Τρέχων Άρθρο
Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1

Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 με τον Νίκο Χατζηνικολάου

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να καλησπερίσουμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Παύλο Μαρινάκη. Κύριε υπουργέ καλώς ορίσατε. Θα ξεκινήσω από αυτό που λέει η Αντιπολίτευση. Δεν το λέει μόνον ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Άκουσα να το λέει ο κ. Ηλιόπουλος, για παράδειγμα από τη Νέα Αριστερά, άκουσα να το λέει η κα Κωνσταντοπούλου. Κατηγορούν την κυβέρνηση ότι έχει κάνει εκπτώσεις στο περιεχόμενο του νόμου που θα φέρει προς ψήφιση για να ισορροπήσει τις εσωκομματικές αντιδράσεις.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση αυτή είναι η σωστή νομοθέτηση. Αυτό είναι το νομοσχέδιο που κρίνει ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ότι είναι το σωστό, το δίκαιο και αυτό που θεωρούμε ότι πρέπει να φέρουμε προς ψήφιση. Μετά από τον διάλογο τον εσωτερικό, μετά από ανάλυση, μετά από αυτά τα οποία είπε ο Πρωθυπουργός για το τι θέλουμε να κάνουμε και για το τι δεν θέλουμε να κάνουμε. Δύο επισημάνσεις για να μιλήσω λίγο, αν γίνεται και για την ουσία. Επισήμανση πρώτη: Ακόμα και αν η αντιπολίτευση θεωρεί ότι αυτό είναι το μισό, εμείς θεωρούμε ότι είναι το σωστό και αυτό που θέλουμε να κάνουμε και δεν συμφωνούμε με τα υπόλοιπα που λέει η αντιπολίτευση, ας ψηφίσει και το μισό. Και όταν κάποια στιγμή κρίνουν οι πολίτες ότι μπορούν να έρθουν εκείνοι στην εξουσία, να ψηφίσουν αν συμφωνούν – εμείς δεν συμφωνούμε με τα υπόλοιπα – και τα υπόλοιπα. Άρα, αυτό το οποίο περιμένουμε από την αντιπολίτευση είναι να μην έχουμε μία στάση ότι, επειδή διαφωνούμε γιατί δεν τα φέρνετε όλα, δεν ψηφίζουμε συνολικά αυτά που φέρνετε, να έρθουν και να ψηφίσουν αυτά τα οποία θα έρθουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Φαίνεται κ. Υπουργέ, ότι η κυβέρνηση μπορεί και να αντιμετωπίσει προβλήματα στην πορεία.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μία ακόμα επισήμανση, κ. Χατζηνικολάου, γιατί έχει αξία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να την κάνετε, αλλά θέλω μετά να μου πείτε, πως βλέπετε το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει η Αντιπολίτευση το νομοσχέδιό σας και να έχετε απώλειες από την κοινοβουλευτική σας ομάδα και να οδηγηθεί έτσι το νομοσχέδιο ουσιαστικά στον κάλαθο των αχρήστων.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κατηγορούν για μισή νομοθέτηση, κυβέρνησαν, πολλά εκ των οποίων και σε υπουργικές θέσεις, κάποια άλλα ήταν βουλευτές, τεσσεράμισι χρόνια. Δεν έφεραν ούτε το ολόκληρο, ούτε το μισό. Και μάλιστα είναι φοβερό, δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια, να έρχεται μία Κυβέρνηση δήθεν συντηρητική, δήθεν ακραία, δήθεν ακροδεξιά, όπως πολλές φορές την έχουν χαρακτηρίσει, να φέρνει μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που ισχύει σε 20 χώρες, ως προς τον γάμο, στην Ευρώπη, και 22 χώρες ως προς την τεκνοθεσία, και εσύ αυτό που είχες να πεις, ενώ δεν έκανες τίποτα, είναι να μιλάς για μισή νομοθέτηση. Εγώ χθες, μετά από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, βγάζω δύο βασικά συμπεράσματα. Το πρώτο είναι, ότι για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχει ένας Πρωθυπουργός, ο οποίος συμπεριφέρεται θεσμικά. Τι είχαν πει για τον εκλογικό Νόμο την προηγούμενη τετραετία; Θα αλλάξει ο Μητσοτάκης τον εκλογικό Νόμο για να πάρει περισσότερες έδρες.  Δεν το έκανε. Τι λέγανε τώρα; Ότι θα φέρει αυτόν τον Νόμο μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχει θέματα. Το κάνει μέσα στους πρώτους μήνες της τετραετίας, όπως δεσμεύτηκε, χωρίς να το πηγαίνει μπροστά ή πίσω, όπως μας κατηγορούσαν. Ποια είναι για μένα η ουσία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως ο Νόμος δεν περάσει από την Βουλή, γιατί εγώ άκουσα τον κ.Ανδρουλάκη να λέει ότι δεν πρόκειται να βοηθήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να «δέσει τα κορδόνια».

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για να πούμε και δύο πράγματα για την ουσία, θα απαντήσω για τον κ. Ανδρουλάκη τώρα για να μην φανεί ότι υπεκφεύγω, είναι απογοητευτική η στάση του. Και είναι και κατώτερη των περιστάσεων και των περιστάσεων όπως προκύπτουν από διηγήσεις ανθρώπων που είχατε στο προηγούμενο βίντεο. Αυτή την στιγμή που μιλάμε, η δήθεν μεγάλη, δημοκρατική παράταξη, το ΠΑΣΟΚ που θέλει να γίνει μία υπεύθυνη Αξιωματική Αντιπολίτευση, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα δικαιωμάτων, το οποίο διαχρονικά, θεωρητικά, θέλει φέρει, να ψηφίσει και να υπερασπιστεί, δεν λέει ποια είναι η θέση του αρχικά, αν συμφωνεί ή όχι με κάτι. Θα το ψηφίσει ή δεν θα το ψηφίσει; Λέει πρώτα, αναπαράγει ουσιαστικά εκφράσεις μικροπολιτικές προηγούμενων δεκαετιών. Ας μας απαντήσει πρώτα ο κ.Ανδρουλάκης, πριν προβεί, όπως έκανε, σε εκφράσεις κριτικής για την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, τι θα κάνει με το Νομοσχέδιο. Αυτή είναι, νομίζω, μία υπεύθυνη στάση. Πρώτα λες τι θα κάνεις, αν συμφωνείς ή όχι, και μετά κάνεις κριτική, που προφανώς είναι καλοδεχούμενη. Και κάτι πολύ σημαντικό. Ο Πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι δεν θα θέσει θέμα κομματική πειθαρχίας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μήπως κινδυνεύσετε να μην περάσει ο νόμος.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αισιοδοξούμε ότι θα περάσει, γιατί προέκυψε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ούτε για τους υπουργούς;

Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Για τους υπουργούς απάντησε ο Πρωθυπουργός, ότι αφού συμμετέχουν στο Υπουργικό Συμβούλιο που εγκρίνει νομοσχέδια, έχουν μια αυξημένη θεσμική υποχρέωση. Συζητάμε όμως για κάτι, γιατί αισιοδοξούμε ότι θα περάσει, που θέλουμε να το συζητήσουμε αυτό με τους πολίτες με νηφαλιότητα, χωρίς να διχάσουμε, αλλά με το να ενώσουμε. Συζητάμε για τον πολιτικό γάμο κ. Χατζηνικολάου, ενώ αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ισχύει το σύμφωνο συμβίωσης. Δηλαδή, από ένα συμβολαιογράφο , ένα σύμφωνο συμβίωσης, πάμε στη δυνατότητα ενός πολιτικού γάμου σε ένα δημαρχείο και συζητάμε για κάποια παιδιά, τα οποία υπάρχουν και τι ισχύει σήμερα που μιλάμε; Ένας άνδρας ή μια γυναίκα, από το 1946 ισχύει αυτό, μπορούν κατά μόνας, να υιοθετήσουν ένα παιδί. Ο ίδιος άνδρας ή η ίδια γυναίκα, μπορούν να συνάψουν σύμφωνο συμβίωσης εδώ και κάποια χρόνια και να μεγαλώσουν μαζί αυτό το παιδί σε ένα σπίτι. Αν όμως «φύγει» αυτός ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ο γονέας του παιδιού αυτού, το παιδί αυτό πιθανότατα θα καταλήξει σε ένα ίδρυμα. Άρα, το επιχείρημα που κάποιοι, χωρίς να έχουν ενημέρωση έλεγαν «δεν θέλουμε αυτοί να μεγαλώνουν παιδιά», εγώ δεν το καταλαβαίνω γιατί a priori αυτοί είναι ακατάλληλοι για παιδιά ή όλα τα ετερόφυλα ζευγάρια είναι κατάλληλα για παιδιά. Είναι πολύ βαριά η ευθύνη του γονέα. Αυτό το οποίο, λοιπόν, κάποιοι δεν θέλουν και για αυτό πρέπει να το εξηγήσουμε με ηρεμία στους πολίτες, συμβαίνει. Αυτή τη στιγμή 2 άνδρες ή 2 γυναίκες, μεγαλώνουν παιδιά. Το θέμα λοιπόν είναι να ρυθμίσουμε αυτό το πλαίσιο και κάτι πολύ σημαντικό. Τώρα η πολιτεία, κρίνει αν κάποιος ή κάποιοι είναι άξιοι για υιοθεσία, κατά μόνας, Είτε ένας άνδρας είτε μια γυναίκα είτε ένα ετερόφυλο ζευγάρι. Με το νέο πλαίσιο θα κρίνουν και τους δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με συγχωρείτε για τη διακοπή. Αυτό πρέπει να το δείτε συνολικά το θέμα της υιοθεσίας και για τα ετερόφυλα ζευγάρια και για τα ομόφυλα. Διότι γνωρίζω πάρα πολλά ζευγάρια, χρόνια παντρεμένοι άνθρωποι, αξιοπρεπέστατοι , που έχουν και τον τρόπο να μεγαλώσουν ένα παιδί και δεν μπορούν και μπαίνουν τα παιδιά σε ιδρύματα σε κάκιστες συνθήκες. Πρέπει να το ξαναδείτε.

Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Με την πολιτική που εφάρμοσε η Κυβέρνηση την προηγούμενη τετραετία, έχουν μειωθεί πολύ τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα και αυτός είναι ο στόχος μας. Και αυτό που λέτε τώρα, είναι η φιλοσοφία της νομοθέτησής μας. Ποια είναι; Η ισότητα. Εμείς μιλάμε για ισότητα στον πολιτικό γάμο και κατ΄ επέκταση, ισότητα στα δικαιώματα των παιδιών. Δεν υπάρχουν κ. Χατζηνικολάου παιδιά πρώτης και δεύτερης κατηγορίας. Πραγματικά, αν κάποιος δει αυτό που θέλουμε να κάνουμε και αυτό που δεν θέλουμε να κάνουμε, εμείς δεν μιλάμε για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή ούτε για αλλαγή στο καθεστώς του πατέρα και της μητέρας, που είναι ιερές λέξεις και δεν θα τις αλλάξουμε με γονέας 1 και γονέας 2. Αν κάποιος δει με ησυχία, με ηρεμία τι ισχύει σήμερα και τι πάμε να ρυθμίσουμε, είμαι βέβαιος ότι ενωτικά θα προχωρήσουμε και θα ψηφιστεί μία σημαντική παρέμβαση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστώ θερμά κ. υπουργέ.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να είστε καλά.

 

Ολόκληρη τη Συνέντευξη μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ:   https://youtu.be/dLb0e5DL9Tc

 

 

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr