Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον ΣΚΑΙ 100,3 FM

Σημεία συνέντευξης στον ΣΚΑΙ 100,3 FM

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη στον Ρ/Σ ΣΚΑΙ και στους δημοσιογράφους Β. Χιώτη και Ν. Παπαδόπουλο 

Για την Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. 

Δεν θα συζητηθεί απλά το μεταναστευτικό, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα είναι το κύριο θέμα αυτών των ημερών στις Βρυξέλλες. Γιατί πέραν της ακρίβειας, που είναι το οριζόντια μεγαλύτερο ζήτημα, που απασχολεί κάθε ευρωπαϊκή χώρα, το μεταναστευτικό είναι εξίσου μεγάλο ζήτημα, για σχεδόν όλη την Ευρώπη και ευτυχώς, να πω εγώ, παρά την αυξημένη πίεση των τελευταίων μηνών, δεν αποτελεί ένα από μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας, λόγω επιτυχούς αντιμετώπισης. Θέσατε το ζήτημα της επιστολής της κυρίας φον ντερ Λάιεν. Εμείς την χαιρετίζουμε αυτή την επιστολή, γιατί και σε αυτήν την επιστολή, όπως και στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, υιοθετούνται θέσεις της Ελλάδας, του Έλληνα Πρωθυπουργού, του Κυριάκου Μητσοτάκη και ουσιαστικά όλα αυτά τα οποία λέμε, φωνάζουμε και μάλιστα για κάποια περίοδο ήμασταν και λίγο μαζί με τις χώρες του νότου, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε χώρα ξεχωριστά. Θα ήθελα να σας πω δυο-τρία πράγματα, γιατί ακούγονται και κάποιες ακραίες φωνές, οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, για να καταλάβει ο κόσμος γιατί συζητάμε, όπως σας είπα πριν δεν υπάρχει χώρα της Ευρώπης που να μην έχει ως ζήτημα μεγάλο, το οποίο μάλιστα μετατρέπεται και σε ψήφο στην άκρα δεξιά, με το μεταναστευτικό. Η Ελλάδα έχει καταφέρει, ενώ είναι το σύνορο της Ευρώπης και δέχεται πολύ μεγαλύτερη πίεση από άλλες χώρες και έχει φτάσει μέσα σε 5 χρόνια, από εκεί που μιλούσαμε για 93.000 διαμένοντες στη χώρα, όχι αφίξεις, οι αφίξεις είναι ένα άλλο ζήτημα,  διαμένοντες στη χώρα, να διαχειρίζεται σήμερα 23.000, αναλόγως με την πίεση που έχει – είχαμε φτάσει και 21.000 – και από εκεί που είχε 130 δομές, να έχει 33 δομές. Αυτό γιατί συνέβη; Αυτό συνέβη, γιατί φυλάξαμε τα σύνορα μας, αυτό συνέβη γιατί αλλάξαμε τον τρόπο απονομής ή μη ασύλου και εκεί που αυτό συνέβαινε σε τρία χρόνια πλέον συμβαίνει σε δύο και τρεις μήνες το πολύ και αυτό συνέβη, γιατί συνέβαλε σίγουρα σε αυτό βασικά και η φάση διαλόγου στην οποία έχουμε περιέλθει με την Τουρκία. Προχθές μόνο στην Λαμπεντούζα, υποδέχτηκαν 800 νέες αφίξεις μεταναστών. Μόνο στη Λαμπεντούζα, στην Ιταλία, ενώ στην Ελλάδα η χειρότερη μέρα, μας κάνει να αποτρέπουμε 150 άτομα. Όσο καλά και να τα πας, σίγουρα η λύση βρίσκεται και στην Ευρώπη. Αυτό λοιπόν το οποίο λέγαμε και πλέον υιοθετήθηκε στο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, είναι ότι πρέπει να υπάρχει μια συνολική διαχείριση. Όλες μας συνολικά οι προτάσεις υιοθετήθηκαν και πλέον είναι υποχρέωση των κρατών-μελών να τις ακολουθήσουν. Άρα ζήτημα μη τήρησης των συμφωνηθέντων, δεν υπάρχει. Ούτε υπάρχει ζήτημα να έρθουν ξαφνικά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες.

Για τους συσχετισμούς στο Ευρωκοινοβούλιο 

Ο Όρμπαν είναι ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών, των κυρίαρχων παιχτών, αν μου επιτραπεί αυτή η έκφραση, στο κόμμα της άκρας δεξιάς. Υπάρχουν τρία κόμματα από το κέντρο και δεξιότερα στην Ευρώπη. Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα που ανήκει η Ν.Δ., το κόμμα της κυρίας Μελόνι που είναι πιο δεξιά από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και το κόμμα του Όρμπαν και της Λεπέν που είναι το κόμμα της άκρας δεξιάς. Αυτό, δηλαδή, με το οποίο ταυτίζονται οι εν Ελλάδι δήθεν πατριώτες, οι οποίοι θέλουν να μας σώσουν από το μεταναστευτικό.

Τι λέει ο Όρμπαν; Αυτά που λέει ο Όρμπαν εξυπηρετούν τη χώρα μας; Αν αυτά που λέει ο Όρμπαν εφαρμοστούν, η Ελλάδα θα «σωθεί», έτσι για να πω μια απλή έκφραση, ως προς την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού; Η απάντηση είναι, όχι. Η Ελλάδα θα έχει τεράστιο ζήτημα. Αν αυτά που λέει ο Όρμπαν και η χώρα του, υιοθετηθούν στην Ευρώπη, τότε η Ελλάδα θα γίνει μια αποθήκη ψυχών. Δεν θα μιλάμε για 23.000 διαμένοντες που μιλάμε σήμερα, ίσως ξεπεράσουμε και τις 90.000, για τις οποίες μιλούσαμε μέχρι να αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διακυβέρνηση του τόπου. Και το κυριότερο, όλα αυτά είναι σε συνεργασία με άλλα κράτη. Είναι ουσιαστικά η άλλη άποψη από αυτή την οποία εκφράζει η Ελλάδα και χώρες του Νότου και επιτυχώς, πλέον, υιοθετούνται και από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με λίγα λόγια, για να καταλάβουν αυτοί που μας ακούν, όλοι αυτοί οι οποίοι, είτε στην Ευρωβουλή, είτε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, γιατί δεν είναι μόνο ένα κόμμα το οποίο έχει αυτή τη ρητορική, που λένε «κάντο, όπως ο Όρμπαν», ουσιαστικά επικαλούνται πολιτικές δυνάμεις, που οι εισηγήσεις τους εκτός Ελλάδας, δηλαδή σε επίπεδο Ευρώπης, είναι οι ακριβώς αντίθετες και μη συμφέρουσες για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πράγματι υπάρχει μια αυξημένη πίεση, τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά δεν είμαστε σε ένα σημείο μη διαχειρίσιμο. Γιατί; Γιατί έχουμε μια εντελώς άλλη λογική και άλλες ταχύτητες στην κρίση των αιτήσεων ασύλου. Σε περίπτωση που η αίτηση αυτή γίνει δεκτή και η άφιξη αυτή, είτε πρόσφυγας, είτε παράνομος μετανάστης, που αιτείται άσυλο, γίνει δεκτή η αίτησή του, παίρνει το status του πρόσφυγα και τότε μπορεί να ακολουθήσει όλη αυτή τη διαδικασία και να μετακινηθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Σε περίπτωση που απορριφθεί η αίτησή του και χαρακτηριστεί ως παράνομος μετανάστης, τότε αυτό το οποίο προέχει, ακολουθείται μια διαδικασία κράτησης και αυτό το οποίο προέχει είναι η επιστροφή, όπως ακριβώς προβλέπουν και όλες οι συνθήκες, οι οποίες εφαρμόζει η χώρα μας. Ζήτημα μαζικών επιστροφών στην Ελλάδα ή μαζικής έλευσης επιστροφής προσφύγων ή παράνομων μεταναστών, δεν υφίσταται. Αυτό δεν υπάρχει ως θέμα, ούτε είναι κάποια πρόταση, η οποία θα κατατεθεί στην Ευρώπη.

Για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Για να κλείσουμε, όμως, το ζήτημα της Ευρώπης, υπάρχει ένα Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, που είναι πλέον ένα κείμενο, το οποίο έχει αποδεχθεί η Ε.Ε.. Αυτό είναι δεσμευτικό για τις χώρες. Μέσα σε αυτό το Σύμφωνο, περιγράφεται και η κατανομή των ανθρώπων αυτών, περιγράφεται και η στήριξη των χωρών υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα. Και πρακτικά, με λίγα λόγια, δέχεται η Ευρώπη ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να είναι ελληνικό ή ιταλικό. Τώρα, πολύ σωστά επισημαίνετε ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την ευρύτερη γειτονιά, τις χώρες που είναι κοντά στην Ελλάδα και ευρύτερα στην Ευρώπη, δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Προσέξτε, εμείς δεν θα βγούμε να σας πούμε ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος. Προφανώς υπάρχει μεγάλη ανάγκη να είμαστε σε κάτι παραπάνω από ετοιμότητα. Η πραγματικότητα, όμως, λέει -οι αριθμοί, συγκριτικά από το 2019 μέχρι σήμερα, συγκριτικά μεταξύ της Ελλάδας, της Ιταλίας και των υπόλοιπων χωρών που δέχονται πίεση- ότι έχει καταφέρει η Ελλάδα, επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη, να έχει την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση σε ένα ζήτημα, που είναι «καυτή πατάτα» για όλη την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σχετικά με δημοσίευμα εφημερίδας για καθυστερήσεις εκταμιεύσεων 

Η Ελλάδα, αυτή τη στιγμή, είναι μια από τις πρώτες χώρες σε απορροφητικότητα των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ήταν και στο προηγούμενο ΕΣΠΑ, είναι και στο νέο κύκλο και αντιστοίχως, είναι πάντοτε μια από τις πρώτες χώρες που καταφέρνει και εκταμιεύει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, που είναι και ένα μεγάλο στοίχημα. Και μάλιστα, γιατί ο κόσμος ακούει ΕΣΠΑ, Ταμείο Ανάκαμψης, πρέπει να καταλαβαίνουν τι είναι αυτά που λέμε, είναι προληπτικές εξετάσεις, το πρόγραμμα για την Πολιτική Προστασία, οι βελτιώσεις στα σχολεία, οι διαδραστικοί πίνακες, ανακαινίσεις νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας. Εάν υπάρχουν επιμέρους περιπτώσεις παραπόνων, αυτό σίγουρα το διαχειρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Οικονομικών και ο αρμόδιος Αναπληρωτής Υπουργός. Εφόσον, λοιπόν, υπάρχει κάτι σημειακό, είναι δεδομένο ότι πρέπει να το δούμε για να μην υπάρχουν οι καθυστερήσεις, πέραν των συνηθισμένων.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr