Τρέχων Άρθρο
Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo

Eνημέρωση (briefing) πολιτικών συντακτών από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπo

Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Δημήτρη Τζανακόπουλο

Κυρίες και Κύριοι,
Όπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε σήμερα το πρωί τις πληγείσες περιοχές στο Μάτι.
Ειδικότερα, επισκέφτηκε την Αργυρή Ακτή, το Ρέμα στο Κόκκινο Λιμανάκι, αλλά και το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής και Στρατού στο Λεωφορείο Όλυμπος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με πολίτες, πυροσβέστες και στρατιώτες, ενώ ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Υπαρχηγό της Πυροσβεστικής, κ. Αναγνωστάκη, αλλά και τους μηχανικούς του Υπουργείου Υποδομών, που βρίσκονται στο πεδίο.
Χθες το βράδυ, επίσης, πραγματοποιήθηκε υπό τον Πρωθυπουργό ευρεία σύσκεψη των αρμόδιων Υπουργών. Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης είναι, όπως ξέρετε, η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη και να μεταφραστεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και παρεμβάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, στη σύσκεψη αποφασίστηκαν τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση των πληγέντων από την πυρκαγιά.
Ταυτόχρονα όμως, λήφθηκαν και συγκεκριμένες αποφάσεις, με βάση την εισήγηση του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Ιουλίου, για την αντιμετώπιση των παθογενειών που συνέτειναν στην τραγωδία στην Ανατολική Αττική.
Ο Πρωθυπουργός έδωσε εντολή οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της περιοχής, αλλά και για την ενίσχυση όσων επλήγησαν, να ολοκληρωθούν ταχύτατα και να είναι απλές χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατικές επιβαρύνσεις.
Ήδη, έχουν ξεκινήσει τα άμεσα μέτρα προστασίας των πολιτών στην περιοχή με την υλοτόμηση καμένων δασικών ειδών από εξειδικευμένα συνεργεία με επίβλεψη των δασαρχείων και της Γενικής Διεύθυνσης Δασών,  με τη συνεργασία των Δήμων και τη βοήθεια εθελοντών από υλοτομικούς συνεταιρισμούς.
Η Δασική Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος επί τόπου υποστηρίζει τις διαδικασίες αποκομιδής αποβλήτων.
Από την Παρασκευή 27 Ιουλίου έχουν ολοκληρωθεί οι αυτοψίες που διενέργησαν οι μηχανικοί του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές.
Ο συνολικός αριθμός των αυτοψιών στους Δήμους Μαραθώνα, Ραφήνας-Πικερμίου, και Μεγαρέων, ανέρχεται σε 3.676.
Σε αυτές 1.803 κτήρια κρίθηκαν πράσινα, 827 κίτρινα, και 1.046 κόκκινα.
Από αύριο, Τρίτη 31 Ιουλίου, ξεκινάει η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος σε πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Το επίδομα ανέρχεται στο ποσό των 5.000 ευρώ ανά κάτοικο ή των 6.000 ευρώ για τρίτεκνους και πολύτεκνους και στις 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ στα τέσσερα κατά τόπους γραφεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τα οποία βρίσκονται:
-στο Πνευματικό Κέντρο Ραφήνας
-στο κλειστό γυμναστήριο Μαραθώνα
-στο ΚΑΠΗ Κινέττας
Και
-στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών
Άμεσα θα τεθεί σε λειτουργία ενιαίος αριθμός κλήσης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της ΑΑΔΕ, όπου οι πληγέντες θα μπορούν να απευθυνθούν προκειμένου να λάβουν τις απαραίτητες πληροφορίες για θέματα που σχετίζονται με το Υπουργείο Υποδομών, καθώς επίσης και για σχετικά φορολογικά ζητήματα.
Τόσο ο αριθμός που θα μπορούν να καλούν οι πληγέντες όσο και οι επιπλέον πληροφορίες θα δοθούν από τους αρμόδιους φορείς.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα ενίσχυσης από το Υπουργείο Εργασίας:
Η χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές θα γίνει αυτόματα από την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας.
Η χορήγηση του μηνιαίου επιδόματος στα προστατευόμενα τέκνα των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές, ύψους 1.000 ευρώ το μήνα, θα γίνει αυτόματα από τον ΟΠΕΚΑ, υπό την επίβλεψη του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του εφάπαξ έκτακτου βοηθήματος, ύψους 2 μηνιαίων συντάξεων, στους πυρόπληκτους συνταξιούχους καθώς και στους ανασφάλιστους-υπερήλικες θα ολοκληρωθεί μέχρι την 20η Αυγούστου.

Για τους δικαιούχους που έχουν κύρια κατοικία στην πληγείσα περιοχή, η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ και τον ΟΠΕΚΑ υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εργασίας.

Για τους δικαιούχους που έχουν στις πληγείσες περιοχές δευτερεύουσα κατοικία ή φιλοξενούνται ή υπέστησαν βαρύ τραυματισμό απαιτείται η κατάθεση σχετικής αίτησης στον ΕΦΚΑ (για σύνταξη) ή στον ΟΠΕΚΑ (για τους ανασφάλιστους-υπερήλικες).

To επίδομα ανεργίας και το εφάπαξ ποσό 650 ευρώ, σε όσους έχει ανασταλεί η εργασία τους μετά την καταστροφή της επιχείρησης στην οποία εργάζονταν εξαιτίας των πυρκαγιών, θα καταβάλλεται μετά από αίτηση του δικαιούχου στο τοπικό υποκατάστημα του ΟΑΕΔ.

Η επίσπευση των αιτήσεων συνταξιοδότησης, που έχουν υποβληθεί ή θα υποβληθούν από πυρόπληκτους έως 30/9/2018, θα γίνει αυτόματα από τον ΕΦΚΑ.

Για τις ρυθμίσεις και τις διευκολύνσεις που αφορούν τις ασφαλιστικές εισφορές τη χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας χωρίς προϋποθέσεις, την επιμήκυνση των δόσεων οφειλετών συνταξιούχων απαιτείται αίτηση στον ΕΦΚΑ.

Για τα μέτρα στήριξης των δανειοληπτών του τέως ΟΕΚ η διαδικασία θα γίνει αυτόματα από τον ΟΑΕΔ, ο οποίος επικοινωνεί ήδη με τους δικαιούχους.
Επιπλέον, το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα χορηγήσει στους πυρόπληκτους εφάπαξ ποσό ύψους 1.200 ευρώ για την ετήσια κάλυψη τηλεπικοινωνιακών αναγκών. Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα ξεκινήσει τις πιστώσεις στους λογαριασμούς των δικαιούχων αντλώντας τα στοιχεία τους από τους σχετικούς καταλόγους του Υπουργείου Υποδομών, χωρίς οι πληγέντες να χρειαστεί να προβούν σε οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια.
Επίσης, στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, αποφασίστηκε και η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής υπό τον Υπουργό Επικρατείας κ. Βερναρδάκη, για την εκπόνηση ολοκληρωμένης πρότασης για την αναδιαμόρφωση και αναβάθμιση της υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας με στόχο την ενίσχυση του επιτελικού και συντονιστικού ρόλου της.
Τέλος, εκπονείται σχέδιο παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αλλά και δέσμη συγκεκριμένων χωροταξικών παρεμβάσεων στο Μάτι.
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω να κλείσω λέγοντας ότι ο σεβασμός προς τα θύματα επιτάσσει να μην ξεχάσουμε κανέναν και καμία. Να μην αφήσουμε κανέναν και καμία μόνο του.
Επιτάσσει να σταθούμε ως Πολιτεία δίπλα και στις οικογένειές τους, αλλά και να πάρουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και μέτρα για την αποκατάσταση της περιοχής και για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών και στρεβλώσεων στη χώρα. 
Αυτή μπορεί να είναι και η μοναδική έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας για τις διαχρονικές ευθύνες της.
Παρακαλώ τις ερωτήσεις σας

ΠΑΝΤΕΛΑΚΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε υπήρξε το τριήμερο πένθος και μαζί με αυτό υπήρξε θα λέγαμε και μια μικρή πολιτική εκεχειρία, ωστόσο, οι τόνοι έχουν ανέβει από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Ευθύνες, παραιτήσεις, απαντήσατε κι εσείς χθες σε σχετικά υψηλούς τόνους. Ποια είναι η θέση σας και αν αλλάζει κάτι σε σχέση με την κυβέρνηση με το σχεδιασμό της, το θέμα της απόδοσης ευθυνών ή κάτι για το ενδεχόμενο ενός ανασχηματισμού.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Παντελάκη από την δική μας πλευρά δεν έχουμε ούτε τη διάθεση, ούτε το χρόνο να κάνουμε πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα θύματα την ώρα της κρίσης, πάνω στα αποκαϊδια. Το μοναδικό μέλημα της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της μεγάλης καταστροφής, να υπάρξουν συγκεκριμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των θυμάτων και όσων έχουν πληγεί, αλλά και να προχωρήσουμε σε δέσμη μέτρων, ώστε να μην ξαναζήσουμε μια τέτοια τραγωδία ποτέ σε αυτή τη χώρα. Τώρα, από κει και πέρα, σε ότι αφορά τις παραιτήσεις αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι η λογική των παραιτήσεων, νομίζω σε τέτοιες περιπτώσεις, στοχεύει μόνο σε επικοινωνιακού τύπου αποσυμπίεση μιας κατάστασης ή μιας κριτικής. Το σημαντικό, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, είναι αφού παρέλθει η κρίση, αφού παρέλθει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποτιμήσουμε με νηφαλιότητα και πολιτικά αλλά και επιχειρησιακά όλα όσα έγιναν, ωστόσο, αυτή τη στιγμή ξαναλέω ότι το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση των συνεπειών της καταστροφής, Σε ότι αφορά τις συζητήσεις περί ανασχηματισμού να ξέρετε ότι αυτή τη στιγμή είναι το τελευταίο πράγμα που απασχολεί είτε τον Πρωθυπουργό είτε την κυβέρνηση.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Κύριε εκπρόσωπε ήθελα να σας ρωτήσω αν τελικά ο πρωθυπουργός γνώριζε την ώρα που γινόταν η σύσκεψη ότι υπήρχαν νεκροί, καθώς δύο υπουργοί σας δήλωσαν ότι ενημερωθήκατε αφού έφυγαν οι τηλεοπτικές κάμερες και γιατί εφόσον το γνώριζε μετά δεν είπε κάτι για αυτό στην έξοδο του στις κάμερες.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Τσακίρη ακούστε, ακούω αυτή την κριτική από το πρωί. Θέλω να σας πω ότι οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Ο Πρωθυπουργός βρέθηκε, όπως γνωρίζετε, επιστρέφοντας εκτάκτως από το ταξίδι στο οποίο βρισκόταν στη Βοσνία από τις εντεκάμιση ώρα το βράδυ της Δευτέρας στο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής. Την ώρα εκείνη δεν υπήρχαν ούτε διασταυρωμένοι, ούτε επιβεβαιωμένοι νεκροί. Ο Πρωθυπουργός στη συνέχεια βρισκόταν σε διαρκή σύσκεψη, η οποία κράτησε περίπου μέχρι τις τρεισήμισι το βράδυ, κατά την οποία επέβλεπε το έργο του συντονισμού των επιχειρήσεων απεγκλωβισμού αλλά και της κατάσβεσης της πυρκαγιάς, ενώ διέκοψε τη συνεδρίαση στις δώδεκα και μισή περίπου το βράδυ για να κάνει μια δήλωση στην οποία αναφέρθηκε στο ότι το πρώτιστο μέλημα αυτή τη στιγμή για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής, ενώ μίλησε και για το μέγεθος της καταστροφής. Αυτό το οποίο πρέπει να σας πω είναι ότι όταν η κυβέρνηση, το δευτερόλεπτο που η κυβέρνηση, διασταύρωσε και επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για νεκρούς, εγώ ο ίδιος επισήμως στις δυόμιση ώρα το βράδυ, αν δεν κάνω λάθος, ενημέρωσα και τον ελληνικό λαό αλλά και τους δημοσιογράφους. Επομένως, οποιοσδήποτε θεωρεί ότι η κυβέρνηση, εκείνη την ώρα της κρίσης, εκείνη την ώρα της προσπάθειας να συντονίσουμε το έργο της κατάσβεσης αλλά και της διάσωσης των ανθρώπων οι οποίοι ήταν εγκλωβισμένοι, είχε στο μυαλό της είτε να παίξει επικοινωνιακά παιχνίδια, είτε να κρύψει νεκρούς- πώς να κρύψεις άλλωστε νεκρούς, είναι αδύνατον- νομίζω ότι καθοδηγείται από πολιτική σκοπιμότητα και μόνο. Δεν πρόκειται εμείς τουλάχιστον να μπούμε στο παιχνίδι της επικοινωνιακής τυμβωρυχίας στο οποίο κάποιοι θέλουν να μας σύρουν για λόγους, όπως ξαναείπα και προηγουμένως, πολιτικής σκοπιμότητας και μόνο.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Υπάρχουν παρεμβάσεις που εξαγγέλθηκαν είτε στο υπουργικό συμβούλιο είτε στη σύσκεψη τη χθεσινή, αποφασίστηκαν για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας και για το εθνικό σχέδιο, όπως είπε ο Πρωθυπουργός για τη ανασυγκρότηση την οικιστική. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές ή άλλου είδους παρεμβάσεις που περιμένουμε ακόμα και τις επόμενες μέρες ή εβδομάδες πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κλαυδιανέ η ενημέρωση σε σχέση με αυτά τα ζητήματα θα είναι συνεχής, όπως σας είπα στη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε η συγκρότηση επιτροπών, σε ότι αφορά ειδικά το σχέδιο της αντιμετώπισης των οικιστικών στρεβλώσεων σε όλη τη χώρα, υπεύθυνο, αρμόδιο και εποπτεύων υπουργείο είναι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σε ότι αφορά την πρόταση για την αναβάθμιση της πολιτικής προστασίας συγκροτείται ομάδα υπό τον κ. Βερναρδάκη, η οποία θα καταθέσει τις προτάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα συγκρίνοντας την κατάσταση που υπάρχει σε άλλες χώρες, παίρνοντας εμπειρία από εμπειρογνώμονες και τεχνοκράτες για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μία πρόταση η οποία πραγματικά θα υπακούει στις σύγχρονες ανάγκες πολιτικής προστασίας στη χώρα μας. Περαιτέρω ενημέρωση θα υπάρξει αμέσως μόλις κατατεθούν οι προτάσεις.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε υπουργέ ήθελα να σας ρωτήσω εάν έστω σήμερα, μία εβδομάδα μετά την τραγωδία, γνωρίζετε να μας πείτε τι ώρα ακριβώς έγινε εισήγηση για εκκένωση στην περιοχή Μάτι, από ποιον αξιωματικό και προς ποιον έγινε η εισήγηση αυτή, και αν γνωρίζετε αν μέσα στην περιοχή στο Μάτι, μπήκαν περιπολικά με σειρήνες, φωνάζοντας από τα μεγάφωνα στον κόσμο να απομακρυνθεί κι αν έγινε αυτό τι ώρα ακριβώς συνέβη, δηλαδή, ώρα και λεπτά να μας πείτε, ευχαριστώ.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε κ. Πιπίνη, σας είπα και προηγουμένως ότι η επιχειρησιακή αποτίμηση της κατάστασης θα γίνει με νηφαλιότητα και ψυχραιμία όταν βγούμε από την κρίση. Ωστόσο, πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή η Πυροσβεστική είχε ενημερώσει και επαναλήφθηκε αυτό και στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της προηγούμενης βδομάδας, ότι εισηγήθηκε την εκκένωση της περιοχής. Οφείλω να σας πω ότι αρμόδιος για την εκκένωση της περιοχής με βάση το νόμο είναι ο δήμαρχος της εκάστοτε περιοχής. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχω εδώ πέρα τη διάθεση ή το σκοπό να επιρρίψω ευθύνη στον οποιονδήποτε. Οι πυροσβέστες απάντησαν και οι επιτελείς αλλά και όσοι βρίσκονταν στο πεδίο ότι επρόκειτο για μία πυρκαγιά, η οποία κατέκαψε περίπου πέντε χιλιόμετρα, μήκος πέντε χιλιομέτρων μέσα σε μια διάρκεια μιάμισης ώρας, επομένως, αυτό το οποίο τουλάχιστον σε αυτή τη φάση αποτιμάται είναι ότι δεν θα ήταν δυνατόν ένας οικισμός δεκαπέντε, είκοσι χιλιάδων ατόμων να έχει εκκενωθεί με οργανωμένο τρόπο. Νομίζω ότι σε αυτή τη φάση σε αυτό μπορούμε να μείνουμε, αυτό μπορούμε να δηλώσουμε και τίποτα περισσότερο.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, υπάρχει μια κριτική στον Πρωθυπουργό για το γεγονός ότι σήμερα πολύ νωρίς, χωρίς να έχει ειδοποιήσει κανένα –νομίζω μόνο εσείς τον συνοδεύατε και κάποιοι συνεργάτες σας- επισκέφτηκε τα καμένα εντελώς κρυφά και σε μια ώρα που δεν υπήρχε και κόσμος, απ’ ό,τι είδαμε εκ των υστέρων. Με έναν πολίτη, αν δεν κάνω λάθος, συνομίλησε, μέσα από το υλικό που μας στείλατε εσείς εκ των υστέρων. Τι ήταν αυτό που φόβισε τον Πρωθυπουργό, να έχει μαζί του είτε ΜΜΕ, είτε δημοσιογράφους, είτε να πάει μέσα σε μια ώρα που υπήρχε περισσότερος κόσμος, ενδεχομένως, στην περιοχή αυτή;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, κύριε Κατσίγαννη, αν ο Πρωθυπουργός είχε επιλέξει να πραγματοποιήσει μία επίσκεψη στην πληγείσα περιοχή συνοδεία καμερών, αυτή την ώρα θα μας κατηγορούσατε και τον Πρωθυπουργό, αλλά και την κυβέρνηση για επικοινωνιακό σόου. Το γεγονός ότι επέλεξε αυτό τον συγκεκριμένο τρόπο για να επισκεφτεί το Μάτι, πρέπει να σας πω ότι είχε να κάνει με το γεγονός ότι ήθελε μια επίσκεψη που δεν θα είχε ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα του επικοινωνιακού σόου. Ήθελε να δει από κοντά την περιοχή, να δει τα έργα που γίνονται και να μιλήσει με οποιονδήποτε πολίτη του ζητούσε να μιλήσει. Πράγμα το οποίο και έγινε. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να σας πω ότι έμεινε στο Μάτι για περίπου μία ώρα, από τις 08:45 μέχρι τις 09:45 περίπου. Επομένως, ούτε κρυφά πήγε, ούτε νωρίς πήγε, ούτε τίποτα από όλα αυτά που ισχυρίζεστε. Νομίζω, ότι η όλη συζήτηση το μόνο το οποίο κάνει είναι να δημιουργεί εντύπωση πολιτικής σκοπιμότητας για κάθε κριτική. Εμείς είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε κριτική σοβαρή, είτε επιχειρησιακή, είτε πολιτική. Αλλά τέτοιου τύπου επικοινωνιακού χαρακτήρα κριτική και διάλογο, δεν πρόκειται να κάνουμε με κανέναν.

ΜΠΟΚΑΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, ο κύριος Τσίπρας θεωρεί ότι οι υπουργοί του τον παραπλάνησαν στη σύσκεψη της Δευτέρας; Τον παραπλάνησαν γιατί του αποσιώπησαν τους νεκρούς; Ή θεωρείτε ότι η κρατική μηχανή έχει τόσες ανεπάρκειες που πεντέμισι ώρες μετά τον όλεθρο, δεν είχε ούτε διασταυρωμένους, ούτε επιβεβαιωμένους νεκρούς, όπως μας είπατε;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όλες εκείνες τις ώρες, η μάχη δινόταν για τον απεγκλωβισμό των ανθρώπων, αλλά και για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Όπως δήλωσε, εξάλλου, και ο κύριος Μπαλτάκος -του οποίου τις δηλώσεις επικαλέστηκαν αρκετά Μέσα, μεταξύ των οποίων και το δικό σας- ήταν αδύνατον να υπάρξει ταυτοποίηση, επιβεβαίωση και διασταύρωση του γεγονότος ότι υπάρχουν νεκροί, χωρίς την αποστολή των ειδικών κλιμακίων, είτε από την Ιατροδικαστική Υπηρεσία είτε από την μεριά της Αστυνομίας. Η δυνατότητά μας να διασταυρώσουμε και να επιβεβαιώσουμε τους νεκρούς μέσα στην νύχτα, ήταν πάρα πολύ μικρή. Εξάλλου, μην ξεχνάτε ότι την επόμενη ημέρα το πρωί, βρέθηκαν, για παράδειγμα, οι 26 νεκροί στο χωράφι που είχε αποκλείσει την πρόσβαση προς την παραλία. Επρόκειτο για ένα έργο εξαιρετικά δύσκολο. Επομένως, δεν θεωρώ ότι υπήρξε καμία απολύτως παραπλάνηση. Αντιθέτως, υπήρξε μία ορθή διαχείριση της κατάστασης, καθώς, όπως σας είπα και προηγουμένως, η κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε να εικάζει, αλλά ούτε και να κρύβει νεκρούς. Όλη αυτή κριτική νομίζω ότι είναι στο πλαίσιο μια επικοινωνιακής τυμβωρυχίας, είτε των ΜΜΕ είτε της αντιπολίτευσης.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, γιατί τα μέτρα που λαμβάνετε σήμερα για τις οικιστικές στρεβλώσεις δεν είχαν ληφθεί επί τριάμισι χρόνια που είστε κυβέρνηση και έπρεπε να γίνει αυτή η συμφορά για να ληφθούν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ είναι, όπως είπε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, μία από τις πραγματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης. Ότι δηλαδή δεν συγκρούστηκε αρκετά, δεν συγκρούστηκε με αρκετούς, δεν συγκρούστηκε με την ένταση που έπρεπε, για να αντιμετωπιστούν ακριβώς αυτές οι οικιστικές στρεβλώσεις, για τις οποίες, όμως, πρέπει να σας πω ότι η ευθύνη είναι διαχρονική ευθύνη του πολιτικού συστήματος. Καθώς, όπως ξέρετε, όλοι αυτοί οι οικισμοί δεν κτίστηκαν τα τελευταία τριάμισι χρόνια. Αντιθέτως, είναι αποτέλεσμα μια οικιστικής νοοτροπίας και μια οικοδομικής νοοτροπίας, οι οποίες επικρατούν στη χώρα για περισσότερο από 50 χρόνια. Από τη δική μας μεριά, αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, είναι έμπρακτα να αναλάβουμε την ευθύνη και καλούμε και το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Με τη σύσταση ειδικής επιτροπής για την αναβάθμιση της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι η Γραμματεία αυτή απέτυχε στον ρόλο της σε αυτή την πυρκαγιά;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας χρειάζεται αναβάθμιση για να αντιμετωπιστούν οι αναβαθμισμένοι, ακριβώς, κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει το ελληνικό κράτος με τη συσσώρευση μια σειράς προβλημάτων, που σχετίζονται είτε με την οικονομική κρίση, η οποία δημιούργησε εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα στις διοικητικές δομές του ελληνικού κράτους τα τελευταία 8 χρόνια, είτε με τους αυξημένους κινδύνους από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, τα οποία όλο και πληθαίνουν. Με αυτή την έννοια, θεωρώ ότι ήταν μια αναγκαία απόφαση η οποία ίσως θα έπρεπε να είχε ληφθεί και νωρίτερα.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δεν είναι λίγο άδικο να κατηγορείτε τα ΜΜΕ για επικοινωνιακή τυμβωρυχία, όταν είστε ένα κόμμα, το οποίο αν μη τι άλλο -μιας και μας δίνετε εμάς συστάσεις σήμερα ή σε άλλους- κάνατε πολιτική με το μαγκάλι που υποτίθεται πέθανε κόσμος, παλαιότερα είχατε βγάλει ως κόμμα και ανακοινώσεις το 2007, περίπου σαν αυτές που βγάζουν, φυσιολογικά, οι πολιτικοί σας αντίπαλοι. Δεν είναι λίγο άδικο και για τους δημοσιογράφους, γιατί βλέπουμε και μια στοχοποίηση -έχετε κάνει και εμπάργκο σε κάποια ΜΜΕ. Θα ήθελα να μου απαντήσετε.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κατσίγαννη, συγκρίνετε εντελώς ανόμοια πράγματα. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης από το 2010 μέχρι το 2015, όταν άνθρωποι δεν είχαν ρεύμα, δεν είχαν νερό, αναγκάζονταν να ζεσταθούν καίγοντας κάρβουνα, είναι τελείως διαφορετικές καταστάσεις από αυτές τις οποίες σήμερα αντιμετωπίζουμε. Αυτή τη στιγμή εγώ το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς καταστροφής. Και δεν πρόκειται η κυβέρνηση να μπει σε οποιαδήποτε συζήτηση επικοινωνιακού χαρακτήρα. Αλλά, αντιθέτως, θα προχωρήσει στην αναγκαία επιχειρησιακή και πολιτική αποτίμηση όταν παρέλθει η έκτακτη ανάγκη και καταφέρουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα και θα έχουμε τη νηφαλιότητα για να αποτιμήσουμε όλα όσα έγιναν ή δεν έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα υπόλοιπα, νομίζω ότι είναι ζήτημα της δεοντολογίας, του ύφους, και της δημοσιογραφίας την οποία θέλει ο καθένας να υπηρετεί.

ΜΑΛΤΕΖΟΥ: Πότε πιστεύετε ότι θα έχει παρέλθει, όπως είπατε, η έκτακτη ανάγκη; Πότε θα έχετε μια ξεκάθαρη εικόνα για τα λάθη που έγιναν και για τις ευθύνες που χρειάζεται να αποδοθούν;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κυρία Μαλτέζου, αυτή τη στιγμή, βρισκόμαστε στο πεδίο. Προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, όσο το δυνατόν συντομότερα, τις ζημιές. Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα θύματα αυτής της καταστροφής. Προσπαθούμε να σταθούμε δίπλα στους πληγέντες. Γνωρίζετε ότι το καλοκαίρι έχει υψηλούς κινδύνους. Ακόμη δεν έχει τελειώσει η επικίνδυνη περίοδος για πυρκαγιές. Νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε τον χρόνο για να μπορέσουμε να αποτιμήσουμε αναλυτικά και επιχειρησιακά και πολιτικά την κατάσταση.

ΜΠΟΚΑΣ: Προαναγγείλατε κάποιες αλλαγές στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Από τη στιγμή, όμως, που όλα κύλησαν ομαλά, κατά την προσπάθεια κατάσβεσης και διάσωσης, όπως μας είπατε και στη συνέντευξη Τύπου που παραχωρήσατε την περασμένη Πέμπτη, γιατί κάνατε αυτές τις αλλαγές;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ΄ αρχάς, κανένας δεν είπε ότι όλα κύλησαν ομαλά. Αυτό είναι μια δική σας εκτίμηση, η οποία ποτέ δεν έγινε από κανέναν, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. Αν θυμάμαι καλά, ο αρχηγός της Πυροσβεστικής αυτό που είπε είναι ότι, κατά τη γνώμη του, έκανε όσα ο ίδιος μπορούσε να κάνει, όσα ο ίδιος θεωρούσε ανθρωπίνως δυνατό ότι μπορούσε να κάνει. Από εκεί και πέρα, ζητήματα συντονισμού, αποτελεσματικότητας στην επιτελική δουλειά, με δεδομένη την ένταση συγκεκριμένων καιρικών φαινομένων, αλλά και την ένταση συγκεκριμένων φυσικών καταστροφών, απαιτούν και την αναβάθμιση των επιτελικών και διοικητικών δομών του κράτους και γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο προβαίνουμε στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Είπατε στην αρχή ότι η μόνη έμπρακτη συγγνώμη της Πολιτείας μπορεί να είναι το να σταθεί δίπλα στα θύματα και την αποκατάσταση των ζημιών. Και είπατε ότι κύριο μέλημα είναι η ανάληψη πολιτικής ευθύνης να είναι έμπρακτη. Μπορείτε να μας πείτε πώς θα γίνει αυτό;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η έμπρακτη πολιτική ευθύνη αναδεικνύεται με τη στήριξη ακριβώς των πληγέντων, με την προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές, αλλά και με τη δέσμη μέτρων και παρεμβάσεων για τη διόρθωση των οικιστικών στρεβλώσεων σε ολόκληρη τη χώρα, αλλά και στο Μάτι ειδικά, πράγμα το οποίο θα οδηγήσει να αποφύγουμε παρόμοιες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον. Αυτή είναι η έμπρακτη πολιτική ευθύνη από τη μεριά της κυβέρνησης.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Ας δεχτούμε αυτό που έχετε πει ότι θα γίνει στο τέλος η αποτίμηση για τις ευθύνες ή οτιδήποτε άλλο. Ο Πρωθυπουργός, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει εικόνα ποιοι έκαναν σωστά τη δουλειά τους και ποιοι όχι; Ας αφήσουμε πότε θα γίνει η αποτίμηση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, έχει εικόνα ποιοι αντέδρασαν σωστά, ποιοι όχι, ποιοι ήταν στα γραφεία τους; Διότι, αν δεν κάνω λάθος, η πρώτη ενημέρωση που είχαμε ότι στο Συντονιστικό είναι κάποιοι υπουργοί, ήταν γύρω στις 10:45 το βράδυ, όταν έμαθαν όλοι πως επιστρέφει ο Πρωθυπουργός από τη Βοσνία. Και η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι οι υπουργοί στο Συντονιστικό πήγαν εκείνη την ώρα ή λίγη ώρα νωρίτερα, ενώ η κρίση είχε ξεσπάσει τρεις ώρες νωρίτερα.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Κατσίγιαννη, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο κ. Τόσκας, βρισκόταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 12:30 το μεσημέρι. Ο δε, κύριος Σκουρλέτης, ο υπουργός Εσωτερικών, βρισκόταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής από τις 16:30 – 17:00. Επομένως, νομίζω ότι οι αρμόδιοι υπουργοί ήταν στις θέσεις τους, ήταν στο πόστο τους και έκαναν ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, αλλά και για τον απεγκλωβισμό των θυμάτων.
ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Δεν μου απαντήσατε, όμως, αν ο Πρωθυπουργός έχει σχηματίσει γνώμη για το αν έκαναν κάποιοι τη δουλειά τους σωστά ή όχι. Δεν αναφέρομαι μόνο σε υπουργούς.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Με ρωτήσατε αν οι υπουργοί ήταν στη θέση τους στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής και σας απάντησα ότι οι υπουργοί ήταν στο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής. Από εκεί και πέρα, σας είπα ότι με νηφάλιο τρόπο η αποτίμηση, πολιτική και επιχειρησιακή, θα γίνει αφού παρέλθει η κρίση.

ΠΙΠΙΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω το εξής: Μας είπατε ότι μέχρι την ώρα που γινόταν η ενημέρωση στο Συντονιστικό, ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε, δεν είχε, δηλαδή, διασταυρωμένες ή επιβεβαιωμένες πληροφορίες για νεκρούς. Μας λέτε, δηλαδή, ότι ο Πρωθυπουργός διέκοψε το ταξίδι του εσπευσμένα, ήρθε από τη Βοσνία απλά για μια φωτιά στην Αττική;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, δεν ήταν απλώς για μια φωτιά στην Αττική. Ήταν μια φωτιά στην Αττική, η οποία ήταν πρωτοφανούς έντασης. Αυτό το γνωρίζαμε και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο ο Πρωθυπουργός επέστρεψε. Η οποία, βεβαίως, φωτιά ακολούθησε μια άλλη φωτιά που είχε μπει στη Δυτική Αττική, πράγμα που σήμαινε ότι θα περάσουμε μια πάρα πολύ δύσκολη νύχτα και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Πρωθυπουργός αποφάσισε να διακόψει το ταξίδι του και να επιστρέψει εσπευσμένα για να μπορέσει να επιβλέψει το έργο του συντονισμού της κατάσβεσης, αλλά και της διάσωσης των ανθρώπων.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη χρήση του αριθμού 112, τον αριθμό έκτακτης ανάγκης. Γιατί δεν είχε γίνει χρήση αυτού του αριθμού; Γιατί η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν έχει λάβει κάτω από την ομπρέλα της αυτό το εργαλείο; Πιστεύετε ότι αν αυτό το εργαλείο ήταν στη «φαρέτρα» της Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, θα είχαμε λιγότερα θύματα;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η υπόθεση του αριθμού αυτού είναι μια υπόθεση, η οποία εκκρεμεί από το 2011. Η ολοκλήρωση των διαδικασιών για να μπορέσει αυτός ο αριθμός να είναι ενεργός θα γίνει, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι το τέλος του 2018. Ωστόσο, τώρα, θα επισπεύσουμε τις διαδικασίες, παρά το γεγονός ότι είχαμε να αντιμετωπίσουμε πάρα πολύ μεγάλα τεχνικά και διοικητικά προβλήματα, τα οποία είχαν προκληθεί από προηγούμενες καταστάσεις και από προηγούμενες διοικήσεις.

ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ: Σχετικά με το σχέδιο αντιμετώπισης οικιστικών στρεβλώσεων, αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένοι και να συγκρουστούν με συμφέροντα, αλλά και να δούμε μπουλντόζες σε αυτές τις περιοχές; Και ένα δεύτερο σκέλος στο ερώτημα: εάν αναμένουμε πολιτικές πρωτοβουλίες στην Κυβέρνηση, προκειμένου να υπάρξει μια διακομματική στήριξη, μια εθνική στάση, αν το θέλετε έτσι.
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Ραπανάκη, εγώ δεν μπορώ να προκαταλάβω τα αποτελέσματα μιας μελέτης και ενός σχεδίου που θα εκπονηθεί, όπως σας είπα, με την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι αν χρειαστεί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις, έτσι ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει όρους ασφαλέστερης οικιστικής κατάστασης, προφανώς και θα το κάνει.

ΤΣΑΚΙΡΗΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, αν επιμένετε σε αυτό που είχατε πει και στη συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τόσκας, ότι έχετε σοβαρές ενδείξεις για εμπρησμούς και τελικά ήταν κάποια αμέλεια, γιατί διαβάζουμε ότι κάποιος ίσως έκαιγε ξερόχορτα…
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έχω από το υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, οι ενδείξεις παραμένουν και η κατεύθυνση των ερευνών είναι αυτή που ανακοινώθηκε και στη συνέντευξη Τύπου. Δηλαδή, μιλάμε για ενδείξεις εμπρησμού, τόσο στην πυρκαγιά στην Κινέτα, όσο και στην πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης, η οποία τελικά κατέληξε στο Μάτι. Από εκεί και πέρα, οι προανακριτικές υπηρεσίες της Πυροσβεστικής, το Προανακριτικό της Πυροσβεστικής, όταν ολοκληρώσει την έρευνά του, θα ενημερώσει επισήμως και τον υπουργό και τους δημοσιογράφους, αλλά και τον ελληνικό λαό.

ΣΥΜΕΩΝΙΔΗΣ: Με δεδομένο ότι συμμετείχε και ο επικεφαλής της ΕΥΠ σε συσκέψεις που έχουν γίνει, η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο αποσταθεροποίησης από παράγοντες εσωτερικούς ή εξωτερικούς;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια τέτοια σεναριολογία. Θα περιμένουμε τις απαντήσεις από το Προανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής και από την Ελληνική Αστυνομία και από εκεί και πέρα θα κάνουμε όποιες ανακοινώσεις χρειαστεί να κάνουμε. Ωστόσο, σενάρια συνωμοσίας δεν πρόκειται να δείτε από αυτή τουλάχιστον την κυβέρνηση.

ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ: Υπάρχει, όμως, προσπάθεια εκ των υστέρων εκμετάλλευσης των πυρκαγιών για να αποσταθεροποιηθεί πολιτικά η κυβέρνηση;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τρόπος με τον οποίο καθένας κάνει αντιπολίτευση, ο τρόπος με τον οποίο καθένας επιλέγει να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση, είναι δικό του θέμα και κρίνεται από τον ελληνικό λαό. Το συμπέρασμα αυτό είναι ελεύθερο. Δεν μπορεί να το προκαταλάβει κανείς στο δημόσιο διάλογο. Εγώ, αυτή τη στιγμή, δεν θέλω πάντως να κάνω οποιαδήποτε πολιτική εκτίμηση.

ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ: Η ερώτησή μου έχει να κάνει με το επιχειρησιακό. Επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλές δηλώσεις και από υπουργούς, είτε από τον υπουργό Άμυνας, είτε από τον υπουργό Ναυτιλίας, σε σχέση με τον συντονισμό των πλωτών μέσων, τα μέσα του Στρατού ή οτιδήποτε άλλο, εγώ ειδικός δεν είμαι, αλλά αναρωτιέμαι, από τη στιγμή που ξέραμε ότι βρισκόταν κόσμος εγκλωβισμένος, τα εναέρια μέσα προφανώς θα είχαν πάρει χαμπάρι ότι υπάρχει κόσμος που κινδυνεύει, ήθελα να το θέσω στην κρίση σας και να καταλάβουμε γιατί δεν πέταξαν κάποια σωσίβια ελικόπτερα στον κόσμο που βρισκόταν στη θάλασσα. Λέμε ότι δεν μπορούσαν να προσεγγίσουν τα πλωτά. Σωσίβια δεν σκέφτηκε κανείς να πετάξει στον κόσμο;
ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιου τύπου επιχειρησιακές εκτιμήσεις, κύριε Κατσίγιαννη, εγώ δεν μπορώ να κάνω. Τι να σας πω; Νομίζω ότι είναι μια συζήτηση, η οποία δεν μπορεί να γίνει σε αυτήν εδώ την αίθουσα. Δηλαδή, είναι μια πολύ συγκεκριμένη λεπτομέρεια της επιχείρησης που με ρωτάτε, την οποία, ούτε ειδικός είμαι, ούτε έχω τη δυνατότητα να απαντήσω. Νομίζω, πάντως, ότι το Λιμενικό, το οποίο βρισκόταν, με βάση όσα έχουμε δει, από τις 18:30-19:00 στην περιοχή και προσπαθούσε να απεγκλωβίσει τους ανθρώπους που είχαν εγκλωβιστεί στην παραλία, στο Μάτι, αλλά και σε άλλες περιοχές, έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να μην υπάρξουν περαιτέρω απώλειες. Και νομίζω ότι χρωστάμε και ως Πολιτεία, αλλά και ως πολίτες, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους, που με αυτοθυσία προσπάθησαν και τελικά κατάφεραν να σώσουν περίπου 1.000 ανθρώπους εκείνο το βράδυ.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr