Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (1/11/2020)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» (1/11/2020)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Αυτιά

 

Για τα παλιά ακατοίκητα κτίσματα

Ο Πρωθυπουργός ξέρει το θέμα καλά -το έχει ανακινήσει στο παρελθόν η κυρία Πιπιλή- και ελπίζουμε να έχουμε  κάποια χειροπιαστά αποτελέσματα, σε συνδυασμό  με τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας. Το θέμα αφορά, όχι μόνο τα εγκαταλελειμμένα κτίρια, αλλά και τις ιδιοκτήτες διατηρητέων, που δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος για την ανακαίνιση των σπιτιών ή επαγγελματικών χώρων που έχουν. Και γι’ αυτό χρειάζεται συνεργασία πάρα πολλών. Είχαμε ξεκινήσει συνεργασία με το ΤΕΕ, τον κορυφαίο επιστημονικό επιμελητήριο των μηχανικών,  έχει γίνει προεργασία και ελπίζουμε  να προχωρήσει γρήγορα. Ας είναι αυτή η στιγμή -η δραματική και συγκλονιστική- η αφορμή να γίνει κάτι καλό.

Για τη νέα τουρκική Navtex

Πάνω στα ερείπια, πριν από δύο δεκαετίες είχε χτιστεί μία καλή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες και τους δύο λαούς. Έχει αποδειχθεί ότι η «διπλωματία των σεισμών» οδήγησε σε ύφεση και σε ειρήνη, ενώ η «διπλωματία των Navtex» οδηγεί σε ένταση και σύγκρουση. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί. Χθες, -για παράδειγμα, όπως έμαθα- σε μια πτήση που πήγαινε στην Κωνσταντινούπολη ένας Έλληνας, ο οποίος είχε πολλούς Τούρκους συνεπιβάτες, διαπίστωνε ότι το κλίμα ήταν πάρα πολύ θετικό μεταξύ των πολιτών. Οι λαοί είναι έτοιμοι για συνεργασία. Ας αφήσουμε, λοιπόν, στην άκρη θέματα τα οποία οδηγούν σε συγκρούσεις, που είναι προκλητικά, που οδηγούν σε στρατικοποίηση και ας προχωρήσουμε σε μία ειλικρινή συζήτηση.  Οι διερευνητικές επαφές είναι στο τραπέζι και το πλαίσιο είναι συγκεκριμένο. Ας λύσουμε τη μία και μοναδική διαφορά που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, για να είναι αυτό μια αφετηρία συνεργασίας και ευημερίας για τους λαούς όλης της Ανατολικής Μεσογείου.

Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω στο τραπέζι τη συζήτηση και όχι Navtex και πλοία. Το θέμα έχει ξεφύγει από τα ελληνικά ή τα τουρκοκυπριακά ζητήματα και  είναι πλέον  ευρωπαϊκό. Αγγίζει στο σύνολό τους τις ευρωτουρκικές σχέσεις, είτε έχουν να κάνουν με γεωπολιτικά συμφέροντα, είτε με το μεταναστευτικό, είτε με την οικονομική συνεργασία. Και, επιτέλους, υπάρχει ένα πλαίσιο στο τραπέζι που μπορεί να ωθήσει και την Τουρκία σε μία πιο λογική συμπεριφορά τους επόμενους μήνες.

Για τα μέτρα στήριξης εργαζόμενων και επιχειρήσεων

Φτάνουν τα 2,3 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης που εξαγγέλθηκαν χθες προκειμένου να καλύψουμε την απώλεια εισοδήματος, που θα έχουν οι κλάδοι της οικονομίας και οι εργαζόμενοι που πλήττονται. Αν χρειαστεί φυσικά θα διευρυνθούν. Το πρόβλημα είναι κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στην εστίαση. Υπάρχει ένα μίνιμουμ ποσό, 2.000 ευρώ για στήριξη ακόμα και σε ένα μικρό καφέ. Θα είμαστε συνεχώς δίπλα τους γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πληγούν μόνο τον Νοέμβριο, είχαν πληγεί από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, από τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και είχαν πολύ μεγάλες απώλειες σε συνδυασμό και με τη μείωση του τουρισμού. Ο κλάδος της εστίασης πραγματικά έχει πληγεί πάρα πολύ. Θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους και σε επίπεδο εργαζομένων και σε επίπεδο επιχειρηματιών. Όλα τα μέτρα εξετάζονται.

Έχει αποδείξει ο Πρωθυπουργός ότι πάντα είναι δίπλα και είναι έτοιμος να ακούσει την κοινωνία, να παρέμβει και να στηρίξει. Και αυτό μπορεί να το κάνει γιατί -λόγω της εμπιστοσύνης που έχουμε κερδίσει όλο το προηγούμενο διάστημα- έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου ο Υπουργός Οικονομικών να μπορεί  να προσαρμόζει την πολιτική μας έτσι ώστε όταν υπάρχει μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πανδημίας, να στηρίζουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr