Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Για τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Ο  Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρίσκεται στο Νταβός της Ελβετίας για να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Θα έχει την ευκαιρία, τόσο στις δημόσιες τοποθετήσεις του, όσο και τις κατ’ ιδίαν επαφές του, να αναδείξει:

 • Τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας τα τελευταία χρόνια.
 • Τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, που έχει συντελεστεί με μια σειρά μεταρρυθμίσεων και μειώσεις φόρων.
 • Τις επενδυτικές ευκαιρίες που ανοίγονται για την Πατρίδα μας και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, για την οποία βασικός  στόχος παραμένει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με επιχειρηματίες, με εκπροσώπους από τους τομείς της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης, του τραπεζικού τομέα και άλλους δυναμικούς τομείς της οικονομικής ανάπτυξης. Θα εξηγήσει πώς η Ελλάδα -που αναδείχθηκε από τον «Economist» ως η χώρα του ΟΟΣΑ με τις καλύτερες επιδόσεις στην οικονομία το 2022, αλλά και ως η χώρα με τη μεγαλύτερη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος από το 2019 μέχρι σήμερα- πέτυχε όσα καταφέραμε, εν μέσω εξωγενών μεγάλων κρίσεων, όπως η πανδημία, η ενεργειακή κρίση, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και άλλες δυσκολίες που συναντήσαμε τα τελευταία χρόνια στο δρόμο μας.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ταυτόχρονα  την ευκαιρία να αναδείξει τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, αλλά και τις κινήσεις που ο ίδιος ανέπτυξε ή πρωταγωνίστησε, κινήσεις που συνέβαλαν στη συνδιαμόρφωση των μεγάλων ευρωπαϊκών αποφάσεων το προηγούμενο διάστημα: την αποκατάσταση της διακίνησης των ανθρώπων μεσούσης της πανδημίας, τις πρωτοβουλίες για τις λύσεις στην ενεργειακή κρίση, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και τον ρόλο της χώρας μας ως δύναμης αξιοπιστίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακόμα καλεσμένος σε κύκλους συναντήσεων, όπου -εκτός από εκπροσώπους κορυφαίων επιχειρήσεων- συμμετέχουν προσωπικότητες από τους χώρους της πολιτικής, της διπλωματίας και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο Πρωθυπουργός συνεχίζει σταθερά στο δρόμο της αναβάθμισης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Αφού αποκατέστησε το τρωθέν από τον ΣΥΡΙΖΑ διεθνές μας κύρος, προχωρά με σημαντικά, σταθερά και συνεπή βήματα στη διεθνή ισχυροποίηση της Ελλάδας, η οποία συνεπάγεται αύξηση των εσόδων από επενδύσεις και τον τουρισμό, καθώς και διπλωματική, αλλά και γεωστρατηγική θωράκιση της Πατρίδας μας.

Μεταναστευτικό 

Όλοι θυμούνται, όλοι γνωρίζουν ότι το 2019 παραλάβαμε μια άθλια κατάσταση στο μεταναστευτικό. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε τους λαθροδιακινητές ανθρώπων με πλήρη απάθεια να σαρώνουν την Επικράτειά μας, να καταργούν στην πράξη τα σύνορα της Πατρίδας μας, να εκμεταλλεύονται δυστυχείς ανθρώπους, πολλοί από τους οποίους δυστυχώς οδηγούνταν και στο θάνατο. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε ότι η θάλασσα δεν έχει σύνορα, ενώ στη στεριά τα σύνορά μας ήταν αφύλακτα και μπορούσε περίπου να περάσει ο καθένας όπως ήθελε, χάριν των λαθροδιακινητών. Οι ΜΚΟ δρούσαν σαν κράτος εν κράτει, χωρίς κανέναν έλεγχο στην πράξη. Οι συνθήκες διαβίωσης στα διάφορα κέντρα υποδοχής ήταν άθλιες και προσβλητικές για τον ανθρωπισμό και εξέθεταν διεθνώς τη χώρα μας. Χιλιάδες ασυνόδευτοι ανήλικοι έπεφταν θύματα περίεργων κυκλωμάτων. Τέλος, οι τοπικές κοινωνίες υπέφεραν από τους χιλιάδες πρόσφυγες που διέλυαν τον κοινωνικό ιστό. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ένιπτε τας χείρας της και μιλούσε για πρόσφυγες που λιάζονται και για επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες. Παράλληλα, άφηνε απροστάτευτο, αβοήθητο, χωρίς καμία υποστήριξη το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας που πάλευε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Με σχέδιο, με πρόγραμμα, με ισχυρή πολιτική βούληση όλα αυτά είναι οριστικά παρελθόν. Σήμερα, τρεισήμισι μόλις χρόνια, μετά το 2019, η Ελλάδα έχει ισχυρά σύνορα σε στεριά και θάλασσα, η Ελλάδα οχύρωσε τον Έβρο με τον φράχτη, έβαλε σε τάξη τις ΜΚΟ, αποσυμφόρησε και ανακούφισε τα νησιά μας, καταπολέμησε τους λαθροδιακινητές, έδωσε αξιοπρέπεια στους πρόσφυγες, οργάνωσε την επαναπροώθηση των παρανόμων μεταναστών, απέκρουσε τις μεταναστευτικές εισβολές και τις επιβουλές της Τουρκίας, ενίσχυσε αποφασιστικά με οικονομικούς πόρους και υποδομές τα νησιά που ταλαιπωρήθηκαν. Η Ελλάδα σήμερα προστατεύει τη ζωή των ανθρώπων που τους ρίχνουν στα κύματα του Αιγαίου οι λαθροδιακινητές, στηρίζει έμπρακτα το Λιμενικό και την ΕΛ.ΑΣ. για το ύψιστης εθνικής και ανθρωπιστικής αξίας καθήκον τους.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός την Τρίτη, σε ειδική εκδήλωση, «το 2015, το 75% των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασε μέσα από την Ελλάδα. Πέρυσι οι παράνομες είσοδοι ήταν σε ένα ποσοστό της τάξεως του 5%. Στον ίδιο χρόνο, απετράπησαν περί τις 250.000 παράνομες είσοδοι στα χερσαία σύνορα και σχεδόν 45.000 στα θαλάσσια σύνορά μας». Ο Πρωθυπουργός, με δεδομένη την τεράστια πίεση για εποχικούς εργάτες, για εργατικό δυναμικό κυρίως στην Περιφέρεια, επεσήμανε χθες ότι πρέπει να εντοπίζουμε τη διαφορά μεταξύ των οικονομικών μεταναστών, των παράνομων οικονομικών μεταναστών και των αληθινών προσφύγων που δικαιούνται την πραγματική και αληθινή μας προστασία και υποστήριξη. Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρωθυπουργός στη διαχείριση του προβλήματος των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε και λύσαμε. Παραπάνω από 1.500 από αυτά τα παιδιά έχουν μετακινηθεί σε άλλες χώρες και πολλά από αυτά έχουν επανενωθεί με τις οικογένειές τους.

Όλα αυτά είναι αυτά που πέτυχε η Κυβέρνησή μας. Είναι αυτά που πέτυχε η χώρα στο μεταναστευτικό αυτήν την πρώτη τετραετία. Αυτά έκανε η Κυβέρνηση. Και ο ΣΥΡΙΖΑ; Πέρα από τις αλησμόνητες επιδόσεις του στο παρελθόν στο μεταναστευτικό, σήμερα συνεχίζει να υπονομεύει την εθνική προσπάθεια και να συκοφαντεί την χώρα, αδιαφορώντας για το κόστος, υιοθετώντας με πολύ μεγάλη ευκολία κατασκευασμένες ιστορίες των εχθρών της Ελλάδας, αλλά και των εχθρών του ανθρωπισμού. Μιας όμως και πλησιάζουμε σιγά σιγά προς τις εκλογές και κυρίως μιας και έχουμε δει τη διαφορά και τα αποτελέσματα της μεταναστευτικής πολιτικής ανάμεσα σε εκείνη που είχε επιλέξει η Κυβέρνηση της περιόδου 2015-2019 και σε αυτήν που ακολουθεί η δική μας Κυβέρνηση αυτή την πρώτη νέα τετραετία, υπάρχουν έξι ερωτήματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καλείται να δώσει  ξεκάθαρες απαντήσεις.

 • Σήμερα έχουν καταλήξει πια στο αν Ελλάδα στη θάλασσα έχει σύνορα και πρέπει τα σύνορα αυτά να φυλάγονται για να προστατεύει την Επικράτειά της;
 • Η χώρα μας είναι κυρίαρχη χώρα ή ξέφραγο αμπέλι;
 • Θα αναλάβουν τις ευθύνες τους -είναι οι μόνοι που δεν τις έχουν αναλάβει- και θα ζητήσουν συγγνώμη για τις αθλιότητες που έκαναν γύρω από την υπόθεση της «μικρής Μαρίας»;
 • Εκτός από ορισμένους ευρωβουλευτές του, ασπάζεται και ο κ. Τσίπρας τις αθλιότητες που υποστηρίζουν ορισμένοι ότι τάχα το Λιμενικό και τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας απαγάγουν, κακοποιούν και τελικά ρίχνουν ανθρώπους στη θάλασσα; Περιμένουμε μια απάντηση εδώ και πολύ καιρό σε αυτό το ερώτημα.
 • Με δεδομένη τη διαφορετική κατάσταση που βιώνει ολόκληρη η ελληνική κοινωνία στο μεταναστευτικό, στην Επικράτειά μας, στα νησιά μας, παντού, ανάμεσα στην περίοδο 2015-19 και σήμερα, θα παραδεχτούν την πλήρη αποτυχία τους στο μεταναστευτικό;
 • Επιμένουν ότι θα ξανακάνουν τα ίδια, ότι θα εφάρμοζαν την ίδια πολιτική στο μεταναστευτικό, αν ξαναέρχονταν στη διακυβέρνηση της χώρας;

Σημαντική αύξηση της απασχόλησης και των αποδοχών σε σχέση με το 2019 

Είναι σημαντικό ότι, πέρα από την ενίσχυση της οικονομίας, η χώρα μας πέτυχε τα τελευταία 3,5 χρόνια σημαντική αύξηση τόσο της απασχόλησης, όσο και των αποδοχών των εργαζομένων. Συγκεκριμένα όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», είναι στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί και δεν αμφισβητούνται, για το 2022 είχαμε:

-Αύξηση του αριθμού των εργαζομένων κατά 13,3%, από 1.986.336 το 2019 σε 2.249.599 το 2022. Η αύξηση είναι μεγαλύτερη στις γυναίκες (15,8%), που έχουν πληγεί από την έμφυλη ανεργία, την οποία καταπολεμούμε με γοργούς ρυθμούς και συνεχίζουμε στην κατεύθυνση αυτή.

-Αύξηση των μέσων μηνιαίων αποδοχών κατά 12,4%, επαναλαμβάνω πάντοτε σύμφωνα με τα στοιχεία του «ΕΡΓΑΝΗ», ποσοστό που υπερβαίνει την άνοδο του πληθωρισμού που μεσολάβησε.

-Βελτίωση των αποδοχών, όχι μόνο στον κατώτατο μισθό αλλά και στο σύνολο των εισοδηματικών κλιμακίων, ως αποτέλεσμα του συνδυασμού της ανάπτυξης της οικονομίας και συνολικά της πολιτικής μας για την αύξηση των μισθών.

Καταρρέει, λοιπόν, με αποδείξεις, με τα πιο επίσημα στοιχεία, η καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς  από το 2019 και μετά η χώρα μας έκανε τόσο ποσοτικά, όσο και ποιοτικά άλματα. Το αποτέλεσμα αυτό οφείλεται στη συνολική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, ενώ για  τις αποδοχές  συνέβαλε, χωρίς αμφιβολία, και η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού την περασμένη χρονιά. Παράλληλα η Κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει, θα προχωρήσει και φέτος σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των εργαζομένων και φυσικά τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας. Όλα αυτά θα εντατικοποιηθούν μέσα από το πλαίσιο της διαβούλευσης που θα ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες. Αν την πρώτη τετραετία το στοίχημα ήταν οι χαμηλότεροι φόροι, το μεγάλο στοίχημα της δεύτερης τετραετίας είναι οι καλύτεροι μισθοί για κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα, πρωτίστως όμως για τους νέους ανθρώπους και για τους πλέον ευάλωτους. Όπως πετύχαμε πολλά στην καταπολέμηση της ανεργίας και συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να πετύχουμε πολλά περισσότερα στο μέτωπο των μισθών, ώστε οι μισθοί των Ελλήνων να συγκλίνουν με τις ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης. Άλλωστε, γνωρίζουμε, αναγνωρίζουμε, ότι Έλληνες έκαναν πολλές θυσίες, υπέμειναν πολλά για να εξέλθουμε από τα μνημόνια, και τώρα με τη σωστή πολιτική έρχεται η ώρα της ανταμοιβής, από τους κόπους της ανάπτυξης, αλλά και από το μέρισμα της επιτυχίας της πολιτικής μας σε μια σειρά από τομείς.

Κόντρα στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να παρουσιάσει και την ακρίβεια ως ένα ελληνικό πρόβλημα και να την χρεώσει στις κυβερνητικές πολιτικές, τα στοιχεία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης δίνουν μια άλλη εικόνα και διαψεύδουν και αυτόν τον ισχυρισμό.  Καταγράφουν ότι -παρά την αδιαμφισβήτητη πίεση που προκαλεί στον οικονομικό βίο, στο εισόδημα, στην καθημερινότητα των νοικοκυριών, στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς ο πληθωρισμός- η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει καλύτερες επιδόσεις από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Καταγράφει χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στα τρόφιμα από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Ανάμεσα στα 22 κράτη που είχαν το Νοέμβριο υψηλότερο από τη χώρα μας πληθωρισμό στα είδη διατροφής βρίσκονται αρκετές ισχυρές οικονομίες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία (19,9%), η Σουηδία (18,1%), το Ηνωμένο Βασίλειο (16,5%), η Ολλανδία (15,4%).

Οι αριθμοί είναι αδιαμφισβήτητοι και ταυτόχρονα, πέρα από την αλήθεια των αριθμών, οι πολίτες, οι καταναλωτές γνωρίζουν την προσπάθεια που συνεχίζεται για τον περιορισμό του αποτυπώματος της ακρίβειας στην καθημερινότητά τους.

«Καλάθι του Νοικοκυριού»: Στο 95% των προϊόντων οι τιμές μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές

Ανάσα στα νοικοκυριά δίνει και η πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για το «Καλάθι του Νοικοκυριού» που βρίσκεται στην 12η εβδομάδα εφαρμογής. Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους, που γνωστοποίησαν χθες στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, οι τιμές των προϊόντων που περιλαμβάνονται στο καλάθι μειώνονται ή διατηρούνται σταθερές  στο 95% των προϊόντων. Συγκεκριμένα από το σύνολο 833 προϊόντων στο «Καλάθι του Νοικοκυριού» στα 43 (5%), η τιμή μειώθηκε και στα 735 (89%), η τιμή παρέμεινε σταθερή και μόλις σε 54 (6%), η τιμή αυξήθηκε.

«Έκρηξη» στον τζίρο των ελληνικών επιχειρήσεων το 2022 – Αύξηση 50 δισ. σε σχέση με το 2019

Παρά τις συνεχιζόμενες εξωγενείς προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και το επιχειρείν, το 2022 αποδεικνύεται εξαιρετικά καλή χρονιά για τον ελληνικό εμπορικό και τον επιχειρηματικό κόσμο με τον τζίρο να ξεπερνά πλέον κατά πολύ τα επίπεδα που καταγράφονταν προ πανδημίας. Σύμφωνα με την  ΕΛΣΤΑΤ, επίσημα στοιχεία, ο κύκλος εργασιών του συνόλου των επιχειρήσεων αυξήθηκε με «εκρηκτικούς» ρυθμούς το τρίτο τρίμηνο του 2022 και έφτασε  τα 133,26 δισ. ευρώ, δηλαδή 42,8% καλύτερα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Είχε προηγηθεί μια εφάμιλλη θετική επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο, όταν ο τζίρος είχε αυξηθεί κατά 39,3% και είχε υπερβεί τα 111 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι πριν την πανδημία, στα προ κρίσης επίπεδα, στα μέσα του 2019, πριν τις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, ο τριμηνιαίος τζίρος μετά βίας ξεπερνούσε τα 80 δισ. ευρώ.

Αποδεικνύεται ότι όλη μας η πολιτική, κυρίως η στήριξη που προσφέραμε την κρίσιμη περίοδο στις επιχειρήσεις στη διάρκεια της πανδημίας, με 44 δισ. ευρώ, αλλά και οι πολιτικές μας για την ανάπτυξη και τη μείωση των φόρων, η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, δίνουν τη δυνατότητα μιας πολύ καλής επίδοσης στην επιχειρηματικότητα, η οποία δίνει στον επιχειρηματία, τον εργαζόμενο, αλλά και στο Κράτος πολύτιμους πόρους, που αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής όλων.

Πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας  για παιδιά από 6 έως 12 ετών 

Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δίνει έμφαση στην προληπτική ιατρική, αλλά και την έγκαιρη διάγνωση. Στο πλαίσιο αυτό, μία ακόμη πρωτοβουλία από το Υπουργείο Υγείας, ενεργοποιείται το πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας σε όλα τα παιδιά της χώρας ηλικίας 6 έως 12 ετών. Για το σκοπό αυτό σε  νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή -και αφορά στις Συμβάσεις Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας- περιλαμβάνεται διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αποζημιώνεται η οδοντιατρική περίθαλψη για παιδιά από 6 έως 12 ετών. Πρόκειται για μία σημαντική πρωτοβουλία προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας,  στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι που διαθέτουν POS καταχωρημένο και δεν χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες.

Ατομική αξιολόγηση εκπαιδευτικών 

Ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση, καθολικά και συστηματικά για πρώτη φορά μετά το 1982, όλων των εκπαιδευτικών.

Προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, εισήχθησαν στη Βουλή επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι οποίες προβλέπουν την ανάληψη υπηρεσίας, στις περιοχές όπου έχει ήδη ολοκληρωθεί η επιλογή και τοποθέτηση των Συμβούλων Εκπαίδευσης. Είναι αυτοί οι Σύμβουλοι που θα εκκινήσουν άμεσα και κατά προτεραιότητα την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και συγκεκριμένα πρώτα των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών, καθώς η αξιολόγηση αποτελεί και προϋπόθεση για τη μονιμοποίησή τους.

Όπως δήλωσε και η Υπουργός Παιδείας: «Η αξιολόγηση, που εφαρμόζεται στη συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το τοπίο στην εκπαίδευση, αποτελώντας κρίσιμη παρακαταθήκη για τη σταθερή αναβάθμιση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος». 

Η αξιολόγηση εστιάζει σε δύο πεδία:

 • α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, που εξειδικεύεται σε α1) γενική και ειδική διδακτική, α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και
 • β) την υπηρεσιακή του συνέπεια και επάρκεια.

Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται από 3 στελέχη εκπαίδευσης:

 • τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Επιστημονικής Ευθύνης (π.χ. Σύμβουλος Φυσικής αξιολογεί τους Φυσικούς),
 • τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Παιδαγωγικής Ευθύνης του Σχολείου και
 • τον Διευθυντή του σχολείου.

Η θετική αξιολόγηση θα συμβάλλει στην ευρύτερη αναγνώριση και επιβράβευση του έργου του εκπαιδευτικού. Σε περίπτωση θετικής αξιολόγησης, ο εκπαιδευτικός θα μπορεί να αξιοποιήσει την αξιολόγησή του ως μοριοδοτούμενο κριτήριο για την επιλογή του σε θέση ευθύνης.

Σε περίπτωση μη ικανοποιητικής αξιολόγησης, δεδομένου ότι ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι τιμωρητικός, ο αξιολογηθείς υποψήφιος θα πρέπει να παρακολουθήσει υποχρεωτική επιμόρφωση, βάσει υλικού που εκπονεί το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Τέλος, να σας ενημερώσω ότι τη Δευτέρα στις 12:30 ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου με θέμα: Οικονομία, Ανάπτυξη και Αγορά Εργασίας.

Σας ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, προ ολίγων ωρών, είχαμε το ραντεβού του Mevlüt Çavuşoğlu με τον Αμερικανό ομόλογό του,  Anthony Blinken, στην Ουάσιγκτον. Γενικώς, τις τελευταίες ημέρες η Άγκυρα βγάζει έναν εκνευρισμό σε ό,τι αφορά στα F-16. Πείτε μας εσείς πώς αποτιμάτε το συγκεκριμένο ραντεβού κι αν υπάρχουν πληροφορίες για το τι διημείφθη.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πάγιες και σταθερές θέσεις. Η χώρα μας δεν μπορεί να υπαγορεύσει σε κάθε χώρα πώς θα εξοπλίζεται ή τι θα επιδιώκει να προμηθεύεται. Εκείνο που φροντίζει να κάνει η χώρα μας, είναι, πρώτον, να θωρακίζει  την εθνική μας άμυνα και νομίζω ότι αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός και ο καθένας τα τεράστια άλματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα στην κατεύθυνση αυτή. Αποτυπώνονται, άλλωστε, αυτά και από τις τελευταίες εξελίξεις και όσα συμβαίνουν και συζητιούνται και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής το τελευταίο διάστημα. Και, επίσης, φροντίζουμε να αναδεικνύουμε με στοιχεία, με τεκμήρια, που δεν αμφισβητούνται, την επιθετικότητα της Τουρκίας, την πρόδηλη παράνομη συμπεριφορά της κόντρα στο Διεθνές Δίκαιο. Μια συμπεριφορά που δεν συμβαδίζει ούτε με τη συμπεριφορά που πρέπει να επιδεικνύει μια χώρα απέναντι σε μια άλλη σύμμαχη χώρα, ούτε με την ανάγκη και την ομοφωνία της παγκόσμιας κοινότητας για την τήρηση της διεθνούς νομιμότητας. Με βάση αυτές τις δύο αρχές, η χώρα μας δεν έχει λόγους να ανησυχεί και βεβαίως συνεχίζεται η πολιτική μας σε αυτό το μήκος κύματος σε όλα τα πεδία.  Άλλωστε, ήδη η Ελλάδα έχει φροντίσει, ισχυροποιούμενη  σε ό,τι αφορά την εθνική άμυνα, την αποτρεπτική δυνατότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, να στρέψει υπέρ της τη διαφορά που υπήρχε ανάμεσα στις δύο χώρες. Διαφορά ισχύος που είχε οικοδομηθεί και που είχε προκύψει τα τελευταία χρόνια.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ να συναινέσουν στη νομοθετική ρύθμιση που προτείνετε για την απαγόρευση καθόδου εγκληματικών οργανώσεων στις εθνικές εκλογές, προτίθεστε να αποσύρετε τη ρύθμιση ή να την ψηφίσετε κατά πλειοψηφία, μόνο με την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί νομίζω, από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μια ρύθμιση που είναι απολύτως αυτονόητη. Η Κυβέρνηση, όπως έχει κάνει από τον Νοέμβριο κιόλας -που έχει αποστείλει στα κόμματα τη ρύθμιση για τη διατύπωση γνώμης και αξιολόγησης- θα επιδιώξει μέχρι τελευταία στιγμή τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Αυτό είναι ένα πεδίο, στο οποίο δεν χρειάζεται να υπάρχουν διαφωνίες και διαφορές. Είναι αυτονόητη η συμφωνία όλων ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα για να αποκλείσουμε φασίστες και   εγκληματίες από το να μπορούν να ανακηρυχθούν υποψήφιοι, είτε μεμονωμένα είτε ως κόμματα.

Δ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα προχωρήσετε, δηλαδή, ούτως ή άλλως.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα και θα επιδιώξουμε μέχρι την τελευταία στιγμή τη μέγιστη δυνατή συναίνεση.

Γ. ΜΠΑΣΚΑΚΗΣ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Μετά το σημερινό μπλοκάρισμα, από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, στο να ενημερώσει ο κ. Ράμμος την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και με δεδομένο ότι η Επιτροπή Θεσμών είναι η αρμόδια για τον έλεγχο της Ε.Υ.Π., η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μην υπάρξει αυτή η ενημέρωση;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής λειτουργεί με βάση τον Κανονισμό της Βουλής απρόσκοπτα. Και αυτό θα γίνει σε κάθε αίτημα που διατυπώνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής και τα αντίστοιχα άρθρα του Συντάγματος. Η κυβερνητική πλειοψηφία ούτε κωλυσιεργίες ούτε μπλοκαρίσματα έχει επιδείξει,  όλη αυτή την περίοδο, σε κάθε αίτημα που γίνεται με βάση τον Κανονισμό της Βουλής για τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Την ίδια συνέπεια που έχουμε επιδείξει, μέχρι σήμερα, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε μέχρι τέλους.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Καλησπέρα, κύριε Εκπρόσωπε. Χθες, σας ακούσαμε να μιλάτε για δίκτυα εντός της Ε.Υ.Π. που έκαναν τις παρακολουθήσεις. Και σήμερα τον κ. Γεραπετρίτη να μιλά για σύστημα που υπερέβη το θεμιτό, ενώ μέχρι πριν από  λίγο καιρό ακούγαμε τον Πρωθυπουργό  να μιλά, ακόμη και από το βήμα της Βουλής, για μυθεύματα. Για ποιον λόγο λέγατε ψέματα προηγουμένως για το ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και εάν σήμερα παραδέχεστε τις παρακολουθήσεις υπό τον φόβο των ευρημάτων της ΑΔΑΕ, που μπλοκαρίστηκε σήμερα από την κατάθεση στην Επιτροπή Διαφάνειας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από την πρώτη στιγμή αυτής της υπόθεσης λέμε ακριβώς τα ίδια πράγματα. Και για τα μυθεύματα και για τις συκοφαντίες και για τις κατασκευές, κυρίως για τα ρυπαρά δίκτυα, που θα έρθουν στο φως με τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από την πρώτη στιγμή λέμε τα ίδια πράγματα. Οτιδήποτε υπήρχε, η ανοιχτή δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη με βάση τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και το Σύνταγμα της Ελλάδας, δεν θα αφήσει να μείνει καμία σκιά σε αυτή την υπόθεση. Δεν έχουμε πει τίποτα διαφορετικό από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε αυτή η ιστορία.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συγνώμη. Εάν, όμως, αυτό το «όλα στο φως» που λέτε όντως από την αρχή ισχύει, δεν θα έπρεπε εσείς, με πρωτοβουλία δική σας, αύριο να ζητήσετε άμεσα τη σύγκληση, εκ νέου, της Επιτροπής Θεσμών, έστω και αν αυτό είναι έκτακτο; Γιατί είναι ένα θέμα που καίει και για σας.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όλα γίνονται με βάση τους κανόνες και τους νόμους της συντεταγμένης Πολιτείας. Η Δημοκρατία έχει κανόνες.

ΑΝΤ. ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει κάποια εσωτερική έρευνα στην Ε.Υ.Π. πάνω σε αυτό τον τομέα ή προτίθεται η Δικαιοσύνη, μπορεί, έχει το δικαίωμα να μπει μέσα στην Ε.Υ.Π. και να κάνει μια έρευνα για τυχόν παράκεντρα;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό. Υπάρχει ανοιχτή δικαστική έρευνα σε εξέλιξη. Αυτοί που τη διενεργούν είναι και αρμόδιοι, όταν ολοκληρωθεί, να ενημερώσουν για τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Το βέβαιο είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μείνει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή.

ΜΑΡ. ΠΑΠΑΔΑΚΗ: Για το θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου και για τα sms που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, σχετικά ακόμα και με κωδικούς, όπως ο Α2. Εάν εσείς εξακολουθείτε να θεωρείτε ότι ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει απαντήσεις και ότι υπάρχει κάποια ευθύνη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ σε αυτό το θέμα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η σιωπή του κ. Τσίπρα σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο Ειδικό Δικαστήριο το τελευταίο διάστημα, είναι εκκωφαντική. Εκκωφαντική. Είχαμε την ιστορία με τις «σακούλες» για χρήματα στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ. Ένορκη κατάθεση, υπενθυμίζω, ένορκη κατάθεση, χωρίς κουκούλες στο Ειδικό Δικαστήριο. Και είχαμε αυτό το sms, φερόμενο sms του κ. Παππά, από το οποίο προκύπτει ποια ακριβώς ήταν η εικόνα και η φιλοσοφία της προηγούμενης Κυβέρνησης ενόψει αδειοδότησης καναλιών για την ανεξαρτησία των Μέσων. Σε αυτό το sms φαίνεται να υπαγορεύει ο κ. Παππάς την επιθυμητή μετοχική σύνθεση ενός καναλιού -νομίζω ΣΥΡΙΖΑ Channel θα ήταν λογικά ο τίτλος του- με εξασφαλισμένη την πλειοψηφία του 51%, 36 και 15 ο Α2. Υπάρχουν πολύ βασικά ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας.

Πρώτα απ’ όλα, αυτός ο Α2 -έχει στο περιβάλλον του δημοσιογραφικούς βραχίονες που εξειδικεύονται στην αποκωδικοποίηση συμβόλων και νομίζω ότι θα τον βοηθήσουν- αυτός ο Α2 είναι πρόσωπο που συνδέεται και με τη διακίνηση χρημάτων με σακούλες στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι μια απάντηση που την οφείλει ο κ. Τσίπρας στην ελληνική κοινωνία.

Δεύτερον, εκτός από αυτό, υπήρχαν και άλλες υποδείξεις προς κανάλια που ήθελαν να πάρουν άδεια εκείνο το διάστημα για το πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική τους σύνθεση;

Τρίτον, αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία των Μέσων; Να μπορούν, δηλαδή, να ελέγχουν τη μετοχική τους σύνθεση;

Και τέταρτον, επειδή συχνά διάφοροι επικαλούνται κάποιες εκθέσεις για το βαθμό της ελευθερίας των Μέσων και της ανεξαρτησίας των Μέσων στη χώρα μας και τις αξιοποιούν και τις κάνουν και σημαία, θα έχουν την καλοσύνη να ενημερώσουν διάφορες Οργανώσεις για τον τρόπο με τον οποίο οργάνωναν ή επιθυμούσαν τη μετοχική σύνθεση των καναλιών κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους;  Πόσες θέσεις θα ανέβαζε την Ελλάδα στην κατάταξη αυτή η εκπληκτική μεθοδολογία, αυτών των αξιολογητών της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα, το περιβόητο sms και η επιχείρηση ελέγχου της διοίκησης και της μετοχικής σύνθεσης ενός Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης;

Προσέξτε, όλοι αυτοί που έστελναν sms για να υπαγορεύσουν πώς θα είναι η ιδιοκτησία ενός καναλιού, είναι εκείνοι που κουνούν το δάχτυλο στην Κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πρώτης μας τετραετίας, για τον δήθεν έλεγχο των Μ.Μ.Ε. και για το πρόβλημα που στο μυαλό τους αποτυπώνεται με βάση επιχειρήματα που τους δίνουν όσοι βάζουν δικτατορίες πάνω από την Ελλάδα για πρόβλημα ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει πτυχή, που τα γεγονότα, η πραγματικότητα και η αλήθεια να μην αναδεικνύει την υποκρισία όλης αυτής της αντιπολιτευτικής τακτικής που γνωρίσαμε κατά τη διάρκεια αυτής της πρώτης μας τετραετίας.

Σ. ΤΣΑΛΑ: Σχετικά με τις εκλογές. Εάν στις δεύτερες εκλογές δεν είναι αυτοδύναμη η Νέα Δημοκρατία, θα επιδιώξει κάποια συνεργασία; Με ποιο κόμμα θα επιδιώξει συνεργασία;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω πει αρκετές φορές ότι δεν έχουμε, αυτή την ώρα, κάποιο στοιχείο που να μη δείχνει ότι στις εκλογές που θα γίνουν στο περιβάλλον της ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα καταφέρει να σχηματίσει αυτοδύναμη Κυβέρνηση. Αυτή είναι η επιδίωξή μας. Αυτό έχουμε πει πεντακάθαρα στον ελληνικό λαό. Θέλουμε μια καθαρή εντολή διακυβέρνησης. Με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του, αναδεικνύοντας το κυβερνητικό έργο, αλλά και την κατεύθυνση που η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγγυάται για την Ελλάδα της επόμενης μέρας, θα διεκδικήσουμε αυτή την καθαρή εντολή.

Σ. ΤΣΑΛΑ: Σε περίπτωση που δεν;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Από εκεί και πέρα, οι εκλογικοί συσχετισμοί, αν είναι διαφορετικοί από αυτούς μας τους στόχους, θα θέσουν το ζήτημα στον κατάλληλο χρόνο. Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα ευθύνης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Επειδή διεξάγεται και η δίκη στο Μάτι και ακούσαμε μια μητέρα θύματος, προχθές στην τηλεόραση, να λέει πως η Πρόεδρος μίλησε για μια δίκαιη δίκη, αλλά πώς μπορεί να γίνει δίκαιη δίκη, από τη στιγμή που λείπει η Αστυνομία και το Λιμενικό από αυτή τη δίκη και το Λιμενικό αυτοαθωώθηκε από μόνο του. Έγινε μια δίκη μεταξύ τους και αθωώθηκαν και οι αναβαθμίσεις που έκανε ο Πρωθυπουργός στους κατηγορούμενους, έπρεπε να τους βγάλει σε διαθεσιμότητα, να γίνει η δίκη, να αποδειχθεί αν έφταιγαν ή όχι και μετά, ας έκανε ό,τι ήθελε, όχι να κατηγορούνται για εγκλήματα και να τους κάνει αρχηγούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Συμφωνείτε πως αυτό είναι απαράδεκτο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η Δικαιοσύνη εγγυάται την πλήρη απονομή δικαιοσύνης και ευθυνών σε όσους πρέπει να αποδώσει ευθύνες γι’ αυτή την εγκληματική καταστροφική διαχείριση για την τραγωδία που έγινε στο Μάτι. Η Δικαιοσύνη έχει αναλάβει την υπόθεση. Από την ώρα που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει κάτι, οφείλουμε όλοι, σιωπηλοί, να παρακολουθούμε την εξέλιξη και να σεβόμαστε τη διαδικασία και τις αποφάσεις της.

ΔΗΜ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, έχετε μιλήσει προηγουμένως για αύξηση του κατώτατου μισθού. Έχετε εικόνα σε τι επίπεδα θα κινηθεί; Στα 751 ευρώ που λέει η ΓΣΕΕ; Και κατά δεύτερον, πώς θα διασφαλιστεί ότι θα εφαρμοστεί από τους εργοδότες, από τη στιγμή που, όπως είπε και η ΓΣΕΕ προχθές, μόλις το 26% των εργοδοτών εφαρμόζει τις αυξήσεις που αποφασίζονται στον κατώτατο μισθό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η διαδικασία διαβούλευσης για τη διαμόρφωση του ποσού θα ξεκινήσει τις επόμενες μέρες και δεν νομίζω ότι ωφελεί κανέναν στο να λέμε αριθμούς ή να θεωρούμε, να προδικάζουμε πού θα καταλήξει η διαδικασία αυτή. Από εκεί και πέρα, η ελληνική Πολιτεία έχει τους μηχανισμούς που εγγυώνται πως ό,τι αποφασίζεται και οι νόμοι επιβάλλουν, πρέπει να εφαρμόζεται.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr