Σημεία συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA»
Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου στον τηλεοπτικό σταθμό «MEGA» και την δημοσιογράφο Ράνια Τζίμα
Για τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία επι των ημερών της παρούσας κυβέρνησης, ο μέσος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 7,4% και ακόμη περισσότερο εξαιτίας του πληθωρισμού.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η έκθεση του ΟΟΣΑ καταγράφει εκτιμήσεις και δεν έχει συμπεριλάβει τη συνολική σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία ήρθε μέσα στο 2023, η οποία φτάνει στο 20% . Δηλαδή από τα 650 ευρώ το 2019, ο κατώτατος μισθός είναι στα 780 ευρώ.
… Ο πληθωρισμός σωρευτικά ήταν 8% το 2022. Εκτιμάται ότι θα είναι 4,5% το 2023, άρα έχουμε 12,5% πληθωρισμό στα χρόνια του πληθωρισμού, 20% αύξηση του κατώτατου μισθού. Υπερκαλύπτεται στα μεικτά και στα καθαρά. Στα καθαρά είναι και περισσότερη η αύξηση. Είναι 22% λόγω της μείωσης της φορολογίας που έχουμε κάνει και των ασφαλιστικών εισφορών. Έχουμε 22% αύξηση στον καθαρό κατώτατο μισθό και 12% πληθωρισμό. Για να είμαστε ακριβείς με τους αριθμούς.
Γιατι να πιστέψουν οι πολίτες ότι στο τέλος της επόμενης 4ετίας η κυβέρνηση θα αυξήσει τους μισθούς, αφού την τριετία 2019-2022 τους κράτησε καθηλωμένους.
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Στα 4 χρόνια έχουν μειωθεί 50 φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, έχουν αφαιρεθεί 7 δισεκατομμύρια ευρώ από τις πλάτες φορολογουμένων , εργαζομένων και επιχειρήσεων . Η οικονομία έχει αναπτυχθεί με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την υπόλοιπη Ευρώπη. Έχουμε ουσιαστικά δημιουργήσει 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας, με καλύτερες αμοιβές. Εχουμε πετυχει ρεκόρ επενδύσεων, άμεσα ξένων επενδύσεων στη χώρα…
Αυτό δημιουργεί ένα συνολικά καλύτερο περιβάλλον για τους εργαζόμενους. Δεν λέμε ότι η ελληνική αγορά εργασίας είναι ένας παράδεισος . Σε καμία περίπτωση . Γνωρίζουμε ότι έχει υποαμειβόμενη εργασία, ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες. Όμως έχουμε κάνει κάποια πράγματα που πρέπει να τα πούμε. Έχουμε θεσπίσει την ψηφιακή κάρτα εργασίας, ένα πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ, των συνδικαλιστών, των εργαζομένων, των εκπροσώπων των εργαζομένων. Εφαρμόζεται από πέρυσι στα σούπερ μάρκετ, εφαρμόζεται πιλοτικά στις τράπεζες. Στις εταιρείες σεκιούριτι , στις ασφαλιστικές εταιρείες και στις ΔΕΚΟ, και η δέσμευσή μας είναι ότι θα εφαρμοστεί τα επόμενα 4 χρόνια σε όλη την οικονομία και στον τουριστικό κλάδο .
…Μια καινοτομία που ψηφίσαμε εμεις, η δική μας κυβέρνηση είναι το δικαίωμα στην τηλεργασία , το δικαίωμα στην αποσύνδεση. Διότι εμείς αναγνωρίζουμε και καταγράφουμε ποιες είναι οι αλλαγές στο εργασιακό περιβάλλον…Ουσιαστικά αυτό το οποίο δίνουμε είναι εργαλεία στα χέρια του εργαζόμενου που δεν υπήρχαν έως το 2019. Δεν είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη φιλεργατική στα λόγια κυβέρνηση, στην πράξη όχι, κι αυτά υπάρχουν πλέον ως εργαλεία. Υπάρχει επίσης η ανεξάρτητη επιθεώρηση εργασίας, ως αρχή ανεξάρτητη. Δεν ήταν αυτό. … Πλέον οι έλεγχοι γίνονται με ψηφιακά εργαλεία, γίνονται στοχευμένα και μπορούμε να εντοπίσουμε κάθε εργοδοτική αυθαιρεσία. Οι γυναίκες για παράδειγμα, έχουν πλέον στα χέρια τους τον κώδικα δεοντολογίας για τη σεξουαλική παρενόχληση. Θεσπίστηκε, ψηφίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη. Ήταν στο νόμο ΄΄δουλειές για όλους΄΄. Αυτά είναι πλέον κεκτημένα εργασιακά από τη δική μας κυβέρνηση που δεν είχαν θεσπιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπάρχουν και μπορούν πλέον να τα αξιοποιούν οι εργαζόμενοι.
Για τη στάση της ΝΔ μετα την πρώτη κάλπη.
Α.ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η πρότασή μας είναι πολύ καθαρή και νομίζω ότι είναι και η μόνη η οποία είναι πολύ καθαρή. Εμείς λέμε ότι η χώρα , εν μέσω πολύ σοβαρών διεθνών αλλεπάλληλων κρίσεων, η οποία έρχεται η μία πίσω από την άλλη, χρειάζεται σταθερή και αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό είχαμε τα τελευταία 4 χρόνια. Με αυτή την κυβέρνηση αντιμετωπίσαμε με μεγάλη επάρκεια όλες τις κρίσεις. Και την υγειονομική και την ενεργειακή και την πληθωριστική. Τα αποτελέσματα τα οικονομικά τα εξηγήσαμε νωρίτερα. Και αυτό πιστεύουμε και λέμε ότι χρειάζεται η χώρα για να πάει μπροστά , για να κάνει άλματα προς τα μπρος. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε το ΄19. Είχαμε πει λιγότερους φόρους, περισσότερες δουλειές, περισσότερη και μεγαλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη από την υπόλοιπη Ευρώπη, θωράκιση των συνόρων, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καλύτερους εξοπλισμούς. Αυτά όλα έγιναν. Τώρα, αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο άντεξε στα χρόνια της πανδημίας, αλλά πρέπει να γίνει πολύ καλύτερο και η στήριξη του εισοδήματος.
….Η ψήφος ανήκει στα χέρια των πολιτών. Εμείς δεν μπορούμε να προδικάσουμε τι θέλουν οι πολίτες. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι έχουμε αυτοπεποίθηση στο πρόγραμμά μας, στα αποτελέσματα του προγράμματος μας και θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο των πολιτών.
Για τις μετεκλογικές συνεργασίες
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο των πολιτών. Πιστεύουμε και έχουμε εμπιστοσύνη ότι θα μας επιβραβεύουν οι πολίτες. Ότι δεν θα παίξουν την τύχη της χώρας στα ζάρια. Διότι, από την άλλη πλευρά αυτό που υπάρχει, είναι ένα πλήρες χάος. Έχουμε φτάσει στο παρά ένα των εκλογών και βλέπουμε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, της Αριστεράς, που υποστηρίζουν την απλή αναλογική και τις συνεργασίες, δεν έχουν κάνει την απαραίτητη προεργασία, εδώ και τέσσερα-πέντε χρόνια, να καθίσουν να τα βρουν και να προσφέρουν στον ελληνικό λαό μία πρόταση διακυβέρνησης.
Για το ενδεχόμενο συνεργασίας της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ μετά την πρώτη ή τη δευτερη κάλπη
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η θέση μας είναι απλή. Πιστεύουμε ότι εφαρμόζουμε πολιτικές, οι οποίες αφορούν το σύνολο της κοινωνίας. Αντλούν ιδέες, θέσεις και από άλλους πολιτικούς χώρους, όπως υπάρχουν και στελέχη εντός της Κυβέρνησης που προέρχονται από άλλους πολιτικούς χώρους, ακριβώς διότι έχουμε έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος είναι φιλελεύθερος μεν, αδογμάτιστος πολιτικά δε. Και έχει απευθύνει ένα ευρύ κάλεσμα και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στις τάξεις μας και στελέχη και από τον χώρο του Κέντρου. Εγώ προσωπικά είμαι ένα τέτοιο στέλεχος, ανήκω πλέον στη Νέα Δημοκρατία και είναι περήφανος γι’ αυτό. Γιατί εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα το οποίο πάει τη χώρα μπροστά.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Βρίσκεται μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας. Θα μπορούσε με επικεφαλής τον κ. Ανδρουλάκη – ο οποίος είναι ένας νέος άνθρωπος – να έχει παίξει έναν πολύ πιο εποικοδομητικό ρόλο. Να δείξει, δηλαδή, ότι πιστεύει πραγματικά στις συνεργασίες. Δεν το έχει κάνει. Δεν έχει ουσιαστικά έρθει σε επαφή με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος του απηύθυνε πρόσκληση να γνωριστούν, να βρεθούν, να τα πουν από κοντά.
…Οι συνεργασίες χρειάζεται να έχουν και ένα στοιχείο καλής χημείας, χρειάζεται να έχουν και έναν προγραμματικό, φυσικά, πυλώνα. Δεν υπάρχει τίποτα από αυτά. Το ΠΑΣΟΚ νομίζω ότι δεν έχει πυξίδα …
…Το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει «κόψει κάθε γέφυρα». Έχει πει ότι δεν συνεργάζεται με τον κ. Μητσοτάκη. Συνεπώς πώς μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασίες με ένα κόμμα, το οποίο είναι τρίτο στις δημοσκοπήσεις – θα δούμε τελικά τι ποσοστό θα πάρει στις κάλπες – και δηλώνει με περισσό, αν θέλετε, μικρομεγαλισμό, θα έλεγα, ότι δεν αποδέχεται τον αρχηγό του πρώτου κόμματος να είναι και ο Πρωθυπουργός. Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη αυτό. Έχουμε 20 κυβερνήσεις συνεργασίας στην Ευρώπη, στις 17 χώρες Πρωθυπουργός είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος.
…Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται να κάνει άλματα από μία Κυβέρνηση και από έναν Πρωθυπουργό, ο οποίος θα είναι αποφασιστικός, τολμηρός και δεν θα δέσμιος, αιχμάλωτος ατέρμονων διαπραγματεύσεων με κόμματα και με πολιτικά στελέχη, τα οποία δεν ξέρουν τι θέλουν.
Για την υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Η πολιτική συζήτηση για το θέμα των παρακολουθήσεων έχει λήξει. Είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης…
Για τις παρακολουθήσεις έχουμε κάνει τα εξής: Κατ’ αρχάς, έχουμε δηλώσει εξαρχής, το έχει πει ο Πρωθυπουργός δεν γνώριζε ο ίδιος για τη συγκεκριμένη παρακολούθηση, δεν έχει καμία σχέση με αυτή. Από εκεί και πέρα,έχουμε φέρει έναν νέο Νόμο που έχει θεραπεύσει όλα τα προβληματικά σημεία της προηγούμενης νομοθεσίας που είχαν επιδεινωθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Έχουμε αλλάξει τη διοίκηση. Αυτή τη στιγμή εφαρμόζονται πολύ καλύτερες μέθοδοι γύρω από το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Και σε κάθε περίπτωση είναι ένα ζήτημα το οποίο αφορά την εθνική ασφάλεια. Δεν πρέπει να παίζουμε επιπόλαια με αυτό. Δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να παρεμβαίνουμε και να πολιτικολογούμε για ένα θέμα που βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης. Και θα πρέπει να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει το ταχύτερο δυνατό τη δουλειά της. Είναι ένα θέμα που έχει πονέσει κάθε δημοκρατικό πολίτη. Όμως, δική μας υποχρέωση, χρέος, είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να το αφήσουμε έξω από την πολιτική αντιπαράθεση. Να εστιάσουμε στο ότι η χώρα χρειάζεται σταθερότητα στη διακυβέρνηση.
Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του κόμματος Κασιδιάρη .
Α. ΣΚΕΡΤΣΟΣ: Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι φέραμε τις ρυθμίσεις για να βάλουμε ένα φρένο στην εγκληματική οργάνωση που καμώνεται το κόμμα και θέλει να ξαναμπεί στη Βουλή. Εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι καταθέσαμε το περασμένο Σάββατο, ένα υπόμνημα με όλη την τεκμηρίωση, με 300 σελίδες υλικό το οποίο επιβεβαιώνει ότι είναι σκιώδης αρχηγός αυτού του κόμματος είναι ο καταδικασμένος Κασιδιάρης. Και δεν βλέπουμε αυτή τη στάση ευθύνης και συνέπειας από τον ΣΥΡΙΖΑ, που, κατά τα άλλα, μας το παίζει ότι είναι ένα κόμμα των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας. Βλέπουμε έναν πλήρη φαρισαϊσμό, μια υποκρισία.
…. Ψαρεύουν σε θολά νερά και κλείνουν το μάτι στους αντισυστημικούς ψηφοφόρους.
… Αυτη αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη χώρα, τα οποία πρέπει να λυθούν. Όταν η πολιτική δεν δίνει λύσεις και όταν εμπλέκεται σε ατέρμονες διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια, όταν υπάρχουν χίλια δυο προβλήματα, τότε οι πολίτες εύλογα μπορεί να στραφούν και σε αντισυστημικά κόμματα. Εγώ δεν πιστεύω σε ταμπέλες. Δεν πιστεύω πάντως ότι ένας πολίτης ο οποίος μπορεί να στραφεί σε ένα αντισυστημικό κόμμα, επειδή έχει μια δίκαιη αγανάκτηση για κάτι, ότι είναι φασίστας. Σε καμία περίπτωση.