Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega»(12/1/22)

Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega»(12/1/22)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega» και τον δημοσιογράφο, Νίκο Ευαγγελάτο

Για την παράταση των μέτρων

Πάμε σε μία αξιολόγηση των μέτρων εβδομάδα- εβδομάδα. Κρίθηκε και από την Επιτροπή, αλλά και από την Κυβέρνηση, ότι ήταν πρόωρο να πάμε σε μία χαλάρωση. Καταλαβαίνουμε πολύ καλύτερα τι είναι η «Ο», καθώς έχουμε αρκετά στοιχεία, όχι μόνο από το εξωτερικό, αλλά και από τη χώρα μας. Ξέρουμε ότι μεταδίδεται πάρα πολύ γρήγορα και δεν κάνει βαριές νοσήσεις. Από την άλλη πλευρά, όμως, εξακολουθεί να υπάρχει πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Με όλα αυτά κρίθηκε, σωστά, ότι δεν πρέπει να πάμε σε χαλάρωση των μέτρων αυτήν την εβδομάδα και για την ουσιαστική συνέπεια και την επίδραση που θα μπορούσε να έχει αυτό, αλλά κυρίως και για το συμβολισμό που θα εξέπεμπε σε επίπεδο κοινωνίας.

Δεν πρέπει στιγμή να ξεχνάμε ότι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δίνεται μια πολύ μεγάλη μάχη για συνανθρώπους μας που είναι εκεί από «Δέλτα» και από «Ο». Κυρίως η «Δέλτα» εξακολουθεί να φέρνει περιστατικά στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Με όλα αυτά κανείς πρέπει να παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τα δεδομένα και να σταθμίζει τις κινήσεις του, αξιολογώντας την κατάσταση συνολικά.

Για τα σχολεία 

Τις δύο πρώτες ημέρες με τα τεστ που κάναμε εντοπίστηκαν κρούσματα που δεν θα εντοπίζονταν, αν τα σχολεία δεν λειτουργούσαν. Προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αρρυθμίες,  υλοποιούνται  προσλήψεις εκπαιδευτικών για να αναπληρώσουν τα κενά. Ήδη από τη Δευτέρα θα βρίσκονται στις θέσεις τους. Συνεχίζουμε κανονικά με βάση αυτό το πολύ αυστηρό πρωτόκολλο διαγνωστικών ελέγχων που έχουμε και που είναι πολύ χρήσιμο. Προχωράμε με βάση το σχέδιο με το οποίο άνοιξαν τα σχολεία και νομίζω ότι η κατάσταση εξελίσσεται ομαλά.

Οι τρεις πρώτες μέρες ξεκίνησαν καλά. Βασίστηκαν στο διαγνωστικό έλεγχο και στα προστατευτικά μέτρα που εφαρμόζονται στα σχολεία. Τα παιδιά μέσα στο σχολικό περιβάλλον θα είναι πιο προστατευμένα, δεδομένου ότι θα κάνουν τεστ, θα φορούν μάσκες, θα είναι υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και των δασκάλων τους από ότι έξω. Έχουμε στη διάθεση μας όλα τα εργαλεία, είτε αυτά είναι η αντικατάσταση όσων εκπαιδευτικών νοσήσουν μέσω των συναδέλφων τους που θα προσληφθούν, είτε δυνατότητα αναδιάταξης του δυναμικού στο σχολείο, είτε δυνατότητα αξιοποίησης της τηλεκπαίδευσης. Προφανώς περιμένουμε αρρυθμίες. Όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη, έτσι και η χώρα μας με πολύ προσεκτικά και μελετημένα βήματα ξεκίνησε τα σχολεία και προχωράμε.

Για τις ανατιμήσεις στην αγορά

Σε ό,τι αφορά τον Φ.Π.Α. στα τρόφιμα, στα καταναλωτικά αγαθά εκείνα για τα οποία γίνεται η συζήτηση δεν υπάρχει αυτή την ώρα πρόθεση της Κυβέρνησης να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και αυτό διότι τα έσοδα από τον Φ.Π.Α. είναι μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, άρα μία πάρα πολύ σημαντική παράμετρος σωστής εκτέλεσης του Προϋπολογισμού. Η η σωστή εκτέλεση  του Προϋπολογισμού και τα δημόσια έσοδα, είναι αυτά που επιτρέπουν στην Κυβέρνηση να διατηρεί και πολλές φορές να επεκτείνει κάποιες πολιτικές που αφορούν την έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος.

Η κατάσταση όντως προμηνύεται πολύ δύσκολη για το επόμενο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν μας επιτρέπει να μείνουμε αδρανείς. Είμαστε σε επικοινωνία με όλους τους συντελεστές της αγοράς, θα ανακοινώσουμε τις όποιες παρεμβάσεις μας σύντομα. Βασικός άξονας θα είναι οι κινήσεις συνέχισης της ενίσχυσης του εισοδήματος των πολιτών, που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το προηγούμενο διάστημα. Θυμίζω, όχι μόνο με την μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, που συνεχίζονται και την φετινή χρονιά όπως και μία σειρά από είδη που ήδη εξακολουθούν να παραμένουν και την φετινή στο χαμηλό Φ.Π.Α., αλλά και με άλλες ενέργειες και δράσεις.

Η Κυβέρνηση έχει στο σχεδιασμό της πολιτικές ενίσχυσης του εισοδήματος των καταναλωτών, αλλά και πολιτικές περαιτέρω στήριξης των επιχειρήσεων σε ό,τι αφορά το κόστος που συνδέεται με παραγωγή αγαθών, έτσι ώστε να περιορίσουμε τις πληθωριστικές πιέσεις. Δηλαδή, μια επιχείρηση η οποία είναι ενεργοβόρα και που αυτό επιβαρύνει το κόστος παραγωγής της,  προκειμένου αυτό το κόστος να μην μετακυλιστεί στον καταναλωτή, στο τελικό προϊόν και το φορτωθεί η νοικοκυρά, η Κυβέρνηση σκοπεύει και επιπλέον πράγματα.

Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχουμε στα χέρια μας, θεσμικά και άλλα για την λειτουργία της αγοράς με έναν τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε παρά την πίεση που θα δεχτούμε το επόμενο διάστημα να υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές επιλογές τουλάχιστον σε μια σειρά από βασικά είδη.

Για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα

Καταρχήν, το δημοσίευμα των «TIMES» είναι από μόνο του πάρα πολύ σημαντικό. Όλη αυτή η στρατηγική και η τακτική της Ελληνικής Κυβέρνησης, του ίδιου του Πρωθυπουργού, με το κύρος του, τις σχέσεις του, την σωστά δομημένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης στο εξωτερικό και της αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που έχει ένας Πρωθυπουργός, φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει.

Πάντοτε η συμμετοχή της κοινής γνώμης ή η παραγωγή δημοσιευμάτων ή η υιοθέτηση της φιλοσοφίας των θέσεων μας, παίζει ρόλο και επηρεάζει αποφάσεις. Εμείς θα επιμείνουμε στην κατεύθυνση αυτή. Ο Πρωθυπουργός πολύ μεθοδικά, πολύ σχεδιασμένα και με το κύρος του και την διεθνή επιρροή που διαθέτει, έχει οικοδομήσει μια στρατηγική, η οποία αποδίδει καρπούς και στο συγκεκριμένο και σε μια σειρά άλλα θέματα.

 

Copyright © 2023 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr