένο, θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις επόμενες εβδομάδες με μήνες.

ΔΗΜ. ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ: Χθες, οι σύνδεσμοι φίλων του ΠΑΟΚ έβγαλαν μια επίσημη ανακοίνωση, τονίζοντας ότι όποιος συνταχθεί με τη Νέα Δημοκρατία συγκαταλέγεται στους εχθρούς του Σωματείου. Στην ανακοίνωσή τους μιλούν, μεταξύ άλλων, για πόλεμο τα τελευταία τέσσερα χρόνια από την Κυβέρνηση, πόλεμο λυσσαλέο, εξόφθαλμο, κατευθυνόμενο και στοχευμένο. Πώς απαντάτε;

ΑΡ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Απαντώ ότι εγώ προσωπικά είμαι ΠΑΟΚ και στηρίζω την Κυβέρνηση.

ΘΕΟΔ. ΑΠΟΤΑ: Ένα μεγάλο και ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα στη χώρα είναι η υπογεννητικότητα. Υπάρχουν φωνές οι οποίες χαρακτηρίζουν τη φορολογική πολιτική στην Ελλάδα ως μη φιλική για οικογένειες που έχουν παιδιά και όπως λένε, παραμένουν ακόμη στην πατρική τους εστία, εξαιτίας είτε μειωμένου, είτε ανύπαρκτου εισοδήματος και ως εκ τούτου δεν μπορούν να κάνουν οικογένεια. Αναφέρθηκε πριν και η συνάδελφος. Χθες, ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Σαμαράς είπε ότι είμαστε στις 10 χώρες με τη χειρότερη φορολογία σε οικογένειες με δύο παιδιά. Τι θα κάνετε, λοιπόν, προκειμένου να ξεφύγει η χώρα από τη δημογραφική κατάρρευση; Θα ήθελα να μας πείτε ποιο είναι το σχέδιο.

ΑΡ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ισχύει. Είναι μια από τις σημαντικότερες εθνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, η δημογραφική συρρίκνωση. Έχουμε τον δεύτερο πιο γερασμένο πληθυσμό στην Ευρώπη. Γεννούν λιγότερο οι ελληνικές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια. Είμαστε οι μόνοι και νομίζω η πρώτη Κυβέρνηση που έχει ασχοληθεί συστηματικά την προηγούμενη τετραετία με το ζήτημα αυτό. Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» στοχεύει στο να δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν προσιτή στέγη, να αγοράσουν ή να μισθώσουν, αν χρειάζεται, οι νεότεροι άνθρωποι. Μπορώ να σας δώσω κάποια περαιτέρω στοιχεία για τα φθηνά στεγαστικά δάνεια που επιδοτεί το ελληνικό Δημόσιο. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από έξι εβδομάδες. Ήδη, έχουν κατατεθεί περισσότερες από 30.000 αιτήσεις στα τραπεζικά Ιδρύματα. Αν δεν κάνω λάθος, νομίζω ότι περίπου 7.500 έχουν προεγκριθεί και άνω των 1.600 έχουν ήδη βρει το ακίνητο και προχωρούν στα συμβόλαια αγοραπωλησίας. Είναι μια επαναστατική πολιτική του αυτονόητου, το να δώσουμε ξανά τη δυνατότητα στους νέους ανθρώπους να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι. Διότι το κόστος ζωής και ειδικά το κόστος για τις δαπάνες της στέγασης στην Ελλάδα είναι δυσανάλογα υψηλό. Από εκεί και πέρα, ως προς τη στήριξη της οικογένειας, οι ελληνικές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια για να κάνουν περισσότερα παιδιά πρέπει να λάβουν υποστήριξη σε υπηρεσίες από το Κράτος. Για παράδειγμα, η διεύρυνση του ολοήμερου σχολείου, που έχει γίνει πιλοτικά από αυτή την Κυβέρνηση, από τις 16:00 στις 17:30, βοηθά τα νέα ζευγάρια, τους νέους εργαζόμενους γονείς και τον πατέρα και τη μητέρα, να μπορούν να ανταπεξέρχονται και να ισορροπούν καλύτερα τις υποχρεώσεις που έχουν μεταξύ εργασίας και οικογένειας. Αντίστοιχα, η αύξηση του αφορολογήτου ανά παιδί, ήδη έχει γίνει κατά 1.000 ευρώ στην τρέχουσα θητεία και δεσμευθήκαμε ότι θα αυξηθεί κατά 1.000 επιπλέον ευρώ ανά παιδί στην επόμενη θητεία. Είναι μια φορολογική στήριξη. Τα 2.000 ευρώ επίδομα γέννησης που δίνουμε στις νέες μητέρες, στις νέες οικογένειες, εφαρμόστηκε από τις πρώτες ημέρες της θητείας μας. Είναι πολλά τα μέτρα τα οποία στηρίζουν τις νέες οικογένειες. Προφανώς, το δημογραφικό δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτές οι πολιτικές, για να πιάσουν τόπο και να φέρουν αποτέλεσμα, πρέπει να υποστηριχθούν μακροπρόθεσμα από  Κυβερνήσεις που τις πιστεύουν. Γι’ αυτό και λέμε ότι αυτή η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει το έργο της.

ΡΑΛ. ΛΕΠΙΔΟΥ: Ως συμπλήρωμα, θέλω να πω το εξής: Η αλήθεια είναι ότι πρώτη φορά έχουμε δει τόσο μεγάλη στήριξη στην κοινωνία από την Παράταξη της Νέας Δημοκρατίας σε όλες τις ομάδες. Όμως, στις μονογονεϊκές οικογένειες, επειδή το ζω και μεγάλωσα μόνη μου δύο παιδιά, δεν έχω νιώσει ότι είχα μια διαφορετική συμπεριφορά και στήριξη. Προβλέπεται κάτι διαφορετικό στις μόνες γυναίκες που μεγαλώνουν παιδιά και στους μόνους άνδρες που μεγαλώνουν παιδιά; Γιατί μπορεί κάποιοι να μην παντρεύονται, άλλοι παντρεύονται και χωρίζουν, ένας στους δύο χωρίζει, είναι μια μονογονεϊκή οικογένεια. Δεν έχουμε κάποια ιδιαίτερη μέριμνα. Θα υπάρξει μια πολιτική προς αυτή την κατεύθυνση;

ΑΡ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Βεβαίως. Ειδικά για τις μονογονεϊκές οικογένειες προβλέπεται ειδική στήριξη μέσα από προγράμματα, όπως είναι η αύξηση των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Έχουν αυξηθεί κατά 30.000 οι δικαιούχοι. Τα νέα προγράμματα, όπως είναι οι «Νταντάδες της γειτονιάς» βοηθούν μια νέα μητέρα, ήδη από τους δύο πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, να μπορεί με επιδότηση της νταντάς να αφήνει το παιδί σε ασφαλή χέρια, εκπαιδευμένα χέρια και να κάνει τη δουλειά της. Και από εκεί πέρα, έχουν προβλεφθεί και ειδικότερες ρυθμίσεις για το πρόγραμμα «Σπίτι μου», τόσο για τις πολύτεκνες οικογένειες, όσο και για τις μονογονεϊκές οικογένειες, με πιο προνομιακούς όρους, για την απόκτηση του σπιτιού.

Ν. ΛΑΔΙΑΝΟΣ: Επειδή μιλήσατε για την περιφερειακή ανάπτυξη και για την ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας, δεν ξέρω αν γνωρίζετε ότι η Ένωση Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης εξέδωσε προχθές ανακοίνωση-καταγγελία για τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη απαξίωση και υποβάθμιση του ενημερωτικού χαρακτήρα της Ε.Ρ.Τ. 3, με τελευταία αφορμή τον προγραμματισμό για το βράδυ των εκλογών. Ήθελα να μου πείτε τη σκέψη σας για την Ε.Ρ.Τ. 3, αλλά και γενικότερα για τις δυνατότητες της Βόρειας Ελλάδας στην παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου, ενόψει και των εκλογών και του ενδεχόμενου να είστε ξανά Κυβέρνηση.

ΑΡ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Νομίζω ότι μια από τις επιτυχίες αυτής της Κυβέρνησης ήταν η αναβάθμιση του ρόλου και του προγράμματος και της απήχησης της Δημόσιας Τηλεόρασης. Έχουμε ζήσει, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ένα πολύ πιο ποιοτικό, τηλεοπτικό, ψυχαγωγικό και ενημερωτικό πρόγραμμα κατά κοινή ομολογία και με βάση τη γνώμη των πολιτών, όχι αυτά που λέει η Κυβέρνηση και αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας και σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο. Προφανώς, η Ε.Ρ.Τ. 3 έχει επιτελέσει ένα πολύ σημαντικό ρόλο. Σε σχέση με το γενικότερο ζήτημα που θέτετε, νομίζω ότι ως ένας ενιαίος όμιλος, η Ε.Ρ.Τ. 3 δεν μπορεί να έχει ένα δικό της διακριτό πρόγραμμα για την προβολή των εκλογών. Δεν γίνεται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα αυτό. Αντιθέτως, αυτό που έχει γίνει, από ό,τι γνωρίζω από τη Διοίκηση της Ε.Ρ.Τ. κεντρικά, είναι ότι έχει δώσει τη δυνατότητα της προβολής τόσο του debate, όσο και της προβολής των αποτελεσμάτων στη νοηματική, αποκλειστικά στην Ε.Ρ.Τ. 3, ακριβώς για να τονίσει και να ενισχύσει τον διακριτό χαρακτήρα και τη συμβολή της στην ενημέρωση των πολιτών, χωρίς προβλήματα και χωρίς εμπόδια στην πρόσβαση αυτή.

ΔΗΜ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ θα πω για τα Τέμπη, γιατί έχει περάσει μεν λίγος χρόνος που προκάλεσαν τα Τέμπη, το δυστύχημα το τραγικό, την αναβολή των εκλογών. Θα τις είχαμε πολύ νωρίτερα. Τι έγινε; Έχει ξεχαστεί και από τους συναδέλφους λίγο; Το δυστύχημα στα Τέμπη έδειξε τις παθογένειες του Κράτους. Είμαστε ικανοποιημένοι από αυτό που έχει ακολουθήσει μετά;

ΑΡ. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Ποτέ δεν θα ξεχάσουμε τα Τέμπη, ποτέ. Είναι κάτι το οποίο θα συνοδεύει πάντα τη σκέψη και τη μνήμη μας για να μην ξανασυμβεί ποτέ τέτοιο δυστύχημα. Δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Αυτό το οποίο έχουμε χρέος είναι να διορθώσουμε όλες αυτές τις παθογένειες που είδαμε στη λειτουργία της κρατικής μηχανής, ώστε να υπάρξει περισσότερη ευθύνη, αξιολόγηση, λογοδοσία, διαδικασίες, έλεγχος και εσωτερικός, ποιοτικός έλεγχος ως προς τον ρόλο που επιτελούμε. Διαδικασίες για την ασφάλεια του μεταφορικού έργου. Αυτά όλα είναι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της υλοποίησης. Και ταυτόχρονα, θα σταθούμε δίπλα σε όλες τις οικογένειες. Μας αισθάνονται και πρέπει να είμαστε αρωγοί δίπλα τους, με όλες τις αναγκαίες βοήθειες, για να μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους. Αυτό που έτυχε σε αυτές τις οικογένειες είναι τραγικό και πρέπει η Πολιτεία να δείξει το ανθρώπινο πρόσωπό της και να σταθεί δίπλα τους. Και ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να έχουμε την ταχύτερη δυνατή απονομή δικαιοσύνης, ώστε αυτοί οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτό το έγκλημα, να πάρουν την ποινή που τους αξίζει.

ΔΑΝ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ: Να επανέλθω, κύριε Υπουργέ, με αφορμή και το ερώτημα αυτό, να συνεχίσω λίγο για τους νέους. Λέγεται το τελευταίο προεκλογικό διάστημα, από διάφορα πολιτικά πρόσωπα το έχω ακούσει, ότι οι σημερινοί νέοι μας είναι και σοβαροί και ώριμοι, ώστε να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν. Ωστόσο, σε αντιδιαστολή αυτού, ορισμένοι άλλοι ισχυρίζονται ότι οι νέοι μας έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς. Τι πιστεύετε από τις προσλαμβάνουσες που έχετε; Οι νέοι θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα των πολιτικών και θα προσέλθουν εντέλει στις κάλπες να καταθέσουν την ψήφο τους και να διαμορφώσουν σε κάποιο βαθμό τελικό εκλογικό αποτέλεσμα;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Οι νέοι, επαναλαμβάνω -το είπα και στην εισήγησή μου- είναι από τους διαχρονικά χαμένους της ελληνικής κοινωνίας. Δεν έχει δείξει τη δέουσα ευαισθησία και προσοχή η ελληνική Πολιτεία στις ανάγκες, στις επιθυμίες και στις φιλοδοξίες των νέων και γι’ αυτό έχουμε δει τα προηγούμενα χρόνια τη διαρροή νέων προς το εξωτερικό. Διότι, δεν ήταν μόνο το ζήτημα της ανεργίας, ήταν ότι έβλεπαν μία χώρα, που δεν τους σέβεται και δεν τους δίνει την προοπτική που θέλουν. Η Κυβέρνηση αυτή, επαναλαμβάνω, είναι η πρώτη Κυβέρνηση που δίνει σταδιακά ξανά αυτήν την προοπτική στους νέους, με περισσότερες και καλύτερες επενδύσεις, περισσότερες και καλύτερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, ένα δίκτυο υποστήριξης των νέων οικογενειών, των νέων ανθρώπων, για να μπορέσουν ν’ αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, με μέριμνα για να μπορούν να ζήσουν στον τόπο τους. Όλα αυτά τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης που σας παρουσίασα, τι κάνουν; Τι πετυχαίνουν; Το να μείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους, να μην τον εγκαταλείπουν, να μη γίνονται είτε εσωτερικοί, είτε εξωτερικοί μετανάστες, να μπορούν να δημιουργήσουν εκεί όπου γεννήθηκαν. Αυτό είναι το ζητούμενο, αυτό είναι το δικό μας όραμα. Οι νέοι πρέπει να εμπιστευτούν ξανά την πολιτική και τους καλούμε να βρεθούν μαζικά στις κάλπες και να δώσουν με τη δική τους ψήφο το παρών στην πολιτική διαδικασία.

Μ. ΣΑΜΟΛΑΔΑ: Πρόσφατα, κύριε Υπουργέ, ο Πρωθυπουργός άφησε «ανοιχτό το παράθυρο» για συνέχιση του market pass. Από τι θα εξαρτηθεί αυτό και για πόσο θα συνεχιστεί η επιδότηση ρεύματος και φυσικού αερίου; Επίσης, ποια θα είναι τα πρώτα τρία μέτρα στήριξης της κοινωνίας, τα οποία θα υλοποιήσει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον είναι η επόμενη Κυβέρνηση;

Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Βλέπουμε μια ραγδαία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στη χώρα μας έχει μια από τις πέντε ταχύτερες μειώσεις στην Ευρώπη. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τον 5ο χαμηλότερο πληθωρισμό, 3% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, αυτά είναι τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους ελέγχους που γίνονται, στα μέτρα που έχουμε λάβει. Να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση αυτή έχει επιβάλει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων, ώστε ν’ αποτρέπονται φαινόμενα κερδοσκοπίας σε σχέση με τις προ κρίσης τιμές. Είναι η Κυβέρνηση που έχει επιβάλει έκτακτη φορολογία, έκτακτη εισφορά στις εταιρείες ενέργειας, στα διυλιστήρια, έχουν χρηματοδοτηθεί τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των λογαριασμών, από αυτήν την επιβολή της έκτακτης εισφοράς. Είμαστε η Κυβέρνηση που ζητήσαμε, προτείναμε σε εθνικό επίπεδο, και υιοθετήθηκε ως ευρωπαϊκή πολιτική το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και από κει και πέρα, είδαμε μια ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου. Αυτή τη στιγμή από 350 ευρώ το φυσικό αέριο έχει κατεβεί στα 32 με 35 ευρώ -είναι πολύ σημαντική αποκλιμάκωση- και είναι κι αυτό κάτι το οποίο πρέπει να πιστωθεί στις προσπάθειες του Έλληνα Πρωθυπουργού. Δίνουμε μια μεγάλη μάχη για να ρίξουμε τις τιμές. Θεωρούμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι ένα παροδικό φαινόμενο, όμως η ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τις μόνιμες αυξήσεις που δίνουμε σε μισθούς και συντάξεις, οι οποίες είναι αποτέλεσμα της δυναμικής ανάπτυξης. Και η δυναμική ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα μίας Κυβέρνησης, η οποία είναι σταθερή, πιστεύει στην επιχειρηματικότητα, πιστεύει στις επενδύσεις, πιστεύει στον υπεύθυνο δημοσιονομικό χειρισμό. Η χώρα έχει και καλή δημοσιονομική διαχείριση και δυναμική ανάπτυξη. Από κει και πέρα, τα επιδόματα είναι μέτρα που είναι αναγκαία σε έκτακτες συνθήκες, ως έκτακτα μέτρα, δεν είναι αυτά τα οποία δίνουν τη λύση. Έχουμε αποδείξει, όμως, ότι όταν προκύπτει ανάγκη και υπάρχει οικονομική δυνατότητα, το μέρισμα της πρόσθετης ανάπτυξης επιστρέφει στους πιο ευάλωτους, αυτή είναι η δέσμευσή μας.

Τα τρία μέτρα, τα οποία θα εφαρμόσουμε, είναι τα μέτρα που έχουμε ήδη εξαγγείλει. Δηλαδή, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% σε όσους ιδιοκτήτες ακινήτων επιλέξουν ν’ ασφαλίσουν τ’ ακίνητά τους από φυσικές καταστροφές, η αύξηση του αφορολογήτου για τα παιδιά κατά 1.000 ευρώ και σταδιακά, έχουμε ήδη δεσμευτεί, για μείωση του τέλους επιτηδεύματος, με βάση τη φορολογική συμμόρφωση και την αύξηση των δημοσίων εσόδων.

Σας ευχαριστώ πολύ, καλή συνέχεια. 

*Η παρουσίαση που έγινε από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Άκη Σκέρτσο στον εξής κόμβο: https://we.tl/t-QDshLiQToz

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr