Τρέχων Άρθρο
Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου

Ενημέρωση πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη

Καλό μεσημέρι,

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκου Πιερρακάκη και της Υφυπουργού Ζέττας Μακρή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, όπου παρουσιάστηκαν μια σειρά από σημαντικές αλλαγές για όλες τις βαθμίδες της σχολικής εκπαίδευσης.

Πρώτον, η νέα σχολική χρονιά ξεκινά με αριθμό ρεκόρ σε διορισμούς νέων εκπαιδευτικών.  10.000 διορισμοί εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων, που αντιστοιχούν στο σύνολο των διορισμών που έγιναν αθροιστικά τις δύο προηγούμενες σχολικές χρονιές, θα ενισχύσουν αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας των σχολείων. Αυτό, αλλάζει την αναλογία μεταξύ μόνιμων εκπαιδευτικών και αναπληρωτών, δείχνει τη στρατηγική βούληση της κυβέρνησης να επενδύσει στο ανθρώπινο δυναμικό και επιτρέπει στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, να ασκήσουν το λειτούργημά τους σε ένα περιβάλλον ασφάλειας. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να συνεχιστούν οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών με την ίδια ένταση και τα επόμενα χρόνια. Συνολικά από το 2019 έως σήμερα έχουν γίνει 38.000 διορισμοί εκπαιδευτικών.

Μεγάλη έμφαση δίνεται και στους διορισμούς που αφορούν στην ειδική αγωγή και στην παράλληλη στήριξη. Το διδακτικό έτος 2024-2025 τετραπλασιάζονται (σε σχέση με το 2023) στην ειδική αγωγή οι διορισμοί στις ειδικότητες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ενώ οκταπλάσιες είναι οι θέσεις Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Δεύτερον, η μεγάλη καινοτομία της φετινής σχολικής χρονιάς, το ψηφιακό φροντιστήριο θα ξεκινήσει, πιλοτικά, στις 16 Σεπτεμβρίου και θα αφορά χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα. Κάθε υποψήφιος εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, μέσω των πανελλαδικών εξετάσεων, θα έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί ζωντανά απογευματινές παραδόσεις για το σύνολο της ύλης στα εξεταζόμενα μαθήματα, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών μαθημάτων. Ακόμη, το Ψηφιακό Φροντιστήριο δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές να έχουν πρόσβαση  στο σύνολο της διδακτέας ύλης σε ηλεκτρονική μορφή.

Τρίτον, η Γαύδος  από το 2024 και οι Αρκιοί από το 2025 γίνονται οι δυο πρώτες απομακρυσμένες περιοχές που αποκτούν σχολεία με φυσική παρουσία τριών εκπαιδευτικών, βασικών ειδικοτήτων, σε συνδυασμό με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλα τα υπόλοιπα μαθήματα.

Τέταρτον, από τους 36.264 διαδραστικούς πίνακες που θα εγκατασταθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 σε όλες τις τάξεις από την Ε’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου, οι 28.504 βρίσκονται ήδη στις σχολικές αίθουσες. Το ποσοστό ολοκλήρωσης του προγράμματος είναι 78.6%. Με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια εξοπλίζονται με 177.112 νέα ρομποτικά συστήματα (Κιτ Ρομποτικής). Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί 100.281, σε ποσοστό ολοκλήρωσης 56,62%.

Επιπλέον, η νέα εφαρμογή e-parents για γονείς και κηδεμόνες, τους ενημερώνει ήδη για τις βαθμολογίες των μαθητών και των μαθητριών όπως και για ανακοινώσεις και ειδοποιήσεις της σχολικής μονάδας. Μέσα στη χρονιά, η εφαρμογή θα διευρύνει τις δυνατότητές της με ενημέρωση για τις απουσίες των μαθητών, για την πρόοδο της διδαχθείσας ύλης αλλά και για τον προγραμματισμό των συναντήσεων μεταξύ γονέων και εκπαιδευτικών.

Ακόμα, η πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό που έκανε πρεμιέρα στα τέλη της προηγούμενης σχολικής χρονιάς έχει αποδείξει ήδη τη χρησιμότητα της. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργήσει προφίλ χρήστη 1.243 γονείς και κηδεμόνες και 185 μαθητές, ενώ έχουν ήδη υποβληθεί 285 και 43 αναφορές, αντίστοιχα. Τα ίδια τα σχολεία διαχειρίστηκαν την πλειονότητα των περιστατικών ενώ η τετραμελής ομάδα δράσης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης παρενέβη σε 17 περιπτώσεις.

Επιπρόσθετα, δημιουργείται νέος κανονισμός λειτουργίας των σχολείων. Η Ελλάδα προστίθεται στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που προχωρούν στην απαγόρευση της χρήσης κινητού τηλεφώνου στα σχολεία. Το μέτρο έχουν εφαρμόσει καθολικά η Πορτογαλία και η Ισπανία, με παραλλαγές εφαρμόζεται στη Γαλλία και τη Φινλανδία ενώ κοντά στη νομοθέτησή του βρίσκονται η Κύπρος και η Σουηδία.

Στη χώρα μας, με την εξαίρεση για λόγους υγείας, θα απαγορευτεί η εμφανής κατοχή και χρήση του κινητού καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Επιπλέον, μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α’ λυκείου θα έχουν τη δυνατότητα να μπαίνουν με ένα προσωπικό κωδικό σε ηλεκτρονική εφαρμογή, όπου θα επιλέγουν εταιρία επαγγελματικού προσανατολισμού από μητρώο πιστοποιημένων εταιριών από τον ΕΟΠΠΕΠ.

Παράλληλα, αναμορφώνεται το μάθημα της πληροφορικής στο γυμνάσιο, με επικαιροποίηση του περιεχομένου των σχολικών βιβλίων και με τον σχεδιασμό νέου πιστοποιητικού. Τα βιβλία της πληροφορικής θα είναι διαθέσιμα από φέτος σε ψηφιακή μορφή.

H κυβέρνηση κλιμακώνει τον πόλεμο κατά της ακρίβειας. Ο πληθωρισμός υποχωρεί, ενώ για δεύτερο συνεχόμενο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων στην πατρίδα μας έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο γεγονός που αποδεικνύει ότι οι κινήσεις που έχουμε ήδη πραγματοποιήσει αποδίδουν.

Στα τρόφιμα, ο σωρευτικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι οριακά χαμηλότερος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο διάστημα Δεκεμβρίου 2021- Ιουλίου 2024 με την Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει 26,1% σωρευτικά και την Ελλάδα 25,8%.

Όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός στην εισήγησή του στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, «είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται, στην οποία όμως χωρίς θριαμβολογίες, τα στοιχεία αντανακλούν μια καθαρή εικόνα: Τα πολλά «αναχώματα», τα οποία έχουμε υψώσει μέχρι στιγμής, είναι αποτελεσματικά».

Το σημαντικότερο είναι ότι βλέπουμε να πλησιάζει σταδιακά ο επίλογος αυτής της δοκιμασίας, που επιβαρύνει όλα τα νοικοκυριά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΕΛΚΑ, από τον Μάιο 2024 καταγράφεται μείωση τιμών στις αλυσίδες σουπερμάρκετ και συγκεκριμένα τον Μάιο 2024 είχαμε μείωση -1,25%, τον Ιούνιο 2024: -1,92%, και τον Ιούλιο 2024: -1,56%.

Η ίδια έρευνα δείχνει ότι στις περισσότερες κατηγορίες τροφίμων οι τιμές μειώθηκαν τον Ιούλιο. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη ζάχαρη (-19%), στο αλεύρι και στα φρούτα (-9%), ενώ στις παιδικές τροφές οι τιμές ήταν χαμηλότερες κατά -3%.

Στον αντίποδα, στην κατηγορία των τροφίμων το ελαιόλαδο σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση από πέρσι μέχρι φέτος με τις τιμές του να σημειώνουν συνολική επίδραση της τάξης του 2,26% στον πληθωρισμό τροφίμων.

Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός: «Κεντρικός μας στόχος -και η καλύτερη απάντηση στην ακρίβεια- είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα. Αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε».

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται το «σχολικό καλάθι» και σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν καταχωρηθεί στο e-katanalotis από τις υπόχρεες επιχειρήσεις προκύπτει μεσοσταθμική μείωση του κόστους για κάθε νοικοκυριό μεγαλύτερης του 5%. Επισημαίνεται πως οι μειώσεις τιμών κατά μέσο όρο φτάνουν και στο 10% σε μεγάλες αλυσίδες, ενώ υπάρχουν και προϊόντα που πωλούνται με πολύ μεγαλύτερη μείωση από πέρυσι.

Η μάχη για τη μείωση των τιμών είναι και θα είναι συνεχής. Η ανακούφιση των νοικοκυριών από τις επιπτώσεις της ακρίβειας είναι πρώτιστο μέλημα της Κυβέρνησης.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης παρακολουθεί στενά την πορεία της αγοράς με καθημερινούς ελέγχους για την τήρηση των μέτρων. Η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση των τιμών συνολικά και την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας συνεχίζεται.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του Αρχηγείου και των Επιτελικών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και την αναβάθμιση της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Η αλλαγή των δομών της Αστυνομίας θα αναβαθμίσει ριζικά τον τρόπο που σχεδιάζεται, εκπονείται και υλοποιείται μία σύγχρονη πολιτική εσωτερικής ασφάλειας, με βασικό άξονα την Αστυνομία του 21ου αιώνα, η οποία θα σχεδιάζει προβλέποντας το μέλλον και την εξέλιξη του εγκλήματος.

Επιπλέον, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη συνολική αντιμετώπιση και κυρίως στην πρόληψη των μορφών βίας με έντονη κοινωνική διάσταση όπως η ενδοοικογενειακή, η έμφυλη, η ρατσιστική, η βία ανηλίκων κ.λπ.

Η φράση «νομιμότητα παντού» δεν είναι ένα σύνθημα για την Κυβέρνηση αλλά μια συνολική πολιτική που υλοποιούμε με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ προκειμένου να καταφέρουμε οι πολίτες να νιώθουν ολοένα και πιο ασφαλείς.

Μέσα στο 2023, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ συνέδραμαν σε 11.845 περιστατικά ακούσιας νοσηλείας, 141.202 αστυνομικοί διατέθηκαν για συνδρομή σε φυσικές καταστροφές, 84.093 αστυνομικοί διατέθηκαν σε μέτρα ασφάλειας σε αθλητικούς αγώνες, διαχειρίστηκαν 11.589 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, βεβαίωσαν 1.241.000 τροχαίες παραβάσεις και απέτρεψαν την παράνομη είσοδο στη χώρα σε 122.960 μετανάστες. Ακόμα, διαχειρίστηκαν 1.235.000 σήματα μέσω του 100 και εξάρθρωσαν 365 εγκληματικές οργανώσεις.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Φλωρίδης παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, με το οποίο -και σε συνέχεια προηγούμενων νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης- επιδιώκονται η πολυεπίπεδη αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας και η ουσιαστική συμβολή στην εξάλειψή της.

Στο νομοσχέδιο προτείνεται:

  • η ένταξη των φαρμακοποιών και των φυσιοθεραπευτών στους επαγγελματίες που έχουν υποχρέωση αναφοράς εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  • η δυνατότητα επιβολής προσωρινής κράτησης τόσο στα σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, όσο κατά κανόνα και στα κακουργήματα, εκτός αν κριθεί απολύτως αιτιολογημένα πως ο κατ’ οίκον περιορισμός με βραχιολάκι ή οι περιοριστικοί όροι αρκούν για την αποτροπή του δράστη από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων
  • η ένταξη της απειλής μέσω επίμονης καταδίωξης ή αθέμιτης παρακολούθησης μέλους οικογένειας στο ρυθμιστικό πεδίο του νόμου της ενδοοικογενειακής βίας.
  • η άμεση περάτωση της ανάκρισης και απευθείας παραπομπή στο ακροατήριο των κακουργημάτων ενδοοικογενειακής βίας χωρίς την ενδιάμεση διαδικασία των δικαστικών βουλευμάτων.
  • η πραγματική έκτιση στη φυλακή των ποινών για εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας χωρίς δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής τους.
  • η πρόβλεψη έκδοσης εισαγγελικής διάταξης επιβολής περιοριστικών όρων ακόμα και πριν την άσκηση της ποινικής δίωξης, με δυνατότητα του θύματος να προτείνει συγκεκριμένους όρους που θεωρεί κατάλληλους. Για τυχόν παραβίαση περιοριστικών όρων επιβάλλεται στον δράστη ποινή φυλάκισης .
  • Σε κάθε περίπτωση η υποτροπή του δράστη καθιερώνεται ως επιβαρυντική περίπτωση ενδοοικογενειακής βίας που οδηγεί στο μέγιστο ύψος της ποινής.
  • Προστασία του θύματος με την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμφάνισής του στην ακροαματική διαδικασία.
  • Αναφορικά με την ποινική διαμεσολάβηση, προστίθεται στις προϋποθέσεις η αναγνώριση των βασικών περιστατικών της υπόθεσης, καθώς και η ένταξη της υποχρέωσης κάλυψης των άμεσων οικονομικών αναγκών του θύματος. Δεν χωρά ποινική διαμεσολάβηση στα ιδιαιτέρως σοβαρά πλημμελήματα ενδοοικογενειακής βίας, ακόμα και αν το θύμα συναινεί.
  • Στις περιπτώσεις καταγγελίας για ενδοοικογενειακή βία, ο Εισαγγελέας διερευνά αυτεπάγγελτα αν συντρέχει περίπτωση μεταβολής του καθεστώτος επιμέλειας ανήλικων τέκνων.

Οι προβλέψεις του νόμου διασφαλίζουν την προστασία των θυμάτων και δημιουργούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να νιώθουν ασφάλεια για να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά χωρίς να φοβούνται. Έχουμε δει πως τους τελευταίους μήνες γίνονται 50 συλλήψεις για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας κατά μέσο όρο την ημέρα, χιλιάδες θύματα χρησιμοποιούν το panic button και φιλοξενούνται σε safe houses ανά την επικράτεια.

Θέλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τα θύματα με κάθε τρόπο και οι δράστες τέτοιων αποτρόπαιων πράξεων να βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας ποινές αντίστοιχες των πράξεών τους, όπως κρίνει κάθε φορά η Ανεξάρτητη Ελληνική Δικαιοσύνη.

Από τις 6 Οκτωβρίου και για τουλάχιστον πέντε χρόνια, τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ, ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες.

Πάνω από 3 δισ. ευρώ είναι τα έσοδα για το Ελληνικό Δημόσιο από τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής οδού. Εκτός από το εφάπαξ τίμημα, το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ θα εισπράττει σε ετήσια βάση το 7,5% των ακαθάριστων εσόδων της Αττικής Οδού για όλη τη διάρκεια της σύμβασης παραχώρησης.

Υπογράφηκε μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Προγραμματική Σύμβαση για την εκτέλεση του έργου «Καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και ανάπτυξη ψηφιακής πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα». Το έργο χρηματοδοτείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Η ισότιμη συμμετοχή των συμπολιτών μας με αναπηρία στη δημόσια ζωή είναι συνταγματική υποχρέωση της δημοκρατικής μας πολιτείας. Η Κυβέρνηση έχει διαμορφώσει και υλοποιεί ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Άτομα με Αναπηρία, δημιουργώντας υποδομές που δίνουν πρόσβαση στους συμπολίτες μας με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία, μουσεία και γενικά στις πολιτιστικές υποδομές της χώρας μας. Το στοίχημά μας είναι να αποκαταστήσουμε την προσβασιμότητα σε μνημεία παγκόσμιας ακτινοβολίας, χωρίς να αλλοιωθεί, στο ελάχιστο, ο χαρακτήρας τους.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης.

Βασικές προβλέψεις του νομοσχεδίου είναι μεταξύ άλλων:

η ολοκλήρωση της παράδοσης των μελετών κτηματογράφησης, η θέσπιση νέας, ενιαίας διαδικασίας διόρθωσης εντός του λειτουργούντος Κτηματολογίου, η χρήση νέας εφαρμογής τεχνητής νοημοσύνης για την υποβοήθηση της διεκπεραίωσης εκκρεμών πράξεων του Κτηματολογίου,

η δυνατότητα υποβολής πράξεων στο Κτηματολόγιο 24 ώρες το 24ωρο.

Οι διατάξεις αυτές θα βοηθήσουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας κτηματογράφησης, ώστε να ολοκληρωθεί η ένταξη όλης της χώρας στο λειτουργούν κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του 2025, με απλούστερες, ταχύτερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια δικαίου, θα μειώσουν τις μακροχρόνιες δικαστικές διαμάχες και θα διευκολύνουν στο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά ζητήματα καθυστερήσεων.

Το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δημιουργεί για πρώτη φορά ένα πλήρες προστατευτικό πλαίσιο για τα παιδιά που ενηλικιώνονται μέσα στα ιδρύματα παιδικής προστασίας, χωρίς να έχουν προοπτική υιοθεσίας ή αναδοχής, μέσω του προγράμματος Ημιαυτόνομης Διαβίωσης.  Το πρόγραμμα αφορά παιδιά και νέους 15 ετών και άνω οι οποίοι είτε ζουν σε ιδρύματα, είτε φιλοξενούνται προσωρινά για λόγους προστασίας, σε κάποιο νοσοκομείο.

Μέχρι το τέλος του 2025, εκτιμάται ότι στα διαμερίσματα Ημιαυτόνομης Διαβίωσης θα έχουν φιλοξενούνται τουλάχιστον 200 παιδιά και νέοι με δυνατότητα παραμονής μέχρι και το 26ο έτος της ηλικίας τους.

Ως πολιτεία κάνουμε το χρέος μας ώστε τα παιδιά αυτά να μην είναι πια αόρατα για το κοινωνικό κράτος και αυτό ερχόμαστε να διορθώσουμε με το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Παρέχουμε, έτσι όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή και ομαλή αυτονόμησή  τους.

Παρακαλώ για τις ερωτήσεις σας.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ:  Πριν από ενάμιση μήνα ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ο κ. Σκυλλακάκης, εκτίμησε πως σε λίγες ημέρες θα αποκλιμακωθούν οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Βλέπουμε σήμερα για πολλοστή ημέρα την τιμή χονδρικής να αυξάνει, είστε ικανοποιημένοι από τις εκτιμήσεις και ετοιμάζεστε να λάβετε επιπλέον μέτρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Καταρχάς να πούμε ότι ως προς το μέγεθος της τιμής χονδρικής, που είναι άλλο από τις τιμές που φτάνουν στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις, η μέτρηση πρέπει να γίνεται σε βάθος ενός χρονικού διαστήματος, για παράδειγμα σε βάθος μηνός. Υπάρχουν ημέρες που η Ελλάδα μπορεί να είναι για κάποιες ώρες πολύ ψηλότερα, υπάρχουν μέρες που είναι πολύ χαμηλότερα, στο μέσο όρο και των τιμών χονδρικής, σε καμία περίπτωση δεν είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Επιπροσθέτως στις τιμές λιανικής, αυτό δηλαδή που τελικά φτάνει στον καταναλωτή, έχει και μια αναλυτική ανακοίνωση, την οποία μπορώ να σας επισυνάψω, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, https://ypen.gov.gr/apantisi-stin-anakoinosi-tou-syriza-gia-tis-times-ilektrikis-energeias-20-08-2024/  η χώρα μας λόγω και των πολιτικών επιδότησης, αλλά και των χρημάτων που αναζητήθηκαν από τις εταιρίες ενέργειας, από την φορολόγηση των υπερκερδών, από τον μόνιμο μηχανισμό είσπραξης χρημάτων, κατάφερε να συγκρατήσει τις τιμές πολύ χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, στο τέλος οι καταναλωτές να μην πληρώνουν τις υπέρογκες αυξήσεις, όπως έγινε και τον Αύγουστο, όπου απορροφήθηκαν οι αυξήσεις. Παρακολουθούμε το φαινόμενο κάθε μήνα και σε περίπτωση που χρειαστεί κάποια παρέμβαση, αν δηλαδή υπάρχει κίνδυνος αυξήσεων, υπέρμετρων αυξήσεων στους καταναλωτές, σε συνέχεια των 13 δισ. ευρώ που έχουν δοθεί, περίπου, για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, θα επέμβουμε. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι τέτοιο για τον Σεπτέμβριο, αλλά εφόσον παρατηρηθεί κάτι τέτοιο θα έχουμε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ανακοινώσατε προ ολίγου την απαγόρευση χρήσης κινητών από τα παιδιά στα σχολεία κι επειδή αφορά εκατομμύρια γονείς στη χώρα, ήθελα να ρωτήσω αν αυτό το μέτρο επεκτείνεται και κατά τη διαδρομή του μαθητή προς το σχολείο, πηγαίνοντας κι επιστρέφοντας, γιατί προφανώς υπάρχουν και λόγοι ασφάλειας, φαντάζομαι.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Είναι και καλή ευκαιρία η ερώτηση που μου κάνετε. Να επισημάνουμε ότι το σύνθημα είναι «το κινητό στη τσάντα». Δηλαδή, απαγορεύεται η εμφάνιση του κινητού, η χρήση του κινητού, κατά τη διάρκεια της παραμονής των μαθητών και στο μάθημα και κατά τα διαλείμματα. Με λίγα λόγια, προφανώς και μπορούν οι μαθητές για λόγους ασφάλειας στις μετακινήσεις τους, σε περίπτωση που τους συμβεί κάτι έκτακτο, να έχουν στην τσάντα τους το κινητό, αλλά απαγορεύεται να το βγάλουν από την τσάντα, για προφανείς λόγους. Είναι κάτι που νομίζω συμφωνούν όλοι: οι γονείς, οι καθηγητές και βέβαια και οι μαθητές καταλαβαίνουν ότι είναι μια αυτονόητη κίνηση από την Κυβέρνηση, η οποία μάλιστα θα έχει κι έναν χαρακτήρα συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από το αρμόδιο Υπουργείο, γιατί μέχρι πρότινος, αυτό το οποίο θέλω να γνωρίζετε, είναι ότι λαμβάνονταν μερικές αποφάσεις από υπουργούς Παιδείας, αλλά σε μια μορφή εγκυκλίου, οι οποίες στο τέλος της ημέρας δεν είχαν και κάποια κύρωση. Τώρα θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις, στην περίπτωση που εμφανιστεί ένα κινητό, ημερών αποβολής με μία κλιμάκωση με βάση και το περιστατικό. Είναι πολλά τα περιστατικά που έχουμε δει τα τελευταία χρόνια με τη χρήση των κινητών, είναι πάρα πολύ μεγάλος ο κίνδυνος και απόσπασης και διάσπασης προσοχής, υπάρχουν όλες οι μελέτες οι αναλύσεις που συνηγορούν στην ανάγκη αυτής της πρωτοβουλίας, συζητήθηκε εκτενώς στη σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Παιδείας, του κ. Πιερρακάκη και της υφυπουργού Παιδείας. Προφανώς σε αυτό πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, όλοι σύμμαχοι και οι γονείς και οι δάσκαλοι, καθηγητές, όλο το εκπαιδευτικό προσωπικό και είναι κάτι το οποίο δεν έχει σε καμιά περίπτωση σκοπό τιμωρητικό, αλλά είναι υπέρ του συνόλου των μαθητών.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, λίγο νωρίτερα σήμερα, ο υφυπουργός Εργασίας, ο κύριος Τσακλόγλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη είπε ότι θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις συντάξεις χηρείας. Και ήθελα να σας ρωτήσω, ισχύει; Επιβεβαιώνετε κάτι τέτοιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Είναι ένα πάρα πολύ σύνθετο ζήτημα, δεν έχει ληφθεί προς το παρόν καμία απόφαση, μετά και από σχετική επικοινωνία που είχαμε και με την αρμόδια υπουργό, την κυρία Κεραμέως. Αν υπάρχει κάποια απόφαση και όταν υπάρξει, θα σας εξηγηθεί. Αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει καμιά απόφαση το τονίζω.

ΦΙΛ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε η αντιπολίτευση κατηγορεί κατ’ επανάληψη την κυβέρνηση, για λάθος σχεδιασμό και  διαχείριση του Ταμείου Ανάκαμψης. Πριν από λίγο, μάλιστα, ο κύριος Ανδρουλάκης επανήλθε, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν αξιοποιήθηκε, όπως θα έπρεπε, για ένα ισχυρό ΕΣΥ και για ένα συνεκτικό Σχέδιο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Έχετε κάποιο σχόλιο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η απάντηση στις αιτιάσεις αυτές τις αντιπολίτευσης είναι τα έργα τα οποία καθημερινά ανακοινώνονται. Είτε ανακοινώνεται η χρηματοδότησή τους, είτε ολοκλήρωσή τους. Οι διαδραστικοί πίνακες για παράδειγμα στα σχολεία, που όπως είπαμε έχουν φθάσει στο να έχουν τοποθετηθεί περίπου στα οκτώ στα δέκα σχολεία και έχουμε ακόμα κάποιες ημέρες ακόμα, μέχρι και την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τους επόμενους μήνες, είναι χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η μεγαλύτερη κτηριακή αναβάθμιση από συστάσεως ΕΣΥ σε περισσότερα από 80 νοσοκομεία και περισσότερα από 150 Κέντρα Υγείας, είναι χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης. Το Πρόγραμμα Αιγίς, που ψευδώς λέει η αντιπολίτευση ότι έχει απορροφηθεί το 1%, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη, βγήκε και σχετική ανακοίνωση από τα συναρμόδια υπουργεία, το μεγαλύτερο πρόγραμμα πολιτικής προστασίας 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, συν το παραπάνω από ένα δισ. που δίνεται από εθνικούς πόρους, είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα προγράμματα πρόληψης διαφόρων μορφών καρκίνου είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Χρήματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοδοτικά εργαλεία, είναι από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ξέρετε, πολλές φορές, η πραγματικότητα τις περισσότερες φορές έρχεται να διαψεύσει αιτιάσεις της αντιπολίτευσης. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να προφασίζεται μια συγκεκριμένη διαδικασία κριτικής, αλλά τα στοιχεία διαψεύδουν και όλα αυτά που σας λέω δεν είναι στο μυαλό μου, δεν είναι στο μυαλό της κυβέρνησης, είναι πράγματα που οι πολίτες αντιμετωπίζουν και τα βιώνουν. Είναι δεδομένο ότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία απορροφώνται, δηλαδή χρήματα που απορροφώνται για προγράμματα που χρειάζονται ένα χρονικό διάστημα για ν’ απορροφηθούν πλήρως. Γιατί μπορεί οι διαδραστικοί πίνακες να είναι στο ποσοστό που σας είπα, αλλά οι ανακαινίσεις κλινικών προχωρούν και εξωτερικών ιατρείων είναι σε εξέλιξη. Αλλά, ας κάνει τον κόπο η αντιπολίτευση αυτά όλα τα οποία έχουμε αναφέρει να πάει να τα ελέγξει, αν προχωράνε. Θα δει ότι προχωράνε. Έτσι γίνεται εποικοδομητική αντιπολίτευση. Το Ταμείο Ανάκαμψης, κλείνω λέγοντας ότι είναι ένα από τα πιο σπουδαία χρηματοδοτικά όπλα τα οποία έχει η χώρα μας. Η χώρα μας είναι, μετά από κινήσεις του Πρωθυπουργού, η πρώτη χώρα ως προς το ποσό το οποίο λαμβάνει από το Ταμείο Ανάκαμψης, συναρτήσει του ΑΕΠ της στην Ευρώπη. Αυτό δεν έγινε τυχαία και να θυμίσουμε, επειδή πολύ καλά κάνει η αντιπολίτευση και ασχολείται με το Ταμείο Ανάκαμψης, αρκεί αυτά τα οποία λέει, να ισχύουν, για το Ταμείο Ανάκαμψης πρωταγωνίστησε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν κάποια κόμματα στην αντιπολίτευση ―όχι όλα― μιλούσαν για πανδημία Μητσοτάκη, αμφισβητούσαν τα εμβόλια, τότε ένας Πρωθυπουργός αναζητούσε πόρους και αναζητούσε χρηματοδοτικά εργαλεία, μαζί με ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών, για να στηριχθούν οι οικονομίες, αυτή είναι και η έννοια του Ταμείου Ανάκαμψης, μετά από αυτήν την πολύ δύσκολη περίοδο.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι έχει γίνει με τα ψάρια στη Μαγνησία; Ποιος φταίει; Διαβάζουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να κάνει απλά κρίσεις, να λέει πως είναι αδιανόητη αυτή η εικόνα και την ίδια μέρα βλέπουμε υποψήφιό σας από το 2019, τον κ. Ξηραδάκη, να κατηγορεί ως και τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, να ζητάει παρέμβαση του εισαγγελέα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε αυτό το πολύ σοβαρό φαινόμενο, δόθηκε εντολή στους επιθεωρητές περιβάλλοντος, ούτως ώστε να διαπιστωθεί από πού προήλθε και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα., Ταυτοχρόνως, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου με την Περιφέρεια καθαρίζουν το λιμάνι από τα νεκρά ψάρια. Προφανώς και θα δοθούν εξηγήσεις τι συνέβη στην πραγματικότητα. Προέχουν, προφανώς, όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα και στη συνέχεια θα δοθούν και οι απαντήσεις από τους έχοντες τις σχετικές αρμοδιότητες.

Μ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Έχει να κάνει αυτό το φαινόμενο με τις περυσινές πλημμύρες, με την υπερχείλιση της Κάρλας; Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω ότι καλό είναι πριν μπούμε σε μια διαδικασία απόδοσης ευθυνών χωρίς να υπάρχουν τα σχετικά στοιχεία, να ολοκληρωθούν οι έρευνες αυτές, να ολοκληρωθούν οι εργασίες αυτές και να δοθούν οι κατάλληλες απαντήσεις.

Γ. ΣΚΙΤΖΗ: Μετά από πέντε χρόνια η Τουρκία μετέχει στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα έχουμε και τη συνάντηση του κ. Γεραπετρίτη με τον κ. Φιντάν. Τι περιμένουμε ενόψει και της επικείμενης συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Τουρκίας στην Νέα Υόρκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Περιμένουμε τις σχετικές δηλώσεις. Ήδη έχει προβεί σε κάποιες δηλώσεις ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης. Αναφέρομαι σε αυτές. Μίλησε για όλα τα ζητήματα που απασχολούν ως προς την εξωτερική πολιτική και για την Ουκρανία και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και, βέβαια, για τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του. Εμείς επιμένουμε στον διάλογο, χωρίς την παραμικρή διάθεση υποχώρησης σε ζητήματα κυριαρχίας, χωρίς να βάζουμε στο τραπέζι ζητήματα «κόκκινων» γραμμών. Έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές, όπως αντιστοίχως έχει κάνει και  ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γεραπετρίτης, ότι μόνο κερδισμένοι έχουμε βγει μέχρι τώρα σε πάρα πολλές επιμέρους εκφάνσεις των εξελίξεων αυτών. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία. Διάλογος είναι μία πορεία η οποία χρειάζεται διάρκεια. Και από εκεί και πέρα αξιολογούμε κάθε επιμέρους έκβαση μιας συνάντησης. Όταν υπάρχει κάτι τέτοιο και από τη σημερινή συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών και από την επικείμενη, όταν προγραμματιστεί και επίσημα και ανακοινωθεί η συνάντηση των δύο ηγετών, τότε θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε και αυτές.

ΣΠ. ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, βλέπουμε  να γράφεται πως αλλάζει η διοίκηση της ΕΡΤ. Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν αυτό ισχύει και αν αυτό θα γίνει – η νέα επιλογή της διοίκησης της ΕΡΤ εννοώ – με κριτήρια του νόμου Κεραμέως.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, είναι δεδομένο ότι και η ΕΡΤ και όσοι δημόσιοι οργανισμοί, είτε είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είτε όσα, τέλος πάντων, Νομικά Πρόσωπα, που είναι η συντριπτική τους πλειοψηφία, υπάγονται σε αυτό τον νόμο του νέου τρόπου επιλογής διοικήσεων, η επιλογή των προσώπων αυτών θα γίνει με αυτή τη διαδικασία. Άρα, δεδομένου του γεγονότος ότι στις 16 Σεπτεμβρίου λήγει η θητεία του προέδρου της ΕΡΤ, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία με τον ΑΣΕΠ για να βγει η προκήρυξη για τη θέση αυτή. Άρα, ο επόμενος ή η επόμενη πρόεδρος της ΕΡΤ θα προκύψει από τη διαδικασία αυτή. Είναι δεδομένο ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή, όπως συμβαίνει σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα, όπως συμβαίνει και με τη διευθύνουσα σύμβουλο της ΕΡΤ, ορίζεται ένα πρόσωπο μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε αυτό το οποίο είναι αυτή τη στιγμή είτε κάποιο άλλο αν αποχωρήσει. Από εκεί και πέρα, έχει τη δυνατότητα το πρόσωπο αυτό να συμμετέχει κανονικά στη νέα διαδικασία που ψήφισε το Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά από εισήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών, και να γίνει η τελική επιλογή μεταξύ των τριών προσώπων, που υποδεικνύονται από την αρμόδια επιτροπή, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό. Έτσι θα συμβεί και στην ΕΡΤ. Επίκειται ο διαγωνισμός, ολοκληρώνεται τώρα ο διαγωνισμός για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Θα ακολουθηθεί η διαδικασία και για θέση του προέδρου και θα ασκεί καθήκοντα, προφανώς, ένα πρόσωπο, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Κύριε εκπρόσωπε, δάσκαλος στη Ρόδο μένει στο αυτοκίνητό του επειδή δεν μπορεί να πληρώσει ενοίκιο. Δεν είναι ο μόνος. Κατά καιρούς έχουμε ακούσει σωρεία τέτοιων περιπτώσεων. Θα λάβει η κυβέρνηση κάποια πρωτοβουλία για να αντιμετωπίσει αυτό το φαινόμενο; Μπορεί ένας νεοδιόριστος, ειδικά εκπαιδευτικός με 800 ευρώ να πληρώνει 400-500 ευρώ ενοίκιο;

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Η κυβέρνηση έχει λάβει μία σειρά από πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης, και για την στήριξη των φοιτητών έχει αυξήσει όλα τα σχετικά επιδόματα των νέων γονέων και με τα επιδόματα σε χρηματικό ποσό για τους νέους γονείς αλλά και με τα στεγαστικά επιδόματα, την αύξηση του επιδόματος παιδιού. Δίδονται σχετικά βοηθήματα και σε δημοσίους υπαλλήλους με βάση και των αριθμών των παιδιών. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις συνεργασίας με δήμους όπου δίδεται στέγη σε νεοδιόριστους, είτε υγειονομικούς είτε δασκάλους. Είναι μία περίπτωση που σίγουρα δημιουργεί πολύ άσχημη εντύπωση, άσχημη εικόνα και νομίζω, ότι πρέπει να δοθεί μία λύση, ακόμα και μία τέτοια περίπτωση να είναι που ενδεχομένως, όπως λέτε, να είναι και άλλες περιπτώσεις και γι’ αυτό συνεχώς λαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση μιας κρίσης που δεν είναι μόνο στην Ελλάδα, η στεγαστική κρίση. Έχει πάρα πολλές ερμηνείες και έχει και δύο όψεις. Θα έχουμε και σχετική αναφορά, προφανώς και του Πρωθυπουργού στην ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. για το ζήτημα αυτό. Ο στόχος είναι, να ενισχύουμε όλο και περισσότερο τα εισοδήματα και βέβαια με στοχευμένες παρεμβάσεις κατά το δυνατόν να έχουν πρόσβαση οι πολίτες σε περισσότερα ακίνητα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε συγκράτηση και σε κάποιες περιπτώσεις ελπίζουμε και σε μείωση των τιμών των ενοικίων, που η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα και στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν ξεφύγει.

ΜΗΝΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Και μία ερώτηση όσον αφορά τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα που αναμένονται. Είναι σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός;

ΠΑΥΛΟΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απάντησα και στην προηγούμενη ενημέρωση. Έχουν βγει οι σχετικές ανακοινώσεις, υπάρχουν τα σχετικά πρωτόκολλα προετοιμασίας. Ελπίζουμε να πάνε τα πράγματα καλά όπου χρειαστεί η κρατική επέμβαση. Είχαμε και μία πολύ σημαντική καίρια παρέμβαση της περιφέρειας Αττικής σε καθαρισμούς περιοχών στην Αττική, στον Κηφισό που ήταν πάρα πολύ επικίνδυνο σε περίπτωση που έχουμε μία έντονη βροχόπτωση. Μένει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Ο στόχος είναι, κάθε χρόνο να είμαστε όλο και ποιο έτοιμοι, γιατί όπως βλέπουμε οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Ευχαριστώ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr