Ανακοίνωση για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2020
Ανακοίνωση Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα για τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 31ης Αυγούστου 2020
Συνεδρίασε σήμερα 31 Αυγούστου, μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Υπουργικό Συμβούλιο.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «προφανώς η επικαιρότητα είναι κρίσιμη, αλλά σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται αυτή να αναστείλει το συνολικό μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο. Έτσι ταυτόχρονα και παράλληλα με τις πυκνές πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε στα εθνικά ζητήματα αλλά και στο μέτωπο της πανδημίας, προχωρούμε αδιάκοπα και το νομοθετικό μας έργο. Αυτόν τον δρόμο ακολουθούμε και σε αυτόν θα μείνουμε».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε ξεχωριστά «σε μία πολύ σημαντική τομή», όπως χαρακτήρισε «το νέο νομοσχέδιο για τη δεύτερη ευκαιρία και τη διευθέτηση των οφειλών».
«Είναι ένας ενιαίος κώδικας που, επιτέλους, κλείνει οριστικά πληγές δεκαετιών της οικονομικής αλλά και κοινωνικής πραγματικότητας. Θέτει ένα ρεαλιστικό, δίκαιο, κοινωνικά ευαίσθητο πλαίσιο γύρω από την πρώτη κατοικία και χαράσσει έναν σαφή δρόμο για το πώς θα ρυθμίζονται χρέη προς το Δημόσιο, προς τα ταμεία, προς τις τράπεζες, τα οποία συνολικά φτάνουν τα 234 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι το ύψος του ιδιωτικού χρέους σήμερα στην Ελλάδα.
Και τέλος -και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό- προβλέπει και μέτρα τα οποία θα συνδράμουν φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρηματίες, που συνάντησαν προβλήματα να απαλλάσσονται από βάρη και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα. Είναι αυτό το οποίο αποκαλούμε “δεύτερη ευκαιρία”.
Είναι μία τομή που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μία τομή η οποία μένει μετέωρη τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία. Γιατί ξέρουμε ότι είχαν γίνει αποσπασματικές προσπάθειες, όμως ουσιαστικά αυτές απέτυχαν. Με χρέη δισεκατομμυρίων τα οποία είναι “κόκκινα”, δικαστήρια ασφυκτιούν από υποθέσεις οι οποίες δεν τελειώνουν ποτέ και βέβαια συχνά πλούσιοι κακοπληρωτές ξεφεύγουν, μετακυλίοντας το κόστος στήριξης των τραπεζών στους φορολογούμενους.
Από 1ης Ιανουαρίου του 2021 λοιπόν, οι πραγματικά αδύναμοι οφειλέτες θα ρυθμίζουν ευνοϊκά το χρέος τους ή θα απαλλάσσονται. Βάσει όμως κριτηρίων, με πρώτο την κατάργηση του απόρρητου για κάθε περιουσιακό στοιχείο των ενδιαφερομένων, ώστε να γίνονται οι αναγκαίες διασταυρώσεις και να μην διασώζονται στρατηγικοί κακοπληρωτές, όπως, δυστυχώς, έχει επανειλημμένα συμβεί.
Η διαδικασία την οποία προβλέπει το νομοσχέδιο εξελίσσεται σε στάδια: Πρόληψη, πρώτα με ένα μηχανισμό που θα προειδοποιεί όταν υπάρχει πρόβλημα σε ένα δάνειο, ρύθμιση οφειλών που θα γίνεται με ηλεκτρονική διαδικασία ή με φυσική διαμεσολάβηση και θα επικυρώνεται δικαστικά, το στάδιο της πτώχευσης το οποίο θα οδηγεί σε απαλλαγή από χρέη και τη δυνατότητα επανέναρξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Με λίγα λόγια, το νέο πλαίσιο από τιμωρητικό γίνεται δίκαιο και αναπτυξιακό. Ειδικά για τα χρέη ευάλωτων φυσικών προσώπων και την αυτονόητη ηθική δέσμευση του κράτους να εξασφαλίσει την κατοικία τους, οι προβλέψεις του νομοσχεδίου έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο. Ίσως και για αυτό προκαλούν και αντιστάσεις από την πλευρά των τραπεζών.
Η επιλογή όμως είναι ξεκάθαρα πολιτική. Μετά την έγκαιρη προειδοποίηση για όποιον προσφεύγει στο στάδιο της ρύθμισης, θα αναστέλλονται κατασχέσεις και πλειστηριασμοί. Και μετά τη δίμηνη διαβούλευση οι πιο αδύναμοι θα λαμβάνουν ειδική επιδότηση επί των ρυθμισμένων δόσεων του νέου δανείου.
Αλλά και στο τελικό στάδιο, αυτό της πτώχευσης, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν δίπλα τους την παρέμβαση του κράτους. Δεν θα χάνουν το σπίτι τους από κάποιον νέο ιδιοκτήτη. Αντίθετα, αυτό θα μεταφέρεται σε έναν νέο φορέα διαχείρισης ακινήτων, που θα μισθώνει το σπίτι μόνο σε εκείνους για 12 χρόνια. Η πολιτεία θα επιδοτεί και πάλι το ενοίκιο, ενώ ο δανειολήπτης θα διατηρεί το δικαίωμα της επαναγοράς όταν μπορέσει να το ασκήσει.
Θέλω να υπενθυμίσω -το έχει πει πολλές φορές και ο Χρήστος Σταϊκούρας- ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δεν ισχύει από 1ης Μαρτίου του 2019 με ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ. Η υφιστάμενη διάταξη είχε παραταθεί μέχρι τα τέλη Ιουλίου του 2020 και από τη δική μας κυβέρνηση, με πολύ μικρό όμως ενδιαφέρον. Και αυτό είναι και η απόδειξη της αποτυχίας των προηγούμενων ρυθμίσεων.
Απαιτείται, λοιπόν, ένα σύγχρονο, ολιστικό και αποτελεσματικό πλαίσιο. To ίδιο ισχύει βέβαια και για τα “κόκκινα” δάνεια, που καθηλώνουν τις τράπεζες και τις εμποδίζουν να αναλάβουν το ρόλο τους, να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία με ρευστότητα. Η οικονομία, λοιπόν, οφείλει και πάλι να βαδίσει σε ένα σταθερό έδαφος. Να απαλλαγεί από τις πραγματικές “επιχειρήσεις-ζόμπι” και να ενεργοποιήσει παραγωγικές δυνάμεις που μένουν εγκλωβισμένες σε χρέη τα οποία ανάγονται σε διαφορετικές συγκυρίες.
Όπως και η κοινωνία έχει ανάγκη από δικαιοσύνη. Στρατηγικοί κακοπληρωτές να πάψουν να ζουν παρασιτικά σε βάρος των πολλών, αλλά και οι πιο ευάλωτοι να βρουν έναν τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους, χωρίς άλλες δυσβάσταχτες υποχρεώσεις.
Το νομοσχέδιο, λοιπόν, και κλείνω με αυτό, έχει τρία χαρακτηριστικά: Είναι σαφές, είναι συνολικό, είναι καινοτόμο. Θέτει σε ένα κοινό πλαίσιο όλες τις παραμέτρους ιδιωτικού χρέους, εναρμονίζοντας το και με τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία. Είναι ένα νομοσχέδιο δίκαιο κοινωνικά και γόνιμο επιχειρηματικά, ενισχύει τους αδύναμους οφειλέτες επαναφέροντας ταυτόχρονα επιχειρήσεις στην παραγωγική βιωσιμότητα. Και είναι τέλος ένα νομοσχέδιο αναπτυξιακό, γιατί αφαιρεί βάρη από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά και απελευθερώνει τις τράπεζες από “κόκκινα” δάνεια ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος μίας ανακεφαλαιοποίησης, όπως δυστυχώς έχει συμβεί επανειλημμένως στο παρελθόν.
Με λίγα λόγια, είναι πάνω απ’ όλα αυτό που δηλώνει ο τίτλος του: Μία δεύτερη ευκαιρία. Μία νέα αρχή. Ένα καινούργιο ξεκίνημα για όλους. Περιμένω, λοιπόν, να το συζητήσουμε σήμερα, να το εμπλουτίσουμε ακόμα περισσότερο τις επόμενες μέρες μέσα από τη διαδικασία της διαβούλευσης αλλά και της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ώστε να γίνει ακόμα καλύτερο μέχρι την ψήφισή του».
Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκαν οι από 10 και 22 Αυγούστου 2020 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) και συζητήθηκαν μια σειρά από νομοσχέδια, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Κυβέρνηση, παρά τις κρίσεις, συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις για να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη. Ειδικότερα:
1.Παρουσίαση των νομοθετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Οικονομικών: α) «Κώδικας διευθέτησης οφειλών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας», β) Νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση των Οδηγιών 2018/843 και 2019/2177 για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, γ) Νομοσχέδιο για την πάταξη του λαθρεμπορίου, από τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τους Υφυπουργούς Οικονομικών κ.κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και Γεώργιο Ζαββό.
Α. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει, από τις 27 Αυγούστου 2020, σε δημόσια διαβούλευση τον Κώδικα Διευθέτησης Οφειλών και Παροχής Δεύτερης Ευκαιρίας, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021. Πρόκειται για ένα συνεκτικό, καινοτόμο και μεταρρυθμιστικό θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση, με αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ευελιξία και κοινωνική δικαιοσύνη, του προβλήματος του υψηλού, συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους.
Το πλαίσιο αυτό είναι ολιστικό, επιχειρηματικά γόνιμο, κοινωνικά ευαίσθητο και δίκαιο, καινοτόμο και για όλους αυτούς τους λόγους εθνικά αναπτυξιακό. Χαρακτηριστικά στοιχεία του σχεδίου νόμου για την αποτροπή του «ηθικού κινδύνου» (moral hazard) είναι η ταχύτητα και η διαφάνεια. Διαφάνεια, με την ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών και την ύπαρξη αυτοματοποιημένης λύσης ρύθμισης οφειλών, και ταχύτητα στη ροή των διαδικασιών, καθώς προβλέπονται σφικτές χρονικές προθεσμίες, προκειμένου να περιοριστεί η δράση των στρατηγικών κακοπληρωτών.
Β. Το Σχέδιο Νόμου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος/χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, ενσωματώνει την Οδηγία (ΕΕ) 2018/843 (5η Οδηγία για την καταπολέμηση του Ξεπλύματος Χρήματος και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας – ΞΧ/ΧΤ), εισάγοντας τροποποιήσεις στον ν. 4557/2018, ο οποίος αποτελεί το βασικό εθνικό νομοθέτημα για τον σκοπό αυτό.
Στόχος είναι η εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μέσω της ενδυνάμωσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος από πιθανές περιπτώσεις ΞΧ/ΧΤ. Ειδικότερα:
-Ενισχύεται το νομικό πλαίσιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, διευρύνοντας τις δυνατότητες συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων αρμόδιων φορέων και την πρόσβαση σε μητρώα και διαθέσιμες πληροφορίες.
-Θεσπίζονται περιορισμοί στην ανωνυμία που περιβάλλει τα ψηφιακά νομίσματα, τις υπηρεσίες θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών και τις προπληρωμένες κάρτες, και καθορίζονται κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες υψηλού κινδύνου, όπως χαρακτηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
-Ενθαρρύνονται οι καταγγελίες για παραβιάσεις του ν. 4557/2018 που προέρχονται από εργαζόμενους εντός των υπόχρεων οντοτήτων, μέσω της ενίσχυσης του πλαισίου προστασίας αυτών και της θεσμοθέτησης κατάλληλων εσωτερικών μηχανισμών και διαδικασιών.
Γ. Με το Σχέδιο Νόμου για την περιστολή του λαθρεμπορίου, πραγματοποιούνται σημαντικές παρεμβάσεις σε επίπεδο στρατηγικής αλλά και εισάγονται νέα, σύγχρονα εργαλεία για την ενδυνάμωση της επιχειρησιακής δράσης στον κρίσιμο τομέα της καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων, αλκοολούχων, καπνικών και λοιπών προϊόντων στη χώρα μας. Παράλληλα, με το β΄ μέρος του εν λόγω σχεδίου νόμου κυρώνεται το «Πρωτόκολλο για την εξάλειψη του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού», μια διεθνής συνθήκη με στόχο την εξάλειψη κάθε μορφής παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού μέσω μιας δέσμης μέτρων που λαμβάνονται στη βάση της συνεργασίας των συμβαλλόμενων κρατών.
- Η ενσωμάτωση της «νέας γενιάς» Οδηγιών για τα απόβλητα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης εισηγήθηκε το Σχέδιο Νόμου για την ενσωμάτωση της «νέας γενιάς» κοινοτικών οδηγιών για τη διαχείριση των αποβλήτων. Πρόκειται για την οδηγία 2018/851, για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων που θέτει τους στόχους ανακύκλωσης για τα αστικά απόβλητα και την οδηγία 2018/852 που θέτει του στόχους για την ανακύκλωση ειδικά των αποβλήτων συσκευασίας.
Η πρώτη οδηγία (2018/851) στόχο έχει η ανακύκλωση από το 21% σήμερα, να φτάσει στο 55% το 2025, στο 60% το 2030 και στο 65% το 2035. Επίσης προβλέπει τη θέσπιση ξεχωριστής συλλογής κλωστοϋφαντουργικών και επικίνδυνων αποβλήτων από νοικοκυριά κατά δύο χρόνια νωρίτερα (μέχρι 1/1/2025). Το Σχέδιο Νόμου προβλέπει μεταξύ άλλων, την θεσμοθέτηση της δυνατότητας από τους Ο.Τ.Α. να εφαρμόσουν την αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω». Την υποχρεωτική εφαρμογή της αρχής αυτής από μεγάλους Ο.Τ.Α., στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα βιοαπόβλητα. Τον εκσυγχρονισμό του τέλους ταφής των αποβλήτων που θα χρηματοδοτεί μέσω του Πράσινου Ταμείου δράσεις των Ο.Τ.Α. για το περιβάλλον και τη διαχείριση αποβλήτων, την ανακύκλωσης και δράσεις για την έρευνα και την καινοτομία στη διαχείριση των αποβλήτων. Την υποχρέωση μεγάλων βιομηχανιών και ξενοδοχείων να οδηγούν τα απόβλητα τροφίμων σε μονάδες επεξεργασίας. Την ενίσχυση και επέκταση του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων. Την διασύνδεση του ΓΕΜΗ και του Εθνικού Μητρώου Παραγωγών αποβλήτων για την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής υπόχρεων επιχειρήσεων από την καταβολή της εισφοράς τους σε ΣΣΕΔ. Την πρόβλεψη ύπαρξης χώρου για τον εξοπλισμό ξεχωριστής συλλογής αστικών αποβλήτων στις νέες οικοδομές. Την θέσπιση μέτρων για την επαναχρησιμοποίηση υλικών συσκευασίας.
Η δεύτερη οδηγία (2018/852) αφορά τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας και θέτει συγκεκριμένους στόχους μέχρι το 2025 και το 2030. Το Σχέδιο Νόμου για τα θέματα αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, την υποχρέωση αναβάθμισης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών. Την δημιουργία συστήματος επιστροφής εγγυήσεων για συσκευασίες ποτών. Την θέσπιση ενιαίου ξεχωριστού χρώματος για τους κάδους απορριμμάτων ανά υλικό. Την υποχρέωση ξεχωριστής συλλογής των αποβλήτων συσκευασίας στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Την υποχρέωση τοποθέτησης στους δημόσιους χώρους και στα δημόσια κτίρια κάδων πολλαπλών ρευμάτων μέχρι 31/12/2022.
3.Νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημοσίου τομέα, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Επικρατείας κ. Γιώργου Γεραπετρίτη.
Ο Υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης εισηγήθηκε το νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων δημοσίου τομέα, με βασικές κατευθύνσεις τις εξής:
– Θέσπιση ενός σύγχρονου πλαισίου επιλογής από την Κυβέρνηση των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, προκειμένου να διασφαλισθεί η ουσιαστική τήρηση των συνταγματικών αρχών της ισότητας και της αξιοκρατίας, σε εναρμόνιση προς τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και χωρίς να παραβλάπτεται η αρμοδιότητα του οικείου Υπουργού για την τελική επιλογή.
– Καίρια συμπλήρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της Κυβέρνησης για το Επιτελικό Κράτος: Η αποσύνδεση της Κυβέρνησης από τη Διοίκηση, μέσω της αναγνώρισης κρίσιμων αρμοδιοτήτων στους Γενικούς Διευθυντές και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων συμπληρώνεται με την πρόβλεψη μιας αξιοκρατικής διαδικασίας επιλογής των διοικήσεων των νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου. Ολοκληρώνονται έτσι οι προϋποθέσεις για τη θεσμική επανεκκίνηση της δημόσιας διοίκησης που συμβάλλει στην εδραίωση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και τις επιχειρήσεις και στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
– Η διαμόρφωση της διαδικασίας έχει στηριχθεί κατά βάση στη διαδικασία επιλογής των Υπηρεσιακών Γραμματέων των Υπουργείων σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4622/2019 και περιλαμβάνει:
– Εκ των προτέρων αποκλεισμό από τη διαδικασία επιλογής όσων δεν μπορούν να διοριστούν ως δημόσιοι υπάλληλοι σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπαλληλικού Κώδικα.
– Ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα συμμετοχής, χωρίς να αναγνωρίζεται εκ των προτέρων προτεραιότητα σε υποψηφίους με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, όπως στους προερχόμενους από τον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα.
– Προεπιλογή από ειδική πενταμελή Επιτροπή Επιλογής Στελεχών του Δημοσίου που συντάσσει κατάλογο των τριών επικρατέστερων υποψηφίων.
– Μοριοδότηση τριών ομάδων κριτηρίων: εκπαιδευτικών, εμπειρίας και δομημένης συνέντευξης.
– Τελική επιλογή με απόφαση του οικείου Υπουργού, μεταξύ των τριών υποψηφίων που συμπεριλαμβάνονται στον ανωτέρω κατάλογο.
Οι ρυθμίσεις αυτές θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, θα ψηφιστεί εντός του Σεπτεμβρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου 2020.
4.Βασικοί άξονες για την αναμόρφωση του ν. 2190/1994, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου.
Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος παρουσίασε τους βασικούς άξονες για την αναμόρφωση του ν.2190/1994 για το ΑΣΕΠ. Εισηγήθηκε συγκεκριμένα την υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και ενδυνάμωσης του ΑΣΕΠ. Και αυτό στο πλαίσιο της στρατηγικής επιλογής της Κυβέρνησης για διαφάνεια, λογοδοσία, χρηστή διοίκηση, και βέλτιστη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου. Η αναγκαιότητα της μεταρρύθμισης προκύπτει από τα προβλήματα που επισημαίνονται στις ετήσιες εκθέσεις της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά και από τις διαμορφούμενες συνθήκες (π.χ. πανδημία) των απαιτήσεων από τον δημόσιο υπάλληλο του σήμερα αλλά και των επόμενων ετών. Η συγκεκριμένη μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία εστιάζει στον ανασχεδιασμό και εκσυγχρονισμό των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ τόσο για το τακτικό προσωπικό όσο και για το προσωπικό ορισμένου χρόνου πάνω στους ακόλουθους άξονες:
1.Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.
2.Διεξαγωγή γραπτών δοκιμασιών Γνώσεων, Δεξιοτήτων και Προσωπικότητας.
3.Διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων δημοσίων υπαλλήλων.
4.Ηλεκτρονικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη διαλειτουργικότητας μεταξύ ΑΣΕΠ και εμπλεκομένων στις επιμέρους διαδικασίες φορέων που παρέχουν «στοιχεία- εισροές» στις διαδικασίες ΑΣΕΠ.
5.Σύντμηση χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ ώστε ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ υποβολής αιτήματος του φορέα και ανακοίνωσης του πίνακα διοριστέων να μην υπερβαίνει το ένα έτος.
6.Κατάργηση των ειδικών διατάξεων που θεσπίζουν αποκλίνουσες διαδικασίες ή μοριοδοτήσεις με κατεύθυνση την ενιαία διαδικασία.
7.Μείωση διοικητικού βάρους ΑΣΕΠ μέσα από τη δόμηση μιας στιβαρής, ενιαίας και προγραμματισμένης διαδικασίας.
- Ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ τόσο ως προς το στελεχιακό δυναμικό όσο και τους συμβούλους προκειμένου να καταστεί δυνατή η με όρους αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας άσκηση του έργου του έργου του.
5.Έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με εισηγητές τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Σπυρίδωνα-Άδωνι Γεωργιάδη και τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός κ. Γιάννης Τσακίρης εισηγήθηκαν την έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ). Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την κατάρτιση, τη διαχείριση, την παρακολούθηση και τον έλεγχο του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), προκειμένου οι πόροι του να αξιοποιούνται στη βάση μεσοπρόθεσμου προγραμματικού σχεδιασμού και σύμφωνα με τους στρατηγικούς στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της χώρας. Βασική αρχή του προγράμματος αποτελεί ο αυτόνομος και μεσοπρόθεσμος προγραμματικός σχεδιασμός. Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων αναλαμβάνει κεντρικό συντονιστικό ρόλο για την κατάρτιση του ΕΠΑ, το οποίο ωστόσο θα αποτελεί αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους, τους παραγωγικούς φορείς, τα Υπουργεία και τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τα Υπουργεία και οι Περιφέρειες θα έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα κατάρτισης και διαχείρισης των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων.
Οι προγραμματικές περίοδοι του ΕΠΑ έχουν πενταετή διάρκεια και η έναρξη της πρώτης προγραμματικής περιόδου ορίζεται η 1η Ιανουαρίου 2021.
Βασικοί στόχοι του ΕΠΑ 2021-2025 είναι:
1.Έξυπνη Ανάπτυξη με έμφαση στην καινοτομία και επιχειρηματικότητα, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.
2.Πράσινη Ανάπτυξη με μέριμνα την ορθή διαχείριση των πόρων την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον, η αλλαγή του κλίματος αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση, την μετάβαση σε κυκλική οικονομία και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
3.Κοινωνική Ανάπτυξη. Η μεγέθυνση της οικονομίας πρέπει να οδηγεί στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για το σύνολο της κοινωνίας, με μέριμνα για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Δίνεται έμφαση στην κοινωνική συνοχή, την απασχόληση, την Παιδεία, την Υγεία και τον αθλητισμό.
4.Ανάπτυξη Υποδομών και ειδικότερα: Ανάπτυξη, βελτίωση και εκσυγχρονισμός των δικτύων των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
5.Εξωστρέφεια με έμφαση στη βιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό.
Σημειώνεται ότι οι πόροι του ΕΠΑ για την 1η Προγραμματική Περίοδο 2021-2025 ανέρχονται σε 10 δισ. ευρώ, το οποίο δύναται να τροποποιηθεί κατά τη διάρκεια της Προγραμματικής Περιόδου.
6.Έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνου Χατζηδάκη.
Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε επίσης το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) 2020-2030, που αποτελεί υποχρέωση των κρατών μελών της Ε.Ε.. Αφορά περίοδο δέκα ετών, θα αξιολογείται κάθε πέντε χρόνια και, εφόσον απαιτείται, θα αναθεωρείται. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κινεί τη διαδικασία έγκρισης του νέου ΕΣΔΑ νωρίτερα, διότι οι επιδόσεις της χώρας στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τέτοιες, που την έφεραν στη 2η χειρότερη επίδοση των δεικτών ανακύκλωσης και ταφής (20% ανακύκλωση – 80% ταφή, έναντι 77,5% – 22,5% αντίστοιχα που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος).
Το ΕΣΔΑ 2020-2030 παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο και στη συνέχεια, υπήρξε ευρύτατη διαβούλευση με τους συλλογικούς φορείς της οικονομίας και τους μελετητές. Τα βασικά σημεία του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων περιλαμβάνουν, εμπροσθοβαρή στόχο μείωσης της υγειονομικής ταφής των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, σε ποσοστό μικρότερο του 10% το 2030, φέρνοντας τον συγκεκριμένο στόχο πέντε χρόνια νωρίτερα από τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις (10% το 2035). Πρόβλεψη στόχων ανακύκλωσης, (55% έως το 2025), που θα επιτευχθούν με την καθολική ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων στο τέλος του 2022 και με την ανάπτυξη δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Ενθάρρυνση δημοσίων φορέων για την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ, σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης των αποβλήτων. Ευαισθητοποίηση των πολιτών στην ανακύκλωση. Εφαρμογή στην πράξη της αρχής «Πληρώνω Όσο Πετάω» και επιβολή τέλους ταφής στα απόβλητα που οδηγούνται σε ταφή. Δημιουργία επαρκούς εθνικού δικτύου μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων (ΜΕΑ). Σήμερα λειτουργούν μόλις 5 μονάδες. Προβλέπονται άλλες 38 μονάδες μέχρι το τέλος του 2023 (ολοκλήρωση ή στάδιο κατασκευής). Δημιουργία επαρκούς εθνικού δικτύου μονάδων διαχείρισης βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ), πέραν των ΜΕΑ που έχουν ξεχωριστό ρεύμα για τα βιοαπόβλητα. Σήμερα λειτουργούν μόλις 4 μονάδες και προβλέπονται άλλες 30 – 35 μονάδες, μέχρι το τέλος του 2023. Ενεργειακή αξιοποίηση, με προώθηση της παραγωγής εναλλακτικών καυσίμων από τα υπολείμματα των ΜΕΑ και των ΚΔΑΥ για την παραγωγή δευτερογενούς εναλλακτικού καυσίμου, ώστε η χώρα να μπορέσει να επιτύχει τη μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή, κάτω από 10%. Ενίσχυση και αναβάθμιση των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ). Ανάπτυξη δικτύου συλλογής βιοαποδομήσιμων αποβλήτων γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης, ώστε να επωφεληθεί η γεωργία από την παραγωγή ζωοτροφών, καθώς και παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο/ βιομάζα. Προώθηση της χωριστής συλλογής και ανάκτησης των πλαστικών γεωργοκτηνοτροφικής προέλευσης. Δημιουργία προγράμματος για την παρακολούθηση της διαχείρισης των γεωκτηνοτροφικών αποβλήτων. Δημιουργία και οργάνωση χώρων υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) μέχρι το 2022-23, η ανυπαρξία των οποίων έχει οδηγήσει στην επιβολή υψηλών προστίμων εις βάρος της χώρας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Έλεγχος στη συλλογή των ιατρικών αποβλήτων μικρών νοσοκομειακών μονάδων και ιδιαίτερα των ιατρείων, κτηνιατρείων και οδοντιατρείων, ώστε να μην καταλήγουν στους ΧΥΤΑ.
7.Ενημέρωση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενημέρωσε το Υπουργικό Συμβούλιο για την κατασκευή νέου και την αναβάθμιση-επισκευή του υφιστάμενου τεχνητού εμποδίου και των συνοδών έργων κατά μήκος της οριογραμμής της ελληνοτουρκικής μεθορίου στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.
Αναφέρθηκε στην απόπειρα παράνομης εισβολής, από 28.02.2020 έως 28.03.2020 μεγάλου αριθμού ατόμων από διάφορα σημεία των ποτάμιων και χερσαίων συνόρων του Έβρου την οποία απέτρεψαν δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού. Στην επιτυχία αυτή συνέβαλαν: Πρώτον η ύπαρξη του υφιστάμενου φράχτη που κατασκευάστηκε το 2012. Και δεύτερον η άριστη συνεργασία των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνικού Στρατού, με τη συνδρομή και στελεχών του Πυροσβεστικού Σώματος, του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX. Κοινή διαπίστωση αυτών των Σωμάτων είναι ότι υφίσταται ανάγκη για νέο τεχνητό εμπόδιο, νέο φράχτη, στα ευάλωτα σημεία των χερσαίων τμημάτων της ελληνοτουρκικής μεθορίου. Η διαπίστωση αυτής της ανάγκης οδήγησε στην απόφαση για ενίσχυση του υφιστάμενου και κατασκευή νέου τεχνητού εμποδίου με πολλαπλό χαρακτήρα.
Πρώτον, θα συμβάλει στην άμυνα της χώρας και στην προστασία των συνόρων μας. Δεύτερον, θα λειτουργήσει και ως αντιπλημμυρικό έργο. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύονται οι τοπικές καλλιέργειες αλλά και οι γειτονικοί οικισμοί από πλημμυρικά φαινόμενα που συχνά σημειώνονται στην περιοχή. Θα εκτελεστούν επίσης χωματουργικά έργα και θα δημιουργηθούν νέοι δρόμοι που θα εξυπηρετούν τον Ελληνικό Στρατό και την Ελληνική Αστυνομία και θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι έχουν καλλιέργειες κατά μήκος του ποταμού. Επιπλέον, σε πολλά σημεία του νέου φράχτη δημιουργούνται νέα αναχώματα αντιστήριξης ώστε να δοθεί η δυνατότητα συντήρησης και επιτήρησής του.
Το έργο κατασκευής έχουν αναλάβει από κοινού οι 4 από τις 5 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας. Το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται σε 63 εκατομμύρια ευρώ περίπου και η παράδοσή του θα γίνει τμηματικά σε διάστημα 5 έως 8 μηνών από σήμερα.
8.Επιλογή Αντιπροέδρου Συμβουλίου της Επικρατείας.
Κατόπιν εισήγησης του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, το Υπουργικό Συμβούλιο επέλεξε ως Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Σύμβουλο Επικρατείας κ. Γεώργιο Τσιμέκα.
9.Κλήρωση για τον καθορισμό της θητείας των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εισηγητής Υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος.
Κατόπιν κλήρωσης που διεξήχθη, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 88 του ν. 4622/2019, μέλη με τριετή θητεία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας εκλέχθηκαν η κυρία Μαρία Γαβουνέλη και ο κ. Νικόλαος Δουλαδίρης, ενώ μέλη με πενταετή θητεία ο κ. Βασίλειος Κουγέας και ο κ. Ανδρέας Παπαστάμου.