Συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Αταίριαστοι”
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “Αταίριαστοι” με τους Δημοσιογράφους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είστε από τα πρόσωπα της ημέρας, έτσι κι αλλιώς, μετά από τις ανακοινώσεις που έγιναν χτες. Πάμε λίγο να διευκρινίσουμε μερικές από τις ανακοινώσεις και να πούμε και ορισμένα πράγματα από την κριτική, την οποία ακούγεται, η οποία είναι έντονη από χτες, η αλήθεια είναι. Η Κυβέρνηση τιμωρεί όλους τους φιλάθλους επειδή δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μερικά τσογλάνια; Θα το πω έτσι, συγγνώμη για την έκφραση, αλλά αυτό μας βγαίνει αυτές τις μέρες με αυτά που έχουν γίνει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δύο πράγματα γιατί για εμένα ένα από τα σημαντικά που πρέπει να απαντήσουμε είναι αυτό. Καταρχάς, οι ανακοινώσεις οι χτεσινές είναι σε δύο επίπεδα. Το ένα επίπεδο αφορά τα γήπεδα και την ερώτηση που μου κάνατε που θα απαντήσω αμέσως μετά. Για εμένα το σημαντικότερο επίπεδο είναι η ουσία του προβλήματος. Τι έχουμε δει τα τελευταία χρόνια; Έχουμε δει τρία, κυρίως -έχουν γίνει κι άλλα, μεγαλύτερης ή μικρότερης έντασης, αλλά αυτά που έχουν πάρει δημοσιότητα είναι τρία αποτρόπαια εγκλήματα- ο Άλκης έξω από τo γήπεδo, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Μιχάλης έξω από το γήπεδο και όχι σε αγώνα, που δολοφονήθηκε το καλοκαίρι και ο 31χρονος αστυνομικός που δίνει τη μάχη της ζωής του χτυπήθηκε έξω από το γήπεδο. Για εμένα, λοιπόν, η σημαντικότερη ανακοίνωση που έκανα χτες, είναι αυτό που ξεκινάει σήμερα με την παρουσία δύο Υπουργών στον Άρειο Πάγο, που επιτέλους μια Κυβέρνηση λέει το πρόβλημα με το όνομά του. Εδώ μιλάμε πιθανότητα για μία, δύο, τρεις, πέντε, δέκα -μπορεί μια ομάδα να έχει από κάτω της δύο. Στο όνομα μίας ομάδας. Ίσως και με τη συμμετοχή κάποιων μέσα σε έναν Σύλλογο, δεν το ξέρουμε αυτό- εγκληματικές οργανώσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι πολύ σοβαρό που λέτε. Αν δεν το ξέρετε δηλαδή, θα το μάθετε; Θα δοθούν στοιχεία ότι υπάρχει επαφή παραγόντων με όλη αυτή την ιστορία;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να κάνει, ούτε πρέπει, ούτε θα μπορούσε ποτέ σε μια Δημοκρατία με διάκριση εξουσιών τη δουλειά της δικαστικής εξουσίας. Έρχεται, όμως, η εκτελεστική εξουσία -έχει γίνει και στο παρελθόν και όχι μόνο που λένε για την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις- και πολλές φορές η Αντιπολίτευση έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη. Υπάρχουν κάποια δεδομένα. Τα ντοκουμέντα, που λέμε, τα πραγματικά στοιχεία, μιλάνε από μόνα τους. Έρχεται ο συλληφθείς καθ’ ομολογίαν δράστης της επίθεσης στον αστυνομικό και λέει: Μου δόθηκαν εντολές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με καθοδήγησαν…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Υπάρχουν κατά καιρούς, γιατί δεν είναι μόνο τα ζητήματα ηθικών αυτουργιών ή ύπαρξης συμμοριών ή εγκληματικών οργανώσεων. Υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν ανακοινώσεις εμπρηστικές που λένε ότι θα «χυθεί αίμα» -γιατί είναι διαχρονικά αυτά, δεν είναι σε μια ομάδα απέναντί σας- θα μας βρείτε απέναντί σας. Όταν κάνουμε μια ανακοίνωση, την επόμενη μέρα βλέπουμε όλως τυχαίως υβριστικά σχόλια, απειλητικά σχόλια. Όλα αυτά δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά. Θα κριθεί προφανώς ο καθένας για αυτά που θα κάνει, γιατί εμείς δεν θα πούμε ποιος είναι αθώος και ποιος είναι ένοχος. Εμείς, όμως, οφείλουμε ως εκτελεστική εξουσία να πάμε στη Δικαιοσύνη και να ζητήσουμε όλο αυτό να αναβαθμιστεί και να αντιμετωπιστεί στη σοβαρότητά του. Γιατί ό,τι και να κάνουμε για τα γήπεδα και θα απαντήσω και στις απορίες των φιλάθλων για τα γήπεδα, εάν δεν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στη διάστασή του και δεν είναι μόνο προφανώς των γηπέδων, είναι και άλλα αντίστοιχα επιμέρους ζητήματα -αλλά, τώρα μιλάμε για τα γήπεδα- το οποίο είναι βία, ακραία βία, ενδεχόμενη ύπαρξη μίας ή και περισσότερων εγκληματικών οργανώσεων, ξεκινάει από το ποδόσφαιρο και επεκτείνεται σε όλη την κοινωνία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, φεύγει λίγο από τη σημερινή έννοια του όρου «οπαδική βία». Ήθελα να σας ρωτήσω η Δικαιοσύνη θα μας πει τι συνιστά μια εγκληματική οργάνωση; Στην περίπτωση αυτή που συζητάμε τώρα, στην εγκληματική οργάνωση είναι και ο 18χρονος, είναι και ο καθοδηγητής;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στην εγκληματική οργάνωση υπάρχουν τα μέλη που διευθύνουν και υπάρχουν και τα υπόλοιπα μέλη. Την ορίζει πάρα πολύ απλά και ξεκάθαρα ο Ποινικός Κώδικας. Χρειάζεται δομή, ιεραρχία και ένας συγκεκριμένος αριθμός ατόμων. Αυτό δεν θα το πω εγώ ή ένας άλλος Υπουργός. Ή θα το πείτε εσείς. Εμείς θα πάμε και θα πούμε ότι εδώ πέρα, εδώ και πολλά χρόνια φαίνεται ότι γίνεται κάτι οργανωμένο και προσέξτε, δεν είναι μόνο η έκφανση αυτής της παραβατικότητας η βία. Είναι οι χρηματοδοτήσεις. Είναι άλλες ενδεχόμενες παράνομες πράξεις που γίνονται, ενδεχόμενη εμπορία ναρκωτικών. Δεν μιλάμε, λοιπόν, μόνο για μια κροτίδα ή για μια φωτοβολίδα. Μιλάμε για πολύ πιθανή -το ξαναλέω, δεν είμαι δικαστής- ύπαρξη εγκληματικών οργανώσεων και για εμένα το νούμερο ένα είναι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο γήπεδο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τα γήπεδα. Γιατί σημαντικό είναι και τα γήπεδα να καθαρίσουν από παραβατικά στοιχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εννοείται, όλοι το θέλουμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεχόμαστε δύο κριτικές. Η μία κριτική είναι αυτή που λέτε, «έρχεσαι, κύριε Μαρινάκη, και λες θα την πληρώσουν οι φίλαθλοι και μετά από δύο λεπτά μου λες ότι για δύο μήνες τα γήπεδα θα είναι κλειστά». Μάλιστα. Σημασία έχει, λοιπόν, πώς ορίζουμε την υποχρέωση του Κράτους να προστατέψει τους φιλάθλους. Το Κράτος τι έρχεται και λέει: «Έχετε οι ομάδες μία υποχρέωση, μεταξύ άλλων. Δύο βασικές υποχρεώσεις για τα γήπεδα. Κάμερες υψηλής ευκρίνειας που να μπορεί η Αστυνομία να δει και οι Αρχές το υλικό και έλεγχο ηλεκτρονικού εισιτηρίου με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας, το οποίο είναι υποχρέωση των ομάδων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ψηφισμένα πράγματα, όμως, μας λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το αν η Αστυνομία, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, θα κάνει κατά περίπτωση έξτρα έλεγχο σωματικό για να βλέπει ποιοι μπαίνουν στο γήπεδο, είναι άλλο πράγμα από τον έλεγχο εισιτηρίου με ταυτότητα. Οι ομάδες, λοιπόν, κατά πλειοψηφία, αυτό το πράγμα και σε όλους τους αγώνες σχεδόν, δεν το κάνουν. Εμείς, λοιπόν, καταλαβαίνουμε και την οργή και την αγανάκτηση των φιλάθλων, που ενώ έχουν πληρώσει ένα εισιτήριο διαρκείας για δύο μήνες ―ελπίζω μόνο για δύο μήνες, γιατί πρέπει να συμμορφωθούν οι ομάδες- για να πάνε στο γήπεδο. Να σας πω κάτι, από τη στιγμή που εμείς ως Κράτος δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε εσάς που θέλετε να πάτε με τα παιδιά σας, και αύριο μεθαύριο θέλω να πάω κι εγώ, ότι ενώ ξέρετε ότι δίπλα σας έχει αγοράσει εισιτήριο ο Ντσούνος και ο Ντσούνος, όμως, δεν θα ελεγχθεί αν θα μπει ο ίδιος και μπορεί να έχει δώσει το εισιτήριό του στον Μπάμπη τον Σουγιά, γιατί αυτό συμβαίνει, θεωρώ πολύ πιο υπεύθυνο το Κράτος να σας πει, «ζητώ συγνώμη, δύο μήνες δεν θα πάτε στο γήπεδο, αλλά σας προστατεύω για να γυρίσετε και να ξέρετε ότι δίπλα σας είναι ο Ντσούνος, σε ό,τι αφορά το εισιτήριο». Και να σας πω και κάτι· στο τέλος της ημέρας την ευθύνη την έχουν αυτοί οι οποίοι, ως ανώνυμες εταιρείες, τους πελάτες τους, τους φιλάθλους τους που δίνουν τα λεφτά δεν τους εξασφαλίζουν τις ψηφισθείσες υποχρεώσεις από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, να σας πω ένα παράδειγμα: Έχετε παιδιά, έχω παιδιά, αύριο το πρωί αποφασίζετε ένα χρόνο να βγάλετε ένα πρόγραμμα σε μία αθλητική εγκατάσταση, να πάνε να παίξουν τένις, βόλεϊ, οτιδήποτε. Και έρχεται το Κράτος σε αυτήν την εγκατάσταση και διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι οι κατάλληλες για να λειτουργεί η εγκατάσταση. Εσείς έχετε πληρώσει. Φταίει το Κράτος που διαπιστώνει ότι οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες ή φταίνε αυτοί που έχουν την εγκατάσταση και δεν τις πληρούν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι μεγάλη η συζήτηση αυτή, γιατί θα σας έλεγα εγώ π.χ., εγώ που είμαι φίλαθλος, δεν είμαι οπαδός, είμαι φίλαθλος, υποστηρίζω μία ομάδα, αλλά είμαι φίλαθλος. Πηγαίνω και βλέπω όλα τ’ αθλήματα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς, το ίδιο είμαι κι εγώ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Π.χ. στις αθλητικές εγκαταστάσεις που λέτε, θα έπρεπε να είναι υποχρέωση για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, π.χ., λέω εγώ, να έχουν απινιδωτή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, ότι φέτος τον Σεπτέμβριο, πολλά γήπεδα…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ελέχθηκαν, μας τα είπε ο κύριος Βρούτσης.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: όλων των αθλημάτων δεν άνοιξαν μέχρι να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές. Η άλλη κριτική που γίνεται είναι ότι είναι ημίμετρα αυτά. Ότι ωραία τα λέτε, αλλά σιγά τι κάνατε. Πρώτον, εγώ δεν θυμάμαι ποτέ ξανά Πρωθυπουργό και Κυβέρνηση, ν’ ανακοινώνει μία σειρά αποφάσεων, όπως είπα η κυριότερη, η δικαστική διερεύνηση από τη Δικαιοσύνη της υπόθεσης, δύο μήνες ο κόσμος να μην πάει στα γήπεδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στο δικαστικό κομμάτι, δηλαδή, και ο κύριος Κοντονής είχε κλείσει γήπεδα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για δύο μήνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να σας ρωτήσω κάτι. Πρώτον, αν σε αυτούς τους δύο μήνες δεν συμμορφωθούν οι ομάδες, δεν θα ξανά ανοίξουν τα γήπεδα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, να πούμε ότι ελπίζουμε ότι αυτές οι αποφάσεις να είναι οι τελευταίες αποφάσεις. Να ξέρετε και το λέμε και στους φιλάθλους και στους τηλεθεατές ότι για εμάς το σημαντικότερο είναι η δημόσια τάξη και ασφάλεια του συνόλου των πολιτών. Αν, λοιπόν, δεν συμμορφωθούν όλοι ή αυτοί που πρέπει να συμμορφωθούν, θα έχουμε και πιο σκληρές αποφάσεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα σταματήσουν οι ομάδες να πηγαίνουν στην Ευρώπη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οτιδήποτε απαιτείται, δεν είμαστε τώρα εκεί, θεωρώ πρέπει και θα γίνουν αυτά που πρέπει, οτιδήποτε απαιτείται, ούτως ώστε ο πατέρας με το παιδί του, η μητέρα με το παιδί της, μια οικογένεια, μία παρέα φίλων, ένας άνθρωπος που αγαπάει τον αθλητισμό, όταν θέλει να πηγαίνει να δει ένα αθλητικό γεγονός, να μην πηγαίνει σε ζούγκλα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το όλοι που είπατε σημαίνει ότι αν δέκα ομάδες κάνουν αυτά τα οποία έχει πει η Κυβέρνηση, αλλά δύο δεν τα κάνουν, οι υπόλοιπες δέκα να μην παίζουν; Δεν θα ξανανοίξει το πρωτάθλημα 12 Φεβρουαρίου;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είπαμε και κάτι άλλο. Θα εξεταστούν πολλά, κυρίως το ηλεκτρονικό εισιτήριο με ταυτοπροσωπία. Δηλαδή να ξέρουν ότι αυτός που μπαίνει, είναι αυτός που μπαίνει, που έχει αγοράσει το εισιτήριο και οι κάμερες. Είπαμε και κάτι άλλο, όμως. Θα ανακοινώσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού μια σειρά από πειθαρχικά μέτρα αυτόματα. Δηλαδή, πετάς κροτίδα; Τρεις αγωνιστικές, λέω παράδειγμα, δεν ξέρω τον πειθαρχικό κώδικα, ανεξαρτήτως τι θα αποφασίσει η Αθλητική Δικαιοσύνη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μέσα στο γήπεδο λέτε. Όχι εκτός γηπέδου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο, αυτό είναι για το γήπεδο. Ή έχεις υποχρέωση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι δεν παραβιάζεται το αυτοδιοίκητο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Γιατί εμείς δεν θα μιλήσουμε για ποινές βαθμών, υποβιβασμού, κ.λ.π.. Εμείς θα μιλήσουμε για το γήπεδο που είναι η ασφάλεια των οπαδών. Και προσέξτε και κάτι άλλο, αυτό που ρώτησε ο κ. Ντσούνος. Έχεις υποχρέωση να ελέγχεις την ταυτότητα αυτού που έχει το εισιτήριο, αν ταυτίζεται και δεν το κάνεις; Δεν θα τη «πληρώσει» προφανώς στη συνέχεια, ενώ έχουν ανοίξει τα γήπεδα, όλο το Πρωτάθλημα. Εσύ, όμως, που δεν το κάνεις προβλεπόμενη ποινή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με τα μέτρα που πήρατε τι αποκλείει, αυτά έγιναν σε έναν αγώνα βόλεϊ …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, γι’ αυτό και ξεκίνησε από αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι αποκλείει σε έναν αγώνα …
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το χάντμπολ, το κρίκετ, το οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό το κρίκετ, που δεν ξέρω κι εγώ, έχουμε λίγο, στο κρίκετ να πάνε να γίνουν.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ απαντώ με δύο πράγματα. Το πρώτο είναι αυτό που είπα στην αρχή. Για να μπορέσουμε να λύσουμε το βασικό πρόβλημα, πρέπει να τρέξει η Δικαιοσύνη και η Αστυνομία, το Ηλεκτρονικό Έγκλημα, όλα τα επιμέρους τμήματα της Αστυνομίας, γιατί όπου βόλεϊ, χάντμπολ, κρίκετ, βάλτε πλατεία, βάλτε δρόμο, βάλτε το οτιδήποτε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι αλληλένδετα όλα αυτά;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πούμε το εξής. Το βασικό είναι – σας το ξαναλέω – να αντιμετωπιστούν αυτοί οι 500, 600, 1.000 σε όλη την Ελλάδα από συγκεκριμένες πέντε – έξι ομάδες, δεν είναι παραπάνω, οι οποίοι δρουν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Γιατί δεν μπορείς να ξέρεις αν θα πάνε στο βόλεϊ, στο κρίκετ ή στην πλατεία. Όμως, αν τους αντιμετωπίσεις στη ρίζα τους θα περιοριστούν στον μέγιστο βαθμό. Το δεύτερο που θέλω να πω: Λένε μα γιατί δεν κλείσατε το μπάσκετ, γιατί δεν κλείσατε το βόλεϊ;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λένε οι ποδοσφαιράκηδες για μας τους μπασκετικούς.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο. Το μπάσκετ, κατ’ αρχάς, έχει καταφέρει κατά πολύ μεγάλο ποσοστό και έχει προστατέψει το προϊόν του. Γίνονται πολύ σκληροί αγώνες σε ένταση και μάλιστα δύο κορυφαίες ομάδες και στα υπόλοιπα γήπεδα Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και σε ευρωπαϊκό και σε ελληνικό επίπεδο και τελειώνουν οι αγώνες αυτοί εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς να πηγαίνουν για παράδειγμα οι παίκτες στο νοσοκομείο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα, το πρόβλημα είναι εκτός του γηπέδου.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί, λοιπόν, να τιμωρήσουμε το βόλεϊ; Ναι, έγινε έξω από το γήπεδο βόλεϊ, αλλά αυτοί που πήγαν να το κάνουν αυτό δεν ξέρουν ούτε τι είναι το φιλέ. Προσέξτε. Αν, όμως, υπάρχει μία περίπτωση αγώνα, όχι οριζόντια για δύο μήνες, κάθετα. Μία περίπτωση αγώνα, όπως την Κυριακή το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός, τότε όπως έκανε ο Υπουργός Αθλητισμού, αυτό δεν είναι ο κανόνας, όμως, για το βόλεϊ, είναι εξαίρεση γιατί κάποιοι θα χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως το βόλεϊ…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, όπου υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα σε οποιοδήποτε άθλημα, δεν θα υπάρχουν φίλαθλοι. Εγώ αυτό καταλαβαίνω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπράβο, προφανώς. Αν υπάρχει πληροφορία της Αστυνομίας ότι σε έναν αγώνα βόλεϊ, κρίκετ, χάντμπολ, οτιδήποτε, όλοι αυτοί οι οργανωμένοι «στρατοί», οι οποίοι στο μεταξύ θα ερευνώνται και ελπίζω το συντομότερο δυνατό, χρησιμοποιήσουν το άθλημα ως ορμητήριο, θα παίρνουν μια, κατά περίπτωση απόφαση …
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει στο ποδόσφαιρο, λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στο ποδόσφαιρο, αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο είναι η μήτρα, όχι οι ομάδες, όχι οι παίκτες, αυτό που λέμε ευρύτερα επαγγελματικός αθλητισμός είναι το ορμητήριο αυτών των ανθρώπων για να ξεκινήσουν αυτή την εγκληματική δραστηριότητα. Πρέπει, λοιπόν, να τηρηθούν οι κανόνες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, μας έστειλε μήνυμα το πρωί μια κοπέλα στο ραδιόφωνο, φίλαθλος η ίδια και λέει. Δηλαδή η Κυβέρνηση περιμένει ότι από τις 12 Φεβρουαρίου οι φίλαθλοι θα πηγαίνουν με «γαλλικά και πιάνο» στο γήπεδο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, κ. Κούτρα. Η Κυβέρνηση απαιτεί, γιατί είναι υποχρέωσή της στους πολίτες, γι’ αυτό έχει εκλεγεί για να εφαρμόζει τον νόμο και όχι για να κάνει διαπραγματεύσεις με τις ομάδες, να τηρείται ο νόμος. Δηλαδή, αν κάποιος δεν πάει για «γαλλικά και πιάνο» , δεν πάει για να δει τον αγώνα, αλλά πάει για να πετάξει φωτοβολίδα, για να πετάξει κροτίδα, για να δείρει τον δίπλα του επειδή δεν του άρεσε ένα πέναλτι – πολλές φορές κι εμένα δεν μου έχει αρέσει ένα πέναλτι και ένα οφσάιντ, δεν έχω πάει να χτυπήσω άνθρωπο – προσέξτε, θα τον δει η κάμερα, θα έχει υποχρέωση η ομάδα να έχει την κάμερα που θα τον βλέπει, θα ξέρει ποιος είναι και θα συλλαμβάνεται. Και με τον νέο Ποινικό Κώδικα συν τις παρεμβάσεις που έγιναν ήδη από την Κυβέρνηση για τα αδικήματα σχετιζόμενα με οπαδική βία, θα συλλαμβάνεται και αν κάνει πλημμέλημα δεν θα βγαίνει την επόμενη μέρα έξω, θα μπαίνει στη φυλακή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, απαιτείται συνεργασία της ομάδας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Απαιτείται εφαρμογή του νόμου. Οι ομάδες πρέπει να καταλάβουν…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε ανθρώπους στη φυλακή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα δούμε ανθρώπους στη φυλακή όχι μόνο για χουλιγκανισμό και οπαδική βία. Είχατε πει ένα πολύ σοβαρό θέμα πριν για τα σχολεία, γίνονται στα πανεπιστήμια, γίνονται παντού. Υπήρχε για πολλά χρόνια στη χώρα μας το παράδοξο – αυστηροποιήθηκαν αρκετά οι ποινές από την Κυβέρνησή μας – στα πλημμελήματα πρακτικά το 90% να μην μπαίνει μέσα. Δύο χρόνια φυλάκιση στον αέρα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τις φωτοβολίδες θα κάνετε κάτι, αυτό που έλεγε ο κ. Σπανός;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είδα τη συνέντευξη. Υπάρχει ένα κενό στο τέλος της χρήσης, ουσιαστικά. Θα το μεταβιβάσω κι αυτό.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Να τα πούμε κάποια στιγμή για την ακρίβεια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό ήθελα να πω. Ότι έρχεται ένας μήνας με πάρα πολύ σημαντικές παροχές σε μια δύσκολη περίοδο. Παράδειγμα, οι ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, γυναίκες, μητέρες θα πάρουν αυξημένο επίδομα για εννιά μήνες τον κατώτατο μισθό. Έχουμε μια σημαντική στήριξη σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Πρέπει να πούμε αυτά που αφορούν το σύνολο της κοινωνίας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε.
Ολόκληρη τη Συνέντευξη μπορείτε να δείτε εδώ: https://youtu.be/BccO-SQIVDo