Τρέχων Άρθρο
Βερολίνο – Μαρτυρίες για την Κατοχή στην Ελλάδα
Οι μάρτυρες της ναζιστική κατοχικής περιόδου Ευστάθιος Χαϊτίδης και Αργύρης Σφουντούρης.

Βερολίνο – Μαρτυρίες για την Κατοχή στην Ελλάδα

Το νέο ψηφιακό αρχείο με μαρτυρίες για την Κατοχή στην Ελλάδα (1941-1944) παρουσιάστηκε στις 23 Απριλίου 2018 στο Κέντρο Τεκμηρίωσης Τοπογραφία του Τρόμου στο Βερολίνο.

Το αρχείο συγκροτήθηκε από επιστημονική ομάδα Γερμανών και Ελλήνων ερευνητών στο Κέντρο Ψηφιακών Συστημάτων (CeDiS) του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου, υπό την καθοδήγηση του επίτιμου καθηγητή Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας και διευθυντή του CeDiS, Δρ. Νικολάου Αποστολόπουλου, σε συνεργασία με τον Δρα Χάγκεν Φλάισερ, ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το αρχείο περιλαμβάνει 90 βιντεοσκοπημένες συνεντεύξεις με βιωματικές εξιστορήσεις Ελλήνων, που έζησαν τα γεγονότα της περιόδου της Κατοχής της Ελλάδας από την εθνικοσοσιαλιστική Γερμανία. Εκτός από τα βίντεο, η συλλογή περιλαμβάνει καταγεγραμμένες αφηγήσεις, φωτογραφίες, ντοκουμέντα και άλλο συνοδευτικό υλικό.

Χαιρετισμούς στην εκδήλωση απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών M. Roth, o Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και Διά Βίου Μάθησης Παυσανίας Παπαγεωργίου, ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Γερμανία Θ. Δασκαρόλης και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Γιοακίμ Γκάουκ.

Μετά την παρουσίαση του ψηφιακού αρχείου το πολυάριθμο κοινό είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους μάρτυρες της ναζιστικής κατοχικής περιόδου Ευστάθιο Χαϊτίδη και Αργύρη Σφουντούρη.

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Βερολίνου υποστήριξε την εκδήλωση με την επικοινωνιακή προβολή της στα γερμανικά ΜΜΕ και άλλους διαμορφωτές της κοινής γνώμης.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr