Τρέχων Άρθρο
Ισπανία – Τιμητική διάκριση στον Τζεμίλ Τουράν
Φωτογραφία του Τζεμίλ Τουράν

Ισπανία – Τιμητική διάκριση στον Τζεμίλ Τουράν

Η τιμητική διάκριση του επίτιμου ακαδημαϊκού απονεμήθηκε από τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Ανθρωπιστικών Επιστημών της Ισπανίας στον κούρδο συγγραφέα και δημοσιογράφο Τζεμίλ Τουράν Μπαζιντί, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

Αφορμή για τη βράβευσή του αποτέλεσε το βιβλίο του με τίτλο «Αζάντ με λένε», το οποίο μεταφράστηκε στην ισπανική γλώσσα από την ελληνίδα μεταφράστρια Βασιλική Βρούτση. Όμως, όπως τόνισε και στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Χοσέ Όγιο Ροδρίγο, κατά την τελετή αναγόρευσης, που πραγματοποιήθηκε στη Βαλένθια, στις 27 Οκτωβρίου 2018, ο Τζεμίλ Τουράν αξιολογήθηκε όχι μόνο για την προσφορά του στα γράμματα και τον πολιτισμό, αλλά και «για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη διαπολιτισμική αποστολή του». Επιπλέον, «ως δημοσιογράφος συμβάλλει στην επικοινωνία και την περιγραφή της κοινωνικής πραγματικότητας», πρόσθεσε ο Χοσέ Όγιο Ροδρίγο.

Ο Τζεμίλ Τουράν γεννήθηκε στην Τουρκία, στην περιοχή Σερχάτ του Αραράτ. Συμμετείχε ενεργά στο κίνημα ανεξαρτησίας των Κούρδων, διώχθηκε για τη δράση του και τη δεκαετία του ’80 ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Έκτοτε ζει εδώ και έχει αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Έχει συνεργαστεί με πολλές έγκριτες ελληνικές εφημερίδες, εργάζεται ως δημοσιογράφος στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και έχει εκδώσει στα ελληνικά πολλά βιβλία στα οποία αφηγείται ιστορίες και γεγονότα που έχουν ως υπόβαθρο τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και τον αγώνα του κουρδικού λαού.

Με μια λιτή δήλωση ευχαρίστησε τη Διεθνή Ακαδημία Επιστημών, Τεχνολογίας, Εκπαίδευσης και Ανθρωπιστικών Επιστημών για το τιμητικό αξίωμα που του απένειμε, τονίζοντας τη μεγάλη του συγκίνηση, «γιατί μέσω των βιβλίων μου ακούστηκε για άλλη μια φορά η φωνή ελευθερίας και ανεξαρτησίας του κουρδικού λαού. Υπάρχει ελπίδα μόνο αν ακούσουμε όλοι τις κραυγές από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το κλάμα των παιδιών για το ματαιωμένο αύριο».

Με δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Γιώργος Φλωρεντής, εξέφρασε το κοινό αίσθημα ικανοποίησης όλων των εργαζομένων στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας για την αναγνώριση που επιφυλάχθηκε στον «δικό μας» Τζεμίλ, τονίζοντας ότι «εμείς που τον γνωρίζουμε, του ευχόμαστε από καρδιάς όχι μόνο κι άλλες διακρίσεις, αλλά να πραγματωθεί η επιθυμία του για μια ελεύθερη και ειρηνική πατρίδα».

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr