Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και στον Δημοσιογράφο Γιάννη Απέργη
Κύριε εκπρόσωπε, τις τελευταίες ημέρες επαναλαμβάνεται, το φαινόμενο με τις αποκλίσεις στις τιμές ρεύματος και παρατηρείται ένα νέο ράλι στην χονδρική. Αν οι αυξήσεις περάσουν και στα τιμολόγια της λιανικής θα υπάρξει νέα παρέμβαση της πολιτείας;
Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε αυξήσεις που δεν αντανακλούν το πραγματικό κόστος του ρεύματος, να φτάσουν στον καταναλωτή. Ήδη, ο Πρωθυπουργός έχει επισημάνει το ζήτημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, ενώ ακολούθησε η κοινή παρέμβαση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, με πρωτοβουλία της χώρας μας για να αντιμετωπιστούν οι δυσλειτουργίες στην χονδρική. Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: τέτοια φαινόμενα δεν θα γίνουν αποδεκτά. Χρειαζόμαστε ένα εργαλείο που να μην επιτρέπει υπερέσοδα σε βάρος καταναλωτών και επιχειρήσεων. Δεν πρόκειται να επιτρέψει το κράτος κάποιοι να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των πολιτών. Δεν ποινικοποιείται το κέρδος, ποινικοποιείται η κερδοσκοπία. Και επειδή έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τέτοια εργαλεία, να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουμε ξανά, εφόσον παρατηρηθεί τέτοια ανάγκη.
Η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ και μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ για το 2027. Απέχουμε, όμως, πολύ μέχρι να πετύχουμε την πολυπόθητη σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για το πότε μπορεί να επιτευχθεί;
Αυτή είναι η βασική μας προτεραιότητα. Όχι στα λόγια, αλλά με πράξεις και γι’αυτό επικεντρώνουμε όλες τις προσπάθειές μας στον πήχη που έχουμε βάλει για το 2027. Η πορεία της χώρας από το 2019, παρά τις πρωτοφανείς και απρόβλεπτες κρίσεις, είναι τέτοια που δημιουργεί τη στέρεη βάση που μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Είμαστε, όμως, ξεκάθαροι ότι αυτόν τον στόχο δεν θα τον επιτύχουμε, εφαρμόζοντας συνταγές χρεοκοπίας από το παρελθόν, που υποθηκεύουν τις επόμενες γενιές.
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπηρετεί τον στόχο της σύγκλισης, μέσα από τις αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες μέσα σε πέντε χρόνια έχουν δημιουργήσει 500.000, νέες θέσεις εργασίας με την ανεργία να βρίσκεται σε χαμηλό 15ετίας, στο 9,4%. Η ανεργία των γυναικών και των νέων έχουν μειωθεί κατά 10 και 16% αντιστοίχως. Παρότι η προσπάθειά μας ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, βλέπουμε τον θετικό αντίκτυπό της και στην επιστροφή 350.000 Ελλήνων που «έδιωξε» από την πατρίδα μας η οικονομική κρίση.
Το: «κερδίζουμε το στοίχημα του brain gain», είναι μια πραγματικότητα για την οποία η κυβέρνηση εκτός από νέες δουλειές δημιουργεί συνθήκες επαναπατρισμού, προσφέροντας ευκαιρίες εξέλιξης σε μια αγορά εργασίας που γίνεται ολοένα και πιο ελκυστική.
Η κυβέρνηση έχει μειώσει πάνω από 50 φόρους από το 2019 έως σήμερα, αλλά η μεσαία τάξη ακόμα πληρώνει τον μεγαλύτερο λογαριασμό στην εφορία. Υπάρχει η πρόθεση για νέες φοροελαφρύνσεις στα εισοδήματα και πότε;
Πράγματι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει τις περισσότερες, μόνιμες μειώσεις φόρων από οποιαδήποτε άλλη μεταπολιτευτικά. Μόνο κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας της, με περισσότερες από 50 φοροελαφρύνσεις, επέστρεψε στην τσέπη των πολιτών και στα ταμεία των μικρομεσαίων όσα αφαίμαξε η φορολαίλαπα της πενταετίας 2015-2019. Ο προϋπολογισμός που θα ψηφιστεί προβλέπει ότι από την 1/1/2025 θα ισχύσουν 12 νέες φοροελαφρύνσεις, όπως η μείωση στις ασφαλιστικές εισφορές κατά μια επιπλέον μονάδα, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων υγείας για παιδιά έως 18 ετών.
Χρειάζονται, όμως, περισσότερα για να εκπληρώσουμε το χρέος μας απέναντι σε κάθε πολίτη. Για να στηρίξουμε ουσιαστικά τις μονογονεϊκές οικογένειες και τα νέα ζευγάρια που θέλουν να γίνουν γονείς. Για να δώσουμε εφόδια στα παιδιά που μεγαλώνουν με δυσκολίες. Καθεμία ξεχωριστά και όλες μαζί αυτές τις κοινωνικές ομάδες τις κοιτούμε στα μάτια και δεσμευόμαστε ότι κάθε πολιτική που σχεδιάζουμε, έχει στόχο το μέρισμα που δημιουργεί η οικονομική ανάπτυξη να περνάει απευθείας σε κάθε νοικοκυριό. Με τρόπο όμως μόνιμο και μακριά από λαϊκίστικες μεθόδους, που αιχμαλωτίζουν την ευημερία τους σε νέα ελλείμματα.
Ποια είναι τα επόμενα νομοσχέδια που θα φέρει και οι πολιτικές που θα εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών;
Η πολιτική μας έχει στόχο την βελτίωση της ζωής πολιτών. Επειδή είναι νωπή, η ψήφιση της μεταρρύθμισης για τον Προσωπικό Γιατρό, θα ξεκινήσω από την υγεία. Η κυβέρνηση τα τελευταία 5 χρόνια έχει αυξήσει πάνω από 50%, τις τακτικές δαπάνες για το ΕΣΥ. Ταυτόχρονα υλοποιεί μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο – από συστάσεως ΕΣΥ – πρόγραμμα κτιριακής ανακαίνισης 80 νοσοκομείων και 153 Κέντρων Υγείας. Η περίμετρος των παρεμβάσεών μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης της πρωτοβάθμιας υγείας και δεν πρέπει να υποτιμούμε το εκτεταμένο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για σοβαρές ασθένειες, που ήδη υλοποιείται.
Προτεραιότητά μας, όμως, είναι και η Παιδεία. Το 2025 θα ξεκινήσει το εμβληματικό πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου», το μεγαλύτερο που έχει υλοποιηθεί για την αναβάθμιση και ανακαίνιση σχολικών εγκαταστάσεων, ύψους 250 εκατομμυρίων €. Στηρίζουμε στην πράξη το δημόσιο πανεπιστήμιο, με την ενίσχυση της χρηματοδότησής του στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Περιφρουρούμε τη νομιμότητα με την εκκένωση των καταλήψεων και απαλλάσσουμε τα πανεπιστήμιά μας από παθογένειες δεκαετιών. Διορθώσαμε μια ιστορική ανορθογραφία και από τη νέα χρονιά δίνουμε την επιλογή σε κάθε νέο και κάθε νέα, να σπουδάσει σε παραρτήματα μη κρατικών πανεπιστημίων που θα λειτουργήσουν στην Ελλάδα.
Σε αυτόν τον οδικό χάρτη ξεχωριστή θέση έχουν οι υποδομές. Σύγχρονα οδικά δίκτυα, που μειώνουν τις αποστάσεις και αναβαθμίζουν το επίπεδο της ασφάλειας και μεγάλα έργα, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης. Μετά από πολλά εγκαίνια, μουσαμάδες και αμφισβητήσεις, αυτό το έργο παραδίδεται στις 30 Νοεμβρίου και θα συμβάλει καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, της καθημερινότητας και θα δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό της πόλης.
Θεωρείτε πως η Ν.Δ. πιέζεται από τα κόμματα στα δεξιά της; Ποντάρουν σε θέματα όπως μεταναστευτικό, ασφάλεια, ελληνοτουρκικά, woke ατζέντα. Θα υπάρξει δεξιά στροφή από την κυβέρνηση; Πως θα αποφύγετε τις διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά;
Αναρωτιέμαι αν είναι δεξιά πολιτική η μείωση διαμενόντων σε δομές μεταναστών κατά 85%, από το 2019 μέχρι σήμερα παρά την αυξημένη πίεση, οι επεμβάσεις της ΕΛ.ΑΣ. στα πανεπιστήμια, η επιβολή της νομιμότητας στα γήπεδα ή το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επιτέλους μια αποτελεσματική πολιτική στη διπλωματία και στην άμυνα. Κάθε εβδομάδα η Ελληνική Αστυνομία παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία που δείχνουν ότι στη χώρα αυτή πλέον κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου, ενώ έχουμε προχωρήσει σε αυστηρές αλλά δίκαιες αλλαγές του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για να κλείσουν παραθυράκια για κάθε κατηγορία παραβατικών. Για την περιβόητη συζήτηση για τη woke ατζέντα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του κόσμου κουράστηκε με την υπερβολή αυτής της λογικής. Η κυβέρνηση δεν έχει καμία σχέση, ούτε πρόκειται να υιοθετήσει τέτοιες λογικές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε στάδιο πολιτικής εξαΰλωσης. Για ποιον λόγο καταρρέει; Πως θα αντιδρούσατε σε μια πιθανή επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα με νέο κόμμα;
Έχω την εντύπωση ότι το πρόβλημα των πολιτών, στην περίπτωση για την οποία με ρωτάτε, δεν είναι ούτε το κόμμα, ούτε τα πρόσωπα. Η ελληνική κοινωνία είδε τι σημαίνει να απέχεις ένα βήμα από την καταστροφή και έχει γυρίσει συνολικά την πλάτη της, σε όλους όσοι πρωταγωνίστησαν σ’ αυτά τα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ απλώς δρέπει τους καρπούς που έσπειρε.
Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανεβάσει ξανά τα ποσοστά του ή έχουμε επιστρέψει στο παλαιό δίπολο Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ; Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει τον ρόλο της υπεύθυνης αξιωματικής αντιπολίτευσης; Ισχυρίζεστε, πως λέει «όχι, σε όλα».
Είναι προφανές ότι δεν περιμένει κανείς από μια αντιπολίτευση να λέει ναι στην κυβέρνηση. Εκείνο όμως που δεν δικαιολογείται είναι να μην στοιχίζεται θετικά στα μεγάλα και σημαντικά για την κοινωνία. Όπως είναι η νομοθετική πρωτοβουλία που δίνει τη δυνατότητα σε 37.000 συμπολίτες μας να βγουν από τις λίστες αναμονής και να κάνουν δωρεάν, απογευματινά χειρουργεία. Το ίδιο ισχύει και για τη στάση του ΠΑΣΟΚ στα μη κρατικά πανεπιστήμια, για τα οποία περιμένει κανείς από μια πραγματικά υπεύθυνη αντιπολίτευση να συμφωνήσει.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ είναι ότι δεν έχει αντιπρόταση. Αλλά ακόμη κι όταν εμφανίζει κάποια αντιπρόταση, αυτή δεν είναι τίποτε παραπάνω από μια εξόφθαλμη αντιγραφή, έως και στα σημεία στίξης, των τροπολογιών του ΣΥΡΙΖΑ. Το διαπιστώσαμε και στην περίπτωση της τροπολογίας για την υπαγωγή των υγειονομικών στο ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, η οποία οδηγεί σε αφαίμαξη του ΕΣΥ.
Με την εφαρμογή της 7.700 εργαζόμενοι στο ΕΣΥ θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν την επόμενη ημέρα, κάτι που μια σοβαρή αντιπολίτευση οφείλει να αντιλαμβάνεται, καθώς οι πολίτες δεν αναζητούν έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Το παραδέχθηκε, εν μέρει, άλλωστε, σε δημόσια τοποθέτησή της και η κ. Άννα Διαμαντοπούλου ότι μια τέτοια ρύθμιση θα άνοιγε την πόρτα μιας μαζικής εξόδου από το ΕΣΥ, έστω και κατά 2.000.
Απέχουμε 1.000 ημέρες έως τις εθνικές εκλογές. Ποιο είναι το πιο κρίσιμο στοίχημα για την κυβέρνηση;
Έχουμε μπροστά μας κάτι από παραπάνω από 2,5 χρόνια για να καταφέρουμε να αισθανθούν οι πολίτες, όλο και περισσότερο στη ζωή τους, στις αποδοχές τους, το γεγονός ότι η Ελλάδα αρχίζει να γίνεται μια κανονική χώρα. Χρειάζεται πολλή δουλειά, μετρήσιμο αποτέλεσμα και πολιτικές που έχουν ως στόχο, ιδιαίτερα τη στήριξη της μεσαίας τάξης, ώστε αυτή που κάποιοι για χρόνια αποκαλούσαν υποτιμητικά ως «νοικοκυραίους», να πάρει πίσω όσα στερήθηκε.
Ισχύουν οι πληροφορίες ότι θα είστε υποψήφιος στον βόρειο τομέα στις επόμενες εκλογές;
Αυτή είναι μια απάντηση που μπορεί να δοθεί, μόνο μετά από την απόφαση του Πρωθυπουργού. Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την πολιτική, είχα μέσα μου βαθιά την πεποίθηση, ότι στο τέλος της ημέρας όλοι πρέπει να κρινόμαστε από τους πολίτες. Δεν μπορώ, όμως, να σας πω κάτι παραπάνω, πριν από την επίσημη απόφαση του Πρωθυπουργού.