Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Ο Πρωθυπουργός βρίσκεται στην Βουδαπέστη όπου συμμετέχει στις εργασίες της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ενώ αύριο θα συμμετάσχει στις εργασίες της άτυπης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Προκλήσεις ασφαλείας, μεταναστευτικό και οικονομική ασφάλεια είναι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Την Παρασκευή, στην άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου – παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ και του Μάριο Ντράγκι – το θέμα συζήτησης στην ατζέντα θα είναι η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα με αφορμή την έκθεση Ντράγκι.

Η Κυβέρνηση συνεχίζει με σταθερότητα και προσήλωση την εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος, με στόχο την βελτίωση της οικονομίας με τέτοιο τρόπο, που, παρά τις κρίσεις, να φτάνει στην τσέπη των πολιτών, να μην υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών και να μην λοξοδρομεί προς περασμένες μαξιμαλιστικές λογικές.

Σε συνέχεια των 50 φόρων που μειώθηκαν την πρώτη τετραετία η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει τους πολίτες με άμεσες αυξήσεις ή φοροελαφρύνσεις που αυξάνουν έμμεσα το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Μετά και τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο «Μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος, φορολογικά κίνητρα για την καινοτομία και τους μετασχηματισμούς επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις», στο οποίο περιλαμβάνονται 12 νέες μειώσεις φόρων όπως:

  • Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα. Θυμίζω ότι οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν ήδη μειωθεί κατά 4,4%.
  • Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα
  • Η απαλλαγή φόρου εισοδήματος για τρία χρόνια για ακίνητα που ήταν κενά ή νοικιάζονταν για βραχυχρόνιες μισθώσεις και τώρα θα νοικιαστούν για μακροχρόνιες
  • Η απαλλαγή από το φόρο ασφάλισης υγείας για τα παιδιά έως 18 ετών
  • Η διπλάσια μείωση ΕΝΦΙΑ για ακίνητα αξίας ως 500.000 ευρώ που θα ασφαλιστούν από φυσικές καταστροφές.
  • Φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις για οικειοθελείς παροχές σε νέους γονείς.
  • Αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22%.

Ακόμα, προβλέπονται μεταρρυθμίσεις που εκσυγχρονίζουν τη φορολογική νομοθεσία, όπως το νέο πλαίσιο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με εκπτώσεις για τους συνεπείς και κυρώσεις για κρατικούς λειτουργούς και εταιρίες που θα καθυστερήσουν να διαβιβάσουν τα αναγκαία στοιχεία στην ΑΑΔΕ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου, κατατίθεται και συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2024 για την χρηματοδότηση σημαντικών υποδομών και έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά συνολικά 400 εκατ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, κατά 100 εκατ. ευρώ αυξάνεται ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων 2024 ως προς το εθνικό σκέλος και κατά 300 εκατ. ευρώ ως προς το συγχρηματοδοτούμενο σκέλος για την αποπληρωμή των έργων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.

Επιπλέον, στο εν λόγω σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και διατάξεις για:

  • την παροχή κινήτρων για συγχωνεύσεις και εξαγορές επιχειρήσεων, ενίσχυση της καινοτομίας και ενδυνάμωση των νεοφυών επιχειρήσεων,
  • την επέκταση των φορολογικών κινήτρων για την επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και την θέσπιση νέων ορίων δαπανών που εκπίπτουν για την ανάπτυξη και την καινοτομία των επιχειρήσεων και των επενδυτών,
  • τον εκσυγχρονισμό του διοικητικού μοντέλου που διέπει την ΑΑΔΕ με στόχο να καταστεί ακόμα πιο αποτελεσματικό,
  • τη θέσπιση αφορολόγητου για ποσά έως 300 ευρώ τον μήνα για τα φιλοδωρήματα και απαλλαγή –στο σύνολο τους- από ασφαλιστικές εισφορές,
  • την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ θεσπίζονται επιπλέον:

  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ.Χορηγείται μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024 ως εξής:
  • 200 ευρώ για σύνταξη έως και 700 ευρώ.
  • 150 ευρώ για σύνταξη από 700,01 ευρώ έως και 1.100 ευρώ.
  • 100 ευρώ για σύνταξη από 1.100,01 ευρώ έως και 1.600 ευρώ.
  • Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 200 ευρώ έως την 31η Δεκεμβρίου σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Συνολικά, από τις παραπάνω έκτακτες ενισχύσεις που ανέρχονται στο ποσό των 243 εκατ. ευρώ ωφελούνται 1,9 εκατ. πολίτες.

Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στο ζήτημα της απονομής των συντάξεων. Από τον Ιανουάριο του 2021, έως τον Οκτώβριο του 2024, έχουν εκδοθεί 920.000 κύριες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, ενώ ο μέσος ρυθμός έκδοσης αποφάσεων κύριων συντάξεων υπερβαίνει σήμερα τις 1.000 ημερησίως σε σχέση με τις 500 που εκδίδονταν πριν το 2021.

Ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης σήμερα έχει μειωθεί δραστικά στις 58 ημέρες, μικρότερος μάλιστα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πριν το 2021 ο μέσος χρόνος απονομής σύνταξης ξεπερνούσε τις 500 ημέρες και σήμερα έχει μειωθεί κατά 90% περίπου.

Καταγράφεται ρεκόρ απονομών επικουρικών συντάξεων και ΕΦΑΠΑΞ. Συγκεκριμένα, από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 οι ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν συνολικά κατά 50.000 και συγκεκριμένα, από 83.000 σε λιγότερες από 33.000, αριθμός που μεταφράζεται σε ποσοστό μείωσης 60%.

Παράλληλα, από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024 έχει επιτευχθεί μείωση 12.300 ληξιπρόθεσμων εκκρεμοτήτων καταβολής ΕΦΑΠΑΞ και συγκεκριμένα από 22.500 σε 10.200 εκκρεμότητες, δηλαδή μείωση σε ποσοστό 55% περίπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επικουρικών συντάξεων που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο του 2022 έως τον Αύγουστο του 2024 ήταν 168.000, από τις οποίες 72.500 απονεμήθηκαν αυτοματοποιημένα, δηλαδή το 43,1% των περιπτώσεων. Αντίστοιχα, οι αποφάσεις ΕΦΑΠΑΞ που εκδόθηκαν μέσω της αυτοματοποιημένης διαδικασίας από τον Μάρτιο του 2023 έως τον Σεπτέμβριο του 2024, ανέρχονται στις 26.000.

Είναι από τις κυρίαρχες προτεραιότητές μας η συνέχιση της έκδοσης αποφάσεων συνταξιοδότησης με περαιτέρω βελτίωση των σχετικών χρόνων, η μείωση των εκκρεμών υποθέσεων που αφορούν στις επικουρικές συντάξεις και στην καταβολή των εκκρεμών ποσών εφάπαξ καθώς και η επιτάχυνση της εξυπηρέτησης των πολιτών από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας.

Με στόχο αυτή την επιτάχυνση, συγκροτήθηκε το Ειδικό Σώμα Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) του ΚΕ.Π.Α., το οποίο ενισχύεται με 740 νέους ιατρούς που ολοκλήρωσαν επιτυχώς την εκπαίδευσή τους.

Δεκατρία χρόνια μετά τη σύσταση των ΚΕΠΑ, ο αριθμός των ιατρών υπερδιπλασιάζεται και ανέρχεται πλέον μαζί με τους ήδη υπηρετούντες σε 1.254. Με αυτές τις πρωτοβουλίες, επιταχύνεται η διαδικασία έκδοσης πιστοποίησης αναπηρίας, υλοποιώντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να ενισχύσει στην πράξη τους πολίτες με αναπηρία, διασφαλίζοντας την πρόσβαση στα δικαιώματά τους με σεβασμό και ευαισθησία.

Επιπλέον, ήδη από την Δευτέρα 4 Νοεμβρίου τέθηκε σε εφαρμογή νέο αμοιβολόγιο για τους ιατρούς και γραμματείς των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., με αύξηση 50% — η πρώτη από το 2011.

Το Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό 2024-2027 παρουσιάστηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και τον αρμόδιο Υφυπουργό Γιώργο Κώτσηρα,  παρουσία του Πρωθυπουργού.

Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει πάνω από 100 επιχειρησιακές δράσεις, οι οποίες εντάσσονται σε έξι βασικούς άξονες:

–   Αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών από τις Προξενικές Αρχές.

–   Υποστήριξη και ανάπτυξη δικτύων και δομών της Ομογένειας με έμφαση σε νέους τρόπους οργάνωσής της.

–   Συνεργασία με την Ομογένεια για την ενίσχυση της εικόνας της χώρας.

–   Διατήρηση των στοιχείων ελληνικότητας με ενίσχυση της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού – προσέγγιση και ενδυνάμωση των σχέσεων με τη νέα γενιά.

–   Διατήρηση και ενδυνάμωση δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας ως συνεκτικού παράγοντα μητροπολιτικού κέντρου-Ομογένειας

–   Ενίσχυση των διμερών και πολυμερών συνεργασιών στον τομέα της Διασποράς.

Στις δράσεις του Στρατηγικού Σχεδίου συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία μητρώου ομογενειακών οργανώσεων, η δικτύωση Ελλήνων ακαδημαϊκών, επιστημόνων και επιχειρηματιών ανά τον κόσμο, η στήριξη των εδρών ελληνικών σπουδών, ο εμπλουτισμός της πλατφόρμας εκμάθησης ελληνικών staellinika.com, η επέκταση των προγραμμάτων φιλοξενίας νέων της Διασποράς, η αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών μέσω της ψηφιοποίησης και δράσεις προσέλκυσης της γενιάς του brain drain.

Ξεκινά η ανακαίνιση 30 δημόσιων και δημοτικών ακινήτων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Κοινωνικής Στέγασης για τις πλέον ευάλωτες ομάδες που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης.

Το Πρόγραμμα χρηματοδοτείται από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, με προϋπολογισμό 610,5 χιλιάδων ευρώ και σε αυτό περιλαμβάνεται και η ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των αναγκών για θέρμανση και ψύξη.

Στοχεύοντας στην παροχή στεγαστικής ασφάλειας και σταθερότητας προς τους δικαιούχους, το πρόγραμμα θα αφορά στη σύναψη μακροχρόνιων μισθωτικών συμβάσεων, διάρκειας τουλάχιστον 8 ετών, έναντι ενός οικονομικά προσιτού μισθώματος, σαφώς μειωμένου σε σχέση με τις τιμές της αγοράς. Προβλέπεται «μίσθωμα βάσης» που υπολογίζεται με κατώτερο όριο το 5-8% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διαιρούμενο δια του δώδεκα, το οποίο θα μπορεί να μειώνεται ή και να προσαυξάνεται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ των συμβαλλομένων μερών, του ιδιοκτήτη δηλαδή του ακινήτου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ:   Καλό μεσημέρι κ. Εκπρόσωπε, θέλω να σας ρωτήσω εν όψει της αυριανής συνάντησης του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν, διαβάσαμε σήμερα συνεντεύξεις και από τους δύο. Ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρει στην «Χουριέτ», «είναι όραμά μου μια γειτονιά μακράς ειρήνης και ευημερίας», ο κ. Φιντάν ότι «υπάρχει θετικό μομέντουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις». Πρώτον, τι να περιμένουμε αύριο, που αποσκοπεί η Αθήνα και ένα δεύτερο σκέλος, στο ερώτημα μου, αν μου επιτρέπετε, υπάρχει πρόθεση να ενημερώσει ο Υπουργός Εξωτερικών τους αρχηγούς, τα κόμματα; Ευχαριστώ. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι. Ξεκινάω από την δεύτερη ερώτηση, γιατί ήδη ανακοίνωσε η πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής, η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ότι την Τρίτη θα συγκληθεί η αρμόδια Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, όπου ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει όλα τα κόμματα, τους εκπροσώπους τους και τους συμμετέχοντες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπως έχει κάνει και άλλες φορές, για την συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Επίσης την ίδια ημέρα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση, όλου του προγράμματος αυτής της επίσκεψης του κ. Φιντάν, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης θα παραχωρήσει συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, για να υπάρχει και μια ενημέρωση για την ημέρα εκείνη. Τώρα ως προς την ουσία της συνάντησης, είναι σε συνέχεια όσων ελέχθησαν και συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο ηγετών, του Κ. Μητσοτάκη, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, του Ρ. Τ. Ερντογάν. Ο στόχος της συνάντησης είναι η συνέχιση όλων των υπολοίπων θεμάτων της ατζέντας, δηλαδή των διμερών σχέσεων, της θετικής ατζέντας και της εκ νέου αποτύπωσης του κλίματος διαλόγου των δύο χωρών. Ως προς, αυτό που λέμε, την μοναδική διαφορά, την οποία αναγνωρίζει η χώρα, σίγουρα δεν θα μπούνε στην ουσία, όμως θα συζητήσουν τις προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα μπορούσαμε να μπούμε στην ουσία. Οι προϋποθέσεις είναι δύο και σε αυτές τις δύο προϋποθέσεις σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν πρόκειται να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω. Το ένα είναι, τι συζητάμε. Αυτή είναι η μία βασική προϋπόθεση και εμείς συζητάμε μόνο τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας και τίποτα άλλο. Κανένα άλλο θέμα, υπηρετώντας τη διαχρονική ελληνική, τη διαχρονική εθνική θέση και το δεύτερο είναι, τις αρχές αυτής της συζήτησης. Και εμείς συζητάμε μόνο, όπως σας είπα, αυτή την μόνη διαφορά, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, επί τη βάση του Διεθνούς Δικαίου και με κανέναν άλλο τρόπο. Αυτό λοιπόν, είναι κάτι το οποίο έχει λεχθεί πολλές φορές και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Γεραπετρίτη, θα λεχθεί ξανά και αύριο. Αυτή θα είναι η συζήτηση, μεταξύ άλλων, ποιες λοιπόν είναι οι προϋποθέσεις, αυτές είναι για την Ελλάδα οι προϋποθέσεις και αυτός είναι ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε παρακάτω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα όμως, σίγουρα θα προσπαθήσουμε και εμείς να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία του διαλόγου με τις ξεκάθαρες διαφωνίες οι οποίες υπάρχουν, υπήρχαν, υπάρχουν και πιθανότατα θα υπάρχουν, γιατί έχει να δώσει ένα κλίμα ασφάλειας, ένα κλίμα ηρεμίας, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση, το τονίζω ξανά και ξανά, να τεθεί έστω υπό συζήτηση κανένα ζήτημα κυριαρχίας και καμία περίπτωση υποχώρησης από τις πάγιες εθνικές θέσεις. 

Β. ΣΑΜΑΡΑ:    Κύριε Εκπρόσωπε, μετά την επανεκλογή του Ντ. Τράμπ, είδαμε πολλά σχόλια και από στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που περίπου πανηγυρίζουν, υποστηρίζουν ότι ηττήθηκε η «woke» κουλτούρα και αφήνουν να εννοηθεί ότι θα έπρεπε, ενδεχομένως και η Νέα Δημοκρατία να πάρει παράδειγμα. Ποιο είναι το σχόλιο σας; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:    Τρία πολύ γρήγορα σχόλια. Σχόλιο πρώτο, οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ είναι βαθιές, βαθιά ριζωμένες, στρατηγικής σημασίας και μετά και την εκλογή του Ντ. Τραμπ, να μην υπάρχει καμία ανησυχία και καμία αμφιβολία ότι θα προσπαθήσουμε και εμείς και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνουν ακόμα πιο ουσιαστικές. Και ξέρετε, επειδή ακούω διάφορες απλοϊκές, αφελείς αναλύσεις τις τελευταίες ημέρες, όλοι αυτοί οι κίνδυνοι που περιγράφονται, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ο Πρωθυπουργός, το έχει τονίσει σε πολλές του συνεντεύξεις, στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου, για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, ότι δεν παίρνουμε θέση, θα συνεργαστούμε με όποιον ή όποια εκλεγεί, εν τέλει εξελέγη και επιστρέφει στη θέση του Προέδρου των ΗΠΑ, ο Ντ. Τραμπ. Θυμίζω και τη συνάντηση που είχε με τον πρώην Υπουργό, τον κ. Πομπέο, αλλά βέβαια και τη συνάντησή του με τους γερουσιαστές του Ρεπουπλικανικού Κόμματος. Να θυμίσω επίσης, ότι ο Πρωθυπουργός προσεκλήθη και χειροκροτήθηκε στη συνέχεια και από τα δύο κόμματα στο Κογκρέσο και από τις δύο πλευρές. Το δεύτερο σχόλιο που έχω να κάνω, είναι, και αυτό δεν είναι ούτε συμβουλή, ούτε σύσταση, ο καθένας κάνει ότι πιστεύει, να μην κουνάμε το δάκτυλο και να μην κατηγορούμε τους ψηφοφόρους κάθε χώρας, για την ετυμηγορία τους. Ήταν η ετυμηγορία, κατά πλειοψηφία των πολιτών των ΗΠΑ. Αυτή είναι η απόφασή τους. Αυτή πρέπει να την λάβουμε ως δεδομένο και βέβαια να δούμε και τα κριτήρια με τα οποία ψήφισαν. Έτσι λειτουργούν οι δημοκρατίες, έτσι λειτουργεί και η δική μας δημοκρατία. Και το τρίτο και το τελευταίο που θέλω να πω, πριν απαντήσω για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης σας για την «woke» ατζέντα, είναι, μια φράση που μου έρχεται από το παρελθόν, «προσοχή στις απομιμήσεις». Ξέρετε, μετά την εκλογή του Ντ. Τραμπ, κάνουν διάφοροι προβολές του εαυτού τους στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ ή προβολές της χώρας μας στις ΗΠΑ. Αυτά νομίζω είναι λίγο αυθαίρετα συμπεράσματα και δεν οδηγούν, εν πάση περιπτώσει, σε κάτι το οποίο έχει μια ομοιογένεια, ως λογική. Ως προς το ερώτημα σας για την «woke» ατζέντα, δεν θα κρύψω τα λόγια μου, δυστυχώς έχουμε πάει από το ένα άκρο της στοχοποίησης ανθρώπων, του αποκλεισμού ανθρώπων, είτε γιατί έχουν ένα συγκεκριμένο σεξουαλικό προσανατολισμό, κάτι στο οποίο είμαστε απέναντι και θα συνεχίσουμε να είμαστε απέναντι. Δυστυχώς, η παγκόσμια κοινότητα πολλές φορές βρέθηκε στο άλλο άκρο, το οποίο θύμωσε ένα μέρος του κόσμου, και δεν αναφέρομαι τόσο στη Ελλάδα, αναφέρομαι γενικά. Σίγουρα λοιπόν είναι μια παράμετρος, δεν είναι η παράμετρος, πιστεύω και είναι κάτι στο οποίο δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μας. Αλλά η πολιτική μας σίγουρα δεν υιοθετεί αυτή τη λογική, ούτε πρόκειται να υιοθετήσει αυτή τη λογική που εκνεύρισε τους πολίτες. Για μας κάθε πολίτης έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, είμαστε απέναντι στη στοχοποίηση ενός πολίτη, είμαστε απέναντι στον διαχωρισμό των πολιτών, αλλά δεν πρόκειται να φτάσουμε στο άλλο άκρο της υπερβολής, η οποία κυριάρχησε δυστυχώς, σε πάρα πολλές περιπτώσεις στο δημόσιο διάλογο και είναι κάτι που θέλω να καταστεί σαφές.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Το παρακολουθούμε αρκετά το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν φωνές, δεξιότερα της Ν.Δ., που εξακολουθούν να σας κατηγορούν και για επιλογές σας στην οικονομική πολιτική. Αναφέρομαι περισσότερο στα έκτακτα βοηθήματα και στα επιδόματα. Σας λένε «αριστερούς», σας λένε ότι είστε πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ, σας προσομοιάζουν με το ΠΟΤΑΜΙ. Τι απαντάτε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Άρρητα ρήματα ατάκτως ερριμένα, έχω να πω εγώ ή, έτσι για να το πούμε και λίγο πιο απλά για να καταλαβαινόμαστε, άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Αυτοί οι οποίοι λένε ότι μπορεί να είμαστε σοσιαλιστές ή οτιδήποτε ή αριστεροί ή ΠΟΤΑΜΙ, ας μας πούνε συγκεκριμένα για τα επιδόματα, ποιο από τα επιδόματα πιστεύουν ότι πρέπει να καταργηθεί. Το επίδομα μητρότητας, που μία μητέρα μέχρι το 2019 έπαιρνε με το ζόρι 1.000 ευρώ και τώρα παίρνει τον κατώτατο μισθό επί 9 μήνες + ένα επίδομα γέννησης πάνω από 2.000. Να μην παίρνει, δηλαδή, μια νέα μητέρα, ένα νέο ζευγάρι περίπου 10.000 ευρώ, τουλάχιστον για τα πρώτα βήματα αυτής της νέας ζωής; Να μην αυξήσουμε, δεν έπρεπε να αυξήσουμε το επίδομα που δίνεται στους φοιτητές που φτάνει μέχρι και τις 2.500 ευρώ αν συγκατοικούν, επίδομα ενοικίου; Να μην αυξήσουμε το επίδομα τέκνου στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως συνέβη το 2024; Να μην είχε αυξηθεί το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Δεν έπρεπε να αυξηθεί, για παράδειγμα, το επίδομα στέγασης συνολικά; Ποιο από αυτά τα επιδόματα, τα οποία όντως έδωσε η Κυβέρνηση αυτή, το επίδομα προσωπικής διαφοράς, για να αποκατασταθεί αυτή η μεγάλη αδικία του Ν. Κατρούγκαλου στους συνταξιούχους; Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι, επειδή γνωριζόμαστε σε αυτή τη χώρα και έχουμε ζήσει πολλές κυβερνήσεις, αναλόγως με την ηλικία μας, από τη μεταπολίτευση, ας μου δείξει κάποιος μια άλλη κυβέρνηση που έχει μειώσει περισσότερους φόρους από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και δεν μιλάμε για έναν και δύο. Μιλάμε για πάνω από πενήντα την πρώτη τετραετία και ήδη πάνω από είκοσι τη δεύτερη τετραετία, αν συνυπολογίσει κανείς τους δώδεκα που μειώνονται από 1/1/2025. Ένας Πρωθυπουργός που μειώνει φόρους δεν νομίζω ότι είναι σοσιαλιστής. Και, εν πάση περιπτώσει, επειδή οι ταμπέλες έχουν μικρότερη αξία μπροστά στις ανάγκες των πολιτών, εμείς προτιμάμε να μιλάμε με το τι έχουμε κάνει και τι θέλουμε να κάνουμε. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα ακόμα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Χρήζουν αντιμετώπισης. Τα λεφτά είναι συγκεκριμένα. Προσπαθούμε να μεγαλώσουμε την πίτα για να μπορέσουμε να τρέξουμε πιο γρήγορα το οικονομικό μας πρόγραμμα, να προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές, κυρίως ως προς τη μεσαία τάξη. Αλλά αυτό, θα το κάνουμε με συνέπεια, με λογοδοσία και όχι με λάσπη στον ανεμιστήρα και τσιτάτα, τα οποία νομίζω έχουν κουράσει τους πολίτες είτε ανήκουν σε έναν ή σε κάποιον άλλον πολιτικό χώρο.

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΙ: Ο κ. Γεωργιάδης είπε προς το ΠΑΣΟΚ να σοβαρευτεί για να συγκυβερνήσετε ξανά. Όλα αυτά, ενώ και εσείς σε τοποθετήσεις σας λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ λέει «όχι σε όλα» και ότι είναι ένας πράσινος ΣΥΡΙΖΑ. Θέλετε να συγκυβερνήσετε με το ΠΑΣΟΚ;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σε καμία περίπτωση και νομίζω ότι το αποκατέστησε και ο κ. Γεωργιάδης. Δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση. Και από ό,τι φαίνεται, νομίζω ότι αυτή η συζήτηση δεν έχει και καμία αξία. Και επειδή έχει γίνει και κουβέντα πολλή, -χαίρομαι γι’ αυτό-, για τα πολλά «όχι» του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει αξία μόνο το όχι και ούτε απαιτεί κανείς από την Αντιπολίτευση να ταυτίζεται a priori με την Κυβέρνηση, δεν θα είχε και καμία ουσία. Εντάξει, προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να δώσει μια απάντηση σε κάτι που δεν έχει γίνει ερώτηση. Είναι ωραία να απαντάμε σε αυτά που μας ρωτάνε. Χειρότερο από το «όχι», είναι ότι το «όχι» δεν συνοδεύεται από κάποια αντιπρόταση. Καμία αντίρρηση. Προφανώς και η Αντιπολίτευση θα πει όχι στην Κυβέρνηση σε κάποια πράγματα, αν και θεωρώ ότι υπάρχουν ζητήματα, όπως η λειτουργία του ΑΣΕΠ, όπως το να μην περικόπτεται ο κατώτατος μισθός ή να προκύπτει από έναν σταθερό τρόπο υπολογισμού για να έχουν ορατότητα και οι επιχειρήσεις, το να επεκτείνεται στους δημοσίους υπαλλήλους, το να έχει η χώρα Συνήγορο του Πολίτη. Όλα αυτά δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, λέει «όχι» το ΠΑΣΟΚ. Τι αντιπροτείνει; Και αυτό που αντιπροτείνει, πόσο κοστίζει; Αυτή την ερώτηση θα συνεχίσουμε να την κάνουμε κάθε μέρα. Έως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Και αυτή είναι η ερώτηση από την οποία, αν υπάρξει κάποια στιγμή απάντηση, θα προκύψει αν θα έχουμε αξιόπιστη Αντιπολίτευση. Αλλά θέμα συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, το αντιλαμβάνεστε, δεν υπάρχει. Εκλογές έχουμε σε δυόμιση χρόνια. Στόχος μας είναι να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας, να κριθούμε ξανά από τους πολίτες. Και να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση αυτή, απαντώντας και ουσιαστικά σε διάφορα που ακούγονται με αφορμή και τις αμερικανικές εκλογές, επανεξελέγη με μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που είχε εκλεγεί πρώτη φορά. Γιατί; Γιατί, έχοντας να αντιμετωπίσει μια λογική πλειοδοσίας, παρουσίασε έναν απολογισμό. Αυτό θα κάνουμε και τώρα. Σίγουρα τα υπόλοιπα κόμματα θα τάξουν, από ό,τι φαίνεται, λαγούς με πετραχήλια, τα οποία δεν θα έχουν και κανένα αντίκρισμα, γιατί υπάρχει και το μεσοπρόθεσμο και η υποχρέωση κοστολόγησης προγραμμάτων. Εμείς παρουσιάζουμε έναν απολογισμό. Αυτό θα γίνει το 2027. Όταν, λοιπόν, ένας απολογισμός, δηλαδή κάτι το οποίο είναι χειροπιαστό, θα συγκρούεται με φαντασιακά, είμαστε αισιόδοξοι, ο κόσμος θα το κρίνει και έχουμε χρόνο πολύ μπροστά μας, εφόσον κάνουμε καλά τη δουλειά μας, ότι το χειροπιαστό αποτέλεσμα θα κερδίσει, θα επικρατήσει των φαντασιακών ή τέλος πάντων αυτών που κάποιος έχει στο μυαλό του, αλλά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είπατε προηγουμένως, μετά την επανεκλογή Τραμπ, καλέσατε σε προσοχή στις απομιμήσεις. Τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει τον Πρωθυπουργό να επιχειρεί να εμφανιστεί ως προοδευτικός πολιτικός, ειδικά στην Ευρώπη. Θυμόμαστε και την ισότητα στο γάμο και την κριτική που άκουσε από τον κ. Σαμαρά και από βουλευτές για την woke ατζέντα. Χθες, τον ακούσαμε να παραφράζει το MAGA, το make America, great again και να βγουν μπροστά οι κύριοι Βορίδης, Πλεύρης, Μηταράκης με μία ανάλυση που θυμίζει την ανάλυση του κ. Σαμαρά. Η Ν.Δ. είναι συγγενικό κόμμα με τους Δημοκρατικούς ή με τους Συντηρητικούς; Εσείς πού νιώθετε ότι τοποθετείστε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι, αυτή τη στιγμή, αντικείμενο της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών είναι πού τοποθετούμαι. Η Ν.Δ. είναι η μεγάλη φιλελεύθερη κεντροδεξιά παράταξη της χώρας, η οποία ασκεί ουσιαστική προοδευτική πολιτική και όχι γιαλατζί προοδευτική πολιτική, η οποία ασκήθηκε κατ’ επίφαση, όχι στην πραγματικότητα, από μια σειρά από κόμματα που δήθεν παρουσιάζονται ως προοδευτικά. Προοδευτική πολιτική είναι να μειώνεις τα βάρη από τους πολίτες και σας παρέθεσα πάνω από εξήντα φόρους που έχουμε μειώσει. Προοδευτική πολιτική είναι να δημιουργείς 500.000 θέσεις εργασίας. Προοδευτική πολιτική είναι να ενισχύεις τα δημόσια πανεπιστήμια, αυξάνοντας κατά 50%, όπως έχουμε κάνει, τη χρηματοδότησή τους, αλλά να δίνεις την ευκαιρία, αν θέλει ένα νέο παιδί, να σπουδάσει και σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο. Εν πάση περιπτώσει, εμείς αυτό που θέλουμε να καταστεί σαφές είναι ότι οι προβολές που γίνονται με μια άλλη χώρα, με μια πανίσχυρη οικονομία, η οποία και αυτή όμως αντιμετώπιζε προφανώς κάποια ζητήματα που οι πολίτες αποφάσισαν τι είναι καλύτερο για εκείνους, και αυτή η απόφαση θα κριθεί τα επόμενα χρόνια. Η Ελλάδα, λοιπόν, δεν πρόκειται να πυροβολήσει τα πόδια της. Και χρησιμοποιώντας αναλύσεις, οι οποίες είναι, εγώ θα έλεγα αόριστες ή, εν πάση περιπτώσει, βασίζονται σε συμπεράσματα, τα οποία δεν προκύπτουν από πουθενά, να μειώσει την ισχύ της, να θυσιάσει, έστω και κατ’ ελάχιστον, μια πολύ ισχυρή σχέση που έχει, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις ΗΠΑ. Αυτό νομίζω ότι είναι μια συνεπής εξωτερική πολιτική. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και για το πόσο ουσιαστικά προοδευτικός είναι, αλλά και για το πόσο έχει δυναμώσει παράλληλα τη χώρα. Τώρα, αν θεωρείται δεξιά ατζέντα το να φυλάς τα σύνορά σου, το να μειώνεις κατά 80%-85% τις μεταναστευτικές ροές, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση και πολύ μεγάλο ζήτημα και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη… Αλλά συγκριτικά να τα πηγαίνεις καλύτερα, να προχωράς σε εξοπλιστικά προγράμματα που δεν είχαν γίνει στο παρελθόν, να επιβάλλεις τον νόμο και την τάξη, μπορεί κάποιοι αυτό το θεωρούν δεξιά ατζέντα, αυτά που βλέπουμε πλέον στα γήπεδα, που υπάρχει μια πρόοδος στα γήπεδα ή στα πανεπιστήμια που, όταν γίνεται κάτι, μπαίνει η Αστυνομία και τα εκκενώνει. Εγώ αυτό το θεωρώ κοινή λογική. Και μέσα σε αυτό είναι μια σειρά από πολιτικές. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Και, όπως είπα και πριν, η υπερβολή, η οποία μπορεί να είχε επεκταθεί σε όλο τον κόσμο με συγκεκριμένες ατζέντες, εμάς δεν μας αφορά καθόλου. 

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Συμπληρωματικά, επειδή η ερώτησή μου στόχευε και στις επαφές με την ίδια τη νέα κυβέρνηση Τραμπ. Είδαμε ότι τη συνάντηση με τον κ. Πομπέο τη χαρακτηρίσατε ιδιωτική. Έχει η Κυβέρνηση γέφυρες, δεσμούς με την κυβέρνηση, με τον κόσμο, γύρω από τον Ντόναλντ Τραμπ; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προφανώς. Προφανώς και έχει. Είχε, έχει και θα έχει και με τα δύο κόμματα και μέσω της Ομογένειας και μέσω ανθρώπων οι οποίοι αγαπούν και στηρίζουν την Ελλάδα. Και πάρα πολλές από τις κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα, είδαμε να λαμβάνονται με τη στήριξη ανθρώπων και από το ρεπουμπλικανικό κόμμα και πολλές φορές και με πάρα πολύ σαφή τρόπο. 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Κύριε Εκπρόσωπε, τη στιγμή που καιγόταν το προστατευόμενο δάσος της Στροφιλιάς και υπήρξαν αναζωπυρώσεις στο Παγγαίο όρος, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού, Βασίλη Κικίλια, ανακοίνωσε στους εποχικούς πυροσβέστες  μια νέα προκήρυξη και τη θέσπιση  νέων ηλικιακών ορίων, τα οποία θέτουν εκτός Πυροσβεστικού Σώματος τουλάχιστον 500 εποχικούς πυροσβέστες. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν 4.000 θέσεις που είναι κενές στο Πυροσβεστικό Σώμα. Αυτή είναι η ενίσχυση της Πυροσβεστικής από την Κυβέρνηση; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι η Κυβέρνηση έχει αυξήσει τo δυναμικό των πυροσβεστών από περίπου 13.000 σε 15.000 – 14.900 και θα πάει και περισσότερο με τη νέα προκήρυξη θέσεων. Πρώτον. Δεύτερον: Μιλάμε για τη λήξη μιας πενταετίας, η οποία προέβλεπε πυροσβέστες έξι μηνών, εποχικούς πυροσβέστες, κάτι το οποίο το «κληρονόμησε» η Κυβέρνηση από την προηγούμενη κυβέρνηση και συνέχισε να το υιοθετεί. Μια συγκεκριμένη λογική ύπαρξης αναγκών για τη συγκεκριμένη περίοδο, που είναι η αντιπυρική περίοδος. Το να μονιμοποιηθεί κάποιος ο οποίος είναι εποχικός, δεν το επιτρέπει ο νόμος. Όποιος το λέει αυτό σε αυτούς τους ανθρώπους, τους κοροϊδεύει, τους εξαπατά. Εμείς, λοιπόν, δεν θέλουμε να τους εξαπατήσουμε. Τι κάνουμε; Και το έχουμε κάνει και σε άλλους διαγωνισμούς. Τους δίνουμε αυξημένη μοριοδότηση  γιατί τη δικαιούνται – δεν τους κάνουμε καμία χάρη – ούτως ώστε η πλειοψηφία των ανθρώπων αυτών να προσληφθούν στους διαγωνισμούς. Βάζουμε και κάποια ηλικιακά όρια τα οποία θεωρώ ότι είναι σωστά, γιατί υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές ανάγκες οι οποίες καλύπτονται από κάποια αντικειμενικά κριτήρια. Το να είναι κάποιος μάχιμος, πέραν της ηλικίας, έχει να κάνει και με τη σωματική του ικανότητα. Μιλάμε για ένα Σώμα Ασφαλείας, το οποίο έχει έναν πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο.

Όπως είπε και ο Υπουργός, οι άνθρωποι οι οποίοι δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό αυτό, θα προσπαθήσουμε να εξαντλήσουμε τα περιθώρια ούτως ώστε να αξιοποιηθούν ή να μπορέσουν να αξιοποιηθούν κάπου. Αλλά, όπως αντιλαμβάνεστε, όταν συγκρούονται κάποιες ανάγκες, πρέπει  και το Κράτος να παίρνει αποφάσεις προς όφελος της κοινωνίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έγινε το Σάββατο σύσκεψη για την πολιτική προστασία, για τα αντιπλημμυρικά, χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού πολιτικής προστασίας; Υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Κικίλια;

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απολύτως κανένα θέμα δεν υπάρχει με τον κ. Κικίλια. Αυτά είναι φήμες οι οποίες τροφοδοτούνται από κύκλους που θέλουν να συντηρούν κάτι το οποίο δεν υπάρχει. Έγινε μία σύσκεψη σε επίπεδο Περιφέρειας για τη διαχείριση κάποιων έργων της Περιφέρειας και όχι σύσκεψη για ζητήματα πολιτικής προστασίας. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο σύνολο των μελών της κυβέρνησης και δεν υπάρχει κανένα θέμα.

Β. ΣΑΜΑΡΑ: Κύριε εκπρόσωπε, η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές. Πρώτον, το νομοσχέδιο πότε θα έρθει; Δεύτερον, θα αφορά μόνο τους αποδήμους ή θα δώσετε τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου στο σύνολο των πολιτών και στις εθνικές εκλογές;

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι θα αργήσει πολύ. Έχω την εντύπωση ότι είναι κάτι το οποίο θα το δούμε μέσα σε αυτή την χρονιά, δηλαδή, μέχρι και το καλοκαίρι. Είναι θέμα προετοιμασίας και νομικής αρτιότητας αυτό το οποίο θέλει να φέρει το υπουργείο Εσωτερικών και πιστεύω ότι – αυτό μπορώ να σας πω ως δεδομένο – έχει να κάνει με την ψήφο των αποδήμων, γιατί αυτό δεν έχει νομικά η τεχνικά θέματα. Επιφυλάσσομαι να σας απαντήσω, γιατί είναι καθαρά νομικό το θέμα και για τους ψηφοφόρους εντός της ελληνικής επικράτειας. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θεωρεί ο Πρωθυπουργός υποστηρικτική την ομιλία του κυρίου Καραμανλή τη Δευτέρα; Ήρθε σ’ επικοινωνία μαζί του; Πώς αξιολογείτε την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού και αν υπήρξε επικοινωνία με το Μαξίμου; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν γνωρίζω για επικοινωνία, έχω απαντήσει για την ομιλία και νομίζω ότι η ομιλία αυτή επισημαίνει κάποιες ανησυχίες του πρώην Πρωθυπουργού, αποδεχόμενος ο Κώστας Καραμανλής, ο πρώην Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ότι και η Κυβέρνηση αυτή υπηρετεί την διαχρονική εθνική θέση, την πάγια εθνική γραμμή. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ρωτήσω κι ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά εσείς στην κυβέρνηση έχετε αποκομίσει μια εικόνα ποιος έχει την πλειοψηφία; Πώς βλέπετε τις εξελίξεις; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν κάνουμε κανένα σχόλιο για ένα συνέδριο και μια εσωκομματική διαδικασία ενός άλλου κόμματος. 

ΑΝΤ. ΚΟΤΖΑΪ: Και μια τελευταία ερώτηση. Έχει πει ο Πρωθυπουργός, ειδικά και για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας, επικαλούμενος και τον ιδρυτή τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν βλέπει ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, μόνο μπροστά. Και βγαίνει ο κύριος Βορίδης πριν, βασικά, τις εκλογές στην Αμερική και λέει «ό,τι δεξιό είναι καλό». Μάλιστα είχε πει ο κύριος Πρωθυπουργός ότι «ούτε δεξιά, ούτε αριστερά, μακριά από δογματισμούς». Τελικά τι ισχύει; Ό,τι δεξιό είναι καλό ή δεν βλέπουμε ούτε αριστερά και δεξιά, μόνο μπροστά; 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Νέα Δημοκρατία, σας είπα και πριν, είναι μια μεγάλη, φιλελεύθερη, κεντροδεξιά παράταξη. Άρα, προφανώς έχει μέσα και στελέχη τα οποία ανήκουν σε αυτόν τον χώρο και διατυπώνουν απολύτως δημοκρατικές θέσεις, έχουν τις απόψεις τους, ο βασικός στόχος, όμως, είναι οι πολιτικές που υπηρετούμε, να πηγαίνουν τον τόπο μπροστά και να βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Αυτή είναι η απάντηση. 

ΜΗΝ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και μία ερώτηση όσον αφορά τις αντιδράσεις των δικαστών και της κυρίας Αδειλίνη, που μιλάνε για αντισυνταγματική παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης, στην ανεξαρτησία της. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει ζήτημα παρέμβασης στη Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι έχει απαντήσει και ο αρμόδιος υφυπουργός. Η κυβέρνηση αυτή κάθε άλλο παρά παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και στις αποφάσεις της, περισσότερο έχει να κάνει με υπηρεσιακά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των δικαστηρίων και υπάρχει και απόλυτη εμπιστοσύνη συνολικά στην Ελληνική Δικαιοσύνη, στον ανεξάρτητο ρόλο της και στο έργο που επιτελούν και οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί της χώρας αυτής σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες, με πάρα πολλές επιθέσεις που δέχονται και συνεχίζουν να κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους, έχουν εντελώς ανεξάρτητο ρόλο και κανένας, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τη Νομοθετική εξουσία, δεν έχει καμία δουλειά, προφανώς, να παρεμβαίνει, ούτε κάνει κάτι τέτοιο σε καμία περίπτωση ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κύριος Μπούγας.

Σας ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr