Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης του Κ.E. στην «ΕΡΤ 1» (15/12/2021)

Σημεία συνέντευξης του Κ.E. στην «ΕΡΤ 1» (15/12/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στην «ΕΡΤ 1» και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Κοτταρίδη και Γιάννη Πιτταρά Για την πανδημία και τους εμβολιασμούς

Είμαστε σε μία φάση πολύ μεγάλης πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα δείχνουν να πέφτουν, το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να πιέζεται πάρα πολύ. Κόσμος νοσηλεύεται, νοσεί βαριά, βρίσκεται στις εντατικές, διασωληνώνεται. Χθες είχαμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό απωλειών, ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός. Έχουμε πει από την αρχή ότι η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, μαζί με την τήρηση των μέτρων και την προσπάθεια που κάνουμε για τη στήριξη του Ε.Σ.Υ. σε όλα τα επίπεδα, είναι οι βασικές παράμετροι, με τις οποίες προσπαθούμε ν’ ανασχέσουμε την επέκταση της λοίμωξης, αλλά και ν’ αντιμετωπίσουμε και την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Εμβολιάζεται ο κόσμος, αυτό είναι το θετικό. Στην ηλικιακή ομάδα 60 και πάνω, μετά την επιβολή της υποχρεωτικότητας, μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού ή έχουν εμβολιαστεί γύρω στους 130.000-140.000.  Υπάρχει ένας ικανοποιητικός ρυθμός.

Θα συνεχίσουμε με όλους τους τρόπους να πείθουμε τους ανθρώπους ότι πρέπει ν’ αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που τους δίνει η επιστήμη. Πάνω από 300 κινητά συνεργεία εμβολιασμού, εδώ και μήνες, βρίσκονται σε όλη την Επικράτεια, κυρίως στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Έχουν γίνει περίπου 37.000-38.000 εμβολιασμοί κατ’ οίκον και θα γίνουν και πολύ περισσότεροι. Ό,τι χρειάζεται και στη διάσταση της πειθούς και στη διάσταση της διευκόλυνσης, για το εμβόλιο, αλλά και στην τήρηση των γενναίων μέτρων που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα θα γίνει, για να φθάσουμε τα ποσοστά εκείνα της εμβολιαστικής κάλυψης, που θα μας θωρακίσουν απέναντι στη βαριά νόσηση και στην «Όμικρον» που έρχεται. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους να φεύγουν, που αν είχαν κάνει το εμβόλιο, οι πιθανότητες να μη νοσούσαν βαριά και να είναι στη ζωή θα ήταν πολύ περισσότερες, όπως προκύπτει και από τα στοιχεία που έχουμε από τις Μ.Ε.Θ. και από τις μελέτες  που έχουν γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για το Ε.Σ.Υ.

Οι δυνατότητες του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι συγκεκριμένες. Οι κλίνες Μ.Ε.Θ. τα δύο τελευταία χρόνια, από τις 587 υπερδιπλασιάστηκαν, έχουν πάει στις 1.200 περίπου. Όποια κλίνη Μ.Ε.Θ. υπάρχει στο ελληνικό υγειονομικό σύστημα είναι στη διάθεση του Ε.Σ.Υ., και από τα ιδιωτικά νοσοκομεία, είτε για Covid περιστατικά, είτε για non Covid περιστατικά. Τα τελευταία είναι στις εντατικές των ιδιωτικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα ν’ απελευθερώνονται πολύ περισσότερα κρεβάτια Μ.Ε.Θ. στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αναμονές στις εντατικές είχαμε και πριν την επιδημία και αυτό το ξέρει ο καθένας. Είχαμε περιστατικά, δυστυχώς, που οι Μ.Ε.Θ. δεν έφταναν για να καλύψουν όταν δεν είχαμε και τον Covid. Έχουμε πίεση και τώρα, εξαιτίας της έξαρσης του κορονοϊού. Γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, αξιοποιώντας και σε προσωπικό ό,τι υπάρχει, προκειμένου να στελεχωθούν οι κλινικές και να ενισχυθούν οι Μ.Ε.Θ.. Πήγαμε και σε επιτάξεις ιδιωτών γιατρών, κυρίως στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει συνεργασία για να έχουμε κρεβάτια και πέρα του Ε.Σ.Υ., από στρατιωτικά νοσοκομεία, από ιδιωτικές κλινικές. Δεν καθίσαμε με σταυρωμένα τα χέρια σ’ αυτά που παραλάβαμε, βλέποντας τι έρχεται.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς για VIP Μ.Ε.Θ. 

Διέψευσαν οι ίδιοι οι γιατροί. Βγήκαν και είπαν ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αδιανόητοι είναι  πέρα από κάθε λογική. Σε ό,τι αφορά την Αντιπολίτευση, καλέσαμε τον κ. Τσίπρα, και τον ξανακαλώ  σήμερα, να μας υποδείξει έναν γιατρό, όχι δύο, ούτε δέκα, έναν γιατρό που αποφάσισε ποιος θα πάει σε Μ.Ε.Θ., μετά από πολιτική εντολή. Γιατί κάποια στιγμή σε πράγματα, τα οποία είναι πάρα πολύ ευαίσθητα -σε μια φορτισμένη περίοδο που χάνεται κόσμος κάθε μέρα- δεν μπορεί να έρχεσαι και για μικροπολιτικούς ή λαϊκίστικους λόγους, ή συντεχνιακούς λόγους, να δηλητηριάζεις ακόμα περισσότερο την ατμόσφαιρα. Όταν πας με μισόλογα ν’ αγκαλιάσεις αυτού του τύπου τις καταγγελίες και να τις υποστηρίξεις, οφείλεις εάν θέλεις να είσαι υπεύθυνος και σοβαρός, να πεις ότι «εγώ εντόπισα αυτόν τον συγκεκριμένο γιατρό, που μετά από πολιτική παρέμβαση πήρε αυτή την απόφαση και έβαλε αυτόν τον ασθενή στη Μ.Ε.Θ.». Αν δεν το κάνεις, οφείλεις ν’ ανακαλέσεις και να ταχθείς με καθαρά λόγια απέναντι σ’ αυτές τις γελοιότητες, γιατί όπως προκύπτει, περί γελοιοτήτων πρόκειται.  Σε ό,τι αφορά τη Δικαιοσύνη,  η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της, έτσι κι αλλιώς. Αλλά, πολιτικά μιλώντας, οφείλεις ή να γίνεις συγκεκριμένος, ή να πάρεις ουσιαστικές και καθαρές αποστάσεις από αυτές τις γελοιότητες.

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων

Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο αυτή τη στιγμή. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο σ’ αυτό. Στηρίζεται στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, στο πώς θα κινούμαστε στους δημόσιους χώρους, εάν είμαστε εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι. Υπάρχει το testing και μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου μπορεί κάθε πολίτης να προμηθευτεί ένα self-test, είτε είναι εμβολιασμένος είτε ανεμβολίαστος, για να ελέγξει την επιδημιολογική του κατάσταση. Υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για όσους είναι ανεμβολίαστοι να προσέρχονται για τις θρησκευτικές Λειτουργίες στους ναούς. Και εκεί η Εκκλησία, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, με τον τρόπο της, και η Πολιτεία με τα ελεγκτικά της όργανα, όπως κάνει και αλλού, κάνουν ό,τι περνάει απ’ το χέρι του καθενός, προκειμένου να τηρηθούν τα μέτρα, χωρίς να υποδαυλίζουμε αχρείαστες εντάσεις. Ο καθένας στο πλαίσιο του ρόλου και των αρμοδιοτήτων του, θα κάνει αυτό που πρέπει.

Για τους αυτοαποκαλούμενους «θεματοφύλακες του Συντάγματος»

Πρόκειται περί αδιανόητων συμπεριφορών. Tο περιστατικό με αυτόν τον απαράδεκτο τύπο που έκαιγε τα βιβλία, ως άλλος Ναζί στη Χαλκίδα, προκαλεί ανατριχίλα. Είναι πέρα από κάθε λογική, πέρα και έξω από κάθε ανοχή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται περί γραφικών τύπων, όμως δεν θα εξαντληθεί η αντιμετώπισή τους στο ότι είναι γραφικοί, γιατί δεν είναι μόνο γραφικοί, είναι επικίνδυνοι.  Υπάρχει κίνδυνος  να πάρουν κόσμο στο λαιμό τους. Και γι’ αυτό, με βάση το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε και τις τελευταίες αλλαγές που κάναμε στον Ποινικό Κώδικα, τα συντεταγμένα όργανα της Πολιτείας, είτε αυτό είναι η Ελληνική Αστυνομία, είτε είναι η Δικαιοσύνη, θα κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει να την κάνουν. Ήδη, έχουν προφυλακιστεί τρεις από αυτούς τους περιβόητους «θεματοφύλακες». Για τους άλλους υπάρχουν αυστηροί περιοριστικοί όροι. Δεν ξέρω αν ήταν απολειφάδια – απομεινάρια της Χρυσής Αυγής ή τι άλλα συμπλέγματα μπορεί να έχει ο καθένας μέσα του. Είναι άνθρωποι που κάνουν μεγάλο κακό, είναι επικίνδυνοι. Δεν υπάρχει περίπτωση να τους αντιμετωπίσει η Πολιτεία με την ελαφρότητα «έλα, μωρέ, τι λέει ο τρελός» ή «ο περιθωριακός» ή «ο γραφικός». Δεν είναι μόνο αυτή η διάσταση. Είναι επικίνδυνη συμπεριφορά και με βάση τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, θα τους αντιμετωπίσουμε, όπως επιβάλλει το Κράτος δικαίου και η συντεταγμένη Πολιτεία. H Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει δείξει μηδενική ανοχή απέναντι σ’ αυτά τα περιστατικά. Πολύ πρόσφατα ψηφίσαμε στη Βουλή μια τροπολογία, με την οποία υπάρχουν βαριές συνέπειες, για όσους γονείς ή κηδεμόνες στερούν από τα παιδιά τους τη δυνατότητα να πάνε σχολείο επικαλούμενοι τέτοιου είδους ανοησίες. Δυστυχώς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο κ. Τσίπρας δεν στήριξε αυτή την τροπολογία. Όπως έκανε και για  υποχρεωτικότητα για τους εμβολιασμούς, η Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι απέναντι. Είτε γιατί θέλει να κλείνει το μάτι σ’ αυτά τα κοινά, είτε γιατί εμμένει σε μια αντιπολίτευση χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις και χωρίς συγκεκριμένη κατεύθυνση απέναντι στην Κυβέρνηση.

Στα δημόσια σχολεία, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, έχει γίνει ένας άθλος. Όταν ξεκινούσε η χρονιά, κανείς δεν πίστευε ότι και κατά καιρούς θα είχαμε κλειστά  μόνο 15-18 τμήματα στα 85.000. Πρώτα και κύρια, αυτό οφείλεται στους  εκπαιδευτικούς. Πέρα από το σχέδιο της Κυβέρνησης, το πρωτόκολλο που βγάλαμε, τα τεστ που δώσαμε, όλο αυτό το διάστημα που έχουμε το πιο πυκνό testing σε όλη την Ευρώπη, το βασικό και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν παίξει οι εκπαιδευτικοί. Δεν υπάρχει περίπτωση, η Πολιτεία να μην τους στηρίξει και απέναντι σ’ αυτές τις απαράδεκτες συμπεριφορές.

Για τον Προϋπολογισμό

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Οι ρυθμοί ανάπτυξης που έχουμε είναι εντυπωσιακοί για τη χώρα μας. Η πτώση της ανεργίας, επίσης, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Όλο αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που στήριξε την κοινωνία την περίοδο της πανδημίας, μιας πολιτικής που με τις μεταρρυθμίσεις έκανε ελκυστική τη χώρα για επενδύσεις, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην έχουμε λουκέτα και απολύσεις -όπως κάποιοι μας κατηγορούσαν- αλλά περισσότερες επιχειρήσεις και  θέσεις εργασίας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την πολιτική μας. Ό,τι κερδίζουμε από την ανάπτυξη θα γίνεται κοινωνικό κεκτημένο για την καθεμιά και τον καθένα.  Η Κυβέρνηση θα κάνει αυτό που πρέπει για να σταθεί στο πλευρό των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων, έτσι ώστε η καταιγίδα αυξήσεων που έχουμε στην ενέργεια, αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο που πλήττει, προφανώς, και τη δική μας τσέπη, τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και το εισόδημά μας, να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα.

Όλο αυτό το διάστημα, έχοντας διαθέσει ένα ποσό το οποίο ξεπερνά τα 700 εκατ. ευρώ, έχουμε καταφέρει σε ό,τι αφορά στο ρεύμα, να καλυφθεί το 80% των ανατιμήσεων για τα νοικοκυριά. Θα συνεχίσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, όσο είναι δυναμική η εξέλιξη του φαινομένου και θα αντιμετωπίσουμε αντίστοιχες ανατιμήσεις και σε άλλες κατηγορίες. Αυτά που ζούμε στην αγορά ενέργειας είναι πρωτόγνωρα για τα τελευταία 40-50 χρόνια. Στον κόσμο οφείλουμε να λέμε την αλήθεια και να του δείχνουμε ότι, πραγματικά, με συγκεκριμένα μέτρα φροντίζουμε να έχουν οι ανατιμήσεις όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα στον οικογενειακό του προϋπολογισμό και στην τσέπη του. Και προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε.

Για την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη 

Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση συνομιλεί με όλα τα πολιτικά κόμματα. Το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης είναι εκείνο που δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι απαντάμε και στις προκλήσεις της εποχής που ζούμε και στις ανησυχίες των πολιτών. Στον πολιτικό στίβο, ο καθένας με τις προτάσεις του, με τη στάση που παίρνει απέναντι σε σύγχρονα και μεγάλα ζητήματα, δίνει το στίγμα του για το πώς αντιλαμβάνεται το πολιτικό περιβάλλον και τη θέση της χώρας σ’ αυτό το πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό περιβάλλον παγκόσμια. Με την πρώτη ευκαιρία ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη, σίγουρα μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης του Προϋπολογισμού.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr