Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm»

Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm»

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, στον «Real Fm» και τους δημοσιογράφους, Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

Για το νέο ναυάγιο με μετανάστες και τη στάση της Τουρκίας

Δυστυχώς,  με το σημερινό ναυάγιο επαναλαμβάνεται κάτι που βλέπουμε πολύ συχνά το τελευταίο διάστημα. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Λιμενικού καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να σώσουν ανθρώπους. Δυστυχώς, δεν καταφέρνουν πάντοτε να τους σώσουν όλους.

Οι καιρικές συνθήκες με τις οποίες ξεκινούν τα σκάφη αυτά είναι σαν να σπρώχνουν τους ανθρώπους αυτούς σε ένα δρομολόγιο θανάτου. Συχνά τα σκάφη αυτά δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας για να ταξιδέψουν. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες της τουρκικής πλευράς για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζεται να γίνεται αυτή η λαθροδιακίνηση μεταναστών. Όχι μόνο γιατί η Τουρκία έχει υπογράψει συγκεκριμένες συνθήκες και συμφωνίες με την Ε.Ε., τις οποίες δεν τηρεί. Πρέπει να αντιληφθούν το μέγεθος της ευθύνης που φέρουν απέναντι στην ανθρώπινη ζωή οι τουρκικές Αρχές και να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Από την άλλη πλευρά, εμείς αυτό που κάναμε και κάνουμε πάντοτε είναι όταν βλέπουμε ανθρώπους να κινδυνεύουν, με τον ανθρωπισμό που διακρίνει πάντοτε τις ελληνικές Αρχές: Κάνουμε το ανθρωπιστικό μας καθήκον.

Η Τουρκία εργαλειοποιεί συνεχώς το προσφυγικό, προκειμένου να δημιουργήσει προβλήματα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και συνολικότερα στην Ευρώπη. Εμείς κινούμαστε σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη κατεύθυνση είναι η θωράκιση στα σύνορά μας είτε αυτό αφορά στον φράχτη στον Έβρο, στα χερσαία σύνορά μας, είτε αφορά στο Αιγαίο. Η Ελλάδα εξακολουθεί να εφαρμόζει μια μεταναστευτική πολιτική, η οποία είναι αυστηρή, αλλά δίκαιη. Φυλάμε σωστά τα σύνορά μας. Δεν επιτρέπουμε να ξαναδημιουργηθούν συνθήκες στη χώρα σαν κι αυτές που είχαμε την περίοδο του 2015-2019. Και από την άλλη, αναδεικνύουμε συνεχώς σε όλα τα fora, σε όλα τα επίπεδα, τις πλημμέλειες, τις περίεργες, τις ύποπτες πολλές φορές, ενέργειες της Τουρκίας. Υπάρχουν ομολογίες ανθρώπων που έρχονται εδώ για συνεργασία τουρκικών Αρχών με λαθροδιακινητές, για βίαιη μετατόπισή τους σε ελληνικό έδαφος, προκειμένου να περισυλλεγούν από τις ελληνικές Αρχές. Υπάρχει το τραγικό περιστατικό της βάρβαρης συμπεριφοράς των ανθρώπων, που ξεγύμνωσαν μέσα στην Τουρκία και τους οδήγησαν στα ελληνικά σύνορα. Όλα αυτά, η ελληνική πλευρά, προφανώς και τα αναδεικνύει. Προφανώς και ενημερώνει εταίρους και συμμάχους.  Είναι βέβαιο ότι ενισχύουν την αντίληψη που υπάρχει στη διεθνή σκηνή για τον τρόπο με τον οποίο μεταχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή, αλλά και συμπεριφέρονται σε ζητήματα διεθνούς ενδιαφέροντος οι γείτονές μας στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.

Για το καλάθι του νοικοκυριού

Το βασικό ζητούμενο είναι να βοηθήσει το εργαλείο αυτό. Έρχεται σε μια συνέχεια διαφόρων παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών που έχουμε πάρει, έτσι ώστε ορισμένα πολύ βασικά είδη, απολύτως αναγκαία και απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό -όπως αυτά που θα περιλαμβάνει το συγκεκριμένο καλάθι και που θα ανανεώνονται κάθε Τετάρτη- να έχουν τιμές όσο γίνεται πιο σταθερές με μικρότερες, ει δυνατόν μηδενικές αυξήσεις, όλο το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα του ανταγωνισμού και του καρτέλ, υπάρχει γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Έχει δώσει τη σχετική αδειοδότηση. Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς. Έχουμε ψηφίσει ταυτόχρονα νόμους το προηγούμενο διάστημα, οι οποίοι περιορίζουν το περιθώριο κέρδους σε σχέση με μία αντίστοιχη περίοδο στο παρελθόν για να περιορίσουμε όσο μπορούμε την αισχροκέρδεια. Συνεχώς προστίθενται καινούριοι παράμετροι δυσκολίας σε ό,τι αφορά την ακρίβεια. Έχουμε την τελευταία δυσμενέστατη εξέλιξη της αποχώρησης της Ρωσίας από αυτή την συμφωνία που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα για την απελευθέρωση σιτηρών από την Ουκρανία. Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Είδαμε τα μεγέθη πληθωρισμού στην Ευρώπη και για τον μήνα Οκτώβριο. Η χώρα μας κινείται αυτή τη φορά κάτω από το μέσο όρο, αλλά με υψηλό πληθωρισμό, στο 10%.

Υπάρχει η συνολική πολιτική στήριξης. Στους λογαριασμούς της ηλεκτρικής ενέργειας, για παράδειγμα όλοι πλέον συνειδητοποιούν ότι έχει γίνει τεράστια προσπάθεια και πληρώνουν αισθητά χαμηλότερα λογαριασμούς, σε σχέση με αυτούς που πλήρωναν έξι και επτά και οκτώ μήνες πριν. Έχουμε προχωρήσει σε μόνιμες μειώσεις φόρων που οδηγούν σε έμμεση αύξηση του εισοδήματος. Ακολουθούμε μια πολιτική, η οποία προσπαθεί να αυξήσει τους μισθούς, και ταυτόχρονα δημιουργεί τις συνθήκες για να βρίσκει δουλειές ο κόσμος. Έχει μειωθεί η ανεργία 5,5-6 μονάδες.

Για την ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα προς τον Πρωθυπουργό

Ο κ. Τσίπρας έρχεται και επαναλαμβάνει συνεχώς ένα ψέμα. Αλλά η επανάληψη ενός ψέματος δεν το καθιστά αυτοδικαίως αλήθεια. Έχει φτιάξει ένα κείμενο επερώτησης, το οποίο στηρίζεται αποκλειστικά σε υποθετικές αφηγήσεις και σε υποθετικά ερωτήματα τα οποία υιοθετεί σαν να είναι γεγονότα. Αν αυτό δεν δείχνει την πολιτική ένδεια του ΣΥΡΙΖΑ, τότε τι άλλο δείχνει;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να είναι απολύτως σαφές -και ο Πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα και η Ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή- είναι ότι ζήτημα Predator, κακόβουλων λογισμικών για την Ελληνική Κυβέρνηση, για τις Ελληνικές Κρατικές Αρχές Ασφαλείας, για προμήθεια του Ελληνικού Κράτους δεν υπήρξε, δεν υπάρχει, δεν το χρησιμοποιούν οι Ελληνικές Κρατικές Αρχές Ασφαλείας. Αυτό έχει προκύψει από όλες τις έρευνες. Ο Πρωθυπουργός έχει δώσει απαντήσεις, από την πρώτη στιγμή και δεν πρόκειται να συνεχίσει ένα παιχνίδι εντυπώσεων και επικοινωνίας. O κόσμος κρίνει και τις καθαρές απαντήσεις, κρίνει και εκείνους που βυθισμένοι σε έναν μικρόκοσμο προσπαθούν να συντηρήσουν ένα θέμα, για να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα που δεν προκύπτει από τα αληθινά στοιχεία. Εδώ, όμως, έχουμε και κάτι ακόμη. Για πρώτη φορά ο κ. Τσίπρας έρχεται, μιμούμενος τακτικές και άλλων πολιτικών όπως του κ. Trump και ενδεχομένως και του κ. Bolsonaro, μη αποδοχής του εκλογικού αποτελέσματος για δήθεν συστήματα παρακολούθησης; Ψάχνει να βρει αφορμές, ψάχνει να βρει οτιδήποτε για να δικαιολογήσει την επερχόμενη ήττα; Αυτά είναι επικίνδυνα παιχνίδια. Είναι επικίνδυνα τερτίπια. Η ομαλή διαδικασία των εκλογών, η δημοκρατική ομαλότητα, τα αποτελέσματα που θα αποτυπώνουν τη γνήσια βούληση του ελληνικού λαού, είναι ένα κεκτημένο της Μεταπολίτευσης, το οποίο δεν πρέπει κανείς να το θέτει σε αμφισβήτηση.

Διαβάζοντας την ερώτηση του κ. Τσίπρα δικαιούμαστε να αναρωτιόμαστε αν υπονοεί κάτι τέτοιο. Διότι εδώ ένα πράγμα από την ερώτηση που προκύπτει, είναι ότι προσπαθεί επαναλαμβάνοντας διάφορα ψέματα να τα καταστήσει πραγματικότητα. Δεύτερον, υιοθετεί πράγματα που είναι υποθέσεις χωρίς στοιχεία, χωρίς τεκμήρια, χωρίς αποδείξεις, και τα παρουσιάζει ως δεδομένα για να καταλήξει στα συμπεράσματα της ερώτησής του.

Επειδή δεν είναι η πρώτη διάσταση αυτού που πολλές φορές έχουμε κατηγορήσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ρέπει προς τα εκεί -του τραμπισμού αλά γκρέκα- που βλέπουμε να εκδηλώνεται στην πολιτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δικαιούμαστε να αναρωτιόμαστε. Αυτό λέω και ελπίζω να διαψευστούμε.

Για την αποτρόπαια υπόθεση του Κολωνού

Είναι πραγματικά κατάντια, να προσπαθεί κάποιος να αποκομίσει πολιτικά και κομματικά οφέλη από περιπτώσεις σαν και αυτή την αποτρόπαια υπόθεση του Κολωνού. Το έγκλημα, ο βιασμός, αυτές οι τραγωδίες δεν προσφέρονται για να δίνεις ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο στον εγκληματία ή στους εγκληματίες, δεν προσφέρεται για την αναζήτηση κομματικού οφέλους. Η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη κάνουν υποδειγματικά τη δουλειά τους. Ελπίζω από την εξέλιξη της υπόθεσης αυτής να γίνουν όλοι σοφότεροι. Εμείς ούτε το επιδιώξαμε, ούτε πρόκειται να το επιδιώξουμε ποτέ. Δεν κάναμε και δεν θα κάνουμε ποτέ πολιτική με χυδαία hashtags ή με άθλια υπονοούμενα. Η μοναδική απόδοση ιδιότητας που πρέπει να δοθεί σε όλους αυτούς τους ανθρώπους είναι η ιδιότητα του κτήνους. Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σήμερα: Δεν προσφέρονται οι υποθέσεις αυτές για να προσπαθεί κανείς να δώσει ιδεολογικά πρόσημα και πολύ περισσότερο να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Ελπίζω να το συνειδητοποιούν όλοι.

 

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr