Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (21/7/2022)

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου (21/7/2022)

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου 

Καλό μεσημέρι.

Για τις τελευταίες πυρκαγιές στη χώρα μας

H κλιματική κρίση είναι εμφανέστατη σε όλη πια την Ευρώπη, με ιδιαίτερη ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το κοκτέιλ υψηλών θερμοκρασιών, θυελλωδών ανέμων και υψηλής ξηρασίας αναπόφευκτα οδηγεί σε πυρκαγιές. Και αυτή είναι μια  πραγματικότητα που καλούμαστε να διαχειριστούμε και ως Κράτος και ως κοινωνία.

Το γενικό συμπέρασμα που βγαίνει από τις τελευταίες  πυρκαγιές, κυρίως αυτή στην Αθήνα, είναι ότι, μέσα από επώδυνες και επαχθείς εμπειρίες, μαθαίνουμε γρήγορα, προσαρμοζόμαστε, εξελισσόμαστε και γινόμαστε αποτελεσματικότεροι στην πρόληψη και την αντιμετώπιση. Είναι αδύνατον να αποφύγουμε τις πυρκαγιές και τις συνεπακόλουθες ζημιές που έρχονται από αυτές, αλλά είμαστε πια ικανότεροι τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείρισή τους, στην προστασία της ανθρώπινης ζωής στην διασφάλιση των περιουσιών των ανθρώπων και στη προστασία των δημόσιων υποδομών. Τρανή απόδειξη της προόδου που σημειώθηκε είναι ότι καταφέραμε, μέσα σε πολύ δύσκολε καιρικές συνθήκες, να ελέγξουμε μια τεράστια περιαστική πυρκαγιά μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες. Η γρηγορότερη περιστολή της φωτιάς συνεπάγεται μικρότερες ζημιές. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο χρόνος τη αντίδρασης.

Ειδικότερα, τις τελευταίες ημέρες αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις εξαιτίας των πυρκαγιών που εκδηλώνονται κάτω από συνθήκες που ευνοούν την ραγδαία επέκτασή τους όπως ανέλυσα και παραπάνω. Μόνο την τελευταία εβδομάδα είχαμε 390 δασικές πυρκαγιές και η Πυροσβεστική Υπηρεσία  έρχεται καθημερινά αντιμέτωπη με 50 έως 70 φωτιές.

Οι περισσότερες αντιμετωπίζονται επιτυχώς και περιστέλλονται προτού πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις. Κάποιες ωστόσο, όπως αυτές στην Πεντέλη, τα Μέγαρα και τη Σαλαμίνα, πήραν μεγαλύτερη έκταση. Είναι άλλωστε πρακτικά αδύνατον -όπως αποδεικνύεται και σε ολόκληρο τον κόσμο- να υπάρχει σε κάθε περίπτωση κατάσβεση της πυρκαγιάς μέσα σε ελάχιστα λεπτά. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο Καλοκαίρι και κινούμαστε σταθερά στο τρίπτυχο: Πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα.

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η φωτιά που ξεκίνησε προχθές από τη Πεντέλη, καθώς μπήκε πολύ γρήγορα και με μεγάλη ταχύτητα στον αστικό ιστό. Η φωτιά εξελισσόταν σε μια περιοχή που συνδυάζεται η πυκνή δόμηση με την ύπαρξη βλάστησης. Σύμφωνα με τον Μετεωρολογικό Σταθμό Πεντέλης οι άνεμοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφτασαν τα 113 χλμ. ανά ώρα, κάτι που ισοδυναμεί με 11 μποφόρ, ενώ χθες έφταναν τα 7 μποφόρ με ριπές ανέμου που ξεπερνούσαν τα 100 χλμ την ώρα.

Όλοι οι αρμόδιοι -όπως  δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτόν που υπήρχε στο  παρελθόν. Ήταν εμφανές στο κάθε αντικειμενικό παρατηρητή ότι υπήρχε σχέδιο, ψυχραιμία και επαγγελματισμός στη διαχείριση των πύρινων μετώπων.

Όλες οι διαθέσιμες δυνάμεις στη μάχη

Η κινητοποίηση των δυνάμεων πυρόσβεσης έγινε  άμεσα και συντονισμένα. Στην περίπτωση της φωτιάς στην Πεντέλη, επιχειρούσαν  485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα, ενώ για την παρακολούθησή της το Πυροσβεστικό Σώμα είχε αναπτύξει και drones. Επιχειρούσαν παράλληλα περιοδικά 15 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Οι Ένοπλες Δυνάμεις συμμετείχαν στην επιχείρηση πυρόσβεσης με δύο ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ», ενώ παράλληλα,  ανέπτυξαν επιπλέον περιπολίες μαζί με την Ελληνική Αστυνομία σε Πάρνηθα  και Υμηττό.

Συνδρομή παρείχαν επίσης δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας, του ΕΚΑΒ, και των τοπικών φορέων, ενώ η Ελληνική Αστυνομία είχε διαθέσει συνολικά 626 Αστυνομικούς με 232 οχήματα. Την προσπάθειά τους συνέδραμαν εθελοντές του Πυροσβεστικού Σώματος, εθελοντικές ομάδες της Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Αττικής. Αξίζουν θερμά και ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλες και όλους για την αυταπάρνηση, την αυτοθυσία και τον επαγγελματισμό που επέδειξαν για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Έμφαση στην προστασία της ανθρώπινης ζωής

Πρώτη προτεραιότητα και σε αυτή την πυρκαγιά-σύμφωνα με την πάγια αρχή της Κυβέρνησης- είναι η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής, και κατόπιν η προστασία κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του Κράτους, καθώς και της  περιουσίας των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προληπτική απομάκρυνση πολιτών από περιοχές και δομές που αντιμετώπιζαν ενδεχόμενο κίνδυνο σε μια πυρκαγιά που έτρεχε με αυτή την ταχύτητα ανέμου που περιέγραψα προηγουμένως. Αναπτύχθηκαν για το σκοπό  αυτό δύσκολες, αλλά καλά οργανωμένες επιχειρήσεις, καθώς αφενός απαιτείται διασφάλιση ασφαλών οδών διαφυγής, σε σωστές κατευθύνσεις, ώστε να αποφευχθούν μοιραία λάθη σε αυτά που βιώσαμε στο παρελθόν και αφετέρου ήταν δύσκολες οι επιχειρήσεις αυτές διότι σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει απροθυμία απομάκρυνσης από τους κατοίκους.

Στην προσπάθεια αυτή ιδιαίτερα σημαντική ήταν η λειτουργία του «112» μέσω του οποίου οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών ενημερώνονταν τόσο για την ανάγκη απομάκρυνσης, όσο και για την περιοχή προς την οποία έπρεπε να κινηθούν. Πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση της πυρκαγιάς στη  Πεντέλη πραγματοποιήθηκαν οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε μια έκταση που αφορά πάνω από 90.000 κατοίκους.

Μείζονος σημασίας στην προσπάθεια αυτή υπήρξε -και πρέπει να τονιστεί και να αναδειχθεί- η συμβολή της Αστυνομίας που μετείχε τόσο στην ενημέρωση και την υπόδειξη της ανάγκης για απομάκρυνση, όσο και στην καθοδήγηση των ανθρώπων. Στην προσπάθεια συμμετείχε επίσης και  το ΕΚΑΒ, το οποίο μετέφερε για προληπτικούς λόγους 50 άτομα κυρίως συμπολίτες μας από μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και άτομα με αναπηρία.

Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε ότι οι ειδοποιήσεις  με το «112», η πρακτική των οργανωμένων εκκενώσεων με την συνδρομή των αστυνομικών δυνάμεων, οι  οδηγίες ασφαλούς διαφυγής σε χιλιάδες συμπολίτες μας σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις που απειλούνταν από τις πυρκαγιές, καθώς και οι πληροφορίες για δρόμους στους οποίους έχει διακοπεί η κυκλοφορία, αποδίδει και έχει ως αποτέλεσμα να σώζονται ανθρώπινες ζωές.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκρότηση ενός συστήματος που θα χρησιμοποιούσε τον διεθνή αριθμό έκτακτης ανάγκης, το «112» για την έγκαιρη ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών ήταν μία από τις προσωπικές δεσμεύσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που έγινε πραγματικότητα σε ελάχιστο χρόνο και έκτοτε αποδεικνύεται εξαιρετικά χρήσιμη για την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Τέτοιες επιχειρήσεις σπανίζουν σε παγκόσμια κλίμακα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και δείχνουν τη σοβαρή και επαγγελματική δουλειά που γίνεται από την Κυβέρνηση και τις δημόσιες Αρχές, με την κεντρική καθοδήγηση του Υπουργείου που προΐσταται ο κ. Στυλιανίδης.

Όπως προείπα, καμιά φυσική καταστροφή δεν μας αφήνει αλώβητους. Και τώρα οι ζημιές, παρότι είναι μικρότερες του αναμενομένου εξαιτίας της σφοδρότητας των ανέμων, θα αντιμετωπιστούν, δεν μπορούν να υποτιμηθούν, θα αξιολογηθούν και το Κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει πάντα. Μετά την περσινή δυσάρεστη εμπειρία του Καλοκαιριού, έχουμε αναπτύξει ένα πλήρη και αποτελεσματικό μηχανισμό καταγραφής και αποτίμησης των ζημιών, αλλά  και αποζημίωσης των πολιτών.

Πρώτα απ’ όλα για τους πολίτες που επλήγησαν από την πυρκαγιά, από την πρώτη στιγμή, έχει εξασφαλιστεί δωρεάν προσωρινή φιλοξενία. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών στην πληγείσα περιοχή, από μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Στο μεταξύ προχωρούν με πολύ εντατικούς ρυθμούς και οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης. Για το σκοπό αυτό έχουν  ενεργοποιηθεί πάνω από 400 τεχνικοί και 150 οχήματα και μηχανήματα έργου. Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν επανηλεκτροδοτηθεί 10.700 καταναλωτές και οι περισσότεροι από τους υποσταθμούς που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας. Η αποκατάσταση συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς.

Σήμερα, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος θα κάνει ανακοινώσεις για την παροχή κρατικής υποστήριξης στους πληγέντες. Επίσης, όπως ξέρετε ο Πρωθυπουργός επισκέφτηκε το πρωί τις πληγείσες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τα αίτια για την πυρκαγιά στη Πεντέλη αυτή τη στιγμή έχουν αποκλειστεί ο κεραυνός και το βραχυκύκλωμα, ενώ όλα τα άλλα ενδεχόμενα διερευνώνται. Το έργο αυτό έχει αναλάβει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού και έχει ήδη αναπτύξει κλιμάκια για την διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Ακραίες καιρικές συνθήκες με καταστροφικές φωτιές στη Νότια και Δυτική Ευρώπη

Για να υπάρχει μια αίσθηση για το τι συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή, αλλά και τις τραγικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης που βρίσκεται αντιμέτωπος όλος ο πλανήτης θέλω να αναφερθώ στις  καταστροφικές φωτιές σε Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία, αλλά και στη Μ. Βρετανία και την Ιταλία.  Καύσωνας και φωτιές στις χώρες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς, δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους και εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα γης να έχουν γίνει στάχτη.

Στη Γαλλία οι μετεωρολόγοι μιλούν για «σκηνές αποκάλυψης λόγω του καύσωνα», ενώ στην Ισπανία, ο  Ισπανός Πρωθυπουργός ο κ.  Σάντσες, δήλωσε  ότι «η κλιματική αλλαγή σκοτώνει ανθρώπους, σκοτώνει το οικοσύστημά μας, σκοτώνει τη βιοποικιλότητα». Ακόμη και στη Μεγάλη Βρετανία λόγω της πρωτοφανούς ζέστης είχαμε πυρκαγιές κοντά στο Λονδίνο, όπου  δεκάδες σπίτια τυλίχτηκαν στις φλόγες και ορισμένα έχουν καταστραφεί  ολοσχερώς. Μεγάλες φωτιές έχουν εκδηλωθεί επίσης και στην Ιταλία όπου τα μέτωπα ήταν εκτεταμένα και εκκενώθηκαν οικισμοί.  Στη Γαλλία από την αρχή της χρονιάς, εκτιμάται πως έχουν καεί πάνω από 320.000 στρέμματα γης, στην Ισπανία,  έχουν γίνει στάχτη περίπου 1,2 εκατομμύρια στρέμματα και στην Πορτογαλία πάνω από 550.000 στρέμματα.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο, είναι παγκόσμιο και το μόνο για το οποίο δεν προσφέρεται είναι η μικροπολιτική αντιπαράθεση. Η Ευρώπη οφείλει να δράσει συντονισμένα και γρήγορα για την αναστροφή της κλιματικής κρίσης. Η Κυβέρνησή μας, η χώρα μας έχει κάνει μεγάλα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, έχει εκπονήσει έγκαιρα και υλοποιεί γρήγορα ένα εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Αλλά η λύση δεν μπορεί να δοθεί σε εθνικό επίπεδο, γιατί το πρόβλημα είναι υπερεθνικό και τεράστιο.

Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας»

Κλείνοντας να σημειώσω ότι κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τη «Σύσταση της Δικαστικής Αστυνομίας». Εισάγει στο εθνικό δικαστικό σύστημα βέλτιστες πρακτικές για τη στελέχωση των δικαστηρίων που εφαρμόζονται σε προηγμένα δικαστικά συστήματα. Παράλληλα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των δικαστικών λειτουργών, των δικαστικών υπαλλήλων και του νομικού κόσμου της χώρας.

Η Δικαστική Αστυνομία ιδρύεται ως αυτοτελές Σώμα που θα υπάγεται στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και θα στελεχώνεται τόσο από ένστολο όσο και από πολιτικό-επιστημονικό προσωπικό. Στα βασικά καθήκοντα του ένστολου τμήματος της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνονται  η φύλαξη των δικαστικών μεγάρων και η εκτέλεση ποινικών αποφάσεων και επιδόσεων δικογράφων. Στα βασικά καθήκοντα του πολιτικού-επιστημονικού προσωπικού της Δικαστικής Αστυνομίας περιλαμβάνεται η διενέργεια προανακρίσεων και προκαταρκτικών εξετάσεων, η σύνταξη επιστημονικών-τεχνικών εκθέσεων επί ζητημάτων υποθέσεων που εκκρεμούν ή που ζητείται η διενέργεια αυτού του είδους της δραστηριότητας, όταν κρίνεται αυτό αναγκαίο από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές, η μετάφραση και διερμηνεία από και προς την ελληνική γλώσσα εγγράφων και δικογράφων στο πλαίσιο της διαδικασίας.

Με τη δημιουργία του πολιτικού-επιστημονικού κλάδου προβλέπεται η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού, το οποίο θα παρέχει τις εξειδικευμένες επιστημονικές γνώσεις του σε κρίσιμους τομείς και σε ζητήματα επί εκκρεμών δικών, επικουρώντας ουσιαστικά τους δικαστές και τους εισαγγελείς στο έργο τους. Όπως έχουμε επανειλημμένα τονίσει και εμπράκτως αποδεικνύουμε για μια ακόμη φορά στηρίζουμε και ενισχύουμε την ελληνική Δικαιοσύνη, έναν πυλώνα της ποιότητας της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ευχαριστώ και παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

ΙΑΣ. ΣΧΙΝΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως «στατιστικά είναι βέβαιο ότι κάποιες φωτιές θα ξεφύγουν και δεν θα μπορούμε να έχουμε την έγκαιρη παρέμβαση, η οποία απαιτείται». Υπό αυτό το πλαίσιο, βάσει αυτής της προσέγγισης, τα μέσα και το προσωπικό πυρόσβεσης αρκούν, για να αντιμετωπιστούν εν τέλει τέτοια φαινόμενα, καθώς κάθε καλοκαίρι ερχόμαστε προ τετελεσμένων και συζητάμε για μεγάλες καταστροφές; Και δεύτερον, εάν είναι λογικό σ’ ένα οργανωμένο Κράτος, εν έτει 2022 και εν μέσω κλιματικής κρίσης, αστυνομικοί με ποτιστήρια στα χέρια να επιχειρούν να σβήσουν φωτιές;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κάνουμε συνεχώς βήματα και προσπάθειες, για να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα, που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αφορά, όπως παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες, ολόκληρο τον κόσμο, κυρίως τις μεσογειακές χώρες. Σε σχέση με το παρελθόν, έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Κατ’ αρχήν, έχουμε ένα Υπουργείο αρμόδιο για να συντονίζει την αντιμετώπιση πυρκαγιών, φυσικών καταστροφών, της Πολιτικής Προστασίας, σε σχέση με μια παραγκωνισμένη Γραμματεία που είχαμε στο παρελθόν. Έχουμε πολύ περισσότερο κόσμο, σε σχέση με τρία χρόνια νωρίτερα. Είχαμε 12.700 περίπου μόνιμους και εποχικούς πυροσβέστες, και έχουμε πάνω από 15.000 σήμερα. Έχουμε διαθέσει πάρα πολλά χρήματα για την πρόληψη, για καθαρισμούς δασών και τη διάνοιξη δασικών δρόμων, πάνω από 75 εκατομμύρια, σε σχέση με μηδενικούς προϋπολογισμούς που υπήρχαν στο παρελθόν. Έχουμε από το εξωτερικό 45 εναέρια μέσα, σε σχέση με τα 20 που είχαμε πριν από τρία χρόνια και το σύνολο είναι 85. Όλα αυτά τι συνιστούν; Συνιστούν μια προσπάθεια που συνεχίζεται για την ενίσχυση σε όλα τα μέτωπα. Για την ενίσχυση στην πρόληψη, για την ενίσχυση στην αντιμετώπιση. Έχουμε έναν μηχανισμό αντιμετώπισης και αποκατάστασης των ζημιών. Έχουμε έναν πολύ καλύτερο συντονισμό, σε σχέση με το απώτερο και το πρόσφατο παρελθόν, σε ό,τι αφορά στο συντονισμό όλων των φορέων, όλων των αρμόδιων Αρχών, που ασχολούνται με την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, χωρίς πανηγυρισμούς και κομπασμούς, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν για να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες ενός φαινομένου, που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής, της κλιματικής κρίσης και με το οποίο, δυστυχώς, έρχονται αντιμέτωπες όλες οι χώρες και κυρίως, όπως βλέπουμε τελευταία, οι χώρες της Μεσογείου.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα χρόνο μετά την ίδρυση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας πώς αξιολογεί η Κυβέρνηση τις δράσεις του και ειδικά σε σχέση και με τις εξαγγελίες που είχαν γίνει για την έναρξη της περιόδου πυροπροστασίας τον Μάιο;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Νομίζω ότι ήδη έχω απαντήσει. Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια, η οποία αποδίδει καρπούς στη διάσταση του να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες συνέπειες από τις πυρκαγιές. Καλύτερος συντονισμός, όσο το δυνατόν καλύτερα και καταλληλότερα μέσα έγκαιρα, έμφαση στην πρόληψη, επαγγελματισμός σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι στο πεδίο για να κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο καλοκαίρι. Όλοι οι αρμόδιοι έκαναν και θα εξακολουθούν να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, τις περισσότερες φορές σε πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες. Μιλάμε για μια πυρκαγιά, χθες, που έτρεχε με 113 χιλιόμετρα την ώρα, νύχτα, σε περιοχή με πυκνή δόμηση. Αντιλαμβάνεται κανείς πόσο πιθανό -και άρα επικίνδυνο- ήταν τα πράγματα να πάνε πάρα-πάρα πολύ άσχημα. Συνεχίζουμε την προσπάθεια. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αντιμετώπισης μιας πολύ δύσκολης κατάστασης που έχουμε ακόμη μπροστά μας.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο κ. Ηλιόπουλος, πριν λίγο, μίλησε για ρεσιτάλ αναλγησίας και προσβολής από τον κ. Στυλιανίδη και τον κ. Μητσοτάκη. Όπως είπε, έδωσαν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλον πάνω από τις στάχτες, τη στιγμή που έχουμε περισσότερα από 20.000 καμένα στρέμματα στην Αττική. Υπάρχει κάποιο σχόλιο, κάποια απάντηση από την πλευρά σας;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν θέλω να κάνω κάποιο σχόλιο. Αν ορισμένοι νομίζουν ότι απέναντι σε ένα φαινόμενο που έχει αυτές τις συνέπειες που βλέπουμε σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, αν νομίζει κανείς ότι προσφέρεται για αντιπολίτευση το θέμα της φωτιάς, εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε. Εκείνο το οποίο θα κάνουμε είναι να είμαστε προσηλωμένοι στη δουλειά μας, όχι για να κομπάζουμε και να πανηγυρίζουμε, αλλά για να κάνουμε ό,τι περισσότερο και ό,τι καλύτερο μπορούμε, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες. Να προστατεύουμε ανθρώπινες ζωές, να μην ζούμε μοιραία περιστατικά όπως αυτά που γνωρίσαμε στο παρελθόν, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να προστατεύουμε κρίσιμες δημόσιες υποδομές, να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να σώζουμε τις περιουσίες των ανθρώπων. Και βεβαίως να στεκόμαστε στο πλευρό τους, όταν αναπόφευκτα θα έχουν ζημιές και φθορές από φαινόμενα δύσκολα, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες. Αυτή είναι η δική μας δουλειά και όχι να ψάχνουμε παντού εστίες και αιτίες πολιτικής αντιπαράθεσης.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Την περασμένη Τρίτη, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε στη Βουλή πως δεν προτίθεται να κάνει Ε.Δ.Ε. για τη διαρροή και την παραπληροφόρηση στο σκάνδαλο Novartis, όπου καταγγέλθηκε οργανωμένη παραπληροφόρηση από ανώτατες δικαστικές πηγές. Εσείς ως καθ’ ύλην αρμόδιος για τον Τύπο και ως ο άνθρωπος που εκτέθηκε από την παραπληροφόρηση αυτή, κατά δήλωσή σας, μεταφέρατε μη ακριβείς πληροφορίες, δεν θα θέλατε πρώτος να πέσει φως σε αυτή την ιστορία και να βρεθούν τα αίτια και η πηγή της παραπληροφόρησης;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχω απαντήσει για το ζήτημα αυτό. Νομίζω ότι το έχω καλύψει πλήρως.

ΔΗΜ. ΓΚΑΤΣΙΟΣ: Το σχέδιο της Ρ.Α.Ε., που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει ως ύστατο μέτρο τις κυλιόμενες διακοπές ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Θα ήθελα να ρωτήσω, πόσο πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί το συγκεκριμένο μέτρο και αν υπάρχει πρόβλεψη σχετικά με την επίπτωση που θα έχει στην οικονομική δραστηριότητα.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εμείς κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην χρειαστεί να πάμε στην εφαρμογή αυτού του είδους των συστάσεων. Ο προσανατολισμός της Κυβέρνησης, η επεξεργασία των σεναρίων και των μέτρων και των πρωτοβουλιών που αναλαμβάνουμε είναι να μην υπάρξει διατάραξη σε ό,τι αφορά στην εφοδιαστική αλυσίδα. Και με την ευκαιρία, να πω ότι η ελληνική Κυβέρνηση δεν συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση της Κομισιόν για τη μείωση 15% στη χρησιμοποίηση του φυσικού αερίου. Εμείς έχουμε καταθέσει μια σειρά από προτάσεις και σε ό,τι αφορά στις τιμές, την οικονομική διάσταση δηλαδή του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά στην προμήθεια. Και σε αυτές τις προτάσεις θα επιμείνουμε. Συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι η κατεύθυνση των προτάσεων αυτών μπορεί να δώσει πολύ ουσιαστικές και κρίσιμες λύσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στα ευρωπαϊκά κράτη και στους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Γ. ΚΑΝΤΕΛΗΣ: Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, κ. Oktay από τα κατεχόμενα, ανακοίνωσε ότι τον Αύγουστο θα βγει γεωτρύπανο για έρευνα στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχει κίνδυνος να έχουμε επανάληψη των όσων ζήσαμε το 2020; Σας ανησυχεί αυτό; Το παρακολουθείτε;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρακολουθούμε κάθε εκδήλωση και κάθε ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς, αλλά πάντοτε με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε την ηρεμία και τη σταθερότητα στην περιοχή και προφανώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο.

ΔΗΜ. ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν υπάρχει κάποιο σχόλιο για την πολιτική κρίση στην οποία φαίνεται ότι βυθίζεται η Ιταλία με την παραίτηση του Mario Draghi.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αναδεικνύεται, για μια ακόμη φορά, πόσο σημαντικό είναι στους πολύ ταραγμένους καιρούς που ζούμε, οι χώρες να έχουν σταθερές Κυβερνήσεις. Μέσα από τις κρίσεις που βιώνουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναδεικνύεται πόσο σωστή είναι η πάγια άποψη που έχει η Νέα Δημοκρατία. Πόσο σωστή είναι η αντίληψη του Πρωθυπουργού ότι -σε αυτούς τους καιρούς ιδιαίτερα- χρειάζονται σταθερές, αυτοδύναμες Κυβερνήσεις που να μπορούν να παρέχουν στις κοινωνίες αποτελεσματική και βιώσιμη διακυβέρνηση. Όπως, επίσης, πόσο σωστή και εύστοχη είναι η επιλογή του Πρωθυπουργού να μην κάνει μικροπολιτικά παιχνίδια με τον εκλογικό χρόνο, αλλά να παραμείνει σε αυτό που είναι το θεσμικά και ουσιαστικά σωστό, σε αυτό που είναι και πάγια δέσμευσή του, η Κυβέρνηση να εξαντλήσει συνταγματικά την προβλεπόμενη θητεία της.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Ο συνήγορος του Δημήτρη Λιγνάδη εξέδωσε προχθές μία ανακοίνωση με τίτλο: «Ποια είναι η αλήθεια για τα δήθεν ανήλικα παιδιά που δήθεν βίασε ο Δημήτρης Λιγνάδης και ποια είναι η αλήθεια για τους μάρτυρες που τους υποστήριξαν». Σε αυτή δημοσιοποίησε πληροφορίες, προσωπικές φωτογραφίες και άλλες πληροφορίες των θυμάτων και κάποιων μαρτύρων κατηγορίας. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό το γεγονός;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχουμε τοποθετηθεί για την υπόθεση αυτή. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο.

Ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr