Σημεία συνέντευξης στον «ΣΚΑΪ 100,3» (25/2/2022)
Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» και τους δημοσιογράφους Νότη Παπαδόπουλο και Βασίλη Χιώτη
Για τους Έλληνες στην Ουκρανία
Υπάρχει διαρκής επικοινωνία των διπλωματικών μας Αρχών με τους Έλληνες ομογενείς και με τους Έλληνες υπηκόους που βρίσκονται στην Ουκρανία. Υπάρχουν διάφορα σενάρια που εξετάζονται, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Οι λεπτομέρειες δεν μπορούν να δοθούν αναλυτικά. Αν διατυπωθεί κάποιο αίτημα για αρωγή και το επιτρέψουν οι συνθήκες, το ελληνικό Κράτος θα δράσει για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς.
Για τη στήριξη των πολιτών απέναντι στις ανατιμήσεις στην ενέργεια
Η Ελληνική Κυβέρνηση, προφανώς, θα προσαρμόσει και τις δικές της επιλογές και παρεμβάσεις στο ενεργειακό θέμα. Είμαστε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις στην ενέργεια από το Φθινόπωρο, κορυφώθηκαν Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και τώρα αυτή η καινούργια πραγματικότητα που διαμορφώνεται, έρχεται να επιδεινώσει περαιτέρω την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό ότι η παρέμβαση αυτή του Πρωθυπουργού εντάχθηκε στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου χθες. Κάτι που δείχνει ότι έχει πάρει τον δρόμο της η επεξεργασία προτάσεων και πολύ ουσιαστικών παρεμβάσεων. Ήδη ο Υπουργός Ενέργειας, με άλλους Ευρωπαίους συναδέλφους του, ζήτησε έκτακτη σύγκληση των Υπουργών Ενέργειας, για να κινηθούμε προς την κατεύθυνση αυτή. Ακούγονται συγκεκριμένα μέτρα που έχουν να κάνουν, ενδεχομένως, και με τη διαμόρφωση ενός Ταμείου Στήριξης, αλλά και με το πιο σημαντικό, κατά την άποψή μας, δηλαδή, να μπορεί να παρέμβει η ίδια η Ευρώπη στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι τιμές στην αγορά ενέργειας. Τα εργαλεία μπορεί να είναι πολλά. Παραγγέλνοντας σε μεγαλύτερη κλίμακα και μεγαλύτερες ποσότητες, κλείνοντας συμβόλαια, δίνοντας τη δυνατότητα δημιουργίας ενός Ταμείου από το οποίο θα μπορούν τα κράτη να ενισχύουν τους καταναλωτές τους. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις και ιδέες αυτή τη στιγμή.
Το γενικό πλαίσιο -ύστερα από παρέμβαση και του Πρωθυπουργού- εντάχθηκε στο Κείμενο των Συμπερασμάτων. Οι Υπουργοί Ενέργειας και η αρμόδια Επίτροπος φαντάζομαι ότι θα επανέλθουν πολύ γρήγορα -γιατί είναι πιεστική η κατάσταση, όχι μόνο για τη χώρα μας, για ολόκληρη την Ευρώπη- με συγκεκριμένες προτάσεις. Μέχρι να φτάσουμε εκεί, προφανώς και θα προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας στις απαιτήσεις. Θα συνεχίσουμε, έτσι κι αλλιώς, την πολιτική στήριξης απέναντι στις ανατιμήσεις για νοικοκυριά, για επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις θα δουν την στήριξη πολύ πιο έντονα και ουσιαστικά από αυτό τον μήνα. Από εκεί και πέρα, και προς εκείνους που είναι και πιο ευάλωτοι και πιο αδύναμοι, προφανώς και θα προσαρμόσουμε τη στρατηγική μας.
Δίπλα στη συνέχιση στήριξης, που είναι οριζόντια για τις ενεργειακές ανατιμήσεις, πάντοτε μέσα στις δημοσιονομικές αντοχές του Προϋπολογισμού, αντιλαμβανόμενοι ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, προφανώς και θα προσαρμόσουμε και εμείς τη δική μας πολιτική με τρόπο σώφρονα, συνετό και κυρίως με ουσιαστικό και μετρήσιμο αποτέλεσμα. Και αυτό διότι οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Άρα, ό,τι κάνεις, πρέπει να πιάνει τόπο και να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Είμαστε αντιμέτωποι με πράγματα, τα οποία είναι πρωτόγνωρα. Από την άλλη, δεν μπορεί να μείνεις αδιάφορος όταν δοκιμάζονται τόσο πολύ οι αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Γι’ αυτό και λέμε ότι πολύ μετρημένα, κάνοντας ταυτόχρονα ό,τι μπορούμε για να αποδίδει η οικονομία και να δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, με σώφρονα και συνετό τρόπο οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Δεν μπορεί να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια. Ούτε, βεβαίως, να ρίξουμε τη χώρα στα βράχια. Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, ανάμεσα στα άλλα, αναδύουν και την ανάγκη να είμαστε σοβαροί, μετρημένοι και κάθε φορά βλέποντας πώς πηγαίνουν τα πράγματα, να εκδηλώνουμε την υποστήριξη στον βαθμό και στην περίμετρο που κάθε φορά αντέχουμε.
Η απόφαση στήριξης σε ό,τι αφορά στις ενεργειακές ανατιμήσεις είναι ειλημμένη και θα χρηματοδοτηθεί και από το Ταμείο των Ρύπων ως ένα ποσοστό. Θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα όλο αυτό στη ζωή των ανθρώπων και κυρίως σε εκείνους που είναι οι περισσότερο ευάλωτοι ή οικονομικά πιο αδύναμοι.
Για την ενεργειακή επάρκεια
Μέχρι στιγμής δεν παρατηρούνται κάποιες δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη ροή και τον ανεφοδιασμό. Η όποια συζήτηση κάνουμε για το πόσο διάστημα θα είμαστε αυτάρκεις, ξεκινά από την ώρα που θα έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι σταματά ο ανεφοδιασμός. Δεν έχουμε, μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο, ούτε φαίνεται στον ορίζοντα, αυτή την ώρα που μιλάμε. Επειδή, όμως, η κατάσταση είναι αυτή που είναι, οφείλει κανείς να είναι σε εγρήγορση και να αναζητά πάντοτε λύσεις αναπλήρωσης.
Πέρα, λοιπόν, από τα αποθέματα που έχουμε -τα οποία περιέγραψε και ο κ. Σκρέκας- αυτό που είναι πιο σημαντικό είναι ότι αρχίζουμε και βλέπουμε με ποιο τρόπο θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήδη οι αρμόδιες Αρχές κάνουν έρευνες για περαιτέρω μεγαλύτερη προμήθεια με LNG από την αγορά. Δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος ότι δεν θα υπάρχει διαθέσιμο και προσφερόμενο. Θα εξαντληθούν οι δυνατότητες για να πάρουμε από τον ΤΑΡ, ακόμα περισσότερο αζέρικο αέριο. Θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές, έτσι ώστε να μπορούμε να παράξουμε ηλεκτρικό ρεύμα σε εκείνα τα εργοστάσια που καίνε διπλό καύσιμο και με πετρέλαιο, για να περιορίσουμε εκεί τη χρήση του φυσικού αερίου. Υπάρχουν μια σειρά από επιλογές για να μην κινδυνεύσει ο ανεφοδιασμός της χώρας. Ήδη σε επίπεδο προετοιμασίας και σε επίπεδο ανίχνευσης και των επιλογών που υπάρχουν στην αγορά, έχουν ληφθεί οι κατάλληλες πρωτοβουλίες.
Για τη Σύνοδο Κορυφής και τις κυρώσεις στη Ρωσία
Η στάση της Ευρώπης, χθες, ήταν η καλύτερη δυνατή που θα μπορούσε να υπάρξει σε αυτή τη συγκυρία. Πρώτα απ’ όλα, είχαμε μια ομοθυμία, μια ενότητα. Δηλαδή, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό που έγινε, επανατοποθετεί την πραγματικότητα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο σε πολλαπλά επίπεδα. Όλες οι βεβαιότητες που ξέραμε μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου, πήγαν περίπατο. Άρα, οφείλουμε όλοι να προσαρμοστούμε πολύ γρήγορα σε αυτό το περιβάλλον.
Οι κυρώσεις αυτές ούτε είναι οι τελευταίες -έχω την αίσθηση- και οι οριστικές και βεβαίως δεν μπορεί να αποδώσουν από τη μια στιγμή στην άλλη. Πρέπει να προετοιμαστούμε για μια σκληρή απάντηση σε αυτή την πρόκληση. Δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε τα πολύ χειρότερα. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι δεν πρόκειται για απαλές κυρώσεις. Είναι κυρώσεις που θα έχουν ουσιαστικές συνέπειες και σε πρόσωπα και σε δομές της ρωσικής οικονομίας. Είναι ένα σοβαρό πλέγμα αντιδράσεων που προφανώς θα έχει αποτέλεσμα. Μιλάμε για μια απάντηση σκληρή, η οποία πρέπει να είναι διαρκείας. Οφείλει όλος ο Δυτικός, όλος ο πολιτισμένος κόσμος να υπερασπιστεί με έναν τρόπο αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα, τα οποία αμφισβητούνται με τον πιο βάρβαρο και χαρακτηριστικό τρόπο και να είναι ομόθυμη και πλήρης η απάντησή μας προς την κατεύθυνση αυτή. Διαφορετικά τα πράγματα είναι και μπορεί να γίνουν πολύ πιο επικίνδυνα. Νομίζω ότι κανείς στην Ευρώπη, πλέον, δεν πρέπει να αμφιβάλλει γι’ αυτό.