Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του MEGA «LIVE NEWS»
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή του MEGA «LIVE NEWS» με τον δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να έχουμε κυβερνητική κρίση; Φοβάστε αποχωρήσεις βουλευτών, να ακολουθήσουν τον πρώην πρωθυπουργό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπα στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών ότι ο κ. Σαμαράς παρά την πολύ δύσκολη εμπειρία και του ιδίου και της παράταξης στην προσπάθεια να σώσει τη χώρα του ’12 – ’15 επέλεξε, αντί να δει το ’24 και πιο μετά, το μέλλον, γύρισε πίσω να κοιτάξει το ’93. Όμως η Ελλάδα του 2024, η Ευρώπη του 2024, ο κόσμος του 2024 δεν έχει καμία σχέση με το 1993. Και ειδικά για τη χώρα μας, όλοι μας και οι βουλευτές μας πολύ περισσότερο, πολλοί εκ των οποίων είναι και έμπειρα στελέχη που έχουν περάσει αρκετά στη Βουλή, έχουν δει τα τελευταία χρόνια πόσο σημαντική είναι μία έννοια, μία φράση, ένας όρος: η πολιτική σταθερότητα. Και ξέρετε, η πολιτική σταθερότητα που είναι ζητούμενο σχεδόν για όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης ή τουλάχιστον για τις περισσότερες κραταιές δυνάμεις δεν είναι κάτι από μόνο του σημαντικό. Αλλά είναι η πιο σημαντική προϋπόθεση για όλα τα υπόλοιπα. Οπότε, όταν είπα ότι δεν έχουμε βουλευτές οι οποίοι μπορεί να παίξουν το ρόλο που έπαιξαν κάποιοι άλλοι βουλευτές το 1993, δεν το είπα γιατί έπρεπε να το πω. Το είπα γιατί, καταρχάς, μιλάω μαζί τους. Είχα την τιμή ως γραμματέας του κόμματος να δω πόσο κομβικό ρόλο διαδραμάτισε η κοινοβουλευτική ομάδα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν έχετε φόβο αποχωρήσεων βουλευτών.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είναι μόνον, δεν έχουμε φόβο. Η Νέα Δημοκρατία άντεξε πενήντα χρόνια με πάρα πολύ δύσκολες εποχές ως το μόνο κόμμα, η μόνη παράταξη η οποία έμεινε μεγάλη. Και στα πάνω της και στα κάτω της παρέμεινε ένα κόμμα εξουσίας, ένας από τους σταθερούς πόλους. Δεν έκανε λάθη; Έκανε λάθη. Δεν περάσαμε δύσκολα; Περάσαμε δύσκολα. Ποτέ δεν έβαλε το εγώ, το προσωπικό συμφέρον, πάνω από το συμφέρον της χώρας. Αυτή τη στιγμή λοιπόν οποιαδήποτε συζήτηση για εκλογές, είναι εθνικά επιζήμια και δεν πρόκειται να έχουμε καμία τέτοια συζήτηση. Η κοινοβουλευτική μας ομάδα που δεν αποτελείται από βουλευτές πολλών ταχυτήτων, δεν ανήκουν κάπου οι βουλευτές. Οι βουλευτές ανήκουν στους ψηφοφόρους τους, στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών, έχουν μία υποχρέωση, ένα καθήκον το οποίο το αντιλαμβάνονται καθημερινά. Να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα με πρώτο τον Πρωθυπουργό και αυτό θα κάνουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το είπε και ο Πρωθυπουργός βέβαια εγγυάστε την πολιτική σταθερότητα. Εκλογές το ’27.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δείτε τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, να μείνουμε σε αυτά, μην πάμε την κουβέντα εκεί.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι χρέος μας πάνω σε αυτή την πολιτική σταθερότητα και πάνω σε αυτά τα δυόμιση χρόνια, να προχωρήσουμε όλα τα υπόλοιπα που περιμένουν οι πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκλογές το ’27;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Αντώνης Σαμαράς γιατί κατά την γνώμη σας έχει αυτήν την πορεία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν το λέω μόνο από σεβασμό στο παρελθόν του, στην πορεία του στο γεγονός ότι έχει υπάρξει Πρόεδρος του κόμματος που ανήκω από μικρό παιδί και Πρωθυπουργός της χώρα μας. Δεν είμαι αυτός που θα αναλύσει έναν άλλο πολιτικό, πολλώ δε μάλλον έναν Πρωθυπουργό. Εγώ θα σας πω ότι η συμπεριφορά αυτή δεν τιμά τον αγώνα του ιδίου και όλων υμών που τον υπηρετήσαμε, όπως και όλους τους υπόλοιπους Προέδρους και αδικεί, θα έλεγα, όλο αυτό. Ξέρετε, έχω την αίσθηση ότι συζητάμε, βιώνουμε μία κατάσταση η οποία δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, ούτε να φεύγει από το κόμμα ένας πρώην Πρόεδρός του, η οποία βασίζεται σε κάτι το οποίο δεν έχει συμβεί, στην πραγματικότητα, ποτέ. Σε μία εικασία, σε μία διακίνηση fake news, σε μία διαστρέβλωση μιας πολιτικής η οποία είναι ακριβώς αντίθετη. Και αναφέρομαι κυρίως, στα εξωτερικά και βέβαια σε πολλά αυτά άλλα που αμφισβήτησε, με ευθείες βολές και ανοίκειες εκφράσεις και προσβολές ο κύριος Σαμαράς. Την εποχή που η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή από ποτέ, δεν το λέω εγώ, δεν το λέει ο Πρωθυπουργός, φαίνεται στην εικόνα μας στο εξωτερικό, φαίνεται στον Έβρο, φαίνεται στα Rafale, φαίνεται στις Bellhara, φαίνεται στην διαχείριση μιας πολύ δύσκολης άσκησης, που έχει πολλές πιέσεις και η Ευρώπη και η Ελλάδα, του Μεταναστευτικού, φαίνεται σε όλα αυτά. Φαίνεται στο γεγονός ότι επιτέλους έχουμε επεμβάσεις στα Πανεπιστήμια, μην αρχίσω να τις απαριθμώ, και όλα αυτά τα βιώνουμε. Δηλαδή δεν μπορεί να λες ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα, όταν κανείς, ούτε ο κύριος Σαμαράς, ούτε οι προκάτοχοι του, αλλά πολλώ δε μάλλον αυτή η Κυβέρνηση, δεν έχει βάλει, έστω στο τραπέζι, ζητήματα κόκκινων γραμμών, ζητήματα κυριαρχίας. Ποιος, ο Πρωθυπουργός, ο υπουργός Εξωτερικών, ποιος μίλησε ποτέ για αμφισβήτηση ζητημάτων κυριαρχίας; Ποιος άλλος είπε, οποιοσδήποτε, ας μας δείξει κάποιος έναν από την κυβέρνηση αυτή, και εγώ δεν λέω από τις προηγούμενες, από καμία κυβέρνηση, ότι είπε ότι υπάρχει οποιαδήποτε άλλη διαφορά πέραν της μίας που έχουμε με την Τουρκία για τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Καθόμαστε και συζητάμε για κάτι για το οποίο δεν ισχύει και μάλιστα η Κυβέρνηση κάνει το αντίθετο. Να υπήρχε κάποια σημαντική πολιτική διαφορά, κύριε Ευαγγελάτο, να κάτσουμε να την συζητήσουμε. Υπάρχουν διαφορές στην πολιτική και πολλές φορές και οι βουλευτές μας, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …αυτό κάνει και την απορία μου μεγαλύτερη, γιατί είναι σίγουρο ότι κάποιοι φίλοι της ΝΔ, κάποιοι ψηφοφόροι σας αισθάνονται πικραμένοι με την έννοια ότι ένας πρώην Πρωθυπουργός, τον οποίο έχουν ψηφίσει, χειροκροτήσει, στηρίξει είναι εκτός
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και δεν το μετανιώνουμε αυτό κι νομίζω ότι και εκείνοι δεν το μετανιώνουν, έχει συνέχεια η Νέα Δημοκρατία και δεν ακυρώνει την ιστορία της κανένας. Και θα συνεχίζουμε να είμαστε υπερήφανοι για όλα τα κομμάτια τις Ιστορίας, και τις δύσκολες στιγμές. Όμως θα σας πω κάτι, το οποίο το πιστεύω πάρα πολύ. Σας είπα πριν για το τι κάνει η Κυβέρνηση στην εξωτερική πολιτική. Αυτό είναι η συνέχεια όσων γίνονταν και επί των ημερών του κυρίου Σαμαρά. Ξεκίνησε το μακρινό 1974. Να θυμίσουμε τι είχε γίνει τότε; Ήταν η εισβολή στην Κύπρο. Παρά τα όσα συνέβησαν, τα όσα πέρασε η Κύπρος μας, υπήρχαν συνομιλίες του Εθνάρχη με τον Ντεμιρέλ. Ήταν προδότης ένας από τους πιο πατριώτες πολιτικούς όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής; Και ο κύριος Σαμαράς έκανε τέσσερις συναντήσεις, επί των ημερών του, με τον ίδιο τον κύριο Ερντογάν. Και έξι κύκλοι έγιναν διερευνητικών επαφών. Να θυμίσω ότι και τότε υπήρχαν εναέριες παραβιάσεις και τότε υπήρχαν συζητήσεις από την άλλη πλευρά για «γκρίζες ζώνες», όμως και τότε πολύ καλά έκανε οι κύριος Σαμαράς και ο τότε υπουργός Εξωτερικών ο κύριος Βενιζέλος. Αυτό κάνει τώρα η Ελλάδα, συνομιλούμε. Συνομιλούμε δεν σημαίνει ότι υποχωρούμε, συνομιλούμε σημαίνει διεκδικούμε, όπως κάνουν όλα τα σοβαρά κράτη, και η Ελλάδα ναι, μέσα από αυτές τις συνομιλίες κέρδισε κιόλας. Και θα συνεχίσει να διεκδικεί και θα συνεχίσει ψηλώνει και θα συνεχίσει να μεγαλώνει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αισθάνεστε ότι μπορεί ο πρώην Πρωθυπουργός να φτιάξει ένα νέο πολιτικό φορέα, να διεκδικήσει την ψήφο, ας πούμε, στις επόμενες εκλογές, να παίξει το ρόλο του δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για το αν θα κάνει κόμμα ή σχηματισμό ή φόρουμ ή οτιδήποτε, ο οποιοσδήποτε άλλος, δεν είναι δική μου δουλειά να απαντήσω ούτε της Νέας Δημοκρατίας, ούτε του Πρωθυπουργού. Εγώ θα σας πω ότι ο κόσμος δεν νομίζω ότι χρειάζεται πολλά κόμματα. Δικαίωμα του καθενός να εκφραστεί όπως θέλεις στη Δημοκρατία έχουμε… -χρειάζεται λύσεις και είδαμε τα προηγούμενα χρόνια, ότι όλοι αυτοί οι σχηματισμοί, του ενός άκρου, πολλές φορές που ενώθηκε το ένα άκρο με το άλλο άκρο, λύσεις δεν έδωσαν. Κρίσεις έφεραν. Εγώ λοιπόν λέω κάτι. Επειδή μιλάμε και για την περιβόητη δεξιά ατζέντα. Ας κάνουμε λίγο την άσκηση, αν αυτά τα οποία κάνει η Κυβέρνηση αυτή, την ασφάλεια, με την πολύ μεγάλη εγκληματικότητα που υπάρχει, αλλά αντιμετωπίζεται πλέον, με την αυστηροποίηση τόσες φορές του Ποινικού Κώδικα, με το γεγονός ότι πλέον υπάρχουν κανόνες και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, με το ότι από 130 δομές έχουμε 30 δομές σε αυτή τη χώρα και από 93.000 διαμένοντες έχουμε περίπου 30.000…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλάω για τον γάμο των ομόφυλων, ο κ. Σαμαράς ήτανε δριμύτατος εναντίον του και τοποθετεί εκεί την δική του διαφωνία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βεβαίως. Καταρχάς υπάρχει μία, έτσι συζήτηση τελευταίες μέρες περί “woke” ατζέντας και μάλιστα κάποιοι είπαν ότι ο Πρωθυπουργός, έκανε λέει «κωλοτούμπα», αυτό που είπε την προηγούμενη εβδομάδα. Ξέρουν ότι ο Ντ. Τραμπ, ο οποίος πολέμησε την “woke” ατζέντα, όπως και εμείς είμαστε απέναντι στην “woke” ατζέντα, ήταν υπέρ του γάμου των ομόφυλων, από το 2016; Δεν έχει σχέση το ένα με το άλλο. Είναι άλλο πράγμα να είσαι απέναντι στην «τυραννία» κάποιων μειοψηφιών, που πρέπει να είμαστε και είναι άλλο πράγμα να είσαι και απέναντι στην «τυραννία» της πλειοψηφίας. Είναι άλλο πράγμα να μη θες να έχεις παιδιά δύο ταχυτήτων και είναι άλλο πράγμα να θες να υιοθετήσεις μία υπερβολή, που ναι, κούρασε τον κόσμο, στεναχώρησε τον κόσμο, εξόργισε τον κόσμο, κάποιοι πήγαν να μας πουν ότι μπορεί να είναι, να προσδιορίζονται ακόμα και ως κινητό ή ως κομοδίνο. Δικαίωμά τους να το λένε, αλλά δεν μπορεί να το υιοθετεί αυτό ένα κράτος και ναι, είμαστε απέναντι σε αυτή την ατζέντα. Και αυτό δεν είναι «κωλοτούμπα», ίσως υπήρξε μια διαστρέβλωση που θύμωσε κάποιον κόσμο και εγώ το καταλαβαίνω. Και πρέπει να μιλάμε στον κόσμο, να μιλάμε στους πολίτες, να μην θεωρούμε ότι τα ξέρουμε όλα και ότι ο κόσμος τα καταλαβαίνει όλα κατευθείαν, επειδή εμείς όλη μέρα ασχολούμαστε με αυτό. Οφείλουμε λοιπόν να μιλήσουμε στους πολίτες, αλλά για όνομα του Θεού, ακόμα και τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και τη δυσαρέσκεια που έχουν, γιατί έχουμε κάνει και εμείς λάθη. Κοιτάξτε να δείτε, η Ελλάδα δεν έγινε παράδεισος το 2024, αλλά έχουμε κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε δημιουργήσει μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας, έχουμε αυξήσει τους μισθούς, πρέπει να το κάνουμε κι άλλο, προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη την ζωή των πολιτών. Είναι καλύτερη από ότι ήταν το ’19. Αυτό λοιπόν, η μάχη, αυτός ο αγώνας μέσα σε κρίσεις, δεν έγινε μόνο από λίγους, έγινε από πολλούς. Μια προσπάθεια με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τους βουλευτές μας, τα ιστορικά μας στελέχη. Το θέμα είναι λοιπόν να προχωράει παρακάτω, σε αυτή την προσπάθεια.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κατανοητό. Βλέπετε κάποιους να εκτιμούν ότι αυτή η νίκη Τραμπ ή η πολύ δεξιά στροφή, σε κάποια κομμάτια της Ευρώπης, αποτελεί ευκαιρία; Θα βάζατε σε αυτό τον κύριο Σαμαρά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω ξανά το εξής; εκτός από τις ταμπέλες, οι οποίες έχουν κουράσει, θεωρώ ότι πρέπει να αφήσουμε στην άκρη και τα τσιτάτα. Δηλαδή τι είναι δεξιά πολιτική; Εγώ θεωρώ ότι κάποια πράγματα που κάποτε ήτανε ταμπού, τα ακουμπάγαμε και κάνανε «τζιζ», λέγαμε μην το πεις αυτό. Μην πεις για κατάργηση. Θυμάμαι όταν ήμουνα φοιτητής και προτείναμε την κατάργηση του ασύλου, φοβόμασταν αν θα φύγουμε ζωντανοί από τα πανεπιστήμια. Τώρα είναι αυτονόητο. Τώρα η σωστή κριτική που γίνεται στη Κυβέρνηση, ναι έχετε κάνει 50 επιχειρήσεις εκκένωσης, κάντε άλλες 50. Αυτά λοιπόν είναι τα αυτονόητα. Ναι, αν με ρωτάτε πρέπει όλη η Ευρώπη, η Ελλάδα το κάνει αυτό. Προστατεύει τα σύνορα της, επεμβαίνει στα πανεπιστήμια, εφαρμόζει μια δίκαιη πολιτική, αυτό πρέπει να το δει συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος όλος.
Ναι, πρέπει να μην έχουμε ταμπού. Πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο ο νόμος να ισχύει για όλους. Πρέπει να θεωρούμε αυτονόητο ότι δεν υπάρχουν άβατα και κάθε φορά που αυτό δεν το κάνουμε να ξέρουμε ότι πλέον ο κόσμος δεν έχει υπομονή, αλλά τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Αυτή η Κυβέρνηση κάνει πράγματα που δεν έγιναν για ολόκληρες δεκαετίες, πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα, θα κριθεί αυστηρά και είμαστε υπόλογοι μόνο από τους Έλληνες πολίτες. Μόνο σε αυτούς λογοδοτούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη στο σύνδεσμο https://youtu.be/J9lytDRvUjc?si=knVSGB-9lmOlpCX3