O Στ. Πέτσας στον «ΣΚΑΪ» για Συρία, Τουρκία, Brexit, προσφυγικό-μεταναστευτικό
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα
Το Σχέδιο Συμπερασμάτων για Κύπρο και Συρία
Νομίζω ότι είναι ικανοποιητική η διατύπωση του Σχεδίου Συμπερασμάτων στα σημεία που αφορούν τη Συρία και την Κύπρο. Καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα τις παραβιάσεις στην υφαλοκρηπίδα, στην Α.Ο.Ζ. της Κυπριακής Δημοκρατίας. Άρα, είναι στο πλαίσιο των κυρώσεων που εγκρίθηκαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και έχει τώρα και την αιγίδα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Εκφράζει στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Χρησιμοποιεί τον όρο «παράνομες γεωτρήσεις στην Κύπρο», δείχνοντας έτσι την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου από την πλευρά της Τουρκίας, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θυμίζω ότι στην προηγούμενη Σύνοδο, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία προσπαθούσε να πείσει τα κράτη-μέλη ότι όντως υπάρχει μια σοβαρή παραβατική συμπεριφορά από τη γειτονική της χώρα, αυτό δεν ήταν αυτονόητο.
Το δεύτερο σημείο, είναι η δύσκολη άσκηση ισορροπιών ανάμεσα στις κυρώσεις και τη σκληρή γλώσσα απέναντι στην Τουρκία, σε σχέση με την εισβολή της στη Συρία, από τη μια μεριά και από την άλλη την ανάγκη συνέχισης ή διατήρησης του διαύλου επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουν να στηριχθούν αυτοί που έχουν ανάγκη την Τουρκία, δηλαδή οι πρόσφυγες. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και για τα ελληνικά συμφέροντα, αλλά και για την Ευρώπη, η οποία δεν θέλει, σε καμία περίπτωση, να απεμπολήσει το ανθρωπιστικό της πρόσωπο.
Διεύρυνση της Ε.Ε. στα Δυτικά Βαλκάνια
Η διεύρυνση στα Δυτικά Βαλκάνια, μας αφορά άμεσα, γιατί εμείς θέλουμε την ευρωπαϊκή προοπτική όλων αυτών των χωρών, με αποτέλεσμα να είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή αυτών που υποστηρίζουν την ενταξιακή προοπτική τους. Αρκεί να τηρούνται βέβαια όλες οι προϋποθέσεις. Δεν θέλουμε την απομόνωση, η οποία μπορεί να φέρει και αποσταθεροποίηση.
Όμως, τα ζητήματα αυτά απαιτούν ομοφωνία. Δεν μπορεί κανείς, αν έχει αντίρρηση κάποια χώρα, να κάνει κάτι διαφορετικό. Αυτό που θέλουμε εμείς είναι να παίζουμε το δικό μας ρόλο στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αυτές τις χώρες στην ευρωπαϊκή τους προοπτική. Περιμένουμε να ανοίξει ξανά αυτή η συζήτηση σήμερα το πρωί.
Για το προσφυγικό-μεταναστευτικό
Δεν είναι εύκολο να προσδιορίσει κανείς εάν θα υπάρξει κάτι συγκεκριμένο αυτή τη στιγμή, αλλά θέλουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας. Αυτό φαίνεται να επιτυγχάνεται στο χθεσινό Κείμενο Συμπερασμάτων και αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί σήμερα. Εμείς, από τη μια μεριά, θα θέλαμε να υπάρχει σαφής προειδοποίηση και έμπρακτο εργαλείο, το οποίο να αποτρέπει την Τουρκία στο να μην τηρεί την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Και από την άλλη, να εξασφαλίζεται ότι θα υπάρχει αλληλεγγύη από τα κράτη-μέλη προς τα κράτη που αποτελούν πύλες εισόδου, η κυριότερη από τις οποίες είναι, αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα. Όλες μας οι ενέργειες προς τα εκεί κατατείνουν. Ξέρετε ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα αυτό. Καταφέραμε να συζητηθεί και να αποτελέσει και ένα σημαντικό σημείο των συζητήσεων.
Brexit
Είναι ένα θέμα το οποίο συζητείται πάρα πολύ καιρό. Περιμένουμε να δούμε τι θα μπορέσει να καταφέρει ο Βρετανός Πρωθυπουργός. Νομίζω ότι όλες οι χώρες έκαναν αποδεκτή αυτή τη συμφωνία, η οποία επετεύχθη την τελευταία στιγμή. Δεν την χαιρετίζουμε, δεν θέλαμε να φύγει ένα κράτος- μέλος από την Ε.Ε., αλλά αυτή η εκκρεμότητα έπρεπε να τελειώσει.
Για κατάπαυση του πυρός στη Συρία
Χαιρετίζουμε από τη μια μεριά τον τερματισμό των εχθροπραξιών, ως κάτι θετικό. Από την άλλη μεριά έχει πολλά ασαφή σημεία, τα οποία περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη. Το θέμα είναι πάρα πολύ περίπλοκο.
Για τη Σύνοδο Κορυφής
Ο Πρωθυπουργός σε όλες τις επαφές του προσπάθησε να δείξει ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και οι εκλογές της 7ης Ιουλίου ήταν ένα σημείο καμπής για τη χώρα. Όποιος ήταν χθες εδώ θα μπορούσε να το δει το κλίμα των συναντήσεων, που είχε ο Πρωθυπουργός σε κάθε του βήμα. Συμμετέχει η Ελλάδα σε όλες τις μεγάλες συζητήσεις -όπως αποδεικνύεται- με αυτοπεποίθηση και προσπαθεί να διεκδικήσει τον ρόλο που της αναλογεί, όχι μόνο στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης, αλλά σε όλα τα σημαντικά ζητήματα. Σήμερα στην ατζέντα υπάρχουν τα ζητήματα της Επιτροπής και της κλιματικής αλλαγής. Υπάρχουν θέματα που μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ, όπως για το δημοσιονομικό πλαίσιο, για την επόμενη προγραμματική περίοδο, για την διαρθρωτική πολιτική, για τα Ταμεία Συνοχής και για τους αγρότες μας.