Συνέντευξη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤΕΝΝΑ
Συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤΕΝΝΑ με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαδάκη και Μαρία Αναστασοπούλου
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είναι τώρα μαζί μας και έχουμε να σας ρωτήσουμε πολλά. Ήρθατε στην καταλληλότερη συγκυρία γιατί θα είναι και η πρώτη απάντηση που θα έχουμε από πλευράς Κυβέρνησης στα όσα είπε ο Τούρκος Πρόεδρος λίγες ώρες πριν την επίσκεψή του στην Αθήνα, στην εφημερίδα Καθημερινή. Βάζει στο τραπέζι τα διεθνή δικαστήρια και εν ολίγοις λέει πάμε στη Χάγη να λύσουμε όμως όχι ένα θέμα, όπως λέει η Ελλάδα, αλλά όλα τα θέματα. Δεν μπορείτε να αποσυνδέετε, λέει, το ένα με το άλλο. Και κρατάω μία φράση για να μας απαντήσετε συνολικά: «Εξαρτάται από εμάς τους δύο αν θα επιτρέψουμε στα προβλήματα που υπάρχουν να προκληθούν εντάσεις και διαφωνίες μεταξύ των Κυβερνήσεων και των χωρών». Σαν να λέει, δηλαδή, ότι αν η Ελλάδα δεν θέλει να συζητήσει όλα τα θέματα και να πάμε στη Χάγη, τότε θα επιστρέψουμε στην περίοδο των εντάσεων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και σημειώνει ότι πάνω από όλα πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα για να κατευθύνουμε σωστά και την κοινή μας γνώμη.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Να πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτον, το ότι σεβόμαστε ως χώρα το διεθνές δίκαιο και θέλουμε να υπάρχει πλήρης σεβασμός από όλους το δείχνουμε στην πράξη. Εμείς έχουμε κυρώσει, για παράδειγμα, τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, η Τουρκία δεν το έχει κάνει από το 1982. Το δεύτερο είναι ότι για να πάνε δύο κράτη στη διεθνή δικαιοδοσία πρέπει έχει υπογραφεί συνυποσχετικό, και από τα δύο κράτη, το οποίο θα ορίζει ποιο είναι το θέμα, ποια είναι η διαφορά η οποία θα συζητηθεί στο δικαστήριο και θα επιλυθεί. Εμείς λέμε ξεκάθαρα και διαχρονικά ότι υπάρχει μία διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Δεν υπάρχει καμία άλλη διαφορά άρα δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε τίποτα άλλο. Μια είναι η διαφορά. Αυτή είναι η ελληνική θέση, την έχει διατυπώσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός επανειλημμένως με κάθε σαφήνεια, είναι ξεκάθαρο, είναι διαχρονικό και το επαναλαμβάνω και εγώ σήμερα.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνεκμετάλλευσης. Δεν υπάρχει καμία τέτοια περίπτωση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί έχει ακουστεί και κάτι τέτοιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση και αυτό το οποίο επαναλαμβάνω ξανά για να απαντήσω στο τελικό ερώτημά σας είναι ότι εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, εμείς θεωρούμε ότι είναι σημαντική και η αυριανή ημέρα, άλλη μια σημαντική ημέρα που μπορούμε να κάνουμε βήματα στο να συζητάμε και οι πολλές διαφωνίες που έχουμε να μην παράγουν κρίσεις. Και αυτό το πιστεύουμε…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυσκολεύουν αυτές οι δηλώσεις το κλίμα για αύριο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας απαντήσω. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση. Από εκεί και πέρα, επαναλαμβάνω, είναι δεδομένες οι διαφωνίες όμως είναι πολύ σημαντικότερο να βρισκόμαστε σε μια φάση διαλόγου, επειδή άκουγα και την προηγηθείσα συζήτηση που κάνατε, και αποδεικνύεται αυτό στην πράξη επωφελές για τη χώρα μας. Υπό την προϋπόθεση να συνεχίσει να έχει μια Κυβέρνηση -όπως έχει- η οποία την θωρακίζει αμυντικά και δεν δέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα, όπως είναι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η προετοιμασία αυτής της ολιγόωρης συνάντησης έχει βάλει ζητήματα τέτοια; Ότι αυτά που θα συζητήσουμε είναι ένα, δύο, τρία… Μέσα σε αυτά είναι και αυτό; Δηλαδή ποιες είναι οι διαφορές μας και να βρούμε έναν τρόπο να τις λύσουμε;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η συνάντηση αυτή, η οποία έχει και τη διμερή συνάντηση των δύο ηγετών, του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου, έχει και συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και έχει και τη διευρυμένη συνάντηση, παρουσία και των δύο ηγετών. Δηλαδή είναι μια σειρά από επιμέρους σημαντικές συναντήσεις με σημαντικότερη, προφανώς, τη συνάντηση των δύο ηγετών. Είναι ένα μέρος μιας διαδικασίας που ξεκίνησε πριν από κάποιους μήνες, η οποία έχει μέσα τον πολιτικό διάλογο, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη θετική ατζέντα. Είναι προφανές ότι στο πλαίσιο της ευρύτερης αυτής διαδικασίας είναι και η επίλυση συνολικά, όχι αύριο, της μίας διαφοράς. Προσοχή, δεν είμαστε αυτή τη στιγμή εκεί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν επαναλάβει αυτά που είπε στη συνέντευξη; Γιατί και το γεγονός ότι τα λέει μια μέρα πριν έρθει στην Ελλάδα είναι θέμα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Χρησιμοποιώντας αυτό που είπε ο Πρωθυπουργός μετά την ακύρωση της συνάντησής του με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, όποιος δεν φοβάται για επιχειρήματά του και τα θέτει με σαφήνεια, δεν έχει να φοβηθεί τον διάλογο. Εμείς οτιδήποτε τεθεί, οποτεδήποτε τίθεται, απαντάμε με τις θέσεις μας, οι οποίες είναι καθαρές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, θυμίζω απλώς, γιατί έχει μια αξία -δεν ήταν ίδιο το κλίμα βεβαίως, γιατί όντως έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες μια κατάσταση, η οποία ευνοεί τη συζήτηση. Να το πούμε απλά- το 2017 πριν έρθει στην Αθήνα ο Τούρκος Πρόεδρος είχε παραχωρήσει συνέντευξη πάλι στον Αλέξη Παπαχελά και είχε μιλήσει κι είχε αμφισβητήσει ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης. Το ίδιο έκανε κι εδώ. Αν έρθει, λοιπόν, και κατά τη συνάντησή του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό πει «πάμε στη Χάγη να συζητήσουμε όλα τα θέματα», η απάντηση που θα πάρει ποια θα είναι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είναι ξεκάθαρη. Είναι η απάντηση που σας έδωσε, είναι η απάντηση που έχει δώσει σε όλες τις ευκαιρίες που έχουν δοθεί, ο Έλληνας Πρωθυπουργός. Υπάρχει μόνο μία διαφορά. Μόνο με αυτή την διαφορά μπορούμε να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο, εμείς σαν Κράτος που έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και θέλουμε την επίλυση. Αλλά είναι μία η διαφορά, ο καθορισμός ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας και καμία άλλη. Είναι σαφές, ξεκάθαρο και μη διαπραγματεύσιμο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο να έχουμε μία τέτοια αναφορά, μια τέτοια συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας εξέπληξαν όσα είπε στη συνέντευξη τώρα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε ερμηνείες ή να μπαίνουμε σε μια διαδικασία να προσπαθούμε να βρούμε τι κρύβεται πίσω από μια δήλωση. Εμείς θέλουμε κάθε φάση του διαλόγου να ενισχύει τη διαδικασία αυτή και, βέβαια, να ενισχύει και τη χώρα μας. Αυτός είναι ο στόχος μας. Μέσα από όλες τις διεθνείς επαφές, μια από τις πολύ σημαντικές διμερείς συσκέψεις και επαφές με τον γείτονά μας, την Τουρκία. Εμείς θεωρούμε ότι όλο αυτό που συμβαίνει αυτούς τους μήνες, είναι σημαντικό για την Ελλάδα. Γιατί η Ελλάδα είναι ισχυρότερη όλο αυτό το χρονικό διάστημα και έχει μπει σε μία φάση που μπορεί να συζητάει και τις διαφορές. Το ξαναλέω: Η φράση – κλειδί είναι ότι οι διαφορές δεν πρέπει να παράγουν κρίσεις. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Και από εκεί και πέρα, προφανώς, ούτε αφελείς είμαστε, ούτε έχουμε καμία διάθεση υποχώρησης, όπως το έχω πει πολλές φορές κι εγώ, από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια, μιλάμε για τον Ερντογάν. Δεν είναι σωστό τώρα, βέβαια, γιατί εμείς είμαστε και φιλόξενος λαός, αλλά το «Κυριάκο φίλε μου δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε», γιατί έτσι ξεκινάει τη συνέντευξη, τι θα του πει, προδιαθέτουν ένα κλίμα που εμείς ελπίζουμε να μην είναι δυσάρεστο
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εμείς θέλουμε να θωρακίσουμε τον διάλογο. Εμείς – το ξαναλέω- είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι χωρίς να είμαστε αφελείς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στη Θράκη δεν θα πάει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Μαρινάκη, είχαμε πριν μία συζήτηση. Πάμε λίγο να μας λύσετε. Είχε έρθει ο κ. Ραυτόπουλος εδώ με το χρωματολόγιο να καταλάβουμε τι γίνεται με αυτά τα περίφημα τιμολόγια ρεύματος. Κι εγώ θέλω για να μην μπούμε πάλι στο μπλε, κίτρινο, κόκκινο, πράσινο αν μπορείτε να μας δώσετε μια ξεκάθαρη απάντηση στο τι συμφέρει τα νοικοκυριά που μας βλέπουν αυτή τη στιγμή να επιλέξουν. Δηλαδή, εκείνος ο νοικοκύρης ο οποίος θέλει να έχει ένα σταθερό οικονομικό και οικογενειακό προγραμματισμό, να έχει ένα σταθερό πλαίσιο και να μην κάθεται να παρακολουθεί το Χρηματιστήριο της ενέργειας κάθε μήνα, τι πρέπει να επιλέξει; Σας το ρωτώ με απόγνωση, γιατί έχουμε χάσει την μπάλα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καταρχάς, να πούμε κι είναι πολύ σημαντικό αυτό, επειδή άκουγα τη συζήτηση που κάνατε πριν με πολύ ενδιαφέρον, ότι αυτό συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ευρωπαϊκή οδηγία αυτό που εφαρμόζεται. Το ένα, γιατί ρωτήσατε αν συμβαίνει κάπου αλλού. Το δεύτερο που θέλω να πω -θα καταλάβετε και για τα χρώματα- ότι μιλάμε για τέσσερα χρώματα: μπλε, κίτρινο, πορτοκαλί και πράσινο. Τα τρία χρώματα: το μπλε, το κίτρινο και το πορτοκαλί είναι ήδη τιμολογίων που προϋπήρχαν. Δηλαδή, δεν είναι ότι φέραμε τέσσερα χρώματα τιμολογίων. Γκρουπάραμε τριάντα διαφορετικά είδη τιμολογίων σε τρία, άρα απλοποιείται η διαδικασία. Πολύ απλά για να καταλάβουν οι τηλεθεατές πριν πάω στο σημαντικό, που είναι το πράσινο, που είναι αυτό το οποίο είναι το καινούριο. Το μπλε είναι σταθερό. Τι σημαίνει σταθερό; Για ένα – δύο χρόνια όσα υπογράψεις με τον προμηθευτή, έχεις την ίδια τιμή. Σταθερό τιμολόγιο. Όφελος; Η σταθερότητα, όχι διακυμάνσεις, ενδεχομένως με μία παραπάνω χρέωση. Κίτρινο τι είναι; Το κίτρινο είναι κυμαινόμενο. Δηλαδή, δεν είναι σταθερό. Μπορεί να αλλάζει, αλλά με ρητή την χρονική στιγμή της αλλαγής, δηλαδή είτε πριν, είτε μετά η χρέωση. Και το πορτοκαλί είναι το δυναμικό. Είναι για τους έξυπνους μετρητές, όπως είπατε πριν πολύ σωστά, όπου αυτή η αλλαγή είναι πολύ πιο δυναμική. Μπορεί να γίνεται, δηλαδή, σε μικρότερα χρονικά διαστήματα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, από αυτά τα τρία τι αποκλείετε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μισό λεπτό. Λέμε το σταθερό επιτόκιο έχει άνοδο και κάθοδο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Το μπλε είναι ίδιο εφόσον υπογράψεις κάτι για όσο είναι η σύμβαση. Δηλαδή, για έναν χρόνο; Αυτό είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, προσέξτε όμως, αν πέσει η τιμή εγώ θα πληρώνω εκείνη την τιμή που είχα καθορίσει. Είναι σαν το σταθερό επιτόκιο του δανείου της τράπεζας. Ξέρετε γιατί σας το λέω, κ. Εκπρόσωπε; Γιατί παίρνω ένα δάνειο από την τράπεζα με σταθερό επιτόκιο και την «πατάω», γιατί, ενώ πέφτουν τα επιτόκια, εγώ παραμένω να πληρώνω υψηλό επιτόκιο.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, επιλέγοντας το μπλε, το οποίο, δηλαδή, προϋπήρχε, μπορούσες να επιλέξεις να έχεις σταθερή χρέωση, κερδίζεις γιατί δεν έχεις το ρίσκο αν ανέβουν οι τιμές να ανέβει η χρέωσή σου. Αν πέσουν, όμως, δεν πληρώνεις λιγότερα. Αυτό προϋπήρχε. Υπήρχε η σταθερή χρέωση, απλά τώρα την κατηγοριοποιούμε, όλα τα επιμέρους που είναι σταθερά, στο μπλε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πορτοκαλί το πετάμε, γιατί πρέπει να έχω «έξυπνο» μετρητή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θέλει «έξυπνο» μετρητή. Είναι μια ειδική κατηγορία και το κίτρινο είναι το αντίθετο από το μπλε, αυτό που λέτε. Είναι κυμαινόμενο. Αν ανέβουν οι τιμές, πληρώνεις περισσότερο – πάντοτε είναι ο αστερίσκος των στηρίξεων της κυβέρνησης κ.λπ., αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Αν πέσουν, όμως, οι τιμές στο κίτρινο, πληρώνεις λιγότερο. Έχει να κάνει με το χρηματιστήριο της ενέργειας.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έρχονται, λοιπόν, οι πάροχοι και λένε, το κίτρινο Παπαδάκη, το κίτρινο Μαρινάκη σε συμφέρει και Αναστασοπούλου… Και έρχεται ο υπουργός και λέει, είναι παραπλανητική η διαφήμιση αυτή…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γι’ αυτό και η ΡΑΕ έχει επιληφθεί κι επίκεινται τ’ αποτελέσματά της και τα πορίσματά της.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, που πάω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, τώρα, λοιπόν. Τι κάνει η κυβέρνηση, από εδώ και πέρα έγκειται η διαφορά. Το παραπάνω, μέχρι τώρα αυτά υπήρχαν. Φέρνει το πράσινο τιμολόγιο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα πληρώνουμε λιγότερα με το πράσινο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Τι είναι, λοιπόν, το πράσινο τιμολόγιο; Στο πράσινο τιμολόγιο, κατ’ αρχάς, κατατασσόμαστε αυτόματα. Γιατί είναι σημαντικό;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το πράσινο συμφέρει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Γιατί συμφέρει το πράσινο. Πάντοτε στον μέσο καταναλωτή, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που θέλουν το δυναμικό· γιατί το πράσινο τιμολόγιο έχει χαμηλότερο πάγιο και δίνεται η δυνατότητα προαιρετικά στον καταναλωτή με έναν εύκολο τρόπο, δηλαδή με ένα link που υπάρχει, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός να συγκρίνεις τις τιμές μήνα – μήνα, αν θέλει να το κάνει, και αν δει ότι ένας άλλος προμηθευτής είναι φθηνότερος, τον πρώτο μήνα, τον δεύτερο μήνα, τον τρίτο μήνα, τον έκτο μήνα, να το αλλάζει αυτομάτως. Τι σημαντικό έχει το πράσινο;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχω πέναλτι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Όχι. Πρώτον χαμηλότερο πάγιο και δεύτερον ανταγωνισμό, ίσως και γι’ αυτό έχει δημιουργηθεί από τους προμηθευτές αυτή η σύγχυση. Άρα, είναι υποχρεωμένοι ν’ αναρτούνε τις τιμές τους, να ξέρει ο καταναλωτής ποιος είναι πιο ακριβός, ποιος είναι πιο φθηνός.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει υπέρ του καταναλωτή.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ε, βέβαια. Άρα, εμείς φέρνουμε ένα τέταρτο τιμολόγιο, δεν μπερδεύουμε, το απλοποιούμε, το οποίο δίνει δύναμη στον καταναλωτή για να έχει χαμηλότερο ρεύμα, γιατί θα μπορεί να συγκρίνει, αφού θα έχει και χαμηλότερο πάγιο, ποιος είναι ο ακριβότερος και ποιος είναι ο φθηνότερος.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, η επιλογή που προτάσσετε για το νοικοκυριό, που το μέσο νοικοκυριό καταναλώνει 300 – 400 κιλοβατώρες το μήνα, είναι το πράσινο τιμολόγιο;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ακριβώς. Εμείς τι λέμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, είναι η απάντηση;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα γιατί το λέμε; Γιατί οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια. Κατατάσσοντας τους καταναλωτές, αν δεν επιλέξουν οι ίδιοι κάτι άλλο, όλους στο πράσινο, τους λέμε ότι αυτό είναι το πιο συμφέρον. Γιατί; Γιατί δεν θέλουμε να τους μπερδέψουμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάπως το ξεκαθαρίσατε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αν κάποιος, όμως, θέλει να μπει στη διαδικασία, να πάρει ένα ρίσκο, εμείς δεν μπορούμε να πνίξουμε την αγορά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, το πράσινο ―κύριε Μαρινάκη, μισό λεπτό τώρα, που είμαστε σε καλό δρόμο― άρα, το πράσινο σε συμφέρει· στην περίπτωση, όμως, που θες να πάρεις ένα ρίσκο, να πας σε μία άλλη επιλογή ή είσαι επιχείρηση ή έχεις έξυπνο μετρητή, δες και τα άλλα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Και αν δεν θες να μπεις καθόλου σε αυτήν τη διαδικασία ή πας στο πράσινο και δεν αλλάζεις, ή πας στο μπλε, κάνεις μία σταθερή σύμβαση για ένα χρόνο, δύο χρόνια και ξανά το βλέπεις σε δύο χρόνια. Αυτό είναι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αργήσατε τόσο πολύ να μας το εξηγήσετε, όμως, κύριε Μαρινάκη και μας έχετε μπερδέψει;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτό λέγαμε από την αρχή, τα ίδια ακριβώς τα είπα πριν λίγες ημέρες στο briefing, αλλά όχι με τέτοια δυνατότητα κουβέντας και ζωντανής συζήτησης, προφανώς.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η σύγκριση, όπως μας είπατε, μεταξύ των παρόχων είναι εύκολη, αλλά θα πρέπει να την παρακολουθώ. Δηλαδή, γιατί τον άλλο μήνα μπορεί να είναι πολύ καλύτερη η άλλη εταιρεία και όχι αυτή η εταιρεία και πάει λέγοντας. Αυτό δεν πρέπει να κάνω;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Προσέξτε, η σύγκριση δεν είναι υποχρεωτική, δεν σημαίνει ότι αν έχεις το πράσινο, θα πρέπει να μπαίνεις κάθε μήνα, να βλέπεις και να επιλέγεις.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάθε δυο μήνες σας λέω.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Είσαι σ’ έναν πάροχο. Έχεις τη δυνατότητα, όταν σου έρχεται ο λογαριασμός, είτε στο χαρτί να βλέπεις ένα σχετικό απόσπασμα που μπορείς να μπεις εκεί, μέσω προφανώς και QR–Code, και να βλέπεις τις τιμές, αν θες, και ν’ αλλάξεις, ή αλλιώς μένεις στον ίδιο πάροχο, ή στον ηλεκτρονικό λογαριασμό που σου έρχεται, υπάρχει ένα link, το οποίο θα το πατάς και θα βλέπεις: ν’ αλλάξω τον επόμενο μήνα; Αν θέλω. Αν δεν θες, μένεις..
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν θα μπορούσε να υπάρχει μία χαμηλή τιμή με όλους τους παρόχους, και να λέγαμε, ξέρετε κάτι, η χαμηλότερη τιμή είναι τόσο, Χ ποσό. Και από κει και πέρα, υπάρχουν και ειδικά προγράμματα ανά εταιρεία.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα πρακτικά, αυτό συμβαίνει. Υπάρχει μια χαμηλή τιμή…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλους; Δεν θα είναι η ίδια.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μισό λεπτό· υπάρχει το χρηματιστήριο της ενέργειας, πρώτον, που ανεβάζει ή κατεβάζει τις τιμές της χονδρικής. Αυτό δεν μπορείς να το επηρεάσεις, ως κράτος. Εσύ, τι μπορείς να κάνεις; Εσύ μπορείς ν’ αυξήσεις τον ανταγωνισμό, να επεμβαίνεις με τις Ρυθμιστικές Αρχές, όταν αυτός ο ανταγωνισμός ξεφεύγει των ορίων, να εξασφαλίζεις χαμηλότερα προγράμματα και, κάτι το οποίο δεν το έχουμε πει όλη αυτή την ώρα, το έχουμε πει πολλές φορές, όταν βλέπεις ότι έχουμε υπέρμετρες αυξήσεις, για τις οποίες προφανώς δεν ευθύνονται οι καταναλωτές, να έρθεις και να τους στηρίζεις. Έχουμε δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια για την στήριξη των πολιτών στο ρεύμα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρότεινε κάτι πολύ ενδιαφέρον ο κ. Ραυτόπουλος (πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών) και θέλουμε να μας πείτε εάν είναι εφαρμόσιμο. Λέει, γιατί η Κυβέρνηση, έχοντας αυτά τα χρώματα στα τιμολόγια, δεν αποφάσισε να γίνεται όλο αυτό αυτοματοποιημένα; Δηλαδή, κάθε μήνα ανάλογα με το πού είναι οι τιμές και ποιο είναι το πιο συμφέρον για τον καταναλωτή, να πέφτει στον τάδε πάροχο ή στον άλλο πάροχο. Γίνεται αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν μπορεί η Κυβέρνηση, το Κράτος, να επιλέγει αυτόματα κάτι το οποίο για κάποιον που είναι για προσωπική του επιλογή.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί είναι συμβόλαιο καταναλωτή-εταιρείας, λέτε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Δεν μπορώ εγώ να έρθω ως Κράτος, ο Υπουργός, ο Σκυλακάκης, ο οποιοσδήποτε και να πει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθει η Επιτροπή Ανταγωνισμού μετά και θα πει ότι παραβιάζεις…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Βέβαια. Ότι έρχεται το Κράτος και λέει πήγαινε στον Άλφα ή στον Βήτα. Η επιλογή του καταναλωτή για τον προμηθευτή του είναι μια προσωπική επιλογή, που πρέπει να έχει την υπογραφή, τη συναίνεσή του.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ξέρετε τι θέλουμε να αποφύγουμε; Να μην βάζουμε τον κόσμο στη διαδικασία κάθε μήνα να έχει «τι να κάνω, να πάω εδώ, να πάω εκεί. Κίτρινο, κόκκινο, πορτοκαλί;».
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Μα, δεν θα το έχει. Δεν θα το έχει αυτό. Αυτό λέμε. Του δίνουμε τη δυνατότητα, αν θέλει, να κάνει δυο επιλογές. Η μία είναι να επιλέξει χρώμα, αν θέλει. Αν δεν την κάνει, μένει στο πράσινο. Τι να κάνουμε. Εμείς που είμαστε Ολυμπιακοί θα επιλέξουμε το πράσινο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάθος σας.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Επιλέγουμε το πράσινο, είμαστε Ολυμπιακοί.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάμε στο Φορολογικό Νομοσχέδιο. Συμβαίνει το εξής: Είχαμε τη διαβούλευση, γίνονται διορθώσεις. Μαθαίνουμε και θα μας το επιβεβαιώσετε ή διαψεύσετε ότι θα γίνουν κάποιες παρεμβάσεις τελευταίας στιγμής για τους επαγγελματίες οδηγούς ταξί, αλλά και για τα περίπτερα. Και τώρα, την ίδια ώρα, αυτές οι κατηγορίες είναι στους δρόμους και συνεχίζουν και διαμαρτύρονται. Μήπως από την αρχή δεν ήταν σχεδιασμένο δίκαια αυτό το νομοσχέδιο; Γιατί, για να φτάνετε στο σημείο να διορθώνετε μέχρι τελευταία στιγμή, σημαίνει ότι υπήρχαν πράγματα τα οποία δεν τα είχατε υπολογίσει σωστά. Όχι;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς, εμείς σεβόμαστε και υπολογίζουμε και θεωρούμε ότι έχουν μεγάλη αξία όλες οι διαδικασίες. Δηλαδή, ένα νομοσχέδιο ξεκινάει προφανώς από την προεργασία που γίνεται σε ένα Υπουργείο και σε συνεννόηση, προφανώς, με το Μέγαρο Μαξίμου και την κεντρική Κυβέρνηση, στη συνέχεια εισάγεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητείται και παίρνεται μια απόφαση κάποια στιγμή να μπει στη δημόσια διαβούλευση. Όλα αυτά που συμβαίνουν προφανώς τροποποιούν, βελτιώνουν, κάνουν ένα νομοσχέδιο δικαιότερο. Και το λέγαμε και το εννοούσαμε και έγινε και πράξη. Το νομοσχέδιο αυτό είναι μια σημαντική παρέμβαση συνολικά κατά της φοροδιαφυγής. Δεν είναι κατά των ελεύθερων επαγγελματιών.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι κατά της φοροδιαφυγής; Δηλαδή, σταματάμε με τη φοροδιαφυγή; Τέλος φοροδιαφυγή;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Καλά, το τέλος η φοροδιαφυγή, το τέλος η ακρίβεια, το τέλος όλα αυτά, αυτές οι διατυπώσεις ανήκουν σε άλλους χώρους, όχι σε εμάς. Οι μαθητευόμενοι μάγοι νομίζω μας έφεραν πίσω, δεν μας έφεραν μπροστά.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κάποιοι λένε ότι θα συμβεί το αντίθετο. Κάνουμε και εισφοροδιαφυγή εκτός από όλα τα άλλα.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Το κενό ΦΠΑ το 2019, δηλαδή τα χρήματα που έχανε το Κράτος λόγω της φοροδιαφυγής, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτω από 10%, ήταν στο 23%. Το έχουμε πάει στο 15%. Το 15% δεν είναι να πανηγυρίζουμε, αλλά είναι καλύτερο από το 23%, με πολλές κινήσεις που έχουμε κάνει. Ένα ακόμα επεισόδιο στη μάχη μας κατά της φοροδιαφυγής είναι συνολικά το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό μιλάει για το λαθρεμπόριο καυσίμων. Βάζει πολύ αυστηρές κυρώσεις. Δύο χρόνια σφραγίζεται η εγκατάσταση, όχι μόνο η επιχείρηση. Η δε επιχείρηση, φυσικά και νομικά πρόσωπα, δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οπουδήποτε αλλού, ενώ έχουμε βάλει πολλά περισσότερα πρόστιμα και έχουμε εισπράξει και έχουμε κατασχέσει πολλά παραπάνω λίτρα, τόνους. Δηλαδή, ενώ 110.000 ήταν ο μέσος όρος έτους για 8 χρόνια, τώρα είναι 660.000 μόνο σε 10 μήνες. Μιλάει για το ηλεκτρονικό χρήμα και τα πρόστιμα είναι πλέον πολύ πιο αυστηρά. Δηλαδή, εκεί που ήταν ένα ποσό, τώρα διπλασιάζεται σε σχέση με την αξία η μη χρήση ηλεκτρονικού χρήματος. Μιλάμε για τη μεταβίβαση ακινήτων μόνο με ηλεκτρονικό χρήμα. Μιλάμε για τα POS και τις ταμειακές μηχανές. Κάνουμε μια σειρά παρεμβάσεις για τα Airbnb, για τη μεταβίβαση ακινήτων.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εμείς για τα άλλα λέμε.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε, λοιπόν, σε αυτό. Σε αυτό το τελευταίο πράγμα που θέλουμε και σας μιλάω και προσωπικά, είναι να βάλουμε απέναντι τους ελεύθερους επαγγελματίες. Είμαι ελεύθερος επαγγελματίας και θεωρώ ότι η στοχοποίηση επαγγελματικών ομάδων είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να κάνει μια Κυβέρνηση και δεν το θέλει. Δεν το θέλει η Κυβέρνηση, δεν το θέλει ο Πρωθυπουργός και δεν είναι οριζόντιο το μέτρο. Γιατί δεν είναι οριζόντιο το μέτρο; Πρώτον, γιατί υπάρχουν σημαντικές και λογικές και δίκαιες εξαιρέσεις: Για τους νέους 3-5 χρόνια, για ανθρώπους οι οποίοι έχουν άτομα με αναπηρία, για γονείς με ανήλικα τέκνα, μονογονείς, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνους, γυναίκες οι οποίες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη ή σε λοχεία.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τότε, γιατί βγαίνουν και φωνάζουν όλοι αυτοί; Είναι πολύς κόσμος.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Αυτοί οι οποίοι δουλεύουν με μπλοκάκι μέχρι τρεις εργοδότες εξαιρούνται, οι αγρότες εξαιρούνται…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί παρ’ όλα αυτά βγαίνουν; Γιατί έχουν βγει όλοι, δικηγόροι, γιατροί…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Πάμε λίγο να δούμε κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν μας έχετε απαντήσει, ακόμη, τι θα γίνει τελικά με ταξί, περίπτερα και ασφαλιστικούς συμβούλους. Θα εξαιρεθούν;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ θα σας πω το εξής. Υπάρχουν δύο κατηγορίες αυτών οι οποίοι διαμαρτύρονται. Ο κόσμος ο οποίος υποβάλλει προτάσεις και ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή και κάποιοι εκ των οποίων συνδικαλιστές, κάποιοι πολίτες οι οποίοι δεν είναι συνδικαλιστές, κάποιοι άνθρωποι από την κοινωνία των πολιτών. Πολύ λογικές, πολλές εκ των προτάσεων, που εισήχθησαν. Μειώθηκε, δηλαδή, ο τρόπος που προσαυξάνεται με βάση τον τζίρο. Μπήκε η εξαίρεση. Τόση ώρα τι δεν έχω πει, πολύ σημαντικό; Αν δεν θες αυτό το σύστημα το δηλώνεις, ελέγχεσαι και εξαιρείσαι. Πολύ σημαντικό αυτό. Δεν είναι, λοιπόν, ούτε υποχρεωτικό, ούτε οριζόντιο. Εμείς, τι λέμε; Υπάρχει μια πραγματικότητα ότι ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνει ζημιές και 71% δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θεωρώ ότι αποδεικνύει ότι είναι μια σωστή παρέμβαση είναι το παράδειγμα του εργοδότη που έχει δέκα εργαζόμενους με τον κατώτατο μισθό και δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό. Κάτω από αυτούς που πληρώνει, δηλαδή. Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσουμε να το αφήσουμε να συμβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι φοροφυγάδες, ούτε ότι αυτοί που είναι στο 29%, που είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό δεν είναι. Όχι. Γι’ αυτό και οι παρεμβάσεις αυτές – κυρία Αναστασοπούλου, κ. Παπαδάκη – όλες του νομοσχεδίου, έχουν ένα στόχο πάνω από 3,2 δισ. για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Υπάρχουν, λοιπόν, δύο κατηγορίες. Η μία είναι αυτοί που υποβάλουν σοβαρές προτάσεις. Υπάρχουν και αυτοί οι οποίοι προσπαθούν κάθε φορά να κάνουν «επαναστατική γυμναστική». Μια μειοψηφία μικρή -πολύ μικρή- η οποία ό,τι και να φέρεις είναι απέναντι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι γιατροί, είναι δικηγόροι, είναι ταξιτζήδες…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Οι περισσότεροι απ’ αυτούς οι οποίοι εκφράζουν ανησυχίες είναι άνθρωποι οι οποίοι θέλουν να πουν την άποψη τους, να προστατέψουν τη δουλειά τους, το επάγγελμα τους, να δουν μια Κυβέρνηση, που τους ακούει. Και τους ακούει αυτή η Κυβέρνηση. Σας ανέφερα μια σειρά από εξαιρέσεις, σας ανέφερα την εξαίρεση τη συνολική.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα ακόμη ποσοστό – μας το παρουσίαζε ο κ. Μητρόπουλος το πρωί- το οποίο δεν πρέπει να το αγνοούμε. Ναι, εφτά στους δέκα φοροδιαφεύγουν…
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Δεν είπαμε ότι εφτά στους δέκα φοροδιαφεύγουν. Εφτά στους δέκα δηλώνουν κάτω από τον κατώτατο μισθό. Δεν σημαίνει ότι όλοι αυτοί φοροδιαφεύγουν. Ούτε ότι οι άλλοι δεν φοροδιαφεύγουν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σωστά. Έξι στους δέκα, ωστόσο, είναι καταχρεωμένοι και είναι αυτή τη στιγμή μέχρι το λαιμό πνιγμένοι στα χρέη. Σου λέει, αυτούς τους ανθρώπους πάμε και τους ρίχνουμε μια ακόμη για να πέσουν ακόμη πιο κάτω και να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Κατ’ αρχάς δεν ρίχνουμε μια ακόμη. Μειώνουμε το τέλος επιτηδεύματος 50% και θέλουμε να το καταργήσουμε σε βάθος διετίας και είναι υπόσχεσή μας αυτή και θα την τηρήσουμε. Έχουμε μειώσει, ήδη, πάνω από 50 φορολογικούς συντελεστές, οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό είναι δεδομένο. Άρα ο στόχος της Κυβέρνησης και με μια σειρά από παρεμβάσεις, όπως ο νόμος για τους servicers, τους ανθρώπους οι οποίοι είναι στριμωγμένοι περισσότερο και είναι σε δύσκολη φάση, προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε με παρεμβάσεις, που ακόμα και η Αντιπολίτευση ψηφίζει τις περισσότερες και μετά μας καταγγέλλει. Όπως είπε και ο Υπουργός Οικονομικών ο κ. Χατζηδάκης. Άρα, ο στόχος ποιος είναι; Ο στόχος είναι ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Και έχει αποδείξει η Κυβέρνηση αυτή και σε ασφαλιστικό και σε φορολογικό επίπεδο ότι μειώνει τα βάρη από τους πολίτες.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ταξί, περίπτερα, κ. Μαρινάκη;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Ταξί, περίπτερα. Συνολικά όλες οι προτάσεις που κατατίθενται στο δημόσιο διάλογο, από τη διαβούλευση μέχρι και την τελική ψήφιση αξιολογούνται. Εγώ, δεν μπορώ να δώσω κάποια είδηση ή υπόσχεση αν θα αλλάξει κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί, όμως, να δούμε και αλλαγές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στις 11:00 μιλάει ο Πρωθυπουργός, ίσως κάνει σημαντικές ανακοινώσεις αλλαγών πάνω σ’ αυτό;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Εγώ, δεν θα σας προαναγγείλω κάτι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το ξέρετε;
Π.ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Θα σας πω μόνο ότι για εμάς είναι σημαντική η συζήτηση που ξεκινάει από τη συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο, συνεχίζεται στη δημόσια διαβούλευση και καταλήγει όλη η συζήτηση…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει ψηφιστεί, όμως, από την Επιτροπή, έχει περάσει.
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Η ψήφιση η τελική του νομοσχεδίου είναι από την Ολομέλεια της Βουλής, γι’ αυτό και είναι σημαντική η συζήτηση στην Ολομέλεια η οποία τελειώνει αύριο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορεί να ακούσουμε κάποια πράγματα αλλαγών από τον Πρωθυπουργό, σήμερα;
Π. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: Νομίζω είναι καλύτερα να περιμένουμε την ομιλία του Πρωθυπουργού. Θα περιγράψει το σύνολο των παρεμβάσεων. Το ξαναλέω, δεν στρεφόμαστε κατά των ελεύθερων επαγγελματιών. Στρεφόμαστε κατά της φοροδιαφυγής.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε κ. Μαρινάκη.
Δείτε τη συνέντευξη του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη εδώ