Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στη ZUERCHER ZEITUNG

Συνέντευξη του Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας Λ. Κρέτσου στη ZUERCHER ZEITUNG

NEUE ZÜRCHER ZEITUNG, 3.12.2015, σελ. 27 (ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ)

Τίτλος: «Ο Τσίπρας στριμώχνει το ‘μεγιστάνα των μέσων’»
Υπότιτλος: Η αριστερή ελληνική κυβέρνηση δημοπρατεί τις τηλεοπτικές άδειες και υπόσχεται διαφανή διαδικασία

Η ελληνική κυβέρνηση ανακαλύπτει τα πλεονεκτήματα του ανταγωνισμού. Ωστόσο, επικριτές τής καταλογίζουν πολιτικά κίνητρα.

Tου MARCO KAUFFMANN BOSSART, Αθήνα

Πριν από 25 χρόνια γεννήθηκε στην Ελλάδα η ιδιωτική τηλεόραση. Κι όμως 25 χρόνια αργότερα δεν υπάρχει μια τυπική διαδικασία δημοπρασίας για τις άδειες εκπομπής. Τα επτά κανάλια εθνικής εμβέλειας έπαιρναν προσωρινές εγκρίσεις ad hoc. Σ’ αυτό το σύστημα ένιωθαν άνετα οι βαρόνοι των ΜΜΕ – υποπτεύεται ο κυβερνητικός συνασπισμός των αριστερών λαϊκιστών και των εκπροσώπων της εθνικής δεξιάς. Έφερε ένα νόμο για τα ΜΜΕ που υπόσχεται διαφανή διαδικασία.

Επιχείρηση τιμωρίας για ιδιωτικούς σταθμούς;

Η Βουλή, που κυριαρχείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ενέκρινε το νομοσχέδιο τον Οκτώβριο. Το 2016 πρόκειται να δημοπρατηθούν οι άδειες για επτά σταθμούς εθνικής εμβέλειας, αλλά και οι άδειες για περισσότερους από 100 περιφερειακούς σταθμούς, όπως εξηγεί ο Λευτέρης Κρέτσος, επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας. Ως ένας από τους αρχιτέκτονες του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος ο Κρέτσος είναι πεπεισμένος ότι η δημοπρασία θα δημιουργήσει ένα ανταγωνιστικότερο περιβάλλον.

Μπορεί βέβαια να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ειδικά ένα αριστερό κόμμα, του οποίου το εκλογικό πρόγραμμα έβριθε αγωνιστικής ταξικής ρητορικής, εμφανίζεται ως πρωτοπόρος του ανταγωνισμού. Ο Κρέτσος δεν βλέπει καμία αντίφαση σ’ αυτό. Λέει ότι πάντα ήταν υπέρ της διαφάνειας στην οικονομία. Η συντηρητική αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα ότι προβάλλει ως πρόσχημα τη μεταρρύθμιση, ενώ το πραγματικό της κίνητρο είναι να τιμωρήσει τους ιδιωτικούς σταθμούς που ποτέ δεν έκρυψαν την αντιπάθειά τους για τον Τσίπρα.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή τον Ιανουάριο του 2015, η νέα Διοίκηση κινητοποιήθηκε άμεσα για να επαναλειτουργήσει η δημόσια τηλεόραση ΕΡΤ, που είχε κλείσει λόγω μέτρων λιτότητας και από τότε που ξανάνοιξε προκαλεί εντύπωση με τη φιλική για την κυβέρνηση ειδησεογραφία της. Οι ιδιωτικοί σταθμοί φοβούνται ότι ο υπεύθυνος για την παροχή των αδειών Υφυπουργός Νίκος Παππάς, έμπιστος του Τσίπρα, θα παίξει τον ρόλο της καλής νεράιδας με πολιτικά κριτήρια. Ο Κρέτσος απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες ως προπαγάνδα. Την τελευταία λέξη για τη διανομή των αδειών θα έχει – όπως λέει – μια επταμελής ρυθμιστική επιτροπή, το Εθνισκό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Το συμβούλιο θα πρέπει να εκλέγεται από μια κοινοβουλευτική επιτροπή, με πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5, ώστε να αποφεύγεται η πολιτικοποίηση του οργάνου.

Κατά το παρελθόν, τα μέλη του ΕΣΡ διασφάλιζαν τις θέσεις τους με αμφίβολα κριτήρια, υπαινίσσεται ο ανώτερος αξιωματούχος Κρέτσος. Ο Δημήτρης Ραπίδης, από την ελληνική δεξαμενή σκέψης “Briding Europe”, λέει ότι το ΕΣΡ ήταν απλά διεφθαρμένο. Η διαδικασία δημοπράτησης είναι διαφιλονικούμενη και λόγω των προϋποθέσεων τις οποίες πρέπει να πληρούν οι συμμετέχοντες. Οι επιχειρήσεις ΜΜΕ, που θέλουν να λάβουν δεκαετή άδεια εκπομπής, θα πρέπει να απασχολούν τουλάχιστον 400 άτομα. Ορισμένοι ειδικοί που παρακολουθούν τον κλάδο θεωρούν κάτι τέτοιο μη ρεαλιστικό, λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης και της συρρίκνωσης της διαφημιστικής αγοράς.

Στο μικροσκόπιο η φορολογική συμπεριφορά

Ο Κρέτσος αντιτείνει ότι όλοι οι σταθμοί που λειτουργούσαν μέχρι τώρα πληρούσαν αυτές τις ελάχιστες απαιτήσεις. Επιπλέον, θα ληφθούν υπόψη μόνον οι επιχειρήσεις, που δεν έχουν φορολογικά χρέη. Μια επιχείρηση που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις φορολογικές της υποχρεώσεις, δεν θα έχει δικαίωμα ύπαρξης, διαπιστώνει αποφασιστικά ο Κρέτσος.

Κεντρική προεκλογική υπόσχεση του Τσίπρα ήταν ότι θα θέσει στο μικροσκόπιο τη φορολογική συμπεριφορά των ελλήνων «ολιγαρχών». Τον Απρίλιο η Εισαγγελία διέταξε τη σύλληψη του Λεωνίδα Μπόμπολα, ο οποίος δραστηριοποιείται τόσο στα ΜΜΕ όσο και στον εργολαβικό τομέα. Το όνομα του Μπόμπολα περιλαμβανόταν στη «Λίστα Λαγκάρντ», ένα αρχείο με τα ονόματα περισσότερων από 2000 ελλήνων πελατών του υποκαταστήματος της βρετανικής τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Μετά την καταβολή 1,8 εκατομ. ευρώ στην Εφορία, ο Μπόμπολας αφέθηκε ελεύθερος.

Και η δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών πιθανότατα θα ωφελήσει τον κρατικό προϋπολογισμό. Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα δημοσιεύματα, και ξένα ΜΜΕ έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, όπως ο φίλα προσκείμενος στο Κρεμλίνο σταθμός RT και το al-Jazeera. Ο Κρέτσος δεν θέλει να σχολιάσει εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες προϋπολογίζονται εσωτερικά 120 εκατομ. ευρώ έσοδα. Γιατί αυτά τα νούμερα – όπως λέει ‘ξερά’ ο Κρέτσος – ήταν το αποτέλεσμα εκτίμησης του πρώην Υπ. Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αυτό ακούγεται σαν χλευασμός για τον καθηγητή Οικονομικών που έχει πέσει σε δυσμένεια και μάλλον αυτό το νόημα έχει κιόλας.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr