Τρέχων Άρθρο
Στ. Πέτσας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: “Πολιτική είναι η τέχνη των αποφάσεων”

Στ. Πέτσας στο συνέδριο της ΟΝΝΕΔ: “Πολιτική είναι η τέχνη των αποφάσεων”

Νέοι υποψήφιοι στις εκλογές & Τοπική Αυτοδιοίκηση

12ο Συνέδριο ΟΝΝΕΔ

4-6 Οκτωβρίου 2019

ΟΝΝΕΔίτισσες και ΟΝΝΕΔίτες, 

Φίλες και φίλοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσκλησή σας να απευθυνθώ σε όλους εσάς στο πλαίσιο του 12ου Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ.

Ένα Συνέδριο που έρχεται να επισφραγίσει με τον πλέον επιτυχημένο τρόπο τη δυναμική πορεία ανανέωσης και επανίδρυσης, που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια με πρωτοβουλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Το Συνέδριό σας κομίζει ελπιδοφόρα μηνύματα. Συμπίπτει χρονικά με το νέο ξεκίνημα για τη χώρα, όπως αυτό σηματοδοτείται από την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία.

Αποδεικνύει, στην πράξη, ότι μια οργάνωση με πλούσια ιστορία, όπως η ΟΝΝΕΔ, μπορεί, χωρίς να απαρνηθεί τις καταβολές της και το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της, να ανοίξει νέους δρόμους για την επανασύνδεση της ελληνικής νεολαίας με το πολιτικό «γίγνεσθαι».

Ενώ, ταυτόχρονα, δίνει οξυγόνο στη Δημοκρατία μας. Συνθέτοντας ένα ρεαλιστικό και συνεκτικό αφήγημα που προσφέρει αισιοδοξία, ελπίδα και προοπτική στο πιο ανήσυχο, δημιουργικό και δυναμικό κομμάτι της κοινωνίας μας — εσάς. 

Τους νέους της Πατρίδας μας.    

Η παρουσία μου εδώ, ανάμεσά σας, με κάνει να σκέφτομαι ότι μπορεί μεν να μην είμαι τόσο νέος στην ηλικία όσο οι περισσότερες και οι περισσότεροι από εσάς, ωστόσο η αλήθεια είναι πως είμαι νέος στην πολιτική.  

Ή, μάλλον, είμαι νέος στην εφαρμοσμένη τέχνη της πολιτικής — στα politics που θα έλεγαν στο χωριό μου. Όμως, είμαι αρκετά «παλιός» στο policy, στη διαμόρφωση δηλαδή των αξιών, των αρχών, των κανόνων και των στόχων που εξ ορισμού διέπουν κάθε συλλογικό σώμα — και, πρωτίστως, κάθε πολιτικό οργανισμό.  

Οι δύο αυτές έννοιες — policy και politics — έχουν την ιδιαιτερότητα να είναι μεν απολύτως διακριτές, αλλά, συγχρόνως, να είναι απολύτως συνδεδεμένες η μία με την άλλη.  

Οι αξίες και οι αρχές, οι ιδέες, οι κανόνες και οι στόχοι δοκιμάζονται ουσιαστικά μόνο στην πράξη.  Και κάθε πολιτική πράξη δοκιμάζεται και κρίνεται με βάση τις αξίες, τις αρχές, τα ιδανικά και τους κανόνες που εξυπηρετεί. 

Παρότι, λοιπόν, είμαι ένας άνθρωπος πολιτικοποιημένος, ένας άνθρωπος που αποτελεί μέλος της παράταξής μας εδώ και πολλά χρόνια, και ένας άνθρωπος που ασχολήθηκε ενεργά, επί πολλά χρόνια και από διαφορετικές θέσεις, με το policy, είναι τα τελευταία χρόνια που συμμετέχω στην καρδιά των politics, δηλαδή στην πρακτική εφαρμογή του πολιτικού προγράμματος της κυβέρνησης της ΝΔ.  

Όλα αυτά τα αναφέρω όχι με διάθεση περιαυτολογίας, αλλά επειδή θέλω να επισημάνω, μέσα από το προσωπικό μου παράδειγμα, ότι ένας άνθρωπος που ασχολείται με την πολιτική — με την ευρεία έννοια του όρου — μπορεί, χωρίς κατ’ ανάγκην να το έχει σχεδιάσει, να βρεθεί κάποια στιγμή στο σημείο εκείνο όπου πρέπει να υπερβεί τη λεπτή γραμμή που διαχωρίζει — και ταυτοχρόνως συνδέει — τη χάραξη της πολιτικής από την εφαρμογή της πολιτικής.

Και νομίζω ότι, σε στιγμές όπως αυτή, το πρώτιστο μέλημα είναι να συνειδητοποιήσεις ότι, τελικά, η πολιτική δεν είναι η «τέχνη του εφικτού», όπως θα έλεγαν οι Πατέρες της Πολιτικής Επιστήμης, αλλά τελικά η «τέχνη των αποφάσεων».  

Πολιτική σημαίνει «παίρνω αποφάσεις».  

Πολιτική σημαίνει, «έχω το δικαίωμα και την ευθύνη να παίρνω αποφάσεις».  

Πάνω απ’ όλα, όμως, σημαίνει, «έχω την υποχρέωση να παίρνω αποφάσεις».  

Μια υποχρέωση που ορίζεται σαφώς από το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι οι αποφάσεις αυτές επηρεάζουν, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, τους συνανθρώπους σου, τους συμπολίτες σου, και, σε πολλές περιπτώσεις, συνολικά την κοινωνία και τη χώρα στην οποία ζεις.  

Και, βεβαίως, στην ιδανικότερη των περιπτώσεων, καλείσαι να πάρεις αποφάσεις με γνώμονα — όπως είπε κάποτε ένας σοφός άνθρωπος — όχι μόνο τις επόμενες εκλογές, αλλά, κυρίως, με γνώμονα τις επόμενες γενιές. 

Είναι, λοιπόν, μεγάλη πρόκληση να μπεις στο πεδίο των politics, αλλά αποτελεί πεποίθησή μου πως την πρόκληση αυτή μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς με μεγαλύτερη ικανότητα και περισσότερη αποτελεσματικότητα αν έχει περάσει πρώτα από το πεδίο του policy.

Αν έχει «τριφτεί» με ένα σύνολο αρχών, αξιών, ιδανικών και ιδεών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει σαν «πυξίδα» για τα επόμενα βήματα στην πορεία του, με προορισμό, βέβαια, την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα του. 

Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ενεργός ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση συνιστά — ειδικά για έναν νέο άνθρωπο — μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αποκτήσει και να αξιοποιήσει στο έπακρο αυτή την «πυξίδα».  

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη, στις ανάγκες του και στα προβλήματά του.  

Μπορεί να αποτελέσει για κάθε νέο άνθρωπο, που ενδιαφέρεται για τα κοινά, το εφαλτήριο που θα του επιτρέψει να δοκιμάσει στην πράξη τις αρχές και τα ιδανικά του, και μάλιστα σε συνθήκες που, ουκ ολίγες φορές, είναι κάθε άλλο παρά ευνοϊκές.

Η ενασχόληση με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι μια διαρκής άσκηση προγραμματισμού, συνέπειας, υπευθυνότητας, συνεργασίας, διαφάνειας, λογοδοσίας.  

Δίνει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους με διάθεση προσφοράς να συνδυάσουν το όραμα με τον ρεαλισμό, τη σταθερότητα με την ευελιξία, την προσήλωση σε στόχους με την ανάγκη συνεργασίας για το συμφέρον των πολιτών.

Ίσως το βασικότερο, όμως, είναι ότι η ενασχόληση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνει στις νέες και στους νέους την ευκαιρία να αποδείξουν ότι η αδιαφορία, η απάθεια, η «απολιτίκ» θεώρηση των πραγμάτων, η μεμψιμοιρία και η φυγοπονία δεν είναι — ποτέ δεν ήταν — τα χαρακτηριστικά εκείνα με τα οποία πολλοί σπεύδουν να στιγματίσουν ανεξίτηλα τη νέα γενιά στο σύνολό της.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να αποτελέσει, εν ολίγοις, τον προθάλαμο όχι μόνο για την είσοδο των νέων ανθρώπων στην ενεργό πολιτική, αλλά και για να αποκτήσουν τις πρώτες ουσιαστικές εμπειρίες από την επαφή τους με ένα από τα ζωτικότερα κύτταρα της δημοκρατίας, που είναι ο «δήμος».

Οι νέοι άνθρωποι που κατέρχονται ως υποψήφιες και υποψήφιοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ή εκλέγονται ως αιρετοί στους δήμους και στις περιφέρειες, έχουν τη δυνατότητα να συμβάλουν στην αντιμετώπιση προβλημάτων, όχι μόνο τοπικού ή περιφερειακού ενδιαφέροντος, αλλά και εθνικού.

Προβλήματα που αφορούν τη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, τη διασφάλιση καλύτερης παιδείας και υγείας για τους πολίτες.  

Προβλήματα που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ανακοπή της φυγής του διανοητικού κεφαλαίου, το διαβόητο brain drain, την ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και την ποιότητα της καθημερινής ζωής των πολιτών. 

Υπό το πρίσμα αυτό, πρέπει να επισημανθεί ότι η ενασχόληση με τις τοπικές υποθέσεις, δεν αποτελεί μόνο ένα μέσον έκφρασης ιδεολογικών ή πολιτικών θέσεων και απόψεων, αλλά και ένα μέσον διεκδίκησης και πίεσης προς την κεντρική διοίκηση, με γνώμονα πάντοτε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών.  

Οι νέοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για το μέλλον. Όλοι εσείς μπορέιτε να συμβάλλετε στην αλλαγή νοοτροπίας. 

Και αυτό ακριβώς το αίτημα για την αλλαγή νοοτροπίας μπορεί και πρέπει να καταστεί προσιτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους από εσάς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Νέα Δημοκρατία στο σύνολό της, έχει δεσμευτεί για την ενίσχυση και στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων προς την κατεύθυνση αυτή.  

Αποτελεί κοινή μας δέσμευση η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κράτος στην Αυτοδιοίκηση.

Και η υλοποίηση της δέσμευσης αυτής είναι σίγουρο ότι θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη, επειδή, όπως είπα νωρίτερα, η Αυτοδιοίκηση βρίσκεται πιο κοντά στους πολίτες, στα προβλήματα και στις ανάγκες τους.   

Αποτελεί κοινή μας δέσμευση η εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για τους ΟΤΑ και η ενίσχυση της φορολογικής αποκέντρωσης και της ουσιαστικής οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να μπορεί να επιτελέσει το έργο της με μεγαλύτερη ευελιξία και αποτελεσματικότητα. 

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι δήμοι και κυρίως οι περιφέρειες διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στο να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος. 

Ένα κράτος που σέβεται την αξιοκρατία, προωθεί την αξιολόγηση και αξιοποιεί τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για να διευκολύνει τον πολίτη σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς του.  

Ένα κράτος που θέτει συγκεκριμένους στόχους και μετρά το αποτέλεσμα.

Και, προπαντός, ένα κράτος που είναι φιλικό προς όλους τους πολίτες.  Σύμμαχος του πολίτη, όχι εχθρός του.  

Είναι βέβαιο ότι η ΟΝΝΕΔ συλλογικά και κάθε ένας από σας ξεχωριστά, θα συμβάλει σε αποφασιστικό βαθμό στην ενίσχυση των δεσμών της νέας γενιάς όχι μόνο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά με την πολιτική εν γένει. 

Κλείνοντας, θέλω να σας ζητήσω δύο πράγματα:

Καταρχάς, να μην πάψετε ποτέ να διεκδικείτε. 

Να μη συμβιβάζεστε. 

Και, κυρίως, να βάζετε υψηλούς στόχους. 

Είστε Έλληνες! 

Σε αυτή τη γωνιά του κόσμου – που χιλιάδες χρόνια ζούμε – η Ιστορία απέδειξε ότι μπορείτε να τα καταφέρετε!

Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου.     

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr