Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open»

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Open»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Open» και τους δημοσιογράφους, Δημήτρη Καμπουράκη και Παναγιώτη Στάθη

Για την υπόθεση της Εύας Καϊλή

Ο κ. Ανδρουλάκης γενικώς αντιμετωπίζει με τρικυμιώδη προσέγγιση την υπόθεση της κυρίας Καϊλή σε όλα τα επίπεδα. Η Ελληνική Δικαιοσύνη ούτε συγκαλύπτει, ούτε καλύπτει. Με τρόπο με τον οποίο η ίδια κρίνει και αξιολογεί, κινεί, ψάχνει και διερευνά όλες τις υποθέσεις, όπως πρέπει να τις κάνει, εκ του ρόλου της ως πυλώνα της Δημοκρατίας. Μια Δημοκρατία και μια κοινωνία δεν πάει μπροστά αν δεν εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη.  Αυτό που είναι απορίας άξιο είναι πώς από μία υπόθεση που αφορά ένα στέλεχος μέχρι πριν από λίγες ημέρες του ΠΑΣΟΚ, μία Ευρωβουλευτή, μέλος της Ομάδας των Ευρωσοσιαλιστών, ο κ. Ανδρουλάκης καλεί τον κόσμο να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση. Αναφέρει ότι ήταν «Δούρειος Ίππος» της Νέας Δημοκρατίας ένα στέλεχος για χρόνια του ΠΑΣΟΚ, με το οποίο ήταν πολιτικά συνδεδεμένος στενά από το 2014. Από την υπόθεση της κυρίας Καϊλή, προσπαθεί με μια υπέρβαση κάθε λογικής, με κωμικοτραγικά επιχειρήματα, με κινήσεις παιδικού τύπου -όπως να διαγράφει τις αναρτήσεις του στα social media- να κάνει  το πρόβλημα αυτό του χώρου του, πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι απορίας άξιο.

Ο κ. Ανδρουλάκης βγήκε και είπε ότι είχε αποφασίσει από τον Σεπτέμβριο την κυρία Καϊλή να μην την έχει ξανά υποψήφια. Ναι, αλλά δεν το είπε τον Σεπτέμβριο,  τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο, αρχές Δεκεμβρίου. Δεν το είπε όταν η κυρία Καϊλή έκανε τη δήλωση για το Κατάρ. Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι βρέθηκε σε μια δύσκολη θέση. Προσπαθεί να καλλιεργήσει ένα προφίλ, μια εικόνα, μια αύρα, η οποία για διάφορους λόγους δεν συνάδει με τις εξελίξεις. Αυτός, όμως, δεν είναι ο τρόπος για να ξεφύγεις κατά τη δική μας άποψη. Η στρατηγική και η επιλογή του καθενός είναι δική του υπόθεση. Δεν είναι ούτε να γίνεσαι παρακολούθημα του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε να καλείς τον Βαρουφάκη και τον Τσίπρα να στείλετε μαζί τη Νέα Δημοκρατία στην Αντιπολίτευση. Αυτά θα τα αποφασίσει ο λαός. Ούτε να κάνεις αυτή την κωμικοτραγική υπέρβαση ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα του χώρου σου, αλλά είναι πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας.

Για τις εκλογές

Εγώ πιστεύω ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία θα πάρει αυτοδυναμία διότι στις εκλογές ο κόσμος θα κρίνει πολιτικά, θα ζυγίσει και θα δει την Ελλάδα του σήμερα με την Ελλάδα του 2019. Είπε ο κ. Τσίπρας, ανάμεσα στα πολλά, και κάτι φοβερά ενδιαφέρον. Είπε, περίπου το ερμηνεύω, ότι ο κόσμος ξέρει πώς ζούσε το 2015-2019 και ξέρει πώς ζει τώρα. Αυτό είναι μια πάρα πολύ καλή αφετηρία και βάση συζήτησης. Ξέρει πώς ζούσε σε όλα τα επίπεδα. Ξέρουν πώς ζούσαν οι άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά και έχουν βρει. Ξέρουν πώς ζούσαν οι συνταξιούχοι και πώς ζουν σήμερα. Ξέρουν πώς ζούσαν οι επιχειρηματίες με τους φόρους και με τις ασφαλιστικές εισφορές και πώς ζουν σήμερα. Ξέρουν οι τοπικές κοινωνίες που έβλεπαν τους μετανάστες να «λιάζονται» ή να κυκλοφορούν στις σιδηροδρομικές γραμμές και τις εθνικές οδούς. Ξέρουν οι πολίτες που εμπεδώνουν ένα αίσθημα ασφάλειας και ανθεκτικότητας της χώρας τους μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας. Ξέρουν και αυτά θα ζυγιστούν.

Τον Πρωθυπουργό τον εμπιστεύεται η ελληνική κοινωνία, τον εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός. Τον Πρωθυπουργό που έχει καταφέρει να κρατήσει την κοινωνία και την Πατρίδα όρθια εν μέσω πρωτοφανών κρίσεων. Τον Πρωθυπουργό που ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να του αντιτάξει κάτι, σε ό,τι αφορά τα καθημερινά, τα πραγματικά προβλήματα των ανθρώπων και της Πατρίδας. Στις εκλογές αυτές θα αναμετρηθούν για το αξίωμα του Πρωθυπουργού δύο πρόσωπα που έχουν υπηρετήσει και οι δύο στη θέση αυτή. Βαραίνει και αυτό στη σύγκριση των ανθρώπων. Εδώ τώρα δεν είναι κάποιος που είναι Πρωθυπουργός για κάποιον που έρχεται, που δεν ξέρει για να διεκδικήσει την πρώτη φορά. Οι πολίτες θυμούνται Πρωθυπουργό Τσίπρα, βλέπουν Πρωθυπουργό Μητσοτάκη.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει κάθε πτυχή και να μην μείνει καμία σκιά

Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και θα μάθουμε όλοι κάθε πτυχή της υπόθεσης αυτής. Το λέμε από την πρώτη στιγμή καθαρά. Αυτό σημαίνει να τοποθετήσουμε το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις. Εάν υπήρχαν συστημικά προβλήματα μέσα στην Ε.Υ.Π., που λειτουργούσαν εκτός πλαισίου και αυτά να έρθουν στο φως της αλήθειας και της Δικαιοσύνης και σε ό,τι αφορά τους αυτουργούς και σε ό,τι αφορά τους μυθοπλάστες. Διότι προσπαθούν ορισμένοι σκόπιμα να διαστρεβλώσουν τον τρόπο που η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή αντέδρασε σε αυτή την ιστορία. Η Κυβέρνηση δεν αντέδρασε σε καμία στιγμή αυτής της ιστορίας ούτε αμήχανα, ούτε ενοχικά.  Είναι εύλογη η απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας και κυρίως της Κυβέρνησης να μην μείνει καμιά σκιά στην υπόθεση αυτή. Αυτή η ιστορία ξεκίνησε γιατί ήθελαν να μας πουν στην αρχή ότι «έχει στήσει ο Μητσοτάκης μια φάμπρικα και  παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους». Ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις 10, 15, 20 μονάδες ή η κοινωνία τον εμπιστεύεται επειδή έχει αυξήσει μισθούς, συντάξεις, έχει μειώσει φόρους, έχει θωρακίσει τη χώρα. Αλλά «γιατί ακούει τους πολιτικούς του αντιπάλους». Αυτό έλεγαν. Βγαίνει τώρα ότι όλη αυτή η ιστορία των παρακολουθήσεων -επαναλαμβάνω όσα απ’ αυτά είναι αλήθεια ή τα μυθεύματα τους  με τον οποιοδήποτε τρόπο- αφορούσε εμάς. Αφορούσε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ανθρώπους με τους οποίους έχει συμπορευθεί 30 χρόνια, ανώτατους κρατικούς αξιωματούχους με τους οποίους έχει διαχειριστεί μείζονα πράγματα.  Αυτά είναι αδιανόητα. Αν ο Πρωθυπουργός συμπεριφέρθηκε με αυτό τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε στην περίπτωση που αποκαλύφθηκε η ιστορία του κ. Ανδρουλάκη, καταλαβαίνει ο καθένας πως θα είχε αντιδράσει αν ερχόταν σε γνώση του, οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό, ακριβώς, η Δικαιοσύνη δεν πρέπει να αφήσει καμία σκιά στην υπόθεση αυτή. Και ό,τι χρειαστεί για να το κάνει αυτό, πρέπει να το κάνει.

Από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκαν τέτοιου είδους παθογένειες, συστημικές αδυναμίες, ενδεχομένως η λειτουργία κάποιων εκτός πλαισίου, αντικατέστησε την ηγεσία της Ε.Υ.Π. άμεσα  -τον περασμένο Αύγουστο- έβαλε το φίλτρο του δεύτερου εισαγγελέα και ξεκίνησε αμέσως την κατάρτιση ενός θεσμικού πλαισίου που ψηφίσαμε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, που θωρακίζει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία της Ε.Υ.Π.. Με Υπηρεσία, Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα ανώτατα στελέχη, με θωράκιση του να μην παρακολουθούνται πολιτικά πρόσωπα εκτός αν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις. Από την πρώτη στιγμή, όλα στη Δικαιοσύνη, με τρόπο έτσι ώστε να μην μείνει καμία σκιά, πάντοτε εντός του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία αυτών των κρίσιμων εργαλείων και τομέων του Κράτους.

Στη συντεταγμένη Πολιτεία, στις Δημοκρατίες, που υπάρχουν θεσμοί και λειτουργούν, απέναντι σ’ όλα αυτά για να βρεθεί άκρη, υπάρχουν τρόποι και κανόνες. Δεν είναι οι Δημοκρατίες ξέφραγο αμπέλι. Η Δικαιοσύνη θα προσδιορίσει τις πραγματικές διαστάσεις του ζητήματος αυτού. Θα αναδείξει τα πραγματικά περιστατικά και τους αυτουργούς και θα αναδείξει και τους μυθοπλάστες.

Η Κυβέρνηση αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προς όφελος της κοινωνίας

Είμαστε στη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Αυτό που η Κυβέρνηση έχει αποδείξει είναι ότι, ό,τι δυνατότητα υπάρχει πάντοτε αξιοποιείται προς όφελος της κοινωνίας. Όχι όμως ως προς την επικοινωνιακή της διάσταση. Με σκοπό να πιάνει τόπο, να είναι σωστά μετρημένη και να είναι αντίστοιχη της σοβαρότητας των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Αυτό που σίγουρα συμβαίνει και ξέρει ο κόσμος είναι ότι σε λίγες μέρες από τώρα, οι πιο ευάλωτοι από τους συμπολίτες μας θα πάρουν 250 ευρώ ενίσχυση.  Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλο τον κόσμο. Η Κυβέρνηση, όμως, δεν κάθεται με σταυρωμένα τα χέρια. Έχει φύγει τελείως από το τραπέζι και από την ατζέντα της συζήτησης ο λογαριασμός στο σπίτι.  Όλα αυτά δεν έγιναν εν κενώ. Έγιναν γιατί μετρημένα, σωστά, εύστοχα, η Κυβέρνηση δείχνει και αντιλαμβάνεται τι γίνεται και στηρίζει τον κόσμο.

Οι Αστυνομικοί θα πάρουν την ενίσχυση. Για τους Πυροσβέστες έγινε και εκεί η αναγκαία προσθήκη, που έπρεπε να γίνει. Το σημαντικό είναι ότι η Κυβέρνηση αυτή αποδεικνύει, πάντοτε, ότι κάθε δυνατότητα που υπάρχει αξιοποιείται και για να αποδώσει δικαιοσύνη και συμβολικά σε ανθρώπους που έβαλαν «πλάτη» όλο το προηγούμενο διάστημα και για να βοηθήσει τους ανθρώπους να τα βγάλουν πέρα σε συνθήκες που είναι δύσκολες. Το γεγονός ότι η χώρα αντέχει και παρουσιάζει αυτά τα επιτεύγματα στην οικονομία, αλλά και την ανθεκτικότητα στην πίεση, δεν έγινε στην τύχη. Έγινε γιατί υπάρχει μια Κυβέρνηση συμπαγής, που αποφασίζει γρήγορα με επαγγελματισμό, με τεχνογνωσία για να δίνει λύσεις στα προβλήματα των ανθρώπων. Γιατί οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης  -και είναι σημαντικό αυτό- είναι οι προτεραιότητες της κοινωνίας. Και θα εξακολουθούν να είναι.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr