Τρέχων Άρθρο
Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm» (12/10/2021)

Σημεία συνέντευξης στον «Real Fm» (12/10/2021)

Σημεία συνέντευξης του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου στον «Real Fm» και τους δημοσιογράφους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα

Για την Εξεταστική Επιτροπή 

Καθόλου δεν μας προβληματίζει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική Επιτροπή. Αν σήμερα μπορεί να συγκροτηθεί μία Εξεταστική Επιτροπή από πρόταση της Αντιπολίτευσης, οφείλεται στο γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία εισηγήθηκε την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος. Είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό για το πως αντιλαμβανόμαστε στη Δημοκρατία τη λογοδοσία και τη διαφάνεια. Από εκεί και πέρα, σε αυτά καθαυτά τα ζητήματα, που θέτει στην πρότασή του ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε απαντήσει πάρα πολλές φορές και θα απαντήσουμε και πάλι. Στο ερώτημα γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει αυτή τη χρονική στιγμή, συνδέοντας τα θέματα με αυτά που συμβαίνουν στην Αυστρία και προσπαθώντας να πάει την ατζέντα εκεί, η απάντηση είναι αυτονόητη. Είναι η πολιτική του αποτυχία και η ανεπάρκειά του στα κεφαλαιώδη ζητήματα που συμβαίνουν στην πατρίδα και την κοινωνία. Από το θέμα με τις γαλλικές φρεγάτες και την ελληνογαλλική Συμφωνία, μέχρι τους ρυθμούς ανάπτυξης και τις επιτυχίες της χώρας στην οικονομία, στην εργασία, στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Σε όλα αυτά δεν έχουν εναλλακτική πρόταση, ουσιαστική κριτική, άλλη κατεύθυνση. Έχουν μια αγκύλωση στο παρελθόν και σε συγκεκριμένες συνταγές. Αυτό γίνεται.

Είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τον τρόπο, με τον οποίο διαχειρίζονται οι κυβερνήσεις δημόσιο χρήμα, σε ό,τι αφορά τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή στο ποια είναι η συμπεριφορά των εταιρειών δημοσκοπήσεων ή στο αν υπήρξε απόπειρα χειραγώγησης συγκεκριμένων εταιρειών σε όλη την περίοδο. Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για το τι έχει γίνει στη χώρα από το 2015 και μετά για όλα αυτά τα ζητήματα. Νομίζω ότι δεν θα υπάρξει αντίρρηση από κανέναν από το πολιτικό φάσμα, από τα πολιτικά κόμματα, για να μπούμε σε αυτή την κουβέντα. Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά. Αυτά, όμως, είναι θέματα που τα έχουμε νιώσει και τα έχουμε ζήσει. Έχουμε νιώσει και έχουμε ζήσει εταιρείες δημοσκοπήσεων, που σχετίζονται με πρόσωπα του στενού κύκλου του πρώην Πρωθυπουργού, να προσπαθούν με έναν τρόπο να κατασκευάσουν μια πραγματικότητα εικονική. Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα δημοσκοπήσεις να προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που αποτελούν δημοσιογραφικούς βραχίονες της τότε Κυβέρνησης, της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν όχι απλώς να χαμηλώσουν πάρα πολύ τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, μέρες, εβδομάδες πριν από τις εκλογές. Αν αυτό, λοιπόν, δεν είναι ένας πρώτος δείκτης χειραγώγησης ή κατεύθυνσης ή αλλοίωσης της πραγματικότητας -γιατί μπορούμε να τα συγκρίνουμε με τα αποτελέσματα που αμέσως μετά ήρθαν στις εκλογές- τότε τι είναι; Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα ξαναθυμηθούμε; Θέλει  να τα ξανακουβεντιάσουμε; Θέλει να τα ξαναψάξουμε; Με πολύ μεγάλη χαρά.  Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει να απολογηθεί για κάτι. Έχει απαντήσει θεσμικά πέντε φορές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Έχει δημοσιοποιήσει τη λίστα των Μέσων που ενισχύθηκαν. Έχει πράγματα να καταθέσει στον δημόσιο διάλογο, που -όπως αντιλαμβάνεται κάθε πολίτης- είναι σε μια κατεύθυνση πράξεων που έγιναν, εξαιτίας της συγκυρίας που περάσαμε. Αλλά, αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες  εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει. Δεν είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει κάτι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την περίοδο, μαζί με ορισμένες ομάδες φοιτητών, στενών συνεργατών Υπουργού και συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που έκτοτε δεν ξαναείδα να έχουν κάνει έρευνες;

Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, να λες κάτι που διαφωνεί ο άλλος μαζί σου και να μην εναντιώνεται στην ουσία αυτού που λες, αλλά να προσπαθεί να μπερδέψει χίλια δυο πράγματα.  Έχουν γίνει πολιτικά συνθήματα οι ύβρεις σεξιστικού τύπου πλέον. Βεβαίως, να ψάξουμε να δούμε ποιοι είναι αυτοί, να δούμε αν υπάρχει χειραγώγηση, αν υπάρχει κατεύθυνση, γιατί αυτό πέρα από όλα τα υπόλοιπα, είναι κι ένας κίνδυνος για τη Δημοκρατία. Είναι ευκαιρία, λοιπόν, να συζητήσουμε για όλα, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα, και επί της ουσίας να αναδείξουμε και τι κρύβεται πίσω από τις σκοπιμότητες αυτές.

Διάβασα πάρα πολύ προσεκτικά την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να τεκμηριώσει όλο αυτό το αφήγημα, ξεκινάει ως εξής: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στο ξέσπασμα της πανδημίας βρήκε την ευκαιρία ώστε επικαλούμενος επιχειρήματα “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, να προωθήσει αφειδώς πρωτοφανούς ύψους χρηματοδότηση προς τα Μ.Μ.Ε.». Επικαλεστήκαμε απλώς μια «κατάσταση έκτακτης ανάγκης»; Θεωρεί δηλαδή ότι ο κόσμος δεν χρειαζόταν ενημέρωση για την πανδημία; Το είχαμε ξαναζήσει και πέρυσι και πρόπερσι; Το διαχειρίστηκε και ο κ. Τσίπρας ή κάποιος άλλος τα τελευταία 60-70 χρόνια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού; Δεν χρειαζόταν να ενημερώσουμε τον κόσμο για τα εμβόλια; Δεν χρειαζόταν να πείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους, για να κάνουν χρήση του δώρου αυτού της επιστήμης; Ήταν μια κατάσταση που την κατασκευάσαμε από το μυαλό μας και, τη φέραμε ως ευκαιρία για να μοιράσουμε απλώς χρηματοδότηση;  Μήπως αυτή η χρηματοδότηση κάποιοι από το ΣΥΡΙΖΑ -γιατί θα βγουν αυτά στην πορεία- υποστήριζαν  με επιστολή τους ότι δεν ήταν αρκετή και έπρεπε να δοθεί κι άλλη; Δεν αντιλαμβάνομαι για ποιο λόγο θέλουν συνεχώς να αναφέρονται σε ζητήματα στα οποία, όχι απλώς έχουν «λερωμένη τη φωλιά τους» σε σχέση με παρελθόν, αλλά η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός ξεπερνά κάθε επίπεδο.

Ό,τι εξηγήσεις θέλουν να δώσει η εταιρεία που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, να τις δώσει με όλο το φως, με όλη τη διαφάνεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Αν χρειαστεί θα γίνει.Ποιο είναι το ζήτημα; Τι θέλει να μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ; Ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μας πει ότι η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, ο Μητσοτάκης πάει καλά γιατί έδωσε λεφτά στα κανάλια και ότι τα κανάλια συνεργάζονται με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων και βγάζουν την εικόνα ότι πάει καλά. Δηλαδή, θέλει να τα βάλει με ένα οικοσύστημα άλλο, διαφορετικό από τη δική του πολιτική και τα δικά του πεπραγμένα, στο οποίο αποτυπώνεται η πολιτική του αποτυχία. Δεν εξετάζει τις αιτίες της δικής του αποτυχίας. Δηλαδή, τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το πόσο σημαντικό είναι για τη χώρα η Ελληνογαλλική Συμφωνία; Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το πόσο σημαντικός είναι για τη χώρα ο ψηφιακός μετασχηματισμός; Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν το γεγονός ότι σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία, μέσα στον κορονοϊό, έχουν ανοίξει 70.000 δουλειές παραπάνω και υπάρχουν  40.000 περισσότερες επιχειρήσεις απ’ ό,τι είχαμε πριν την πανδημία; Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν το γεγονός ότι στον Προϋπολογισμό του 2021, σε σχέση με το 2020, έχουμε αυξημένα  κατά 32% με 40% τα επιδόματα; Όλα αυτά δεν τα νιώθει ο κόσμος; Δεν τα βλέπει; Δεν είναι αποτέλεσμα μιας δουλειάς που γίνεται απ’ αυτή την Κυβέρνηση που, παρά τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, φέρνει σε πέρας και ένα πρόγραμμα που ψήφισε ο ελληνικός λαός; Τα κανάλια και οι δημοσκοπήσεις έχουν κάνει διαφορετική την εικόνα σήμερα σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό και το Προσφυγικό σε σχέση με αυτή που είχαμε το 2015;

Νομίζω ότι όλοι θέλουν να τα συζητήσουμε όλα για όλη την περίοδο, από το 2015 και μετά.

Για τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια

Από την πρώτη στιγμή που είχαμε τις καταστροφές της πυρκαγιάς, τρέξαμε -και εξακολουθούμε να τρέχουμε- με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς. Έχουμε συντμήσεις χρόνου μελετών, έχουμε ολοκληρωμένες μελέτες και προχωράμε σε έργα. Υπάρχει πρωτοφανής αριθμός ανθρώπων που δουλεύει εκεί στις περιοχές, στη Βόρεια Εύβοια και θα εξακολουθεί να δουλεύει. Ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν να γίνει, γίνεται. Από την πρώτη στιγμή, που είχαμε τα καταστροφικά αποτελέσματα των πυρκαγιών, ο κρατικός μηχανισμός τόσο στο πεδίο των αποζημιώσεων, όσο και στο πεδίο των αποκαταστάσεων, με πρωτοφανείς  ρυθμούς και αποτελεσματικότητα, βρίσκεται συνεχώς εκεί και κάνει ό,τι μπορεί με εργώδεις προσπάθειες για να θωρακίσει τις περιοχές. Δεν είναι εύκολο, δεν είναι απλό.

Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα φυσικά φαινόμενα, αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγξουμε τις συνέπειές τους. Αλλά και να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν  για την πρόληψη στο πεδίο. Δηλαδή, να κάνουμε πράγματα που θα προλαμβάνουν τα φαινόμενα και θα προστατεύουν κατά προτεραιότητα τις ανθρώπινες ζωές. Δεν χωράει ούτε επικοινωνιακή εξυπνάδα, ούτε επικοινωνιακή διαχείριση των καταστροφών, γιατί έχεις να κάνεις με ανθρώπους που από τη μια στιγμή στην άλλη αλλάζει η ζωή τους προς το χειρότερο. Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες στη Βόρεια Εύβοια, προφανώς είναι πολυπαραμετρικό το πρόβλημα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν υπήρχε δάσος, θα συγκρατούσε περισσότερη ποσότητα νερού από αυτή που έφτασε  να πέσει στα σπίτια. Δεν είναι, όμως, το μόνο.

Η προτεραιοποίηση των παρεμβάσεων και των περιοχών δεν έγινε με πολιτικά κριτήρια και με πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης. Έγινε κατόπιν συνεννόησης  με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των δασαρχείων, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους τοπικούς φορείς και με βάση αυτά που μέσα στον χρόνο μπορούσαν να γίνουν. Ελήφθησαν οι αποφάσεις και πάρα πολύ γρήγορα αναπτύχθηκαν οι δράσεις και οι ενέργειες, είτε αυτές αφορούσαν καθαρισμό φερτών υλικών, είτε απομάκρυνση καμένων δέντρων. Δεν είχαμε φερτά υλικά που να μπλοκάρουν. Και αυτό διότι είχαν γίνει κορμοδέματα και άλλου είδους αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά, που προτεραιοποιήθηκαν κατόπιν συνεννόησης και υποδείξεως των υπηρεσιακών τοπικών  παραγόντων και της Αυτοδιοίκησης στην περιοχή.

Για τις ανατιμήσεις στην αγορά 

Παρεμβαίνουμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα από την πρώτη στιγμή. Έχουμε ήδη ανακοινώσει πολιτικές προς την κατεύθυνση αυτή. Μόλις πρόσφατα ανακοινώσαμε ένα πακέτο 500 εκατ. ευρώ, για να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι, όχι μόνο εμείς, αλλά και ολόκληρη η υπόλοιπη Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κόσμος θέλει να αισθάνεται ασφαλής. Θέλει το Κράτος δίπλα του όταν είναι αντιμέτωπος με τον κίνδυνο να μην επαρκούν τα χρήματα που έχει υπολογίσει για να μετακινηθεί, να διασκεδάσει, να φάει, να ζεσταθεί. Όσο είναι δυναμικό το φαινόμενο των αυξήσεων στην ενέργεια τόσο δυναμική θα είναι και η πολιτική μας. Δεν είναι μικρή η ενίσχυση και η παρέμβαση που έχει ανακοινωθεί, μέχρι στιγμής, από την Κυβέρνηση. Παράλληλα, με όλα αυτά αναπτύσσουμε  πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την αγορά το αρμόδιο Υπουργείο, αλλά και οι ανεξάρτητες Αρχές που είναι επιφορτισμένες με το να λειτουργεί σωστά η αγορά, να έχει ο καταναλωτής επιλογές, να μην έχουμε φαινόμενα αθέμιτων πρακτικών ή αισχροκέρδειας, αλλά και για να μην επιτρέψουμε στην ακρίβεια να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά, αναπτύσσουν συντονισμένη προσπάθεια. Γνωρίζουμε ότι είναι ίσως το πρώτο θέμα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία σήμερα. Ήδη έχουμε παρέμβει και εδώ είμαστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι χρειάζεται.

Copyright © 2023-2024 - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, All Rights Reserved, Media.Gov.gr