Τρέχων Άρθρο
ΤΙΡΑΝΑ – Eκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδος για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

ΤΙΡΑΝΑ – Eκδήλωση της Πρεσβείας της Ελλάδος για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου

Η Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα την Παρασκευή, 24 Μαρτίου διοργάνωσε εκδήλωση για τον εορτασμό της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου στο Tirana Plaza Hotel. Στην εκδήλωση η χορωδία του Αρσακείου Σχολείου Τιράνων έψαλε τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδος και Αλβανίας.

Παρευρέθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Δυρραχίου, Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κ.κ. Αναστάσιος, ο Πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Fatmir Mediu και ο Πρόεδρος του ΚΕΑΔ, Ευάγγελος Ντούλες.
Σημαντική εκπροσώπηση υπήρξε από πλευράς αλβανικής Κυβερνήσεως. Παρέστησαν οι Υπουργοί: Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, Κλάϊντα Γκιόσα, Πολιτισμού, Μιρέλα Κουμπάρο, η Υπουργός Καινοτομίας, Μιλένα Χαρίτο, καθώς και oι Υφυπουργοί: Εξωτερικών, Αμύνης, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος.
Από την αλβανική Βουλή παρευρέθησαν η Αντιπρόεδρος, Βαλεντίνα Λέσκαϊ, η Πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας Εξωτερικής Πολιτικής, Αρτα Ντάντε, ο Αρχηγός Κ.Ο. και Πρόεδρος Εθνικής Συνέλευσης, Γκραμός Ρούτσι, o πρώην ΥΠΕΞ, Αλντο Μπούμτσι , ο Αντρέας Μάρτιος και η Γιορίντα Ταμπάκου.
Υπήρξε υψηλή συμμετοχή στελεχών αλβανικού ΥΠΕΞ. Από την διπλωματική κοινότητα παρευρέθησαν το σύνολο των Πρέσβεων, καθώς και πλήθος Συμβούλων Πρεσβειών.
Παρέστησαν πρώην βουλευτές του ΚΕΑΔ, Θωμάς ΜήτσιοςΚώστας Μπάρκας, Χρήστος Γκότσης(Πρόεδρος Ένωσης Βλάχων), εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και της Ελληνικής Μειονότητας. Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση προσέδωσε η παρουσία, για πρώτη φορά, των μαθητών του Ελληνικού Σχολείου Όμηρος Χειμάρρας.
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και σημαντικοί εκπρόσωποι Ελληνικών, Ομογενειακών και Αλβανικών Επιχειρήσεων, και αλβανικών Μ.Μ.Ε.

Κατά το χαιρετιστήριο μήνυμα της, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αλβανία, κυρία Ελένη Σουρανή, απευθυνόμενη στους παρισταμένους, αναφέρθηκε στη σημασία της εθνικής παλιγγενεσίας για τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου εθνικού κράτους στην περιοχή και επεσήμανε τις στενές σχέσεις του ελληνικού με τον αλβανικό λαό καθώς και την σταθερή στήριξη που η Ελλάδα παρέσχε στην Αλβανία από το 1991 μέχρι σήμερα.

«Στο εθνικό μας ημερολόγιο, η 25η Μαρτίου του 1821 σηματοδοτεί την παλιγγενεσία του Έθνους μας μετά από 4 αιώνες ξένης κατοχής. Όλες οι δυνάμεις του ελληνικού έθνους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της διασποράς, κινητοποιήθηκαν για να προετοιμάσουν την επανάσταση, την αναγέννηση του έθνους, με ένα κοινό σύνθημα «Ελευθερία ή θάνατος». Ο τιτάνιος αγώνας κινητοποίησε επίσης ένα τεράστιο φιλελληνικό κίνημα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Εννιά χρόνια αργότερα, η Ελλάδα εντάχθηκε στην κοινότητα των ελεύθερων εθνών, και έγινε το πρώτο ανεξάρτητο εθνικό κράτος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στους δύο αιώνες της Ανεξαρτησίας της, η Ελλάδα γνώρισε καταστροφές και πολέμους, αλλά και ένδοξες μέρες και περιόδους ευημερίας. Σε όλες τις περιπτώσεις, η 25η Μαρτίου ήταν η πηγή από την οποία αντλήσαμε δύναμη και αντοχή να συνεχίσουμε την πορεία μας στην ιστορία.
Εφέτος, η 25η Μαρτίου σηματοδοτεί και μια δεύτερη σημαντική ημερομηνία, την υπογραφή, το 1957 της Συνθήκης της Ρώμης, της ιδρυτικής πράξης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, στην οποία η Ελλάδα προσχώρησε το 1981, αποτελώντας έτσι το δέκατο μέλος της τότε ΕΟΚ και νυν ΕΕ. Η άρρηκτη σχέση της Ευρώπης με την Ελλάδα αποτυπώνεται στη φράση του πρώην Γάλλου προέδρου Βαλερί Ζισκάρ Ντ Εστέν “Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα είναι σαν ένα παιδί χωρίς πιστοποιητικό γεννήσεως”.

Τα τελευταία 25 χρόνια στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους φίλους Αλβανούς, και σε περιόδους δοκιμασίας και σε καλές στιγμές. Η Ελλάδα είναι ειλικρινής και σταθερός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της Αλβανίας, όπως άλλωστε στήριξε και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Η Ελλάδα έχει συμβάλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στην οικονομική ανάπτυξη της Αλβανίας, ως ο διαχρονικά μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα, ένδειξη εμπιστοσύνης προς τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Αλβανίας και ιδιαίτερα του αλβανικού λαού. Τα εμβάσματα των 700.000 Αλβανών μεταναστών από την Ελλάδα είναι με διαφορά τα περισσότερα. Οι ισχυρές ανθρώπινες σχέσεις είναι μια ανεκτίμητη πηγή φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Η γηγενής Εθνική Ελληνική Μειονότητα, η οποία αποτελεί πολύτιμο τμήμα του ελληνικού έθνους, είναι επίσης ένα προοδευτικό και δυναμικό τμήμα της αλβανικής κοινωνίας. Οι δεσμοί που ενώνουν τους δύο λαούς και τις δύο χώρες είναι πάρα πολλοί για να απαριθμηθούν. Είμαστε γείτονες, είμαστε φίλοι, είμαστε σύμμαχοι και στρατηγικοί εταίροι. Αυτό είναι μια πραγματικότητα σήμερα και η βάση για το μέλλον.»

Απευθυνόμενη ιδιαίτερα προς τους Έλληνες παρισταμένους, η Πρέσβυς τόνισε την αξία της ενότητας και της εθνικής ομοψυχίας «Το ’21 πάντοτε μας εμπνέει και ανανεώνει την πίστη μας στην ικανότητα του ελληνισμού να επιβιώνει ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες. Μας θυμίζει ότι τίποτε δεν μας χαρίστηκε κι ότι «θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Στην ιστορία μας πληρώσαμε ακριβά τις διαμάχες, τις διχόνοιες και τους Εφιάλτες, που δυστυχώς πάντοτε παραμονεύουν. Ενωμένοι όμως πετύχαμε πολλά. Μαζί μπορούμε να υπερβούμε κάθε κρίση, κάθε δυσκολία, κάθε πρόκληση.»

Το Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Τιράνων μερίμνησε μεταξύ άλλων για το επικοινωνιακό σκέλος της εκδήλωσης, την οποία καλύψαν κεντρικά δελτία ειδήσεων μεγάλων τ/σ (όπως Vizion Plus, Ora News, News 24, abc News) και σημαντικές ε/φ της Αλβανίας (όπως Panorama, Dita, Koha Jone, Gazeta express) ενώ ειδικό αφιέρωμα πρόκειται να παρουσιαστεί από τον θεματικό τ/σ In Tv.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr