Τρέχων Άρθρο
Τιμητική διάκριση στον Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί

Τιμητική διάκριση στον Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί

Ο “δικός μας” Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί, δημοσιογράφος της ΓΓΕΕ, βραβεύτηκε στο πλαίσιο του Διαπολιτισμικού Μεσογειακού Προγράμματος που αναπτύσσει το Κέντρο Βαλένθια – Μεσόγειος της UNESCO. Ο Πρόεδρός του, Ραφαέλ Μονθό, θέλησε να συγχαρεί τον συγγραφέα για το βιβλίο του “Αζάντ με λένε”, που μας μαθαίνει πως ο πολιτισμός δεν έχει σύνορα, η ανθρώπινη αγωνία για μια καλύτερη ζωή δεν τελειώνει και η ελπίδα μπορεί να αποδειχθεί ισχυρότερη από τις δυσκολίες της ζωής ενός μετανάστη που παλεύει και ονειρεύεται.

Αναγνωρίστηκε επίσης το  μεταφραστικό έργο της Βασιλικής Βρούτση, η οποία κατάφερε να μεταδώσει σε άπταιστα ισπανικά την ιστορία του Αζάντ που εγκατέλειψε την πατρίδα του, ολόκληρο τον κόσμο του, για να αναζητήσει αξιοπρέπεια και προοπτική σε άλλα μέρα.

Η UNESCO είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια για ειρήνη και στην προώθηση των αρχών της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού. Γι αυτό και απένειμε την τιμητική διάκριση στον Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί και στην Βασιλική Βρούτση που συνεργάστηκαν για να μας προσφέρουν μια μαρτυρία πόνου και ελπίδας, δραματικά επίκαιρη και απόλυτα οικουμενική.

Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε στην δεκαετία του ΄50 στο Κουρδιστάν της Τουρκίας, σπούδασε στην Άγκυρα και αργότερα στην Κωνσταντινούπολη.Εντάχθηκε και αγωνίστηκε στην πρώτη γραμμή του Κουρδικού Κινήματος, κυνηγήθηκε για την αγωνιστική και την πολιτική του δραστηριότητα, βασανίστηκε και φυλακίστηκε. Το 1984 διέφυγε και ήρθε στη χώρα μας, όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.

Στην Ελλάδα ο Τζεμίλ Τουράν πλούτισε την δημοσιογραφία αλλά και τον κόσμο των γραμμάτων.  Αφηγήθηκε την πολυτάραχη ζωή του και τις διώξεις στον Νίκο Κάσδαγλη και το αποτέλεσμα ήταν ένα συγκινητικό βιβλίο «Το Αραράτ αστράφτει» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κέδρος. Το 2001 εκδόθηκε το πρώτο του μυθιστόρημα «Το ματωμένο χιονολούλουδο» από τις εκδόσεις Καστανιώτη και ακολούθησαν πολλά άλλα. Κάποια από αυτά μεταφράστηκαν και σε άλλες γλώσσες και πρόσφατα στα κουρδικά και στα τούρκικα.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr