Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε σήμερα τη μαύρη επέτειο από την τραγωδία στο Μάτι και θα θέλαμε να ζητήσουμε από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, που είναι μαζί μας στο στούντιο ένα πρώτο σχόλιο για αυτό.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι μια ημέρα μνήμης για τους 104 ανθρώπους που χάθηκαν τόσο άδικα εκείνη τη μαύρη ημέρα και επειδή, όπως πολύ σωστά είπατε, δεν μπορούμε εμείς να σχολιάσουμε και ειδικά εγώ με τη δική μου ιδιότητα, αν και νομικός, το δικαστικό σκέλος της υπόθεσης αυτής δεδομένου του γεγονότος είναι ότι είναι εν εξελίξει σε επίπεδο δεύτερου βαθμού, να πούμε ότι υποχρέωση της Κυβέρνησης, που έχω την τιμή αυτήν την περίοδο να εκπροσωπώ, είναι αυτό όλο, όλες αυτές οι πολύ δύσκολες μνήμες και κυρίως των συγγενών- γιατί αυτοί είναι που πόνεσαν πολύ περισσότερο- να μετατραπεί σε δράση. Έχουμε καταφέρει τουλάχιστον κάποια χρόνια μετά να μην είναι διαπραγματεύσιμη η προστασία της ανθρώπινης ζωής, οι εκκενώσεις, το 112, μια άλλη εντελώς αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών, των πολλών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής. Αυτή είναι η ουσία, όταν συμβαίνει κάτι τόσο τραγικό-που νομίζω ότι όμοιό του πολύ δύσκολο θα βρούμε σε επίπεδο τουλάχιστον φυσικών καταστροφών όταν μιλάμε για την ανθρώπινη ζωή- το κράτος να παίρνει μαθήματα και αυτή είναι και η δουλειά μας. Τα μαθήματα να τα μετατρέπουμε σε δράση και πολιτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει και μια διαφορά στην τιμωρία. Οι πολίτες θέλουν τιμωρία και η αντίληψη αυτή συμπίπτει με εσάς που κυβερνάτε, θέλουν μια εφαρμογή και τήρηση των νόμων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ένα που άλλαξε είναι αυτό που σας είπα, βέβαια κρινόμαστε καθημερινά και πρέπει να κρατάμε πολύ χαμηλά τη… μπάλα όταν απευθυνόμαστε σε πολίτες που έχουν ταλαιπωρηθεί τόσο πολύ, πολλώ δε μάλλον όταν μιλάμε για ανθρώπους που έχουν χάσει ανθρώπους,  το σπίτι τους, αλλά φαίνεται νομίζω μία διαφορά από καλοκαίρι σε καλοκαίρι- με μεγάλα προβλήματα κατά καιρούς σε μεγάλες πυρκαγιές- γιατί έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, καλύτερα σχέδια δράσης, drones, το 112. Υπάρχει και μια άλλη διαφορά, η οποία ήταν ουσιαστικά η υλοποίηση, αυτού του οποίου μας ζήτησαν οι πολίτες όταν μας εξέλεξαν το 2019 και το 2023, σε τρεις διαδοχικές φάσεις αλλαγής του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Πάντοτε βέβαια για αδικήματα τα οποία τελούνται από την ψήφιση του Κώδικα και μετά, καθώς είναι υποχρεωτική η εφαρμογή του επιεικέστερου νόμου, που έχει να κάνει και με την ποινή που προβλέπουν για τα αδικήματα αυτά που σχετίζονται με τον εμπρησμό ακόμη και πλημμεληματικής μορφής ακόμα και εμπρησμοί εξ αμελείας πλέον αντιμετωπίζονται ως κακουργήματα. Γιατί μπορεί θεωρητικά μια αμέλεια να είναι πολύ καταστροφική για το περιβάλλον για τις περιουσίες των πολιτών ακόμη και για την ανθρώπινη ζωή και από ένα σημείο και μετά να ξέρεις ότι έχει ακραίο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, δεν είναι και τόσο αμέλεια να κάνεις κάποιες εργασίες που είναι αδιανόητο να τις κάνεις. Και βέβαια υπάρχει και κάτι άλλο διαφορετικό, το οποίο αρχίζουμε πλέον να το βλέπουμε στην πράξη από εδώ και στο εξής και αφορά στην έκτιση των ποινών αυτών. Σας μιλάω και ως δικηγόρος. Ήταν φοβερή αντίφαση να ακούμε ποινές- και οι δικηγόροι και της μίας και της άλλης πλευράς και οι άνθρωποι που πηγαίνουν στα δικαστήρια ως μάρτυρες πάρα πολλές φορές- και οι  ποινές αυτές να είναι στην πραγματικότητα εικονικές. Αυτό άλλαξε πολύ περισσότερο με την τελευταία τροποποίηση, μετά το 2023, του Ποινικού Κώδικα και είναι κάτι που έχει μείνει ως παρακαταθήκη στη χώρα όχι με τιμωρητική διάθεση, αλλά με μια διάθεση ο κόσμος αυτό που ακούει, αυτό να είναι.  Για παράδειγμα άκουγε ότι κάποιος έκανε ένα βαρύ έγκλημα και η Δικαιοσύνη έκρινε ότι είναι ένοχος είχε ποινή 15 χρόνια και βγήκε στα πέντε γιατί ο συνδυασμός του Α του Β και του Γ ο κόσμος είχε φτάσει να λέει «ποια Δικαιοσύνη;». Αυτή είναι μια άσκηση πολύ δύσκολη, δεν θα αντιστρέψουμε το κλίμα από τη μία μέρα στην άλλη όμως με τις αλλαγές που έχουμε κάνει και με ειδήσεις που πλέον ακούμε, και μπορούμε να το πάμε και στο κομμάτι της Αστυνομίας και αν το κράτος εκεί λειτουργεί, είμαστε σε έναν δρόμο επιστροφής στην αυτονόητη ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο σύνολο των θεσμών. Είναι στο χέρι μας τα επόμενα τρία χρόνια να διανύσουμε και όλη την υπόλοιπη διαδρομή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το γεγονός ότι η αντιπολίτευση είναι σε μια φάση ακόμη ανασύνταξης για να κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει. Αυτό κατά τη γνώμη μου κάνει δυσκολότερα τα πράγματα για την Κυβέρνηση. Να ξεκινήσουμε από κάτι γενικό, δεν μπορεί να είμαι ισοπεδωτικός, η Κυβέρνηση προσπαθεί, ακόμη και αυτό που είπατε προηγουμένως. Δηλαδή η φετινή προσπάθεια έως τώρα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών δείχνει μια αλλαγή. Ποτέ κανείς δεν ξέρει πότε μπορεί να συμβεί το μεγάλο κακό αλλά έως τώρα η αντίδραση του συστήματος είναι θετική.  Αυτό σημαίνει ότι κάτι οργανώθηκε καλά την προηγούμενη χρονιά.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εδώ και πέντε χρόνια κάθε καλοκαίρι έχουμε περισσότερους πυροσβέστες, καλύτερο εξοπλισμό, κάποια έργα τώρα ωριμάζουν και ολοκληρώνονται, υπάρχουν τα drones… Είναι δεδομένο ότι τα λάθη δεν μπορείς να τα αποφύγεις, πρέπει να αποφύγεις όμως την επανάληψη των λαθών. Και αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να το αποφύγει όσο γίνεται περισσότερο. Να συμπληρώσω για την Αντιπολίτευση, που είπατε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η Αντιπολίτευση είναι απούσα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα πω ότι αυτό δεν είναι πλεονέκτημα για την Κυβέρνηση και επειδή συμφωνώ με τις αντιδράσεις των πολιτών και δεν θέλω ποτέ να φύγω από την κοινωνία και ως επαγγελματίας αλλά και ως άνθρωπος που δεν είχε ποτέ κάτι δεδομένο στη ζωή του, κάθε φορά που γίνεται μια σύγκριση, δίνουμε μια υποχρεωτική απάντηση στην Αντιπολίτευση γιατί όταν κατηγορείσαι πρέπει να απαντάς, δεν είναι και τόσο χαρούμενος ο κόσμος γιατί αυτό που μας λένε είναι ότι «δεν σας ψηφίσαμε για να σας συγκρίνουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με το ΠΑΣΟΚ, είναι δεδομένες οι διαφορές». Είμαστε όμως υποχρεωμένοι να απαντάμε όταν λένε το ένα ψέμα με το άλλο. Υπάρχουν και άλλες θετικές ειδήσεις- αρνητικές για τους λίγους, θετικές για τους πολλούς- μόνο τους τελευταίους μήνες. Δηλαδή το γεγονός ότι έχουν επιστρέψει  περίπου 1.800 αστυνομικοί σε μάχιμες υπηρεσίες κυρίως στην Τροχαία αλλά και στην ΟΠΚΕ, το ό,τι έχουμε εξάρθρωση και αυτοί κάνουν πολλές περιπολίες. Μόνο από την  Τροχαία την τελευταία εβδομάδα είχαμε 130.000 ελέγχους και 30.000 παραβάσεις. Πάμε εβδομάδα – εβδομάδα. Στο ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας έχουμε 50 συλλήψεις την ημέρα και χρήση από 184 γυναίκες του panic button, έχουμε ειδήσεις για συλλήψεις δύο μεγάλων εγκληματικών ομάδων γύρω από το ποδόσφαιρο, στη ΔΟΥ Χαλκίδας, στις φυλακές Ιωαννίνων, οι δημοτικοί υπάλληλοι, μεγάλες εγκληματικές οργανώσεις που πούλαγαν προστασία σε μαγαζιά και σε πολίτες. Όλο αυτό κάποιοι όμως το διαβάζουν ότι η Ελλάδα έγινε Κολομβία. Υπάρχει μια άλλη ανάγνωση. Το έγκλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Μακάρι να το εξαφάνιζε μια Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση και με τους ποινικούς κώδικες που έχουμε διαμορφώσει, το «νομιμότητα παντού» δεν το έχει σύνθημα, το έχει πράξη. Και νομιμότητα παντού δεν είναι μόνο η Αστυνομία. Είναι οι περίπου 850.000  καθαρισμοί οικοπέδων, έχουν γίνει 833.000, είναι ότι εφαρμόστηκε ένας νόμος, μετά το «κίνημα της πετσέτας» στις παραλίες, και δεν έμεινε στα χαρτιά αυτό το καλοκαίρι, είναι το ό,τι βλέπουμε επιτέλους να υπάρχουν συνέπειες σε μια σειρά από εκφάνσεις της καθημερινότητας. Ότι έχουμε εκκενώσεις καταλήψεων στα Πανεπιστήμια, είναι πολλά ακόμα. Αλλά αυτό είναι για εμένα ένα από τα κριτήρια που ο κανονικός κόσμος, αυτός που δεν είναι φανατισμένος, αυτός που μπορεί να ψήφιζε κάτι άλλο ή μπορεί να μας στήριζε διαχρονικά, αυτός που δεν βάζει ταμπέλες δηλαδή στα κόμματα για να μην παρεξηγηθώ, θα μας κρίνει πολύ αυστηρά και αυτήν την τετραετία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περνώντας στη Θησέως στο κομμάτι προς Εκάλη και Δροσιά παρατήρησα μια έκταση πράσινη που ήταν πλήρως καθαρισμένος και με εντυπωσίασε αυτή η εικόνα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όπως το νομιμότητα παντού είναι πολυδιάστατο έτσι και η αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης είναι πολυεπίπεδη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι γίνετε όμως με τις κάμερες; Δεν προχωράτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Την ακούω αυτή τη συζήτηση. Καταρχάς υπάρχει πλήρης χρήση καμερών, που υπάρχουν και για λόγους ρύθμισης της κυκλοφορίας αλλά υπάρχουν και κάμερες που υπάρχουν σε διάφορα σημεία στη χώρα. Και για αυτό και εξαρθρώθηκε ένα πάρα πολύ σοβαρό έγκλημα πολύ πρόσφατα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή η Αστυνομία χρησιμοποιεί το υλικό κάμερας, που αν πάμε με το γράμμα του νόμου της Αρχής κακώς κοιτάει στον δρόμο. Είναι ιδιωτική, αλλά η Αστυνομία χρησιμοποιεί το υλικό και συλλαμβάνει. Όπως την περίπτωση του Καραϊβάζ, του τοπογράφου πριν από 15 ημέρες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να θυμίσουμε εδώ ότι ο φερόμενος ως δολοφόνος, δηλαδή ο κατηγορούμενος, γιατί δεν έχει γίνει ακόμη το δικαστήριο, ήταν και ομιλητής ως βέλτιστη πρακτική σωφρονισμού επί των ημερών της προηγούμενης Κυβέρνησης και είχε εκμεταλλευτεί μια σειρά από ευεργετήματα προηγούμενων διατάξεων. Είναι αυτό που λέγαμε προηγουμένως, πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων, εδώ με τον πιο τραγικό τρόπο, η πολιτική μιας Κυβέρνησης. Ως προς τις κάμερες δεν θα κρύψω τα λόγια μου. Έχετε απέναντί σας έναν άνθρωπο που δύσκολα θα διαφωνήσει με αυτήν την κριτική. Θεωρώ ότι η σωστή αντιπολίτευση, είναι της λογικής και της δικής σας και άλλων ανθρώπων και όχι μόνο δημοσιογράφων. «Εκκενώνετε καταλήψεις, μπράβο κάντε περισσότερες, βάλατε κάμερες, βάλτε και περισσότερες, επέστρεψε κόσμος στην Αστυνομία, στην Τροχαία, να επιστρέψει περισσότερος».  Και ευτυχώς που υπάρχει αυτή η αντιπολίτευση γιατί πρέπει να τρέξουμε εμείς πιο γρήγορα σε αυτά που κάνουμε. Χωρίς να μηδενίζουμε όμως την πρόοδο που έχει συντελεστεί. Άρα, δεν θα μας βρείτε απέναντι σε αυτήν τη λογική. Υπάρχουν πάρα πολλές παράμετροι που πρέπει να εξετάσουμε. Σίγουρα, πάντως έχουμε μια άλλη Αστυνομία χρόνο με τον χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν λέτε «ναι» θα βάλουμε κάμερες σε δημόσιο χώρο. Συζητούσαμε με τον κύριο Σταϊκούρα για τις κάμερες…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο οποίος σας απάντησε ότι έβαλε σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο κάμερες για τον έλεγχο της κυκλοφορίας μετά και το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και μέσα στα καινούργια λεωφορεία. Παραγγείλαμε και καινούργια…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχουν ήδη έρθει 250 λεωφορεία, θα έρθουν άλλα 900 σύντομα και θα αντικαταστήσουν τα παλιά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λεωφορείο είναι ένας δημόσιος χώρος…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν έχουμε καμία διαφωνία, ακούμε αυτήν την πρόταση και για τα λεωφορεία, την καταγράφουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι ένα αλματάκι αυτό που θα δώσει την αίσθηση ότι αυτή η Κυβέρνηση έχει πιάσει το νόημα και πάει να κάνει το παρακάτω βήμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το ακούμε με ενδιαφέρον…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που πιάνω ως αίσθηση συζητώντας με συμπολίτες επειδή ακριβώς δεν υπάρχει η Αντιπολίτευση και κάνει η Κυβέρνηση μόνη τις δράσεις της είναι ότι θέλει η κοινωνία το κάτι παραπάνω. Στην ανάπτυξη, με επενδύσεις. Το κάτι παραπάνω με τις κάμερες. Το επιπλέον που ζητάει και αυτό είναι το πολύ δύσκολο για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Γιατί λένε τέτοια χρυσή περίοδος για την Κυβέρνηση που είναι μόνη της δεν θα την ξαναβρούμε. Και όχι μόνη της με την έννοια ότι μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αλλά ότι μπορεί να κάνει πράγματα που δυσκολευόμασταν τόσα χρόνια να τα κάνουμε και μέναμε πίσω στον εκσυγχρονισμό μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να απαντήσω με κάποια παραδείγματα του 2019-2024 που δεν τα είχαμε για περίπου 45 χρόνια μεταπολιτευτικά. Το ένα το έχω ήδη αναλύσει και έχει να κάνει με την εφαρμογή του νόμου. Και ειδικά στα Πανεπιστήμια, που είναι η πιο πονεμένη ιστορία. Είδαμε εκκένωση μέχρι και του παλιού Πολυτεχνείου. Δεν είναι καν είδηση αυτό, είναι πλέον καθημερινότητα. Μακάρι να μη χρειαστεί καμία εκκένωση ξανά, αλλά πλέον συμβαίνει. Συμβαίνει σε όλα τα επίπεδα. Και ειδικά οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα ήταν τομή για όσους ξέρουν από τα δεδομένα της ποινικής δικαιοσύνης. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να ιδρυθούν- και θα το δούμε πολύ σύντομα- μη κρατικά πανεπιστήμια. Αλλά παράλληλα έχουμε αύξηση 50% της χρηματοδότησης του δημόσιου Πανεπιστημίου για να προλάβω και κάποιους που λένε ότι «τώρα πάτε στα μη κρατικά και απαξιώνετε τα δημόσια Πανεπιστήμια». Παράλληλα πάνε αυτά τα δύο μαζί και όποιος έχει πάει στην Κύπρο και σε άλλες χώρες θα καταλάβει ότι η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας ήταν ιστορικής σημασίας. Έχουμε πλέον επιστολική ψήφο. Έχουμε ένα Κράτος που σταματάει να βάζει συνέχεια φόρους στους πολίτες. Μια σειρά από φόρους που έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε. Αρχίζουμε πλέον και μειώνουμε το χάσμα μας με την Ευρώπη ως προς την ανεργία, έχουμε 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι άνθρωποι αυτοί βρήκαν δουλειά και καλύτερη δουλειά και το τεράστιο χάσμα στο διαθέσιμο εισόδημα αρχίζει πλέον και μειώνεται. Αυξάνονται οι μισθοί…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μπορώ να τα αρνηθώ όλα αυτά, αλλά επιμένω στο κάτι παραπάνω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο φίλος μας ακροατής θέλει να μάθει τη θέση που έχετε αναφορικά με το θέμα του έθιξα προηγουμένως με τη Μονή Εσφιγμένου. Ποια είναι η θέση της Κυβέρνησης; Είναι μια υπόθεση που φτάνει τώρα δικαστικά να καταλήγει να τελεσιδικήσει σε επίπεδο Αρείου Πάγου. Είναι του ’70 υπόθεση αλλά τώρα είναι στα χέρια σας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όταν έστω και με πολύ μεγάλη καθυστέρηση εκκρεμεί στη Δικαιοσύνη προφανώς και πρέπει να περιμένεις τις αποφάσεις. Και η Κυβέρνηση, αυτό το οποίο λέει και το κάνει πράξη, είναι ότι με κάποιες καθυστερήσεις σε κάποιες περιπτώσεις- γιατί είχαμε να αντιμετωπίσουμε και κάποιες παθογένειες πολλών δεκαετιών στη χώρα, χωρίς αυτό να είναι δικαιολογία-  είναι η εφαρμογή του νόμου. Και ότι δεν υπάρχουν ούτε περισσότερο πιστοί από κάποιους άλλους επειδή έτσι θέλουν να το παρουσιάσουν και μάλιστα κάνουν και πολιτικές καριέρες με αυτό. Άκουσα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον ερχόμενος στο στούντιο αυτήν την εξαιρετική συνέντευξη που είχατε για το θέμα, σημείωσα αυτά που έπρεπε να σημειώσω και δηλώνω, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που σε αυτό δεν κάνει ποτέ πίσω, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε φαινόμενα όπου κάποιοι είναι περισσότερο πιστοί επειδή έτσι θέλουν να παρουσιάζουν, ότι κάποιοι είναι υπεράνω του νόμου. Οτιδήποτε πρέπει να γίνει θα γίνει για να εφαρμοστεί ο νόμος και να σταματήσουν να υπάρχουν αυτές οι στρεβλώσεις. Πάντοτε όμως σεβόμενοι τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης και με τη διαδικασία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι σεβαστές αλλά κάποιοι εκεί αρνούνται να βγουν από ένα κτίριο που έχουν καταλάβει εδώ και 40 χρόνια.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έχει να κάνει και με τη διοίκηση του Αγίου Όρους. Είναι δεδομένο ότι θα το δούμε. Το άκουσα με μεγάλη προσοχή. Και η αλήθεια είναι ότι δεν είναι από τα ζητήματα που έχω εξειδικευμένη ενημέρωση, αλλά έτσι όπως παρουσιάστηκαν στη συνέντευξη που είχατε, προφανώς έχουμε και εμείς την ευθύνη να τα δούμε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακροατής αναφέρει ότι αν θέλετε πραγματικά να στηρίξετε τα νέα νοικοκυριά να προχωρήσετε επιτέλους τα προγράμματα «Εξοικονομώ» γιατί από το υπουργείο Ενέργειας δεν παίρνουν απαντήσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το τεκμήριο αξιοπιστίας προκύπτει από πράξεις και όχι από λόγια. Και θα συμφωνήσω ότι είναι πολύ σημαντικά τα «Εξοικονομώ» και έχουν δώσει πολλές λύσεις και στο παρελθόν και από αυτήν την Κυβέρνηση, αλλά ο λόγος που έχει νόημα να μας πιστέψει κυρίως γιατί θα τα δει στην πράξη, είναι γιατί έχουμε μια σειρά από προγράμματα, τα οποία πολλοί τα έχουν ειρωνευτεί ως επιδόματα. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ένα πράγμα είναι τα επιδόματα για τις κρίσεις, που έδωσαν πολύ μεγάλη ανακούφιση στην κοινωνία, αλλά υπάρχουν και κάποιες μόνιμες επιδοματικές πολιτικές, οι οποίες μειώνουν τις αδικίες και εκτονώνουν και την οικονομία. Παράδειγμα, το πρόγραμμα στήριξης μιας νέας μητέρας, χωρίς να βλέπουμε διαχωρισμούς. Δηλαδή μια νέα μητέρα, ελεύθερη επαγγελματίας, αγρότισσα, δικηγόρος, μηχανικός, μια γιατρός αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο και παίρνει σχεδόν 10.000 ευρώ στο ξεκίνημα μιας νέας ζωής με ένα παιδί. Βίωσα πολύ πρόσφατα, ευτυχώς από καλύτερη θέση σε σχέση με ανθρώπους που μπορεί να έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, και ξέρω πόσο σημαντικό είναι να έχεις στήριξη αυτούς τους πρώτους μήνες. Και ναι από ένα επίδομα των 800 ευρώ το να δίνεις περίπου 10.000 ευρώ σε ένα νέο ζευγάρι μαζί με το επίδομα γέννας εννοώ συν το επίδομα άδειας μητρότητας, είναι σημαντικό. Είναι το πρόγραμμα «Σπίτι μου», είναι η στήριξη των φοιτητών για τα αυξημένα ενοίκια που πήγε από τα 1.500 στα 2.000 ευρώ, για συγκατοίκηση και περισσότερα, σε πόλεις επαρχιακές. Είναι το πρόγραμμα «Ανακαινίζω Νοικιάζω», δηλαδή το να ανοίξουν κλειστά σπίτια, που θα το επικαιροποιήσουμε γιατί είδαμε ότι θέλει πολύ καλύτερα κριτήρια, είναι το πρόγραμμα «Κάλυψη» που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η κυρία Ζαχαράκη και αφορά συμπολίτες μας που είναι στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, κατηγορίες συμπολιτών μας με αναπηρία, μονογονεϊκές οικογένειες που θα έχουν τη δυνατότητα να έχουν κάλυψη στέγης και βασικών εξόδων της καθημερινότητάς τους. Και βέβαια είναι και το πρόγραμμα αυτό που άκουσα τον κύριο Σκυλακάκη να το προαναγγέλλει. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να ανοίξει η περίμετρος, όπως και σε όλα τα προγράμματα, ενόψει και της ΔΕΘ αυτό μπορώ να σας πω, και περισσότεροι πολίτες να εκμεταλλευτούν τα προγράμματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό είναι το κάτι παραπάνω που ζητούμε από την Κυβέρνηση. Να μείνουμε στο «Εξοικονομώ». Μηχανικός σε μήνυμα που μας έστειλε λέει ότι για το «Εξοικονομώ 2021» έχει στείλει αίτηση τον Μάρτιο για έλεγχο και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί. Πρώτη φορά τόσο μεγάλες καθυστερήσεις σε «Εξοικονομώ», αναφέρει.

Αυτό το κάτι παραπάνω που ζητούμε. Πράγματι η Κυβέρνηση έχει κάνει τις προσπάθειές της. Αλλά βλέπετε ότι ο πολίτης αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση έχει τα όριά της όπως στο θέμα με τις κάμερες. Δεν θέλει να ενοχλήσει ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας που δεν θέλει την κάμερα. Άρα, η Κυβέρνηση βάζει όρια στον εαυτό της. Η δημόσια διοίκηση και η απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων έχει και αυτό ένα όριο. Υπάρχουν κάποια συστήματα. Μπορεί με έναν τρόπο να τρέχει το σύστημα, όπως για παράδειγμα στο θέμα της πολιτικής προστασίας, αλλά αντιστοίχως πρέπει να γίνουν άλλα τόσα σε ένα άλλο κομμάτι του δημόσιου τομέα.

…. ενδεχομένως το πανεπιστήμιο εσείς θα μου πείτε τώρα για να το αλλάξω πρέπει να αλλάξω ένα σύνταγμα που λέει ότι είναι το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου αλλά οι πολίτες Μητσοτάκη ψήφισαν….

 Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Σας παρέθετα πριν μια σειρά από περιπτώσεις του κυβερνητικού απολογισμού, συνεχίζεται το κυβερνητικό έργο, που δεν είναι συνολικός, επικέντρωσα σε περιπτώσεις που είναι αυτό που λέμε ότι ζούσαμε το αντίθετο χωρίς κανένα λόγο, με πάρα πολλούς λόγους, που δεν είναι τώρα τις παρούσης να τους αναλύσουμε και ευθύνη και του δικού μας πολιτικού χώρου σε πολλές περιπτώσεις, που ζούσαμε το εντελώς αντίθετο. Δηλαδή τα μη κρατικά πανεπιστήμια, ο τρόπος που αντιμετωπίσαμε την παραβατικότητα στα δημόσια πανεπιστήμια, η επιστολική ψήφος. Θα σας πω λοιπόν και κάτι άλλο πάνω σε αυτά τα οποία τα οποία λέγαμε πριν. Είναι η νομιμότητα, οι ποινικοί κώδικες, ο τρόπος που εφαρμόζει το νόμο το κράτος, ο τρόπος που λειτουργεί ο κρατικός μηχανισμός στις φυσικές καταστροφές. Θα σας πω και κάτι άλλο το οποίο είναι το κάτι παραπάνω, τουλάχιστον για ένα άνθρωπο που έχει γεννηθεί και έχει μεγαλώσει στην Πάτρα και θα καταλάβετε γιατί το λέω, έχει σπουδάσει σε δημόσιο σχολείο, στο δημόσια πανεπιστήμιο και είμαι ελεύθερος επαγγελματίας από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου και πήρα πτυχίο. Σε μία πρόσφατη συνέντευξη που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες σε site, με είχε ρωτήσει ο συνάδελφός σας, μα είσαι από την Πάτρα, γεννήθηκες στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 πώς και δεν έγινες ΠΑΣΟΚ, έτσι, και δεν αναφέρομαι οριζόντια στο πολιτικό σύστημα ή στο ΠΑΣΟΚ, αναφέρομαι σε εκείνη την περίοδο. Αυτή η λογική λοιπόν που ξεκίνησε κύριε Πορτοσάλτε το ’80, την κουβαλήσαμε πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα και ο πρώτος πρωθυπουργός που την ανέστρεψε, κάνοντας και μια διεύρυνση, η οποία έδωσε πολλά στην Νέα Δημοκρατία, ήτανε μια από τις βασικές παραμέτρους που μας έφτασε εδώ. Τι έχει καταφέρει αυτή η κυβέρνηση και είναι λογικό λόγω της ακρίβειας να μην αποτυπώνεται τόσο αλλά είναι μία παρακαταθήκη. Έχει καταφέρει και δουλειές να δημιουργήσει, δουλειές με επιχειρήσεις οι οποίες ήρθανε επένδυσαν και αυτό προκύπτει από το ότι είμαστε η πρώτη χώρα σε ρυθμό μείωσης της ανεργίας, αλλά και ρυθμό αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος και έχει καταφέρει όμως να είναι και η πρώτη χώρα, γιατί διάβαζα κάποια άρθρα για το χρέος σε ρυθμούς μείωσης του χρέους ως προς το ΑΕΠ. Η Ελλάδα είχε μία κακή συνήθεια από προηγούμενες κυβερνήσεις, κυρίως συγκεκριμένου πολιτικού χώρου, αλλά ήταν συνολικό το πρόβλημα, για να επανεκλεγεί κάποιος να έρχεται κάθε Σεπτέμβριο στην ΔΕΘ, ή προεκλογικά, να δίνει περισσότερα σαν μία πλειοδοσία και να έρχεται η αντιπολίτευση – η αντιπολίτευση συνεχίζει και το κάνει αυτό – και η αντιπολίτευση να δίνει περισσότερα από μια κυβέρνηση, Αποτέλεσμα η δική μου γενιά, η γενιά η μικρότερη από μένα, οι επόμενες γενιές, να έχουνε συνηθίσει πλέον να ζούνε χειρότερα από τους μπαμπάδες και τους παππούδες όλων ημών. Αυτό λοιπόν αρχίζει και αλλάζει.  Προφανώς για να το δούμε στην πράξη πρέπει να συνεχίσουμε για αρκετά χρόνια. Να συνεχίσουμε σε αυτούς τους ρυθμούς ανάπτυξης, στους ρυθμούς μείωσης του χρέους. Λοιπόν, αυτό κύριε Πορτοσάλτε, και σε συνέχεια με τα προηγούμενα που είπα, δηλαδή ότι λειτουργεί το κράτος, η πολιτική προστασία, ό,τι μπορούμε να έχουμε ένα παιδί να σπουδάσει άμα θέλει σε ένα μη κρατικό πανεπιστήμιο, ενώ πριν δεν μπορούσε 49 χρόνια σε αυτή τη χώρα,  το ότι μπορούμε εμείς οι απόφοιτοι του δημόσιου πανεπιστημίου να βλέπουμε την αστυνομία να μπαίνει όταν κάποιοι το κρατάνε κλειστό, ε, δεν είναι δεν είναι απλό πράγμα. Δεν τα έχουμε κάνει όλα, έχουμε πολλά να κάνουμε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρεται στην έκθεση της Τράπεζας Πειραιώς που δημοσιεύεται στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, καθώς και στην έκθεση του Κύπρου νομπελίστα που παρέδωσε στην κυβέρνηση το 2019 κατάλογο με το τι έπρεπε να κάνει.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Για να μιλάμε και με στοιχεία, θα σας αφήσω μια σειρά από πίνακες που είναι Ελλάδα, Ευρώπη σε μια σειρά από δείκτες οικονομικούς, οι οποίοι μετριούνται μηνιαίως. Δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, απασχόλησης, μεταποίησης, πωλήσεων … γιατί το λέω. Για να καταλάβουμε για ποια χώρα μιλάμε. Μιλάμε για τη χώρα η οποία απώλεσε ένα πολύ σημαντικό μέρος του ΑΕΠ της στην οικονομική κρίση και αυτό δεν είναι για να κάνουμε την σύγκριση αλλά για να δούμε την πραγματικότητα. Τα χρόνια κατά τα οποία στην Ευρώπη έβρεχαν λεφτά,  είχαμε αριθμούς ανάπτυξης 4-5 -6% και αναφέρομαι στα χρόνια της περήφανης διαπραγμάτευσης. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, τα χρόνια τώρα που η Ευρώπη είναι στο όριο της ανάπτυξης, δηλαδή μιλάμε για αριθμούς μισό, 0,8, η Ελλάδα είναι στα 2, 2.5, δηλαδή πενταπλάσιοι ρυθμοί ανάπτυξης. Δηλαδή αυτή η χώρα η οποία ήταν τόσο πίσω…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά ένα μεγάλο εργοστάσιο να παράγει…. προφανώς δεν ασκώ στον παρόντα υπουργό κριτική …  συνολικά λέω ότι δεν είδαμε μία παραγωγική οικονομία που εξάγει προϊόντα. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα έχουν μειωθεί και οι εξαγωγές…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Η Ελλάδα την τελευταία τριετία είναι πρωταθλήτρια στις άμεσες ξένες επενδύσεις και στις εξαγωγές. Είναι σταθερά στις τρεις πρώτες χώρες Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα το κρατούμενο και αυτό είναι κάτι το οποίο και μάλιστα ενόψει και των εκλογών του ‘23 ήταν μετρημένο, γιατί εμείς δεν πηγαίναμε σε εκλογές με λεφτόδεντρα, δεν έχουμε αυτή τη συνήθεια, ούτε ο πρωθυπουργός έχει αυτή τη συνήθεια, ούτε οι υπόλοιποι οι οποίοι τρέχουμε μαζί του…. Όταν μιλάμε όμως ότι δημιουργήθηκαν 400.000 θέσεις εργασίας  δεν φύτρωσαν από κάπου. Δεν ξεκίνησε μια μέρα μία επιχείρηση και είπε επειδή εξελέγη ο Μητσοτάκης και επειδή τον ψήφισα ή τον συμπαθώ θα δώσω δουλειά σε ανθρώπους. Μεγαλώνει η πίτα. Γιατί μεγαλώνει η πίτα, γιατί μειώνονται οι φόροι, άρα περισσότεροι πληρώνουν λιγότερους φόρους, λιγότερους δηλαδή ως προς τον συντελεστή, μικρότερους φόρους, αλλά δίνουν περισσότεροι φόρους. Ήρθαν μεγάλες επιχειρήσεις…να σας διαβάσω μία σειρά…  όταν έχεις μειώσει 8 μονάδες την ανεργία και παράλληλα έχεις αυξήσει το μέσο μισθό, που βέβαια με την ακρίβεια, το λέω, δεν αποτυπώνεται τόσο, 20% και τον κατώτατο μισθό 28%, που σημαίνει ότι έχεις περισσότερες δουλειές και καλύτερα αμειβόμενες, αυτό έχει προκύψει από την ανάπτυξη και έχουν έρθει και πολύ μεγάλες εταιρίες. Η amazon, η pfizer, μια σειρά από επιχειρήσεις, έτσι..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν τις αρνούμαι αλλά εργοστάσιο που να παράγει προϊόντα δεν το έχω δει.  Εργοστάσιο που να έχει 1000, 2000 υπαλλήλους και να βγάζει προϊόντα δεν ήρθε σε μας τέτοιο εργοστάσιο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:   Υπάρχουνε και μεγάλες επιχειρήσεις …

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ: Πάει στην Τουρκία μπορεί να πάει ξέρω γω στην Ουγγαρία…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Με την προηγούμενη μου ιδιότητα ως γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας που κάναμε κλιμάκια σε όλη την Ελλάδα…

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ: Μιλάμε για εργοστασιάρα η οποία θα μας θαμπώσειήρθε η προηγμένη τεχνολογία…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Επειδή τα ξεπερνάμε όλα πολύ γρήγορα, μιας και είπατε για τεχνολογία, να θυμηθούμε και λίγο πια Ελλάδα παραλάβαμε το’19. ..

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ: Χάλι μαύρο κ. Μαρινάκη. Παραλάβατε ένα τίποτα…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Και τώρα η Ελλάδα βραβεύεται ως η πιο πετυχημένη  χώρα…. Δεν συγκρινόμαστε με τον Τσίπρα, το λάθος που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγκριθούμε με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε του Τσίπρα, είτε του Κασσελάκη. Θα κλείσει η χώρα, θα τελειώσει άμα συγκριθούμε … δεν είναι το κάτι παραπάνω σε συνέχεια με αυτά τα οποία είπα πριν, αυτό το οποία έγινε ψηφιακά στη χώρα και συνεχίζει να συντελείται; Δηλαδή είναι λίγο μία χώρα η οποία ήτανε δυστυχώς για τους πολίτες της το μεγαλύτερο ανέκδοτο, δυσάρεστο όμως ανέκδοτο, η γραφειοκρατία και η έλλειψη ψηφιακού κράτους, το γεγονός ότι είναι πρώτη αυτή τη στιγμή σε ρυθμό δημιουργίας ψηφιακών υπηρεσιών. 1800 ψηφιακές υπηρεσίες έχουν προστεθεί τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι λίγο αυτό και δεν σας έχω πει και λίγα πράγματα.

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ: Ερώτηση σχετική με άρθρο του δημοσιογράφου του Ν. Φιλιππίδη σχετικά με το ΑΕΠ …

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Θα σας διαβάσω ένα άρθρο στην Καθημερινή του κ. Μ. Αργυρού, καθηγητή και νομίζω από τον από τους ανθρώπους, οι οποίοι έχουνε την πιο ψύχραιμη ματιά, με δεδομένα της οικονομίας, μιλάει για την ευρύτερη εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας και μιλάει για μία εντυπωσιακή αλλαγή στην πορεία, ειδικά τα τελευταία 3 χρόνια. ‘Έχει κάποια bullets, τα λέω πολύ γρήγορα. Η Ελλάδα έχει γίνει μία πολύ πιο εξωστρεφής οικονομία, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το 2010 είχε εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών που αντιστοιχούσαν στο 22% του ΑΕΠ. Για να καταλάβουμε τι έχει γίνει, το ‘21 το ποσοστό αυτό σχεδόν διπλασιάστηκε στους 41%. Το ‘10 η Ελλάδα είναι η τελευταία στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών ανάμεσα σε χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε όρους ΑΕΠ. Η Ελλάδα τώρα εξάγει περισσότερα από Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και άγγιξε το ποσό της Πορτογαλίας, χώρα που για πολλούς αναλυτές αποτελεί πρότυπο επιτυχημένης αλλαγής μοντέλου ανάπτυξης στην εξωστρέφεια. Δεύτερο, η Ελλάδα πλέον δεν εξάγει μόνο τουριστικές και μεταφορικές υπηρεσίες ιδιαίτερα τα τελευταία 3 χρόνια έχει βελτιώσει θεαματικά τις επιδόσεις της στις εξαγωγές αγαθών. Πάλι, το 2010 το ποσοστό σε αυτές τις κατηγορίες ήταν βασικά στο ποσό των 21,2 δισ. ευρώ, 9,50% του ΑΕΠ, τότε, το ’21 οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν σε 40 δισ., ποσοστό 22% του ΑΕΠ… η ελληνική εξαγωγική βάση γίνεται όλο και πιο μεγάλη και συνεχίζει, έχει μια σειρά από στοιχεία, θα σας τα δώσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ:  … εκεί που κρίνεται η κυβέρνηση …. ότι η κοινωνία θέλει παραπάνω από σας …. οι κάμερες είναι ένα παραπάνω…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Σας είπα κάτι πριν, ότι αυτή η αντιπολίτευση και αυτά τα οποία λέτε και εσείς και οι ακροατές σας είναι όλα λογικά, χρειάζεται πολλά ακόμα παραπάνω και θέλουμε συνεχώς να προσπαθούμε με παραδοτέα όμως, εγώ εδώ έχω έρθει με στοιχεία, ανά εβδομάδα, μήνα μήνα προχωρούμε την κατάσταση και τα χρειαζόμαστε.

ΔΗΜΟΣΙΟΦΡΑΦΟΣ:   Δημοσίευμα Καθημερινής σχετικά με τους ιδιώτες γιατρούς.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ:  Να πούμε λίγο τι γίνεται; Αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, 14 αν δεν κάνω λάθος, υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο παραμένει. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε εξαντλήσει όλα όσα μπορούσε να κάνει για να το περιορίσει ή να το αντιμετωπίσει εντελώς. Δεν, ενώ γίνονται μια σειρά από προκηρύξεις θέσεων… θα σας πω παράδειγμα, υπάρχει προκήρυξη που έχει βγει 5 και 6 φορές. Στη Σαντορίνη τα καθαρά λεφτά ξεπερνούν τα 4,5 χιλιάρικα τον μήνα. Έρχεται λοιπόν το κράτος και λέει, παιδιά πάμε να βάλουμε πλάτη. Είναι προσωρινό γιατί να προσωρινό γιατί και αυξάνονται οι μισθοί… εμείς έχουμε ένα σχέδιο το οποίο υλοποιείται … πρέπει να καταλάβει ο κόσμος τι κάνουμε. Είμαστε 5 χρόνια, όπως λέτε,  κυβέρνηση, έχουμε κάνει μία σειρά από αυξήσεις και στο μισθολόγιο των ιατρών και συνολικά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και κάνουμε παρεμβάσεις στο ιδιωτικό έργο που θέλουμε να έχει ο γιατρός του ΕΣΥ για να ‘ναι πιο θελκτική ή παρουσία του εκεί, να θέλει δηλαδή να  συμμετάσχει σε μία προκήρυξη. Βελτιώνουμε την εικόνα των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας γιατί ένας νέος επιστήμονας είναι πολύ λογικό να αποθαρρύνεται όταν βλέπει την εικόνα των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας, όμως όλα αυτά όπως αντιλαμβάνεστε για να πείσουν όλο περισσότερους γιατρούς είτε να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, είτε να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις θέλει κάποιο χρόνο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντάτε στην ερώτηση.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Αλλά πρέπει να καταλάβει ο κόσμος στο σύνολο τι κάνουμε. Είμαστε, όπως λέτε, πέντε χρόνια Κυβέρνηση. Έχουμε κάνει μια σειρά από αυξήσεις και στο μισθολόγιο των ιατρών και συνολικά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και κάνουμε παρεμβάσεις στο ιδιωτικό έργο που θέλουμε να έχει ο γιατρός στο ΕΣΥ, για να είναι πιο θελκτική η παρουσία του εκεί, να θέλει, δηλαδή, να συμμετάσχει σε μια προκήρυξη. Βελτιώνουμε την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, γιατί ένας νέος επιστήμονας είναι πολύ λογικό να αποθαρρύνεται όταν βλέπει την εικόνα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας  -Ταμείο Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αναβάθμισης νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας – όμως, όλα αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε για να πείσουν όλο και περισσότερους γιατρούς είτε να επιστρέψουν στο ΕΣΥ, είτε να συμμετάσχουν σε προκηρύξεις θέλει κάποιο χρόνο. Μέχρι, λοιπόν, όλο αυτό να αποδώσει καρπούς, πρέπει να βρει ένα τρόπο το Υπουργείο Υγείας να μην κλείσουν κλινικές. Και, τι λέει; «Ρε παιδιά, βάλτε πλάτη, κάντε δύο εφημερίες τον μήνα…»

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μου απαντάτε. Θα διακοπή η σύμβαση του ιδιώτη, που έχει αυτή τη σχέση – αλλά αρνείται να υπηρετήσει στο Κράτος- αν αρνηθεί;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος δεν είναι ούτε επίταξη, ούτε θέλουμε να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν λέει κανείς για επίταξη.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ο στόχος είναι να μην φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο. Θεωρώ ότι δύο εφημερίες το μήνα για να μην κλείσουν κλινικές – μέχρι να αποδώσουν όλα αυτά – δεν είναι κάτι υπερβολικό. Όμως, για να μην αποφύγω να απαντήσω, το νούμερο ένα το οποίο θα βάλουμε στη ζυγαριά, είναι η δημόσια υγεία, το ΕΣΥ και να μην κλείσει καμία κλινική. Το Υπουργείο Υγείας, λοιπόν,  θα κάνει ό, τι μπορεί να κάνει, όπως προβλέπει προφανώς ο νόμος – για να μην παρεξηγηθώ – ούτως ώστε να καλυφθούν τα κενά με τον τρόπο τον οποίο έχουμε πει, για να έχουν οι πολίτες, οι τουρίστες, οι άνθρωποι που πηγαίνουν σε απομακρυσμένες περιοχές μια δημόσια υγεία χωρίς εκπτώσεις. Νομίζω έγινα αντιληπτός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω μια σειρά από τα τρέχοντα θέματα, που πρέπει να τα απαντήσουμε. Και όπως ζητάει ο  κ. Αργύρης Στουραΐτης να απαντήσετε και για την εξαήμερη εργασία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μάλιστα, τώρα μου έστειλαν για τις εισαγωγές πήγαμε από το 20-22% του ΑΕΠ -τώρα που μιλάμε – στο 50% του ΑΕΠ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή, λέει ψέματα ο ΙΟΒΕ τώρα;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι, όταν είναι μια χώρα επί τρία χρόνια πρώτη, το γεγονός ότι μπορεί να είναι τρίτη δεν σημαίνει ότι είναι αποτυχία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μίλησε κανείς για αποτυχία. Εμείς θέλουμε το παραπάνω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλος ακροατής λέει «η Tesla πήγε στην Ουγγαρία, μια άλλη πήγε στην Πολωνία, γιατί δεν έρχεται μια εταιρία τέτοιου τύπου;». άλλος λέει γιατί να έρθει μια μεγάλη και να μην έρθουν πολλές μικρές. Ο κάθε ένας θα πει τη γνώμη του.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό το οποίο μετράμε είναι κυρίως τρία πράγματα. Ο ρυθμός εξαγωγών, όπου εκεί η Ελλάδα έχει υπερδιπλασιασμό τα τελευταία χρόνια και παραπάνω από υπερδιπλασιασμό σε σχέση με το 2010, που δεν το μετράμε το 2010 γιατί ήταν τότε που μπήκαμε στην κρίση, γιατί λογικό είναι να πέσεις στη συνέχεια όταν έχεις μια σειρά από δυσμενή μέτρα για την οικονομία.  Αυξήσεις φόρων, αυτά τα οποία ζήσαμε στα Μνημόνια. Το δεύτερο που μετράμε είναι οι δουλειές, δηλαδή πόσες δουλειές προκύπτουν από αυτή την ανάπτυξη, την περιβόητη. Δηλαδή, βρίσκει ο κόσμος δουλειά; Όπου, εδώ, έχουμε οκτώ μονάδες μείωση όσο κυβερνάμε εμείς και βέβαια αυτό μεταφράζεται σε 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Και το τρίτο, ωραία δημιουργούνται δουλειές, αλλά με τι λεφτά; Εδώ, αυτό που μετράς είναι ο μέσος μισθός (βέβαια με μεγάλο disclaimer το ζήτημα της ακρίβειας, που απορροφά πολύ μεγάλα μέρη των αυξήσεων. Ελπίζω να επιβεβαιωθώ με μια ασφάλεια, που μου δίνουν οι αριθμοί, ότι οι παρεμβάσεις μας, επειδή είναι μόνιμου χαρακτήρα, θα μείνουν όταν οι τιμές θα αρχίσουν να υποχωρούν. Ήδη, βλέπουμε αποκλιμάκωση – για να μην επεκταθούμε περισσότερο – τους τελευταίους δύο μήνες είμαστε στο τέλος του άσχημου δείκτη του πληθωρισμού, δηλαδή έχουμε καλύτερες επιδόσεις από άλλες χώρες. Αλλά αυτό θέλει και συνέχεια). Επιμένω ότι όλα αυτά τα θεωρητικά μικρά είναι τα μεγάλα, τα οποία προσπαθούμε να επιλύσουμε καθημερινά και είναι ό ,τι πιο σημαντικό για εμάς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε, Δημήτρης Δασκαλάκης «σχετικά με όσα λέει ο κ. Μαρινάκης, η Ελλάδα έχει τους υψηλότερους έμμεσους φόρους, που φθάνουν ως το 17,5% του ΑΕΠ. Ακόμη οι εργοδοτικές εισφορές και η φορολόγηση της μισθωτής εργασίας είναι υψηλότερη από το μέσο όρο της Ε.Ε. Πως, λοιπόν, δηλώνουν ότι ενισχύουν την εργασία;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν σας πάω σε φόρους αναλυτικά άλλους, όπως είναι ο ΕΝΦΙΑ, που έχει μειωθεί τουλάχιστον 30% και σε περιπτώσεις πολλές μέχρι και 50% αυτά τα τελευταία πέντε χρόνια ή ο φόρος εισοδήματος που από το 29% στις επιχειρήσεις πήγε στο 22%, η προκαταβολή φόρου για όλους, που την είχαν από το 100% στο 55% ή τα μερίσματα από το 10% στο 5%. Θα σας πάω μόνο στο ΦΠΑ, γιατί μιλήσατε για έμμεσους φόρους. Τέλος κινητής τηλεφωνίας για τους 29 και άνω – εδώ, βέβαια πρέπει να γίνουν και άλλες προσπάθειες – πήγε στο 10% από 12-20%, που ήταν. Ο ΦΠΑ μειώθηκε κατά 30% στα πέντε νησιά του Αν. Αιγαίου. Απαλλαγή από ειδική εισφορά αλληλεγγύης όλων των ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 80%. Μείωση κατά 50% του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις. Αναστολή ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Στο 13% μειώθηκε ο ΦΠΑ για βρεφικά είδη, μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα, εισιτήρια αθλητικών αγώνων. 6% για υπηρεσίες θεραπείες καρκινοπαθών και άλλων δυσίατων νοσημάτων, είδη για εξυπηρέτηση ατόμων με προβλήματα όρασης, ιατρικά υλικά, αιμοκάθαρση, βιβλία, ζωοτροφές. Αυτά μειώθηκαν. Προσέξτε, είχαμε μια σειρά από προσωρινές μειώσεις ΦΠΑ στο πλαίσιο της πανδημίας και είχαμε πει ότι είναι προσωρινές, που όλες πλην μιας – γιατί είναι και συγκεκριμένα τα περιθώρια – και εδώ απαντώ και στην τελευταία σας ερώτηση, η απάντηση είναι, μακάρι σε όλα ο ΦΠΑ να μειώνεται κάθε μέρα, αλλά εμείς έχουμε μια διαφορά από τους άλλους, μειώνουμε όσο μπορούμε φόρους, σας διάβασα μια σειρά από έμμεσους φόρους…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλά το 24%, γιατί δεν μπορεί να γίνει 20%;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μακάρι να πάνε όλα στο χαμηλότατο, με βάση όσα επιτρέπει η Ευρώπη, που είναι το 6%, σε κάποιες περιπτώσεις και σε 13% σε κάποιες άλλες. Υπάρχουν, όμως, δύο δεδομένα. Σας είπα κάτι πριν- εκπροσωπώ και εγώ  και πολλοί άλλοι, δεν διεκδικώ τον τίτλο του εκπροσώπου – είμαστε σε μια γενιά, που φαίνεται ότι προσπαθεί να ζήσει καλύτερα από την προηγούμενη, αλλά δεν είναι δεδομένο. Γιατί ζει σε μια χώρα, που πολλοί στο παρελθόν για να επανεκλεγούν – είτε βουλευτές, είτε Πρόεδροι κομμάτων, είτε οτιδήποτε – έδιναν περισσότερα από όσα άντεχε η χώρα. Ο Μητσοτάκης δεν είναι σ’ αυτή την κατηγορία των Πρωθυπουργών. Έχει κάνει μια σειρά από μειώσεις φόρων. Στο πρόγραμμα με το οποίο επανεξελέγη προβλέπονται ακόμα περισσότερες. Ήδη, έχουμε δει και στη δεύτερη τετραετία. Αύξηση αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά, μονιμοποίηση όλων αυτών των ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στον delivery καφέ, στον κινηματογράφο, στα προϊόντα σχετιζόμενα με την  δημόσια υγεία, μειώθηκε μόνιμα από 1/1/2024 και κάποιες άλλες περιπτώσεις όπως τα ταξί και ο καφές delivery ή πακέτο από 1/7/2024. Ερώτηση: γιατί δεν μειώνετε κι άλλο αυτούς τους φόρους; Απάντηση: αυτός είναι ο στόχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί πήγε στο 24% ο σερβιζόμενος καφές;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί όχι περισσότερους και γιατί όχι κι άλλο. Η απάντηση είναι αυτή είναι η επιδίωξη, αλλά υπάρχει κάτι – αυτό προσπαθώ να πω – που είναι η δημοσιονομική ισορροπία. Η χώρα μας δεν πρέπει να γυρίσει, ούτε θα επιστρέψει όσο είμαστε εμείς στα πράγματα σε «μαύρες» εποχές εποπτείας και χρεοκοπίας. Απάντηση για τον καφέ. Μια σειρά από φόροι μειώθηκαν προσωρινά. Όλες αυτές οι μειώσεις μονιμοποιήθηκαν. Εμείς δεν αυξήσαμε τον καφέ στο 24%. Τον μειώσαμε όσο μπορούσαμε προσωρινά και κρατήσαμε αυτή την προσωρινή μείωση, όπως και στα υπόλοιπα τα οποία είπα, πλην του σερβιριζόμενου καφέ, γιατί αυτό άντεχε η οικονομία. Γιατί αυτό άντεχε η οικονομία; Γιατί ήταν μεγαλύτερη προτεραιότητα οι υπόλοιποι προσωρινά μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές, γιατί έπρεπε να επιδοτηθούν οι συνταξιούχοι -οι οποίοι είδαν την προσωπική διαφορά και την επόμενη φορά- γιατί έπρεπε να δοθεί στήριξη στις εργαζόμενες μητέρες και γιατί – ενόψει και της ΔΕΘ – εμείς θέλουμε σ’ αυτή τη ΔΕΘ, όχι με ένα πακέτο παροχών, αλλά με μια ακόμα σειρά διαρθρωτικών αλλαγών και στην οικονομία, που αυτό το οποίο συζητούσαμε πριν, που δημιούργησε 400.000 θέσεις εργασίας και αύξησε το μισθό…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να συμφέρει στον εργαζόμενο να πάρει αύξηση και στον εργοδότη να τη δώσει, ώστε να μην φαγωθεί η αύξηση από τις εισφορές. 

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να πούμε και κάτι από τα προσεχώς. Ο στόχος μας ποιος είναι; Ο στόχος μας είναι με την πολιτική που εφαρμόζουμε, η οποία προφανώς είχε μια παρέκκλιση ως προς τις κρίσεις, με τα επιδόματα που έπρεπε να δώσουμε. Δεν μετανιώνουμε για τα 40 δισ. που δόθηκαν για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις και να μην μείνουν στο δρόμο οι εργαζόμενοι, για την πανδημία, αλλά αυτό ήταν κάτι έκτακτο. Και άλλες περιπτώσεις, μην τις πω όλες. Ο στόχος ποιος είναι; Με μια στόχευση στα μόνιμα μέτρα ακόμα περισσότερη, να μην θέλει κανείς – γιατί υπάρχουν και άνθρωποι οι οποίοι δεν βρίσκουν δουλειά, αλλά πλέον νομίζω είναι δύσκολο να μην βρεις δουλειά, υπάρχουν και κάποιες περιπτώσεις – να ζει από τα επιδόματα και δεν αναφέρομαι στα προνοιακά, για να μην παρεξηγηθώ. Αναφέρομαι ως προς το επίδομα ανεργίας. Περισσότερες μειώσεις φόρων και περισσότερες πολιτικές όπως το νωρίτερο «ξεπάγωμα» των τριετιών, που θα δώσει μεγαλύτερες αυξήσεις και στον ιδιωτικό τομέα. Το ξαναλέω, το κάτι παραπάνω κρύβεται πολλές φορές στα αυτονόητα, που είναι αυτό που συζητήσαμε για την οικονομία, για την εφαρμογή του νόμου για τα νοσοκομεία…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως μου λένε εδώ, ρώτησε τον «το κόστος του Κράτους γιατί δεν μειώνεται;».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κόστος του Κράτους μειώνεται γι’ αυτό μπορούνε και μειώνονται οι φόροι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ δεν έχω στοιχεία για να σας αντικρούσω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα, πλέον και να ήθελε μια Κυβέρνηση, όπως άλλες που στο παρελθόν ήθελαν να κάνουν «περήφανη» διαπραγμάτευση είναι υποχρεωμένη να τηρεί συγκεκριμένους δημοσιονομικούς κανόνες και δεν μπορεί να αυξήσει τις δαπάνες. Γι’ αυτό και ήταν πάρα πολύ hot η συζήτηση τους προηγούμενους μήνες για την κοστολόγηση των προγραμμάτων. Γιατί, ωραία, μπορώ να βγω εγώ και να πω και 13ος και 14ος και 20ος μισθός, αλλά οι σοβαροί, όλοι αυτοί που πληρώνουν φόρους, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που μας ακούνε, οι άνθρωποι οι οποίοι πληρώνουν κάθε μήνα και δεν τα έχουν βρει από πουθενά έτοιμα, γελάνε και κλαίνε πολλές φορές, γιατί ξέρουν ότι αυτά όλα είναι ψέματα ή κρύβουν νέους φόρους. Δεν μπορεί, λοιπόν, καμία Κυβέρνηση αν δεν τηρήσει αυτά τα οποία πρέπει να τηρήσει – γι’ αυτό και το πρόγραμμά μας έχει περάσει στο περιβόητο Μεσοπρόθεσμο – γιατί το λέγαμε αυτό, γιατί εμείς αυτά τα οποία εφαρμόζουμε τα έχουμε δώσει κάπου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ζεύξη Σαλαμίνας – Περάματος. Το ζητά η κοινωνία. Τώρα πάλι ξανα-αυξήθηκε το κόμιστρο εκεί.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάντως για τη ζεύξη, υπάρχουν δύο εντελώς διαφορετικές απόψεις και από την τοπική κοινωνία και από την ευρύτερη περιοχή. Εγώ, επειδή δεν θέλω να το παίζω ειδικός, είναι κάτι το οποίο είναι στα αιτήματα, δεν ήταν στο πρόγραμμά μας, ότι θα κάνουμε αυτό. Είναι μια εκπομπή, ενδεχομένως η μόνη, που σίγουρα μπορούν να σας πουν πολλά περισσότερα και οι βουλευτές και οι άνθρωποι εκεί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι κάτι το οποίο συζητείται, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το τι είναι αυτό το οποίο εξυπηρετεί πλήρως. Εγώ γενικότερα είμαι υπέρ όλων αυτών των έργων. Αρκεί να υπάρχουν τα χρήματα. Αξίζει τον κόπο, πάντως, να διαβάσετε την ανάλυση που έκανε ο κ. Σταϊκούρας στο Υπουργικό Συμβούλιο για το τι να περιμένουμε τα επόμενα τρία  χρόνια στα δημόσια έργα ως προς τα εγκαίνια, για τα παραδοτέα, όχι «ξεπάγωμα» και «μουσαμάδες», που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις. Εκεί, πραγματικά θα καταλάβουμε γιατί τα μεγάλα έργα θέλουν κάποιο χρόνο να ωριμάσουν και γιατί έχει μεγάλη αξία να κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στην εξαήμερη εργασία. Δεν βρίσκουν εργαζόμενους…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν πήγαμε να επιβάλουμε εξαήμερη εργασία, ούτε νομοθετήσαμε εξαήμερη εργασία και επειδή ο κόσμος μπορεί να θεωρεί ότι εγώ λέω ό, τι μου κατέβει στο κεφάλι ή η αρμόδια Υπουργός τους τα λέει όπως θεωρεί εκείνη, αν δεν πιστεύουν εμένα, την Κεραμέως ή τον Πρωθυπουργό, εγώ θα σας πω τι λέει η «Εργάνη». Η «Εργάνη» λέει ότι λιγότερες από μια στις χίλιες επιχειρήσεις στη χώρα χρησιμοποίησαν μετά από αίτηση που έκαναν και έγινε δεκτή η αίτησή τους, το καθεστώς της έκτακτης βάρδιας. Εδώ, τι ήρθε να κάνει η Κυβέρνηση; Πολλοί λέει η Ευρώπη πηγαίνει στην τετραήμερη και εσείς πάτε στην εξαήμερη. Όχι, ήμασταν μια από τις πρώτες χώρες που νομοθετήσαμε την τετραήμερη εργασία, όμως ήρθαμε και καλύψαμε ένα κενό το οποίο καλυπτόταν με «μαύρη» και υποδηλωμένη εργασία – την οποία πολλές φορές δεν την πληρώνονταν όπως θα έπρεπε οι εργαζόμενοι – παροχής σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας επτά ημερών, 24 ώρες το 24ώρο, τη δυνατότητα μιας έξτρα βάρδιας, την οποία ο εργαζόμενος την πληρώνεται νόμιμα έως + 40 ή 110% αν είναι Κυριακή, τη δηλώνουν οι επιχειρήσεις και έχουν και το αντίστοιχο ρεπό. Αυτό ήρθαμε και κάναμε. Και μάλιστα είναι τόσο αυστηρά τα φίλτρα για να μπορεί μια επιχείρηση να χρησιμοποιήσει αυτή την έξτρα βάρδια, που από τις επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση, τα συνολικά, δηλαδή, παραρτήματα και επιχειρήσεις μόνο μια στις χίλιες έγιναν δεκτές και χρησιμοποιούν αυτή την έξτρα βάρδια. Τα στοιχεία είναι αναλυτικά. Αίτηση για χρήση έκτακτης βάρδιας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα – αυτοί υπέβαλαν αίτηση – από τις 382.000 συνολικά. Δηλαδή, αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας και από αυτά τα 1.671, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, που είναι οι προϋποθέσεις που σας είπα τα 291. Τόσα είναι, δηλαδή, τα παραρτήματα που κάνουν χρήση. Γιατί όχι παντού; Γιατί η τάση είναι στην τετραήμερη εργασία. Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει σ’ ένα σημείο που το στοίχημα είναι να αυξηθούν οι μισθοί και αυτό προκύπτει από τα στοιχεία, άρα δεν μπορείς να εφαρμόσεις μια πολιτική η οποία θα πηγαίνει στην αντίθετη κατεύθυνση. Και γι’ αυτό και στόχος της Κυβέρνησης – θα το δούμε και στα επόμενα, που δεν είναι παροχολογία – είναι η περαιτέρω αποφόρτιση των επιχειρήσεων από ασφαλιστικές εισφορές. Και, ναι, ο στόχος μας ποιος είναι; Τώρα, που πηγαίνουμε σε μια κανονικότητα και φεύγουν οι κρίσεις, όλο και λιγότερα επιδόματα – το ξαναλέω – πλην προνοιακών, μην παρεξηγηθώ, εδώ είτε θα στηρίξουμε τις μητέρες, τα ΑμεΑ και ακόμα περισσότερη στήριξη της οικονομίας. Το ξαναλέω, έχω εδώ μπροστά μου πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές που μειώσαμε. Πριν από έξι μήνες μειώσαμε κι άλλους. Θα συνεχίζουμε να το κάνουμε, αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε μια λογική πλειοδοσίας, μόνο και μόνο για να είμαστε πρόσκαιρα αρεστοί. Θέλουμε στο τέλος της τετραετίας να κριθούμε, όπως κριθήκαμε το 2023 με δεδομένα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας έχω επιστολή γιατρού που λέει «θα μπορούσατε να δείτε το θέμα των επικουρικών ιατρών· για τη νομοθετική βελτίωση των επικουρικών ιατρών, για το δικαίωμα άσκησης ιδιωτικού έργου», γιατί εξαιρέθηκαν οι επικουρικοί γιατροί. Είχε δηλώσει ο κύριος Γεωργιάδης ότι θα τους συμπεριλάβει, αλλά εξαιρέθηκαν.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι επικουρικοί ιατροί είναι ένα εντελώς διαφορετικό καθεστώς από τους μόνιμους γιατρούς του ΕΣΥ. Το ιδιωτικό έργο μπήκε σε μία λογική, το οποίο ήταν ένα αίτημα πολλών γιατρών, μάλιστα έχουν αρχίσει οι πρώτοι γιατροί κι επιστρέφουν στο ΕΣΥ, που είχαν φύγει. Ήταν λογικό που είχαν φύγει, γιατί δεν συνέφερε κανέναν άνθρωπο για μια περίοδο να παίρνει πολύ λιγότερα απ’ ό,τι έβγαζε με πάρα πολύ μεγαλύτερες υποχρεώσεις. Στόχος είναι να γυρίσουν οι γιατροί στο ΕΣΥ. Οι επικουρικοί γιατροί δεν μπήκαν, όπως μου λέτε, αυτό που μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι θα το μεταφέρω στο Υπουργείο Υγείας και αυτό το αίτημα και θα επανέλθω με την αιτιολόγηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυρία Χριστίνα Πετροχείλου μου λέει: «Ο δήμαρχος Κυθήρων βρήκε γιατρούς για τα Κύθηρα. Προσέφερε χρηματικό μπόνους και βρήκε γιατρούς. Γιατί δεν το κάνει κάθε δήμαρχος που έχει ανάγκη;»

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν περιπτώσεις δημάρχων και είναι αρκετές, πέραν από το έξτρα που λέτε, έχουν δώσει και στέγη. Να επανέλθω, κατ’ αρχάς, στο προηγούμενο για τους επικουρικούς, ρώτησα και τον υπουργό, τον κύριο Γεωργιάδη και τον κύριο Θεμιστοκλέους, απάντησαν ταχύτατα  και οι δύο, δεν μπορούσε να δοθεί, γιατί δεν υπήρχε η εξουσιοδοτική, δηλαδή έπρεπε ν’ αλλάξει ο νόμος. Στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, δηλαδή στους επόμενους δύο μήνες, θ’ αλλάξει η νομοθετική διάταξη, που θα δίνει, πλέον, τη δυνατότητα και για τους επικουρικούς γιατρούς, άρα μιλάμε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ν’ ασκούν ιδιωτικό έργο. Ήταν, λοιπόν,  πολύ ωραίο το ερώτημα, φαντάστηκα ότι ήταν κάτι νομοθετικό, πράγματι το επιβεβαίωσα και το επιβεβαιώνω. Τώρα, για τους ιδιώτες γιατρούς υπάρχουν περιπτώσεις που η Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδράμει περαιτέρω, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος που συνδράμει περαιτέρω. Αυτό είναι κάτι επιπλέον, δηλαδή, δεν είναι κάτι που μπορούμε εμείς να το πούμε ως δική μας συνδρομή από τον Προϋπολογισμό, αλλά κι αυτά τα χρήματα και των ΟΤΑ προκύπτουν, προφανώς, από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου έχουν αυξηθεί τοπικά, λόγω συγκεκριμένων ειδικοτήτων, οι μισθοί, αλλά και συλλογικά οι αποδοχές, δηλαδή, για να καταλάβει ο κόσμος που μας ακούει, πέραν των αυξήσεων στους γιατρούς οριζοντίως, δόθηκαν περισσότερες αυξήσεις σε εφημερίες και σε ειδικότητες που σχετίζονται με τις ΜΕΘ και παθολογικές ειδικότητες. Εδώ είναι δεδομένη η βούληση της κυβέρνησης για περαιτέρω ενδυνάμωση των απολαβών, ενίσχυση των απολαβών του ΕΣΥ, δεν μπορώ να σας πω πόσο περισσότερο, γιατί δεν έχω την αρμοδιότητα του Προϋπολογισμού και δεν είμαι αυτός που λαμβάνει τις αποφάσεις. Και όπως σας είπα, είμαστε σε μία κυβέρνηση, όπου ο Πρωθυπουργός λέει λιγότερα από αυτά τα οποία μπορεί να δώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διάβαζα προηγουμένως, γράφει «Η Καθημερινή» σήμερα για την προσέλκυση γιατρών σε περιοχές που κηρύσσονται άγονοι οι διαγωνισμοί, πέραν του μισθού θα προστίθεται και ένα ποσό των 2.100 ευρώ, επιπλέον του μισθού. Το διαβάζω στην Καθημερινή σήμερα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά πρέπει να υπάρχουν και κριτήρια, όπως η νησιωτικότητα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι· ωραία· προχωρούμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Στη Σαντορίνη τα καθαρά ξεπερνάνε τα 4.200 ευρώ το μήνα. Δεν είναι δηλαδή ότι δεν δίνει παραπάνω το Κράτος. Υπάρχουν, όμως, περιπτώσεις που πραγματικά οι άνθρωποι αυτοί θεωρούν καλύτερο να είναι ιδιώτες. Δεν είμαστε απέναντί τους και αυτοί κάθε μήνα φόρους πληρώνουν, τους ασθενείς τους έχουν, αλλά μιλάμε για δύο εφημερίες το μήνα, για να μην καταρρεύσουν κάποιες κλινικές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κύριος Βογιατζής, με δικαιώνει σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές που λέγατε προηγουμένως. «Εσείς», μου λέει, παρουσιάζετε στοιχεία προηγούμενων ετών, εγώ είμαι στο ΄24 και ο Χάρης από τη Νέα Σμύρνη μου λέει: ―για να τα ισοφαρίσω, γιατί έχουμε συν πλην στις τοποθετήσεις― «Η Philip Morris, στον Ασπρόπυργο, από 800 εργαζόμενους, τους αύξησε σε 1500 στο ΄23 – ΄24, με επενδύσεις, μηχανήματα  και κτήρια. Αν το ψάξεις θα βρεις κι άλλες τέτοιες περιπτώσεις». Οκέι. Άλλος το βλέπει μισογεμάτο, άλλος μισοάδειο, προχωρούμε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι περιπτώσεις που είναι μισογεμάτο, είναι περιπτώσεις που είναι μισοάδειο. Απαντώ στο πεδίο, σε κάθε ακροατή, όσο μπορώ, γι’ αυτό κι εμείς παραθέτουμε τους αριθμούς, οι οποίοι είναι οι πραγματικοί, με στοιχεία της Eurostat. Η Ελλάδα έχει περισσότερους εργαζόμενους, με μέσο καλύτερο μισθό που πρέπει ν’ αυξηθεί κι άλλο ―το προλαβαίνω αυτό, για να μην το γράψει κάποιος, γιατί είναι λογικό να μας πει «ναι ρε παιδιά, αλλά πρέπει κι άλλο», εννοείται πρέπει κι άλλο― και είναι πρώτη σε ξένες άμεσες επενδύσεις, σε ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ, που σημαίνει εδώ κάτι καλό γίνεται. Επειδή, όμως, υπάρχουν πολλά χαμένα χρόνια, τρέχουμε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ταχύτητα. Και αυτό αποτυπώνεται και στην Αθήνα και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Εμείς ζητούμε Αστυνομία περισσότερη στο Κέντρο», ακούστε πώς αποτυπώνεται αυτό το σημείο, αυτό δεν θα το σχολιάσουμε, απλώς θέλω να βγει ως περίπτωση. «Κύριε Πορτοσάλτε, καλημέρα. Στέλνω γιατί, πραγματικά, δεν ξέρω τι άλλο να κάνω. Έχει διαταραχθεί η οικογένειά μου τους τελευταίους οκτώ μήνες. Είμαι νεοδιόριστη εκπαιδευτικός σε νησί. Το Σεπτέμβριο όπου και διορίστηκα, ο άντρας μου Αστυνομικός πήρε απόσπαση. Αφού έχω αμετάθετο για δύο χρόνια. Φυσικά, τότε καταθέσαμε όλα τα έγγραφα. Τον Ιανουάριο, Παρασκευή βράδυ, ειδοποιήθηκε ο σύζυγός μου ότι «κόβεται» η απόσπασή του και ότι πρέπει να γυρίσει στην Αθήνα. Από τότε ξεκίνησε μία τεράστια ταλαιπωρία για την οικογενειακή μας συνθήκη. Δεν θα μείνω μόνο στο οικονομικό, όπως καταλαβαίνετε πώς να συντηρήσεις δύο σπίτια, μόνο εύκολο δεν είναι, αλλά θα σταθώ στο ότι δεν μπορούμε να κάνουμε οικογένεια. Ας βγει ο κύριος Χρυσοχοΐδης να μας απαντήσει. Δεν μπορεί να λαμβάνεται ένα μέτρο και να ισχύει χωρίς κανέναν όρο. Και ξαναλέω, έχω αμετάθετο. Δεν μπορώ να φύγω από το νησί. Είναι η πρώτη φορά που μου συμβαίνει κάτι τέτοιο». Για να καταλάβουμε, κυρίες και κύριοι, τι σημαίνει μετάκληση Αστυνομικών από την Περιφέρεια στην Αθήνα, για να ενισχύσουμε το Κέντρο. Αυτά. Είπα ως κοινωνικό θέμα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μπορώ να σας απαντήσω στο θέμα, γιατί τυχαίνει να το γνωρίζω. Ένα από τα βασικά προβλήματα που μου είχαν μεταφέρει σχεδόν όλοι οι Διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων στο οδοιπορικό που κάναμε και στην Αττική, πριν από τις εκλογές για μεγάλο χρονικό διάστημα, όχι προεκλογικά, ενάμιση χρόνο περίπου, τα κομματικά κλιμάκια, όταν ήμουν Γραμματέας στο κόμμα, ήταν η υποστελέχωση των Αστυνομικών Τμημάτων. Άρα, αναζήτησα κι εγώ την αιτία που αυτό είναι οριζόντιο. Ο βασικός λόγος είναι ότι ενώ το 70% της εγκληματικότητας παρατηρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως στην Αθήνα, η αναλογία αυτή ήταν αντίθετη. Δηλαδή, ήταν το 30% των Αστυνομικών. Γιατί συνέβαινε αυτό; Για κάποιες δικλείδες, οι οποίες υπάρχουν διαχρονικά στην ελληνική νομοθεσία περί αμετάθετου και τα σχετικά. Μείναμε με «δεμένα τα χέρια»; Όχι. Πήρε μία σειρά από αποφάσεις η πολιτική ηγεσία του τότε ―ήταν ο κύριος Θεοδωρικάκος― Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και ακόμα περισσότερες και μετά τις εκλογές οι διάδοχοί του, όπου όλοι οι νεοεισελθέντες στο Αστυνομικό Σώμα πηγαίνουν σε Αστυνομικά Τμήματα της Αττικής, πρώτον. Δεύτερον, κάποιες έκτακτες αποσπάσεις για συγκεκριμένους μήνες στην Αττική και τρίτον, αυτό το οποίο είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός στην περσινή ΔΕΘ, έγινε πράξη σε βάθος των μηνών, μια σειρά από Αστυνομικοί που υπηρετούσαν σε αυτό που λέμε VIP υπηρεσίες, δηλαδή φύλαξης προσώπων που ήτανε στόχοι κ.λπ., κ.λπ., φύγανε από εκεί και επέστρεψαν. Είναι περίπου 1.800 άτομα, έχω αναλυτικά πόσοι έχουν πάει στην ΟΠΚΕ, στην Τροχαία και σε άλλες μάχιμες Υπηρεσίες και αυτό αποτυπώνεται στις γειτονιές και αποτυπώνεται και από το αποτέλεσμα στην ενδοοικογενειακή βία, στις κλήσεις της Τροχαίας, στην παρουσία στον δρόμο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από αύριο αρχίζουν οι πτήσεις από Βερολίνο, πτήσεις με παράνομους μετανάστες, επιστροφές εννοεί, σύμφωνα με τη συμφωνία Σόλτς – Μητσοτάκη.Αυτό δεν ξέρω εάν είναι θετικό, ότι στέλνει η Γερμανία πίσω μετανάστες που έφυγαν από εδώ να πάνε στη Γερμανία. Εγώ έτσι το καταλαβαίνω.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω. Δεν λέμε κάτι για το μεταναστευτικό. Για το μεταναστευτικό αυτή τη στιγμή οι αριθμοί σε σχέση, κατ’ αρχάς, με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει συγκριτικά με τις άλλες χώρες την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 2023, όπου είχαμε κι εμείς και ο υπόλοιπος νότος αυξημένες ροές. Αυτή τη στιγμή σταθερά είμαστε σε ρυθμούς αποκλιμάκωσης των δομών, οι οποίες δεν έχουν και καμιά σχέση με τις δομές του παρελθόντος, έχουμε σχεδόν εκμηδενισμό στο Ανατολικό Αιγαίο και εκμηδενισμό στο βόρειο τμήμα του Έβρου ―εδώ ανοίγω μια σημαντική παρένθεση κάποια στιγμή να εκτιμηθεί και το έργο των συνοριοφυλάκων…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό που έγινε χθες.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Έτσι. Με κίνδυνο της ζωής τους φυλάσσουν την πατρίδα μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουμε κι ένα θέμα με το σκάφος, συγνώμη που το βάζω εμβολίμως, αλλά πάλι δεν θα μείνει χρόνος και πρέπει να ρωτήσω. Υπάρχει ένα σκάφος, το οποίο η Τουρκία μας βγάζει κι ένα video και λέει ότι να πώς κάνει επαναπροώθηση η Ελλάδα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού Σώματος, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο και η νομοθεσία, προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα τα οποία υπάρχουν και ταυτόχρονα σώζουν ανθρώπινες ζωές. Άλλο πράγμα αυτό το οποίο μας κατηγορούν, που δεν το κάνουμε, κι άλλο πράγμα η προστασία των συνόρων. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, όταν εντοπίζονται άνθρωποι οι οποίοι εκμεταλλεύονται από τους λαθροδιακινητές στα δικά μας χωρικά ύδατα, έχουμε υποχρέωση και το κάνουμε και σώζουν οι λιμενικοί μας δεκάδες ανθρώπινες ζωές κάθε μέρα, υπάρχει, όμως, όταν λέμε προστατεύουμε τα σύνορα, να επαναπροωθηθούν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέτε, δεν θα επιτρέψω στη λέμβο να μπει μέσα στα σύνορα.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή, στο Λιμενικό της Τουρκίας. Και όπως έγινε διάσωση σε συγκεκριμένη περίπτωση, είναι δεδομένο ότι θα γίνει. Όταν, όμως, υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή των ανθρώπων ή εντοπίζονται στα δικά μας χωρικά ύδατα άνθρωποι που είναι καταπονημένοι, επιτόπου σώζονται, μεταφέρονται. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις, γιατί αυτό είναι μέρος του «παιχνιδιού» των λαθροδιακινητών, που το Λιμενικό δεν προλαβαίνει να τους σώσει, κάτι που είναι ό,τι πιο λυπηρό, ό,τι πιο τραγικό, οι άνθρωποι αυτοί είναι πονεμένοι άνθρωποι, δεν είναι εχθροί κάποιου, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αυτή, πέραν του ότι σώζει δεκάδες ανθρώπινες ζωές και θα συνεχίσει να το κάνει, οι Αρχές και όχι η κυβέρνηση, το Λιμενικό Σώμα, είναι και κάτι άλλο, κύριε Πορτοσάλτε, γιατί είδα πολλούς «ευαίσθητους» τα τελευταία χρόνια ξαφνικά να εμφανίζονται. Βρήκαμε μια κατάσταση αθλία, αν μου επιτρέπεται η φράση για τ’ ασυνόδευτα ανήλικα. Αυτή τη στιγμή τ’ ασυνόδευτα ανήλικα ζουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες με εξασφάλιση πολύ καλύτερης στέγης και συνθηκών διαβίωσης. Έχει μειωθεί ο αριθμός, γιατί υπάρχει μια πολιτική απορρόφησης και προώθησης και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και να θυμίσω ότι όλοι αυτοί οι «ευαίσθητοι» ανήκουν σε έναν πολιτικό χώρο, ότι αυτός ο πολιτικός χώρος είχε τη Μόρια και την Ειδομένη, που η πληρότητα ήταν στο 200 έως και στο 300%.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ας κλείσουμε, όμως, το θέμα. Αυτοί τώρα, οι επιστροφές που θα παίρνουμε εμείς πίσω από τη Γερμανία, στη συμφωνία Σολτς – Μητσοτάκη, τι κάνουμε; Τους φορτωνόμαστε εμείς;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε μια πολιτική, όπου οι εξετάσεις του ασύλου, από εκεί που ήταν σε δύο τρία χρόνια, γίνονται σε δύο μήνες. Έχουμε μια πολιτική επιστροφών, όπως προβλέπει ο νόμος, γι’ αυτό κι έχουμε αποκλιμάκωση του αριθμού. Ως προς αυτό το οποίο μου λέτε, πρέπει να το τσεκάρω ότι ισχύει και πρέπει να δω και το ισοζύγιο. Δηλαδή, οι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν από την Ελλάδα για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτό πρέπει να δούμε και άνθρωποι οι οποίοι επιστρέφουν στις χώρες τους, με βάση το πρωτόκολλο και τις συμφωνίες επιστροφών. Δηλαδή, δεν μπορώ να πάρω αποσπασματικά κάτι το οποίο μου στέλνουν, πρέπει να δούμε τη μεγάλη εικόνα και τι μετράμε. Μετράμε κάθε μήνα πόσοι φιλοξενούνται στις δομές και πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου, που από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα, περίπου έξι μήνες, έχουμε έναν ρυθμό αποκλιμάκωσης.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς απαντάει η κυβέρνηση σε όλη αυτήν την ένταση που προκαλεί η Άγκυρα στην Κάσσο, για το καλώδιο διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ανέπτυξαν πέντε πλοία. Πέντε πολεμικά ανέπτυξαν στο έργο αυτό της διασύνδεσης. Και βάλαμε κι εμείς άλλα πέντε δικά μας.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κι εμείς συνεχίζουμε την πολιτική μας και αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε, είτε ως προς την ενεργειακή πολιτική της χώρας, είτε ως προς τα υπόλοιπα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό, εγώ καταλαβαίνω καλά ότι έχει πρόβλημα η Τουρκία στο ότι εμείς διασυνδέουμε την Κρήτη με την Κύπρο. Και ότι περνάει την ΑΟΖ τους το καλώδιο. Και γι’ αυτόν τον λόγο ήρθαν και τα καράβια τους.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά η δική μας η θεώρηση παραμένει η ίδια και δεν αλλάζει η πολιτική μας. Το ξαναλέω: οι γείτονές μας έχουν πάρα πολλές…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και αυτό δεν θα μπορούσε να συζητηθεί σ’ αυτά τα θέματα που συζητούμε, σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων. Εκεί φτιάχνουμε ένα έργο, ένα τεχνικό έργο. Θα πάει ρεύμα από την Κρήτη στην Κύπρο.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι δεδομένο ότι στο πλαίσιο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας, αλλά και όλων των υπολοίπων θεμάτων και της μίας διαφοράς που υπάρχει με την Τουρκία, καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, που δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο σημείο της επίλυσής της, επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, δεν υπάρχει μία σειρά από συμφωνίες. Υπάρχουν εντονότατες διαφορές και διαφωνίες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το καταλαβαίνω, το αντιλαμβάνομαι αυτό, αλλά εδώ είναι τεχνικό έργο. Το καλώδιο δεν θα ψάξει από κάτω φυσικό αέριο, πάει ρεύμα από το ένα νησί στο άλλο νησί. Και το τελευταίο. Στο ίδιο πλαίσιο, όμως, διαβάζω, επίσης, ανταπόκριση του Μανώλη Κωστίδη στην εφημερίδα Καθημερινή ότι υπάρχει κάποια θετική προδιάθεση της Τουρκίας με την Ελλάδα, για μια επίλυση του Κυπριακού το Σεπτέμβριο;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η Ελλάδα είναι φύσει αισιόδοξη, όπως και η Κύπρος, στο θέμα αυτό. Βέβαια, το παρελθόν μας κάνει να είμαστε πάρα πολύ διστακτικοί. Όσα ακούστηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, περί λύσης δύο κρατών, είναι εντελώς αντίθετα με την διάθεση λύσης, εφόσον αυτά δεν επανεπιβεβαιωθούν και πάμε στο αυτονόητο που είναι οι Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία και απόσυρση των στρατευμάτων κατοχής, τότε ναι, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε. Είναι μία πληγή. Εγώ σας λέω ειλικρινά είναι από τις παρουσίες που είχα την τιμή να έχω, ας πούμε, μαζί με τον Πρωθυπουργό, σε μια πάρα πολύ ωραία εκδήλωση και δύο εξαιρετικές ομιλίες, και του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Κύπριο Προέδρου, ήταν μια μέρα που δεν ξεχνάς εύκολα, λίγα χιλιόμετρα, ενάμισι χιλιόμετρο από τη γραμμή που χωρίζει αυτή τη στιγμή από τα κατεχόμενα την υπόλοιπη Κύπρο. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ακόμα ένας αριθμός, που είναι το 37%…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχέδιο έχετε;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση αναμένει το πλήρες σχέδιο, το υπουργείο Εξωτερικών αναμένει, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει μία περιγραφή του ευρύτερου σχεδίου. Είναι δεδομένο ότι συζητάμε μόνο μία τέτοια λύση, όχι μόνο η Ελλάδα, η Κύπρος είναι Ευρώπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει επικείμενη συνάντηση Ερντογάν – Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι στον προγραμματισμό μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπαίνει αυτό το σχέδιο στη συζήτηση;

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εφόσον υπάρχει το σχέδιο αυτό κατατεθειμένο και στις δύο πλευρές κι έχει προχωρήσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, γιατί αυτό προηγείται πάντοτε της συζήτησης δύο ηγετών. Ναι, αλλά αυτή τη στιγμή είναι δύο προϋποθέσεις που δεν εξαρτώνται από εμάς. Δηλαδή, περιμένουμε το τελικό σχέδιο, την επεξεργασία του και από τη δική μας την πλευρά και από την πλευρά της Κύπρου, Ελλάδα και Κύπρος είναι ένα, είναι όλα σε ένα, είναι και σ’ αυτή τη διεκδίκηση και το ξαναλέω, είναι πολύ σημαντικό αυτό, Ελλάδα και Κύπρος είναι Ευρώπη. Η θέση αυτή, δηλαδή, είναι και ευρωπαϊκή…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση και με αυτό κλείνουμε, ξέρετε, διαπιστώνω ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακάλυψε ότι υπάρχει ένα θέμα με αγνοούμενους στην Κύπρο και δεν ξέρω αν το  συμπεριλαμβάνει στην αντίληψή του στο να πάει να βοηθήσει να βρεθούν αυτοί οι αγνοούμενοι; Δεν ξέρω, αν το παρακολουθείτε αυτό και το κάνει στο πλαίσιο στα γραφεία που συναντάει κοινό…

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πριν από την ανάρτηση του κυρίου Κασσελάκη είχα βρεθεί στην Κύπρο, προσκεκλημένος του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων, παρουσία του Κύπριου Προέδρου, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει αυτή τη θέση. Λίγες ημέρες μετά ο Έλληνας Πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που παρέστη σε μια τέτοια εκδήλωση, μ’ έναν πολύ ισχυρό συμβολισμό, με την παρουσία αυτή, όπως αναγνωρίστηκε από το σύνολο των ανθρώπων που ήταν εκεί και, με κάποιες εξαιρέσεις, από τον ελληνικό Τύπο. Ο κύριος Κασσελάκης δεν ξέρω γιατί δεν έμεινε σε αυτήν την εκδήλωση, όπως ήταν ο κύριος Ανδρουλάκης, για να στείλουμε κι ένα μήνυμα, ως χώρα, γιατί νομίζω ότι υπάρχουν κάποια θέματα που γκρεμίζουν τις διαχωριστικές γραμμές των κομμάτων. Αυτό, νομίζω, ήταν δική του επιλογή να επιστρέψει και να μην είναι σε αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση. Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα πω ότι «διαβάζουμε» θετικά ότι και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει τέτοια ζητήματα, εθνικά θέματα της Ελλάδας, της Κύπρου, ως προς τους αγνοούμενους.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr